Πώς θα ταξιδέψουμε φέτος το καλοκαίρι με τα πλοία- Προβλέπονται τραγελαφικές καταστάσεις

Τα μέτρα αν και απαραίτητα κρίνεται ότι πολύ δύσκολα μπορούν να εφαρμοστούν

THETOC TEAM
ΓΡΑΦΕΙ: THETOC TEAM
ακτοπλοια

Σε τραγελαφικές καταστάσεις φέτος το καλοκαίρι στα πλοία της ακτοπλοΐας παραπέμπουν οι οδηγίες που έχουν δώσει οι υγειονομικές αρχές της χώρας για την επανέναρξη της μεταφοράς επιβατών προς τα ελληνικά νησιά. Επιπλέον δε, εγγυούνται και την οικονομική ασφυξία είτε των ακτοπλοϊκών επιχειρήσεων είτε του προϋπολογισμού του υπουργείου Ναυτιλίας, εάν αυτό κληθεί να πληρώσει τον "λογαριασμό". Για τον λόγο αυτό άλλωστε ο υπουργός Ναυτιλίας Γιάννης Πλακιωτάκης και οι αρμόδιες υπηρεσίες του υπουργείου θα έχουν σήμερα διευρυμένη τηλεδιάσκεψη με τις υγειονομικές αρχές της χώρας προκειμένου να προσπαθήσουν να βρουν ρεαλιστικές, εφαρμόσιμες λύσεις. Διότι είναι, για παράδειγμα, μάλλον αιθεροβάμων όποιος νομίζει πως είναι δυνατή η θερμομέτρηση κατά την επιβίβαση όλων των επιβατών και η ταυτόχρονη συμπλήρωση επίσης από όλους τους επιβάτες "εντύπου-ερωτηματολογίου δήλωσης υγείας" για την ανίχνευση επιβατών που έχουν εκτεθεί στον νέο κορωνοϊό.

Αν και κανείς δεν αρνείται την ανάγκη για υγειονομική θωράκιση επιβατών και πληρωμάτων, γεγονός παραμένει πως οι προβλεπόμενες, προσώρας, διαδικασίες σημαίνουν ατέλειωτες ουρές, έστω και με τη μειωμένη επιβατική κίνηση που συνεπάγεται η δρομολόγηση μερικών μόνον πλοίων και μάλιστα με μέγιστες επιτρεπτές πληρότητες της τάξης του 50%, όπως τουλάχιστον προβλέπει το πρώτο σχέδιο πρωτοκόλλου που παρέδωσαν οι υγειονομικές αρχές για την ακτοπλοΐα. Και εδώ εντοπίζεται ένα ακόμα σημαντικότατο ζήτημα για την οικονομική βιωσιμότητα των επιχειρήσεων αλλά και την εξυπηρέτηση του επιβατικού κοινού κατά τους μήνες αιχμής: οι θέσεις που απομένουν μετά την εφαρμογή όλων αυτών των περιορισμών εκτιμάται πως δεν επαρκούν ούτε κατ’ ελάχιστον για την εξυπηρέτηση της εγχώριας επιβατικής κίνησης κατά το δίμηνο Ιουλίου - Αυγούστου. Τη μόνη δηλαδή περίοδο που αναμένεται να υπάρξει κάποια στοιχειώδης δραστηριότητα για τις ακτοπλοϊκές.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣΕιδικότερα, σε έγγραφο με τίτλο "Οδηγίες πρόληψης και αντιμετώπισης κρουσμάτων COVID-19 στα φέριμποτ που εκτελούν πλόες εσωτερικού μετά την άρση των περιοριστικών μέτρων αντιμετώπισης της πανδημίας COVID-19", αναφέρεται ότι "ο μέγιστος επιτρεπόμενος αριθμός στα συμβατικά επιβατηγά πλοία τα οποία δεν διαθέτουν καμπίνες για τους επιβάτες είναι ίσος με 50% του μέγιστου επιτρεπόμενου αριθμού που ορίζει η ισχύουσα νομοθεσία τόσο για τους στεγασμένους όσο και στους εξωτερικούς χώρους" και για όσα διαθέτουν καμπίνες 55%. Ομως τα εν ενεργεία πλοία φέτος αναμένεται να είναι σημαντικά λιγότερα από ό,τι πέρυσι.

