Πώς θα ταξιδεύουμε με αεροπλάνα, πλοία και ΚΤΕΛ από Δευτέρα - Σήμερα οι επίσημες ανακοινώσεις

Ποιο θα είναι το πρωτόκολλο για τα ταξίδια και ποια τα μέτρα προστασίας και ασφαλείας των επιβατών στα Μέσα Μεταφοράς.

THETOC TEAM
ΓΡΑΦΕΙ: THETOC TEAM

Από τη Δευτέρα 18 Μαΐου θα επιτρέπεται η μετακίνηση σε άλλο νομό, αλλά και στην Κρήτη, αφού το μέτρο απαγόρευσης που επιβλήθηκε στις 23 Μαρτίου λήγει την Κυριακή.

Ο υφυπουργός Προστασίας του Πολίτη, Νίκος Χαρδαλιάς, στην επίσημη ενημέρωση του Υπουργείου Υγείας της Πέμπτης για την πορεία του κορονοϊού στη χώρα, διευκρίνισε ότι επιτρέπεται η μετακίνηση και στην Εύβοια.

Όσον αφορά τη Λευκάδα, την Ελαφόνησο, είπε πως ορίζονται ως νησιωτικοί περιορισμοί και ως εκ τούτου η μετακίνηση σε αυτούς τους προορισμούς και στα υπόλοιπα νησιά θα επιτραπεί, αν όλα πάνε καλά, εφόσον το επιτρέψουν τα δεδομένα, από τις 25 Μαΐου.

"Από τη Δευτέρα επιτρέπονται οι διαπεριφερειακές μετακινήσεις καθώς και οι μετακινήσεις από και προς την Κρήτη", είπε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας στην ενημέρωση της Πέμπτης προς τους δημοσιογράφους και σημείωσε ότι σήμερα, Παρασκευή, θα ανακοινωθούν τα πρωτόκολλα για τις αεροπορικές, τις ακτοπλοϊκές και τις οδικές μεταφορές.

Παράλληλα, ανακοίνωσε ότι η κυβέρνηση καταρτίζει ολοκληρωμένο σχέδιο για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων στον τουρισμό, "που θα είναι μεγάλες" όπως είπε χαρακτηριστικά, ενώ σε σχετική ερώτηση για τον τουρισμό και στις διμερείς συμφωνίες που υπάρχουν απάντησε: "Θα έχουμε τουρίστες, δεν ξέρουμε πόσους, Στόχος είναι να περιορίσουμε τις απώλειες. Εργαζόμαστε για να έχουμε όσο γίνεται μεγαλύτερη τουριστική περίοδο και για την επόμενη τουριστική περίοδο".

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Μέχρι την Κυριακή, τα ταξίδια σε επαρχία και κάθε μετακίνηση εκτός περιφερειακής ενότητας όπου κατοικεί κάποιος επιτρέπονται μόνο, και εφόσον αποδεικνύονται από τα αντίστοιχα έγγραφα, για:

-λόγους τροφοδοσίας

-λόγους υγείας

-επαγγελματικής απασχόλησης.

Εννοείται πως όποιος επιθυμεί να μετακινηθεί στην περιοχή όπου έχει δηλώσει τη μόνιμη κατοικία του, μπορεί να μετακινηθεί έχοντας μαζί του το έντυπο Ε1 της φορολογικής του δήλωσης, όπου αναγράφεται ο τόπος μόνιμης κατοικίας.

Πώς θα ταξιδεύουμε από τη Δευτέρα

Ο οδικός χάρτης για την απελευθέρωση των μετακινήσεων και των μεταφορών αναμένεται να ανακοινωθεί την Παρασκευή, με συγκεκριμένα υγειονομικά πρωτόκολλα στους σταθμούς, τα αεροδρόμια και τα λιμάνια.

Όσοι προτίθενται να ταξιδέψουν θα πρέπει να εφαρμόζουν απαρέγκλιτα τα μέτρα προκειμένου να διασφαλιστεί η αποφυγή διασποράς του κορονοϊού.

Όσον αφορά τα αεροπλάνα, θα επιτρέπονται οι πτήσεις εσωτερικού και μόνο με προορισμό την ηπειρωτική Ελλάδα και την Κρήτη. Σύμφωνα με το κεντρικό δελτίο ειδήσεων του Star, μετακινήσεις με αεροπλάνο θα γίνονται ως εξής:

- Τσεκ ιν μόνο ηλεκτρονικά.

-Απολύμανση στις αποσκευές και χειραποσκευές που θα μπαίνουν στα ντουλαπάκια του αεροπλάνου.

