Πλημμύρες στην Καρδίτσα: Τρεις τραγικές ιστορίες ανθρώπων που χάθηκαν - Θρίλερ με τη 40χρονη φαρμακοποιό

Μια 40χρονη γυναίκα ακόμα αγνοείται στην Καρδίτσα μετά τις καταστροφικές πλημμύρες και το πέρασμα του "Ιανού".

καρδίτσα

"Ήταν πάνω στο κρεβάτι του με το πιρούνι στο χέρι", "άνοιξε την πόρτα, την πέταξε κάτω το νερό και πνίγηκε σε 60 πόντους", "έφυγε κρυφά και πνίγηκε στο ποιμνιοστάσιο", "της λέγαμε να σταματήσει, πάτησε γκάζι, παρέσυρε τους κώνους και την χάσαμε στα 100 μέτρα".

Πρόκειται για μερικές τραγικές λεπτομέρειες αναφορικά με τις συνθήκες κάτω από τις οποίες τρεις άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους, ενώ μία 40χρονη γυναίκα αγνοείται, στις περιοχές της Καρδίτσας και των Φαρσάλων μετά το καταστροφικό πέρασμα του μεσογειακού τυφώνα "Ιανού".

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Τραγικές πτυχές

Στην Καστανιά Καρδίτσας, για ένα 48ωρο εξελισσόταν ένα θρίλερ για τον εντοπισμό ενός 62χρονου άνδρα, ο οποίος είχε εγκλωβιστεί μέσα στο σπίτι του μετά την κατάρρευση της στέγης. Οι δύο δρόμοι πρόσβασης στο χωριό, από Μοσχάτο και Ραχούλα, είχαν κοπεί με αποτέλεσμα οι πυροσβεστικές δυνάμεις για ώρες να μην μπορούν να φθάσουν εκεί. Τοπικοί παράγοντες και κάτοικοι εκτιμούσαν ότι μπορεί να είχε απεγκλωβιστεί μόνος του αλλά δυστυχώς οι έρευνες τους διέψευσαν τραγικά.

Νωρίς το πρωί, οκτώ πυροσβέστες με τη συνδρομή οχήματος του Δήμου, της ΕΛ.ΑΣ. του ΔΕΔΔΗΕ, ΕΚΑΒ, εντόπισαν νεκρό τον άτυχο άνδρα. Ήταν νεκρός πάνω στο κρεβάτι του κρατώντας το πιρούνι στο χέρι του, έτρωγε, όταν από κατολίσθηση, τόνοι από μπάζα και ένας μεγάλος βράχος έπεσαν στην στέγη του σπιτιού με αποτέλεσμα να καταρρεύσει και να τον καταπλακώσει.

Στη Βασιλί Φαρσάλων έχασε τη ζωή της μία 86χρονη γυναίκα. Η κόρη της ήταν μαζί, έφυγε για λίγο για τα Φάρσαλα και στη συνέχεια εγκλωβίστηκε και δεν μπορούσε να επιστρέψει. Το σπίτι τους βρισκόταν σε απόσταση 70 μέτρων από το ανάχωμα του ποταμού Ενιπέα που κατέρρευσε, Η ηλικιωμένη άκουσε τον θόρυβο και όταν άνοιξε την πόρτα, μεγάλος όγκος νερού την πέταξε κάτω με αποτέλεσμα να χάσει τις αισθήσεις της και να πνιγεί σε ύψος νερού που δεν ξεπερνούσε τους 60 πόντους.

Ο 63χρονος βοσκός από την Αλβανία ήθελε να πάει να δει τα ζώα στο ποιμνιοστάσιο που βρισκόταν στις άκρες χειμάρρου κοντά στο Κέντρο Γενετικής Βελτίωσης Καρδίτσας. Ο γιος του τον είχε αποτρέψει αρχικά, ωστόσο ο 63χρονος φαίνεται να έφυγε κρυφά αγνοώντας τις προτροπές και παρασύρθηκε από τα νερά του χειμάρρου.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Η αγνοούμενη φαρμακοποιός

Αναφορικά με την 40χρονη αγνοούμενη φαρμακοποιό στο Μουζάκι Καρδίτσας, δύο αστυνομικοί που απέτρεπαν την κυκλοφορία προς την γέφυρα πάνω από τον Πάμισο ποταμό, είδαν το όχημά της. Επιχείρησαν να την αποτρέψουν, εκείνη τους αγνόησε, ενδεχομένως βρισκόταν σε σύγχυση πέρασε πάνω από τους κώνους και τις μπάρες νερού που είχαν τοποθετήσει οι αστυνομικοί και μετά από 100 μέτρα πορείας χάθηκε από τα μάτια τους, όταν κατέρρευσε μέρος του περιφερειακού δρόμου και το όχημα έπεσα στα μανιασμένα νερά του ποταμού. Οι αστυνομικοί αναφέρουν με απόλυτη βεβαιότητα πως η γυναίκα δεν είχε συνοδηγό. Το αυτοκίνητό της εντοπίστηκε μετά από ώρες, όχι όμως και η ίδια.

Από τις πρώτες ώρες εξελίχθηκε μία μεγάλη επιχείρηση εντοπισμού της στην οποία συμμετέχουν στελέχη από την 1η, 2η, 5η, 7η και 8η ομάδα ΕΜΑΚ, όπως και εθελοντές. Συνολικά συμμετέχουν 28 πυροσβέστες με ειδικό εξοπλισμό διάσωσης από πλημμυρικά φαινόμενα και ορμητικά νερά, με επτά οχήματα, ειδικές βάρκες για πλεύση σε ποταμό, και τρεις ομάδες DRONE, οι οποίες "χτενίζουν" τον Πάμισο ποταμό σε μεγάλο μήκος. Τα αρμόδια στελέχη του Πυροσβεστικού Σώματος έχουν υπολογίσει την ορμή και ροή του ποταμού από την πρώτη στιγμή της εξαφάνισης και έχουν αναπτύξει τις έρευνες σε ένα μήκος 5-10 χιλιομέτρων από το σημείο εντοπισμού του οχήματος της άτυχης γυναίκας.

Αξιωματικοί του Πυροσβεστικού Σώματος επισημαίνουν πως οι πληροφορίες για αγνοούμενους ήταν συγκεχυμένες καθώς πολλοί από αυτούς εντοπίστηκαν αλλά στη συνέχεια λόγω της κατάρρευσης του δικτύου επικοινωνίας, δεν δινόταν ενημέρωση για την λήξη των ερευνών.

Επιχειρήσεις διασώσεων

Μία άγνωστη και επικίνδυνη επιχείρηση διάσωσης εξελίχθηκε στην Αγία Ευφημία Κεφαλλονιάς. Τρεις ώρες αγωνίας πέρασαν την Παρασκευή, από τις 15:00 έως τις 18:00 το απόγευμα, 15 άτομα μεταξύ των οποίων ηλικιωμένοι και παιδιά που ήταν εγκλωβισμένα σε πλημμυρισμένα σπίτια του χωριού. Επτά άτομα βρίσκονταν σε τρία σπίτια που το νερό είχε φθάσει το 1,5 μέτρο. Τα τρία ήταν με υποθερμία εκ των οποίων 95 και 92 χρόνων. Οι πυροσβέστες κατάφεραν να τους απεγκλωβίσουν και να τους σώσουν.

Ιδιαίτερα δύσκολη ήταν η επιχείρηση για την διάσωση τριών εργαζομένων στο εργοτάξιο του φράγματος στον Αλμυρό Βόλου. Οι τρεις άνδρες, το μεσημέρι της Παρασκευής σχόλασαν από την εργασία τους και επιχείρησαν να φύγουν. Εγκλωβίστηκαν με το όχημά τους στα ορμητικά νερά χειμάρρου, και βγήκαν από αυτό για να σωθούν. Και οι τρεις ανέβηκαν σε ψηλά δέντρα και έμειναν εκεί για αρκετές ώρες, όταν πυροσβέστες προσέγγισαν με ερπυστριοφόρα και με ειδικό εξοπλισμό κατάφεραν να τους διασώσουν.

Με βάρκα οι πυροσβέστες κατόρθωσαν να σώσουν ηλικιωμένο άνδρα στον Σταυρό Φαρσάλων. Βρισκόταν στην οροφή του οχήματός του, το οποίο είχε ακινητοποιηθεί και καλυφθεί από νερά που έφθαναν τα 2,5 μέτρα. Μετά από αρκετές ώρες αγωνίας οι πυροσβέστες κατάφεραν να τον προσεγγίσουν και να τον περισυλλέξουν με ασφάλεια.

Νούμερα διασώσεων

Από τα ξημερώματα της Παρασκευής, η Πυροσβεστική Υπηρεσία δέχθηκε πάνω από 2.500 κλήσεις για παροχή βοήθειας και αντλήσεις υδάτων, κυρίως: στο νότιο Ιόνιο, στη Δυτική Ελλάδα, στη Στερεά Ελλάδα, στην Πελοπόννησο και στη Θεσσαλία. Μέχρι και χθες το βράδυ είχαν πραγματοποιηθεί 942 απεγκλωβισμοί-διασώσεις.

Στο Νότιο Ιόνιο (Κεφαλονιά, Ιθάκη, Ζάκυνθο και Λευκάδα) είχαν δεχθεί 759 κλήσεις και είχαν πραγματοποιηθεί 93 διασώσεις, 308 αντλήσεις, 426 κοπές δέντρων, και 58 αφαιρέσεις αντικειμένων. Στη Δυτική Ελλάδα (Αχαΐα, Ηλεία, Αιτωλοακαρνανία) δέχθηκαν 69 κλήσεις, και είχαν πραγματοποιηθεί 25 αντλήσεις και 44 κοπές δέντρων. Στην Στερεά Ελλάδα (Λαμία, Λουτρά Υπάτης, Λειανοκλάδι, Μακρακώμη και Μεξιάτες) δέχθηκαν 257 κλήσεις, εκ των οποίων οι 77 διασώσεις, 198 αντλήσεις και 6 κοπές δέντρων.

Στην Περιφερειακή Ενότητα Κορινθίας (Λουτρά Ωραίας Ελένης) δέχθηκαν 42 κλήσεις, εκ των οποίων 40 αντλήσεις υδάτων και 1 αφαίρεση αντικειμένου. Στη Θεσσαλία (Μαγνησία, Φάρσαλα, Καρδίτσα, Μουζάκι, Ρούσσο, Τρίκαλα, Λάρισα και Σοφάδες) δέχθηκαν 1.372 κλήσεις, εκ των οποίων 772 διασώσεις, 870 αντλήσεις και 40 κοπές δέντρων.

Αξίζει να σημειωθεί πως συνεργεία του Πυροσβεστικού Σώματος έδιναν μάχη με τον χρόνο, για την άντληση υδάτων από 24 υποσταθμούς της ΔΕΔΔΗΕ στην Καρδίτσα. Ο ένας κύριος βασικός, που δίνει ρεύμα σε 12 οικοδομικά τετράγωνα, βρίσκεται σε ξενοδοχείο της πόλης και είχε συσσώρευση 1.000 κυβικών εκατοστών νερού. Οι άλλοι 23 βρίσκονται σε υπόγεια πολυκατοικιών της περιοχής και από εκεί γίνονται αντλήσεις προκειμένου να αποκατασταθεί το δίκτυο ηλεκτροδότησης.

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr

ΣΦΟΔΡΗ ΚΑΚΟΚΑΙΡΙΑ 21 Οκτ 2020 | 12:34

Ηράκλειο Κρήτης: Χείμαρρος δίπλα σε σχολεία - Κατέβασε νερό, λάσπες και πέτρες

Καταστροφές στην Κρήτη από τη σφοδρή κακοκαιρία - Πλημμύρισε δρόμος μπροστά από σχολείο.

ΜΕΓΑΛΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΣΤΟ ΝΗΣΙ 21 Οκτ 2020 | 08:36

Κακοκαιρία: "Βούλιαξε" η Κρήτη - Έπεσε το ταβάνι στο αεροδρόμιο Ηρακλείου [εικόνες, βίντεο]

Προβλήματα στην Κρήτη από τη νεροποντή. Πλημμύρισαν σπίτια και δρόμοι μετατράπηκαν σε ποτάμια.

ΑΣΠΡΙΣΑΝ ΟΙ ΔΡΟΜΟΙ 20 Οκτ 2020 | 16:20

Κακοκαιρία στην Κρήτη: Απίστευτες εικόνες καταστροφής στα Μάλια από την κακοκαιρία και τη χαλαζόπτωση

Τα Μάλια χτυπήθηκαν από την κακοκαιρία στην Κρήτη με την έντονη χαλαζόπτωση να δημιουργεί εκτεταμένες καταστροφές

ΣΥΓΚΙΝΕΙ 17 Οκτ 2020 | 14:02

Η μάχη της δημοσιογράφου Ρένας Κουβελιώτη με την αρρώστια - Έγραψε βιβλίο για την συρρίκνωση του εγκεφάλου της

Η έκδοση του βιβλίου ήταν ένα μεγάλο στοίχημα για εκείνη, γιατί αφηγήθηκε στα παιδιά της τη ζωή της, ενώ τα προετοιμάζει για το μέλλον με τρόπο σπαρακτικό.

