Follow us

Το σχέδιο για το άνοιγμα του τουρισμού: Τα 5 βήματα για καλοκαιρινές διακοπές στην Ελλάδα

Με προϋπόθεση να ανοίξει η εστίαση και το λιανεμπόριο, η Ελλάδα φιλοδοξεί να υποδεχτεί τους πρώτους ξένους επισκέπτες πριν από τις 14 Μαΐου.

THETOC TEAM
ΓΡΑΦΕΙ: THETOC TEAM
1

Σε τροχιά επανεκκίνησης μπαίνει ο τουρισμός μας από τον προσεχή Μάιο και όλοι οι παράγοντες της οικονομίας και της τουριστικής βιομηχανίας θεωρούν ότι το 2021 θα είναι καλύτερο από το 2020, δεδομένης και της έκτασης που λαμβάνουν οι εμβολιασμοί παγκοσμίως.

"Αν όλα εξελιχθούν καλά στο μέτωπο του Covid-19, με την πρώτη χαραμάδα, η Ελλάδα θα είναι σε θέση να υποδεχτεί τουρίστες και νωρίτερα. Συζητάμε για σταδιακή απελευθέρωση των ταξιδιών από την Ευρώπη, τις ΗΠΑ, το Ηνωμένο Βασίλειο, το Ισραήλ, τη Σερβία και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα. Επιπλέον, θα επιτρέπεται το yachting (απόπλους/κατάπλους), καθώς και οι κρουαζιέρες χωρίς ενδιάμεσες στάσεις σε λιμάνια, οι λεγόμενες "blue cruises"" επισημαίνει ο υπουργός Τουρισμού Χάρης Θεοχάρης σε συνέντευξή του στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, τονίζοντας πως το διεθνές ενδιαφέρον για το άνοιγμα του ελληνικού τουρισμού είναι πολύ μεγάλο και συχνά εκδηλώνεται με έντονη αδημονία.

"Αυτή την αίσθηση είχα, για παράδειγμα, και κατά την πρόσφατη επίσκεψή μου στη Ρουμανία, μια πολύ σημαντική αγορά για την Βόρεια Ελλάδα. Παρ' όλα αυτά, προχωρούμε με τη μέγιστη δυνατή προσοχή, βήμα-βήμα".

Όσο για το πως θα ανοίξει η τουριστική αγορά, ο υπουργός ανέφερε: "Για μετά τις 14 Μαϊου, θα θέσουμε σε εφαρμογή το συνολικό σχέδιο επανεκκίνησης του τουρισμού. ο σχέδιο επανεκκίνησης; Αφορά, πρώτον τον τρόπο που θα μπορεί κάποιος να έρθει στη χώρα μας. Θα πρέπει ή να είναι εμβολιασμένος ή να έχει αναρρώσει από την ασθένεια ή να έχει αρνητικό τεστ. Δεύτερον, όταν έρθει, θα υποβληθεί με το καινοτόμο σύστημα "EVA" σε δειγματοληπτικό, στοχευμένο έλεγχο στο αεροδρόμιο. Τρίτον, θα αξιοποιήσουμε τα rapid tests. Τέταρτον, θα υπάρχουν ξενοδοχεία απομόνωσης για τα κρούσματα. Πέμπτον, τα πρωτόκολλα που θα ισχύουν και φέτος".

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Ο κ. Θεοχάρης, αφού κάνει εκτενή αναφορά στο Ψηφιακό (Πράσινο) Πιστοποιητικό Εμβολιασμού, που όπως εξηγεί, θα συμβάλλει καθοριστικά στην αύξηση της ροής εισερχομένων τουριστών στη χώρα, αφήνει μια αχτίδα αισιοδοξίας οι ελεύσεις ξένων επισκεπτών στην Ελλάδα να είναι και πριν την 14η Μαΐου. "Αν όλα εξελιχθούν καλά στο μέτωπο του Covid-19, με την πρώτη χαραμάδα, η Ελλάδα θα είναι σε θέση να υποδεχτεί τουρίστες και νωρίτερα" αναφέρει και προσθέτει ότι το υπουργείο συζητά για σταδιακή απελευθέρωση των ταξιδιών από την ΕΕ, τις ΗΠΑ, το Ηνωμένο Βασίλειο, το Ισραήλ, τη Σερβία και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα.

Αναφορικά με την εξέλιξη της τουριστικής χρονιάς, ο κ. Θεοχάρης εκφράζει την αισιοδοξία του, τονίζοντας ότι το 2021 θα είναι καλύτερο από την προηγούμενη χρονιά και την ίδια στιγμή θα θέσει την Ελλάδα σε τροχιά ανάπτυξης και ανάκαμψης για το μέλλον.

1

Ο τουρισμός δεν μπορεί να λειτουργήσει αν δεν είναι ανοιχτά εστίαση και λιανεμπόριο

Ο γενικός γραμματέας του ΕΟΤ Δημήτρης Φραγκάκης, μιλώντας στο ραδιόφωνο του ΣΚΑΪ 100,3 τόνισε ότι ο τουρισμός δεν μπορεί να λειτουργήσει αν δεν είναι ανοιχτά η εστίαση και το λιανεμπόριο.