- Η μάσκα θα είναι υποχρεωτική για τους επιβάτες από τη στιγμή που θα μπαίνουν στο αεροδρόμιο μέχρι την ώρα που θα βγαίνουν από το αεροδρόμιο του προορισμού. Ειδικά μέσα στο αεροπλάνο.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

- Ερωτηματικά παρμένουν για το αν θα υπάρχει κενό στα καθίσματα ανάμεσα στους επιβάτες. Υπάρχει μέριμνα για φίλτρα νοσοκομειακού εξαερισμού των χώρων του αεροπλάνου, ενώ πρέπει να τηρούνται αποστάσεις ασφαλείας στην επικύρωση των εισιτηρίων και την παραλαβή των αποσκευών.

Όσον αφορά τις μετακινήσεις στο εξωτερικό, όταν αυτές επιτραπούν, θα γίνεται θερμομέτρηση στους επιβάτες πριν επιβιβαστούν, αλλά και μετά.

Επιστρέφουν τα τρένα: Επανέναρξη δρομολογίων από τη Δευτέρα - Τα μέτρα προστασίας

Επανέρχονται από την ερχόμενη Δευτέρα, 18 Μαΐου, τα σιδηροδρομικά δρομολόγια στον άξονα Αθήνα-Θεσσαλονίκη-Αθήνα, στο πλαίσιο της σταδιακής χαλάρωσης των περιορισμών στις μετακινήσεις.

Ειδικότερα, σύμφωνα με ανακοίνωση της ΤΡΑΙΝΟΣΕ ΑΕ, "έχοντας ληφθεί όλα τα απαραίτητα μέτρα προστασίας της υγείας των επιβατών, από την Δευτέρα 18.05.2020 θα κυκλοφορούν οι αμαξοστοιχίες IC 50, IC 52, IC56 και IC 58, από την Αθήνα με προορισμό την Θεσσαλονίκη, καθώς και οι αμαξοστοιχίες IC 51, IC 53, IC 57 και IC 59, από την Θεσσαλονίκη με προορισμό την Αθήνα.

Οι επιβάτες, οι οποίοι επιθυμούν να πραγματοποιήσουν ταξίδι με επιστροφή εντός της ίδιας ημέρας, έχουν τη δυνατότητα να επιλέξουν τα πρώτα πρωινά, express δρομολόγια IC 50 & 51, από Αθήνα ή Θεσσαλονίκη, να μεταβούν γρήγορα και με ασφάλεια στο κέντρο της πόλης και να επιστρέψουν με τις απογευματινές αμαξοστοιχίες IC 58 & 59, αντίστοιχα.

Επίσης, από την ερχόμενη Δευτέρα επανακυκλοφορούν οι αμαξοστοιχίες 81, 83, 84 και 86 στη διαδρομή Θεσσαλονίκη-Φλώρινα και αντίστροφα, καθώς και τα τοπικά δρομολόγια στη γραμμή Λάρισα-Βόλος-Λάρισα. Η εταιρεία ενημερώνει το επιβατικό κοινό πως οι αμαξοστοιχίες της ΤΡΑΙΝΟΣΕ ΑΕ πληρούν όλες τις προϋποθέσεις προστασίας για την υγεία και την ασφάλειά τους, καθώς και για την υγεία και την ασφάλεια του προσωπικού μας.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Συγκεκριμένα:

* Το προσωπικό μας χρησιμοποιεί τον απαραίτητο εξοπλισμό.

* Υπάρχουν σημεία με αντισηπτικό σε κάθε βαγόνι όλων των αμαξοστοιχιών.

* Υπάρχει συνεχής εισροή φρέσκου αέρα σε όλες τις αμαξοστοιχίες.

* Γίνεται διαρκής αλλαγή φίλτρων αέρος σε όλες τις αμαξοστοιχίες.

* Γίνεται καθημερινή απολύμανση όλων των αμαξοστοιχιών.

* Υπάρχει έλεγχος στις επιβιβάσεις.

* Όλα τα εισιτήρια μας εκδίδονται ηλεκτρονικά".

Τι θα ισχύει για τα πλοία

Ο μέγιστος αριθμός για τα συμβατικά πλοία προβλέπεται να φθάνει μέχρι και το 55% κατά περίπτωση ενώ στα ταχύπλοα, ο αντίστοιχος αριθμός είναι στο 50%.

