Ποιο είναι το "σχέδιο Νέμεσις" που φοβάται τώρα η ΕΛΑΣ

Ποιό είναι το "σχέδιο Νέμεσις" που "τρομάζει" την ΕΛΑΣ - Πώς έδρασαν οι Πυρήνες της Φωτιάς βάσει του σχεδίου "Φοίνικας" - Οι πιθανοί στόχοι

THETOC TEAM
ΓΡΑΦΕΙ: THETOC TEAM
Ποιο είναι το "σχέδιο Νέμεσις" που φοβάται τώρα η ΕΛΑΣ

Επανάληψη του σχεδίου «Φοίνικας» φοβάται η ΕΛΑΣ μετά την ανάληψη ευθύνης της οργάνωσης Συνωμοσία Πυρήνων της Φωτιάς για την βομβιστική επίθεση στα Εξάρχεια με στόχο την εισαγγελέα Γεωργία Τσατάνη, μετά και την ρητή αναφορά σε «Σχέδιο Νέμεσις», που μάλιστα χωρίζεται σε πράξεις.

«Σύντομα θα ακολουθήσει η πρότασή μας για το σχέδιο Νέμεσις», γράφει ο συντάκτης του κειμένου με τους αστυνομικούς να εστιάζουν στο συγκεκριμένο σημείο. Και αυτό διότι το σχέδιο «Νέμεσις» ερμηνεύεται από τους αστυνομικούς ως πρόθεση των «Πυρήνων της Φωτιάς» για σειρά χτυπημάτων. «Δεν νομίζουμε ότι θα σταματήσουν εδώ. Όσο υπάρχουν ασύλληπτα μέλη τόσο θα καταστρώνονται σχέδια για νέα χτυπήματα. Η επίθεση στην κ. Τσατάνη ήταν καλά οργανωμένη και δεν έχουν μείνει πίσω στοιχεία που θα μπορούσαν να μας φανερώσουν την ταυτότητα των δραστών, οι οποίοι σίγουρα γνώριζαν πολύ καλά την περιοχή», αναφέρει ανώτατος αξιωματικός της ΕΛ.ΑΣ.

Οι ίδιες πηγές ενημέρωσης παρατηρούν ότι οι δράστες της βομβιστικής επίθεσης φαίνεται ότι δεν γνώριζαν ότι η κ. Τσατάνη εδώ και δύο εβδομάδες δεν είχε αστυνομική φύλαξη. Και αυτό διότι στην προκήρυξη αναφέρεται ότι «η κ. Τσατάνη έχει αστυνομική συνοδεία και αποτελεί φυλασσόμενο στόχο, όμως αυτό δεν στάθηκε εμπόδιο στο να πραγματοποιηθεί η επίθεσή μας». Αστυνομικές πηγές αναφέρουν ότι ενδεχομένως οι δράστες είχαν παρακολουθήσει την Εισαγγελέα πριν από τις 20 Σεπτεμβρίου όταν και η κ. Τσατάνη είχε αστυνομικούς. Άλλωστε, σύμφωνα με πληροφορίες, η Εισαγγελέας Εφετών είχε καταγγείλει στις Αρχές ότι είχε παρατηρήσει έξω από το σπίτι ύποπτους άνδρες να την παρακολουθούν.

Οι «Πυρήνες της Φωτιάς» δεν ήθελαν να υπάρχουν ανθρώπινες απώλειες από τη βομβιστική ενέργεια (κάτι που γράφουν και στο κείμενό τους), αν και αφήνουν να εννοηθεί ότι δεν θα ακολουθήσουν απαραίτητα την ίδια τακτική την επόμενη φορά: «Επιλέξαμε μια συμβολική ενέργεια με στόχο μόνο υλικές ζημιές, αλλά στο μέλλον η Συνωμοσία Πυρήνων της Φωτιάς δεν θα περιοριστεί εκεί»

Ποιο ήταν το σχέδιο «Φοίνικας»

