Follow us

Πώς δρούσε το κύκλωμα της μίζας στη ΔΟΥ Χαλκίδας: Η διευθύντρια, η διεκπεραιώτρια και η "απρόσεκτη" Λίνα

Τα μέλη του κυκλώματος ζητούσαν εκβιαστικά από ιδιώτες και επιχειρηματίες, χρηματικά ποσά που κυμαίνονταν από 5.000 έως 30.000 ευρώ για κάθε είδους… φορολογική διευκόλυνση.

THETOC TEAM
ΓΡΑΦΕΙ: ΠΑΝΑΓΙΩΤΗς ΣΠΥΡΟΠΟΥΛΟς
ΔΟΥ Χαλκιδα

Ένας 62χρονος λογιστής με θέση στο επιμελητήριο Ευβοίας, ως υπεύθυνος Συντονισμού ΓΕΜΗ και Επιχειρήσεων, ο οποίος γνώριζε τις φορολογικές εκκρεμότητες ιδιωτών και επιχειρηματιών, φαίνεται να ήταν ένας από τους βασικούς κρίκους της "υποομάδας", που μιλούσε απευθείας με την "αρχηγό" της εγκληματικής οργάνωσης διαφθοράς, την 50χρονη Διευθύντρια της ΔΟΥ Χαλκίδας.

Μία άλλη βασική συνεργός του κυκλώματος ήταν η 67χρονη "Λίνα", υπάλληλος της ίδιας ΔΟΥ, υπεύθυνη χορήγησης φορολογικής ενημερότητας, όπως και μία 56χρονη διεκπεραιώτρια φορολογικών υποθέσεων. Η διεκπεραιώτρια είχε συμφωνήσει με την "αρχηγό" να πετάξουν από το κύκλωμα την "Λίνα", λόγω… σύνταξης, επειδή ήταν "απρόσεκτη" και εκβίαζε και μεμονωμένα.

100.000 ευρώ σε 3 μήνες

Τα μέλη του κυκλώματος ζητούσαν εκβιαστικά από ιδιώτες και επιχειρηματίες, χρηματικά ποσά που κυμαίνονταν από 5.000 έως 30.000 ευρώ για κάθε είδους… φορολογική διευκόλυνση. Τα στελέχη της Διεύθυνσης Εσωτερικών Υποθέσεων, στο σπίτι της Διευθύντριας βρήκαν 80.000 ευρώ, όπως και σημειωματάριο με αναγραφές από το… 2020, το οποίο περιείχε ονόματα μελών του κυκλώματος, πολιτών και δίπλα χρηματικά ποσά, το ύψος των οποίων είναι ιδιαίτερα μεγάλο.

Το τελευταίο τρίμηνο από την άρση απορρήτου των επικοινωνιών και τις παρακολουθήσεις των επικοινωνιών των εμπλεκομένων, διαπιστώθηκε η προσέγγιση τουλάχιστον 17 ιδιωτών και επιχειρηματιών της Χαλκίδας, και η απόσπαση 95.600 ευρώ.

Πώς δρούσε το κύκλωμα της μίζας στη ΔΟΥ Χαλκίδας: Η διευθύντρια, η διεκπεραιώτρια και η "απρόσεκτη" Λίνα
ΔΟΥ Χαλκίδα εκβιαστές

Η καταγγελία για την "Λίνα"

Τέλη Νοεμβρίου του 2023, άγνωστος επικοινώνησε με τη Διεύθυνση Εσωτερικών Υποθέσεων και κατήγγειλε δύο υπαλλήλους της ΔΟΥ Χαλκίδας. Σύμφωνα με την καταγγελία, υπάλληλος του Τμήματος Εσόδων με το όνομα "Λίνα", σε συνεργασία με την 50χρονη προϊσταμένη της, απαιτούν και λαμβάνουν μεγάλα χρηματικά ποσά για να μην μπλοκάρουν τις επιστροφές και να μην εισπράττουν τις οφειλές ως πρέπει. Ο άγνωστος ανέφερε ότι και ο ίδιος παρέδωσε 5.000 ευρώ για να απεγκλωβιστεί από τον εκβιασμό τους. Οι συνεννοήσεις έγιναν στο γραφείο της "Λίνας".

