"Μπορώ να κάνω πάρτι με 30 άτομα;": Τι ρωτούν οι πολίτες για τον κορονοϊό ενόψει διακοπών

Οι ερωτήσεις από τα στοιχεία της γραμμής 1110 του ΙΣΑ και της Περιφέρειας Αττικής.

THETOC TEAM
ΓΡΑΦΕΙ: THETOC TEAM

Ο κορονοϊός, αναμφίβολα, έχει προκαλέσει "βαθιές πληγές" στην κοινωνία και είναι άγνωστο τι μας επιφυλάσσει ακόμη, καθώς όσο και αν κάνουμε την επιθυμία μας "πραγματικότητα" και μιλάμε για "μετα-κορονοϊκή" εποχή, δεν είναι έτσι. Από τα σκληρά μέτρα για την αντιμετώπισή του, έχουμε περάσει σε πιο ήπια, καθώς η Ελλάδα αντιμετώπισε με επιτυχία την πρώτη φάση. Ο ιός όμως είναι ακόμα εδώ και δεν πρέπει να εφησυχάζουμε. Ωστόσο, ο πληθυσμός έχει ανάγκη να ξεφύγει από την ψυχολογική καταπίεση του lockdown, που τον έβγαλε από τον φυσιολογικό ρυθμό της ζωής του, διαταράσσοντας τις ισορροπίες του.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Όπως προκύπτει από τα στοιχεία του Τηλεφωνικού Κέντρου 1110 που λειτούργησε ο Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών (ΙΣΑ) σε συνεργασία με την Περιφέρεια Αττικής από την αρχή της πανδημίας, και το οποίο έχει μεγάλη ανταπόκριση αφού μέχρι σήμερα έχει δεχθεί 75.000 κλήσεις, οι ανησυχίες των πολιτών φαίνεται ότι εξαρτώνται από την πορεία της νόσου. Τις οδηγίες για τη διαγνωστική πορεία της διαδέχονται ερωτήματα για θέματα διακοπών, κοινωνικής δραστηριοποίησης και ζητήματα οικονομικής φύσεως. "Να πάω διακοπές, να ταξιδέψω στο εξωτερικό, ποια προληπτικά μέτρα πρέπει να ακολουθήσουμε, τι πρέπει να γνωρίζουμε, πώς θα αντιμετωπίσουμε προβλήματα που τυχόν προκύψουν;" Χαρακτηριστική είναι η περίπτωση νεαρού ατόμου που ζητούσε οδηγίες για να κάνει πάρτι με 30 άτομα, αναφέρει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο δρ Παναγιώτης Ευσταθίου, συντονιστής της Ομάδας Διαχείρισης Κρίσεων της Περιφέρειας Αττικής.

Αναλύοντας τα στοιχεία, οι ειδικοί της Περιφέρειας Αττικής και του ΙΣΑ έκριναν αναγκαία την επέκταση των δράσεων προκειμένου να σταθούν δίπλα στους πολίτες και να απαντήσουν στις νέες ανησυχίες τους. "Στην πρωτόγνωρη υγειονομική κρίση που αντιμετώπισε η ανθρωπότητα και η πατρίδα μας, ο Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών σε συνεργασία με την Περιφέρεια Αττικής πήρε σημαντικές πρωτοβουλίες για τη θωράκιση της χώρα μας και παρέμεινε δίπλα στο γιατρό και στον πολίτη της Αττικής. Κατάφερε να αναπτύξει ένα ισχυρό δίχτυ προστασίας γύρω από τον πολίτη και παράλληλα να στηρίξει τους γιατρούς της Αθήνας που βρέθηκαν στην πρώτη γραμμή της μάχης. Αξιοποιήσαμε την τεχνολογία και αναπτύξαμε δύο πλατφόρμες Τηλεσυμβουλευτικής για ιατρική και ψυχολογική υποστήριξη των πολιτών. Στόχος μας ήταν κανένας πολίτης να μην αισθάνεται μόνος και αβοήθητος", δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο περιφερειάρχης Αττικής και πρόεδρος του ΙΣΑ Γιώργος Πατούλης.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Οι 90 εθελοντές με γνώσεις πάνω στα θέματα της πανδημίας, απαντούν στις κλήσεις των πολιτών και παρέχουν ιατρική ενημέρωση, ψυχολογική υποστήριξη, δίνουν οδηγίες για διακοπές με ασφάλεια, καταγράφουν καταγγελίες για φαινόμενα αισχροκέρδειας για προϊόντα που βγήκαν στην αγορά αυτή την περίοδο και περιπτώσεις ανθρώπων που ανήκουν σε ευάλωτες ομάδες και χρήζουν βοήθειας και που οι κοινωνικές υπηρεσίες των δήμων θα μπορούσαν να τους βοηθήσουν. "Χιλιάδες συμπολίτες μας βρήκαν λύσεις σε σοβαρά θέματα που είχαν να αντιμετωπίσουν κατά την πιο κρίσιμη περίοδο", τονίζει ο κ. Πατούλης και προσθέτει ότι και στη νέα πραγματικότητα Περιφέρεια και ΙΣΑ δεν μένουν παρατηρητές.

