Ποινή φυλάκισης 19 μηνών σε ιερομόναχο, πρώην κληρικό της Μητρόπολης

Ο ιερομόναχος φέρεται να ιερουργούσε σε χώρο που είχε διαμορφωθεί

THETOC TEAM
ΓΡΑΦΕΙ: THETOC TEAM
Ποινή φυλάκισης 19 μηνών σε ιερομόναχο, πρώην κληρικό της Μητρόπολης

Ποινή φυλάκισης 19 μηνών, εξαγοράσιμη προς 25 ευρώ την ημέρα επέβαλε σήμερα, το Μονομελές Πλημμελειοδικείο Αλεξανδρούπολης, σε 41χρονο ιερομόναχο, πρώην κληρικό της Μητρόπολης Αλεξανδρούπολης.

Ειδικότερα, σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσιάστηκαν στη δίκη, ο ιερομόναχος φέρεται να ιερουργούσε σε χώρο που είχε διαμορφωθεί κατάλληλα, με πλήθος εκκλησιαστικών ειδών (εικόνες αγίων, σταυροί, εκκλησιαστικά σκεύη, άμφια, κουτί με λείψανα αγίου κ.α.), εντός των γραφείων του Μη Κερδοσκοπικού-Θρησκευτικού Σωματείου «Ορθόδοξη αγκαλιά».

Βάσει των καταθέσεων των αστυνομικών, οι οποίοι μετά από σχετική καταγγελία, για ύπαρξη ναού χωρίς άδεια, συνέλαβαν χθες το πρωί, τον ιερομόναχο, όταν κατά τον έλεγχο που πραγματοποίησαν στον εν λόγω χώρο διαπίστωσαν ότι τελούνταν Θεία Λειτουργία, χωρίς τη σχετική άδεια, την οποία παρακολουθούσαν περίπου 20-30 άτομα-μέλη του σωματείου, μεταξύ των οποίων και παιδιά. Στην έρευνα που ακολούθησε, παρά τις αντιδράσεις κυρίως φραστικές κάποιων εκ των παρισταμένων οι οποίοι, πρωτοστατούντος του 41χρονου, ισχυρίζονταν ότι η έρευνα είναι παράνομη καθώς ο χώρος είναι ιδιωτικός, βρέθηκε εντός κλειδωμένου χαρτοφύλακα του ιερομόναχου και κατασχέθηκε το ποσό των 41.300 ευρώ, 30 χρυσές λίρες, πλήθος χρυσαφικών-ασημικών (γυναικεία δαχτυλίδια, αλυσίδες, σταυροί κ.α.), υπεύθυνες δηλώσεις για χρήματα που έλαβε ο ιερομόναχος από τα μέλη του σωματείου για εξαγορά προηγούμενων καταδικαστικών σε βάρος του δικαστικών αποφάσεων, καθώς και ένα μαχαίρι. Κατόπιν των παραπάνω ευρημάτων, διεξήχθη έρευνα των αστυνομικών αρχών και στην οικία του συλληφθέντα, όπου εντοπίσθηκαν ένα πιστόλι αερίου, ένα πλαστικό πιστόλι, δύο φιαλίδια αερίου, 100 μεταλλικά σφαιρίδια και πλήθος πλαστικών σφαιριδίων τα οποία κατασχέθηκαν.

Εις εκ των μαρτύρων υπεράσπισης του ιερομονάχου και προέδρου του σωματείου, ανέφερε μεταξύ άλλων ότι σκοπός του σωματείου ήταν η συνάντηση φίλων, η απασχόληση των παιδιών τους, παραδεχόμενος ότι «κάναμε λειτουργία και απόδειπνο» υποστηρίζοντας πως ο σύμφωνα με τον εισαγγελέα «αμετάκλητα ένοχος αξιόποινων πράξεων από την Πολιτεία», μπορεί να λειτουργεί. Ερωτηθείς δε για το χρηματικό ποσό των 41.300 ευρώ, ο μάρτυρας κατέθεσε πως είχε συγκεντρωθεί από τα μέλη «για δικαστικά έξοδα» του ιερομόναχου, ο οποίος «από το 2005 δεν έχει μισθό» καθώς δεν έχει άδεια από την Μητρόπολη Αλεξανδρούπολης, να ιερουργεί και ως εκ τούτου «τον βοηθάμε για να μπορεί να υπάρχει αυτός ο άνθρωπος».

Όσον αφορά το πιστόλι αερίου και τα 100 μεταλλικά σφαιρίδια, σύμφωνα με την κατάθεση του δεύτερου μάρτυρα υπεράσπισης, οπλοπώλη στο επάγγελμα πρόκειται για δώρο του ίδιου στον ιερομόναχο και όπλο για την κατοχή του οποίου δεν απαιτείται σχετική άδεια.

Από την πλευρά του ο συλληφθείς δήλωσε σχετικά με τα εκκλησιαστικά είδη πως «έχω αυτά ως περιουσιακά στοιχεία», τα ιερά λείψανα «από δωρεά» κατά τα έτη που λειτουργούσε ως κληρικός. Αναφορικά με τα κοσμήματα είπε ότι «είναι της μητέρας μου για να με βοηθήσει», στην εξαγορά των καταδικαστικών για συκοφαντική δυσφήμιση ποινών, σημειώνοντας πως πρέπει να καταβάλει το ποσό των περίπου 45.000 ευρώ για εξαγορά δύο ποινών. Ισχυρίστηκε ότι το χρηματικό ποσό συγκεντρώθηκε από τα μέλη του σωματείου στη διάρκεια της φυλάκισής του το 2017. Διευκρίνισε μάλιστα ότι κατόπιν σχετικής υπόδειξης, υπέγραφε και υπεύθυνες δηλώσεις για τα χρήματα τα οποία έλαβε, για φορολογικούς λόγους. Σημειώνεται ότι στα γραφεία του σωματείου βρέθηκαν και κατασχέθηκαν συνολικά 27 υπεύθυνες δηλώσεις. Αρνήθηκε ότι βάση καταστατικού του σωματείου τα έσοδα προορίζονται αποκλειστικά και μόνο για τους σκοπούς αυτού, ισχυριζόμενος πως προβλέπεται η βοήθεια σε μέλος. Όσον αφορά στο όπλο δήλωσε πως ήταν δώρο που ουδέποτε χρησιμοποίησε.

Το δικαστήριο αποφάσισε επί συνολικά τεσσάρων κατηγοριών:

-Της αντιποίησης του σχήματος του λειτουργού της Εκκλησίας της Ελλάδος (εξέτισε ποινή και υποβιβάστηκε από Αρχιμανδρίτης σε ιερομόναχο, χωρίς να απολέσει τη θέση του στον Κλήρο αλλά και χωρίς άδεια να ιερουργεί),

-Της λειτουργίας παράνομου ευκτήριου οίκου,

-Της αποδοχής προϊόντος εγκλήματος (συγκέντρωση χρημάτων μέσω εισφορών για την εξαγορά ποινής) και δημιουργία πλούτου παρανόμως,

-Της παράνομης οπλοκατοχής .

Αποφασίστηκε η αθώωση μόνον για την πρώτη κατηγορία της αντιποίησης με το σκεπτικό ότι ο κατηγορούμενος ουδέποτε απώλεσε την ιδιότητα του κληρικού παρά το γεγονός ότι ο ίδιος επέλεξε «για λόγους συνειδήσεως να μη ζητήσω πίσω τη θέση μου. Μπορώ να ιερουργώ ιδιωτικώς». Ενώ για τις άλλες τρεις κατηγορίες του επεβλήθη ποινή φυλάκισης 19 μηνών εξαγοράσιμη προς 25 ευρώ την ημέρα. Όσον αφορά στα τιμαλφή αυτά θα αποδοθούν εφόσον αποδειχθεί ότι η κυριότητα ανήκει στη μητέρα του ιερομονάχου.

Σημειώνεται πως στον χώρο όπου λειτουργούσε ο παράνομος ναός, συνελήφθη και η 39χρονη αντιπρόεδρος του σωματείου, κατηγορούμενη για απείθεια και αντίσταση, καθ' όσον αρνήθηκε να συμμορφωθεί με τις υποδείξεις των αστυνομικών, επιχειρώντας με τη χρήση βίας, σύμφωνα με τις καταθέσεις των αρχών, να παρεμποδίσει τις νόμιμες ενέργειές τους. Η 39χρονη, εκπαιδευτικός και μητέρα τριών παιδιών, κρίθηκε ένοχη για απείθεια και της επεβλήθη ποινή φυλάκισης δύο μηνών με τριετή αναστολή.

Εξερχόμενος του δικαστηρίου ο πρωτοσύγκελος της Μητρόπολης Αλεξανδρουπόλης, π. Ειρηναίος Λαφτσής δήλωσε: «Κληθήκαμε να εκπροσωπήσουμε τη Μητρόπολη Αλεξανδρουπόλεως στη δίκη κατά του ιερομονάχου, πρώην κληρικού της Μητροπόλεως Αλεξανδρουπόλεως και κάναμε και παρέμβαση σ' αυτήν. Το δικαστήριο μετά από τη διαδικασία έκρινε ένοχο σε τρεις από τις τέσσερις κατηγορίες τον ιερομόναχο, που έχει απασχολήσει πάρα πολλές φορές την περιοχή μας. Η μία ενοχή είχε να κάνει με δημιουργία παράνομου ευκτηρίου οίκου λατρείας, η δεύτερη με παράνομο πλουτισμό και η τρίτη με παράνομη οπλοκατοχή. Το δικαστήριο αποφάσισε λοιπόν πρωτοδίκως τις ποινές αυτές και θα ακολουθηθεί η διαδικασία που ορίζει ο νόμος». Σημειώνεται πως οι προγενέστερες καταδικαστικές αποφάσεις αφορούν τη συγγραφή, αναπαραγωγή και διανομή υβριστικών και συκοφαντικών εντύπων εναντίον του μητροπολίτη Αλεξανδρούπολης 'Ανθιμου, του πρωτοσύγκελου, ιερέων και πολιτών.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

ΦΩΤΟ: Eurokinissi/ΣΤΕΛΙΟΣ ΜΙΣΙΝΑΣ

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr

ΟΙΑΝΑΚΟΙΝΩΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ 06 Αυγ 2020 | 21:01

Κορονοϊός: Σε καραντίνα ο Πόρος - Απαγορεύονται οι συναθροίσεις, υποχρεωτικά μάσκες σε όλο το νησί

Lockdown στο νησί του Πόρου λόγω των πολλών κρουσμάτων - Περιορισμοί στην εστίαση και τις συγκεντρώσεις

ΔΗΛΩΝΟΥΝ ΟΤΙ ΔΙΩΚΟΝΤΑΙ 06 Αυγ 2020 | 20:46

Σε επιφυλακή η Χίος: Απόβαση 23 Τούρκων στον Βροντάδο - Ζητούν πολιτικό άσυλο

Δηλώνουν ότι διώκονται από το καθεστώς Ερντογάν ενώ συνελήφθησαν 2 διακινητές

ΣΕ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΟΥ 06 Αυγ 2020 | 20:34

ΕΟΦ: Προσοχή - Απαγόρευση διάθεσης γνωστού αντισηπτικού

Την απαγόρευση διακίνησης και διάθεσης του προϊόντος αποφάσισε ο Εθνικός Οργανισμός Φαρμάκων (ΕΟΦ)

ΟΔΗΓΗΘΗΚΕ ΣΤΟΝ ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΑ 06 Αυγ 2020 | 19:56

Κορονοϊός: Αδιόρθωτος 23χρονος στην Κατερίνη - Έσπασε την καραντίνα και οδηγούσε ταξί

Τέθηκε σε καραντίνα από τις 27 Ιουλίου γιατί είχε έρθει σε επαφή με επιβεβαιωμένο κρούσμα κορονοϊού

ΣΥΜΦΩΝΑ ΜΕ ΤΟΝ ΕΟΔΥ 06 Αυγ 2020 | 19:13

Κορονοϊός: "Εκτόξευση" σε Αττική και Θεσσαλονίκη - Ο χάρτης των κρουσμάτων

Μεγάλη η διασπορά σε όλη τη χώρα - 18 τα εισαγόμενα κρούσματα

Η ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΟΥ ΕΟΔΥ 06 Αυγ 2020 | 18:30

Κορονοϊός: Επικίνδυνο "άλμα" με 153 νέα κρούσματα σήμερα - 14 ασθενείς διασωληνωμένοι

Συνολικά ξεπέρασαν τα 5.000 τα κρούσματα κορονοϊού στη χώρα - Στους 210 οι νεκροί

ΕΛΕΓΧΘΗΚΑΝ 80 ΔΕΙΓΜΑΤΑ 06 Αυγ 2020 | 18:22

Κορονοϊός - Στο "πόδι" η Μύκονος: Επτά τα θετικά κρούσματα στο γνωστό beach bar "Alemagou"

Ολοι όσοι υποβλήθηκαν σε τεστ στη Μύκονο, και θετικοί και αρνητικοί στον ιό βρίσκονται σε απομόνωση στις κατοικίες τους, ενώ το τεστ θα επαναληφθεί τις επόμενες ήμερες.

ΥΓΕΙΟΝΟΜΙΚΗ ΒΟΜΒΑ 06 Αυγ 2020 | 18:21

Κορονοϊός: "Θερίζει" ο κορονο-γάμος στην Αλεξανδρούπολη - Ακόμα εννέα θετικά κρούσματα

Επιπλέον 9 κρούσματα βρέθηκαν θετικά από τον κορονο-γάμο στην Αλεξανδρούπολη

ΣΥΝΑΓΕΡΜΟΣ ΣΤΗΝ ΠΥΡΣΒΕΣΤΙΚΗ 06 Αυγ 2020 | 17:33

Φωτιά στα Κύθηρα: Μάχη με τις φλόγες - Κοντά σε σπίτια στην Αγία Πελαγία [εικόνες]

Κοντά στο πύρινο μέτωπο στα Κύθηρα υπάρχουν διάσπαρτες κατοικίες

ΕΝΣΤΑΣΕΙΣ ΜΕΧΡΙ ΤΙΣ 17 ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ 06 Αυγ 2020 | 16:54

ΑΣΕΠ - Προσλήψεις μόνιμων εκπαιδευτικών: Βγήκαν οι προσωρινοί πίνακες

Η προσωρινή κατάταξη της προκήρυξης του ΑΣΕΠ για τις προσλήψεις μόνιμων και αναπληρωτών εκπαιδευτικών

ΑΛΛΟΔΑΠΟΣ ΕΡΓΑΤΗΣ ΑΠΟ ΤΗ ΝΕΜΕΑ 06 Αυγ 2020 | 16:33

Αδιανόητο: Εμαθε ότι είναι θετικός στον κορονοϊό και πήρε το λεωφορείο από τον Ισθμό για την πατρίδα του

Στο άκουσμα ότι είναι θετικός στον κορονοϊό, πήρε το λεωφορείο και έφυγε.

ΤΙ ΕΓΡΑΨΕ Ο ΜΕΤΕΩΡΟΛΟΓΟΣ 06 Αυγ 2020 | 14:54

Καιρός - Αρναούτογλου: Προσοχή σε αυτές τις περιοχές τις επόμενες ημέρες - Πού θα χτυπήσουν τα έντονα φαινόμενα

Ο Σάκης Αρναούτογλου, κρούει τον κώδωνα κινδύνου εξαιτίας των ακραίων καιρικών φαινομένων και των ισχυρών ανέμων.

ΠΝΕΟΥΝ ΙΣΧΥΡΟΙ ΑΝΕΜΟΙ 06 Αυγ 2020 | 14:46

Μεγάλη φωτιά στην Αταλάντη - Στις αυλές των σπιτιών οι "πύρινες γλώσσες" [εικόνες - βίντεο]

Πυρκαγιά ξέσπασε στη δυτική πλευρά της πόλης της Αταλάντης - Συναγερμός στην Πυροσβεστική