Διεκπεραιώτρια Vs "Λίνα"

Η 50χρονη διευθύντρια μαζί με τους άλλους υπαλλήλους του κυκλώματος διαφθοράς εξασφάλιζαν τις κατάλληλες υπηρεσιακές θέσεις για μεγιστοποίηση των παράνομων κερδών τους.

Για να εντοπίζουν τις καλύτερες υποθέσεις με φορολογικές εκκρεμότητες που θα μεγάλωναν τις απαιτήσεις "διεκπεραίωσης", η διευθύντρια της ΔΟΥ, επικοινωνούσε τακτικά με την 56χρονη διεκπεραιώτρια, που της έδινε μεγάλο όγκο πληροφοριών για εταιρείες υποψήφιους στόχους. Από την αστυνομική έρευνα διαπιστώθηκε η ύπαρξη και δράση της υποομάδας, που αποτελείτο από την διευθύντρια, την διεκπεραιώτρια και τον 62χρονο λογιστή με υψηλή θέση στο επιμελητήριο Ευβοίας.

Η 50χρονη διευθύντρια, είχε και επιχειρησιακή τηλεφωνική σύνδεση "φάντασμα" (ghost phone) υπό στοιχεία ανύπαρκτου αλλοδαπού, προκειμένου να μην εντοπιστεί από τις διωκτικές Αρχές. Η ίδια ήταν αρμόδια για την τοποθέτηση των "σωστών" υπαλλήλων στις καίριες θέσεις της Δ.Ο.Υ. Χαλκίδας και την ίδρυση "στεγανών" για την προστασία του κυκλώματος.

Σε αυτό το πλαίσιο, η 50χρονη συμφώνησε για την σταδιακή μελλοντική απομάκρυνση της "Λίνας", μετά από προτροπή της 56χρονης διεκπεραιώτριας καθώς, λόγω επικείμενης συνταξιοδότησής της "Λίνας", έκρινε πως ενεργεί ρισκάροντας την λειτουργία του κυκλώματος καθώς απαιτεί χρήματα χωρίς να τηρεί τα "στεγανά".

ΔΟΥ Χαλκίδα εκβιαστές

Επιστροφή φόρου, πρόστιμα, ανύπαρκτοι έλεγχοι

Η 56χρονη διεκπεραιώτρια και ο 62χρονος λογιστής του επιμελητηρίου Ευβοίας, φέρεται να έβρισκαν ιδιώτες και επιχειρηματίες που είχαν διάφορες φορολογικές εκκρεμότητες και τους παρέπεμπαν στην διευθύντρια και τους άλλους τέσσερις υπαλλήλους της ΔΟΥ Χαλκίδας.

Ιδιώτες, επιχειρηματίες, ιδιοκτήτες εργοστασίων κ.ά. που είχαν επιστροφή φόρου, τα μέλη του κυκλώματος τους έλεγαν πως δεν θα τις πάρουν αν δεν έδιναν το χρηματικό αντίτιμο που επιθυμούσαν. Αντίστοιχα μεγάλα χρηματικά ποσά ζητούσαν από πολίτες σε βάρος των οποίων εκκρεμούσαν αποφάσεις προστίμων, τα οποία τα μέλη του κυκλώματος, είτε μείωναν, είτε δεν επέβαλλαν. Ένας τρίτος τρόπος ήταν η ανυπαρξία ελέγχων, με το κύκλωμα να προσεγγίζει επιχειρηματίες και να ζητά χρήματα προκειμένου να μην διενεργήσουν φορολογικούς ελέγχους.