Ημερίδα για τα μέτρα προστασίας τουριστών και εργαζομένων

"Υγειονομικά πρωτόκολλα ξενοδοχείων και μέτρα προστασίας των τουριστών και των εργαζομένων", είναι το θέμα διαδικτυακής ημερίδας που διοργανώνει την Πέμπτη 25 Ιουνίου, ο Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών.

Διακεκριμένοι επιστήμονες θα ενημερώσουν για την εφαρμογή των υγειονομικών πρωτοκόλλων στα ξενοδοχεία, ενώ θα παρουσιαστεί εκτενές πρόγραμμα με προτάσεις για την υγειονομική προστασία όλων όσων εμπλέκονται είτε στην παροχή είτε στην αποδοχή του τουριστικού προϊόντος.

Η ημερίδα απευθύνεται σε όλους τους επαγγελματίες που απασχολούνται στον τομέα του τουρισμού, των μεταφορών και της εστίασης, καθώς και στους επαγγελματίες υγείας, γιατρούς και νοσηλευτές, οι οποίοι θα κληθούν να προσφέρουν τις υπηρεσίες τους στους φιλοξενούμενους στις ξενοδοχειακές δομές της χώρας μας.

Παράλληλα θα υπάρχει η δυνατότητα να διατυπωθούν διαδικτυακά απόψεις και ερωτήματα τα οποία θα απαντηθούν από τους ομιλητές.

Λεπτομέρειες των υγειονομικών πρωτοκόλλων εξετάζονται από τους αρμοδίους, ώστε να νιώθει ασφαλής και ο τουρίστας και ο Έλληνας επισκέπτης, αναφέρει ο κ. Ευσταθίου και προσθέτει ότι "πρέπει να βοηθήσουμε όλοι τον ελληνικό τουρισμό με όλα τα πρωτόκολλα υγείας τα οποία υπάρχουν, ώστε να μην χάσουμε ένα από τα μεγαλύτερα εισοδήματα που έχει η χώρα μας".

Η Ελλάδα μπορεί να εγγυηθεί ασφάλεια και αξιοπιστία

Ο κ. Πατούλης επισημαίνει ότι η χώρα μας βγαίνει πιο δυνατή από την υγειονομική κρίση. "Κατάφερε να αποκαταστήσει τη φήμη της και να αποδείξει ότι είναι μια χώρα που μπορεί να εγγυηθεί ασφάλεια και αξιοπιστία. Ένας ισχυρός συνομιλητής που πρωτοστατεί και χαράζει πολιτική στην παγκόσμια κοινότητα. Αυτή λοιπόν είναι η πλέον κατάλληλη εποχή να επενδύσουμε στον ιατρικό τουρισμό και να δημιουργήσουμε τις υποδομές για να καταστεί η χώρα μας πόλος έλξης για τουρίστες ασθενείς από όλο τον κόσμο. Στόχος μας είναι να αναδείξουμε την Αττική Περιφέρειας Υγείας και Ευεξίας".

Ανάπτυξη νέων δράσεων στήριξης των πολιτών

Οι δράσεις κοινωνικής παροχής της Περιφέρειας Αττικής και του ΙΣΑ συνεχίζονται και μετά την πανδημία. Από την αρχή της πανδημίας οι ειδικοί επιστήμονες τόνιζαν ότι ο κόσμος μετά τον κορονοϊό δεν θα είναι ο ίδιος. Οι άνθρωποι καλούνται να αντιμετωπίσουν μια άγνωστη και μεταβαλλόμενη νέα πραγματικότητα με περισσότερα προβλήματα.

Ο Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών και η Περιφέρεια Αττικής ξεκινούν άμεσα μια νέα πρωτοβουλία σε συνεργασία με την πανεπιστημιακή κλινική του Νοσοκομείου "Σωτηρία" και παρέχουν στήριξη σε όσους πολίτες της Περιφέρειας Αττικής αντιμετωπίζουν ψυχολογικά προβλήματα, λόγω καραντίνας ή νόσησης από covid 19.