Εξήγησε ότι καταληκτική ημερομηνία για άνοιγμα του τουρισμού είναι η 14η Μαΐου, ωστόσο γίνεται προσπάθεια να ανοίξει ο τουρισμός πιλοτικά νωρίτερα, ακόμα και εντός του Απριλίου.

Στο πλαίσιο αυτό, γίνονται διμερείς συζητήσεις με χώρες όπως το Ισραήλ, το Ηνωμένο Βασίλειο, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και τη Σαουδική Αραβία.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Ο κ. Φραγκάκης πάντως τόνισε ότι ο τουρισμός δεν μπορεί να λειτουργήσει αν δεν είναι ανοιχτά η εστίαση και το λιανεμπόριο.

Αναφερόμενος σε χώρες που εμβολιάζονται με το ρωσικό εμβόλιο Sputnik V, όπως είναι η Ρωσία και η Σερβία, τόνισε ότι αν δεν υπάρξει έγκρισή του από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων, δε θα γίνεται δεκτό στη χώρα μας και οι τουρίστες που έχουν εμβολιαστεί με το συγκεκριμένο εμβόλιο θα πρέπει να προσκομίζουν αρνητικό μοριακό τεστ.

Ποιοι εργαζόμενοι θα κάνουν υποχρεωτικά self test

Υποχρεωτική θα είναι η χρήση του self test για εκπαιδευτικούς, αλλά και για όλους τους εργαζόμενους στον τουρισμό, το λιανεμπόριο, την εστίαση και τη ναυτιλία.

Τη στρατηγική της κυβέρνησης για το self test παρουσίασε την Παρασκευή ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας, Βασίλης Κοντοζαμάνης, σημειώνοντας ότι "κάθε πολίτης δικαιούται ένα τεστ την εβδομάδα για διάστημα δύο μηνών".

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Συγκεκριμένα, ο κ. Κοντοζαμάνης ανέφερε ότι η εκστρατεία των self test θα λειτουργεί συμπληρωματικά και παράλληλα με τις υπόλοιπες δράσεις, τονίζοντας ότι με αυτόν τον τρόπο θα οδηγηθούμε σε σταδιακή επανεκκίνηση των δραστηριοτήτων. Την ίδια στιγμή, ο αναπληρωτής υπουργός εξήγησε ότι τα self test πληρούν τις ίδιες προδιαγραφές με τα rapid test και είναι πολύ πιο απλά στη χρήση τους και με απλές οδηγίες.

"Κάθε πολίτης δικαιούται ένα τεστ την εβδομάδα για διάστημα δύο μηνών" υπογράμμισε ο ίδιος και σημείωσε πως εξετάζεται να δοθεί προτεραιότητα την πρώτη εβδομάδα στα άτομα έως 67 ετών, προκειμένου να αποφευχθούν οι συνωστισμοί.

Επιπλέον, όπως διευκρίνισε, τα αποτελέσματα θα δηλώνονται σε ηλεκτρονική πλατφόρμα, ενώ η χρήση του self test θα είναι προαιρετική για την πλειονότητα των πολιτών, αλλά υποχρεωτική για ομάδες πληθυσμού, και συγκεκριμένα σε όσους εργάζονται στους κλάδους του τουρισμού, του λιανεμπορίου και της εστίασης και της ναυτιλίας.

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr

ΠΟΙΟΥΣ ΠΡΟΟΡΙΣΜΟΥΣ ΠΡΟΤΙΜΟΥΝ 02 Ιουν 2023 | 08:58

Σαρώνει ο τουρισμός: Η Ελλάδα στο top 10 για Αμερικανούς, Αυστραλούς, Βραζιλιάνους και Καναδούς τουρίστες

Οι δημοφιλέστεροι προορισμοί των τουριστών από τις ΗΠΑ στην Ελλάδα είναι η Αττική, το Νότιο Αιγαίο και η Πελοπόννησος. Ο μέσος όρος των διανυκτερεύσεων ξεπερνά τις δέκα.

ΣΠΑΝΙΟ ΜΕΤΡΟ 30 Μαϊ 2023 | 16:03

Το TripAdvisor προειδοποιεί τους τουρίστες για τα χρυσά καβουροπόδαρα στο DK Oyster- "Η χειρότερη εμπειρία μου στη Μύκονο"

"Προειδοποίηση ασφαλείας" εξέδωσε η πλατφόρμα Trip Advisor για την προστασία όσων σκέφτονται να επισκεφθούν το εστιατόριο της Μυκόνου που σερβίρει "χρυσά" καβουροπόδαρα.

ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ 28 Μαϊ 2023 | 16:11

Το ανεξερεύνητο διαμάντι του Αιγαίου: Το νησί των ποιητών, του ούζου και της φιλοξενίας

Το νησί της Λέσβου μπορεί να "μαγέψει" τον επισκέπτη από την πρώτη στιγμή που θα το αντικρύσει.

