
Σε τροχιά επανεκκίνησης μπαίνει ο τουρισμός μας από τον προσεχή Μάιο και όλοι οι παράγοντες της οικονομίας και της τουριστικής βιομηχανίας θεωρούν ότι το 2021 θα είναι καλύτερο από το 2020, δεδομένης και της έκτασης που λαμβάνουν οι εμβολιασμοί παγκοσμίως.
"Αν όλα εξελιχθούν καλά στο μέτωπο του Covid-19, με την πρώτη χαραμάδα, η Ελλάδα θα είναι σε θέση να υποδεχτεί τουρίστες και νωρίτερα. Συζητάμε για σταδιακή απελευθέρωση των ταξιδιών από την Ευρώπη, τις ΗΠΑ, το Ηνωμένο Βασίλειο, το Ισραήλ, τη Σερβία και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα. Επιπλέον, θα επιτρέπεται το yachting (απόπλους/κατάπλους), καθώς και οι κρουαζιέρες χωρίς ενδιάμεσες στάσεις σε λιμάνια, οι λεγόμενες "blue cruises"" επισημαίνει ο υπουργός Τουρισμού Χάρης Θεοχάρης σε συνέντευξή του στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, τονίζοντας πως το διεθνές ενδιαφέρον για το άνοιγμα του ελληνικού τουρισμού είναι πολύ μεγάλο και συχνά εκδηλώνεται με έντονη αδημονία.
"Αυτή την αίσθηση είχα, για παράδειγμα, και κατά την πρόσφατη επίσκεψή μου στη Ρουμανία, μια πολύ σημαντική αγορά για την Βόρεια Ελλάδα. Παρ' όλα αυτά, προχωρούμε με τη μέγιστη δυνατή προσοχή, βήμα-βήμα".
Όσο για το πως θα ανοίξει η τουριστική αγορά, ο υπουργός ανέφερε: "Για μετά τις 14 Μαϊου, θα θέσουμε σε εφαρμογή το συνολικό σχέδιο επανεκκίνησης του τουρισμού. ο σχέδιο επανεκκίνησης; Αφορά, πρώτον τον τρόπο που θα μπορεί κάποιος να έρθει στη χώρα μας. Θα πρέπει ή να είναι εμβολιασμένος ή να έχει αναρρώσει από την ασθένεια ή να έχει αρνητικό τεστ. Δεύτερον, όταν έρθει, θα υποβληθεί με το καινοτόμο σύστημα "EVA" σε δειγματοληπτικό, στοχευμένο έλεγχο στο αεροδρόμιο. Τρίτον, θα αξιοποιήσουμε τα rapid tests. Τέταρτον, θα υπάρχουν ξενοδοχεία απομόνωσης για τα κρούσματα. Πέμπτον, τα πρωτόκολλα που θα ισχύουν και φέτος".
Ο κ. Θεοχάρης, αφού κάνει εκτενή αναφορά στο Ψηφιακό (Πράσινο) Πιστοποιητικό Εμβολιασμού, που όπως εξηγεί, θα συμβάλλει καθοριστικά στην αύξηση της ροής εισερχομένων τουριστών στη χώρα, αφήνει μια αχτίδα αισιοδοξίας οι ελεύσεις ξένων επισκεπτών στην Ελλάδα να είναι και πριν την 14η Μαΐου. "Αν όλα εξελιχθούν καλά στο μέτωπο του Covid-19, με την πρώτη χαραμάδα, η Ελλάδα θα είναι σε θέση να υποδεχτεί τουρίστες και νωρίτερα" αναφέρει και προσθέτει ότι το υπουργείο συζητά για σταδιακή απελευθέρωση των ταξιδιών από την ΕΕ, τις ΗΠΑ, το Ηνωμένο Βασίλειο, το Ισραήλ, τη Σερβία και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα.
