Follow us

Πόρισμα-κόλαφος για αστυνομία: Βασανισμοί μεταναστών με μεθόδους Χ.Α

Στα χέρια των εισαγγελικών αρχών καταγγελίες φρίκης για την κακοποίηση μεταναστών από αστυνομικούς με μεθόδους Χρυσής Αυγής.

Πόρισμα-κόλαφος για αστυνομία: Βασανισμοί μεταναστών με μεθόδους Χ.Α

«Εδιναν σε μουσουλμάνους να φάνε... χοιρινό, για να μείνουν νηστικοί», «τους έλεγαν να πίνουν νερό από την λεκάνη της τουαλέτας», «αστυνομικοί απειλούσαν αλλοδαπούς να τους σφάξουν με σπασμένο μπουκάλι μπύρας», «με πένσα πίεζαν το δάκτυλο αλλοδαπού εργαζόμενου», «τους φόρεσαν κράνη και τους χτυπούσαν τα κεφάλια στον τοίχο», «με ψαλίδι έκοψαν το μουστάκι αλλοδαπού», «ο κρατούμενος αποπειράθηκε να αυτοκτονήσει πηδώντας από τον 3ο όροφο», «του ζήτησε φάρμακο και πέταξε δακρυγόνο στο κρατητήριο», «τον άφησαν όλη μέρα στον ήλιο», «τον πέταξαν στον ακάλυπτο», «τύφλωση από δακρυγόνο», «οπαδός της Χρυσής Αυγή, πολιτικός υπάλληλος της Υπηρεσίας Ασύλου».

Σε 19 περιπτώσεις εφαρμόστηκε η διαδικασία του αυτοφώρου και σχηματίσθηκαν αυτοτελείς δικογραφίες με την άμεση προσαγωγή 22 υπαιτίων

Πρόκειται για λίγα χαρακτηριστικά αποσπάσματα μικρού μέρος των εκατοντάδων απίστευτων καταγγελιών σε βάρος αστυνομικών που διερευνήθηκαν από την Διεύθυνση Εσωτερικών Υποθέσεων, προκειμένου να διαπιστωθεί η πιθανότητα κοινής δράσης με την Χρυσή Αυγή και συμμετοχής τους σε περιστατικά ρατσιστικής βίας. Αυτές οι καταγγελίες συμπεριλαμβάνονται στο πόρισμα περίπου 4.000 σελίδων, αποδέκτες του οποίου έγιναν ο Εισαγγελέας Εφετών Αθηνών κ. Ισίδωρος Ντογιάκος, η Αντιεισαγγελέας Εφετών κ. Τζαβέλα και οι Ειδικές Εφέτες Ανακρίτριες κυρίες Κλάπα και Δημητροπούλου, που εμπεριέχεται στη ογκοδέστατη δικογραφία του πολιτικού μορφώματος. Από το σύνολο των καταγγελιών, οι αξιωματικοί της αρμόδιας υπηρεσίας, περίπου στις μισές υποθέσεις έχουν τοποθετήσει την ένδειξη «η έρευνα τελεί σε εξέλιξη» και στις υπόλοιπες μισές «είχε αρνητικό αποτέλεσμα». Σε 19 περιπτώσεις εφαρμόστηκε η διαδικασία του αυτοφώρου και σχηματίσθηκαν αυτοτελείς δικογραφίες με την άμεση προσαγωγή 22 υπαιτίων. Η εισαγγελική παραγγελία για την διερεύνηση τέτοιων αξιόποινων πράξεων από αστυνομικούς δόθηκε στις 24 Σεπτεμβρίου 2013, με το προανακριτικό υλικό να παραδίδεται στους δικαστικούς λειτουργούς στις 10 Απριλίου 2014.

«Χοιρινό και πτώση»

Στις 10 Οκτωβρίου 2013, υπήρχαν καταγγελίες για υπόθεση κακομεταχείρισης δύο ανήλικων αδερφών από το Αφγανιστάν μέσα σε αστυνομικό τμήμα της Κορινθίας. Σύμφωνα με την καταγγελία κατά τη διάρκεια της 3μηνης κράτησής τους στο κρατητήριο, οι αστυνομικοί ήταν επιθετικοί και τους έδιναν να φάνε επίτηδες χοιρινό παρότι ήταν μουσουλμάνοι. Στόχος τους να μένουν νηστικοί, ενώ δεν τους έδιναν νερό και τους έλεγαν να πίνουν από την λεκάνη της τουαλέτας. Τους πήραν μάλιστα το κινητό τηλέφωνο αφαίρεσαν την κάρτα και δεν τους την επέστρεψαν ποτέ, ενώ όταν ένας ενήλικας κρατούμενος αυτοτραυματίστηκε, οι αστυνομικοί χτύπησαν αναίτια τους ανήλικους στο πρόσωπο.