Αναλυτικότερα, ο μέγιστος επιτρεπόμενος αριθμός στα συμβατικά επιβατηγά πλοία τα οποία δεν διαθέτουν καμπίνες για τους επιβάτες είναι ίσος με 50% του μέγιστου επιτρεπόμενου αριθμού που ορίζει η ισχύουσα νομοθεσία τόσο για τους στεγασμένους όσο και στους εξωτερικούς χώρους.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Στην περίπτωση των πλοίων με καμπίνες το ποσοστό ανέρχεται στο 55%, αντίστοιχα. Σε ό,τι αφορά στα καθίσματα αεροπορικού τύπου η κατανομή θέσεων θα είναι τέτοια ώστε να υπάρχει ένα κάθισμα κατειλημμένο και ένα κάθισμα κενό προς όλες τις κατευθύνσεις. Παράλληλα θα υπάρχει και ειδική σήμανση για το πού επιτρέπεται να καθίσει επιβάτης και πού όχι, προκειμένου να τηρούνται αποστάσεις.

Στις καμπίνες θα τηρείται η αναλογία ένας επιβάτης ανά καμπίνα ή μέχρι 4 επιβάτες ανά καμπίνα αν πρόκειται για οικογένεια σε μία κράτηση. Η καμπίνα θα πρέπει να αερίζεται με φυσικό τρόπο εάν είναι εφικτό ή διαφορετικά με τεχνητό τρόπο και να παραμένει άδεια με ανοιχτή την πόρτα μετά τον καθαρισμό και την απολύμανση για τουλάχιστον 3 ώρες πριν τη χρήση της από τους επόμενους επιβάτες.

Στα ταχύπλοα ο μέγιστος αριθμός επιβατών ορίζεται στο 50% του μέγιστου επιτρεπόμενου αριθμού που ορίζει η ισχύουσα νομοθεσία. Αντίστοιχα, η κατανομή των θέσεων θα είναι ανάλογη αυτής που αναφέρθηκε προηγουμένως για τα συμβατικά πλοία, με μία κενή θέση προς πάσα κατεύθυνση, προκειμένου να τηρούνται οι αποστάσεις.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Τα πρακτορεία πώλησης εισιτηρίων, οι ταξιδιωτικές εταιρείες και τα ταξιδιωτικά γραφεία πρέπει να παρέχουν στους ταξιδιώτες κατά την έκδοση των εισιτήριων και πριν από το ταξίδι πληροφορίες σχετικά με τους νέους κανονισμούς ενώ οφείλουν να ενημερώνουν τους ταξιδιώτες ότι είναι πιθανή η άρνηση της επιβίβασης τους στο πλοίο σε περίπτωση που έχουν νοσήσει ή έχουν έρθει σε επαφή χωρίς τη χρήση Μέτρων Ατομικής Προστασίας (ΜΑΠ) με επιβεβαιωμένο κρούσμα το οποίο έχει νοσήσει από λοίμωξη COVID-19 ή στη μη συμμόρφωση τους με τους κανόνες πρόληψης της μετάδοσης (χρήση ΜΑΠ, κοινωνική απόσταση κ.ά.) όπως αυτά περιγράφονται στις παρακάτω παραγράφους.

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr

24ΩΡΗ ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΗ ΑΠΕΡΓΙΑ 06 Μαϊ 2021 | 06:10

Δεμένα σήμερα τα πλοία στα λιμάνια λόγω της απεργίας για την Εργατική Πρωτομαγιά

Δεμένα θα παραμείνουν σήμερα, Πέμπτη, τα πλοία στα λιμάνια της χώρας, λόγω της 24ωρης πανελλαδικής απεργίας σε όλες τις κατηγορίες πλοίων.

ΣΕ ΟΛΗ ΤΗ ΧΩΡΑ 05 Μαϊ 2021 | 21:13

Δεμένα τα πλοία στα λιμάνια αύριο - Απεργία για την Εργατική Πρωτομαγιά

Χωρίς πλοία αύριο η χώρα - Κάλεσμα της ΠΝΟ για συμμετοχή στην κινητοποίηση.

ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΟ ΕΚΠΑ 03 Μαϊ 2021 | 17:14

Κορονοϊός: Τι μπορεί να κάνει όποιος έχει εμβολιαστεί πλήρως για τον κορονοϊό- Tι ισχύει για μάσκες, ταξίδια και επαφή με κρούσμα

Απαντήσεις που αφορούν στις δραστηριότητες μετά στην ολοκλήρωση του εμβολιασμού για τον κορoνοϊό, δίνουν καθηγητές της Ιατρικής σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών.

