X

«Ποτάμι» αγανάκτησης στην πιο μεγάλη απεργία στη χώρα

Μεγαλειώδης ήταν η πορεία στο κέντρο της Αθήνας κατά του ασφαλιστικού νομοσχεδίου που προωθεί η κυβέρνηση με τη συμμετοχή του κόσμου να ξεπερνά τα 70.000 άτομα.

Γράφει: TheToc team

Μεγαλειώδης ήταν η πορεία στο κέντρο της Αθήνας κατά του ασφαλιστικού νομοσχεδίου που προωθεί η κυβέρνηση με τη συμμετοχή του κόσμου να ξεπερνά τα 70.000 άτομα.

Οι διαδηλωτές που ανταποκρίθηκαν στα καλέσματα της ΓΣΕΕ, της ΑΔΕΔΥ, του ΠΑΜΕ και πολλών άλλων οργανώσεων φώναξαν συνθήματα κατά της μνημονιακής πολιτικής και του «νομοσχεδίου-έκτρωμα του Κατρούγκαλου». Επιστήμονες με γραβάτες, αγρότες, δημόσιοι υπάλληλοι, φοιτητές, οδηγοί ταξί, οικοδόμοι, ελεύθεροι επαγγελματίες και μισθωτοί, είναι μερικές μόνο από τις κοινωνικές ομάδες που έδωσαν δυναμικό παρών.

Το λυπηρό ήταν ότι για ακόμα μία φορά ομάδες κουκουλοφόρων προσπάθησαν να αμαυρώσουν την ογκώδη ειρηνική πορεία. Τα «παρατράγουδα» ξεκίνησαν με μία απρόκλητη επίθεση στην οδό Πανεπιστημίου σε βάρος του δημοσιογράφου του ραδιοφωνικού σταθμό «Αθήνα 9,84» Δημήτρη Πέρρου, ο οποίος κάλυπτε την πορεία όταν κουκουλοφόροι άρχισαν να τον χτυπούν στο κεφάλι με βαρύ αντικείμενο. Ο δημοσιογράφος έπεσε κάτω αιμόφυρτος και μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο για τις πρώτες βοήθειες.

Τα επεισόδια συνεχίστηκαν στην πλατεία Συντάγματος και έγιναν αιτία για να διαλυθεί η συγκέντρωση. Κουκουλοφόροι συγκρούστηκαν με δυνάμεις των ΜΑΤ που έκαναν εκτεταμένη χρήση χημικών για να τους απωθήσουν. Το μπλοκ των αντιεξουσιαστών, που αριθμούσε τουλάχιστον 1.000 άτομα, κατευθύνθηκε στη συνέχεια προς τα Εξάρχεια, όπου συνεχίστηκαν μέχρι αργά το απόγευμα τα επεισόδια. Στην περιοχή κάηκαν δεκάδες κάδοι απορριμμάτων και δύο αυτοκίνητα. Το ελικόπτερο της ΕΛ.ΑΣ. πετούσε διαρκώς πάνω από την περιοχή για να μεταδίδει εικόνα στο κέντρο επιχειρήσεων της ΓΑΔΑ. Αξιωματικοί της ΕΛ.ΑΣ. αναφέρουν ότι μέχρι στιγμής η κατάσταση δεν ξέφυγε από τον έλεγχο και ότι ήταν στρατηγική επιλογή της Αστυνομίας να απομονωθούν οι ομάδες κουκουλοφόρων στα Εξάρχεια, προκειμένου να μην γίνουν εκτεταμένες υλικές ζημιές στο υπόλοιπο κέντρο της Αθήνας.

Στη συγκέντρωση της Θεσσαλονίκης συμμετείχαν περισσότερα από 15.000 άτομα. Αυτό που ήταν πρωτόγνωρο αφορούσε στην συμμετοχή όλων των κλάδων. Η πόλη ήταν από το πρωί… νεκρή, καθώς όλα τα μαγαζιά παρέμειναν κλειστά. Είναι χαρακτηριστικό πως για πρώτη φορά στην ιστορία τους, οι πανάκριβες καφετέριες στην πλατεία Αριστοτέλους και σε άλλα κεντρικά σημεία της πόλης, παρέμειναν κλειστές συμμετέχοντας στην απεργιακή κινητοποίηση.