ΟΠΤΙΚΟ ΥΛΙΚΟ ΑΠΟΚΑΛΥΠΤΕΙ ΚΑΙ ΔΕΥΤΕΡΟ ΑΝΕΜΟΣΤΡΟΒΙΛΟ 15 Οκτ 2020 | 16:10

Αποκάλυψη από το Meteo: Το Νέο Ηράκλειο χτύπησε κανονικός ανεμοστρόβιλος [Βίντεο]

Το Νέο Ηράκλειο χτύπησε κανονικός ανεμοστρόβιλος τα ξημερώματα της Τρίτης αποκαλύπτει το meteo του Αστεροσκοπείου

ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΑΚΟΚΑΙΡΙΑ 13 Οκτ 2020 | 12:06

Κακοκαιρία στην Αττική: Τρεις τραυματίες στο Νέο Ηράκλειο - Γυναίκα σε σοβαρή κατάσταση, την καταπλάκωσε τοίχος

Τρεις τραυματίες ανάμεσά του μια γυναίκα σε σοβαρή κατάσταση στο Νέο Ηράκλειο, αφήνει πίσω της η κακοκαιρία στην Αττική

ΚΑΤΑΡΡΑΚΤΕΣ ΣΤΟ ΚΕΝΤΡΟ 13 Οκτ 2020 | 10:28

Βούλιαξε από την κακοκαιρία η Ξάνθη - Άνοιξαν οι υπόνομοι

Οι δρόμοι μετατράπηκαν σε αδιάβατα ποτάμια.

ΕΣΠΑΣΑΝ ΤΖΑΜΑΡΙΕΣ 13 Οκτ 2020 | 09:57

Μεγάλες καταστροφές από την κακοκαιρία στην Αττική: Ξεριζώθηκαν δέντρα - Κατέρρευσαν στέγες - Καταπλακώθηκαν ΙΧ [βίντεο - εικόνες]

Σημαντικές ζημιές έχουν καταγραφεί στην περιοχή του Ηρακλείου Αττικής λόγω της κακοκαιρίας που έπληξε την Αθήνα.

ΧΙΛΙΑΔΕΣ ΚΕΡΑΥΝΟΙ 13 Οκτ 2020 | 06:55

Σφοδρή κακοκαιρία στην Αττική - Πλημμύρισαν δρόμοι - Σάρωσε Κέρκυρα-Κεφαλονιά [εικόνες-βίντεο]

Ποιοι δρόμοι έχουν πλημμυρίσει- Προσοχή σε όσους οδηγούν- Επί ποδός η Πυροσβεστική

ΕΠΙΤΑΧΥΝΣΗ ΤΩΝ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΩΝ 10 Οκτ 2020 | 13:23

Κυβερνητική σύσκεψη για την Καρδίτσα - Εντολή Μητσοτάκη για επιτάχυνση των αποζημιώσεων στους πληγέντες

Ο Πρωθυπουργός επεσήμανε την ανάγκη να μην υπάρξουν καθυστερήσεις στο πρόγραμμα καταβολής αποζημιώσεων στους πληγέντες της Καρδίτσας.

ΕΦΑΠΑΞ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΕΝΙΣΧΥΣΗ 09 Οκτ 2020 | 12:24

Εξακόσιες τριάντα έξι αιτήσεις για επιχειρήσεις και 569 για κατοικία για αποζημιώσεις στους πληγέντες από τον "Ιανό"

Πρόκειται να καταβληθούν 5.000 ευρώ στους ιδιοκτήτες ή ενοικιαστές των πληγέντων κτιρίων και 8.000 ευρώ στις πληγείσες επιχειρήσεις.

ΤΙ ΑΝΑΦΕΡΕΙ Η ΕΤΑΙΡΕΙΑ 06 Οκτ 2020 | 11:46

Το "Φυσικό Αέριο Ελληνική Εταιρεία Ενέργειας" δίπλα στους πληγέντες του "Ιανού" - Δωρεές σε Καρδίτσα, Φάρσαλα, Μουζάκι

Το Φυσικό Αέριο παράλληλα με την δωρεά χρημάτων και την εθελοντική προσφορά των εργαζομένων του για στήριξη του σκοπού προχώρησε επιπλέον σε ευέλικτα σχήματα διακανονισμών.

ΘΛΙΒΕΡΟΣ ΑΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ 04 Οκτ 2020 | 21:49

Καταιγίδα Άλεξ: Πέντε νεκροί από τις φονικές πλημμύρες στην Ιταλία [βίντεο]

Οι ιταλικές και οι γαλλικές αρχές πραγματοποιούν από κοινού έρευνες στις περιοχές που επλήγησαν από πλημμύρες και κατολισθήσεις το τελευταίο διήμερο.