Ποιες πόλεις έχει «κρύψει» η αφρικανική σκόνη

Η αφρικανική σκόνη έχει καλύψει μεγάλο μέρος της Ελλάδας.

SHARE THIS
0
SHARES

Το προγνωστικό μοντέλο του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών/meteo.gr WRF-CHEM υπολόγισε τη συγκέντρωση της σκόνης σε μικρογραμμάρια ανά κυβικό μέτρο. Στις σκιαγραφημένες περιοχές τονίζεται τις μεγαλύτερες συγκεντρώσεις, οι οποίες είναι πιο σημαντικές κοντά στο έδαφος στη Δυτική Ελλάδα, και κυρίως στην Κέρκυρα και την Καλαμάτα.

Στη Βόρεια Ελλάδα εντοπίζονται σε μεγαλύτερο υψόμετρο, περί τα 3 km ύψος. Επιπροσθέτως, στη Νότια Ελλάδα, κυρίως στο Ηράκλειο και την Αθήνα, το στρώμα της σκόνης είναι πιο παχύ σε σχέση με τη Βόρεια Ελλάδα, όπως για παράδειγμα στην Αλεξανδρούπολη και τη Θεσσαλονίκη.

Σύμφωνα mε το meteo, h σκόνη ακολουθεί την πορεία των θερμών αερίων μαζών που κινούνται προς τα Βαλκάνια και δεν αναμιγνύονται με τις ψυχρές επιφανειακές, αλλά καθώς είναι ελαφρύτερες κινούνται σε μεγαλύτερο υψόμετρο.  

Το κατακόρυφο προφίλ της αφρικανικής σκόνης - Μ. Τετάρτη 24 Απριλίου 2019
Το κατακόρυφο προφίλ της αφρικανικής σκόνης - Μ. Τετάρτη 24 Απριλίου 2019

Οι συγκεντρώσεις σκόνης στην ατμόσφαιρα είναι αυξημένες ενώ η ορατότητα είναι κατά τόπους περιορισμένη. Η σκόνη πάνω από τη χώρα προέρχεται από τη Λιβύη. Οι ισχυροί άνεμοι που πνέουν τα τελευταία 24ωρα στην περιοχή της Λιβύης, λόγω του συνδυασμού των χαμηλών πιέσεων στη Δυτική Μεσόγειο με τις υψηλές πιέσεις στην Ανατολική Μεσόγειο, οδηγεί στην ανύψωση μεγάλης ποσότητας σκόνης και τη μεταφορά της προς τη χώρα μας και άλλες χώρες της Ευρώπης.

H σταδιακή υποχώρηση των υψηλών συγκεντρώσεων σκόνης αναμένεται να ξεκινήσει το απόγευμα του Μεγάλου Σαββάτου.

Δορυφορική εικόνα το πρωί της Μ. Τετάρτης και ώρα 11:00​
Δορυφορική εικόνα το πρωί της Μ. Τετάρτης και ώρα 11:00​

Οι επιπτώσεις της σκόνης στην υγεία μας.

 

 

 

Πηγή: Meteo

Φωτογραφία: INTIMENEWS

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Ακολούθησε το theTOC.gr στο Facebook