Πώς το κύκλωμα των αστυνομικών "ξέπλενε" εγκληματίες με πλαστές ταυτότητες - Κέρδη πάνω από 5 εκατ. ευρώ

Η ταρίφα για την έκδοση ταυτοτήτων, διαβατηρίων και αδειών οδήγησης κυμαινόνταν από 30.000 έως 50.000 ευρώ ανάλογα το "βάρος" του ποινικού παρελθόντος του ενδιαφερόμενου αλλοδαπού.

Παναγιώτης Σπυρόπουλος
ΓΡΑΦΕΙ: ΠΑΝΑΓΙΩΤΗς ΣΠΥΡΟΠΟΥΛΟς

Δύο καταζητούμενοι της Interpol με ερυθρά αγγελία, σκληροί κακοποιοί από την Αλβανία, με πλούσιο ποινικό παρελθόν πήραν… ταυτότητα από το ένστολο κύκλωμα διαφθοράς, ενώ εκατοντάδες κακοποιοί, Έλληνες και αλλοδαποί, άλλαξαν… πρόσωπο για να κινούνται άνετα σε Ελλάδα και εξωτερικό.

Ανάμεσα στους "πελάτες" της ένστολης φάμπρικας και το σεσημασμένο θύμα της δολοφονικής επίθεσης που εξελίχθηκε το βράδυ της 16ης Νοεμβρίου 2021, έξω από βενζινάδικο στην Νίκαια.

Ο 35χρονος, ήταν σεσημασμένος για διακίνηση κοκαΐνης, με τα στοιχεία "Μάριους Ντιαμάντι", αλλά είχε πάρει από το κύκλωμα ταυτότητα με τα στοιχεία "Στέργιος Μαζνεβίδης". Ένας 2ος καταζητούμενος που είχε πάρει ταυτότητα από το κύκλωμα ήταν καταζητούμενος για ανθρωποκτονία, ενώ 8 ακόμη σεσημασμένοι, που προμηθεύτηκαν έγγραφα με τον ίδιο τρόπο, συνελήφθησαν σε χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης για συμμετοχή σε μεγάλα κυκλώματα διακίνησης ναρκωτικών.

Πώς το κύκλωμα των αστυνομικών "ξέπλενε" εγκληματίες με πλαστές ταυτότητες - Κέρδη πάνω από 5 εκατ. ευρώ

Στελέχη του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη και της Ελληνικής Αστυνομίας κάνουν λόγο για μία "φάμπρικα" ένστολης διαφθοράς που "ξέπλενε" και "καθάριζε" κακοποιούς από τα βαριά ποινικά τους μητρώα. Έκαναν face off, τους άλλαζαν… πρόσωπο, έδιναν καινούργια στοιχεία ταυτότητας, με μόνο σημείο ταυτοποίησης του ποινικού παρελθόντος το αποτύπωμα.

Ο "αρχηγός" και η σύζυγος

Η έρευνα για την δράση του ένστολου κυκλώματος έχει ξεκινήσει από το 2019, με τον υπουργό Προστασίας του Πολίτη Τάκη Θεοδωρικάκο, να έχει ενημερωθεί σχετικά από τον διοικητή της Διεύθυνσης Εσωτερικών Υποθέσεων, λίγες μέρες μετά την ανάληψη των καθηκόντων στα τέλη Αυγούστου, δίνοντας το "πράσινο φως" να επιταχυνθούν οι έρευνες και η πλήρης εξάρθρωσή του.

Χθες οι αστυνομικοί που ασχολήθηκαν με την σοβαρή υπόθεση, συνέλαβαν συνολικά 20 άτομα, από τα οποία 9 αστυνομικοί, μία πολιτική υπάλληλος του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη, μία υπάλληλος Ληξιαρχείου ΟΤΑ, ένας δικηγόρος και 8 πολίτες. Στην δικογραφία εμπεριέχονται 25 ακόμη αστυνομικοί που κατηγορούνται για συμμετοχή στο κύκλωμα.

