Πολιτική Προστασία: Άμεσο κλείσιμο και σήμανση των «ιρλανδικών γεφυρών»

Μεσοπρόθεσμα θα συζητηθούν στα αποφασιστικά όργανα της αυτοδιοίκησης η ακριβής καταγραφή των επικίνδυνων σημείων

politiki-prostasia-ameso-kleisimo-kai-simansi-twn-irlandikwn-gefurwn
SHARE THIS
0
SHARES

Τη λήψη άμεσων, μεσοπρόθεσμων και μακροπρόθεσμων, μέτρων για την ασφάλεια των πολιτών από έκτακτα καιρικά φαινόμενα αποφάσισε, στη σημερινή συνεδρίασή του, μετά από εισήγηση του αντιπεριφερειάρχη Ηρακλείου, Ευριπίδη Κουκιαδάκη, το Συντονιστικό Όργανο Πολιτικής Προστασίας (ΣΟΠΠ) Ηρακλείου.

Συγκεκριμένα, μετά από διάλογο-συζήτηση που πραγματοποιήθηκε στη συνεδρίαση του ΣΟΠΠ Ηρακλείου στην Περιφέρεια Κρήτης, με τη συμμετοχή εκπροσώπων της Αυτοδιοίκησης, των Σωμάτων Ασφαλείας, φορέων, εθελοντικών οργανώσεων και εμπλεκόμενων υπηρεσιών, αποφασίστηκαν το κλείσιμο όλων των «ιρλανδικών γεφυρών» και η σήμανση όλων των επικίνδυνων σημείων, η ετοιμότητα όλων των συναρμοδίων υπηρεσιών και η διαρκής -κατά το δυνατό- ενημέρωση του κοινού.

Μεσοπρόθεσμα θα συζητηθούν στα αποφασιστικά όργανα της αυτοδιοίκησης η ακριβής καταγραφή των επικίνδυνων σημείων από τις αρμόδιες υπηρεσίες των δήμων και των περιφερειών στο πεδίο ευθύνης τους (ενδεχομένως σε συνεργασία με το ΤΕΕ) και ο προγραμματισμός άμεσων, μεσοπρόθεσμων και μακροπρόθεσμων προληπτικών παρεμβάσεων.

Σε ό,τι αφορά τα μακροπρόθεσμα μέτρα αποφασίστηκαν η οριοθέτηση, διευθέτηση και εξυγίανση όλων των υδατορεμάτων, η αποβολή των καταπατητών και η κατεδάφιση όλων, χωρίς καμία εξαίρεση, των αυθαίρετων κατασκευών που θέτουν σε κίνδυνο την ασφάλεια των πολιτών.

Ο αντιπεριφερειάρχης Ηρακλείου, κατά τη συνεδρίαση του Οργάνου, στην εισήγησή του για τη λήψη των παραπάνω αποφάσεων, ανέφερε, μεταξύ άλλων: «Η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας μάς ενημέρωσε ότι υπάρχει κίνδυνος από νέα έκτακτα καιρικά φαινόμενα. Έτσι, αντί της συνήθους τακτικής επικοινωνίας και συνεργασίας που έχουμε μεταξύ μας, έκρινα χρήσιμο να συγκαλέσω εκτάκτως το Συντονιστικό Όργανο Πολιτικής Προστασίας, για να λάβουμε πρόσθετα μέτρα για την ασφάλεια των πολιτών. Οι συνέπειες της κλιματικής αλλαγής δεν είναι προ των πυλών, έχουν ήδη γκρεμίσει τα ανύπαρκτα αναχώματα της πολιτικής προστασίας, η οποία επαφίεται στον πατριωτισμό μας, με υπηρεσίες δήμων και περιφερειών πλήρως αποδυναμωμένες, τακτικούς πόρους ανύπαρκτους, διαδικασίες ανάθεσης έργων χρονοβόρες, ενώ κανείς δεν θέλει -πραγματικά και ουσιαστικά- να επενδύσει στην πρόληψη, γιατί δεν αποδίδει. Ως Συντονιστικό Όργανο δεν μπορούμε να μελετήσουμε και πολύ περισσότερο να υλοποιήσουμε έργα, οφείλουμε, όμως, να κάνουμε τις αναγκαίες επισημάνσεις για τα αποφασιστικά όργανα της αυτοδιοίκησης, αλλά κυρίως προς το κεντρικό κράτος, το οποίο, ενώ δεν εξασφαλίζει, ως οφείλει, τα αναγκαία μέσα, μας κουνάει το δάκτυλο για τις δικές του αμαρτίες».

Από την πλευρά του, ο αρμόδιος αντιπεριφερειάρχης Κρήτης στον τομέα Πολιτικής Προστασίας και Πολιτικής Άμυνας-Πολιτική Σχεδίαση Έκτακτης Ανάγκης (ΠΑΜ ΠΣΕΑ), Γιάννης Λεονταράκης, σημείωσε ότι για την επερχόμενη κακοκαιρία η Περιφέρεια Κρήτης, οι δήμοι, τα Σώματα Ασφαλείας, υπηρεσίες και εθελοντικές οργανώσεις βρίσκονται σε πλήρη ετοιμότητα, ενώ κάλεσε τους πολίτες να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί στις μετακινήσεις τους, τηρώντας με «ευλάβεια» της οδηγίες Πολιτικής Προστασίας για την αντιμετώπιση έκτακτων δυσμενών καιρικών φαινομένων.

ΠΗΓΗ ΑΜΠΕ
ΦΩΤΟ AΡΧΕΙΟΥ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Ακολούθησε το theTOC.gr στο Facebook