Δεν τους έδιναν νερό και τους έλεγαν να πίνουν από την λεκάνη της τουαλέτας

Στις 25 Ιουλίου 2012 οι ένοικοι πολυκατοικίας στην οδό Λιοσίων στην Αθήνα αντιλήφθηκαν την πτώση στον ακάλυπτο χώρο ενός 32χρονου άνδρα από το Αφγανιστάν.

Μεταφερόμενος στο νοσοκομείο Ευαγγελισμός κατήγγειλε ότι υπεύθυνοι για την πτώση του ήταν αστυνομικοί της Αμεσης Δράσης, με την έρευνα της υπόθεσης να βρίσκεται σε εξέλιξη.

Στις 18 Σεπτεμβρίου 2013 κατά τη διάρκεια πορείας στο Κερατσίνι μετά τη δολοφονία του Παύλου Φύσσα, δύο συλληφθέντες καταγγέλλουν ότι χτυπήθηκαν από αστυνομικούς της ομάδας ΔΕΛΤΑ κατά τη σύλληψή τους. Ένας από τους διαδηλωτές καταγγέλλει ότι άνδρας τον ΜΑΤ τον σημάδεψε και τον τραυμάτισε στο δεξί μάτι με το όπλο εκτόξευσης δακρυγόνων. Αποτέλεσμα τους τραυματισμού του ήταν η ολική τύφλωση στο δεξί μάτι. Και αυτή η έρευνα τελεί σε εξέλιξη.

Στις 24 Σεπτεμβρίου 2013, ένα μήνυμα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου φθάνει στο Αρχηγείο της ΕΛ.ΑΣ., που αναφέρει ότι αστυνομικός που εργάζεται ως εμπειρογνώμονας στο γραφείο χειρισμού υποθέσεων της Συμφωνίας Δουβλίνου για τους πρόσφυγες είναι μέλος της Χρυσής Αυγής και εκφράζει με πάθος τις απόψεις του στους συνεργάτες του. Από την έρευνα προέκυψε ότι πρόκειται για 28χρονο πολιτικό υπάλληλο που υπηρετεί στην Υπηρεσία Ασύλου/Ομάδα Δουβλίνου της Διεύθυνσης Αλλοδαπών του Αρχηγείου της ΕΛ.ΑΣ., ο οποίος πράγματι προέβαινε σε θετικά σχόλια στον εργασιακό του χώρο για τις κοινωνικοπολιτικές δράσεις της Χρυσής Αυγής χωρίς όμως να συμμετέχει σε εγκληματικές δραστηριότητες και αξιόποινες πράξεις.

«Απόπειρα, δακρυγόνο, πένσα, ήλιος»

Στις 10 Μαρτίου 2013, ένας νεαρός άνδρας από το Πακιστάν κατά τη διάρκεια κράτησής του σε αστυνομικό τμήμα της Κεντρικής Ελλάδος, μετά από σύλληψή του, αστυνομικός έβριζε ακατάπαυτα τον ίδιο και τη θρησκεία του, ενώ παράλληλα τον χτυπούσε. Ο νεαρός άνδρας, σύμφωνα με την καταγγελία για να ξεφύγει, επιχείρησε να αυτοκτονήσει πηδώντας από το παράθυρο του 3ου ορόφου του κτιρίου.

Στις 6 Μαρτίου 2013 κατά τον χρόνο κράτησης 22 αλλοδαπών σε αστυνομικό τμήμα της Θεσσαλονίκης, τέσσερις αστυνομικοί άρχισαν να τους χτυπούν και να προβαίνουν σε ρατσιστικές ύβρεις. Την ίδια ώρα σε μία περίπτωση ασθένειας ενός αλλοδαπού κρατούμενου, όταν εκείνος έθεσε αίτημα εξέτασής του από γιατρό, ένας από τους αστυνομικούς λέγοντας «αυτό είναι το φάρμακο» έριξε δακρυγόνο στον χώρο του κρατητηρίου.

Αστυνομικός τους ανάγκασε να φορέσουν κράνη και τους χτύπησε τα κεφάλια μεταξύ τους και στη συνέχεια στον τοίχο

Σε άλλη περίπτωση στις 14 Αυγούστου 2012 δύο Πακιστανοί προσήχθησαν από τέσσερις αστυνομικούς σε αστυνομικό τμήμα της Δυτικής Αττικής. Ενας αστυνομικός μόλις έμαθε την καταγωγή τους και ότι ο ένας δουλεύει στα «Ελληνικά Πετρέλαια» του έδωσε σφαλιάρα και στη συνέχεια με πένσα έπιασε το μικρό δάκτυλο του χεριού του αλλοδαπού εργαζόμενου και το πίεσε. Κατά την παραμονή τους στο τμήμα ο ίδιος αστυνομικός τους ανάγκασε να φορέσουν κράνη και τους χτύπησε τα κεφάλια μεταξύ τους και στη συνέχεια στον τοίχο. Ο ίδιος αστυνομικός με ψαλίδι έκοψε το μουστάκι ενός εκ των προσαχθέντων.

Στις 6 Μαίου 2013 στην Αμυγδαλέζα κατά τη διάρκεια προσευχής, ένας κρατούμενος δέχθηκε χτυπήματα και βρισιές από τρεις αστυνομικούς ενώ τον είχαν αφήσει όλη τη διάρκεια της ημέρας στον ήλιο.

Εριχνε στο πάτωμα θρησκευτικά τους βιβλία δηλώνοντας ότι «είναι χρυσαυγίτης»

Στις 29 Ιουλίου 2012 τρεις Πακιστανοί δέχθηκαν επίθεση στο σπίτι τους στην οδό Θεμιστοκλέους στο Περιστέρι από Έλληνες δράστες και κλήθηκε η Αμεση Δράση. Οι αστυνομικοί χτύπησαν τους αλλοδαπούς μέσα στην αυλή του σπιτιού τους, ενώ ένας από αυτούς με σπασμένο μπουκάλι μπύρας τους απείλησε ότι θα τους «σφάξει».

Στην Αμυγδαλέζα στο μπλοκ θαλάμων Α9 και Α10, περίπου 70 αλλοδαποί κρατούμενοι ανέφεραν ότι τους τελευταίους 4-5 μήνες δέχονταν χτυπήματα από συγκεκριμένο αστυνομικό, ο οποίος έριχνε στο πάτωμα θρησκευτικά τους βιβλία δηλώνοντας ότι «είναι χρυσαυγίτης». Στις 27 Ιουνίου 2013 τρεις αλλοδαποί δέχθηκαν χτυπήματα από αστυνομικούς, ενώ ένας από αυτούς είχε χάσει το μάτι του μετά από παλιότερα χτυπήματα στα κρατητήρια Αμυγδαλέζας.

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr

ΠΩΣ ΕΝΤΟΠΙΣΤΗΚΕ Η ΚΑΜΕΡΑ 06 Δεκ 2022 | 10:23

Θεσσαλονίκη: Ιδιοκτήτρια κέντρου αισθητικής κατέγραφε σε βίντεο γυμνές τις πελάτισσες

Συνέλαβαν 46χρονη ιδιοκτήτρια κέντρου αισθητικής. Κατέγραφε γυμνές πελάτισσές της.

ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΠΟΛΙΤΗ 05 Δεκ 2022 | 21:53

Θεοδωρικάκος για το εφάπαξ των 600 ευρώ: "Η Πολιτεία επιβραβεύει τα στελέχη που με αυτοθυσία προστατεύουν τα σύνορά της"

Το μήνυμα του Τάκη Θεοδωρικάκου στο Twitter για το εφάπαξ των 600 ευρώ στους Αστυνομικούς και τους Λιμενικούς.

“ΘΕΛΟΥΜΕ ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ” 05 Δεκ 2022 | 19:45

Πυροβολισμός 16χρονου Ρομά: Νέα επεισόδια στη Θεσσαλονίκη- Φωτιές και μολότοφ, αναποδογύρισαν αυτοκίνητο [Βίντεο]

Συγκεντρωμένοι Ρομά έχουν στήσει οδοφράγματα με κάδους σκουπιδιών, στους οποίους και έχουν βάλει φωτιές στην Κωνσταντινουπόλεως

ΓΙΑΤΙ ΕΙΔΟΠΟΙΗΣΕ ΤΗΝ ΑΣΤΥΝΟΜΙΑ 05 Δεκ 2022 | 19:16

Εξαλλος ο παππούς του 16χρονου Ρομά: Θα πάρω το όπλο μου και θα βγάλω τα άντερα του βενζινοπώλη [βίντεο]

Τόνισε μπροστά στις κάμερες πως θα πάρει το όπλο του και θα βγάλει τα άντερα του βενζινοπώλη που ειδοποίησε τη αστυνομία, γιατί ο εγγονός του έβαλε βενζίνη και δεν πλήρωσε.

Η ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΗΣ ΕΛ.ΑΣ. 05 Δεκ 2022 | 12:47

Συνελήφθη άμεσα ο ληστής με τη χειροβομβίδα σε τράπεζα της Αργυρούπολης

Αστυνομικοί συνέλαβαν τον ληστή της τράπεζας στην Αργυρούπολη. Είχε απειλήσει με χειροβομβίδα.

