Ποιοι δεν πρέπει να μείνουν σπίτι- Απαντά ο καρδιολόγος Γιώργος Σταυρουλάκης

Αρκετοί ασθενείς με σοβαρά προβλήματα, άσχετα με τη λοίμωξη από COVID-19, προσέρχονται καθυστερημένα.

THETOC TEAM
ΓΡΑΦΕΙ: THETOC TEAM
Γιατρός Καρδιολόγος Γιώργος Σταυρουλάκης

Και όμως υπάρχουν κάποιοι που δεν πρέπει να μένουν σπίτι. Πρόκειται για ασθενείς με σοβαρά προβλήματα υγείας που ο φόβος και η ανησυχία για τον κορονοιό τους οδηγεί στην εσφαλμένη απόφαση να μην προσέλθουν στα νοσοκομεία. Απόφαση που ορισμένες φορές μπορεί να αποδειχθεί μοιραία για τη ζωή τους.

Ο Γιώργος Σταυρουλάκης, Καρδιολόγος, Διδάκτωρ του Πανεπιστημίου Αθηνών εξηγεί:

Ποιοι ΔΕΝ πρέπει να Μένουν Σπίτι

Οι γιατροί των επειγόντων περιστατικών παγκοσμίως καταγράφουν με έκπληξη μια δραματική μείωση περιστατικών, όπως η απορρύθμιση της καρδιακής ανεπάρκειας, οι αρρυθμίες, τα εγκεφαλικά επεισόδια ή ακόμα και τα κοιλιακά άλγη. Η μείωση αυτών των περιστατικών φτάνει από ανεπίσημα στοιχεία έως και 40%.

Όπως είναι γνωστό, οι παθήσεις αυτές δεν παρουσιάζουν εποχικές εξάρσεις, αλλά μικρές μόνο διακυμάνσεις σε σχέση με την εποχή του χρόνου, ούτε υπάρχουν άλλες βιολογικές παράμετροι υπεύθυνες για αυτήν την τάση. Τι συμβαίνει, λοιπόν; Πού βρίσκονται τα εμφράγματα και τα εγκεφαλικά, αλλά και τα χιλιάδες μικροπροβλήματαπου γέμιζαν τα εξωτερικά ιατρεία των νοσοκομείων;

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Αυτό που φαίνεται να συμβαίνει είναι ότι, καταρχάς, υπάρχει μία σαφώς μικρότερη προσέλευση στα τμήματα των επειγόντων περιστατικών ασθενών, οι οποίοι ανήκουν στους αγχώδεις, υπερβολικά ευαίσθητους ανθρώπους, που προστρέχουν στο νοσοκομείο ακόμα και για ασήμαντη αφορμή. Αυτό θα έλεγε κανείς ότι αποτελεί ακόμα μία από τις "θετικές" συνέπειες του κορωνοϊού, γεγονός που αποβαίνει θετικά για το σύστημα υγείας, αλλά και για τους ίδιους.

Το πρόβλημα είναι ότι, όπως επίσης έχει παρατηρηθεί, αρκετοί ασθενείς με σοβαρά προβλήματα, άσχετα με τη λοίμωξη από COVID-19, αλλά άμεσα συνδεδεμένα με τον φόβο γύρω από αυτόν, προσέρχονται καθυστερημένα, με ιδιαίτερα επιβαρυμένη εικόνα, η οποία συχνά αποτελεί απόρροια αυτής της καθυστέρησης.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Για παράδειγμα, είναι γνωστό ότι, σε ασθενείς με έμφραγμα μυοκαρδίου, κάθε λεπτό που περνάει από την εκδήλωση των συμπτωμάτων μέχρι την άμεση διενέργεια αγγειοπλαστικής, η οποία αποτελεί τη σύγχρονη θεραπεία, μεταφράζεται σε νεκρωμένο μυοκαρδιακό ιστό, με πιθανές σοβαρές μελλοντικές επιπτώσεις.

Επίσης, σε ασθενείς με καρδιακή ανεπάρκεια, οι οποίοι παρουσιάζουν απορρύθμιση της πάθησής τους, η καθυστερημένη προσέλευση μπορεί να έχει μοιραίες συνέπειες. Θα πρέπει, τέλος, να γίνει σαφές ότι, ακόμα και αυτές τις ημέρες κατά τις οποίες χιλιάδες άνθρωποι ανά την υφήλιο χάνουν τη μάχη με αυτόν τον νέο εχθρό, τα καρδιαγγειακά νοσήματα συνεχίζουν να παραμένουν η πρώτη αιτία θανάτου.