Η δεύτερη μεγάλη δράση αφορά την παρακολούθηση της υγείας ατόμων που νόσησαν από covid 19. Οι υπεύθυνοι του Κέντρου Επιχειρήσεων καλούν τους πολίτες που νόσησαν, βρέθηκαν θετικοί ή νοσηλεύθηκαν και είναι υγιείς, να επανεξετασθούν, στο πλαίσιο πιθανών επιπλοκών, "καθώς είναι σημαντικό να συνεχιστεί η προστασία του κόσμου και μετά την έξαρση της πανδημίας", αναφέρει ο συντονιστής της Ομάδας Διαχείρισης Κρίσεων.

Επιπρόσθετα συνεχίζεται η δράση των οκτώ Κινητών Μονάδων, οι οποίες είναι στελεχωμένες από εξειδικευμένους γιατρούς (Πνευμονολόγους, Παθολόγους Γενικούς Ιατρούς και Καρδιολόγους) και σε συνεργασία με τον ΕΟΔΥ, επισκέπτονται κλειστές δομές ευπαθών ομάδων (γηροκομεία) και "ύποπτα" περιστατικά στο σπίτι που δεν μπορούν να μετακινηθούν. Λαμβάνουν δείγματα ρινοφαρυγγικού επιχρίσματος που στέλνονται για εξέταση στην Ιατρική Σχολή ΕΚΠΑ ή το ΕΚΕΑ. Τα αποτελέσματα των ελέγχων ανακοινώνεται στους ίδιους τους ασθενείς και καταχωρούνται στο εθνικό Covid 19 μητρώο. Μέχρι σήμερα έχουν εξετασθεί 873 άτομα.

Οι υπηρεσίες αυτές είναι προγραμματισμένο να λειτουργήσουν μέχρι τις 20 Δεκεμβρίου του τρέχοντος έτους, αλλά αν η κατάσταση το απαιτεί θα εξετασθεί η συνέχισή τους.

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr

ΕΝ ΑΝΑΜΟΝΗ ΤΩΝ ΣΥΣΤΑΣΕΩΝ ΤΟΥ ΕΜΑ ΓΙΑ ΤΟ ΕΜΒΟΛΙΟ ΤΗΣ JOHNSON & JOHNSON 18 Απρ 2021 | 13:56

Παυλάκης: Δεν βγαίνουν οι εμβολιασμοί χωρίς τα εμβόλια Johnson & Johnson και AstraZeneca - Nα μην μείνει η Ελλάδα ανοχύρωτη

Nα μην μείνει η Ελλάδα ανοχύρωτη, τόνισε ο Γιώργος Παυλάκης, μιλώντας για τα εμβόλια της Johnson & Johnson και της AstraZeneca

ΕΝ ΜΕΣΩ ΠΑΝΔΗΜΙΑΣ 18 Απρ 2021 | 13:13

"Κορονο - πάρτι" και στην Πάτρα: Το "έκαψαν" μέχρι πρωίας στο κέντρο της πόλης [Εικόνες]

Εικόνες απίστευτου συνωστισμού σε υπαίθρια "κορονο - πάρτι" που στήθηκαν στην Πάτρα

ΟΙ ΟΜΑΔΕΣ ΠΟΥ ΘΑ ΕΧΟΥΝ ΑΠΑΛΛΑΓΗ 18 Απρ 2021 | 10:16

Φορολογικές δηλώσεις-Οριστικό: Πότε θα τις υποβάλουμε, πώς θα πληρώσουμε, πόση έκπτωση θα γίνει αν τα δώσουμε εφάπαξ

Πότε ξεκινά η διαδικασία υποβολής των φορολογικών δηλώσεων, πώς θα πληρώσουμε, πόση έκπτωση θα γίνει αν τα δώσουμε εφάπαξ

ΔΕΝ ΛΕΙΤΟΥΡΓΕΙ ΤΟ ΜΕΙΓΜΑ ΜΕΤΡΩΝ 18 Απρ 2021 | 09:34

Προειδοποίηση Βασιλακόπουλου: Αν μείνουμε Αθήνα το Πάσχα τα κρούσματα θα αυξηθούν – Να ανοίξει η εστίαση έξω

"Αν μείνουμε στην Αθήνα, και τις άλλες μεγάλες πόλεις, το Πάσχα τα κρούσματα θα αυξηθούν" προειδοποίησε ο Θ. Βασιλακόπουλος

