Follow us

Πώς το αβοκάντο προστατεύει από καρδιακές παθήσεις - Η σωστή ποσότητα που πρέπει να τρώμε

Μια νέα μελέτη έδειξε ότι η κατανάλωση τουλάχιστον δύο μερίδων αυτού του δημοφιλούς φρούτου την εβδομάδα συνδέεται με χαμηλότερο κίνδυνο καρδιαγγειακών παθήσεων.

ΑΒΟΚΑΝΤΟ

Μια νέα μελέτη έδειξε ότι η κατανάλωση τουλάχιστον δύο μερίδων αυτού του δημοφιλούς φρούτου την εβδομάδα συνδέεται με χαμηλότερο κίνδυνο καρδιαγγειακών παθήσεων.

Η έρευνα περιλάμβανε περισσότερα από 110.000 άτομα, που συμμετείχαν σε δύο μακροχρόνιες μελέτες του Χάρβαρντ. Οι συμμετέχοντες ήταν μεταξύ 30 έως 75 ετών και δεν παρουσίαζαν καρδιακές παθήσεις, ούτε νοσούσαν από καρκίνο όταν ξεκίνησε η μελέτη.

Οι ερευνητές αξιολόγησαν τη διατροφή των συμμετεχόντων μέσω ερωτηματολογίων που δίνονταν στην αρχή της μελέτης και στη συνέχεια κάθε τέσσερα χρόνια. Μια ερώτηση είχε να κάνει με την ποσότητα και τη συχνότητα κατανάλωσης αβοκάντο. Μια μερίδα θεωρήθηκε μισό αβοκάντο ή μισό φλιτζάνι σε κύβους.

Κατά τη διάρκεια της 30χρονης παρακολούθησης, οι ερευνητές τεκμηρίωσαν 9.185 καρδιακές προσβολές και 5.290 εγκεφαλικά επεισόδια μεταξύ των συμμετεχόντων. Σε σύγκριση με άτομα που δεν έτρωγαν ποτέ αβοκάντο ή το κατανάλωναν σπάνια, εκείνοι που έτρωγαν τουλάχιστον δύο μερίδες κάθε εβδομάδα είχαν 16% χαμηλότερο κίνδυνο καρδιαγγειακής νόσου και 21% χαμηλότερο κίνδυνο να εμφανίσουν καρδιακή προσβολή ή σχετικό πρόβλημα λόγω στεφανιαίας νόσου.

Είναι χαρακτηριστικό πως το αβοκάντο περιέχει υψηλές ποσότητες βιταμίνης Κ, χαλκό, φολικό οξύ, βιταμίνες Β6, Ε και C και κάλιο. Έχει διπλάσια ποσότητα καλίου από τη μπανάνα και μεγάλη περιεκτικότητα σε πρωτεΐνες: 4 γραμμάρια ανά τεμάχιο.

Πώς προστατεύει την καρδιά

Το αβοκάντο είναι πλούσιο σε ολεϊκό οξύ, που ανήκει στην ομάδα των μονακόρεστων λιπαρών οξέων, η κατανάλωση των οποίων έχει συσχετιστεί με βέλτιστη ενδοθηλιακή λειτουργία και καλύτερα επίπεδα λιπιδίων στο αίμα (αύξηση "καλής” HDL χοληστερίνης) και μικρότερη πιθανότητα εμφάνισης καρδιαγγειακών νοσημάτων.

Έχει βρεθεί επίσης πως το αβοκάντο διαθέτει αντιφλεγμονώδη, αντιθρομβωτική και αντι- υπερτασική δράση και ευεργετική επίδραση σε καρδιομεταβολικούς παράγοντες κινδύνου, ως απόρροια της ιδιαίτερης διατροφικής του σύστασης και επιπρόσθετης περιεκτικότητας σε βιοενεργά συστατικά (π.χ. φυτοστερόλες).

Πού αλλού βοηθά

Λόγω της περιεκτικότητάς του σε φυτικές ίνες και καλά λιπαρά, το αβοκάντο προάγει τη
γαστρεντερική υγεία, καθώς συμβάλλει στην ανάπτυξη της φυσιολογικής μικροχλωρίδας (μικροβίωμα) του εντέρου, αλλά και στη βέλτιστη κινητικότητά του.

Διαβάστε Επίσης

Την ίδια ώρα περιέχει λίγα σάκχαρα αλλά είναι πλούσιο σε φυτικές ίνες, γεγονός που συμβάλλει στην πιο ομαλή, και όχι απότομη, αύξηση των επιπέδων της μεταγευματικής γλυκόζης (σακχάρου) στο αίμα.

Παράλληλα, τα καροτενοειδή (λουτεΐνη, ζεαξανθίνη) που περιέχει το αβοκάντο, επιδρούν ευεργετικά στην υγεία των ματιών. Οι δύο αυτές αντιοξειδωτικές ουσίες βοηθούν ειδικότερα στην προστασία των οφθαλμικών ιστών από τη φθορά που μπορεί να προκαλέσει η υπεριώδης ακτινοβολία, αλλά και στην πρόληψη τόσο του καταρράκτη όσο και της εκφύλισης της ωχράς κηλίδας.

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr

ΝΕΑ ΜΕΛΕΤΗ 08 Σεπ 2023 | 07:36

Το μυστικό για να ζήσουμε περισσότερα χρόνια: Τι δείχνει νέα έρευνα για το βάρος του σώματος

Είναι η διατήρηση ενός σταθερού βάρους το μυστικό για να ζήσουμε πολλά χρόνια; Φαίνεται πως είναι, σύμφωνα τουλάχιστον με μια νέα μελέτη που δημοσιεύτηκε στο Journal of Gerontology.

