Follow us

Πολίτες συζήτησαν με Μητσοτάκη - Φον ντερ Λάιεν στην Αρχαία Αγορά: Ο μαθητής, η γιατρός, ο κτηνοτρόφος και η γονέας

Μητσοτάκης και Λάιεν συνομίλησαν με πολίτες στην Αρχαία Αγορά

THETOC TEAM
ΓΡΑΦΕΙ: THETOC TEAM
μητσοτα

Αμέσως μετά την ολοκλήρωση της παρουσίασης των δράσεων του Εθνικού Σχεδίου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας "Ελλάδα 2.0" στον χώρο της Αρχαίας Αγοράς, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης και η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλα Φον ντερ Λάιεν, συνομίλησαν με πολίτες και απάντησαν σε ερωτήσεις τους.

"Η αρχαία αγορά ήταν ο τόπος του δημοκρατικού διαλόγου και θεωρήσαμε καλή ιδέα να συναντηθούμε με πολίτες που θα μας ρωτήσουν για το σχέδιο το οποίο δεν είναι για τους λίγους" είπε χαρακτηριστικά ο Κυριάκος Μητσοτάκης, ανοίγοντας την συζήτηση με τους πολίτες.

Διαβάστε Επίσης

"Είναι καταπληκτικό να βλέπω διά ζώσης τον τρόπο που θα εφαρμοστεί το Σχέδιο Ανάκαμψης. Χαίρομαι που βλέπω νέους ανθρώπους. Για τη νέα γενιά έγινε το Ταμείο Ανάκαμψης. Είμαι σίγουρη πως μετά την φριχτή πανδημία και τις επιπτώσεις της στην Οικονομία, το Next Generation EU σκοπεύει να βοηθήσει τη νέα γενιά" σημείωσε από την πλευρά της η Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν.

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση, η κ. Φον ντερ Λάιεν τόνισε ότι "οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις είναι η ραχοκοκαλιά της Οικονομίας. Και πληγήκατε πολύ σοβαρά από την πανδημία. Ένα δισ. ευρώ θα κατευθυνθεί στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις. Επίσης χρειάζεστε δανεισμό με προσιτούς όρους και αυτό ακριβώς εντάσσεται στο πρόγραμμα μας".

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης, ρωτήθηκε από έναν κτηνοτρόφο τι δράσεις περιλαμβάνει το Ταμείο Ανάκαμψης για τον πρωτογενή τομέα και όπως σημείωσε "συμπεριλαμβάνει σημαντικές δράσεις που θα υποστηρίξουν υποδομές στον πρωτογενή τομέα. Έχουμε δυνατότητες να βελτιώσουμε την παραγωγικότητα μας χρησιμοποιώντας σύγχρονα εργαλεία.

Διαβάστε Επίσης

"Υπάρχει και το νέο πρόγραμμα αγροτικής ανάπτυξης που έρχεται να στηρίξει με απευθείας επιδοτήσεις και με δράσεις πιο φιλικές προς το περιβάλλον. Χρέος και υποχρέωση μας είναι να βοηθήσουμε τα συνεργατικά σχήματα. Η επένδυση θα είναι πάντα στην ποιότητα. Ειδικά στην κτηνοτροφία μας έχουμε εξαιρετικά προϊόντα τα οποία θα πρέπει να διεκδικούν τις τιμές που τους αξίζουν" συμπλήρωσε.

Η Γιατρός

Από μια γιατρό δέχτηκε την επόμενη ερώτηση η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και ήταν σχετική με την υγεία: "Αγαπητή συνάδελφε σας ευχαριστώ ως εκπρόσωπος μιας ολόκληρης ομάδας για όλα όσα κάνατε κατά την διάρκεια της πανδημίας" είπε η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν.

"Είμαι βαθιά ευγνώμων και περήφανη, που το επάγγελμα της παιδιάτρου βρέθηκε στην πρώτη γραμμή. Με έχει συναρπάσει το μέγεθος της επένδυσης που θα γίνει στον τομέα της Υγείας, ειδικά στην ψηφιοποίηση, τον εκσυγχρονισμό των νοσοκομείων, αλλά και στην Πρωτοβάθμια Περίθαλψη. Η πρωτοβάθμια περίθαλψη βρίσκεται στον πυρήνα του Ευρωπαϊκού Ταμείου Ανάκαμψης" συμπλήρωσε.