Στις αρχές καλοκαιριού 2013, επανέρχεται η «Συνωμοσία Πυρήνων της Φωτιάς» και το Σχέδιο Φοίνικας (η αναβίωση μέσα από τις στάχτες). Στις 7 Ιουνίου 2013 ανατινάσσεται το αυτοκίνητο της διευθύντριας των φυλακών Κορυδαλλού Μαρίας Στέφη, στη Δάφνη, 12 Ιουνίου γίνεται το ίδιο σε αυτοκίνητο σωφρονιστικού υπαλλήλου στο Ναύπλιο. Στην περίπτωση της διευθύντριας, η εντολή φαίνεται να ήταν τρομοκρατική και η τοποθέτηση της βόμβας ποινική. Μετά τις... 4 πράξεις τους Σχεδίου Φοίνικα, ακολουθούν δύο συλλήψεις αναρχικών στη Θεσσαλονίκη, κατηγορούμενων για τις επιθέσεις που καταγράφηκαν στην Ελλάδα.

Παράλληλα ξεκινούν νέες διώξεις σε όλα τα φυλακισμένα μέλη της Συνωμοσίας Πυρήνων της Φωτιάς για ηθική αυτουργία στο «Σχέδιο Φοίνικας». Αρχές Σεπτέμβρη 2013, εξελίσσεται η 6η πράξη με την αποστολή εκρηκτικού φακέλου στον ειδικό Εφέτη Ανακριτή Δημήτρη Μόκκα, που ασχολείται με θέματα τρομοκρατίας. Ο φάκελος είχε σταλεί τον Δεκαπεντάγουστο, αλλά ο δικαστικός λειτουργός ήταν σε καλοκαιρικές διακοπές. Όταν επέστρεψε, μία γυναίκα που είχε παραλάβει την αλληλογραφία του, πηγαίνοντας να την παραδώσει, είδε κάτι παράξενο στον φάκελο και τον πέταξε κάτω με αποτέλεσμα τη μερική ανάφλεξή του.

Τρεις υπουργοί Δικαιοσύνης έχουν δεχθεί επικίνδυνες και απειλητικές επιθέσεις, με εκρηκτικό φάκελο και επιστολές με πολεμικές σφαίρες. Ο Χάρης Καστανίδης έλαβε εκρηκτικό φάκελο τον Φεβρουάριο του 2011 εξαιτίας της «Συνωμοσίας», η «μη δημοσιοποιημένη» αποστολή φακέλου με πολεμική σφαίρα στον Αντώνη Ρουπακιώτη ήρθε το 2012 εξαιτίας του συζητούμενου αντιρατσιστικού νομοσχεδίου και αργότερα τον Μάιο του 2014 ο Χαράλαμπος Αθανασίου και δικαστικοί λειτουργοί εξαιτίας της υπόθεσης της Χρυσής Αυγής.

Παραλήπτες φακέλου με σφαίρες που είχε φθάσει στον Άρειο Πάγο, ήταν μαζί με τον τότε υπουργό Χαράλαμπο Αθανασίου, η Εισαγγελέας Αρείου Πάγου Ευτέρπη Κουτζαμάνη, και οι ανακρίτριες Ιωάννα Κλάπα και Μαρία Δημητροπούλου, που ασχολούνταν με την υπόθεση της Χρυσής Αυγής.

Στις 17 Ιουλίου 2013, οι «Ανυπότακτες Επιθυμίες» ανέλαβαν την ευθύνη για την αποστολή εκρηκτικού φακέλου, που προοριζόταν για την Ένωση Δικαστών και Εισαγγελέων.

Φάκελο με «εσώκλειστη» 45άρα σφαίρα, είχε λάβει τον Οκτώβριο του 2015 η πρόεδρος της Επιτροπής Σοφών και αντιπρόεδρος του Ελεγκτικού Συνεδρίου, κα. Άννα Λιγωμένου.

Βόμβες από ποινικούς

Φάκελοι με σφαίρες καλάσνικοφ και αναφορές στον Αλβανό κρατούμενο Αλκέτ Ριζάι είχαν σταλεί πριν από μερικά χρόνια και σε ανώτερους δικαστικούς λειτουργούς, ενώ ως αποστολείς εμφανίζονταν δημοσιογράφοι. Τουλάχιστον τέσσερις δικαστικοί λειτουργοί, που χειρίζονταν σοβαρές ποινικές και οικονομικές υποθέσεις έγιναν στόχος βομβιστικών επιθέσεων, πιθανότατα από κύκλωμα «ενοικιαζόμενων βομβιστών».