Από έναν επιχειρηματία ζήτησαν 30.000 ευρώ προκειμένου να μην επιβληθούν πρόστιμα για εικονικά τιμολόγια. Η 50χρονη Διευθύντρια της ΔΟΥ Χαλκίδας, ήταν η αρχηγός της εγκληματικής οργάνωσης και εκείνη που λάμβανε τα χρήματα και στη συνέχεια τα διένειμε στα υπόλοιπα μέλη. Επίσης, εξασφάλιζε κατάλληλες πληροφορίες σχετικά με εταιρείες, για τη συνέχιση της εγκληματικής τους δράσης, ενώ επικοινωνούσε με την "υποομάδα" του 62χρονου λογιστή του επιμελητηρίου.

ΔΟΥ Χαλκίδα εκβιαστές

20.000 ευρώ για να μην γίνει έλεγχος

Στην τελευταία περίπτωση, τα μέλη του κυκλώματος είχαν προσεγγίσει επιχειρηματία ζητώντας εκβιαστικά χρήματα προκειμένου να μην πραγματοποιήσουν φορολογικό έλεγχο. Την περασμένη Παρασκευή, ο επιχειρηματίας κατέβαλλε 10.000 ευρώ, και θα έδινε άλλες 10.000 ευρώ την Δευτέρα, όπως του είχαν υποδείξει η 50χρονη Διευθύντρια και η "Λίνα".

Τις επικοινωνίες τους άκουγαν τα στελέχη της Διεύθυνσης Εσωτερικών Υποθέσεων, τα οποία διαπίστωσαν πως ο επιχειρηματίας ζητούσε μια "παράταση" έως την περασμένη Τρίτη. Οι αστυνομικοί είδαν τον επιχειρηματία να μπαίνει στη ΔΟΥ, και λίγο αργότερα να βγαίνει από αυτή. Μπήκαν στην ΔΟΥ, κατευθύνθηκαν στο γραφείο της Διευθύντριας, την οποία εντόπισαν με τον φάκελο που περιείχε 10.000 ευρώ στα χέρια, ενώ συνέλαβαν και τα υπόλοιπα έξι μέλη του κυκλώματος διαφθοράς.

Διαβάστε Επίσης

"Με έπεισαν με… έξτρα εισόδημα"

Αξίζει να σημειωθεί πως κατά την προσαγωγή της 50χρονης Διευθύντριας της ΔΟΥ Χαλκίδας, ανέφερε προφορικά στους αστυνομικούς ότι πριν ακόμα λάβει τη θέση της ως προϊσταμένη το Σεπτέμβριο 2023, γνώριζε ότι υπήρχαν υπάλληλοι που λάμβαναν παράνομα χρηματικά ποσά για την παροχή φορολογικών "διευκολύνσεων" σε εταιρείες.

Όταν έγινε προϊσταμένη, όπως υποστήριξε, την προσέγγισαν η "Λίνα" και η 56χρονη διεκπεραιώτρια, ότι με τον τρόπο που ενεργούν τόσα χρόνια, όλοι είναι ικανοποιημένοι και θα μπορούσε να έχει και η ίδια έξτρα εισόδημα ως βοήθημα για τις δικές της ανάγκες. Έτσι την έπεισαν όπως είπε να συμμετάσχει στις παράνομες ενέργειες.

ΔΟΥ Χαλκίδας

6 ακόμη κατηγορούμενοι

Στην ίδια δικογραφία, κατηγορούμενοι είναι ένας 61χρονος υπάλληλος της Δ.Ο.Υ. Χαλκίδας, τέσσερις ακόμη λογιστές και ένας ιδιώτης.

Οι λογιστές φέρεται σε διαφορετικά χρονικά διαστήματα, που εξελισσόταν η έρευνα, να μεσολάβησαν μεταξύ των μελών της εγκληματικής οργάνωσης και πελατών τους, προκειμένου οι τελευταίοι λάβουν "φορολογικές διευκολύνσεις", καταβάλλοντας χρήματα.