Ατομα με αναπηρία

Από την πλευρά του, ο πρωθυπουργός κλήθηκε να απαντήσει σε ερώτηση για τα άτομα με αναπηρία: "Έχουμε συμπεριλάβει μια σειρά από δράσεις που έχουν ήδη αναπτυχθεί στα πλαίσια εθνικής στρατηγικής για τα άτομα με αναπηρία" είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης και συμπλήρωσε:

"Για μένα το Εθνικό Σχέδιο Δράσης αποτελούσε προσωπικό στοίχημα, προσωπική δέσμευση και για προσωπικούς λόγους που είναι λίγο πολύ γνωστοί. Η μητέρα μου ήταν σε αναπηρικό καροτσάκι και είχαμε συνειδητοποιήσει τα προβλήματα".

Στη συνέχεια, η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής ερωτήθηκε για τις δράσεις για τον πολιτισμό. "Μου αρέσει πολύ ο όρος που χρησιμοποιήσατε "βαριά βιομηχανία" (σ.σ. για τον πολιτισμό) και όντως πληγήκατε πολύ από την πανδημία του κορονοϊού" σημείωσε η κυρία Φον ντερ Λάιεν.

"Αυτό το σχέδιο δίνει πολύ μεγάλη έμφαση σε αυτόν τον τομέα, μιλάμε για 500 εκατομμύρια ευρώ που θα κατευθυνθούν στην πολιτιστική σκηνή, στην σύγχρονη τέχνη, για να δοθεί μία ώθηση στον χώρο του Πολιτισμού. Άλλωστε βρισκόμαστε σε έναν χώρο του Πολιτισμού, εδώ είναι η αρχή των πάντων" συμπλήρωσε.

Δικηγόρος και μητέρα

Από μια εργαζόμενη δικηγόρο και μητέρα τριών παιδιών δέχτηκε την επόμενη ερώτηση ο πρωθυπουργός. "Η στήριξη της οικογένειας και των δύο γονέων που μεγαλώνουν παιδιά αποτελούσε εξαρχής προτεραιότητα για την κυβέρνηση" είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης και συμπλήρωσε:

"Από φέτος θα λειτουργήσει πλήρως η δίχρονη προσχολική αγωγή. Γνωρίζουμε πολύ καλά ότι έχει τεράστια σημασία στην περαιτέρω ανάπτυξη των παιδιών. Μόλις χθες ψηφίσαμε νέα εργατική νομοθεσία που χορηγεί για πρώτη φορά άδεια πατρότητας 14 ημερών στους νέους μπαμπάδες. Να χρηματοδοτήσουμε τους βρεφονηπιακούς σταθμούς σε πιο εκτεταμένο ωράριο. Από τους 4 πυλώνες του σχεδίου ο ένας έχει αμιγώς κοινωνικά χαρακτηριστικά".

Παράλληλα, αναφέρθηκε και στα νέα δεδομένα που δημιούργησε η πανδημία στον τρόπο εργασίας: "Η πανδημία έδειξε ότι μπορούμε να δουλεύουμε και από το σπίτι. Σίγουρα το γεγονός ότι έχουμε πια αυτή τη δυνατότητα μας υποχρέωσε να θεσμοθετήσουμε ένα πλαίσιο που θα διέπει τις εργασιακές σχέσεις για την τηλεργασία. Πχ θεσμοθετήσαμε το δικαίωμα στην αποσύνδεση. Αυτό είναι πάρα πολύ σημαντικό γιατί δεν θέλουμε η εργασία από το σπίτι να είναι στην ουσία μια ευκαιρία για τους εργοδότες να "ενοχλούν" τους εργαζόμενους εκτός του σταθερού ωραρίου απασχόλησης".

Εκπαίδευση

Σε ερώτηση για την εκπαίδευση κλήθηκε να απαντήσει η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής: "Κατ’ αρχάς, το σχέδιο δίνει την κατάλληλη έμφαση. 2,3 δισ. ευρώ θα επενδυθούν στο εκπαιδευτικό σύστημα και την επαγγελματική κατάρτιση, προκειμένου να δημιουργηθεί μία γέφυρα ανάμεσα στην εκπαίδευση και την αγορά εργασίας" είπε η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν και συμπλήρωσε πως είναι "πολύ σημαντικό για ένα νέο ζευγάρι που θέλει να κάνει παιδιά η συμφιλίωση της επαγγελματικής και προσωπικής ζωής. Πολύ σημαντικό επίσης είναι η εφαρμογή του σχεδίου, που τώρα ξεκινάει. Στην Ευρώπη τώρα ανοίγουμε τις οικονομίες και βασική προϋπόθεση επ’ αυτού είναι η επιτυχία του εμβολιασμού. Καμία χώρα της ΕΕ δεν αποκλείστηκε από τα εμβόλια και είναι πολύ κρίσιμο να είμαστε ενωμένοι στην Ευρώπη".

