Πόρισμα-κόλαφος για αστυνομία: Βασανισμοί μεταναστών με μεθόδους Χ.Α

Στα χέρια των εισαγγελικών αρχών καταγγελίες φρίκης για την κακοποίηση μεταναστών από αστυνομικούς με μεθόδους Χρυσής Αυγής.

Πόρισμα-κόλαφος για αστυνομία: Βασανισμοί μεταναστών με μεθόδους Χ.Α

«Εδιναν σε μουσουλμάνους να φάνε... χοιρινό, για να μείνουν νηστικοί», «τους έλεγαν να πίνουν νερό από την λεκάνη της τουαλέτας», «αστυνομικοί απειλούσαν αλλοδαπούς να τους σφάξουν με σπασμένο μπουκάλι μπύρας», «με πένσα πίεζαν το δάκτυλο αλλοδαπού εργαζόμενου», «τους φόρεσαν κράνη και τους χτυπούσαν τα κεφάλια στον τοίχο», «με ψαλίδι έκοψαν το μουστάκι αλλοδαπού», «ο κρατούμενος αποπειράθηκε να αυτοκτονήσει πηδώντας από τον 3ο όροφο», «του ζήτησε φάρμακο και πέταξε δακρυγόνο στο κρατητήριο», «τον άφησαν όλη μέρα στον ήλιο», «τον πέταξαν στον ακάλυπτο», «τύφλωση από δακρυγόνο», «οπαδός της Χρυσής Αυγή, πολιτικός υπάλληλος της Υπηρεσίας Ασύλου».

Σε 19 περιπτώσεις εφαρμόστηκε η διαδικασία του αυτοφώρου και σχηματίσθηκαν αυτοτελείς δικογραφίες με την άμεση προσαγωγή 22 υπαιτίων

Πρόκειται για λίγα χαρακτηριστικά αποσπάσματα μικρού μέρος των εκατοντάδων απίστευτων καταγγελιών σε βάρος αστυνομικών που διερευνήθηκαν από την Διεύθυνση Εσωτερικών Υποθέσεων, προκειμένου να διαπιστωθεί η πιθανότητα κοινής δράσης με την Χρυσή Αυγή και συμμετοχής τους σε περιστατικά ρατσιστικής βίας. Αυτές οι καταγγελίες συμπεριλαμβάνονται στο πόρισμα περίπου 4.000 σελίδων, αποδέκτες του οποίου έγιναν ο Εισαγγελέας Εφετών Αθηνών κ. Ισίδωρος Ντογιάκος, η Αντιεισαγγελέας Εφετών κ. Τζαβέλα και οι Ειδικές Εφέτες Ανακρίτριες κυρίες Κλάπα και Δημητροπούλου, που εμπεριέχεται στη ογκοδέστατη δικογραφία του πολιτικού μορφώματος. Από το σύνολο των καταγγελιών, οι αξιωματικοί της αρμόδιας υπηρεσίας, περίπου στις μισές υποθέσεις έχουν τοποθετήσει την ένδειξη «η έρευνα τελεί σε εξέλιξη» και στις υπόλοιπες μισές «είχε αρνητικό αποτέλεσμα». Σε 19 περιπτώσεις εφαρμόστηκε η διαδικασία του αυτοφώρου και σχηματίσθηκαν αυτοτελείς δικογραφίες με την άμεση προσαγωγή 22 υπαιτίων. Η εισαγγελική παραγγελία για την διερεύνηση τέτοιων αξιόποινων πράξεων από αστυνομικούς δόθηκε στις 24 Σεπτεμβρίου 2013, με το προανακριτικό υλικό να παραδίδεται στους δικαστικούς λειτουργούς στις 10 Απριλίου 2014.

«Χοιρινό και πτώση»

Στις 10 Οκτωβρίου 2013, υπήρχαν καταγγελίες για υπόθεση κακομεταχείρισης δύο ανήλικων αδερφών από το Αφγανιστάν μέσα σε αστυνομικό τμήμα της Κορινθίας. Σύμφωνα με την καταγγελία κατά τη διάρκεια της 3μηνης κράτησής τους στο κρατητήριο, οι αστυνομικοί ήταν επιθετικοί και τους έδιναν να φάνε επίτηδες χοιρινό παρότι ήταν μουσουλμάνοι. Στόχος τους να μένουν νηστικοί, ενώ δεν τους έδιναν νερό και τους έλεγαν να πίνουν από την λεκάνη της τουαλέτας. Τους πήραν μάλιστα το κινητό τηλέφωνο αφαίρεσαν την κάρτα και δεν τους την επέστρεψαν ποτέ, ενώ όταν ένας ενήλικας κρατούμενος αυτοτραυματίστηκε, οι αστυνομικοί χτύπησαν αναίτια τους ανήλικους στο πρόσωπο.