Το ζήτημα εκτιμάται πως θα αποτελέσει αντικείμενο διαβούλευσης, σήμερα Πέμπτη, μεταξύ των αρμόδιων πολιτικών και υγειονομικών αρχών. Αξίζει να σημειωθεί επίσης ότι ορίζεται "σε όλους τους εσωτερικούς και τους εξωτερικούς χώρους να τηρείται η απόσταση τουλάχιστον 1,5 μέτρου και υποχρεωτική χρήση υφασμάτινης μάσκας" και "τα μέλη του πληρώματος θα ελέγχουν την τήρηση των μέτρων κοινωνικής απόστασης σε όλους τους χώρους". Ακόμα, "όπου υπάρχουν μόνιμα μη μετακινούμενα καθίσματα, είτε στον εσωτερικό είτε στον εξωτερικό χώρο, να υπάρχει ειδική σήμανση για το πού επιτρέπεται να καθίσει επιβάτης και πού όχι, προκειμένου να τηρούνται αποστάσεις".

Σε μια από τις χαρακτηριστικότερες ίσως υποδείξεις που μαρτυρούν τη δυσαρμονία προβλέψεων και πραγματικότητας αναφέρεται πως "τα εξωτερικά παράθυρα και οι πόρτες του πλοίου θα πρέπει να ανοίγονται για περισσότερο χρόνο από ό,τι συνηθίζεται και στην περίπτωση που τα αποχωρητήρια έχουν αυτόνομο σύστημα εξαερισμού (π.χ. με ανεμιστήρα ή απλό αεραγωγό), τότε θα πρέπει να αποφεύγεται το άνοιγμα των παραθύρων των αποχωρητηρίων. Στην περίπτωση που υπάρχουν μόνο παράθυρα για τον εξαερισμό των αποχωρητηρίων, θα πρέπει να ανοίγονται συγχρόνως και άλλα παράθυρα σε διπλανούς χώρους". Φυσικά, όσοι ταξιδεύουν γνωρίζουν πως παράθυρα ανοιγόμενα στα ελληνικά πλοία δεν υπάρχουν. Τι προβλέπεται για τα συστήματα κλιματισμού; "Η κεντρική ανακυκλοφορία του αέρα θα πρέπει να διακοπεί έστω και αν το σύστημα δεν μπορεί να ικανοποιήσει τις θερμικές ανάγκες του πλοίου χωρίς ανακυκλοφορία". Κατά τα άλλα, "η θερμοκρασία και η υγρασία του αέρα θα πρέπει να ρυθμίζονται όπως συνήθως για την επίτευξη θερμικής άνεσης".

Πηγή: Καθημερινή

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr

ΑΝΑΠΛ. ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΥΓΕΙΑΣ 07 Δεκ 2021 | 12:04

Γκάγκα: Οι θάνατοι θα συνεχίσουν να αυξάνονται, ακόμα και αν μειωθούν τα κρούσματα

"Ο μέσος χρόνος που περνάει από τη διάγνωση στον θάνατο ξεπερνάει τις 10 μέρες", τόνισε η κ. Γκάγκα.

ΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ ΜΕΘ ΣΤΟ ΓΝ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ «Γ. ΠΑΠΑΝΙΚΟΛΑΟΥ» 07 Δεκ 2021 | 11:38

Καπραβέλος: Πάμε για "μαύρα" Χριστούγεννα με εκατόμβη νεκρών - Θα έπρεπε να έχουν ήδη κλείσει τα σχολεία

"Πάμε για "μαύρα" Χριστούγεννα", είπε ο Νίκος Καπραβέλος υπογραμμίζοντας την ανάγκη λήψης νέων μέτρων που θα περιορίζουν περαιτέρω την κινητικότητα των ανεμβολίαστων.

"ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΝΟΗΜΑ ΝΑ ΚΛΕΙΣΟΥΝ ΤΑ ΣΥΝΟΡΑ" 07 Δεκ 2021 | 11:24

Τσακρής: Η μετάλλαξη Όμικρον θα επικρατήσει της Δέλτα - Έπρεπε να πάμε νωρίτερα στην τρίτη δόση

Ο καθηγητής Αθανάσιος Τσακρής σημείωσε πως η Όμικρον θα επικρατήσει της Δέλτα, ενώ τόνισε πως έπρεπε να πάμε νωρίτερα σε τρίτη δόση.

ΑΠΟ ΤΟ ΕΚΠΑ 07 Δεκ 2021 | 11:06

Μεταλλάξεις κορονοϊού: Σημαντικές πληροφορίες για τα στελέχη Ομικρον και Δέλτα από τα CDC

Οι ιοί αλλάζουν συνεχώς και παρουσιάζουν αλλαγές στο γενετικό υλικό τους. Αυτές οι μεταλλάξεις μπορεί να οδηγήσουν στην ανάδυση νέων στελεχών του ιού.