Συνεχίζοντας την συζήτηση για το θέμα των εμβολιασμών, ο πρωθυπουργός ευχαρίστησε την πρόεδρο της Επιτροπής "όχι μόνο για την παρουσία της εδώ, αλλά και για όσα έκανε από τότε που η πανδημία χτύπησε την πόρτα της ηπείρου μας".

"Δεν ήταν καθόλου προφανής η απόφαση να αγοράσουμε εμβόλια σε ευρωπαϊκό επίπεδο και να τα μοιράσουμε στις χώρες" συνέχισε ο πρωθυπουργός.

"Ήταν πράξη ευρωπαϊκής αλληλεγγύης παρότι υπήρξαν μικρές διαχειριστικές καθυστερήσεις. Στην Ευρώπη προσεγγίζουμε το 50% εμβολιασμένων με την 1η δόση. Η ΕΕ έχει εξασφαλίσει σχεδόν 2 δισ. πρόσθετες δόσεις ώστε να μην επιστέψει ποτέ η πανδημία. Το οφείλουμε στην δουλειά της προέδρου της επιτροπής" είπε και συμπλήρωσε: "Φτάνουμε στο σημείο για να συζητάμε πως θα υλοποιήσουμε το σχέδιο ανάκαμψης κάτι που δεν ήταν προφανές πριν από 16 μήνες. Η ιδέα ότι θα δώσουμε απευθείας στήριξη, όχι με δάνεια αλλά με επιχορηγείς στα κράτη μέλη, ήταν για κάποιες χώρες πρόταση που δεν φαντάζονταν ότι θα μπορούσε να υλοποιηθεί. Σήμερα είμαστε εδώ για την υλοποιήσουμε".

Τέλος, απαντώντας σε ερώτηση για την εκπαίδευση, ερώτηση που δέχτηκε από έναν μαθητή, ο Κυριάκος Μητσοτάκης σημειώσε πως "Πριν την πανδημία περίπου 90.000 μαθητές ήταν στο Εθνικό Σχολικό Δίκτυο, στην ψηφιακή μας υποδομή, και σήμερα είναι συνδεδεμένο το σύνολο των μαθητών μας. Μεγάλο ευχαριστώ σε όλους τους δασκάλους, τους καθηγητές και τους μαθητές που το κατάφεραν".

φδηγφη

Ο πρωθυπουργός εξήγησε βέβαια πως "Δεν υπάρχει υποκατάστατο του σχολείου" αλλά όπως χαρακτηριστικά σημείωσε "Το σχολείο του μέλλοντος θα διευρύνει το γνωστικό αντικείμενο που θα διδάσκεστε, θα δίνει μεγαλύτερη αυτονομία σε δασκάλους και καθηγητές να διδάσκουν τη διδακτική ύλη. Θα εγκρίνουμε σχέδιο νόμου που θα επιτρέπει για πρώτη φορά στη χώρα μας το πολλαπλό βιβλίο.

φδφ

"Σημαντικοί πόροι από το ταμείο ανάκαμψης θα διατεθούν για την ψηφιακή ανάπτυξη των σχολείων. Αποδίδω μεγάλη σημασία στην τεχνική και επαγγελματική εκπαίδευση και κατάρτιση. Ήταν το αποπαίδι της ελληνικής παιδείας. Υπάρχουν ειδικότητες που διδάσκονται στα δημόσια ΙΕΚ που έχουν μεγαλύτερη επαγγελματική ζήτηση ενδεχομένως από ειδικότητές στα πανεπιστήμιά μας. Υποστηρίζουμε την εκπαίδευσή σε συνεργασία με τις επιχειρήσεις ώστε να δώσουμε επαγγελματικές δυνατότητες και στα παιδιά που θα επιλέξουν να μην πάνε στο πανεπιστήμιο".

ιθιθι

Τέλος, απευθυνόμενος στην πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, ο πρωθυπουργός είπε: "Συμπερασματικά θέλω να σε ευχαριστήσω που βρίσκεσαι εδώ, για την στήριξή σου. Να ευχαριστήσω την ομάδα σου για την εξαιρετική συνεργασία ώστε να φτάσουμε στην έγκριση του Εθνικού μας σχεδίου. Να βεβαιώσω τον ελληνικό λαό ότι θα διασφαλίσουμε πως οι πόροι θα επενδυθούν σωστά, με διαφάνεια, έγκαιρα και προς όφελος κάθε Έλληνα πολίτη".

ηγφη

γφηξξηγ

Ποιοι ήταν οι πολίτες που συζήτησαν Μητσοτάκης - Φον ντερ Λάιεν

Μικρομεσαία Επιχείρηση
Νάντια Σίντου - Μαντέλα, Πρόεδρος & Διευθύνουσα Σύμβουλος, Βιοζωής Α.Ε. (Βιομηχανία παραγωγής ζωοτροφών με έδρα τα Ιωάννινα).

Κτηνοτρόφος
Δημοσθένης Κουστέρης, Μέγαρα, 36 ετών

Γιατρός
Γεωργία Πανισόη, Παιδίατρος - Εξειδικευόμενη Νεογνολόγος, Α’ Μονάδα Εντατικής Νοσηλείας, Παίδων Αγ Σοφία, 37 ετών.

ΑΜΕΑ
Κούτσιανος Βασίλειος, ΑμεΑ με κινητικά προβλήματα, σπουδές στην Πληροφορική, Μέλος Εκτελεστικής Γραμματείας ΕΣΑμεΑ

Καλλιτέχνης
Ευγενία Λιάκου, ηθοποιός-τραγουδίστρια.

Νέος Γονιός
Μαρία Πιτσάκη, Δικηγόρος, μητέρα 3 παιδιών από 6 ετών μέχρι 12 ετών, 43 χρόνων.

Μαθητής
Ταξιάρχης Κουρής, Μαθητής Β’ Λυκείου, 2ο Λύκειο Μοσχάτου

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr

ΣΤΗ ΒΟΥΛΗ 08 Δεκ 2022 | 14:49

Μητσοτάκης οργισμένος στον ενικό: "Ντροπή να λέτε ότι παρακολουθούσα τους υπουργούς μου- Δεν ντρέπεσαι λίγο;"

Δείτε ζωντανά την ομιλία του Πρωθυπουργού στη Βουλή για το νομοσχέδιο της ΕΥΠ και το ζήτημα των υποκλοπών.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ 08 Δεκ 2022 | 13:07

Τσίπρας κατά Μητσοτάκη στη Βουλή για τις υποκλοπές: Χαρακτηριστικό των ενόχων η δειλία και το θράσος

"Ο κ. Μητσοτάκης επί ενάμισι μήνα κρύφτηκε και απέφυγε να προσέλθει στον κοινοβουλευτικό έλεγχο αποδεικνύοντας τη δειλία" δήλωσε ο κ. Τσίπρας.

ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΤΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ 08 Δεκ 2022 | 12:42

Ο Μητσοτάκης στα εγκαίνια του νέου data center Athens-3: Το μεγαλύτερο που έχει κατασκευαστεί στην Ελλάδα

Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης μίλησε το πρωί στα εγκαίνια της πρώτης φάσης του μεγαλύτερου data center από πλευράς χωρητικότητας στην Ελλάδα, του Athens-3.

ΟΜΙΛΙΑ ΤΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ 08 Δεκ 2022 | 12:20

Μητσοτάκης στη Βουλή για τις υποκλοπές: Δημοσιεύονται λίστες χωρίς αποδείξεις - Οχι άλλη λάσπη στη δημοκρατία

Η ομιλία του Πρωθυπουργού από το Βήμα της Βουλής για το νομοσχέδιο της ΕΥΠ και την υπόθεση των υποκλοπών.

ΣΤΑ ΥΨΗ ΤΟ ΠΟΛΙΤΙΚΟ ΘΕΡΜΟΜΕΤΡΟ 08 Δεκ 2022 | 08:41

Σκληρή σύγκρουση Μητσοτάκη - Τσίπρα στη Βουλή για τις υποκλοπές - Τι θα πει ο πρωθυπουργός

Αναμένεται σφοδρή σύγκρουση Μητσοτάκη - Τσίπρα στη Βουλή στο νομοσχέδιο για την ΕΥΠ και τις παρακολουθήσεις.

