Πώς το "ηλεκτρονικό… εμβόλιο" της αστυνομίας βοήθησε στον περιορισμό του κορονοϊού

Ήταν το σύστημα που είχε χρησιμοποιηθεί αρχικά στην εξάρθρωση της 17 Νοέμβρη.

αστυνομία

Ηλεκτρονικό… εμβόλιο, δυσχέρανε-εμπόδισε την επέκταση του COVID-19 στην χώρα μας, και επενέβη με "χειρουργική" ακρίβεια εκεί που έπρεπε για να γίνουν στοχευμένες παρεμβάσεις αποτροπής της διασποράς του σε μεγάλο ποσοστό της κοινότητας. Ο έλεγχος του πολυσυζητημένου δείκτη… Ρ, των επιδημιολογικών φορτίων ανά περιοχή, του πολλαπλασιαστή, τον αριθμό των κλινών για κορονοϊό, των ΜΕΘ ανά νοσοκομείο και περιφέρεια, των θανάτων, κρουσμάτων, των εξιτηρίων, πόσοι αναρρώνουν κατ’ οίκον, τον αριθμό των αεροπορικών πτήσεων και την επιτήρηση εκείνων που βρίσκονταν σε καραντίνα, γινόταν από το λογισμικό σύστημα Intelligence 2… Νοημοσύνη 2.

Πώς το "ηλεκτρονικό… εμβόλιο" της αστυνομίας βοήθησε στον περιορισμό του κορονοϊού

Ήταν το σύστημα που είχε χρησιμοποιηθεί αρχικά στην εξάρθρωση της 17 Νοέμβρη, αλλά με πολλές αναβαθμίσεις από τότε, εγκαταστάθηκε και πάλι για τις ανάγκες παρακολούθησης της πανδημίας στο Κέντρο Επιχειρήσεων της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας στην οδό Ευαγγελιστρίας στην Αθήνα, στο εσωτερικό του οποίου βρέθηκε ο "Ελεύθερος Τύπος της Κυριακής". Ο ηλεκτρονικός εξοπλισμός ιχνηλάτησης όλων των δεδομένων αποτέλεσε το βαρόμετρο της κυβερνητικής task force, για τις ενέργειες έγκαιρου περιορισμού, που ξεκίνησε από τα σχολεία, τα καταστήματα, τις μετακινήσεις, τις καραντίνες χωριών και οικισμών αλλά και έγκαιρων παρεμβάσεων σε δομές φιλοξενίας, υγείας και πλοίου.

Η μεγαλύτερη ανησυχία των κυβερνητικών στελεχών και της Γενική Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας ήταν να αντέξει το ΕΣΥ και οι δομές υγείας, και όπως έλεγαν χαρακτηριστικά: "… να νοσήσουν όσο το δυνατόν λιγότεροι και σε κάθε περίπτωση όχι ταυτόχρονα".

Καταλυτική… τράπεζα δεδομένων

Στο συγκεκριμένο σύστημα με τις προηγμένες εφαρμογές, τοποθετήθηκαν όλα τα δεδομένα για την αντιμετώπιση και τον έλεγχο της πανδημίας, με τον αλγόριθμο, να βγάζει τις… κόκκινες ενδείξεις που έθεταν σε συναγερμό τον κρατικό μηχανισμό προκειμένου να παρέμβει έγκαιρα πριν από μία ολοκληρωτική εξάπλωση και ανεξέλεγκτες συνέπειες.

Τέτοιες χαρακτηριστικές ενδείξεις που χτύπησαν καμπανάκι, ήταν στις περιπτώσεις της Δαμασκηνιάς και Δραγασιάς Κοζάνης, Φούστανης Φλώρινας, Μύκης Ξάνθης, Νέας Σμύρνης Λάρισα, Κρανίδι, του πλοίου Ελευθέριος Βενιζέλος, δύο πτήσεων από Βαρκελώνη και Μαδρίτη, σε Μύκονο και Σαντορίνη, και αρκετές ακόμη περιπτώσεις.

Στο κέντρο επιχειρήσεων, τα συγκεκριμένα τεχνολογικά μέσα προέβαιναν στην καταγραφή των κρουσμάτων, τη διασύνδεσή τους με τη διαθεσιμότητα του Συστήματος Υγείας, αλλά και την επίβλεψη όσων βρίσκονται σε καραντίνα, διασφαλίζοντας σε κάθε περίπτωση την προστασία των προσωπικών δεδομένων.

ΕΛΑΣ

Κρούσματα στον… χάρτη

Μία από τις εφαρμογές απεικονίζει με γεωγραφική ακρίβεια όλα τα επιβεβαιωμένα κρούσματα, ανά Δήμο και ανά Περιφέρεια. Στη συνέχεια προβάλλεται η αναλογία των ασθενών με τη δυναμικότητα των τοπικών νοσοκομείων σε κλίνες ΜΕΘ και άλλες δυνατότητες, ώστε να εντοπίζεται άμεσα οποιαδήποτε ανησυχητική τάση, ενώ παράλληλα ενημερώνει την Πολιτική Προστασία πόσοι ασθενείς αναρρώνουν κατ’ οίκον και πόσοι νοσηλεύονται.

Σε άλλα εφαρμογή έχουν καταχωρηθεί όλα τα πρόσωπα που έχουν τεθεί σε υποχρεωτική καραντίνα ή περιορισμό, σε συνδυασμό με τις διευθύνσεις κατοικίας που έχουν δηλώσει. Το σύστημα επιτρέπει τη διενέργεια ελέγχων συμμόρφωσης, τόσο με δειγματοληπτικές αυτοψίες όσο και με τηλεφωνικές κλήσεις, ώστε να εντοπίζονται παραβάτες και να επιβάλλονται τα πρόστιμα που προβλέπει ο νόμος.

Οι συγκεκριμένες εφαρμογές περιέχουν και διαβαθμισμένες πληροφορίες, στις οποίες έχουν πρόσβαση συγκεκριμένα στελέχη της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας, προκειμένου να διασφαλίζεται η προστασία των προσωπικών δεδομένων των πολιτών.

"Κληρονομιά" με… αναβαθμίσεις

Ο συγκεκριμένος τεχνολογικός εξοπλισμός έχει μεγάλες δυνατότητες εξέλιξης και αναβάθμισης, που θα αποτελέσει μία ψηφιακή "κληρονομιά" για τις ανάγκες αντιμετώπισης φυσικών καταστροφών, πυρκαγιών, σεισμών, και άλλων επικίνδυνων φαινομένων και κρίσεων για την ζωή των πολιτών. Αυτός ο εξοπλισμός, σχετικά σύντομα θα μεταφερθεί σε κτήριο όπου θα στεγαστούν όλες οι κομβικές υπηρεσίες της Πολιτικής Προστασίας, στην Λεωφόρο Κηφισίας.

Η διαδικασία ιχνηλάτησης -το λεγόμενο contact tracing-, που άλλες χώρες όπως Ιταλία, Ισπανία, Γαλλία, Αγγλία κ.ά. δεν κατάφεραν να χρησιμοποιήσουν, καθώς καθυστέρησαν έγκαιρα να λάβουν μέτρα, βοήθησε την Ελλάδα, σε βαθμό, που ενδεχομένως κανείς δεν μπορεί να αντιληφθεί, κάτι που θα γίνει σε μία αποτίμηση της κατάστασης, όταν αυτή θα οδηγείται προς την λήξη της. Μέχρι στιγμής η ιχνηλάτηση των ύποπτων περιστατικών φέρεται να είχε σημαντικά αποτελέσματα σε αυτά τα… αχαρτογράφητα νερά.

Η ψηφιακή πλατφόρμα, συνδέεται αυτόματα με τις βάσεις δεδομένων του Υπουργείου Υγείας, ενώ παράλληλα μπορεί να εποπτεύει τους περίπου 7.000 πολίτες που αυτή τη στιγμή βρίσκονται σε καραντίνα.

Εργαλεία ελέγχου

Το κρίσιμο χρονικό διάστημα μετά την μερική άρση των μέτρων περιορισμού, η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας έχει αποκτήσει τα εργαλεία ελέγχου και την τεχνογνωσία παρατήρησης της πανδημίας στην χώρα μας, προκειμένου να υπάρξουν διορθωτικές παρεμβάσεις όπου και όταν χρειαστεί.