ΕΒΑΛΕ ΒΕΝΖΙΝΗ ΧΩΡΙΣ ΝΑ ΠΛΗΡΩΣΕΙ 05 Δεκ 2022 | 10:25

Θεσσαλονίκη: Δέχτηκε σφαίρα στο κεφάλι ο 16χρονος Ρομά που εμβόλισε περιπολικό- Εβαλε βενζίνη και έφυγε χωρίς να πληρώσει

Ο 16χρονος που προσπάθησε να εμβολίσει περιπολικό με το ΙΧ που οδηγούσε, νοσηλεύεται στη ΜΕΘ μετά το χειρουργείο. Δέχτηκε σφαίρα στο κεφάλι.

ΕΝΤΑΣΗ ΜΕΤΑΞΥ ΣΥΓΓΕΝΩΝ 04 Δεκ 2022 | 20:53

Γυναικοκτονία στον Πειραιά: Ο 25χρονος είχε απειλήσει ξανά τη 19χρονη Χρύσα ότι θα τη σκοτώσει [Βίντεο]

Ο φόβος της 19χρονης ήταν τέτοιος, που πήγε σε συνάντηση μαζί του, με μια φίλη της και έναν συνάδελφό της. Είχε αποκαλύψει στον κύκλο της, ότι η 25χρονος την απείλησε λέγοντάς της ότι θα της κάνει κακό, ακόμη και ότι θα τη σκοτώσει.

ΕΦΙΑΛΤΙΚΗ ΣΤΙΓΜΗ 03 Δεκ 2022 | 20:39

Ντοκουμέντο από τον τσαντάκια της Ηλιούπολης: Η στιγμή που ετοιμάζεται να ορμήσει σε 83χρονη [Βίντεο]

Από την επίθεση η ηλικιωμένη έπεσε στο έδαφος, με αποτέλεσμα να χτυπήσει στο κεφάλι - Δύο μέρες αργότερα υπέκυψε στα τραύματά της

ΤΗ ΖΗΛΕΥΕ ΠΑΘΟΛΟΓΙΚΑ 03 Δεκ 2022 | 17:18

Γυναικοκτονία στον Πειραιά: Ο δράστης έκρυψε το όπλο του εγκλήματος μέσα στην κατάψυξη

Ο 25χρονος ζήλευε παθολογικά την 19χρονη σύντροφό του και μάλιστα πολύ συχνά, εξαιτίας της ζήλειας του είχαν μεγάλους καβγάδες.

ΠΟΙΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ ΚΡΙΣΗ 02 Δεκ 2022 | 21:29

Γερμανία: Ζευγάρι άναψε 60.000 χριστουγεννιάτικα λαμπιόνια και έλαβε απειλητική επιστολή – Απάντησε με μήνυση [Βίντεο]

Δεν είναι γνωστό ποιος έστειλε την επιστολή και οι αρχές ανέφεραν ότι αστυνομικοί θα κάνουν περιπολίες έξω από το σπίτι.

ΠΟΛΛΑ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΚΑ ΚΕΙΜΗΛΙΑ 01 Δεκ 2022 | 18:16

Γαλλία: Ουρές για να παραδώσουν αδήλωτα όπλα- Γιαγιάδες και παππούδες δίνουν τις καραμπίνες τους [Εικόνες]

Αυτοί που παραδίδουν τα όπλα τους οικειοθελώς, δεν αντιμετωπίζουν κυρώσεις και μπορούν είτε να τα καταχωρίσουν είτε να τα παραδώσουν στην αστυνομία.

ΜΕΤΑΦΕΡΘΗΚΑΝ ΣΕ ΑΛΛΕΣ ΔΟΜΕΣ 30 Νοε 2022 | 22:35

Επιχείρηση εκκένωσης της δομής φιλοξενίας μεταναστών στον Ελαιώνα από την αστυνομία- Συνελήφθησαν δύο άτομα [Εικόνες]

Ένας Αλγερινός είχε στην κατοχή του ναρκωτικές ουσίες και πλαστά χαρτονομίσματα. Σύλληψη και μιας αλλοδαπής για βία κατά υπαλλήλων.

ΤΙ ΣΥΝΕΒΗ 30 Νοε 2022 | 16:39

Τέλος στις άγριες επιθέσεις 36χρονης στην Αθήνα: Έκλεβε τσάντες χτυπώντας και σέρνοντας τα θύματά της

Στον Άλιμο συνελήφθη η 36χρονη, η οποία χτύπαγε και έσερνε τα θύματά της