Αναφορικά με την εξέλιξη της τουριστικής χρονιάς, ο κ. Θεοχάρης εκφράζει την αισιοδοξία του, τονίζοντας ότι το 2021 θα είναι καλύτερο από την προηγούμενη χρονιά και την ίδια στιγμή θα θέσει την Ελλάδα σε τροχιά ανάπτυξης και ανάκαμψης για το μέλλον.

Ο τουρισμός δεν μπορεί να λειτουργήσει αν δεν είναι ανοιχτά εστίαση και λιανεμπόριο
Ο γενικός γραμματέας του ΕΟΤ Δημήτρης Φραγκάκης, μιλώντας στο ραδιόφωνο του ΣΚΑΪ 100,3 τόνισε ότι ο τουρισμός δεν μπορεί να λειτουργήσει αν δεν είναι ανοιχτά η εστίαση και το λιανεμπόριο.
Εξήγησε ότι καταληκτική ημερομηνία για άνοιγμα του τουρισμού είναι η 14η Μαΐου, ωστόσο γίνεται προσπάθεια να ανοίξει ο τουρισμός πιλοτικά νωρίτερα, ακόμα και εντός του Απριλίου.
Στο πλαίσιο αυτό, γίνονται διμερείς συζητήσεις με χώρες όπως το Ισραήλ, το Ηνωμένο Βασίλειο, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και τη Σαουδική Αραβία.
Ο κ. Φραγκάκης πάντως τόνισε ότι ο τουρισμός δεν μπορεί να λειτουργήσει αν δεν είναι ανοιχτά η εστίαση και το λιανεμπόριο.
Αναφερόμενος σε χώρες που εμβολιάζονται με το ρωσικό εμβόλιο Sputnik V, όπως είναι η Ρωσία και η Σερβία, τόνισε ότι αν δεν υπάρξει έγκρισή του από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων, δε θα γίνεται δεκτό στη χώρα μας και οι τουρίστες που έχουν εμβολιαστεί με το συγκεκριμένο εμβόλιο θα πρέπει να προσκομίζουν αρνητικό μοριακό τεστ.
Ποιοι εργαζόμενοι θα κάνουν υποχρεωτικά self test
Υποχρεωτική θα είναι η χρήση του self test για εκπαιδευτικούς, αλλά και για όλους τους εργαζόμενους στον τουρισμό, το λιανεμπόριο, την εστίαση και τη ναυτιλία.
Τη στρατηγική της κυβέρνησης για το self test παρουσίασε την Παρασκευή ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας, Βασίλης Κοντοζαμάνης, σημειώνοντας ότι "κάθε πολίτης δικαιούται ένα τεστ την εβδομάδα για διάστημα δύο μηνών".
Συγκεκριμένα, ο κ. Κοντοζαμάνης ανέφερε ότι η εκστρατεία των self test θα λειτουργεί συμπληρωματικά και παράλληλα με τις υπόλοιπες δράσεις, τονίζοντας ότι με αυτόν τον τρόπο θα οδηγηθούμε σε σταδιακή επανεκκίνηση των δραστηριοτήτων. Την ίδια στιγμή, ο αναπληρωτής υπουργός εξήγησε ότι τα self test πληρούν τις ίδιες προδιαγραφές με τα rapid test και είναι πολύ πιο απλά στη χρήση τους και με απλές οδηγίες.
"Κάθε πολίτης δικαιούται ένα τεστ την εβδομάδα για διάστημα δύο μηνών" υπογράμμισε ο ίδιος και σημείωσε πως εξετάζεται να δοθεί προτεραιότητα την πρώτη εβδομάδα στα άτομα έως 67 ετών, προκειμένου να αποφευχθούν οι συνωστισμοί.
Επιπλέον, όπως διευκρίνισε, τα αποτελέσματα θα δηλώνονται σε ηλεκτρονική πλατφόρμα, ενώ η χρήση του self test θα είναι προαιρετική για την πλειονότητα των πολιτών, αλλά υποχρεωτική για ομάδες πληθυσμού, και συγκεκριμένα σε όσους εργάζονται στους κλάδους του τουρισμού, του λιανεμπορίου και της εστίασης και της ναυτιλίας.
Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις
Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr