Πολυτεχνείο: Σχέδιο αποτροπής σε πέντε στάδια από την ΕΛ.ΑΣ. - Από συστάσεις μέχρι πρόστιμα και δακρυγόνα

Με πέντε στάδια θα γίνει η σημερινή αποτροπή συγκεντρώσεων-πορειών στο Πολυτεχνείο. Επί ποδός 6.000 αστυνομικοί για την απαγόρευση συνάθροισης άνω των 4 ατόμων.

Πολυτεχνείο

Πέντε στάδια αποτροπής συγκεντρώσεων-πορειών. Προέλεγχοι ατόμων… άνω των 3, ηχητικά μηνύματα απομάκρυνσης, αστυνομικές "καταλήψεις" σε πλατείες και χώρους συγκέντρωσης, αστυνομικοί-διαμεσολαβητές για… ήπιες διαβουλεύσεις με συγκεντρωμένους, πρόστιμα για συνωστισμό, προσαγωγές, συλλήψεις, χρήση δακρυγόνων και οχήματα ρίψεις νερού στις περιπτώσεις επιθετικών ενεργειών.

Αυτή είναι η κλιμάκωση των επιχειρησιακών σχεδίων της ΕΛ.ΑΣ. για την επέτειο του Πολυτεχνείου μετά και τις αντιδράσεις για την διαταγή απαγόρευσης των συναθροίσεων.

Στη φιλοσοφία των μέτρων αρχικά είναι η κίνηση των οχημάτων στην πρωτεύουσα να γίνεται κανονικά ως ένας αποτρεπτικός παράγοντας συγκέντρωσης και πορείας, χωρίς να αποκλείονται σταδιακές διακοπές κυκλοφορίας αν χρειαστεί. Παράλληλα εκτεταμένοι θα είναι οι έλεγχοι σε σταθμούς του Μετρό (Ομόνοια, Πανεπιστήμιο, Ευαγγελισμός, Μέγαρο Μουσικής), ενώ κάποιοι από αυτούς θα κλείσουν προληπτικά.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Στα σημεία όπου πρόεδροι-αρχηγοί κομμάτων θα ηγούνται εκδηλώσεων θα παρίσταται ως επικεφαλής ανώτατος αξιωματικός της Αστυνομίας, ενώ δεν θα επιτραπεί εκδήλωση με συμμετοχή περισσότερων των 4 ατόμων ως συνοδεία του προέδρου, αναφέρουν αστυνομικές πηγές "δείχνοντας" προς ΚΚΕ και ΜέΡΑ25, που έχουν εξαγγείλει… υπεράριθμη συγκέντρωση και πορεία αντιπροσωπεία τους στην Αμερικανική Πρεσβεία.

Προβληματίζουν τους αρμόδιους αξιωματικούς της αστυνομίας τα καλέσματα συγκέντρωσης συλλογικοτήτων και άλλων φορέων και συνδικάτων, χωρίς να δηλώνεται ο τόπος και ο χρόνος. Υψηλόβαθμοι αξιωματικοί της Αστυνομίας αναφέρουν εμφατικά: "Δεν επιτρέπονται οι συγκεντρώσεις και δεν θα τις αφήσουμε να γίνουν".

Πολυτεχνείο

"Τετράγωνα" ασφάλειας

Ο αστυνομικός σχεδιασμός, σύμφωνα με επικεφαλής των μέτρων, διαφέρει από κάθε άλλον καθιερωμένο για την επέτειο του Πολυτεχνείου, και μάλιστα απαιτεί μεγαλύτερο αριθμό αστυνομικού προσωπικού, που μπορεί να ξεπεράσει και τις 6.000, εξαιτίας της διασποράς και της πολυπλοκότητας των μέτρων.

