Πώς θα "παγώσετε" τις δόσεις των δανείων σας ακόμη και για όλο το 2021 - Αναλυτικά παραδείγματα

Πότε θεωρείστε "πληττόμενος" και δικαιούστε να "παγώσετε" τη δόση του δανείου σας.

Είστε μισθωτός και σας έβαλαν σε καθεστώς αναστολής. Έχετε μαγαζί που έκλεισε με κρατική εντολή ή δραστηριοποιείστε σε επαγγελματική δραστηριότητα που έχει πληγεί από την πανδημία. Θεωρείστε "πληττόμενος" και δικαιούστε να "παγώσετε" τη δόση του δανείου σας για 9 μήνες. Και αν ταυτόχρονα έχετε αιτηθεί και συμμετοχής στο πρόγραμμα "ΓΕΦΥΡΑ" μπορείτε μετά το "πάγωμα" της δόσης να επιδοτηθείτε και για την πληρωμή του δανείου σας από το κράτος σε ποσοστό που φτάνει και στο 90%.

Έτσι, δημιουργείται ένα "κοκτέιλ" μέτρων στήριξης που θα σας επιτρέψει να ξεπεράσετε ομαλά και με λίγες καταβολές μέσα στο 2021 τις επιπτώσεις της πανδημίας. Τουλάχιστον αυτός είναι ο στόχος των τραπεζών: να ξεπεραστεί όσο το δυνατόν πιο ανώδυνα η περίοδος της πανδημίας και να αποφευχθεί η δημιουργία νέας γενιάς κόκκινων δανείων. Προσοχή όμως: οι διευκολύνσεις δεν ισχύουν για όλους. Υπάρχουν προϋποθέσεις. Και το κυριότερο: χρειάζεται προσοχή μετά την ολοκλήρωση είτε της περιόδου χάριτος ή της περιόδου κρατικής επιδότησης: η καταβολή της δόσης θα είναι υποχρεωτική και η μηνιαία δόση εξυπηρέτησης του δανείου αυξημένη.

Μέχρι τώρα εξυπηρετούσα κανονικά το δάνειό μου αλλά με το δεύτερο lockdown έχουν επιβαρυνθεί πολύ τα οικονομικά μου.

Επιχειρήσεις και ιδιώτες με ενήμερες οφειλές την 30/9/2020 που δεν έχουν ενταχθεί έως τώρα σε πρόγραμμα αναστολής καταβολής δόσεων κεφαλαίου ή και τοκοχρεωλυτικών δόσεων, θα μπορούν, εάν αποδεδειγμένα πλήττονται από την κρίση, να αιτηθούν την ένταξη τους σε σχετικό πρόγραμμα μέχρι την 31 Μαρτίου 2021 και για μέγιστη διάρκεια έως 9 μήνες από την ημερομηνία ένταξης. Αυτό σημαίνει "πάγωμα" της δόσης για 9 μήνες.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Πως όμως αποδεικνύεται ότι κάποιος είναι πληττόμενος;

Αν μιλάμε για μισθωτό που έχει μπει σε καθεστώς αναστολής και εισπράττει μόνο την αποζημίωση ειδικού σκοπού των 534 ευρώ, αν μιλάμε για αυτοαπασχολούμενο του οποίου η επιχείρηση πλήττεται ή έχει κλείσει με κρατική εντολή λόγω των περιοριστικών μέτρων, αν μιλάμε για άνεργο που έχασε τη δουλειά του μέσα στην πανδημία ή ακόμη και για ιδιοκτήτη ακινήτων το εισόδημα του οποίου από ενοίκια μειώθηκε κατά 40% λόγω του υποχρεωτικού κουρέματος, η ιδιότητα του πληττόμενου τεκμαίρεται.

To δάνειό μου μπήκε σε πρόγραμμα αναστολής δόσεων από τον περασμένο Μάρτιο. Δικαιούμαι να παρατείνω το πρόγραμμα μέχρι το τέλος Μαρτίου;

Με βάση τις ανακοινώσεις των τραπεζών αν διατυπώσετε σχετικό αίτημα δεν θα γίνει δεκτό. Και αυτό διότι έχει μπει ως προϋπόθεση "η συνολική παραμονή του δανειολήπτη στο πρόγραμμα να μην ξεπερνά τους 9 μήνες".