Στις 28 Σεπτεμβρίου 2012 στον Χολαργό στόχος έγινε το αυτοκίνητο της ανακρίτριας που χειριζόταν την υπόθεση Λαυρεντιάδη, Ιωάννας Χατζάκη. Στις 22 Νοεμβρίου 2012 μασούρι δυναμίτιδας χρησιμοποιήθηκε στην βομβιστική επίθεση με στόχο την κατοικία της δικαστικού Παρασκευής Καλαϊτζή στο Χαλάνδρι. Η δικαστικός ήταν πρόεδρος του δικαστηρίου που διερεύνησε την υπόθεση απαγωγής του εφοπλιστή Περικλή Παναγόπουλου.

Στις 20 Ιουλίου 2013, δύο άτομα είχαν συλληφθεί, μετά από έκρηξη μεγάλης ποσότητας από μασούρια δυναμίτιδας, στο σπίτι της Εισαγγελέως Πρωτοδικών Τρικάλων κ. Σοφίας Πετράκη, στον Αγ. Κωνσταντίνο Λάρισας. Η Εισαγγελέας ήταν σε άδεια. Η δικαστική λειτουργός χειριζόταν την υπόθεση της αποτυχημένης εναέριας απόδρασης με ελικόπτερο, του βαρυποινίτη Παναγιώτη Βλαστού τον Φεβρουάριο του 2013, από τις φυλακές Τρικάλων και αυτή της απόδρασης των 11 Αλβανών κρατουμένων από τις ίδιες φυλακές, με τις γνωστές θανατηφόρες συνέπειες.

Συνδέεται η επίθεση στον αρχιφύλακα Κορυδαλλού;

Ποινική βόμβα με ενδεχόμενη τρομοκρατική ή αντιεξουσιαστική εντολή τοποθέτησης, εξετάζουν οι αξιωματικοί του Τμήματος Δίωξης Εκβιαστών της Ασφάλειας Αττικής, μετά την βομβιστική επίθεση με στόχο το αυτοκίνητο του αρχιφύλακα φυλακών Κορυδαλλού στο Αιγάλεω.

Τα μασούρια δυναμίτιδας και η πυροδότηση με βραδύκαυστο φυτίλι, φαίνεται να είναι έργο ποινικών, σύμφωνα με αρμόδιους αξιωματικούς, ωστόσο δεν αποκλείουν οι εντολείς να προέρχονται από άλλο χώρο. Σημειώνουν ότι για την έκρηξη βόμβας που είχε σημειωθεί στις 7 Ιουνίου 2013, με στόχο το αυτοκίνητο της τότε διευθύντριας των φυλακών Μαρίας Στέφη στη Δάφνη, υπήρχαν ισχυρές ενδείξεις ότι την είχε κατασκευάσει και τοποθετήσει ποινικός που αργότερα συνελήφθη για την συμμετοχή του στο σχέδιο ανατίναξης των φυλακών, γνωστό ως «Γοργοπόταμος». Αυτή την επίθεση είχε αναλάβει η Συνωμοσία Πυρήνων της Φωτιάς FAI-IRF ως 1η πράξη του Σχεδίου Φοίνικας.

Η δεύτερη πράξη του ίδιου σχεδίου γράφτηκε στις 12 Ιουνίου 2013 με την ανατίναξη αυτοκινήτου σωφρονιστικού υπαλλήλου των φυλακών Ναυπλίου, στο Άργος, ενέργεια που ανέλαβε η «Άτυπη Αναρχική Ομοσπονδία (FAI) - Διεθνής Συνωμοσία για την Εκδίκηση».

Τι κατέθεσε

Ο 55χρονος αρχιφύλακας των φυλακών Κορυδαλλού κατέθεσε στους αξιωματικούς της Ασφάλειας Αττικής, χωρίς να μπορεί να προσδιορίσει κάποιο περιστατικό που θα μπορούσε να αποτελέσει αφορμή για την επίθεση εναντίον του.

Ο συγκεκριμένος σωφρονιστικός υπάλληλος, που υπηρετεί ως αρχιφύλακας τα τελευταία πέντε χρόνια, στις 19 Απριλίου 2012, είχε δεχθεί επίθεση από αγνώστους την ώρα που επέβαινε σε μοτοσυκλέτα και πήγαινε στις φυλακές Κορυδαλλού για να αναλάβει υπηρεσία, ενώ λίγους μήνες αργότερα είχε τραυματιστεί με μαχαίρι από κρατούμενο μέσα στο αρχιφυλακείο των φυλακών. Για αυτές τις επιθέσεις είχε υπονοηθεί ότι προέρχονταν από τον αντιεξουσιαστικό χώρο, χωρίς όμως κάποια από αυτές να έχει εξιχνιαστεί όσον αφορά τους ηθικούς αυτουργούς.

Την περασμένη Άνοιξη το όνομα του αρχιφύλακα μνημονευόταν σε αρκετά κείμενα αντιεξουσιαστών, με αφορμή την μεγάλη επιχείρηση της ΕΚΑΜ και αστυνομικών της Ασφάλειας Αττικής στις φυλακές και κάποιες μεταφορές ποινικών κρατούμενων σε άλλες πτέρυγες. Στο μεταξύ, οι αστυνομικοί που ασχολούνται με την υπόθεση κάνουν λόγο για βομβιστική επίθεση-«μήνυμα», ερευνούν την περιοχή προς αναζήτηση υλικού από κάμερες ασφαλείας που έχουν καταγράψει τις κινήσεις των δραστών, ενώ θα «σαρώσουν» τις επικοινωνίες το επίμαχο χρονικό διάστημα. Η ενδεχόμενη αποστολή προκήρυξη ανάληψης ευθύνης της ενέργειας θα αλλάξει τα δεδομένα…

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr

ΚΑΘΗΓΗΤΗΣ ΤΟΥ ΑΠΘ 29 Οκτ 2020 | 22:24

Σαρηγιάννης: Lockdown 15 ημερών μπορεί να οδηγήσει σε διψήφιο αριθμό κρουσμάτων μέχρι τα Χριστούγεννα [βίντεο]

Ο καθηγητής, Δημοσθένης Σαρηγιάννης συνδέει τα αυξημένα κρούσματα του κορονοϊού με το άνοιγμα του τουρισμού.

ΕΚΛΕΙΣΑΝ ΧΕΙΡΟΥΡΓΕΙΑ 29 Οκτ 2020 | 22:18

Κορονοϊός: Συναγερμός στο νοσοκομείο Παπανικολάου - 24 κρούσματα σε εργαζομένους

Τουλάχιστον 24 εργαζόμενοι στο νοσοκομείο Παπανικολάου της Θεσσαλονίκης βρέθηκαν θετικοί στον κορονοϊό

ΔΡΑΜΑΤΙΚΗ ΠΡΟΒΛΕΨΗ 29 Οκτ 2020 | 22:01

Κορονοϊός - "Βόμβα" Δερμιτζάκη: 4.000 κρούσματα την άλλη εβδομάδα [βίντεο]

Ο καθηγητής, Μανώλης Δερμιτζάκης "βλέπει" 4.000 κρούσματα την επόμενη εβδομάδα και ζητά οριζόντια μέτρα κατά του κορονοϊού.

Ο ΝΕΟΣ ΧΑΡΤΗΣ ΥΓΕΙΟΝΟΜΙΚΗΣ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ 29 Οκτ 2020 | 21:05

Κορονοϊός: Απανωτά lockdown στη Βόρεια Ελλάδα - Οι 9 περιοχές που είναι μια ανάσα από το επίπεδο 4

"Κοκκίνισαν" Θεσσαλονίκη, Ροδόπη και Λάρισα - Ένα βήμα πριν το lockdown ακόμα 9 Περιφέρειες στη Βόρεια Ελλάδα

ΠΟΥ ΔΙΕΚΟΠΗ Η ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΑ 29 Οκτ 2020 | 20:45

Κλειστοί δρόμοι στο Κολωνάκι - Διαρροή φυσικού αερίου στην περιοχή

Σε εξέλιξη οι εργασίες για την αποκατάσταση της βλάβης στο Κολωνάκι.