ΕΡΕΥΝΑ 06 Σεπ 2023 | 07:47

Πόσοι καφέδες την ημέρα είναι αρκετοί και πού πρέπει να σταματάμε

Πρόσφατη έρευνα για λογαριασμό της Ελληνικής Ένωσης Καφέ είχε δείξει πως 8 στους 10 πίνουν καφέ καθημερινά, ενώ το 50% των ερωτηθέντων κατανάλωναν πάνω από έναν καφέ την ημέρα.

Η ΣΩΣΤΗ ΔΙΑΤΡΟΦΗ 04 Σεπ 2023 | 07:52

Ποια είναι τα καλά λιπαρά που πρέπει να τρώμε: Γιατί τα χρειαζόμαστε και σε ποιες τροφές θα τα βρούμε

Τα λιπαρά, όπως έχει άλλωστε φανεί από πολλές μελέτες, δεν πρέπει να λείπουν από το καθημερινό μας πιάτο, χρειάζεται όμως προσοχή όσον αφορά ποια επιλέγουμε.

ΤΙ ΝΑ ΠΡΟΣΕΧΟΥΜΕ 01 Σεπ 2023 | 07:45

Στοπ στις ακραίες δίαιτες βάζει νέα έρευνα - Ποια η σχέση λιπαρών και υδατανθράκων με τη μακροζωία

Νέα μελέτη βάζει στοπ στις στερητικές δίαιτες, τονίζοντας πως τα ακραία πρότυπα διατροφής που σχετίζονται με τους υδατάνθρακες και το λίπος έχουν αρνητικές επιπτώσεις στη μακροζωία.

ΤΙ ΛΕΝΕ ΟΙ ΕΙΔΙΚΟΙ 31 Αυγ 2023 | 07:55

Το ιδανικό πρωινό για να μειώσουμε τη χοληστερίνη: Ποιες τροφές είναι οι καλύτερες επιλογές

Ποιος είναι όμως ο καλύτερος τρόπος για να ξεκινήσουμε τη μέρα μας, εάν θέλουμε να μειώσουμε τη χοληστερίνη.

ΤΙ ΔΕΙΧΝΟΥΝ ΤΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ 30 Αυγ 2023 | 12:12

Ερευνα Aboutpeople για τις θεωρίες συνομωσίας: Πόσοι δεν θέλουν τις νέες ταυτότητες και αμφισβητούν την κλιματική αλλαγή

Οι αντιδράσεις για τις νέες ταυτότητες φέρνουν στο φως και άλλες... θεωρίες συνωμοσίας.

29 Αυγ 2023 | 14:34

Πόνοι στον αυχένα: Πώς η διατροφή επηρεάζει τη μυοσκελετική υγεία σου;

Η σωστή διατροφή παίζει βασικό ρόλο στη διατήρηση της συνολικής υγείας, συμπεριλαμβανομένης και εκείνης του μυοσκελετικού συστήματος.

ΠΟΙΑ ΕΙΝΑΙ 29 Αυγ 2023 | 07:36

Τα 4+1 superfoods που δεν πρέπει να λείπουν από το πιάτο μας

Αν και πολλά τρόφιμα, φυτικής προέλευσης κυρίως, έχουν μπει στη "λίστα" των superfoods, αυτά θεωρούνται τα πιο δημοφιλή.

ΠΟΥ ΘΑ ΤΟ ΒΡΟΥΜΕ 09 Σεπ 2023 | 08:24

Ποτάσιο: Γιατί μας είναι απαραίτητο - Ποια τρόφιμα το περιέχουν, περισσότερο ακόμη και από τα συμπληρώματα.

Ακόμη κι αν αναζητούμε τροφές πλούσιες σε ασβέστιο, σίδηρο, βιταμίνη C ή ωμέγα-3 λιπαρά οξέα, το ποτάσιο είναι εξίσου σημαντικό.

ΝΕΑ ΜΕΛΕΤΗ 08 Σεπ 2023 | 07:36

Το μυστικό για να ζήσουμε περισσότερα χρόνια: Τι δείχνει νέα έρευνα για το βάρος του σώματος

Είναι η διατήρηση ενός σταθερού βάρους το μυστικό για να ζήσουμε πολλά χρόνια; Φαίνεται πως είναι, σύμφωνα τουλάχιστον με μια νέα μελέτη που δημοσιεύτηκε στο Journal of Gerontology.

ΤΙ ΦΤΑΙΕΙ 07 Σεπ 2023 | 07:56

Γιατί "θερίζει" ο καρκίνος στους κάτω των 50: Αύξηση των κρουσμάτων κατά 80% τις τελευταίες τρεις δεκαετίες

Περισσότεροι από ένα εκατομμύριο κάτω των 50 ετών πεθαίνουν από καρκίνο - Οι αιτίες πίσω από την αύξηση.

ΕΡΕΥΝΑ 06 Σεπ 2023 | 07:47

Πόσοι καφέδες την ημέρα είναι αρκετοί και πού πρέπει να σταματάμε

Πρόσφατη έρευνα για λογαριασμό της Ελληνικής Ένωσης Καφέ είχε δείξει πως 8 στους 10 πίνουν καφέ καθημερινά, ενώ το 50% των ερωτηθέντων κατανάλωναν πάνω από έναν καφέ την ημέρα.

ΤΙ ΔΕΙΧΝΕΙ ΝΕΑ ΕΡΕΥΝΑ 05 Σεπ 2023 | 07:36

Πόσο επικίνδυνα είναι τα χάρτινα και μπαμπού καλαμάκια: Τι είναι τα "παντοτινά" χημικά που περιέχουν

Βέλγοι ερευνητές διαπίστωσαν ότι τα χάρτινα καλαμάκια περιέχουν "παντοτινά χημικά" που περνούν και στον οργανισμό μας, αλλά και στο περιβάλλον.