Φερόμενος αρχηγός του ένστολου κυκλώματος είναι αξιωματικός, διοικητής Τμήματος Ασφαλείας της Δυτικής Αττικής, ενώ φέρεται να κατηγορείται και η σύζυγός του, επίσης αστυνομικός, που υπηρετεί στο γραφείο ταυτοτήτων του ίδιου τμήματος. Όταν οι αστυνομικοί μπήκαν στο γραφείο του παρουσία Εισαγγελέα, εντόπισαν ένα "ιδιωτικό" χρηματοκιβώτιο, και όταν του είπαν να το ανοίξει, εκείνος είχε "ξεχάσει" τον κωδικό. Με την βοήθεια κλειδαρά και σιδηροπρίονο, οι αστυνομικοί το άνοιξαν και στο εσωτερικό του βρήκαν 320.000 ευρώ. Όταν του ζήτησαν να αιτιολογήσει την ύπαρξη του μεγάλου χρηματικού ποσού εκείνος είπε πως κράταγε τα χρήματα του… θείου του για ασφάλεια.

κύκλωμα αστυνομικοί

Πως έβγαζαν ταυτότητες-διαβατήρια

Το κύκλωμα και παρακλάδια του σύμφωνα με την αστυνομική έρευνα λειτουργούσε από τις… 26 Απριλίου 2013 έως και τις 30 Νοεμβρίου 2021 όταν και εξελίχθηκε η επιχείρηση εξάρθρωσή του.

Η εγκληματική οργάνωση αποτελείτο κυρίως από Έλληνες, παλιννοστούντες πρώην χωρών Ε.Σ.Σ.Δ., αστυνομικούς και άλλους δημόσιους υπαλλήλους. Το κύκλωμα είχε αναπτύξει δίκτυο συνεργατών και δραστηριοποιούνταν στην έκδοση γνησίων (τυπικά) ελληνικών δελτίων ταυτότητας, ελληνικών διαβατηρίων και διπλωμάτων οδήγησης σε αλλοδαπούς υπηκόους με βαρύ ποινικό μητρώο επιδιώκοντας την αποκόμιση παράνομου περιουσιακού οφέλους.

Τα επίμαχα Τμήματα Ασφαλείας που βρέθηκαν στο επίκεντρο των ερευνών είναι αυτά του Ασπροπύργου, Καλλιθέας, Ομόνοιας, Γλυφάδας, τμήμα της Βοιωτίας και κάποια άλλα.

Ο φερόμενος "αρχηγός" είχε βάλει στο… παιχνίδι αρκετά αλληλένδετα μέλη, με ξεχωριστούς ρόλους, προκειμένου να εκδίδουν ταυτότητες, διαβατήρια και άδειες οδήγησης στους ενδιαφερόμενους αλλοδαπούς. Η έκδοση γινόταν είτε με τη χρήση ψευδών στοιχείων μη υπαρκτών ατόμων, είτε με τη χρήση στοιχείων ομογενών, οι οποίοι διέμεναν μόνιμα στο εξωτερικό και είχαν πλήρη άγνοια των ενεργειών της οργάνωσης, είτε με τη χρήση στοιχείων υπαρκτών ημεδαπών, κατόπιν προηγηθείσας ψευδούς δήλωσης απώλειας προηγούμενου νομίμως εκδοθέντος δελτίου ταυτότητας, είτε με τη χρήση των πραγματικών τους στοιχείων ταυτότητας, μέσω παράνομης κτήσης της ελληνικής ιθαγένειας.

Στο πλαίσιο της αστυνομικής έρευνας έχουν βιντεοσκοπηθεί, κινήσεις, συναντήσεις και ενέργειες των εμπλεκομένων στο πλαίσιο της φυσικής παρακολούθησής τους, ενώ έχουν καταγραφεί τηλεφωνικές συνδιαλέξεις ανάμεσά τους αλλά και με ενδιαφερόμενους ποινικούς "πελάτες".

κύκλωμα αστυνομικοί

Έβγαζαν ΑΦΜ, ΑΜΚΑ, ταξίδευαν στην Ευρώπη

Με την έκδοση των ταυτοτήτων, διευκόλυναν την παραμονή στην χώρα αλλοδαπών, που κατάφερναν να εκδίδουν αριθμού φορολογικού μητρώου, αριθμού μητρώου κοινωνικής ασφάλισης, παραπλανώντας τις αρμόδιες δημόσιες Αρχές και Υπηρεσίες, ενώ ταυτόχρονα ήταν δύσκολο να εντοπιστούν και να συλληφθούν από τις αστυνομικές Αρχές, παρότι είχαν βεβαρυμμένο ποινικό παρελθόν.

Επίσης μπορούσαν αν και καταζητούμενοι ή υπόδικοι να ταξιδεύουν από την Ελλάδα προς άλλες χώρες, κυρίως στην Ευρωπαϊκής Ένωσης και ζώνης Σένγκεν (SCHENGEN), όπου και οκτώ κάτοχοι των "πλαστών" εγγράφων συνελήφθησαν.

Ουσιαστικά γίνονταν "αόρατοι", αφού κατάφερναν να παραμένουν στην χώρα, να κινούνται ελεύθερα, να κρύβουν το ποινικό παρελθόν τους και να κάνουν… ταξίδια στο εξωτερικό.

φάμπρικα ελληνοποιήσεων

Πάνω από 5.000.000 ευρώ κέρδη

Η ταρίφα για την έκδοση ταυτοτήτων, διαβατηρίων και αδειών οδήγησης κυμαινόνταν από 30.000 έως 50.000 ευρώ ανάλογα το "βάρος" του ποινικού παρελθόντος του ενδιαφερόμενου αλλοδαπού. Σημειώνεται ότι έχοντας ΑΦΜ, ΑΜΚΑ, είχαν συστήσει εταιρείες και επιχειρήσεις ενώ προέβαιναν και σύναψη συμβάσεων ή συμβολαίων οιασδήποτε μορφής.

Σημειώνεται πως από τις έρευνες των αστυνομικών κατασχέθηκαν 600.000 ευρώ, ενώ το συνολικό οικονομικό όφελος που αποκόμισε η εγκληματική οργάνωση, φέρεται να ξεπερνά τα 5.000.000 ευρώ. Αστυνομικές πηγές αναφέρουν ότι με αυτόν τον τρόπο έχουν "πουλήσει" περίπου 3.000 έγγραφα ταυτοποίησης αλλοδαπών, οι περισσότεροι από τους οποίους με ποινικό παρελθόν.

κυκλωμα

Τάκης Θεοδωρικάκος: "…όχι με τους επίορκους"

Ο αρμόδιος υπουργός Προστασίας του Πολίτη ζήτησε η έρευνα να φτάσει μέχρι τέλους και όλοι οι εμπλεκόμενοι να λογοδοτήσουν στη δικαιοσύνη. "Η Αστυνομία για να κερδίσει την εμπιστοσύνη της κοινωνίας πρέπει πρώτα εκείνη να τηρεί τους νόμους. Οι πολίτες ζητούν ασφάλεια. Θέλουν κοντά τους τον αστυνομικό, να τους προστατεύει και όχι να παρανομεί. Δεν πρόκειται να υπάρξει επιείκεια απέναντι σε όποιον παραβαίνει τον όρκο του. Στηρίζουμε με όλες μας τις δυνάμεις τους αστυνομικούς του καθήκοντος, που εργάζονται σκληρά και συνειδητά για την ασφάλεια των πολιτών και της πατρίδας μας. Είμαστε απέναντι σε αστυνομικούς, που αποδεικνύονται επίορκοι. Μόνο έτσι, θα νιώσουν οι πολίτες ότι η ΕΛ.ΑΣ. λειτουργεί με διαφάνεια και αποτελεσματικότητα ενάντια στο έγκλημα όπου και αν βρίσκεται αυτό, για το καλό των πολιτών και της Δημοκρατίας μας", δήλωσε ο κ. Θεοδωρικάκος.

Στο μεταξύ ποινική δίωξη για σωρεία κακουργημάτων και πλημμελημάτων, ασκήθηκε σε βάρος των 20 συλληφθέντων. Εγκληματική οργάνωση, δωροδοκία υπαλλήλου κατ’ επάγγελμα και κατ’ εξακολούθηση, ψευδής βεβαίωση, διευκόλυνση εξόδου από το ελληνικό έδαφος πολίτη με σκοπό τη κερδοσκοπία, διευκόλυνση παράνομης διαμονής πολιτών τρίτης χώρας με δυσχέρανση των ερευνών των αστυνομικών αρχών για σύλληψη και απέλασή τους, ψευδή υπεύθυνη δήλωση, παραβίαση υπηρεσιακού απορρήτου κατ’ εξακολούθηση, πλαστογραφία κατ’ εξακολούθηση, προμήθεια και κατοχή ποσότητας ναρκωτικών, παράνομη κατοχή όπλου και πυρομαχικών και ψευδή βεβαίωση, είναι τα αδικήματα που τους βαρύνουν.

Δολοφόνησαν τον "Μαζνεβίδη" με σιγαστήρα…

"Πελάτης" του ένστολου κυκλώματος διαφθοράς αλλά και "κράχτης" της… πραμάτειας τους ήταν ο 35χρονος από την Αλβανία που δολοφονήθηκε πριν από 15 ημέρες στην Νίκαια.

Ο δολοφόνος του ήταν "κρυμμένος" και ξαπλωμένος στο πίσω κάθισμα της κλεμμένης BMW και όταν έλαβε το σύνθημα από τον οδηγό συνεργό του, άνοιξε το παράθυρο και πυροβόλησε αλλεπάλληλες φορές εναντίον του 35χρονου στόχου από την Αλβανία, με πιστόλι των 7,65 χιλιοστών, που έφερε σιγαστήρα. Οι αστυνομικοί του Τμήματος Δίωξης Εγκλημάτων κατά Ζωής εκτιμούν ότι τα κίνητρα της δολοφονίας έχουν να κάνουν με διαφορές που έχουν προκύψει από αγοραπωλησίες κοκαΐνης, ή οικονομικό "ρίξιμο" ανάμεσα σε συνεργαζόμενα μέλη ή ομάδες διακίνησης.

Το θύμα της δολοφονίας το 2010 είχε συλληφθεί για κατοχή και διακίνηση 260 γραμμαρίων κοκαΐνης. Το 2013 ο ανακριτής τον είχε κατηγορήσει για ανθρωποκτονία που είχε σημειωθεί το 2010, αλλά αθωώθηκε στη δίκη. Οι αρμόδιοι αξιωματικοί αναφέρουν πως ο 35χρονος συνέχιζε να είναι "ενεργός παίχτης" στη διακίνηση ναρκωτικών και εκεί προσδιορίζουν τα κίνητρα της δολοφονίας του. Σημειώνεται ότι το πρατήριο υγρών καυσίμων στη Λ. Θηβών 181 στη Νίκαια, έξω από το οποίο σημειώθηκε η δολοφονία, λειτουργεί τα τελευταία δύο χρόνια, και ιδιοκτήτρια είναι η Ελληνίδα σύζυγος του θύματος.

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr

ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ 03 Ιαν 2022 | 10:51

Γεωργιάδης: Απαράδεκτες οι εικόνες των αλλοδαπών στο Σύνταγμα για την αλλαγή του χρόνου- Εγώ κάλεσα την Αστυνομία

Έξω φρενών ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων με την συγκέντρωση των μεταναστών στο Σύνταγμα για την αλλαγή του χρόνου.

ΚΑΙ ΤΟΥΣ ΕΞΥΒΡΙΣΕ 28 Δεκ 2021 | 14:00

Εκτός εαυτού 43χρονη "ψεκασμένη" στη Θεσσαλονίκη: Απείλησε και έφτυσε αστυνομικούς

Μία 43χρονη στη Θεσσαλονίκη συνελήφθη, καθώς απείλησε, εξύβρισε και έφτυσε αστυνομικούς, ενώ δεν φορούσε μάσκα.

ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕ ΝΑ ΔΙΑΦΥΓΕΙ 27 Δεκ 2021 | 19:35

Θρίλερ στην Πεντέλη: 23χρονος με τσεκούρι προσπάθησε να τραυματίσει αστυνομικούς - Απείλησε να σκοτώσει τον πατέρα του

Ο νεαρός έχει ανέβει στη ταράτσα του σπιτιού του στην Πεντέλη και φωνάζει ότι έχει κορονοϊό - Διαπραγματευτής της ΕΛΑΣ προσπαθεί να τον πείσει να κατέβει.

ΥΠΟ ΤΟΝ ΦΟΒΟ ΤΗΣ ΟΜΙΚΡΟΝ 24 Δεκ 2021 | 23:00

Επιχείρηση "Ρεβεγιόν": Σαφάρι ελέγχων από την ΕΛΑΣ - Στο "τραπέζι" μέτρα για τη νυχτερινή διασκέδαση

Σαρωτικοί έλεγχοι το τριήμερο των Χριστουγέννων - Στο στόχαστρο μπαρ, νυχτερινά κέντρα και εστιατόρια.

ΣΤΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ: 24 Δεκ 2021 | 19:00

Πλαστά πιστοποιητικά αναπηρίας: Ελεύθεροι υπό όρους οι 7 κατηγορούμενοι - Δικογραφία για άλλα 62 άτομα

"Στο κόλπο" γιατροί, υπάλληλοι του ΕΦΚΑ και του Σώματος Επιθεώρησης Εργασίας, όπως επίσης και ιδιώτες.

ΕΓΚΕΦΑΛΟΣ ΥΠΑΛΛΗΛΟΣ ΤΟΥ ΕΦΚΑ 24 Δεκ 2021 | 12:08

Θεσσαλονίκη: Απολογούνται στον ανακριτή τα μέλη του κυκλώματος που έβγαζε πλαστές συντάξεις αναπηρίας

Ενώπιον της Ειδικής Ανακρίτριας Θεσσαλονίκης απολογούνται από το πρωί οι επτά συλληφθέντες οι οποίοι κατηγορούνται για πλαστές συντάξεις αναπηρίας.

7 ΣΥΛΛΗΨΕΙΣ 21 Δεκ 2021 | 20:47

Κύκλωμα "φούσκωνε" τα ποσοστά αναπηρίας: Τα "ζυγούρια", το "λάδι" και το "αρνί"

Οι κωδικές ονομασίες με τις οποίες συνεννοούνταν τα μέλη του κυκλώματος με τα παραποιημένα ποσοστά αναπηρίας - "Μπλεγμένοι" 29 γιατροί.

ΤΑ ΞΗΜΕΡΩΜΑΤΑ ΤΗΣ ΔΕΥΤΕΡΑΣ 20 Δεκ 2021 | 12:00

Απίστευτη καταδίωξη με πυροβολισμούς στην Εθνική: Πετούσαν στον δρόμο την ηρωίνη οι Ρομά - Ενας τραυματίας

Καταδίωξη οχήματος με δύο κακοποιούς που μετέφεραν ηρωίνη - Τραυματίστηκε ελαφρά ο ένας από πυρά αστυνομικών.

ΤΗΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΣΤΙΓΜΗ 18 Δεκ 2021 | 21:39

Θεσσαλονίκη: Αστυνομικοί απέτρεψαν τη 18η γυναικοκτονία - Είχε το μαχαίρι στο λαιμό της

Αστυνομικοί στη Θεσσαλονίκη απέτρεψαν την 18η γυναικοκτονία, αλλά και την αυτοχειρία του δράστη.

ΟΙ ΕΡΕΥΝΕΣ ΤΩΝ ΑΡΧΩΝ 18 Ιαν 2022 | 07:29

Τρία πρόσωπα έχει αναγνωρίσει η 24χρονη στη Θεσσαλονίκη - Ρίχνουν φως οι τοξικολογικές και το DNA

Τα αποτελέσματα των τοξικολογικών εξετάσεων της 24χρονης που κατήγγειλε την σεξουαλική κακοποίησή και τον βιασμό της σε σουίτα ξενοδοχείου της Θεσσαλονίκης, αναμένονται από τις Αρχές.

ΤΙ ΕΡΕΥΝΟΥΝ ΟΙ ΑΡΧΕΣ 16 Ιαν 2022 | 09:13

Τζώρτζης Μονογυιός: "Κλειδί" το τιμόνι της Ferrari - Είχαν απενεργοποιηθεί τα ηλεκτρονικά συστήματα;

Από τα πρώτα στοιχεία της πραγματογνωμοσύνης υπάρχουν ενδείξεις απενεργοποίησης του συστήματος ευστάθειας της Ferrari.

ΣΤΗ ΒΟΥΛΑ 15 Ιαν 2022 | 08:19

Τζώρτζης Μονογυιός: Αναπάντητα ερωτήματα πώς χάθηκε ο έλεγχος, γιατί άρπαξε φωτιά η Ferrari- Έτρεχε με 120 χλμ

Με ταχύτητα που υπερέβαινε τα 120 χλμ την ώρα, έτρεχε η Ferrari που οδηγούσε το βράδυ της Πέμπτης, ο 43χρονος Τζώρτζης Μονογυιός. Ερωτήματα για την γρήγορη ανάφλεξη του οχήματος.

ΕΧΑΣΕ ΤΟΝ ΕΛΕΓΧΟ 14 Ιαν 2022 | 16:33

Αποκάλυψη: Ετρεχε με 120 χλμ την ώρα ο Μονογυιός με τη Ferrari- Δεν υπάρχουν ίχνη φρεναρίσματος, ακολουθούσαν οι φίλοι του

Με ταχύτητα που ξεπερνούσε τα 120 χλμ την ώρα έτρεχε ο άτυχος Μονογυιός με τη Ferrari του