
Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζουν οι περιπτώσεις των συλλήψεων που έκανε η αντιτρομοκρατική υπηρεσία και αφορούν τον «τοξοβόλο» Γιάννη Μιχαηλίδη και της συνεργού της Πόλας Ρούπα.
Ο συλληφθείς είχε κατηγορηθεί για συμμετοχή στην οργάνωση «Συνωμοσία Πυρήνων της Φωτιάς» και στη συνέχεια αθωώθηκε, για συνέργεια στη διπλή ληστεία τραπεζών στο Βελβεντό Κοζάνης, ενώ εξέτιε ποινή 13 ετών στις αγροτικές φυλακές Τίρυνθας, μετά την καταδίκη του, το 2015, για την ένοπλη συμπλοκή με αστυνομικούς στην Πεύκη.
Ο Μιχαηλίδης απέκτησε το προσωνύμιο «Τοξοβόλος του Συντάγματος» από τον Φεβρουάριο του 2011: Τότε είχε σηκώσει το τόξο του για να ρίξει εναντίον διμοιρίας των ΜΑΤ, στη διάρκεια επεισοδίων.
Συνελήφθη, ασκήθηκε σε βάρος του δίωξη σε βαθμό κακουργήματος για απόπειρα ανθρωποκτονίας από πρόθεση με ενδεχόμενο δόλο, αλλά αργότερα αφέθηκε ελεύθερος με περιοριστικούς όρους από τον ανακριτή. Είχε πει ότι το τόξο ήταν ψεύτικο και ως εκ τούτου δεν θα μπορούσε να προκαλέσει οποιοδήποτε κίνδυνο.
Η συνεργός της Ρούπα
Η «συνοδοιπόρος» της Πόλας Ρούπα, όπως αναφέρονταν σε αυτή αστυνομικοί της ΕΛΑΣ, είχε εξαφανισθεί λίγες ώρες πριν από την απόφαση της δίκης του Επαναστατικού Αγώνα. Η 27χρονη φοιτήτρια είχε συλληφθεί μαζί με την Πόλα Ρούπα, στις 5 Ιανουαρίου 2017, είχε δηλώσει «αναρχική» και μέλος του Επαναστατικού Αγώνα, ωστόσο είχε αφεθεί ελεύθερη με περιοριστικούς όρους μετά την παρέλευση του 18μήνου και παραβρισκόταν στις δίκες.
Ωστόσο το βράδυ της Πέμπτης του Ιουνίου του 2019, ο πατέρας της πήγε στο Αστυνομικό Τμήμα Αγίου Δημητρίου και δήλωσε την εξαφάνισή της.
Η απόδραση του λεγόμενου «τοξοβόλου του Συντάγματος» από τις αγροτικές φυλακές Τίρυνθας στις 6/10/2019 είχε χαρακτηρισθεί "παράξενη", καθώς θα αποφυλακιζόταν σε ένα χρόνο. Τότε, η απόδραση σε συνδυασμό με τη ληστεία στο νοσοκομείο από δύο αντιεξουσιαστές που έχουν απασχολήσει την Αντιτρομοκρατική Υπηρεσία, οι επικείμενες αποφυλακίσεις και των τελευταίων τεσσάρων έγκλειστων μελών της Συνωμοσίας Πυρήνων της Φωτιάς και η «εξαφάνιση» της 27χρονης συνεργού της Πόλας Ρούπας, είχε προκαλέσει την ανησυχία στους αρμόδιους αξιωματικούς. Οι αξιωματικοί αναρωτιούνταν εάν πρόκειται για τυχαία γεγονότα και παρορμητικές αποφάσεις ή αποτελούσαν μια προετοιμασία για την έναρξη ενός νέου κύκλου αντάρτικου πόλης.
Τα αρμόδια στελέχη της Ελληνικής Αστυνομίας διερευνούσαν τη μυστηριώδη εξαφάνιση της 27χρονης κατηγορουμένης, η οποία κρίθηκε ένοχη από το δικαστήριο και της επέβαλλε ποινή φυλάκισης. Η δικηγόρος της ζήτησε να έχει ανασταλτικό χαρακτήρα η ποινή, το δικαστήριο, όμως, δεν έκανε δεκτό το αίτημα και η γυναίκα έπρεπε να έχει πάρει τον δρόμο για τις φυλακές.