Η ΟΜΙΛΙΑ ΤΟΥ ΠΡΩΗΝ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ 08 Δεκ 2022 | 07:23

Ανώγεια... 2 από Αντώνη Σαμαρά: Μήνυμα ενότητας αλλά και αιχμές για τις υποκλοπές - Ποιοι έδωσαν το παρών

"Δεν πιστεύω, δεν θέλω να πιστέψω, ότι η κυβέρνηση υπέκλεπτε τηλεφωνικές συνομιλίες", ήταν η ατάκα του Αντώνη Σαμαρά

ΤΙ ΕΙΠΕ Ο ΠΡΩΗΝ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ 07 Δεκ 2022 | 22:43

Μήνυμα ενότητας από τον Αντώνη Σαμαρά ενόψει εκλογών: "Η ΝΔ θωρακίζει τη χώρα απέναντι σε κάθε εθνική απειλή"

Εφ' όλης της ύλης η ομιλία Σαμαρά - Τα εύσημα στον Κυριάκο Μητσοτάκη για τις ενέργειες με τις ΗΠΑ και την Τουρκία και η αναφορά στις υποκλοπές

Η ΑΝΑΛΥΣΗ ΓΙΑ ΤΟΝ ΜΗΤΣΟΤΑΚΗ 07 Δεκ 2022 | 18:12

"Η τάξη του 2023" κατά το Politico: Οι 28 πιο επιδραστικοί άνθρωποι στην Ευρώπη - Σε ποια θέση είναι ο Κυριάκος Μητσοτάκης

Σε τρεις κατηγορίες κατατάσσει το Politico τους επιδραστικότερους Ευρωπαίους: τους αποτελεσματικούς, τους ονειροπόλους και τους ταραξίες.

07 Δεκ 2022 | 13:36

JA Greece: Ο πρωθυπουργός, η υπουργός Παιδείας και άλλες 53 προσωπικότητες Inspirational Mentors 2023 σε μαθητικές "start up"

Οι μαθητικές "επιχειρήσεις" δημιουργούνται κατά την υλοποίηση του δημοφιλούς, παγκόσμιου εκπαιδευτικού προγράμματος/διαγωνισμού για εφήβους, "Εικονική Επιχείρηση - Company Program" του JA Greece.

ΑΝΑΜΟΝΗ 07 Δεκ 2022 | 12:46

Σήμερα είναι η μέρα του... Σαμαρά - Εκδήλωση για το νέο Ιδρυμα, παρόντες Μητσοτάκης και Καραμανλής

Με ενδιαφέρον αναμένεται σήμερα η ομιλία Σαμαρά στην εκδήλωση για το Ιδρυμα Αντώνης Σαμαράς.

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΟΥ ΓΡΑΦΕΙΟΥ ΤΥΠΟΥ 07 Δεκ 2022 | 11:07

ΣΥΡΙΖΑ: Διπλωματικό φιάσκο η επίσκεψη Μητσοτάκη στην Αλβανία

"Η επίσκεψη στη Χειμάρρα, Λειβαδιά και Δερβιτσάνη ακυρώθηκε καθ' υπαγόρευση του κ. Ράμα, και όχι λόγω δήθεν "καιρικών συνθηκών" στις περιοχές αυτές", αναφέρει ο ΣΥΡΙΖΑ.

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΑΜΠΟΣΟΣ 07 Δεκ 2022 | 10:02

Ο δήμαρχος Άργους θέλει να επιστρέψει στη ΝΔ αλλά το Μαξίμου βάζει φρένο... - Το παρασκήνιο

Ο Δημήτρης Καμπόσος, με ανάρτηση μέσα από τον λογαριασμό του στο facebook, ανακοίνωσε ...μονομερώς πως ο Κυριάκος Μητσοτάκης ετοιμάζει την άρση της διαγραφής του.

ΟΛΟ ΤΟ ΠΑΡΑΣΚΗΝΙΟ 07 Δεκ 2022 | 07:24

Πόσο κοντά είναι Ελλάδα και Αλβανία στην οριοθέτηση της ΑΟΖ: Οι επαφές Μητσοτάκη - Ράμα και το βλέμμα στη Χάγη

Μία κίνηση στη διπλωματική σκακιέρα έγινε από τον Κυριάκο Μητσοτάκη, κατά τη διάρκεια της επίσκεψής του στην Αλβανία και της συνάντησης με τον ομόλογό του, Έντι Ράμα.