ΚΑΘΗΓΗΤΗΣ ΠΝΕΥΜΟΝΟΛΟΓΙΑΣ 07 Δεκ 2021 | 10:14

Τζανάκης: Ο υποχρεωτικός εμβολιασμός να ξεκινά από 50 ετών και άνω - Περισσότεροι από 20.000 θάνατοι έως το τέλος του 2021

Ζοφερές είναι οι εκτιμήσεις του Νίκου Τζανάκη. "Θα φτάσουμε μέχρι τα Χριστούγεννα τους 750 διασωληνωμένους και προς το τέλος του μήνα θα δούμε τους θανάτους να μειώνονται κλιμακωτά".

ΜΕΛΕΤΗ ΤΟΥ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ ΧΑΡΒΑΡΝΤ 07 Δεκ 2021 | 10:07

Γρήγορη η ανάρρωση μετά από την σπάνια μυοκαρδίτιδα σε νέους λόγω εμβολίου κορονοϊού

Οι περισσότεροι νέοι κάτω των 21 ετών αναρρώνουν γρήγορα από την πολύ σπάνια μυοκαρδίτιδα μετά από εμβόλιο Covid-19, σύμφωνα με αμερικανική μελέτη.

ΤΙ ΔΕΙΧΝΟΥΝ ΤΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ 07 Δεκ 2021 | 10:02

Ραγδαία αύξηση στα ραντεβού εμβολιασμού: 150.000 για α' δόση μέσα σε μια εβδομάδα - Τα 67.000 άνω των 60 ετών

Αυξάνεται με ραγδαία ταχύτητα ο ρυθμός των εμβολιασμών στη χώρα.

ΑΔΙΟΡΘΩΤΟΣ ΑΡΝΗΤΗΣ 07 Δεκ 2021 | 09:54

Αμετανόητοι στην Μητρόπολη Αιτωλοακαρνανίας: Προκαλεί με fake news ο Ιεροκήρυκας την ώρα που χαροπαλεύει ο Μητροπολίτης

Απίστευτη επιστολή του Αρχιμανδρίτη Παύλου Ντανά προς τον Μητροπολίτη Δωδώνης Χρυσόστομο, στην οποία γράφει διάφορα παραληρηματικά κατά των εμβολίων.

ΜΕΓΑΛΗ ΜΕΤΑΔΟΤΙΚΟΤΗΤΑ 07 Δεκ 2021 | 09:14

Μετάλλαξη Ομικρον: Ανησυχία για τα πρώτα κρούσματα σε Κρήτη και Αθήνα - Οσα γνωρίζουμε μέχρι σήμερα

Σε συνεχή επαγρύπνηση και με έκδηλη την ανησυχία, η διεθνής κοινότητα σπεύδει να λάβει μέτρα ενόψει της επικράτησης της μετάλλαξης Όμικρον μέσα στους επόμενους 7 μήνες.

ΤΙ ΔΕΙΧΝΟΥΝ ΤΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ 07 Δεκ 2021 | 08:49

"Τρέχουν" οι εμβολιασμοί στην Ελλάδα - Πάνω από 120.000 την Δευτέρα - Κατακόρυφη αύξηση και στα ραντεβού

Ιδιαίτερα ενθαρρυντικά είναι τα στοιχεία από τους εμβολιασμούς κατά του κορονοϊού στη χώρα μας τις τελευταίες ημέρες.

ΤΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΓΙΑ ΚΑΘΕ ΕΜΒΟΛΙΟ 07 Δεκ 2021 | 08:30

Εμβολιασμός τρίτης δόσης: Ποιο εμβόλιο κάνουμε ανά κατηγορία - Ποιο παράγει περισσότερα αντισώματα

Τα mRNA εμβόλια είναι αυτά που παράγουν την μεγαλύτερη αύξηση των αντισωμάτων, όταν χορηγούνται 10-12 εβδομάδες μετά τη δεύτερη δόση.

ΟΣΑ ΕΙΠΕ ΣΕ ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΟΥ 07 Δεκ 2021 | 08:25

Κυβερνητικός εκπρόσωπος: Η αγορά πρέπει να είναι ανοιχτή τα Χριστούγεννα - Το lockdown δεν είναι στα σχέδια μας

"Η κυβέρνησή μας είναι από τις πρώτες στην Ευρώπη που πήρε τα πιο γενναία, δυσάρεστα και ριζοσπαστικά μέτρα", είπε.

ΚΑΘΗΓΗΤΗΣ ΣΤΙΣ ΗΠΑ 07 Δεκ 2021 | 08:12

Παυλάκης: Θα βλέπουμε 100 νεκρούς καθημερινά μέχρι το τέλος του χρόνου - Είναι πρόβλημα ότι δεν σοκαριζόμαστε πια

"Ενδέχεται να βλέπουμε καθημερινά 100 νεκρούς κάθε μέρα μέχρι τις γιορτές. Μπορεί να φτάσουμε τους ακόμα και 21000 νεκρούς, μέχρι το τέλος του χρόνου", είπε ο Γιώργος Παυλάκης.