ΤΙ ΠΡΟΤΕΙΝΕΙ 03 Μαϊ 2021 | 15:46

Κομισιόν: Μείωση των περιορισμών στα μη απαραίτητα ταξίδια στην ΕΕ

Η Κομισιόν προτείνει μείωση των περιορισμών στα μη απαραίτητα ταξίδια στην ΕΕ

ΣΥΝΕΧΙΖΟΝΤΑΙ ΟΙ ΕΛΕΓΧΟΙ ΤΗΣ ΑΣΤΥΝΟΜΙΑΣ 01 Μαϊ 2021 | 09:51

Πάσχα: Τι ισχύει για μετακινήσεις, απαγόρευση κυκλοφορίας και εκκλησίες - Όλα τα μέτρα

Όλα τα μέτρα για μετακινήσεις και ωράριο κυκλοφορίας το Πάσχα - Συνεχίζονται οι έλεγχοι της αστυνομίας - Αλλαγές στα δρομολόγια των μέσων μαζικής μεταφοράς - Τα μέτρα στις εκκλησίες.

ΔΙΕΘΝΕΙΣ ΑΦΙΞΕΙΣ ΜΕ ΑΡΝΗΤΙΚΟ ΤΕΣΤ 72 ΩΡΩΝ 30 Απρ 2021 | 14:27

ΥΠΑ: Νέες οδηγίες για τις πτήσεις εξωτερικού - Ποιοι εξαιρούνται από την 7ημερη καραντίνα

Παράταση έως 14 Μαΐου των αεροπορικών οδηγιών για πτήσεις εξωτερικού

ΟΛΑ ΤΑ ΜΕΤΡΑ 29 Απρ 2021 | 22:31

Πάσχα: Οι φετινοί κανόνες για το γιορτινό τραπέζι και τις μετακινήσεις - Τι ισχύει για τις εκκλησίες

Πάσχα με αλλαγές στην απαγόρευση κυκλοφορίας και αντίστροφη μέτρηση για το άνοιγμα της εστίασης.

ΟΔΗΓΟΣ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ 29 Απρ 2021 | 07:11

Βήμα-βήμα η επιστροφή στην κανονικότητα: Ελεύθερες οι διαδημοτικές μετακινήσεις, τέλος τα SMS από τις 15 Μαΐου

Ανάσες ελευθερίας με ελεύθερες μετακινήσεις από δήμο σε δήμο - Μέχρι πότε θα στέλνουμε SMS στο 13033 - Τι ισχύει για το πασχαλινό τραπέζι.

ΟΣΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΞΕΡΟΥΜΕ 29 Απρ 2021 | 07:04

Τα μέτρα που ισχύουν για τις ημέρες του Πάσχα: Για εκκλησίες, μετακινήσεις, ωράριο κυκλοφορίας

Ολα τα μέτρα που ισχύσουν από τη Μεγάλη Παρασκευή έως τη Δευτέρα του Πάσχα - Τι πρέπει να γνωρίζουμε.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ 28 Απρ 2021 | 17:56

Πάσχα: Τι πρέπει να γνωρίζουν όσοι τελικά ταξιδέψουν - 9 απαντήσεις του υπουργείου Τουρισμού

Χρήσιμες απαντήσεις σε εννέα ερωτήματα αναφορικά με τα έκτακτα μέτρα προστασίας της δημόσιας υγείας για τις ημέρες του Πάσχα.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ 28 Απρ 2021 | 17:11

"Θρίλερ" με τα sms: Παραμένουν έως 15 Μαΐου - Με κωδικό 6 στην εστίαση - Ελεύθερες οι διαδημοτικές μετακινήσεις

Ποιος κωδικός θα χρησιμοποιείται στο sms για μετάβαση σε κατάστημα εστίασης.

ΑΠΟ ΤΗ ΔΕΥΤΕΡΑ ΤΟΥ ΠΑΣΧΑ 28 Απρ 2021 | 15:04

Κορονοϊός: Έκτακτες ανακοινώσεις Χαρδαλιά - Απελευθερώνονται οι διαδημοτικές μετακινήσεις - Τέλος τα SMS στο 13033

Επίσημες ανακοινώσεις από τον Νίκο Χαρδαλιά, κατά τη διάρκεια της απογευματινής ενημέρωσης για την πορεία της πανδημίας του κορονοϊού

ΤΙ ΑΝΑΦΕΡΟΥΝ ΟΗΓΕΣ ΤΗΣ ΕΛ.ΑΣ. 28 Απρ 2021 | 11:54

Συνεχίζονται οι σαρωτικοί έλεγχοι στα διόδια - 217 οχήματα γύρισαν πίσω από Ελευσίνα και Αφίδνες

Οι έλεγχοι θα συνεχιστούν με αμείωτο ρυθμό όλη τη Μεγάλη Εβδομάδα, ενώ διασταυρώνονται όλα τα έγγραφα που επιδεικνύονται στους αστυνομικούς.