ΤΙ ΕΙΠΕ Ο Ν. ΧΑΡΔΑΛΙΑΣ 29 Οκτ 2020 | 20:44

Κορονοϊός: Από "παράδειγμα" στο lockdown η Θεσσαλονίκη - 1.955 τα ενεργά κρούσματα, ήδη σε καραντίνα 4.399 άτομα

Λίγες ώρες πριν η Θεσσαλονίκη εισέλθει στο κόκκινο επίπεδο και σε 1.955 ανάγονται τα ενεργά κρούσματα κορονοϊού. Στα 35,2 έτη ο μέσος όρος ηλικίας.

ΤΙ ΣΥΝΕΒΗ 29 Οκτ 2020 | 20:01

Μαρίνα Ζέας: Έκρηξη σε θαλαμηγό - Δύο τραυματίες

Λόγω της έκρηξης σε θαλαμηγό στη Μαρίνα Ζέας, σημειώθηκε μικρής έκτασης πυρκαγιά

ΕΩΣ ΤΙΣ 6 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ 29 Οκτ 2020 | 19:36

Κορονοϊός: Νέες αεροπορικές οδηγίες για Ιωάννινα, Σέρρες, Κοζάνη και Καστοριά - Τι αλλάζει

Τι αλλάζει λόγω κορονοϊού στις πτήσεις με βάσει τις αεροπορικές οδηγίες - Όλες οι εξαιρέσεις.

ΣΤΗ ΛΙΝΔΟ 29 Οκτ 2020 | 19:20

Τραγωδία στη Ρόδο: Βίντεο ντοκουμέντο από τον θάνατο των δύο ανήλικων αδερφών με αλεξίπτωτο θαλάσσης

Τα δύο αδέρφια που έχασαν τη ζωή τους στη Ρόδο ήταν 13 και 15 ετών - Χαροπαλεύει ο αδερφός τους.

1.211 ΣΥΝΟΛΙΚΑ ΣΕ 24 ΩΡΕΣ 29 Οκτ 2020 | 19:11

Κορονοϊός: Φλέγονται Αττική και Θεσσαλονίκη - Ποιες είναι οι περιοχές που "βράζουν" - Ο χάρτης της διασποράς

Σήμερα δηλώθηκαν 1.211 επιπλέον κρούσματα κορονοϊού. Σταθερά υψηλά τα νούμερα σε Λάρισα και Σέρρες.

Ο ΝΕΟΣ ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΤΙΚΟΣ ΝΟΜΟΣ 29 Οκτ 2020 | 18:45

Ολες οι αλλαγές στην αγορά εργασίας: Τι ισχύει για υπερωρίες, άδειες, ρεπό και αργίες

Τους βασικούς άξονες του νομοσχεδίου με τίτλο "Ρύθμιση θεμάτων της αγοράς εργασίας", παρουσίασε ο Γιάννης Βρούτσης.

Η ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΑΠΟ ΤΟΝ ΕΟΔΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΕΜΠΤΗ 29 Οκτ 2020 | 18:20

Κορονοϊός: Τρομάζουν οι αριθμοί - 1.211 νέα κρούσματα, 12 θάνατοι, αύξηση και στους διασωληνωμένους

Στα ύψη τα κρούσματα κορονοϊού και στην Ελλάδα. Στους 615 συνολικά οι νεκροί. Ανησυχία για τους διασωληνωμένους.

ΡΩΣΟΣ Ο ΙΔΙΟΚΤΗΤΗΣ ΤΟΥ 29 Οκτ 2020 | 18:04

Κρήτη: Στον κόλπο του Μιραμπέλο το μεγαλύτερο γιοτ του κόσμου - Σε ποιον ανήκει [εικόνες]

Πρόκειται για το μεγαλύτερο ιδιωτικό γιοτ που έχει κατασκευαστεί ποτέ! - Εθεάθη στην Κρήτη