Το Πολυτεχνείο, θα βρίσκεται κάτω από ένα διευρυμένο "τετράγωνο" περιφρούρησης που θα ξεκινά από την Πλ. Ομονοίας και θα εκτείνεται έως και την Λ. Αλεξάνδρας, όπου θα γίνονται σταδιακές διακοπές κυκλοφορίας της κίνησης των οχημάτων, ενώ σίγουρα θα κλείσει από τις 08:00 έως τις 11:00, κατά την κατάθεση στεφάνων από την Πρόεδρο της Δημοκρατίας, πολιτικούς αρχηγούς, αντιπροσωπείες και επίσημοι. Σε αντίστοιχο "τετράγωνο" ασφαλείας θα βρίσκεται και η αμερικανική πρεσβεία από το Χίλτον έως τον κόμβο Θων (Αλεξάνδρας και Κηφισίας) και το Πάρκο Ελευθερίας, ενώ και εκεί προβλέπονται διακοπές της κυκλοφορίας αν χρειαστεί.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Πάνω από… 6.000 αστυνομικοί

Στην χθεσινή σύσκεψη στο Αρχηγείο της ΕΛ.ΑΣ., παρουσία του υπουργού Προστασίας του Πολίτη Μιχάλη Χρυσοχοίδη, αποφασίστηκε ότι χρειάζονται περισσότεροι από 6.000 αστυνομικοί για την υλοποίηση του σχεδιασμού. Τα ελικόπτερα και τα drones θα δίνουν εικόνα στο κέντρο επιχειρήσεων για τον τυχόν εντοπισμό ατόμων που συγκεντρώνονται προκειμένου να κατευθύνονται οι επίγειες δυνάμεις για την απομάκρυνσή τους. Σε επιφυλακή βρίσκονται και τα οχήματα ρίψης νερού, οι "Αίαντες", στην περίπτωση συγκέντρωσης μεγάλου αριθμού ατόμων, οι οποίοι ενδεχομένως εκδηλώσουν επιθέσεις εναντίον των αστυνομικών δυνάμεων.

Σε αστυνομικό κλοιό θα βρίσκονται τα πανεπιστημιακά ιδρύματα, ενώ οι πλατείες και σημεία συγκέντρωσης θα βρίσκονται σε διαρκή αστυνομική επιτήρηση. Στα σημεία όπως Ομόνοια, Σύνταγμα, Κλαυθμώνος, Προπύλαια, Χαυτεία, Κάνιγγος, θα υπάρχει μία κλιμακωτή και προληπτική εγκατάσταση αστυνομικών πριν από οποιαδήποτε προσπάθεια συγκέντρωσης ατόμων σε αυτές. Η κλιμάκωση σε επίπεδο αστυνομικών υπηρεσιών, θα αρχίζει από προσωπικό των αστυνομικών τμημάτων και θα ακολουθούν ανάλογα με την κατάσταση που επικρατεί, από δυνάμεις της ΟΠΚΕ, ΔΡΑΣΗ και ως έσχατη λύση τα ΜΑΤ.

Εκτεταμένοι θα είναι οι έλεγχοι σε σταθμού του Μετρό (Ομόνοια, Πανεπιστήμιο, Ευαγγελισμός, Μέγαρο Μουσικής) και ενδεχομένως κάποιοι από αυτούς να κλείσουν προληπτικά, ενώ αντίστοιχοι θα είναι οι έλεγχοι σε μέσα μαζικής μεταφοράς.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Πέντε στάδια αποτροπής

Οι αξιωματικοί της ΕΛ.ΑΣ. δίνουν μεγάλη σημασία στους προελέγχους και τα ηχητικά μηνύματα απομάκρυνσης με μεγάφωνα περιπολικών. Όταν όλες οι προσπάθειες "ναυαγήσουν", οι τουλάχιστον 30 εκπαιδευμένοι διαμεσολαβητές θα συνομιλούν με τους διοργανωτές ή συγκεντρωμένους, προκειμένου με μία ήπια λεκτική παρέμβαση και διάλογο να επιτυγχάνεται η απομάκρυνσή τους.

Στην περίπτωση που συγκεντρωμένοι αρνούνται να απομακρυνθούν, θα ακολουθούν πρόστιμα, σύμφωνα με τον νόμο για τον περιορισμό διάδοσης του κορωνοϊού. Η συνέχεια περιλαμβάνει δυναμικότερη αστυνομική επέμβαση με προσαγωγές ή συλλήψεις και αν παρατηρηθούν επιθετικές ενέργειες θα γίνει χρήση δακρυγόνων ακόμη των οχημάτων ρίψης νερού, τους γνωστούς Αίαντες. Πολυάριθμες θα είναι και οι περιπολίες για την αποτροπή καταδρομικών περιφερειακών επιθέσεων και έγκαιρου εντοπισμού συγκέντρωσης μεγάλου αριθμού ατόμων.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

"Δεν θα επιτραπεί συγκέντρωση-πορεία"

Αρμόδιες πηγές από το Αρχηγείο της ΕΛ.ΑΣ., τονίζουν πως η αστυνομία θα ανακοινώνει το επιχειρησιακό της σχέδιο, όπως θα κάνει εφεξής, σε κάθε σημαντική επέτειο ή συνάθροιση. Τονίζουν επίσης πως δεν θα επιτραπεί πορεία προς την Αμερικάνικη πορεία, ενώ άλλες συναθροίσεις, κατά παράβαση του νόμου, δεν θα επιτραπούν. Το σχέδιο της αστυνομίας είναι η πρόληψη και αποτροπή των συναθροίσεων, ώστε να μην υπάρξει κίνδυνος για τη δημόσια υγεία, ενώ δεν είναι στις προθέσεις της, όπως επισημαίνουν, η βίαιη διάλυση των συναθροίσεων αλλά η αποτροπή τους.

"Εάν παρ’ ελπίδα πραγματοποιηθούν θα καταβληθεί κάθε προσπάθεια για την οικειοθελή αποχώρηση των συναθροισθέντων" δηλώνει αξιωματικός της αστυνομίας. Οι ίδιες αρχές σχεδιασμού και επιχειρησιακής τακτικής θα εφαρμοσθούν σε όλες τις πόλεις της χώρα.

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr

`
ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΛΑΣ 04 Δεκ 2020 | 21:30

Vor V Zakone: Εξαρθρώθηκε άλλο ένα "υποκατάστημα" - Συνελήφθησαν 4 Γεωργιανοί και η μάνα τους

Εξαρθρώθηκε εγκληματική οργάνωση (υποκατάστημα της γνωστής συμμορίας Vor V Zakone) που διέπραττε κλοπές και διαρρήξεις σπίτια στην Αττική

ΠΕΡΙΠΟΥ 100 ΑΤΟΜΑ 04 Δεκ 2020 | 17:47

Ένταση με αντιεξουσιαστές στο Σύνταγμα - Εννιά προσαγωγές [Εικόνες]

Μικροσυμπλοκές αντιεξουσιαστών με αστυνομικούς στο Σύνταγμα

ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ Η ΠΡΟΣΕΛΕΥΣΗ 04 Δεκ 2020 | 15:05

Κορονοϊός: "Φρούριο" ο Ναός της Αγίας Βαρβάρας στο Αιγάλεω - Επί ποδός άντρες της ΕΛΑΣ [Εικόνες]

Αυστηρά αστυνομικά μέτρα για τον εορτασμό της Αγίας Βαρβάρας υπό το φόβο διασποράς του κορονοϊού

ΧΡΥΣΟΧΟΙΔΗΣ: ΘΑ ΓΙΝΕΙ Ο,ΤΙ ΚΑΙ ΣΤΟ ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟ 03 Δεκ 2020 | 10:56

Κάλεσμα επωνύμων για συγκέντρωση στα Εξάρχεια την επέτειο δολοφονίας του Γρηγορόπουλου - Ποιοι υπογράφουν

Στις 6 Δεκεμβρίου συμπληρώνονται 12 χρόνια από τη δολοφονία του 15χρονου Αλέξανδρου Γρηγορόπουλου. Κάλεσμα για συγκέντρωση με υπογραφές επωνύμων. "Θα γίνει ό,τι και στο Πολυτεχνείο", λέει ο Χρυσοχοΐδης.