Και αν έχω εξαντλήσει την 9μηνη παραμονή στο πρόγραμμα αναστολής αλλά εξακολουθώ να έχω οικονομική αδυναμία πληρωμής της δόσης;

Έχει ληφθεί μέριμνα ώστε να μην ξεπαγώνει απότομα αλλά σταδιακά η πληρωμή της δόσης. Έτσι, οι δανειολήπτες που οφείλουν να καταβάλουν από 1 Ιανουαρίου 2021 την κανονική, προ των αναστολών, δόση του δανείου τους και αποδεδειγμένα παρουσιάζουν προσωρινές δυσκολίες ρευστότητας, θα μπορούν να αιτηθούν την ένταξη τους σε βραχυπρόθεσμο πρόγραμμα σταδιακής επαναφοράς στην καταβολή της συμβατικής δόσης. Η αίτηση αυτή θα εξετάζεται από τα αρμόδια εγκριτικά όργανα των Τραπεζών και εφόσον διαπιστώνεται προσωρινό πρόβλημα ρευστότητας, θα εγκρίνεται η υπαγωγή στη συγκεκριμένη προσωρινή διευκόλυνση. Να σημειωθεί και πάλι ότι και αυτή η πρόσκαιρη διευκόλυνση αφορά σε δανειολήπτες που εξυπηρετούσαν κανονικά τις δανειακές τους υποχρεώσεις

Έχω κάνει αίτηση υπαγωγής στο πρόγραμμα "ΓΕΦΥΡΑ" η οποία έχει εγκριθεί. Τι γίνεται στη δική μου περίπτωση;

Αν το δάνειο είναι πράσινο, ήδη το κράτος έχει ξεκινήσει να πληρώνει το 90% της δόσης κάτι που θα συνεχίσει να γίνεται για τους πρώτους τρεις μήνες του προγράμματος. Για τους επόμενους τρεις το ποσοστό θα είναι 80% και για τους τελευταίους τρεις 70%. Αν πάλι το δάνειό σας είναι σε αναστολή αλλά παρ’ όλα αυτά έχετε μπει στο πρόγραμμα ΓΕΦΥΡΑ, η επιδότηση θα ξεκινήσει μόλις τελειώσει η αναστολή. Η ΓΕΦΥΡΑ κρατάει συνολικά για 9 μήνες και θα πρέπει να πληρώνετε μόνο το ποσό της δόσης που δεν καταβάλλεται από το κράτος (δηλαδή 10% για το πρώτο τρίμηνο, 20% για το δεύτερο και 30% για το τρίτο).

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Το δικό μου δάνειο είναι κόκκινο…

Σε αυτές τις περιπτώσεις, είτε έχετε καταφύγει στο πρόγραμμα ΓΕΦΥΡΑ είτε όχι, πρέπει να καταλήξετε σε μια συμφωνία ρύθμισης με την τράπεζά σας καθώς μόνο έτσι διασφαλίζεται η κρατική επιδότηση. Πρόγραμμα αναστολής δεν δίνεται εύκολα σε "κόκκινο δανειολήπτη" αν και όλα είναι θέμα διαπραγμάτευσης με την τράπεζα.

Εγώ έχω ενταχθεί στον νόμο Κατσέλη και περιμένω να εκδικαστεί η υπόθεσή μου

Προσοχή: Αν έχετε λάβει δικάσιμο μετά τον Ιούνιο του 2021, θα πρέπει να απευθυνθείτε στον δικηγόρο σας προκειμένου να κάνετε την ηλεκτρονική αίτηση στην πλατφόρμα επαναπροσδιορισμού της δικασίμου που έχει ήδη ενεργοποιηθεί από την ειδική γραμματεία διαχείρισης ιδιωτικού χρέους. Αν δεν κάνετε την αίτηση –οι ο προθεσμίες θα αρχίσουν να εκπνέουν από τις 15 Ιανουαρίου και θα τελειώσουν τον Μάιο του 2021- τότε θα χάσετε όλα τα προνόμια προστασίας που προσφέρει ο νόμος Κατσέλη σε όσους έχουν ακολουθήσει τη δικαστική οδό μέχρι και το 2019 που έληξε οριστικά το πρόγραμμα.

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr

ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΘΕΜΙΣΤΟΚΛΕΟΥΣ 25 Ιαν 2021 | 20:57

Εμβόλιο κορονοϊού: Πόσες δόσεις κατέληξαν στα σκουπίδια στην Ελλάδα

Πώς λειτουργεί ο μηχανισμός αναπλήρωσης προκειμένου να μην χάνονται οι δόσεις του εμβολίου για τον κορονοϊού.

24 Ιαν 2021 | 20:14

Pfizer: Από την ερχόμενη εβδομάδα η παροχή εμβολίων κατά του κορονοϊού στην Ιταλία θα επιστρέψει στα επίπεδα που είχαν συμφωνηθεί

Η Pfizer τόνισε ότι οι φιάλες μειώθηκαν, λόγω της απόφασης της ιταλικής κυβέρνησης να εξάγει πέντε και όχι έξι δόσεις από την κάθε μια.

ΛΟΓΩ ΤΗΣ «ΜΕΙΩΣΗΣ ΤΗΣ ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ» 22 Ιαν 2021 | 21:21

Εμβόλιο AstraZeneca: Μικρότερες παραδόσεις στην Ευρώπη ανακοίνωσε η εταιρεία

Η EMA ανακοίνωσε ότι θα αποφασίσει για την έγκριση του εμβολίου της AstraZeneca στις 29 Ιανουαρίου

ΠΩΣ ΛΕΙΤΟΥΡΓΕΙ 22 Ιαν 2021 | 10:55

Νέα ηλεκτρονική υπηρεσία για τη χορήγηση επιδομάτων ασθενείας

Σε πιλοτική λειτουργία τίθεται σήμερα ηλεκτρονική υπηρεσία για τη χορήγηση των επιδομάτων ασθενείας προς τους εργαζόμενους.

ΑΥΞΑΝΕΤΑΙ Η ΔΥΣΦΟΡΙΑ 21 Ιαν 2021 | 19:56

Σοκ: Η Pfizer μειώνει τις παραδόσεις εμβολίων έως 50% σε χώρες της EE

Η Pfizer μείωσε έως το μισό τον όγκο των εμβολίων κατά της Covid-19 που θα διανείμει σε χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης

ΤΙ ΔΗΛΩΣΕ ΣΕ ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΗΣ 19 Ιαν 2021 | 14:02

Αχτσιόγλου: Τα χρέη απειλούν την επιβίωση μικρομεσαίων επιχειρήσεων και εργαζομένων

Το μόνο εργαλείο που δόθηκε στις επιχειρήσεις ήταν η επιστρεπτέα προκαταβολή, η οποία είναι δάνειο αναφέρει η Έφη Αχτσιόγλου.

ΤΙ ΣΥΜΒΑΙΝΕΙ ΑΝΑ ΤΡΑΠΕΖΑ 19 Ιαν 2021 | 09:40

Ρύθμιση δανείων από τις τράπεζες μετά τις αναστολές: Κόβονται οι δόσεις ακόμη και στο μισό

Καθώς πλησιάζουν οι λήξεις των αναστολών στις δόσεις, οι τράπεζες εντατικοποιούν και "πακετάρουν" λύσεις με στόχο την ταχύτητα και την απλοποίηση των διαδικασιών.

ΑΝ. ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ 17 Ιαν 2021 | 11:52

Παπαθανάσης: Δάνεια 30.000 - 50.000 ευρώ σε μικρές επιχειρήσεις με 90% εγγύηση Δημοσίου

Για το άνοιγμα της αγοράς, ο αναπληρωτής υπουργός Ανάπτυξης σημείωσε ότι "πρέπει όλοι να τηρήσουν τα μέτρα για να έχουμε διάρκεια. Πρέπει να δουλέψει η αγορά για να μπορέσει να καλύψει κάποια από τα μεγάλα κενά που έχουν δημιουργηθεί".

ΣΤΟ 8Ο BANKING FORUM 15 Ιαν 2021 | 16:52

Στουρνάρας: "Κόκκινα" δάνεια ύψους 8-10 δισ. ευρώ θα αφήσει πίσω η κρίση της πανδημίας

Εκτίμησε ότι τράπεζες όπως οι ελληνικές, οι οποίες ήδη διαθέτουν ένα υψηλό απόθεμα "κόκκινων" δανείων, θα κληθούν να σηκώσουν μεγαλύτερο βάρος

ΤΙ ΑΝΑΦΕΡΕΙ ΣΤΗΝ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΗΣ 15 Ιαν 2021 | 15:12

Εμβόλιο κορονοϊού: H Pfizer προαναγγέλλει μείωση των παραδόσεων στην Ευρώπη - Γιατί συμβαίνει αυτό

Η Pfizer ειδοποιεί για μείωση των παραδόσεων του εμβολίου της για των κορονοϊό στην Ευρώπη

ΤΙ ΣΥΝΕΒΗ 15 Ιαν 2021 | 07:31

Θεσσαλονίκη: Πώς σώθηκε μια ολόκληρη παρτίδα εμβολίων πριν καταστραφεί επειδή δεν πήγαν στο ραντεβού οι υγειονομικοί

Υγειονομικοί στη Θεσσαλονίκη ακύρωσαν τον εμβολιασμό τους και μια παρτίδα εμβολίων κινδύνευσε με αχρήστευση.

ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ ΤΟ ΧΡΟΝΟΔΙΑΓΡΑΜΜΑ 12 Ιαν 2021 | 07:25

Εμβόλιο: 26 εκατ. δόσεις έχει εξασφαλίσει η Ελλάδα - Πότε, πόσες και από ποιες εταιρείες αναμένονται εμβόλια

Η Ελλάδα έχει εξασφαλίσει 26.090.000 δόσεις, που αντιστοιχούν σε εμβολιασμό 15.450.000 πολιτών.

ΤΙ ΙΣΧΥΕΙ ΜΕ ΤΙΣ ΕΠΙΤΑΓΕΣ ΠΟΥ ΛΗΓΟΥΝ ΑΥΤΗΝ ΤΗΝ ΠΕΡΙΟΔΟ 10 Ιαν 2021 | 07:23

Επιδότηση δόσεων επιχειρηματικών δανείων, κατά το πρόγραμμα "Γέφυρα", προωθεί η κυβέρνηση

Την επέκταση του προγράμματος επιδότησης δόσεων και για τα επιχειρηματικά δάνεια, εξετάζει η κυβέρνηση