Δεν τους έδιναν νερό και τους έλεγαν να πίνουν από την λεκάνη της τουαλέτας

Στις 25 Ιουλίου 2012 οι ένοικοι πολυκατοικίας στην οδό Λιοσίων στην Αθήνα αντιλήφθηκαν την πτώση στον ακάλυπτο χώρο ενός 32χρονου άνδρα από το Αφγανιστάν.

Μεταφερόμενος στο νοσοκομείο Ευαγγελισμός κατήγγειλε ότι υπεύθυνοι για την πτώση του ήταν αστυνομικοί της Αμεσης Δράσης, με την έρευνα της υπόθεσης να βρίσκεται σε εξέλιξη.

Στις 18 Σεπτεμβρίου 2013 κατά τη διάρκεια πορείας στο Κερατσίνι μετά τη δολοφονία του Παύλου Φύσσα, δύο συλληφθέντες καταγγέλλουν ότι χτυπήθηκαν από αστυνομικούς της ομάδας ΔΕΛΤΑ κατά τη σύλληψή τους. Ένας από τους διαδηλωτές καταγγέλλει ότι άνδρας τον ΜΑΤ τον σημάδεψε και τον τραυμάτισε στο δεξί μάτι με το όπλο εκτόξευσης δακρυγόνων. Αποτέλεσμα τους τραυματισμού του ήταν η ολική τύφλωση στο δεξί μάτι. Και αυτή η έρευνα τελεί σε εξέλιξη.

Στις 24 Σεπτεμβρίου 2013, ένα μήνυμα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου φθάνει στο Αρχηγείο της ΕΛ.ΑΣ., που αναφέρει ότι αστυνομικός που εργάζεται ως εμπειρογνώμονας στο γραφείο χειρισμού υποθέσεων της Συμφωνίας Δουβλίνου για τους πρόσφυγες είναι μέλος της Χρυσής Αυγής και εκφράζει με πάθος τις απόψεις του στους συνεργάτες του. Από την έρευνα προέκυψε ότι πρόκειται για 28χρονο πολιτικό υπάλληλο που υπηρετεί στην Υπηρεσία Ασύλου/Ομάδα Δουβλίνου της Διεύθυνσης Αλλοδαπών του Αρχηγείου της ΕΛ.ΑΣ., ο οποίος πράγματι προέβαινε σε θετικά σχόλια στον εργασιακό του χώρο για τις κοινωνικοπολιτικές δράσεις της Χρυσής Αυγής χωρίς όμως να συμμετέχει σε εγκληματικές δραστηριότητες και αξιόποινες πράξεις.

«Απόπειρα, δακρυγόνο, πένσα, ήλιος»

Στις 10 Μαρτίου 2013, ένας νεαρός άνδρας από το Πακιστάν κατά τη διάρκεια κράτησής του σε αστυνομικό τμήμα της Κεντρικής Ελλάδος, μετά από σύλληψή του, αστυνομικός έβριζε ακατάπαυτα τον ίδιο και τη θρησκεία του, ενώ παράλληλα τον χτυπούσε. Ο νεαρός άνδρας, σύμφωνα με την καταγγελία για να ξεφύγει, επιχείρησε να αυτοκτονήσει πηδώντας από το παράθυρο του 3ου ορόφου του κτιρίου.

Στις 6 Μαρτίου 2013 κατά τον χρόνο κράτησης 22 αλλοδαπών σε αστυνομικό τμήμα της Θεσσαλονίκης, τέσσερις αστυνομικοί άρχισαν να τους χτυπούν και να προβαίνουν σε ρατσιστικές ύβρεις. Την ίδια ώρα σε μία περίπτωση ασθένειας ενός αλλοδαπού κρατούμενου, όταν εκείνος έθεσε αίτημα εξέτασής του από γιατρό, ένας από τους αστυνομικούς λέγοντας «αυτό είναι το φάρμακο» έριξε δακρυγόνο στον χώρο του κρατητηρίου.

Αστυνομικός τους ανάγκασε να φορέσουν κράνη και τους χτύπησε τα κεφάλια μεταξύ τους και στη συνέχεια στον τοίχο

Σε άλλη περίπτωση στις 14 Αυγούστου 2012 δύο Πακιστανοί προσήχθησαν από τέσσερις αστυνομικούς σε αστυνομικό τμήμα της Δυτικής Αττικής. Ενας αστυνομικός μόλις έμαθε την καταγωγή τους και ότι ο ένας δουλεύει στα «Ελληνικά Πετρέλαια» του έδωσε σφαλιάρα και στη συνέχεια με πένσα έπιασε το μικρό δάκτυλο του χεριού του αλλοδαπού εργαζόμενου και το πίεσε. Κατά την παραμονή τους στο τμήμα ο ίδιος αστυνομικός τους ανάγκασε να φορέσουν κράνη και τους χτύπησε τα κεφάλια μεταξύ τους και στη συνέχεια στον τοίχο. Ο ίδιος αστυνομικός με ψαλίδι έκοψε το μουστάκι ενός εκ των προσαχθέντων.

Στις 6 Μαίου 2013 στην Αμυγδαλέζα κατά τη διάρκεια προσευχής, ένας κρατούμενος δέχθηκε χτυπήματα και βρισιές από τρεις αστυνομικούς ενώ τον είχαν αφήσει όλη τη διάρκεια της ημέρας στον ήλιο.

Εριχνε στο πάτωμα θρησκευτικά τους βιβλία δηλώνοντας ότι «είναι χρυσαυγίτης»

Στις 29 Ιουλίου 2012 τρεις Πακιστανοί δέχθηκαν επίθεση στο σπίτι τους στην οδό Θεμιστοκλέους στο Περιστέρι από Έλληνες δράστες και κλήθηκε η Αμεση Δράση. Οι αστυνομικοί χτύπησαν τους αλλοδαπούς μέσα στην αυλή του σπιτιού τους, ενώ ένας από αυτούς με σπασμένο μπουκάλι μπύρας τους απείλησε ότι θα τους «σφάξει».

Στην Αμυγδαλέζα στο μπλοκ θαλάμων Α9 και Α10, περίπου 70 αλλοδαποί κρατούμενοι ανέφεραν ότι τους τελευταίους 4-5 μήνες δέχονταν χτυπήματα από συγκεκριμένο αστυνομικό, ο οποίος έριχνε στο πάτωμα θρησκευτικά τους βιβλία δηλώνοντας ότι «είναι χρυσαυγίτης». Στις 27 Ιουνίου 2013 τρεις αλλοδαποί δέχθηκαν χτυπήματα από αστυνομικούς, ενώ ένας από αυτούς είχε χάσει το μάτι του μετά από παλιότερα χτυπήματα στα κρατητήρια Αμυγδαλέζας.

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr

ΕΧΕΙ ΕΡΘΕΙ ΣΤΗ ΚΡΗΤΗ ΑΠΟ ΤΟ ΧΩΡΙΟ ΧΑΜΙΝΤΙΕ 20 Σεπ 2021 | 09:23

Ρέθυμνο: Μετανάστης από την Συρία βρήκε 1.500 ευρώ στον δρόμο και τα παρέδωσε στην Αστυνομία

Γεννήθηκε στη Συρία αλλά επέστρεψε στον τόπο καταγωγής της οικογένειας του και δουλεύει μεροκάματο για να στέλνει βοήθεια στους δικούς του πίσω στην πολύπαθη Συρία.

ΒΕΒΑΙΩΘΗΚΕ ΠΡΟΣΤΙΜΟ 5.000 ΕΥΡΩ 17 Σεπ 2021 | 11:40

Ρέθυμνο: Γυναίκα θετική στον κορονοϊό έσπασε την καραντίνα, έκανε βόλτες και τώρα είναι άφαντη

Οι αστυνομικοί πήγαν χθες στο σπίτι της νεαρής κοπέλας που νοσεί με κορονοϊό, ώστε να ελέγξουν αν βρίσκεται εκεί, ωστόσο διαπίστωσαν πως είναι άφαντη.

ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ ΤΗΣ ΥΠΟΣΤΕΛΕΧΩΣΗΣ 17 Σεπ 2021 | 10:55

Θεοδωρικάκος: Ψηφιοποίηση των υπηρεσιών της ΕΛ.ΑΣ. - Σύντομα οι ανακοινώσεις

Ψηφιοποίηση των υπηρεσιών της ΕΛ.ΑΣ. προανήγγειλε ο Τ. Θεοδωρικάκος κατά την επίσκεψη στα Αστυνομικά Τμήματα Αγίου Δημητρίου και Δάφνης.

3.000 ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΟΙ ΣΤΟΥΣ ΔΡΟΜΟΥΣ 17 Σεπ 2021 | 07:41

"Lockdown" στους δρόμους της Αθήνας μέχρι την Κυριακή για Ευρομεσογειακή Σύνοδο, ΝΑΤΟ και εκδηλώσεις μνήμης Φύσσα

Πάνοπλοι αστυνομικοί αναμένεται να γίνουν "σκιά" σε όλες τις διαδρομές των ευρωπαίων ηγετών, με κεντρικούς δρόμους της Αθήνας να "αποστειρώνονται" για λόγους ασφαλείας.

