Από τον Ιούνιο φέτος, οπότε και ξεκίνησε το πρόγραμμα προληπτικού ελέγχου για τον καρκίνο του μαστού "Φώφη Γεννηματά", έχουν γίνει δωρεάν περισσότερες από 40.000 ψηφιακές μαστογραφίες. 2.411 γυναίκες εντόπισαν έγκαιρα τα ευρήματα και στην πλειονότητα τους δεν χρειάζονται μαστεκτομή ή χημειοθεραπεία.
Την ίδια ώρα, 17.605 γυναίκες εντοπίστηκαν με καλοήθη ευρήματα, ενώ για 5.104 γυναίκες ο περαιτέρω έλεγχος ήταν αρνητικός και δεν προέκυψε κάποιο εύρημα.
Τα στοιχεία προέρχονται από τα υπουργεία Υγείας και Ψηφιακής Διακυβέρνησης και δημοσιεύτηκαν με αφορμή την Παγκόσμια ημέρα καρκίνου του μαστού στις 25 Οκτωβρίου.
Ποιες γυναίκες δικαιούνται τις δωρεάν μαστογραφίες
Το πρόγραμμα αφορά σε όλες τις γυναίκες ηλικίας 50-69 ετών, οι οποίες διαμένουν στην Ελλάδα και διαθέτουν ΑΜΚΑ. Το πρόγραμμα "Προληπτικός έλεγχος για τον καρκίνο του μαστού – Φώφη Γεννηματά" αφορά συνολικά σε 1.300.000 δικαιούχους.
Ο έλεγχος είναι πλήρης και περιλαμβάνει:
1. Εξέταση Ψηφιακής Μαστογραφίας για όλες τις γυναίκες-δικαιούχους
2. Κλινική εξέταση (σε περίπτωση ευρήματος)
3. Υπερηχογράφημα (σε περίπτωση ευρήματος)
Σημειώνεται πως ο καρκίνος του μαστού είναι ο πιο συχνός καρκίνος σε γυναίκες και αποτελεί την πρώτη αιτία θανάτου στις ηλικίες από 45-65 ετών. Εντούτοις, εάν ο καρκίνος του μαστού διαγνωστεί σε αρχικό στάδιο, όπως τονίζουν πλέον οι ειδικοί, μπορεί να θεραπευτεί.
Στην Ελλάδα αναφέρονται πάνω από 7.500 νέες περιπτώσεις το χρόνο, ενώ υπολογίζεται ότι 1 στις 7 γυναίκες παγκοσμίως θα παρουσιάσει καρκίνο μαστού σε κάποια φάση της ζωής της.
Η πρόληψη και η έγκαιρη διάγνωση, όπως επαναλαμβάνουν οι ειδικοί, είναι το "κλειδί" στη μάχη για τον καρκίνο του μαστού.
Η διαδικασία για δωρεάν εξετάσεις
Όσες γυναίκες έχουν κάνει ήδη μαστογραφία το τελευταίο έτος δεν θα τη δικαιούνται τώρα (σημειώνεται πως οι ευρωπαϊκές κατευθυντήριες οδηγίες συστήνουν τη διενέργεια ψηφιακής μαστογραφίας σε γυναίκες 50-69 ετών κάθε δύο χρόνια), ενώ το πρόγραμμα προσυπτωματικού ελέγχου δεν περιλαμβάνει τις γυναίκες που έχουν νοσήσει την τελευταία πενταετία.
Όσες δικαιούχοι έχουν ενεργοποιήσει την άυλη συνταγογράφηση, λαμβάνουν άυλο παραπεμπτικό για την εξέταση ψηφιακής μαστογραφίας με μήνυμα (SMS) στο κινητό τους τηλέφωνο ή μήνυμα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου.
Σύμφωνα με τα υπουργεία Υγείας και Ψηφιακής Διακυβέρνησης, έχουν αποσταλεί όλα τα SMS με το άυλο παραπεμπτικό στις γυναίκες 50-69 ετών που έχουν ενεργοποιήσει την άυλη συνταγογράφηση.
Με το παραπεμπτικό αυτό μπορούν να απευθυνθούν σε δημόσιο ή σε ιδιωτικό συνεργαζόμενο κέντρο και να κλείσουν ραντεβού για δωρεάν εξέταση. Η ενημέρωση μπορεί να γίνεται και από την ιστοσελίδα mastografia.gov.gr. Τα συνεργαζόμενα κέντρα ανά περιοχή, βρίσκονται στο σημείο "Συνεργαζόμενα Κέντρα Διενέργειας Εξετάσεων".
Όσες δεν έχουν ενεργοποιήσει την άυλη συνταγογράφηση, μπορούν να ζητήσουν κατά την επίσκεψη τους σε οποιονδήποτε ιατρό ή μονάδα υγείας, την οποία θα επισκεφθούν να τους εκδώσει χωρίς καμία οικονομική επιβάρυνση το σχετικό παραπεμπτικό και στη συνέχεια, να απευθυνθούν σε οποιοδήποτε συνεργαζόμενο κέντρο της περιοχής τους (δημόσιο ή ιδιωτικό) και να κλείσουν το ραντεβού τους για την εξέταση.
Μετά την ολοκλήρωση της εξέτασης της ψηφιακής μαστογραφίας, εκδίδεται η γνωμάτευση από τον ειδικό της Μονάδας Υγείας (Δημόσια ή Ιδιωτική) στην οποία διενεργήθηκε η εξέταση. Σε περίπτωση μη ανίχνευσης ευρήματος, ολοκληρώνεται ο προληπτικός έλεγχος.
Τι γίνεται σε περίπτωση ευρήματος
Σε περίπτωση που ο ειδικός διαπιστώσει ευρήματα που χρήζουν περαιτέρω έλεγχο, τότε η γυναίκα θα λάβει sms ή μήνυμα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου, το οποίο θα την ενημερώνει για τη δυνατότητα να πραγματοποιήσει δωρεάν ιατρική επίσκεψη σε κλινικό ιατρό που συμμετέχει στο Πρόγραμμα μόνο με τη χρήση του ΑΜΚΑ της.
Η επίσκεψη μπορεί να πραγματοποιηθεί, σε ιατρό ειδικότητας, όπως χειρουργό, γυναικολόγο, παθολόγο-ογκολόγο, ακτινοθεραπευτή, γενικό ιατρό ως προσωπικό ιατρό, (θεράπων ιατρός), σε δημόσια ή ιδιωτική Μονάδα Υγείας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας, χωρίς καμία οικονομική επιβάρυνση της γυναίκας.
Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις
Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr