Ποιοί υπάλληλοι βγαίνουν σε διαθεσιμότητα μέχρι τα τέλη Μαρτίου

Μέχρι τα τέλη Μαρτίου σε διαθεσιμότητα οι 4.000 «πλεονάζοντες» - Από Τοπική Αυτοδιοίκηση και ασφαλιστικά ταμεία η πλειοψηφία - Ποιό το «κέρδος» όσων ενταχθούν στη διαδημοτική κινητικότητα

Σε διαθεσιμότητα θα τεθούν μέχρι τα τέλη Μαρτίου  3.000 υπάλληλοι των δήμων και των περιφερειών, καθώς και 1.000 εργαζόμενοι από τα ασφαλιστικά ταμεία που θα κριθούν ως πλεονάζοντες με βάση την αξιολόγηση των διοικητικών δομών που έχει πραγματοποιηθεί.

Σύμφωνα με το σχέδιο που παρουσιάστηκε στους εκπροσώπους της τρόικας από την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης, η πλειονότητα των διαθεσίμων υπαλλήλων από τα αφαλιστικά ταμεία θα προέλθει από το ΙΚΑ και τον ΟΑΕΕ και θα αφορά ειδικότητες χαμηλών προσόντων υποχρεωτικής και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης που απασχολούνται σε βοηθητικές ειδικότητες (φύλακες, οδηγοί, καθαρίστριες κτλ). 

Η πλειονότητα των διαθεσίμων υπαλλήλων από τα αφαλιστικά ταμεία θα προέλθει από το ΙΚΑ και τον ΟΑΕΕ

Το σύνολο των απασχολούμενων στα ασφαλιστικά ταμεία ανέρχεται στους 9.500 υπαλλήλους εκ των οποίων οι 5.500 εργαζόμενοι ανήκουν στο ΙΚΑ που είναι και το μεγαλύτερο ταμείο της χώρας και 1.800 στον ΟΑΕΕ. 

Για την επίσπευση της εθελοντικής διαδημοτικής κινητικότητας των 3.000 υπαλλήλων στον χώρο της τοπικής αυτοδιοίκησης, το υπουργείο Εσωτερικών προσανατολίζεται στην αλλαγή του θεσμικού πλαισίου που ψηφίστηκε πρόσφατα, προκειμένου να αρθούν οι ενστάσεις των δημάρχων για την ολοκλήρωση του εγχειρήματος. Σύμφωνα με πληροφορίες από το υπουργείο Εσωτερικών μέχρι το μεσημέρι της Παρασκευής είχαν κατατεθεί στην αρμόδια υπηρεσία αιτήματα για κάλυψη 4.200 κενών θέσεων σε δήμους και περιφέρειες της χώρας μέσω της ενδοδημοτικής κινητικότητας. Την προηγούμενη εβδομάδα πραγματοποιήθηκε συνάντηση του αναπληρωτή υπουργού Λ. Γρηγοράκου με αντιπροσωπεία της ΚΕΔΕ όπου συμφωνήθηκε η κατάθεση τροπολογίας που θα απλοποιεί την διαδικασία της εθελοντικής κινητικότητας στους ΟΤΑ, όπως είχαν αρχικά προτείνει οι δήμαρχοι.

Οι εργαζόμενοι που θα μετακινηθούν μέσω της διαδημοτικής κινητικότητας δεν θα αξιολογηθούν στο μέλλον οπότε δεν κινδυνεύουν με απόλυση

Συγκεκριμένα θα προβλέπεται η έγκριση του δήμου υποδοχής και η σύμφωνη γνώμη του δήμου προέλευσης προκειμένου να μετακινηθεί ένας υπάλληλος. Η μετακίνηση θα εγκρίνεται από τον Γενικό Γραμματέα Αποκεντρωμένης Κρατικής Διοίκησης και το ΑΣΕΠ θα έχει εποπτικό ρόλο ελέγχοντας την νομιμότητα της διαδικασίας.

Αξίζει να σημειωθεί ότι οι εργαζόμενοι της τοπικής αυτοδιοίκησης που θα μετακινηθούν μέσω της διαδημοτικής κινητικότητας δεν θα αξιολογηθούν στο μέλλον οπότε και αποκλείονται από την ένταξή τους σε διαθεσιμότητα ή ακόμα και απόλυση. Το σχέδιο της τροπολογίας έχει αποσταλεί στον υπουργό Διοικητικής Μεταρρύθμισης και αναμένεται η τελική έγκριση και η κατάθεσή της στην Βουλή, πιθανότατα την επόμενη εβδομάδα, στο νομοσχέδιο του υπουργείου που συζητείται ήδη.