ΕΡΓΑΣΙΑΚΟΣ ΕΚΦΟΒΙΣΜΟΣ 25 Μαϊ 2023 | 16:06

Σοβαρές καταγγελίες ξενοδοχοϋπαλλήλων στην Κρήτη: Ξενοδόχοι ζητούν 5.000 ευρώ από τους εργαζομένους αν παραιτηθούν

Σύμφωνα με τις καταγγελίες, ξενοδόχοι ζητούν από τους εργαζομένους τους 5.000 ευρώ σε περίπτωση που αποχωρήσουν πριν τη λήξη της τουριστικής περιόδου.

ΤΡΑΠΕΖΑ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ 23 Μαϊ 2023 | 21:07

Ξεπέρασαν το 1 εκατ. οι τουρίστες στο πρώτο τρίμηνο του 2023

Tα έσοδα από τον τουρισμό να καταγράψουν την ίδια περίοδο άνοδο κατά 63,8% στα 732,9 εκατ. ευρώ.

Η ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΗ ΛΙΣΤΑ 20 Μαϊ 2023 | 10:07

"Διαχρονικά αγαπημένη": Διθυραμβικό αφιέρωμα του CNBC στην Ελλάδα - "Οι επτά προορισμοί για να ζήσετε σαν ντόπιοι"

Εντυπωσιακό αφιέρωμα, του CNBC.com παροτρύνει τους αναγνώστες του να επισκεφτούν λιγότερο δημοφιλή νησιά της Ελλάδας και να ζήσουν "σαν ντόπιοι".

ΔΙΑΦΟΡΕΤΙΚΟΣ ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ 16 Μαϊ 2023 | 09:25

Χαμός από ξένους φωτογράφους για τα αεροσκάφη που "χορεύουν" στα ελληνικά φαράγγια [εικόνες]

Τουρίστες έρχονται στην Ελλάδα για να φωτογραφίζουν τα αεροσκάφη που "χορεύουν" στα φαράγγια

ΥΠΟΨΗΦΙΟΣ ΜΕ ΤΗ ΝΔ 15 Μαϊ 2023 | 09:10

Χάρης Θεοχάρης στο TheTOC: Οι 5 πυλώνες του προγράμματος της Νέας Δημοκρατίας

Πρόκειται για το στρατηγικό σχέδιο και το όραμα της παράταξής μας, με το οποίο προσερχόμαστε στις κάλπες της 21ης Μαΐου.

«GREECE. A LIFE-CHANGING EXPERIENCE» 11 Μαϊ 2023 | 17:18

"Διακοπές που σου αλλάζουν τη ζωή" - Η νέα καμπάνια του ΕΟΤ για την Ελλάδα - [Βίντεο]

Η νέα τουριστική καμπάνια του ΕΟΤ "Greece. A life-changing experience"

ΠΟΙΟΙ ΘΑ ΠΑΡΟΥΝ ΕΚΛΟΓΙΚΗ ΑΠΟΖΗΜΙΩΣΗ 10 Μαϊ 2023 | 13:47

Εκλογές 2023: Ποιοι εργαζόμενοι δικαιούνται εκλογικό επίδομα έως 900 ευρώ

Ποιες κατηγορίες εργαζομένων δικαιούνται εκλογική αποζημίωση-επίδομα, ύψους από 150 ευρώ έως 900 ευρώ, βάσει του νόμου 5043/2023

ΠΟΣΗ ΑΔΕΙΑ ΔΙΚΑΙΟΥΣΑΙ ΓΙΑ ΤΙΣ ΕΚΛΟΓΕΣ 09 Μαϊ 2023 | 13:10

Εκλογές 2023: Νέα απόφαση για την εκλογική άδεια - Πόσες μέρες δικαιούνται οι εργαζόμενοι

Τι προβλέπεται για την εκλογική άδεια που χορηγείται στους εργαζόμενους για τις εκλογές

ΤΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΤΗΣ ΤΤΕ 08 Μαϊ 2023 | 09:12

Σε επισκέπτες με... μεγαλύτερο πορτοφόλι ποντάρει φέτος η τουριστική αγορά

Στην αύξηση της μέσης δαπάνης ανά τουρίστα, που επί του παρόντος βρίσκεται στα ίδια επίπεδα με πέρυσι, ποντάρουν οι επιχειρηματίες της τουριστικής αγοράς.

''ΠΕΡΙΜΕΝΟΥΜΕ ΑΥΞΗΣΗ ΤΩΝ ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΩΝ ΡΟΩΝ'' 07 Μαϊ 2023 | 13:48

Η Ελλάδα έχει τη μεγαλύτερη τουριστική ανάπτυξη στην Ευρώπη, λέει ο Βασίλης Κικίλιας

''Οι φετινές επιδόσεις θα είναι αυξημένες από 10% έως 20% συγκριτικά με πέρυσι'', δήλωσε ο υπουργός Τουρισμού.