Follow us

Ποιοι κρύβονται πίσω από τους βανδαλισμούς στα ΜΜΜ

Το κεντρικό «στρατηγείο» και τους καθοδηγητές (ηλικίας περίπου 35 χρόνων) των ομάδων καταστροφής και αφαίρεσης ακυρωτικών μηχανημάτων θέλουν να εντοπίσουν οι Αρχές.

Ποιοι κρύβονται πίσω από τους βανδαλισμούς στα ΜΜΜ

Το κεντρικό «στρατηγείο» και τους 2-3 καθοδηγητές (ηλικίας περίπου 35 χρόνων) των ομάδων καταστροφής και αφαίρεσης ακυρωτικών μηχανημάτων επιχειρούν να εντοπίσουν οι αστυνομικοί της Ασφάλειας Αττικής, αναζητώντας του κρίκους επικοινωνίας ανάμεσα στους «επικεφαλής» και τους «ομαδάρχες». Το τελευταίο 4ήμερο, από την περασμένη Πέμπτη έως την Κυριακή, ομάδες ατόμων, «ζευγάρια» (άνδρας-γυναίκα), ανήλικοι, προέβησαν σε 35 αφαιρέσεις ή φθορές ακυρωτικών μηχανημάτων με… επαναφορτιζόμενα κατσαβίδια!

Περιοχές δράσεις ήταν αυτές του Ζωγράφου, Εξαρχείων, Αμπελόκηποι, Πετρούπολη, Ίλιον, Πετράλωνα, Κερατσίνι, Πατήσια, Αγ. Βαρβάρα, Ψυχικό, Καισαριανή, Παγκράτι. Σημειώνεται ότι από την πρώτη μέρα τοποθέτησης ακυρωτικών μηχανημάτων νέου τύπου, περίπου 180 από αυτά έχουν αφαιρεθεί ή καταστραφεί, με το κόστος να ξεπερνά τα 200.000 ευρώ. Υπήρχε πρόταση για την τοποθέτησή τους στο εμπρόσθιο μέρος του οχήματος με πλέγμα προστασίας, η οποία όμως απορρίφθηκε εξαιτίας του κόστους!

Το νέο μπαράζ επιθέσεων έφθασε έως τα «αυτιά» του Μεγάρου Μαξίμου, που ζήτησε από τον αρμόδιο υπουργό Προστασίας του Πολίτη άμεσες ενέργειες για την αποτροπή του φαινομένου. Αυτό αυτόματα σήμαινε πως τα ακυρωτικά μηχανήματα θα… ακύρωναν το ουσιαστικό έργο των υπηρεσιών της αστυνομίας στην Αττική, καθώς ο νέος σχεδιασμός, που τέθηκε σε εφαρμογή από χθες, περιελάμβανε την συμμετοχή περίπου 400 ονομαστικοποιημένων μυστικών-αστυνομικών που μπήκαν ως «επιβάτες» σε 34 δρομολόγια λεωφορείων και τρόλεϊ, στα οποία είχαν καταγραφεί επιθέσεις, ενώ κάποιοι από αυτούς με μοτοσυκλέτες ακολουθούσαν οχήματα μέσων μαζικής μεταφοράς, που υπήρχαν πληροφορίες για «ύποπτους» επιβάτες.

Στόχος του αστυνομικού σχεδιασμού είναι η ανακοπή του κύματος βανδαλισμών και καταστροφών σε μέσα μαζικής μεταφοράς με κυρίαρχη επιδίωξη τις συλλήψεις δραστών τέτοιων καταστροφών, οι οποίες σύμφωνα με τις αστυνομικές εκτιμήσεις θα λειτουργήσουν αποτρεπτικά στη συνέχιση αυτού του μπαράζ βανδαλισμών. Επίσης, εκτιμούν πως από τις συλλήψεις θα προκύψει ένας καμβάς επικοινωνιών που μπορεί να οδηγήσουν στον πιθανό κεντρικό σχεδιασμό. Οι αρμόδιοι αξιωματικοί κάνουν λόγο για 2-3 καθοδηγητές, οι οποίοι εκτός από τον συντονισμό δράσεων με επιθέσεις εναντίον αστυνομικών δυνάμεων και επεισόδια, έχουν επεκταθεί και στους βανδαλισμούς σε ΜΜΜ. Υπάρχουν επίσης, μεμονωμένες περιπτώσεις που υπάρχει «μιμητισμός» αυτών των βανδαλισμών από ομάδες ανηλίκων και νεαρών που λειτουργούν αυτόνομα και ανοργάνωτα αντιγράφοντας τις ενέργειες αντιεξουσιαστικών ομάδων, οι οποίες φαίνεται να έχουν βρει απήχηση.