ΤΙ ΛΕΝΕ ΟΙ ΦΟΡΕΙΣ ΤΟΥ ΚΛΑΔΟΥ 18 Απρ 2021 | 09:19

Ολοταχώς για το επίσημο άνοιγμα του ελληνικού τουρισμού την 14η Μαΐου

Ολοταχώς για το επίσημο άνοιγμα του ελληνικού τουρισμού την 14η Μαΐου - Τι λένε οι φορείς του κλάδου- Επίσημα ανοίγει στις 14η Μαΐου

ΓΙΑ ΔΕΥΤΕΡΗ ΗΜΕΡΑ 18 Απρ 2021 | 08:31

Απίστευτες εικόνες: "Βούλιαξαν" από κόσμο οι πλατείες - Συνωστισμός και κορονοπάρτι σε Κυψέλη, Εξάρχεια, Κολωνάκι, Ψυρρή

Για δεύτερη ημέρα οι κεντρικές πλατείες της Αθήνας πλημμύρισαν από κόσμο - Κορονοπάρτι σε Κυψέλη, Εξάρχεια, Κολωνάκι, Ψυρρή

ΤΗΝ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ ΟΙ ΑΠΟΦΑΣΕΙΣ 18 Απρ 2021 | 08:03

Κορονοϊός: "Φρένο" στις μετακινήσεις για Πάσχα στο χωριό –  Ανοιχτές με self test οι εκκλησίες

Προβληματισμός για μετακινήσεις το Πάσχα και τον τρόπο που θα λειτουργήσουν οι εκκλησίες - Την Παρασκευή οι αποφάσεις των λοιμωξιολόγων για τις διαπεριφερειακά ταξίδια

ΤΙ ΛΕΝΕ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΙ ΤΗΣ PFIZER ΚΑΙ ΤΗΣ MODERNA 17 Απρ 2021 | 22:22

Κορονοϊός: "Προ των πυλών" ο εμβολιασμός των παιδιών - Τι λένε γονείς και επιστήμονες

Πολλοί ανησυχούν ότι η διστακτικότητα των εμβολίων ενάντια στον κορονοϊό σε ορισμένους ενήλικες θα είναι ακόμη πιο έντονη όταν πρόκειται για τα παιδιά τους.

ΓΙΑ ΤΟΝ ΚΟΡΟΝΟΙΟ 17 Απρ 2021 | 22:16

Μαρίνα Πατούλη - Εκανε το εμβόλιο και έστειλε μήνυμα: "Εμβολιαζόμαστε σήμερα για να κατακτήσουμε το αύριο"

Η κα Πατούλη δημοσίευσε φωτογραφία στα social media από το εμβολιαστικό κέντρο, ενθουσιασμένη για το μεγάλο βήμα που έκανε προς την ελευθερία.

Η ΧΩΡΑ ΚΑΤΕΓΡΑΨΕ 189 ΝΕΟΥΣ ΘΑΝΑΤΟΥΣ 17 Απρ 2021 | 21:27

Κορονοϊός - Γαλλία: Μείωση του αριθμού των νοσηλευομένων σε ΜΕΘ

Ο αριθμός των ασθενών με κορονοϊό που νοσηλεύονται σε μονάδες εντατικής θεραπείας στην Γαλλία μειώθηκε, όπως και ο αριθμός των νοσηλευόμενων στα νοσοκομεία.

Ο ΧΑΡΤΗΣ ΤΗΣ ΔΙΑΣΠΟΡΑΣ 17 Απρ 2021 | 18:16

Κορονοϊός: 1.169 νέα κρούσματα στην Αττική και 299 στη Θεσσαλονίκη

Στην Αττική εντοπίστηκαν τα περισσότερα κρούσματα κορονοϊού

ΗΜΕΡΗΣΙΟΣ ΑΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ 17 Απρ 2021 | 18:02

Κορονοϊός: 2.411 νέα κρούσματα και 67 θάνατοι - Στους 837 ο αριθμός των διασωληνωμένων

Από την έναρξη της επιδημίας έχουν καταγραφεί συνολικά 313.444 κρούσματα και 9.397 θάνατοι.

ΡΕΚΟΡ ΕΜΒΟΛΙΑΣΜΩΝ ΣΗΜΕΙΩΘΗΚΕ ΤΟ ΤΕΛΕΥΤΑΙΟ 24ΩΡΟ ΣΤΗ ΧΩΡΑ 17 Απρ 2021 | 17:15

Το σχέδιο "έξοδος" των Ιταλών: Ελεύθερες μετακινήσεις με πιστοποιητικό εμβολιασμού

Εσωτερικό πιστοποιητικό για ελεύθερη κυκλοφορία των εμβολιασμένων ετοιμάζει η κυβέρνηση της Ιταλίας