Follow us

Πολυτεχνείο: Σχέδιο αποτροπής σε πέντε στάδια από την ΕΛ.ΑΣ. - Από συστάσεις μέχρι πρόστιμα και δακρυγόνα

Με πέντε στάδια θα γίνει η σημερινή αποτροπή συγκεντρώσεων-πορειών στο Πολυτεχνείο. Επί ποδός 6.000 αστυνομικοί για την απαγόρευση συνάθροισης άνω των 4 ατόμων.

Πολυτεχνείο

Πέντε στάδια αποτροπής συγκεντρώσεων-πορειών. Προέλεγχοι ατόμων… άνω των 3, ηχητικά μηνύματα απομάκρυνσης, αστυνομικές "καταλήψεις" σε πλατείες και χώρους συγκέντρωσης, αστυνομικοί-διαμεσολαβητές για… ήπιες διαβουλεύσεις με συγκεντρωμένους, πρόστιμα για συνωστισμό, προσαγωγές, συλλήψεις, χρήση δακρυγόνων και οχήματα ρίψεις νερού στις περιπτώσεις επιθετικών ενεργειών.

Αυτή είναι η κλιμάκωση των επιχειρησιακών σχεδίων της ΕΛ.ΑΣ. για την επέτειο του Πολυτεχνείου μετά και τις αντιδράσεις για την διαταγή απαγόρευσης των συναθροίσεων.

Στη φιλοσοφία των μέτρων αρχικά είναι η κίνηση των οχημάτων στην πρωτεύουσα να γίνεται κανονικά ως ένας αποτρεπτικός παράγοντας συγκέντρωσης και πορείας, χωρίς να αποκλείονται σταδιακές διακοπές κυκλοφορίας αν χρειαστεί. Παράλληλα εκτεταμένοι θα είναι οι έλεγχοι σε σταθμούς του Μετρό (Ομόνοια, Πανεπιστήμιο, Ευαγγελισμός, Μέγαρο Μουσικής), ενώ κάποιοι από αυτούς θα κλείσουν προληπτικά.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Στα σημεία όπου πρόεδροι-αρχηγοί κομμάτων θα ηγούνται εκδηλώσεων θα παρίσταται ως επικεφαλής ανώτατος αξιωματικός της Αστυνομίας, ενώ δεν θα επιτραπεί εκδήλωση με συμμετοχή περισσότερων των 4 ατόμων ως συνοδεία του προέδρου, αναφέρουν αστυνομικές πηγές "δείχνοντας" προς ΚΚΕ και ΜέΡΑ25, που έχουν εξαγγείλει… υπεράριθμη συγκέντρωση και πορεία αντιπροσωπεία τους στην Αμερικανική Πρεσβεία.

Προβληματίζουν τους αρμόδιους αξιωματικούς της αστυνομίας τα καλέσματα συγκέντρωσης συλλογικοτήτων και άλλων φορέων και συνδικάτων, χωρίς να δηλώνεται ο τόπος και ο χρόνος. Υψηλόβαθμοι αξιωματικοί της Αστυνομίας αναφέρουν εμφατικά: "Δεν επιτρέπονται οι συγκεντρώσεις και δεν θα τις αφήσουμε να γίνουν".

Πολυτεχνείο

"Τετράγωνα" ασφάλειας

Ο αστυνομικός σχεδιασμός, σύμφωνα με επικεφαλής των μέτρων, διαφέρει από κάθε άλλον καθιερωμένο για την επέτειο του Πολυτεχνείου, και μάλιστα απαιτεί μεγαλύτερο αριθμό αστυνομικού προσωπικού, που μπορεί να ξεπεράσει και τις 6.000, εξαιτίας της διασποράς και της πολυπλοκότητας των μέτρων.

Το Πολυτεχνείο, θα βρίσκεται κάτω από ένα διευρυμένο "τετράγωνο" περιφρούρησης που θα ξεκινά από την Πλ. Ομονοίας και θα εκτείνεται έως και την Λ. Αλεξάνδρας, όπου θα γίνονται σταδιακές διακοπές κυκλοφορίας της κίνησης των οχημάτων, ενώ σίγουρα θα κλείσει από τις 08:00 έως τις 11:00, κατά την κατάθεση στεφάνων από την Πρόεδρο της Δημοκρατίας, πολιτικούς αρχηγούς, αντιπροσωπείες και επίσημοι. Σε αντίστοιχο "τετράγωνο" ασφαλείας θα βρίσκεται και η αμερικανική πρεσβεία από το Χίλτον έως τον κόμβο Θων (Αλεξάνδρας και Κηφισίας) και το Πάρκο Ελευθερίας, ενώ και εκεί προβλέπονται διακοπές της κυκλοφορίας αν χρειαστεί.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Πάνω από… 6.000 αστυνομικοί

Στην χθεσινή σύσκεψη στο Αρχηγείο της ΕΛ.ΑΣ., παρουσία του υπουργού Προστασίας του Πολίτη Μιχάλη Χρυσοχοίδη, αποφασίστηκε ότι χρειάζονται περισσότεροι από 6.000 αστυνομικοί για την υλοποίηση του σχεδιασμού. Τα ελικόπτερα και τα drones θα δίνουν εικόνα στο κέντρο επιχειρήσεων για τον τυχόν εντοπισμό ατόμων που συγκεντρώνονται προκειμένου να κατευθύνονται οι επίγειες δυνάμεις για την απομάκρυνσή τους. Σε επιφυλακή βρίσκονται και τα οχήματα ρίψης νερού, οι "Αίαντες", στην περίπτωση συγκέντρωσης μεγάλου αριθμού ατόμων, οι οποίοι ενδεχομένως εκδηλώσουν επιθέσεις εναντίον των αστυνομικών δυνάμεων.

Σε αστυνομικό κλοιό θα βρίσκονται τα πανεπιστημιακά ιδρύματα, ενώ οι πλατείες και σημεία συγκέντρωσης θα βρίσκονται σε διαρκή αστυνομική επιτήρηση. Στα σημεία όπως Ομόνοια, Σύνταγμα, Κλαυθμώνος, Προπύλαια, Χαυτεία, Κάνιγγος, θα υπάρχει μία κλιμακωτή και προληπτική εγκατάσταση αστυνομικών πριν από οποιαδήποτε προσπάθεια συγκέντρωσης ατόμων σε αυτές. Η κλιμάκωση σε επίπεδο αστυνομικών υπηρεσιών, θα αρχίζει από προσωπικό των αστυνομικών τμημάτων και θα ακολουθούν ανάλογα με την κατάσταση που επικρατεί, από δυνάμεις της ΟΠΚΕ, ΔΡΑΣΗ και ως έσχατη λύση τα ΜΑΤ.

Εκτεταμένοι θα είναι οι έλεγχοι σε σταθμού του Μετρό (Ομόνοια, Πανεπιστήμιο, Ευαγγελισμός, Μέγαρο Μουσικής) και ενδεχομένως κάποιοι από αυτούς να κλείσουν προληπτικά, ενώ αντίστοιχοι θα είναι οι έλεγχοι σε μέσα μαζικής μεταφοράς.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Πέντε στάδια αποτροπής

Οι αξιωματικοί της ΕΛ.ΑΣ. δίνουν μεγάλη σημασία στους προελέγχους και τα ηχητικά μηνύματα απομάκρυνσης με μεγάφωνα περιπολικών. Όταν όλες οι προσπάθειες "ναυαγήσουν", οι τουλάχιστον 30 εκπαιδευμένοι διαμεσολαβητές θα συνομιλούν με τους διοργανωτές ή συγκεντρωμένους, προκειμένου με μία ήπια λεκτική παρέμβαση και διάλογο να επιτυγχάνεται η απομάκρυνσή τους.

Στην περίπτωση που συγκεντρωμένοι αρνούνται να απομακρυνθούν, θα ακολουθούν πρόστιμα, σύμφωνα με τον νόμο για τον περιορισμό διάδοσης του κορωνοϊού. Η συνέχεια περιλαμβάνει δυναμικότερη αστυνομική επέμβαση με προσαγωγές ή συλλήψεις και αν παρατηρηθούν επιθετικές ενέργειες θα γίνει χρήση δακρυγόνων ακόμη των οχημάτων ρίψης νερού, τους γνωστούς Αίαντες. Πολυάριθμες θα είναι και οι περιπολίες για την αποτροπή καταδρομικών περιφερειακών επιθέσεων και έγκαιρου εντοπισμού συγκέντρωσης μεγάλου αριθμού ατόμων.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

"Δεν θα επιτραπεί συγκέντρωση-πορεία"

Αρμόδιες πηγές από το Αρχηγείο της ΕΛ.ΑΣ., τονίζουν πως η αστυνομία θα ανακοινώνει το επιχειρησιακό της σχέδιο, όπως θα κάνει εφεξής, σε κάθε σημαντική επέτειο ή συνάθροιση. Τονίζουν επίσης πως δεν θα επιτραπεί πορεία προς την Αμερικάνικη πορεία, ενώ άλλες συναθροίσεις, κατά παράβαση του νόμου, δεν θα επιτραπούν. Το σχέδιο της αστυνομίας είναι η πρόληψη και αποτροπή των συναθροίσεων, ώστε να μην υπάρξει κίνδυνος για τη δημόσια υγεία, ενώ δεν είναι στις προθέσεις της, όπως επισημαίνουν, η βίαιη διάλυση των συναθροίσεων αλλά η αποτροπή τους.

"Εάν παρ’ ελπίδα πραγματοποιηθούν θα καταβληθεί κάθε προσπάθεια για την οικειοθελή αποχώρηση των συναθροισθέντων" δηλώνει αξιωματικός της αστυνομίας. Οι ίδιες αρχές σχεδιασμού και επιχειρησιακής τακτικής θα εφαρμοσθούν σε όλες τις πόλεις της χώρα.

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr

ΕΧΕΙ ΑΛΛΑ 4 ΠΑΙΔΙΑ 11 Αυγ 2022 | 09:16

Απαγωγή βρέφους στο Αιγάλεω: Ψάχνουν τον πατέρα του στον Βόλο - Ήθελαν να το πουλήσουν για 50.000 ευρώ

Πρόσωπο κλειδί στην παράξενη υπόθεση αρπαγής του βρέφους στο Αιγάλεω θεωρείται ο πατέρας του. Στο Βόλο στρέφονται οι έρευνες.

ΑΡΚΕΤΕΣ ΠΡΟΣΑΓΩΓΕΣ 11 Αυγ 2022 | 08:54

Νέα ένταση για την κατασκευή του Μετρό στα Εξάρχεια: Συγκρούσεις διαδηλωτών με ΜΑΤ - Συλλήψεις και προσαγωγές

Κάποιοι από τους συγκεντρωμένους ήρθαν σε αντιπαράθεση με τους αστυνομικούς, ενώ η κατάσταση εκτονώθηκε λίγο αργότερα. Έγιναν προσαγωγές.

ΘΑ ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΕΙ ΝΕΚΡΟΨΙΑ ΝΕΚΡΟΤΟΜΗ 10 Αυγ 2022 | 08:52

Ηράκλειο: Νεκρός από σφαίρα στον θώρακα 38χρονος άνδρας

Ένας άνδρας 38 ετών στο Ηράκλειο έχασε την ζωή του από σφαίρα που τον χτύπησε θανάσιμα στον θώρακα.

ΜΙΑ ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΟΣ ΤΡΑΥΜΑΤΙΣΤΗΚΕ 10 Αυγ 2022 | 08:00

Θεσσαλονίκη - Καταδίωξη 16χρονου οδηγού: Πήρε το αυτοκίνητο της μητέρας 13χρονης φίλης του

Μια 13χρονη πήρε τα κλειδιά του αυτοκινήτου της μητέρας της και τα έδωσε στον 16χρονο φίλο της. Καταδίωξη στους δρόμους της Θεσσαλονίκης.

ΣΕ ΥΠΟΚΑΤΑΣΤΗΜΑ ΤΗΣ EUROBANK 09 Αυγ 2022 | 12:03

Ένοπλη ληστεία σε τράπεζα στα Πετράλωνα

'Αγνωστος εισέβαλε στην τράπεζα, ακινητοποίησε υπαλλήλους και πελάτες με την απειλή πιστολιού, άρπαξε άγνωστο χρηματικό ποσό από τα ταμεία και διέφυγε.

ΕΙΧΕ ΚΑΤΗΓΟΡΗΘΕΙ ΚΑΙ ΣΤΟ ΠΑΡΕΛΘΟΝ 09 Αυγ 2022 | 08:00

Σαντορίνη: Έρευνα των "Αδιάφθορων" σε σπίτι πρώην διοικητή αστυνομικού τμήματος για διαφθορά και χρηματισμό

Μέχρι στιγμής δεν υπάρχει επίσημη ενημέρωση, όμως σύμφωνα με αστυνομικές πηγές οι "αδιάφθοροι" έχουν εντοπίσει χρηματικό ποσό και διερευνούν τον τρόπο απόκτησής του.

ΤΟΥΣ ΕΞΙ ΠΡΩΤΟΥΣ ΜΗΝΕΣ ΤΟΥ 2022 07 Αυγ 2022 | 08:29

Ενδοοικογενειακή βία - Τρομακτικοί αριθμοί: 28 περιστατικά την ημέρα και άλλα τόσα "κρυφά" [πίνακες]

Σχεδόν 28 δικογραφίες την ημέρα, σχηματίζονταν κατά μέσο όρο για περιστατικά ενδοοικογενειακής βίας, απειλών και σωματικών βλαβών, τους πρώτους έξι μήνες του 2022.

ΑΝΑΡΤΗΣΗ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΟΥ 05 Αυγ 2022 | 12:55

Θεοδωρικάκος για επιχείρηση στα Εξάρχεια: "Στην Ελλάδα δεν υπάρχουν άβατα"

Με ανάρτησΗ του, ο Υπουργός Προστασίας του Πολίτη Τάκης Θεοδωρικάκος αναφέρθηκε στην αστυνομική επιχείρηση για εκκένωση κτιρίου υπό κατάληψη στην περιοχή των Εξαρχείων.

ΤΕΛΟΥΣΕ ΥΠΟ ΚΑΤΑΛΗΨΗ 05 Αυγ 2022 | 10:28

Εξάρχεια: Εκκένωση κατάληψης και 8 προσαγωγές στο "καταφύγιο" του Μαροκινού που προσπάθησε να βιάσει δημοσιογράφο [εικόνες]

Στη κατάληψη του κτιρίου στα Εξάρχεια είχε βρει καταφύγιο ο Μαροκινός που αποπειράθηκε να βιάσει τη δημοσιογράφο Ελπινίκη Χάγια.

05 Αυγ 2022 | 07:17

Γυναικοκτονία στο Περιστέρι: Το άγνωστο αιματηρό περιστατικό - Άκαρπες οι έρευνες για τον εντοπισμό του 22χρονου

Η ΕΛΑΣ έχει εξαπολύσει ανθρωποκυνηγητό για τη σύλληψή του 22χρονου, ωστόσο μέχρι στιγμής παραμένει άφαντος.

ΑΚΑΡΠΕΣ ΟΙ ΕΡΕΥΝΕΣ 04 Αυγ 2022 | 23:06

Δολοφονία 17χρονης Νικολέτας: Έφοδος της ΕΛΑΣ σε σπίτι στο Αιγάλεω - Άφαντος ο 22χρονος Πακιστανός [Βίντεο]

Αναζητείται ακόμα ο 22χρονος σύντροφος της Νικολέτας - Η ΕΡΤ κατέγραψε εικόνες από έφοδο των αστυνομικών στο Αιγάλεω, σε σπίτι όπου ζουν Πακιστανοί, χωρίς όμως αποτέλεσμα

ΤΙ ΕΓΙΝΕ 02 Αυγ 2022 | 22:17

"Ας πεθάνει κι ένας άντρας": Πορεία διαμαρτυρίας στο Σύνταγμα ενάντια στις γυναικοκτονίες [Εικόνες]

Ένταση επικράτησε στην πορεία ενάντια στις γυναικοκτονίες - Η Αστυνομία περιόρισε τους συγκεντρωμένους στην πλατεία Συντάγματος

ΜΕ ΠΡΟΟΡΙΣΜΟ ΤΗΝ ΚΥΠΡΟ 02 Αυγ 2022 | 21:03

Πειραιάς: Η στιγμή που αστυνομικοί εντοπίζουν 17,5 κιλά κοκαΐνης σε εμπορευματοκιβώτιο από το Εκουαδόρ

Δύο άτομα, που θα παραλάμβαναν τη μεγάλη ποσότητα κοκαΐνης, συνελήθησαν από την ΕΛΑΣ