X

Πλάκα: Οι δύο συσκευές που αναζητούν οι πραγματογνώμονες για να εντοπίσουν την πηγή της διαρροής αερίου

Οι πραγματογνώμονες αναζητούν τις απαντήσεις στα συντρίμμια για τη φονική έκρηξη στην Πλάκα – Τι εξετάζουν για τη διαρροή αερίου.

Γράφει: Παναγιωτης Σπυροπουλος

Το μπόιλερ και η κουζίνα δίνουν απαντήσεις για τη φονική έκρηξη με τους έξι νεκρούς ενοίκους στην οδό Λυσικράτους στην Πλάκα. Οι δύο συσκευές από τον 2ο όροφο του ισοπεδωμένου κτιρίου, αναζητούνται από τα στελέχη της Διεύθυνσης Αντιμετώπισης Εγκλημάτων Εμπρησμού, καθώς εκτιμάται ότι θα "ξεκλειδώσουν" τις έρευνες, όσον αφορά την πηγή της διαρροής φυσικού αερίου που οδήγησε στην καταστροφή.

Όπως σημειώνουν αρμόδιοι αξιωματικοί, το μπόιλερ από το μπάνιο στο κέντρο του ορόφου, μία κουζίνα και ένα ενεργειακό τζάκι, υπολείμματα του οποίου εντοπίστηκαν μετά τις αρχικές έρευνες, ήταν οι τρείς συσκευές που ήταν συνδεδεμένες με την εγκατάσταση του φυσικού αερίου.

Σε μια παράλληλη έρευνα τα κλιμάκια του Πυροσβεστικού Σώματος, αναμένεται να εξετάσουν τα σχέδια του εγκαταστάτη φυσικού αερίου, για να εξακριβώσουν εάν η σύνδεση στο κτίριο είχε γίνει πάνω σε παλαιότερο δίκτυο φωταερίου. Σε αυτή την περίπτωση θα ερευνηθεί εάν υπήρχαν διαβρώσεις ή αστοχίες, οι οποίες πιθανότατα οδήγησαν στη μοιραία διαρροή. Τα στελέχη της ΔΑΕΕ διαπιστώνουν ότι δεν υπήρχαν εξωτερικές σωληνώσεις, ενώ τμήμα της εγκατάστασης καταλήγει στο υπόγειο του κτιρίου.

Μέσα από τα σχέδια θα γίνει μια προσπάθεια να σχηματίσουν εικόνα όσον αφορά τις διακλαδώσεις τις εγκατάστασης και αν αυτές "πάτησαν" στο δίκτυο του φωταερίου.

Έκρηξη στην Πλάκα: Στον δεύτερο όροφο το φυσικό αέριο

Οι αρχές έχουν εξακριβώσει ότι στο κτίριο υπήρχε φυσικό αέριο μόνο στο δεύτερο όροφο, καθώς ο ιδιοκτήτης του πρώτου ορόφου είχε ζητήσει το 2021 να καταργήσει την εγκατάσταση στο χώρο όπου στεγαζόταν το διαμέρισμα βραχυχρόνιας μίσθωσης.

Σύμφωνα με τις τεχνικές προδιαγραφές της παροχής φυσικού αερίου, δεν υπήρχε υποχρέωση για βάνα που θα σταματούσε τη ροή σε περίπτωση ανίχνευσης διαρροής. Σε κάθε περίπτωση, η κεντρική εγκατάσταση ήταν από τις παλαιότερες στην Αθήνα και πιθανότατα χρονολογείται από το 1995 όταν ψηφίστηκε η σχετική νομοθεσία στην Ελλάδα.

"Υπάρχει μια αστάθεια στα γειτονικά κτίρια. Αρκετά υλικά που πρέπει να ελεγχθούν είναι καταπλακωμένα και δεν έχουν συγκεντρωθεί ακόμα. Θα πρέπει να γίνουν πρώτα υποστυλώσεις και αυτό προκαλεί μια καθυστέρηση σε ένα κομμάτι των ερευνών", σημειώνουν αρμόδιοι αξιωματικοί τονίζοντας ότι το ¼ του κτιρίου δεν έχει ελεγχθεί. Σε αυτό το τμήμα θα αναζητηθούν το μπόιλερ και η κουζίνα.