Ο 61χρονος υπάλληλος της Δ.Ο.Υ., μνημονεύεται σε τηλεφωνική επικοινωνία μεταξύ της 50χρονης Διευθύντριας και του 62χρονου λογιστή στο Επιμελητήριο Εύβοιας ότι απαιτούσε 5.000 ευρώ, προκειμένου διευθετήσει ευνοϊκά φορολογική υπόθεση.

88.000 ευρώ και σημειωματάριο

Σε έρευνες που έγιναν σε σπίτια, οχήματα και κατοχή των συλληφθέντων βρέθηκαν και κατασχέθηκαν 88.795 ευρώ, εκ των οποίων οι 80.000 ευρώ στο σπίτι της 50χρονης Διευθύντριας. Σημαντικό εύρημα είναι ένα σημειωματάριο που βρέθηκε στο σπίτι της προϊσταμένης της ΔΟΥ Χαλκίδας, στο οποίο αναγράφονται ιδιόχειρες σημειώσεις με ονόματα μελών του κυκλώματος, εμπλεκομένων, ημερομηνίες και χρηματικά ποσά δίπλα σε αυτά. Ειδικότερα, αναγράφονται τα ονόματα του 62χρονου λογιστή στο επιμελητήριο, της "Λίνας", ενός 50χρονου υπαλλήλου της ΔΟΥ, και ενός ακόμη ατόμου με ποσά από 250 ευρώ έως 11.000 ευρώ, και ημερομηνίες από τις 4 Νοεμβρίου 2020 έως και τον Μάιο του 2024

Οι αστυνομικοί έλαβαν αντίγραφα υποθέσεων, από το συμβατικό αρχείο της Δ.Ο.Υ. Χαλκίδας, όπου οι ιδιώτες κατέβαλαν χρήματα, προκειμένου πραγματοποιηθεί ενδελεχής φορολογικός έλεγχος, όπως και στο πλήθος των φωτοαντιγράφων υποθέσεων της Δ.Ο.Υ., που βρέθηκαν στα σπίτια των κατηγορουμένων.

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr

ΣΤΗ ΦΥΛΑΚΗ 07 Ιουν 2024 | 12:16

Χαλκίδα: Προφυλακίστηκε ο δολοφόνος της 63χρονης – Θέλει να επιστρέψει τα χρήματα στην κόρη της

Την προφυλάκιση του 37χρονου καθ' ομολογίαν δολοφόνου της 63χρονης στη Χαλκίδα αποφάσισαν οι δικαστικές αρχές.

ΔΟΛΟΦΟΝΙΑ 06 Ιουν 2024 | 11:07

Έγκλημα στη Χαλκίδα: Ο 37χρονος ψάρευε την κόρη του θύματος για πληροφορίες - "Σου παίρνουν και σάλιο;" - Οι διάλογοι

Συνεχίζονται οι αποκαλύψεις για το έγκλημα της Χαλκίδας, όπου ένας 37χρονος κατηγορείται για τη δολοφονία της μητέρας της παιδικής του φίλης.

ΣΤΟ MEGA 05 Ιουν 2024 | 20:42

Χαλκίδα: Βίντεο ντοκουμέντο από επεισοδιακή καταδίωξη με πυροβολισμούς - Ανάμεσα σε σπίτια

Η συμπλοκή γίνεται στην περιοχή του Δέλτα της Χαλκίδας - Παντού τριγύρω υπάρχουν σπίτια

05 Ιουν 2024 | 17:52

Δολοφονία στη Χαλκίδα: Η κυνική ομολογία του 39χρονου - Αφού τη σκότωσα πήγα για κούρεμα [βίντεο]

Τι είπε ο καθ' ομολογίαν δράστης για τη δολοφονία της 63χρονης στη Χαλκίδα

ΣΤΟΝ ALPHA 05 Ιουν 2024 | 17:37

Χαλκίδα: "Εγώ του είπα πού είναι τα κλειδιά - Από μικρά παιδιά ήμασταν μαζί" λέει η κόρη της 63χρονης