Ποια, λοιπόν, μπορεί να είναι η λύση σε αυτό το πρόβλημα;

Τα νοσοκομεία σε όλο τον κόσμο, αλλά και στην Ελλάδα, έχουν προβλέψει διαδικασίες για να υποδεχθούν και αυτά τα πραγματικά επείγοντα περιστατικά, αλλά η έγκαιρη προσέλευση απαιτεί επιπρόσθετες λύσεις. Η καθοδήγηση από τον θεράποντα ή κάποιον άλλο ιατρό (αν υπάρχει κάποιος διαθέσιμος) μέσω τηλεφωνικής επικοινωνίας αποτελεί τη μοναδική προς το παρόν λύση που θα αποτρέψει ασθενείς να έρθουν για λανθασμένο λόγο, αλλά και ίσως αναγνωρίσει αυτούς που δεν πρέπει να μείνουν σπίτι.

Η "εξέταση", ή έστω η διαλογή μέσω τηλεφωνικής επικοινωνίας, απέχει σαφώς από την ιδανική, καθώς ενυπάρχουν αδυναμίες που σχετίζονται όχι μόνο με την περιορισμένη δυνατότητα ορθής αναγνώρισης του προβλήματος, αλλά και με ορισμένες αδιευκρίνιστες νομικές πτυχές. Είναι πιθανό η τεχνολογία να μπορεί να συμβάλλει σε αυτήν την κατεύθυνση, υπάρχουν άλλωστε ήδη αρκετά ανάλογα συστήματα που εξυπηρετούν σχετικές λειτουργίες.

Ειδικά για την Ελλάδα, η στοχευμένη ενίσχυση των πρακτικά ανύπαρκτων μονάδων Πρωτοβάθμιας Φροντίδας με ανάλογες δυνατότητες μπορεί να συμβάλλει ουσιαστικά. Άλλωστε, αρκετά από αυτά μπορούν να αποτελέσουν ωφέλιμα εργαλεία στο μέλλον. "Ουδέν κακόν αμιγές καλού", θα έλεγε κανείς, αν, φυσικά, η εκατόμβη των θυμάτων του κορωνοϊού δεν το έκανε να ακούγεται αρκετά ειρωνικό….


Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr

ΚΑΤΑ 20% - 25% 22 Ιουν 2021 | 09:33

Αέρας αισιοδοξίας στην Πιερία για τον τουρισμό: Αύξηση στις κρατήσεις από Βαλκάνια και Κεντρική Ευρώπη

"Παρατηρούμε αύξηση στις κρατήσεις μας κατά 20% - 25% και το ενδιαφέρον είναι έντονο κυρίως από οικογένειες" δηλώνει ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Ενοικιαζομένων Δωματίων Πιερίας Γρηγόρης Βεϊδαμενίδης.

ΕΡΕΥΝΗΤΕΣ ΤΟΥ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ ΧΑΡΒΑΡΝΤ 22 Ιουν 2021 | 09:18

Κορονοϊός: Αυξημένος κίνδυνος να νοσήσουν σοβαρά όσοι δεν κοιμούνται καλά

Ο χρόνιος κακός ύπνος συνδέεται με μεγαλύτερη πιθανότητα σοβαρής Covid-19, σύμφωνα με αμερικανική έρευνα.

ΚΑΘΗΓΗΤΡΙΑ ΕΠΙΔΗΜΙΟΛΟΓΙΑΣ ΤΟΥ ΕΚΠΑ 22 Ιουν 2021 | 08:39

Διαφωνία Λινού: Να μην βγάλουν τις μάσκες στους εξωτερικούς χώρους οι εμβολιασμένοι - Φόβοι για μεταλλάξεις και 4ο κύμα

"Να μην βγάλουν τις μάσκες οι εμβολιασμένοι στους εξωτερικούς χώρους", είπε η καθηγήτρια Α. Λινού - Τι φοβούνται οι επιστήμονες για τις μεταλλάξεις.

ΙΑΤΡΙΚΗ ΣΧΟΛΗ ΧΑΡΒΑΡΝΤ 22 Ιουν 2021 | 08:26

Κορονοϊός: 'Εως και 57% οι πιθανότητες μετάδοσης στα παιδικά πάρτι

Τα πάρτι των γενεθλίων, ιδίως τα παιδικά, βοηθούν στην εξάπλωση του κορονοϊού, σύμφωνα με αμερικανική έρευνα.

ΚΑΘΗΓΗΤΗΣ ΜΙΚΡΟΒΙΟΛΟΓΙΑΣ 22 Ιουν 2021 | 08:14

Βατόπουλος: Στις επόμενες εβδομάδες θα βγάλουμε τις μάσκες σε εξωτερικούς χώρους, αλλά όχι όπου υπάρχει συνωστισμός

Στις επόμενες εβδομάδες θα βγάλουμε τις μάσκες σε εξωτερικούς χώρους. Ωστόσο, ο Αλκιβιάδης Βατόπουλος συστήνει την χρήση της μάσκας όπου υπάρχει συνωστισμός.