Η ΣΠΑΝΙΑ ΕΜΦΑΝΙΣΗ 16 Σεπ 2021 | 11:03

Μαρίνα Τσιντικίδου: Δείτε πώς είναι στα 50 το supermodel των 90's

H Μαρίνα Τσιντικίδου σε μια σπάνια εμφάνιση, στα 50 της χρόνια, μίλησε για την απόφασή της να μην κάνει παιδιά και τον ρατσισμό που βίωσε.

ΤΙ ΣΥΝΕΒΗ 15 Σεπ 2021 | 23:33

Γερμανία: Συναγερμός στο Χάγκεν για απειλή σε εβραϊκή συναγωγή

Τα τοπικά μέσα ενημέρωσης αναφέρουν ότι πολλοί ένοπλοι αστυνομικοί έχουν αναπτυχθεί έξω από τη συναγωγή της πόλης Χάγκεν στη Γερμανία

ΑΡΠΑΖΑΝ ΧΡΗΜΑΤΑ ΚΑΙ ΚΟΣΜΗΜΑΤΑ 15 Σεπ 2021 | 15:48

"Εδεσαν" σπείρα που είχε ρημάξει τα νότια προάστια της Αττικής: Πάνω από 700.000 ευρώ η λεία τους

Δύο άνδρες 31 και 27 ετών συνελήφθησαν από την αστυνομία. Οι δύο τους είχαν συστήσει σπείρα και έκλεβαν από σπίτια στην Αττική, κυρίως στα νότια προάστια.

Η ΑΝΑΡΤΗΣΗ ΤΟΥ ΘΑΝΑΣΗ ΚΑΜΠΑΓΙΑΝΝΗ 14 Σεπ 2021 | 15:56

Πέθανε ο Ανδρέας Τζέλης - Δικηγόρος της οικογένειας Φύσσα στη δίκη της Χρυσής Αυγής

Πέθανε σήμερα Τρίτη ο Ανδρέας Τζέλης, ένας από τους τρεις δικηγόρους της οικογένειας Φύσσα στη δίκη της Χρυσής Αυγής.

ΤΙ ΕΙΠΕ ΓΙΑ ΤΟΝ ΥΠΟΧΡΕΩΤΙΚΟ ΕΜΒΟΛΙΑΣΜΟ 14 Σεπ 2021 | 12:55

Θεοδωρικάκος: Ανεμβολίαστοι το 22% των αστυνομικών

Ποσοστό της τάξεως του 22% των αστυνομικών δεν έχει εμβολιαστεί. Τι αποκάλυψε ο Τ. Θεοδωρικάκος.

ΣΤΗ ΜΗΤΡΟΠΟΛΕΩΣ 14 Σεπ 2021 | 12:23

Ενοπλη ληστεία σε τράπεζα στο κέντρο της Αθήνας: Δράστες με καλάσνικοφ, βερμούδα και τατουάζ - Έβριζαν την... κυβέρνηση

Ληστεία σημειώθηκε το μεσημέρι της Τρίτης σε τράπεζα σε κεντρικό σημείο της Αθήνας και συγκεκριμένα οδό Μητροπόλεως 53.

ΤΕΛΙΚΑ ΣΥΝΕΛΗΦΘΗΣΑΝ 14 Σεπ 2021 | 11:02

Επεισοδιακός αγιασμός σε σχολείο στο Ηράκλειο: Γονείς πήγαν το παιδί τους χωρίς self test και μάσκα και απειλούσαν

Δημιουργήθηκε ένταση με αντιεμβολιαστές γονείς στο Ηράκλειο και τη λύση έδωσε η αστυνομία.

ΜΕ ΤΡΑΥΜΑΤΑ ΣΤΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ 13 Σεπ 2021 | 12:30

Πάτρα: Άγρια επίθεση σε 15χρονο - Τον μαχαίρωσαν δύο φορές

Τραυματισμένος και χτυπημένος από μαχαίρι μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο 15χρονος στην Πάτρα.

ΤΙ ΛΕΕΙ ΣΤΗΝ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΟΥ 11 Σεπ 2021 | 22:07

Γιάννης Λαγός: Ξεκινά απεργία πείνας γιατί... δεν του επιτρέπουν να μιλήσει στο Ευρωκοινοβούλιο [βίντεο]

Ο καταδικασμένος Γιάννης Λαγός χαρακτηρίζει τον εαυτό του φυλακισμένο εθνικιστή και δηλώνει πρόθυμος να θυσιάσει τη ζωή του "για δικαιοσύνη".