Οι «ερασιτέχνες» δράστες, συνήθως είναι επιβάτες των λεωφορείων, οι οποίοι σπάνε τις οθόνες των νέου τύπου ακυρωτικών μηχανημάτων, την ώρα που το δρομολόγιο είναι σε εξέλιξη και κάποιες φορές δεν γίνονται εύκολα αντιληπτοί από τον οδηγό ή άλλους επιβάτες. Αξίζει να σημειωθεί ότι στο διαδίκτυο δίνονταν οδηγίες και ποια… εργαλεία χρειάζονται για την αφαίρεση των ακυρωτικών μηχανημάτων. Οι αρμόδιοι αξιωματικοί της ΕΛ.ΑΣ., εντοπίζοντας τις διαδικτυακές υποδείξεις και οδηγίες για τον τρόπο που θα καταστρέφονται τα ακυρωτικά μηχανήματα και η προαναγγελία μπαράζ επιθέσεων στα μέσα μαζικής μεταφοράς, έκαναν λόγο για έντονη κινητικότητα στον αντιεξουσιαστικό χώρο και κλιμάκωση αυτών των επιθέσεων.

Χαρακτηριστικές ήταν οι επιθέσεις που καταγράφηκαν από τις 13:30 έως τις 17:30, το απόγευμα του περασμένου Σαββάτου, σε πέντε λεωφορεία του ΟΣΥ στην περιοχή των Εξαρχείων, όπου οι ομάδες των νεαρών αφαίρεσαν συνολικά πέντε ακυρωτικά μηχανήματα και έσπασαν τις οθόνες άλλων πέντε. Δύο από τις επιθέσεις έγιναν σε λεωφορεία που εκτελούσαν το δρομολόγιο Ζωγράφου-Γαλάτσι της γραμμής «608», στην οδό Ακαδημίας, ένα ακόμη στην ίδια οδό της γραμμής 732 με δρομολόγιο Αγ. Φανούριος-Βύρωνας, στην οδό Χαριλάου Τρικούπη λεωφορείο της γραμμής «021» με δρομολόγιο Κάνιγγος-Γκύζη και ένα ακόμη της γραμμής «19» στην οδό Μπουμπουλίνας με δρομολόγιο Β. Ηράκλειο-Μετρό Χαλανδρίου.

Η πρόταση τοποθέτησης «κόκκινου κουμπιού»-πανικού μέσα σε λεωφορεία, τρόλεϊ, που θα ειδοποιεί άμεσα το κέντρο επιχειρήσεων της Ελληνικής Αστυνομίας, σε τυχόν επιθέσεις ή έκνομες ενέργειες μέσα σε μέσα μαζικής μεταφοράς, βρίσκεται ακόμη υπό επεξεργασία. Την είχε κάνει ο διευθύνων σύμβουλος του ΟΑΣΑ, Γιάννης Σκουμπούρης, στο πλαίσιο σύσκεψης στη Γενική Αστυνομική Διεύθυνση Αττικής, με αφορμή την κλιμάκωση των επιθέσεων σε ΜΜΜ. Η πρόταση ανέφερε την τοποθέτηση του συγκεκριμένου μπουτόν στην θέση του οδηγού, ο οποίος μετά από μία εκτίμηση κινδύνου για το επιβατικό κοινό, θα το πατά, και το σήμα θα διαβιβάζεται στο κέντρο επιχειρήσεων, προκειμένου να υπάρχει έγκαιρη κινητοποίηση και άμεση παρέμβαση στην επίλυση του περιστατικού. Την ώρα που η πρόταση έχει κολλήσει, επικεφαλής των αστυνομικών αρχών, διαπιστώνουν ότι η πλειοψηφία των οδηγών λεωφορείων ή τρόλεϊ, τα οχήματα των οποίων γίνονται στόχος των νεαρών που καταστρέφουν ακυρωτικά μηχανήματα, καταθέτουν είτε ότι δεν αντιλήφθηκαν τις φθορές, είτε ότι αυτές έγιναν στον τερματισμό των δρομολογίων.

Τις τελευταίες ημέρες ο υπουργός Μεταφορών Χρήστος Σπίρτζης, επαναλαμβάνει πως πίσω από τους βανδαλισμούς στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς κρύβονται οργανωμένα οικονομικά συμφέροντα. Ο αρμόδιος υπουργός υποστήριξε πως είναι τουλάχιστον περίεργο ότι το φαινόμενο εντάθηκε τόσο μετά τις αποκαλύψεις για τα κυκλώματα των πλαστών εισιτηρίων και της εφαρμογής του νέου ηλεκτρονικού εισιτηρίου, αλλά κυρίως όταν η κυβέρνηση αποφάσισε ότι η φύλαξη χώρων των ΜΜΜ θα φύγει από τους ιδιώτες εργολάβους και θα περάσει στην ευθύνη της Ελληνικής Αστυνομίας.

Φωτό: Ευρωκίνηση

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr

ΠΟΙΟΣ Ο ΛΟΓΟΣ 29 Ιουν 2022 | 07:08

Χωρίς λεωφορεία και τρόλεϊ σήμερα η Αθήνα, λόγω 24ωρης απεργίας - Τι ζητούν οι εργαζόμενοι

Χωρίς λεωφορεία και τρόλεϊ μένει σήμερα, Τετάρτη, η Αθήνα.

ΑΚΙΝΗΤΟΠΟΙΗΜΕΝΑ 28 Ιουν 2022 | 20:36

Χωρίς λεωφορεία και τρόλεϊ την Τετάρτη η Αθήνα - 24ωρη απεργία του Συνδικάτου Εργαζομένων ΟΑΣΑ

Το συνδικάτο των εργαζομένων στον ΟΑΣΑ οργανώνει για αύριο συγκέντρωση έξω από τα γραφεία του οργανισμού στις 11:00 το πρωί.

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ 25 Ιουν 2022 | 14:11

Οργισμένη η οικογένεια του 11χρονου - Τον κατέβασε ο οδηγός του λεωφορείου επειδή δεν φορούσε μάσκα και τον... έψαχναν

''Χειρότερη και από την απαράδεκτη ενέργεια του οδηγού είναι η προκλητική στάση του Οργανισμού έναντι της οικογένειας'', αναφέρει η ανακοίνωση.

ΕΙΝΑΙ ΚΑΛΑ ΣΤΗΝ ΥΓΕΙΑ ΤΟΥ 24 Ιουν 2022 | 08:33

Θεσσαλονίκη: Λαμαρίνα από εργοτάξιο του μετρό ξεκόλλησε λόγω δυνατών ανέμων και χτύπησε άνδρα στο κεφάλι

Ο 63χρονος κινούνταν στην οδό Ανδιανουπόλεως στην Καλαμαριά, όταν ξαφνικά και ενώ φυσούσε δυνατά, ξεκόλλησε λαμαρίνα με αποτέλεσμα να χτυπήσει στο κεφάλι.

ΤΑ ΔΡΟΜΟΛΟΓΙΑ 13 Ιουν 2022 | 08:08

Αγίου Πνεύματος: Δείτε πώς θα κινηθούν Μετρό, Τραμ, ΗΣΑΠ

Τα δρομολόγια σε Μετρό, Τραμ και ΗΣΑΠ, τη Δευτέρα 13 Ιουνίου, λόγω της αργίας του Αγίου Πνεύματος.

ΤΑ ΔΡΟΜΟΛΟΓΙΑ 10 Ιουν 2022 | 12:00

Αργία Αγίου Πνεύματος: Πώς θα κινηθούν Μετρό, Τραμ, ΗΣΑΠ

Με κάποιες τροποποιήσεις θα πραγματοποιηθούν τα δρομολόγια σε Μετρό, Τραμ και ΗΣΑΠ, τη Δευτέρα 13 Ιουνίου, λόγω της αργίας του Αγίου Πνεύματος.