Μιλώντας στην εκπομπή "T-live", η κόρη του θύματος τόνισε ότι σοκαρίστηκε όταν πληροφορήθηκε ότι το έγκλημα διέπραξε ο παιδικός της φίλος

ΑΠΟΛΟΓΕΙΤΑΙ ΣΗΜΕΡΑ 05 Ιουν 2024 | 07:55

Εγκλημα στη Χαλκίδα: Το αποτύπωμα στη... μπιζουτιέρα και το δεύτερο στοιχείο που "έκαψαν" τον δράστη

Τα δύο κρίσιμα στοιχεία, στα οποία στηρίχθηκαν οι αξιωματικοί του Τμήματος Δίωξης Εγκλημάτων κατά Ζωής για να "πάρουν" τελικά την ομολογία του 39χρονου δολοφόνου.

ΚΑΤΑΘΕΣΗ 04 Ιουν 2024 | 21:26

Χαλκίδα: Τα τελευταία ανατριχιαστικά λόγια της 63χρονης στον δολοφόνο της - "Σ' αγαπάω" - Τα ντοκουμέντα που τον έκαψαν

Ο κατηγορούμενος περιέγραψε στην κατάθεσή του τις τελευταίες στιγμές της 63χρονης γυναίκας - Τι ισχυρίζεται ότι ψέλλισε το θύμα λίγο πριν ξεψυχήσει

04 Ιουν 2024 | 19:08

Στο πειθαρχικό του Δικηγορικού Συλλόγου Χαλκίδας η Μαρία Καρλή- Γιατί ενόχλησαν τα βίντεό της στο TikTok

Η Μαρία Καρλή ισχυρίζεται πως δέχεται μία προσωπική επίθεση με σκοπό την στοχοποίησή της.

ΣΤΥΓΕΡΟ ΕΓΚΛΗΜΑ 04 Ιουν 2024 | 17:55
ΑΠΟΦΑΣΗ ΠΙΤΣΙΛΗ 04 Ιουν 2024 | 16:49

Η ΑΑΔΕ μεταφέρει σταδιακά αρμοδιότητες από τη ΔΟΥ Χαλκίδας σε άλλες υπηρεσίες της Αττικής

Διατήρηση των υπηρεσιών εξυπηρέτησης για πολίτες και επιχειρήσεις στον χώρο της ΔΟΥ Χαλκίδας αποφάσισε η ΑΑΔΕ - Τι θα γίνει με τους υπαλλήλους

ΠΑΙΔΙΚΟΣ ΦΙΛΟΣ ΤΗΣ ΚΟΡΗΣ 04 Ιουν 2024 | 12:13

Χαλκίδα: Ο δράστης της δολοφονίας της 63χρονης, πήγε στην κηδεία της και έπαιζε θέατρο- Την μαχαίρωνε μέχρι που σταμάτησε [βίντεο]

Κίνητρο της δολοφονίας της 63χρονης στη Χαλκίδα η ληστεία, σύμφωνα με την ομολογία του 37χρονου.

ΕΓΚΛΗΜΑ ΣΤΗ ΧΑΛΚΙΔΑ 04 Ιουν 2024 | 11:16

Χαλκίδα: Ο δολοφόνος της 63χρονης πήγε και στην κηδεία της - "Το έπαιζε τεθλιμμένος φίλος" [βίντεο]

Ο καθ’ομολογίαν δολοφόνος της 63χρονης στη Χαλκίδα, πήγε στην κηδεία της, "παρηγορώντας" την οικογένεια του θύματος του.

ΑΝΑΡΤΗΣΗ 03 Ιουν 2024 | 22:12

Χαλκίδα: Όταν ο δολοφόνος της 63χρονης έγραφε για τις… γυναικοκτονίες- "Κακιά ώρα είναι όταν καίμε το φαγητό"

Ο ίδιος δεν δίστασε όμως να αφαιρέσει μία ζωή, εξαιτίας του πάθους του στον τζόγο.