Διαβάστε Επίσης

Από την αρχική αυτοψία διαπιστώθηκε ότι το δωμάτιο που είχε υποστεί τις λιγότερες ζημιές στο κατεστραμμένο κτίριο ήταν το μπάνιο στο δεύτερο όροφο. Εκεί φαίνεται άθελα της να πυροδότησε την έκρηξη η 78χρονη ένοικος, δημιουργώντας σπινθήρα, ακόμα και απλώς με το πάτημα ενός διακόπτη. Πλέον τα στελέχη της ΔΑΕΕ, αναζητούν το σημείο όπου υπήρχε η διαρροή και η συσσώρευση του αερίου, η οποία πιθανότατα τοποθετείται σε κλειστό χώρο στο εσωτερικό της κατοικίας.

Μέχρι και αυτή την ώρα δεν υπάρχει αναφορά στην Πυροσβεστική για οσμή πριν την έκρηξη και το ενδεχόμενο που εξετάζεται είναι η ηλικιωμένη γυναίκα να αντιλήφθηκε την χαρακτηριστική μυρωδιά το πρωί της Παρασκευής. Ο 77χρονος σύντροφος της που αντιμετώπιζε κινητικά προβλήματα, λόγω ακρωτηριασμού ενός κάτω άκρου βρίσκονταν στο κρεβάτι του και πιθανόν κοιμόταν.

Τα δύο νεαρά ζευγάρια των Αμερικανών, εντοπίστηκαν στα κρεβάτια τους στο πίσω μέρος του κτιρίου, καθώς φαίνεται να κοιμόντουσαν όταν έγινε η έκρηξη, κάτι που διαπιστώνεται και από τον ρουχισμό τους.

"Ξύπνησα από ένα μεγάλο θόρυβο και βρήκα όλο το ταβάνι πεσμένο δίπλα από το κρεββάτι μου. Καλά που δεν έπεσε πάνω μου. Δεν μπορούσα να βγω από το δωμάτιο μου και φωνάξαμε την Πυροσβεστική και ήρθαν και με βγάλανε σηκωτή", περιγράφει μία από τις δύο γυναίκες που απεγκλωβίστηκαν από γειτονικό κτίριο αμέσως μετά την έκρηξη. "Τα εκατέρωθεν κτίρια και το απέναντι κτίριο πρέπει να εξεταστούν είναι σε κατάσταση οριακής ισορροπίας", αναφέρει ο Πρόεδρος του ΟΑΣΠ, Ευθύμιος Λέκκας που πραγματοποίησε αυτοψία στο σημείο.

Διαβάστε Επίσης

Ταυτοποίηση

Η διαδικασία της επίσημης ταυτοποίησης για τους τέσσερις τουρίστες που έχασαν τη ζωή τους στο Aibnb και για το ζευγάρι των ηλικιωμένων ενοίκων του δευτέρου ορόφου αναμένεται να ολοκληρωθεί τις επόμενες ημέρες μέσω DNA.

Ήδη συγγενείς τους βρίσκονται στην Ελλάδα προκειμένου να γίνει λήψη γενετικού υλικού. "Μιλήσαμε με τις αρχές, μας ρώτησαν κάποια στοιχεία και βγάλαμε κάποιες φωτογραφίες το σημείο. Είμαστε συγκλονισμένοι. Αύριο μάλλον θα γίνει η αναγνώριση, γιατί είναι σε κακή κατάσταση οι σοροί τους", αναφέρει ένας από τους συγγενείς που βρέθηκε στο σημείο της τραγωδίας.

Σύμφωνα με φιλικά τους πρόσωπα το ένα ζευγάρι, η Φλορίντα Χότζα και ο Ιάν Κικρπάτρικ είχαν παντρευτεί λίγες ημέρες πριν ταξιδέψουν στην Ελλάδα και βρίσκονταν στο μήνα του μέλιτος. Μαζί τους ήταν ο αδελφός της Φλορίντα, Φλόριν, και η σύντροφος του Ερίσα Τσάνι, οι οποίοι περίμεναν το πρώτο τους παιδί. Στο δεύτερο όροφο ζούσαν μόνιμα εδώ και χρόνια η 78χρονη Αθηνά και ο 77χρονος Έντμοντ από τη Βρετανία.