ΕΛΑΣ

Μέσω των διαδικασιών ιχνηλάτησης, έχει την δυνατότητα παρατήρησης της άρσης των μέτρων, και στις περιπτώσεις που προκύψει το αναπάντεχο υπάρχει η δυνατότητα επόμενης διορθωτικής φάσης, παρότι αυτή είναι δυσκολότερη στη διαχείριση. Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, τα εργαλεία ελέγχου είναι προσαρμοσμένα στο νέο σχέδιο με τα καινούρια δεδομένα μιας νέας καθημερινότητας. Και σε αυτή την περίπτωση, όπως επισημαίνουν, κινούνται σε άγνωστα μονοπάτια, αλλά με σημαντική εμπειρία, επιστημονικές και επιχειρησιακές δυνατότητες έγκαιρης διόρθωσης.

Το intelligence και οι ληστές των χρηματοκιβωτίων

"Κινηματογραφιστές-μοντέρ" και "ακροατές" της δράσης των ληστών των χρηματοκιβωτίων είχαν γίνει τα στελέχη της ΕΛ.ΑΣ. προκειμένου να φθάσουν στα ίχνη τους. Ένα… πεσμένο κινητό τηλέφωνο στην αποτυχημένη ληστεία της γαλακτοβιομηχανίας Όλυμπος στις 17 Ιανουαρίου 2017 στο Καπανδρίτι, μαζί με άλλα δεδομένα καταχωρήθηκαν στο λογισμικό σύστημα Intelligence 2 (I2), και ανέδειξαν τις 65 επιχειρησιακές τηλεφωνικές συνδέσεις και τους τόπους κίνησής τους τις ώρες διάπραξης των ληστρικών επιδρομών. Με αυτόν τον τρόπο οι αστυνομικοί "άκουγαν" τις συνομιλίες των δραστών την ώρα των ληστειών, καθυστερημένα όμως, μετά τις απομαγνητοφωνήσεις τους. Οι ληστές που συμμετείχαν σε κάθε ληστρική επιδρομή είχαν ανοικτές τηλεφωνικές συνομιλίες ανάμεσά τους και με τους "τσιλιαδόρους" που ήταν επιφορτισμένοι να τους ειδοποιούν είτε για αστυνομική παρουσία, είτε για φύλακα ασφαλείας, ενώ είχαν εντολές να ρίχνουν… καρφιά σε συγκεκριμένα σημεία κοντά στους στόχους προκειμένου να σκάνε τα λάστιχα εκείνων που μπορεί να τους καταδίωκαν. Εντύπωση έχει προκαλέσει ένα 18χρονο μέλος της συμμορίας με ιδιαίτερα βίαιη συμπεριφορά, που έμενε στο στρατόπεδο Καποτά και σχεδόν σε κάθε ληστεία που συμμετείχε φορούσε παπούτσια φωσφορίζοντα!

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr

ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟΙ ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΣ 07 Ιουλ 2020 | 07:52
ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΣΤΟΝ ΓΚΑΡΝΤΙΑΝ 07 Ιουλ 2020 | 07:50
ΟΙ ΗΠΑ ΜΕ ΘΛΙΒΕΡΗ ΠΡΩΤΙΑ ΘΑΝΑΤΩΝ 07 Ιουλ 2020 | 07:49

Κορονοϊός: Ο πλανήτης θρηνεί για 535.025 θανάτους από τον Δεκέμβριο

Περισσότερα από 11.522.750 κρούσματα της Covid-19 έχουν διαγνωστεί επισήμως σε 196 χώρες.

ΣΥΜΦΩΝΑ ΜΕ ΤΟ ΤΖΟΝΣ ΧΟΠΚΙΝΣ 07 Ιουλ 2020 | 07:45

Κορονοϊός: Οι ΗΠΑ με 54.999 νέα επιβεβαιωμένα κρούσματα σε 24 ώρες

Οι ΗΠΑ θρηνούν πλέον 130.248 νεκρούς εξαιτίας του κορονοϊού.

ΜΕΣΩ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟΥ 07 Ιουλ 2020 | 06:49

ΗΠΑ: Με απέλαση κινδυνεύουν οι ξένοι φοιτητές αν συνεχιστούν τα μαθήματα από απόσταση

Για να συνεχίσουν να σπουδάζουν απαιτείται φυσική παρουσία.

ΣΗΜΑ ΚΙΝΔΥΝΟΥ 07 Ιουλ 2020 | 06:40

Εκτός ελέγχου ο κορονοϊός στο Ισραήλ: Ξεπέρασαν τα 30.000 τα κρούσματα

Έκλεισαν μπαρ, νυκτερινά κέντρα, γυμναστήρια, συναγωγές και αίθουσες εκδηλώσεων.

07 Ιουλ 2020 | 00:22

Ελλάς, Σερβία... πανδημία: Στοπ από την Ελλάδα στους Σέρβους τουρίστες, ανησυχία για τα 20 εισαγόμενα κρούσματα

Στη Σερβία τα κρούσματα έχουν αυξηθεί κατακόρυφα, γεγονός που οδήγησε τις ελληνικές Αρχές να απαγορεύσουν τη σύνδεση των δύο χωρών

ΑΝΗΣΥΧΙΑ ΓΙΑ ΤΟΝ ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟ 06 Ιουλ 2020 | 22:16

"ΕΡΓΑΝΗ": Απογοητευτικά στοιχεία - Ο κορονοϊός στοίχισε 253.000 θέσεις εργασίας το α' εξάμηνο του 2020 [Βίντεο]

Πάντως, φέτος τον Ιούνιο σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοινώθηκαν, δημιουργήθηκαν 6.000 νέες θέσεις εργασίας

ΔΕΝ ΚΡΑΤΙΟΝΤΟΥΣΑΝ 06 Ιουλ 2020 | 21:12

Λονδίνο: Ξέφρενα πάρτι και συνωστισμός - Οι Βρετανοί γιόρτασαν έξαλλα την άρση της καραντίνας [Βίντεο+εικόνες]

Τραγούδι, χορός, και ποτό μέχρι πρωίας στους δρόμους του Λονδίνου, όπου οι κάτοικοι γιόρτασαν την ελευθερία τους με μαζικά υπαίθρια πάρτι

ΣΤΟ ΝΙΟΥ ΧΑΜΣΑΙΡ 06 Ιουλ 2020 | 20:54
ΣΤΟ ΙΔΙΟ ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΟ ΚΑΙ Η ΡΟΥΜΑΝΑ 06 Ιουλ 2020 | 20:11

Ηράκλειο: Θετική στον κορoνοϊό και η φίλη της 20χρονης Γερμανίδας

Oι θετικοί στον κορoνοϊό τουρίστες που μένουν στο ξενοδοχείο της καραντίνας, θα παραμείνουν εκεί μέχρι να βγουν αρνητικά τα τεστ τους.

ΜΕΙΩΜΕΝΗ Η ΚΙΝΗΣΗ ΑΠΟ ΤΟ ΜΕΣΗΜΕΡΙ ΚΑΙ ΜΕΤΑ 06 Ιουλ 2020 | 20:11

Επέστρεψαν στη χώρα τους όσοι Σέρβοι κατευθύνονταν προς τον Προμαχώνα - 20 τα εισαγόμενα κρούσματα από τη Σερβία

Μετά τις 8 το πρωί κανένα αυτοκίνητο με σερβικές πινακίδες δεν πέρασε τα ελληνικά σύνορα

ΤΙ ΕΙΧΕ ΠΕΙ ΣΕ ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΥΠΟΥ 06 Ιουλ 2020 | 19:36

"Προφήτης" ο Μπραντ Πιτ: Μίλησε για τη χρήση μάσκας πολύ πριν το ξέσπασμα του κορονοϊού - Το viral video από τον Σεπτέμβριο του 2019 [Βίντεο]

Ο γνωστός αστέρας του Χόλιγουντ είχε ταχθεί υπέρ της μάσκας αρκετούς μήνες πριν γίνει γνωστός ο ιός Covid-19