ΕΙΚΟΝΕΣ ΠΟΥ ΚΟΒΟΥΝ ΤΗΝ ΑΝΑΣΑ 09 Ιουν 2022 | 19:37

Αδιανόητο "challenge" στο ελληνικό TikTok: Ανήλικοι τρυπώνουν στη θέση του οδηγού στο μετρό [βίντεο]

Οι νεαροί μπήκαν ακόμα και μέσα στο τούνελ των συρμών, περπάτησαν στις ράγες και έβγαλαν φωτογραφίες.

Η ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ 08 Ιουν 2022 | 09:51

Πατριαρχείο Ιεροσολύμων: Ισραηλινοί εξτρεμιστές βανδάλισαν ελληνορθόδοξο παρεκκλήσι - Παρέμβαση ΥΠΕΞ [εικόνες - βίντεο]

Εξτρεμιστές εισήλθαν στο παρεκκλήσιο, βεβήλωσαν το εσωτερικό του και απείλησαν τον φύλακα. Η ανακοίνωση του υπουργείου Εξωτερικών.

ΠΟΙΑ ΑΛΛΑ ΕΡΓΑ ΜΕΛΕΤΩΝΤΑΙ 03 Ιουν 2022 | 12:04

Οι τρεις επεκτάσεις του Μετρό αλλάζουν την καθημερινότητα - Οι νέοι σταθμοί και πότε ολοκληρώνονται τα έργα

Στο τέλος του καλοκαιριού αναμένεται να ολοκληρωθεί η επέκταση της Γραμμής 3 του Μετρό "Αγία Μαρίνα-Πειραιά.

ΣΥΝΕΛΗΦΘΗΣΑΝ 01 Ιουλ 2022 | 07:18

Κρήτη: Πάνω από 30 επιχειρηματίες έπεσαν στα δίχτυα των τοκογλύφων "bodybuilders" - Πώς δρούσε η αδίστακτη σπείρα

"Ανάσανε το νησί" από τους σκληρούς τοκογλύφους-bodybuilders, περιγράφουν οι αξιωματικοί που ασχολήθηκαν με την υπόθεση οικονομικής "αφαίμαξης" επιχειρηματιών της Κρήτης.

ΣΥΝΕΛΗΦΘΗΣΑΝ 6 ΜΕΛΗ 30 Ιουν 2022 | 08:14

Απατεώνες "λογιστές": Υπόσχονταν επιστροφή φόρου και έκλεβαν ηλικιωμένους - Χιλιάδες ευρώ η λεία τους

Πώς τα μέλη της συμμορίας εξαπατούσαν ηλικιωμένους παριστάνοντας τους λογιστές.

ΑΠΟΤΡΟΠΑΙΟ ΠΕΡΙΣΤΑΤΙΚΟ 29 Ιουν 2022 | 08:13

Δολοφονία 84χρονης στα Πατήσια: Βοηθούσε τη γειτόνισσα και τον γιο της και αυτοί έδωσαν κλειδιά στους δολοφόνους

Μητέρα και γιο, η 84χρονη τους είχε σαν παιδιά της, και τους βοηθούσε οικονομικά όταν είχαν ανάγκες, και αυτοί αποφάσισαν πως έπρεπε να της το… ξεπληρώσουν με αυτόν τον φρικτό τρόπο.

ΞΕΡΙΖΩΘΗΚΕ ΔΕΝΤΡΟ 29 Ιουν 2022 | 07:32

Τροχαίο στο Χαλάνδρι: Θανάσιμη κόντρα χωρίς ζώνη και δίπλωμα - Για κακούργημα διώκεται ο φίλος του νεκρού 18χρονου

Μια κόντρα για το πιο γρήγορο αυτοκίνητο ανάμεσα σε δύο φίλους, προκάλεσε την μοιραία πρόσκρουση του Ι.Χ. που οδηγούσε ο 18χρονος στο Χαλάνδρι τα ξημερώματα της Τρίτης.