ΜΕΧΡΙ ΤΕΛΟΣ ΚΑΛΟΚΑΙΡΙΟΥ Η ΔΩΡΕΑΝ ΔΙΑΘΕΣΗ 22 Ιουν 2021 | 07:49

"Κληρώνει" σήμερα για τα self test: Θετικοί οι φαρμακοποιοί για παράταση, αλλά αντιδρά ο Λουράντος

Oι φαρμακοποιοί αποφασίζουν σήμερα για την τύχη της δωρεάν διάθεσης των self test. Θετική η πλειοψηφία. Αρνητικοί οι φαρμακευτικοί σύλλογοι της Αττικής και της Αχαΐας.

ΓΝΩΣΤΟΠΟΙΗΣΕ ΜΕΣΩ TWITTER ΤΟ CIGB 22 Ιουν 2021 | 07:29

Το κουβανικό εμβόλιο Αμπντάλα είναι κατά 92,98% αποτελεσματικό με 3 δόσεις

Το Αμπντάλα, στην τελική φάση των κλινικών δοκιμών, αναμένεται να εξασφαλίσει άδεια επείγουσας χρήσης από τις αρχές της Κούβας στα τέλη Ιουνίου ή στις αρχές Ιουλίου.

ΠΛΗΝ ΤΗΣ ΜΙΚΡΗΣ ΚΟΙΛΑΔΑΣ ΑΟΣΤΑ 22 Ιουν 2021 | 07:21

Ιταλία: Η μάσκα παύει να είναι υποχρεωτική σε εξωτερικούς χώρους από 28 Ιουνίου

Τη Δευτέρα 28η Ιουνίου όλες οι περιφέρειες της Ιταλίας αναμένεται να είναι "λευκές", κατά τις προβλέψεις των ειδικών και θα τερματίσει η υποχρεωτική χρήση μάσκας προστασίας σε εξωτερικούς χώρους.

ΤΙ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΕ Η ΕΤΑΙΡΕΙΑ 21 Ιουν 2021 | 19:11

Sotrovimab: Ελπιδοφόρα μελέτη επιβεβαιώνει ότι το φάρμακο μειώνει τον κίνδυνο νοσηλείας ή θανάτου από κορονοϊό

Τα τελικά αποτελέσματα από μια μελέτη του μονοκλωνικού αντισώματος - Μείωσε σημαντικά τη νοσηλεία και τον θάνατο μεταξύ υψηλού κινδύνου ασθενών με κορονοϊό

325,1 ΕΚΑΤΟΜΜΥΡΙΑ ΕΜΒΟΛΙΑΣΜΟΙ ΣΤΗΝ ΕΕ 21 Ιουν 2021 | 18:45

Ένα βήμα πιο κοντά στην ανοσία η ΕΕ: Σχεδόν 6 στους 10 έχουν κάνει τουλάχιστον την πρώτη δόση του εμβολίου

Το 57% του ενήλικου πληθυσμού της ΕΕ έχει λάβει έστω μία δόση του εμβολίου για τον κορονοϊό

ΕΧΕΙ ΥΠΟΒΛΗΘΕΙ ΣΕ ΣΕΙΡΑ ΕΞΕΤΑΣΕΩΝ 21 Ιουν 2021 | 18:39

Στο νοσοκομείο η Μαριέττα Γιαννάκου: Την επισκέφθηκε ο Βασίλης Κικίλιας - Τα νεότερα για την κατάσταση της υγείας της

Η Μαριέττα Γιαννάκου μεταφέρθηκε στο 251 Γενικό Νοσοκομείο Αεροπορίας συνοδεία γιατρού από το Νοσοκομείο Ναυπλίου το απόγευμα της Κυριακής.

Ο ΧΑΡΤΗΣ ΤΗΣ ΔΙΑΣΠΟΡΑΣ 21 Ιουν 2021 | 17:52

Κορονοϊός: 94 νέα κρούσματα στην Αττική - 21 στη Θεσσαλονίκη

Σε πτωτική πορεία τα κρούσματα κορονοϊού στην Αττική και την υπόλιοπη Ελλάδα

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ 21 Ιουν 2021 | 17:37

Κορονοϊός: 209 νέα κρούσματα και 17 νεκροί - 283 οι διασωληνωμένοι

209 κρούσματα, 17 θάνατοι και 283 διασωληνωμένοι - Η επιδημιολογική έκθεση από τον ΕΟΔΥ για τη Δευτέρα 21 Ιουνίου