ΕΠΕΤΕΙΟΣ ΓΡΗΓΟΡΟΠΟΥΛΟ ΟΠΩΣ ΤΟ ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟ 03 Δεκ 2020 | 07:57

Τσουνάμι 1.072.575 ελέγχων το Νοέμβριο από την αστυνομία: 18.692 πρόστιμα για παραβάσεις των μέτρων

Περισσότεροι από 1.000.000 έλεγχοι τον Νοέμβριο - Πάνω από 3.000 οι καταγγελίες- Δεύτερος αστυνομικός νεκρός από κορονοϊό.

ΚΑΙ ΤΟ ΗΓΕΤΙΚΟ ΜΕΛΟΣ ΤΗΣ ΟΡΓΑΝΩΣΗΣ 02 Δεκ 2020 | 19:17

"Επνιξαν" την Αττική με ναρκωτικά - Με δέκα συλλήψεις η ΕΛ.ΑΣ εξάρθρωσε το κύκλωμα [Βίντεο - Εικόνες]

Εξαρθρώθηκε εγκληματική οργάνωση που διακινούσε συστηματικά ναρκωτικά στην ευρύτερη περιοχή της Δυτικής Αττικής

ΑΝΕΠΑΛΛΗΛΕΣ ΣΥΝΑΝΤΗΣΕΙΣ 02 Δεκ 2020 | 07:43

Κορονο-αντίμετρα ενόψει μπαράζ εορτών Αγίων του Δεκεμβρίου: Επαφές Χρυσοχοΐδη με ιεράρχες και δημάρχους

Μετά το δυσάρεστο παράδειγμα της Θεσσαλονίκης με τον εορτασμό του Αγίου Δημητρίου η αστυνομία έχει αλλάξει στρατηγική.

ΚΑΙ ΤΡΕΙΣ ΣΥΛΛΗΨΕΙΣ 29 Νοε 2020 | 19:24

Κορονοϊός: "Βροχή" τα πρόστιμα για μη τήρηση των μέτρων - Πάνω από μισό εκατομμύριο οι "καμπάνες" στους απείθαρχους

Πάνω από 500.000 ευρώ τα πρόστιμα από τους χθεσινούς ελέγχους για τα περιοριστικά μέτρα κατά της πανδημίας του κορονοϊού

ΠΕΡΙΜΕΤΡΙΚΑ ΤΟΥ ΝΑΟΥ 29 Νοε 2020 | 14:30

Κορονοϊός - Πάτρα: Σε αστυνομικό κλοιό η εκκλησία του Άγιου Ανδρέα - Συναγερμός σε ολόκληρη την πόλη ενόψει της εορτής [Εικόνες]

Αυστηρά αστυνομικά μέτρα για τον εορτασμό του Αγίου Ανδρέα στην Πάτρα υπό το φόβο διασποράς του κορονοϊού

ΟΡΓΑΝΩΜΕΝΗ ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΗ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗ 28 Νοε 2020 | 17:31

Κύκλωμα εμπορίας ναρκωτικών εξάρθρωσε η ΕΛ.ΑΣ - Τα διακινούσε μέσα σε σχολικό συγκρότημα

Το κύκλωμα χρησιμοποιούσε ως "βάση" σχολικό συγκρότημα στο Γαλάτσι και το Άλσος Φιλαδέλφειας.

ΣΕ ΠΟΙΕΣ ΠΕΡΙΟΧΕΣ 27 Νοε 2020 | 21:06

Lockdown: Σαρωτικοί έλεγχοι της ΕΛΑΣ σε Βουλιαγμένης και Μεσογείων - Σταματούν όλα τα οχήματα

Μπλόκα της Αστυνομίας και της Τροχαίας έχουν στηθεί σε κεντρικά σημεία της Αθήνας και ελέγχουν αν οι οδηγοί φέρουν τα απαραίτητα έγγραφα μετακίνησης

ΕΝΤΟΠΙΣΤΗΚΕ Η ΣΟΡΟΣ ΤΟΥ 27 Νοε 2020 | 17:11

Φωτιά σε ξενοδοχείο στη Σαντορίνη: Νεκρός ο ιδιοκτήτης - Εγκληματική ενέργεια εξετάζει η ΕΛΑΣ

Φωτιά ξέσπασε νωρίτερα σε ξενοδοχείο στη Σαντορίνη με τον ιδιοκτήτη να ανασύρεται νεκρός