Η 27χρονη φέρεται σύμφωνα με το κατηγορητήριο, να ήταν μαζί με την Πόλα Ρούπα και τον 39χρονο Γ.Χ., ομογενή από το Καζακστάν, παλιό συνεργάτη του Βασίλη Παλαιοκώστα στην απαγωγή του βιομηχάνου Γ. Μυλωνά, στη ληστεία τράπεζας στη Μαλεσίνα Φθιώτιδας τον Σεπτέμβριο του 2016 με λεία 180.000 ευρώ, ενώ η ίδια στα αρχικά στάδια της σύλληψής της είχε αναφέρει πως είναι μέλος της 3ης γενιάς του Επαναστατικού Αγώνα.
Το βράδυ της Πέμπτης 20 Ιουνίου 2019, ο πατέρας της εμφανίστηκε στο Αστυνομικό Τμήμα του Αγίου Δημητρίου και δήλωσε πως η κόρη του έχει εξαφανιστεί. Αξίζει να σημειωθεί πως με παρόμοιο τρόπο και λίγο πριν την απόφαση του δικαστηρίου, είχαν εξαφανιστεί ο Νίκος Μαζιώτης και η Πόλα Ρούπα.
Σε ένα κείμενο 10.000 λέξεων, η Πόλα Ρούπα είχε αναφερθεί στην 27χρονη, ως εξής:
«Η …… δεν είχε καμία συγγένεια με το παιδί. Η σχέση μας ήταν πολιτική και δομήθηκε πάνω στην κοινώς αποδεκτή και επιθυμητή εφαρμογή και υλοποίηση της στρατηγικής του Επαναστατικού Αγώνα. Μιας σχέσης ζωής και θανάτου. Και γι αυτό για την ……….. ήταν αδιανόητο να μη συμμετέχει σε αυτή την επικίνδυνη για την υγεία και τη ζωή της απεργία. Είναι πραγματικά τιμή μου που τη γνώρισα».
Τα στελέχη της Αντιτρομοκρατικής Υπηρεσίας είχαν φθάσει στα ίχνη της Πόλας Ρούπα, ακολουθώντας την κίνηση του 37χρονου Γ.Χ., ο οποίος είχε τουλάχιστον δύο επαφές με την 27χρονη φοιτήτρια, κάτι που είχε κινήσει τον ενδιαφέρον τους.
Κατά τη διάρκεια των παράλληλων αστυνομικών επιχειρήσεων σύλληψής τους, στο σπίτι της 27χρονης, η οποία είχε «χαθεί» για δύο χρόνια από την οικογένειά της, μέσα σε ένα στρώμα είχαν βρεθεί 90.000 ευρώ. Επίσης είχαν βρεθεί, μία πλαστή ταυτότητα με τα στοιχεία «ΔΗΜΑ Διονυσία» και κάποια κλειδιά που έγραφαν «γκαράζ Προμπονά». Οι αστυνομικοί θεωρούσαν πως η νεαρή είχε και ρόλο «ταμία», καθώς σε σημειωματάριο που κρατούσε, καταγραφόταν μία «λίστα εξόδων» με ενοικιάσεις, αγορές πινακίδων κυκλοφορίας οχημάτων, έξοδα κίνησης και άλλες αποδείξεις αγορών αναλώσιμων.
Σημειώνεται πως στο σπίτι της Πόλας Ρούπα στην Ηλιούπολη είχαν βρεθεί σε ηλεκτρονική μορφή, στοιχεία ταυτότητας, που είχαν χρησιμοποιηθεί για την ενοικίαση σπιτιού στην οδό Αλκαμένους, από τον 30χρονο, που κατηγορήθηκε για την αποστολή εκρηκτικού φακέλου, που ανεφλέγη στα χέρι του πρώην πρωθυπουργού Λουκά Παπαδήμου.
Φωτογραφία: Eurokinissi
Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις
Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr