Ποιοι δεν πρέπει να μείνουν σπίτι- Απαντά ο καρδιολόγος Γιώργος Σταυρουλάκης

Αρκετοί ασθενείς με σοβαρά προβλήματα, άσχετα με τη λοίμωξη από COVID-19, προσέρχονται καθυστερημένα.

THETOC TEAM
ΓΡΑΦΕΙ: THETOC TEAM
Γιατρός Καρδιολόγος Γιώργος Σταυρουλάκης

Και όμως υπάρχουν κάποιοι που δεν πρέπει να μένουν σπίτι. Πρόκειται για ασθενείς με σοβαρά προβλήματα υγείας που ο φόβος και η ανησυχία για τον κορονοιό τους οδηγεί στην εσφαλμένη απόφαση να μην προσέλθουν στα νοσοκομεία. Απόφαση που ορισμένες φορές μπορεί να αποδειχθεί μοιραία για τη ζωή τους.

Ο Γιώργος Σταυρουλάκης, Καρδιολόγος, Διδάκτωρ του Πανεπιστημίου Αθηνών εξηγεί:

Ποιοι ΔΕΝ πρέπει να Μένουν Σπίτι

Οι γιατροί των επειγόντων περιστατικών παγκοσμίως καταγράφουν με έκπληξη μια δραματική μείωση περιστατικών, όπως η απορρύθμιση της καρδιακής ανεπάρκειας, οι αρρυθμίες, τα εγκεφαλικά επεισόδια ή ακόμα και τα κοιλιακά άλγη. Η μείωση αυτών των περιστατικών φτάνει από ανεπίσημα στοιχεία έως και 40%.

Όπως είναι γνωστό, οι παθήσεις αυτές δεν παρουσιάζουν εποχικές εξάρσεις, αλλά μικρές μόνο διακυμάνσεις σε σχέση με την εποχή του χρόνου, ούτε υπάρχουν άλλες βιολογικές παράμετροι υπεύθυνες για αυτήν την τάση. Τι συμβαίνει, λοιπόν; Πού βρίσκονται τα εμφράγματα και τα εγκεφαλικά, αλλά και τα χιλιάδες μικροπροβλήματαπου γέμιζαν τα εξωτερικά ιατρεία των νοσοκομείων;

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Αυτό που φαίνεται να συμβαίνει είναι ότι, καταρχάς, υπάρχει μία σαφώς μικρότερη προσέλευση στα τμήματα των επειγόντων περιστατικών ασθενών, οι οποίοι ανήκουν στους αγχώδεις, υπερβολικά ευαίσθητους ανθρώπους, που προστρέχουν στο νοσοκομείο ακόμα και για ασήμαντη αφορμή. Αυτό θα έλεγε κανείς ότι αποτελεί ακόμα μία από τις "θετικές" συνέπειες του κορωνοϊού, γεγονός που αποβαίνει θετικά για το σύστημα υγείας, αλλά και για τους ίδιους.

Το πρόβλημα είναι ότι, όπως επίσης έχει παρατηρηθεί, αρκετοί ασθενείς με σοβαρά προβλήματα, άσχετα με τη λοίμωξη από COVID-19, αλλά άμεσα συνδεδεμένα με τον φόβο γύρω από αυτόν, προσέρχονται καθυστερημένα, με ιδιαίτερα επιβαρυμένη εικόνα, η οποία συχνά αποτελεί απόρροια αυτής της καθυστέρησης.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Για παράδειγμα, είναι γνωστό ότι, σε ασθενείς με έμφραγμα μυοκαρδίου, κάθε λεπτό που περνάει από την εκδήλωση των συμπτωμάτων μέχρι την άμεση διενέργεια αγγειοπλαστικής, η οποία αποτελεί τη σύγχρονη θεραπεία, μεταφράζεται σε νεκρωμένο μυοκαρδιακό ιστό, με πιθανές σοβαρές μελλοντικές επιπτώσεις.

Επίσης, σε ασθενείς με καρδιακή ανεπάρκεια, οι οποίοι παρουσιάζουν απορρύθμιση της πάθησής τους, η καθυστερημένη προσέλευση μπορεί να έχει μοιραίες συνέπειες. Θα πρέπει, τέλος, να γίνει σαφές ότι, ακόμα και αυτές τις ημέρες κατά τις οποίες χιλιάδες άνθρωποι ανά την υφήλιο χάνουν τη μάχη με αυτόν τον νέο εχθρό, τα καρδιαγγειακά νοσήματα συνεχίζουν να παραμένουν η πρώτη αιτία θανάτου.

Ποια, λοιπόν, μπορεί να είναι η λύση σε αυτό το πρόβλημα;

Τα νοσοκομεία σε όλο τον κόσμο, αλλά και στην Ελλάδα, έχουν προβλέψει διαδικασίες για να υποδεχθούν και αυτά τα πραγματικά επείγοντα περιστατικά, αλλά η έγκαιρη προσέλευση απαιτεί επιπρόσθετες λύσεις. Η καθοδήγηση από τον θεράποντα ή κάποιον άλλο ιατρό (αν υπάρχει κάποιος διαθέσιμος) μέσω τηλεφωνικής επικοινωνίας αποτελεί τη μοναδική προς το παρόν λύση που θα αποτρέψει ασθενείς να έρθουν για λανθασμένο λόγο, αλλά και ίσως αναγνωρίσει αυτούς που δεν πρέπει να μείνουν σπίτι.

Η "εξέταση", ή έστω η διαλογή μέσω τηλεφωνικής επικοινωνίας, απέχει σαφώς από την ιδανική, καθώς ενυπάρχουν αδυναμίες που σχετίζονται όχι μόνο με την περιορισμένη δυνατότητα ορθής αναγνώρισης του προβλήματος, αλλά και με ορισμένες αδιευκρίνιστες νομικές πτυχές. Είναι πιθανό η τεχνολογία να μπορεί να συμβάλλει σε αυτήν την κατεύθυνση, υπάρχουν άλλωστε ήδη αρκετά ανάλογα συστήματα που εξυπηρετούν σχετικές λειτουργίες.

Ειδικά για την Ελλάδα, η στοχευμένη ενίσχυση των πρακτικά ανύπαρκτων μονάδων Πρωτοβάθμιας Φροντίδας με ανάλογες δυνατότητες μπορεί να συμβάλλει ουσιαστικά. Άλλωστε, αρκετά από αυτά μπορούν να αποτελέσουν ωφέλιμα εργαλεία στο μέλλον. "Ουδέν κακόν αμιγές καλού", θα έλεγε κανείς, αν, φυσικά, η εκατόμβη των θυμάτων του κορωνοϊού δεν το έκανε να ακούγεται αρκετά ειρωνικό….


ΥΦΥΠΟΥΡΓΟΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ 30 Μαϊ 2020 | 10:05

Χαρδαλιάς: Πώς θα αποφύγουμε ένα δεύτερο lockdown λόγω κορονοϊού

Εχουμε αναπτύξει και δοκιμάσει στην πράξη εργαλεία που δεν είχαμε στη διάθεσή μας τον Φεβρουάριο,

ΓΙΑΤΙ ΔΕΝ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΤΟ ΑΦΗΝΟΥΜΕ ΣΤΟ ΑΜΑΞΙ 29 Μαϊ 2020 | 20:21
ΜΕ ΚΑΝΟΝΕΣ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΑΠΟΣΤΑΣΙΟΠΟΙΗΣΗΣ 29 Μαϊ 2020 | 19:38
ΣΤΙΣ 6 ΙΟΥΛΙΟΥ 29 Μαϊ 2020 | 19:11

Με σύστημα κρατήσεων και μάσκες ετοιμάζεται το Λούβρο να ανοίξει ξανά για το κοινό

Το διάστημα μεταξύ 12ης Μαρτίου και 22ας Μαΐου, στον ιστότοπο του Λούβρου εισήλθαν 10,5 εκατομμύρια επισκέπτες.

ΛΙΓΟ ΜΕΤΑ ΑΠΟ ΤΟ LOCKDOWN 29 Μαϊ 2020 | 18:23

Παπούτσια νούμερο 75 (!) από τσαγκάρη στη Ρουμανία για να τηρούνται... οι αποστάσεις

Χρειάζεται εργασία δύο ημερών για να φτιιαχτείι ένα τέτοιο ζευγάρι, το οποίο απαιτεί σχεδόν ένα τετραγωνικό μέτρο δέρματος. Η δε τιμή του είναι 500 λέι (115 δολάρια) το ζευγάρι

ΚΙΝΔΥΝΟΣ ΓΙΑ ΕΞΑΠΛΩΣΗ 29 Μαϊ 2020 | 16:11

Απίστευτο: Συναγερμός στην Ινδία από αγέλη πιθήκων που έκλεψε δείγματα αίματος ασθενών με κορονοϊό!

Επιτέθηκε σε υπεύθυνο ιατρικού εργαστηρίου και άρπαξε δείγματα αίματος ασθενών που είχαν διαγνωσθεί θετικοί.

ΑΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ 29 Μαϊ 2020 | 15:52

Ο κορονοϊός είναι ακόμη εδώ: 360.000 θάνατοι παγκοσμίως και 5,8 εκατομμύρια κρούσματα - Η πανδημία ανά ήπειρο

Σύμφωνα με τον απολογισμό που συντάσσει το Γαλλικό Πρακτορείο βασιζόμενο σε επίσημες πηγές.

ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΤΗΣ ΤΡΑΠΕΖΑΣ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ 29 Μαϊ 2020 | 14:41

Αυξήθηκαν κατά 3 δισ. ευρώ οι καταθέσεις επιχειρήσεων και νοικοκυριών την περίοδο της καραντίνας

Η "παράπλευρη" θετική συνέπεια του κορονοϊού έχει επισημανθεί από τον επικεφαλής οικονομολόγο της ΕΚΤ Philip Lane και από τον διοικητή της ΤτΕ Γιάννη Στουρνάρα.

ΤΙ ΔΕΙΧΝΟΥΝ ΤΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ 29 Μαϊ 2020 | 14:31

Αστεροσκοπείο: Η καραντίνα έφερε μείωση της ατμοσφαιρικής ρύπανσης στην Αττική

Η μείωση των επιβατικών οχημάτων κατά 70% οδήγησε σε μείωση των εκπομπών μονοξειδίου του άνθρακα (CO).

ΑΠΑΙΤΟΥΝΤΑΙ 15 ΔΙΣΕΚΑΤΟΜΜΥΡΙΑ ΔΟΣΕΙΣ 29 Μαϊ 2020 | 14:04

Η "μάχη" του εμβολίου για τον κορονοϊό - Κούρσα ταχύτητας να ετοιμαστεί έως το τέλος του χρόνου

Οι φαρμακευτικές εταιρείες είναι αισιόδοξες, αλλά προειδοποιούν ότι τα προβλήματα είναι "κολοσσιαία".

ΤΟ ΠΡΟΦΙΛ ΤΩΝ ΚΡΟΥΣΜΑΤΩΝ 29 Μαϊ 2020 | 13:38

Ρωσία: 232 θάνατοι από κορονοϊό σε ένα 24ωρο, πρώτη φορά στο φως τα στοιχεία θνησιμότητας

Η Ρωσία κατηγορήθηκε από ΜΜΕ και επικριτές ότι αλλοιώνει τα ποσοστά θνητότητας.

ΕΠΙΣΗΜΗ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ 29 Μαϊ 2020 | 13:18

Ανοίγουν τα σύνορα: Από αυτές τις 29 χώρες θα έρθει το πρώτο κύμα τουριστών στην Ελλάδα από 15 Ιουνίου

Εκτός λίστας Βρετανία, ΗΠΑ, Ιταλία, Ισπανία. Στους επισκέπτες θα πραγματοποιείται δειγματοληπτικός έλεγχος για τυχόν κρούσματα κορονοϊού.

ΕΙΧΑΝ ΛΗΦΘΕΙ 351 ΔΕΙΓΜΑΤΑ 29 Μαϊ 2020 | 12:49