Ποτέ Ξανά-75 χρόνια από την αναχώρηση του πρώτου συρμού για το Άουσβιτς

Με το μήνυμα "Ποτέ Ξανά" που αναγράφονταν σε λευκά μπαλόνια, κάτοικοι της πόλης αλλά και επισκέπτες, συγκεντρώθηκαν το πρωί στην Πλατεία Ελευθερίας

THETOC TEAM
ΓΡΑΦΕΙ: THETOC TEAM
Ποτέ Ξανά-75 χρόνια από την αναχώρηση του πρώτου συρμού για το Άουσβιτς

Τη διαδρομή που ακολούθησε πριν από 75 χρόνια, όταν οδηγούνταν στον συρμό για το Άουσβιτς, έκανε και πάλι σήμερα, με το αναπηρικό του αμαξίδιο ο Ελληνοεβραίος επιζών από τα ναζιστικά στρατόπεδα Μοσέ Αελιών ο οποίος βρισκόταν στην κορυφή της Πορείας Μνήμης που διοργανώθηκε στο πλαίσιο των εκδηλώσεων για τα θύματα του Ολοκαυτώματος της Θεσσαλονίκης.

Ποτέ Ξανά-75 χρόνια από την αναχώρηση του πρώτου συρμού για το Άουσβιτς

Με το μήνυμα "Ποτέ Ξανά" που αναγράφονταν σε λευκά μπαλόνια, κάτοικοι της πόλης αλλά και επισκέπτες, συγκεντρώθηκαν το πρωί στην Πλατεία Ελευθερίας και κατευθύνθηκαν με πορεία στον Παλιό Σιδηροδρομικό Σταθμό απ΄όπου και αναχώρησε, πριν από 75 χρόνια, ο πρώτος συρμός για το στρατόπεδο Άουσβιτς - Μπίρκεναου.

Ποτέ Ξανά-75 χρόνια από την αναχώρηση του πρώτου συρμού για το Άουσβιτς - εικόνα 2

"Η μνήμη πρέπει να παραμείνει ζωντανή, όχι απλώς για να τιμούμε τα θύματα αυτής της θηριωδίας αλλά για να έχουμε μπροστά μας πάντα ζωντανή την εικόνα της φρίκης στην οποία μπορεί να ξαναβρεθούμε αν δεν βγάλουμε τα διδάγματα από το παρελθόν. Και σήμερα, οι μέρες που ζούμε, είναι μέρες που πρέπει να κινητοποιηθούμε για να αποτρέψουμε την εκκόλαψη πολλαπλών αυγών φιδιού από τα οποία κινδυνεύουμε. Ο εθνικισμός, ο ρατσισμός είναι προβλήματα μεγάλα τα οποία δεν έχουν εξαλειφθεί και πολύ εύκολα επανέρχονται στο προσκήνιο. Πρέπει να κλείσουμε λοιπόν τον δρόμο ώστε να μην ξαναζήσει η ανθρωπότητα την φρίκη που έζησαν οι Εβραίοι της Θεσσαλονίκης και όλου του κόσμου" δήλωσε ο υφυπουργός οικονομίας και ανάπτυξης, Στέργιος Πιτσιόρλας στο χαιρετισμό του, εκ μέρους της ελληνικής κυβέρνησης, στην εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε στον Παλιό Σιδηροδρομικό Σταθμό.

Ποτέ Ξανά-75 χρόνια από την αναχώρηση του πρώτου συρμού για το Άουσβιτς - εικόνα 3

Για τον πρόεδρο της Ισραηλιτικής Κοινότητας Θεσσαλονίκης Δαυίβ Σαλτιέλ, η Θεσσαλονίκη "αισθάνεται πιο έτοιμη να σηκώσει το πέπλο της σιωπής που κάλυπτε για πολλές δεκαετίες την ιστορία της και τα γεγονότα, όχι μόνο της περιόδου του Ολοκαυτώματος αλλά και τα όσα αντίκρισαν και αντιμετώπισαν οι ελάχιστοι επιζώντες με την επιστροφή τους στην πόλη".

Ποτέ Ξανά-75 χρόνια από την αναχώρηση του πρώτου συρμού για το Άουσβιτς - εικόνα 4

"Αυτό φυσικά δεν είναι εύκολο. όμως αποτελεί μια σημαντική αλλαγή και δείχνει πώς είμαστε έτοιμοι να ακούσουμε τις πιο επώδυνες πτυχές της ιστορίας της πόλης μας" πρόσθεσε.

Στην κατεύθυνση αυτή, ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης Γιάννης Μπουτάρης εξέφρασε την ικανοποίησή του που η πόλη θα αποκτήσει μνημείο Ολοκαυτώματος.

Ποτέ Ξανά-75 χρόνια από την αναχώρηση του πρώτου συρμού για το Άουσβιτς - εικόνα 5

"Ούτε μπορώ να διανοηθώ τι πέρασαν αλλά και τι αντίκρισαν όσοι γύρισαν εδώ. Υποκλινόμαστε μπροστά τους και τους ζητάμε συγνώμη που δεν μπορέσαμε να τους προστατέψουμε. Δίνουμε την υπόσχεσή μας ότι αυτό, δεν θα το επιτρέψουμε να ξαναγίνει. Οι περιπτώσεις στο Δίκαιο των Εθνών για τις οποίες είμαστε περήφανοι είναι πολύ λίγες για να ξεπλύνουμε την ντροπή, το λιγότερο που μπορούμε να κάνουμε είναι να τιμούμε ξανά και ξανά γιατί η σιωπή μας τώρα στην πορεία δεν είναι πια από κείνες τις σιωπές που έκρυβαν ενοχές και εγκλήματα, είναι η σιωπή που θα επιτρέψει να ακουστούν επιτέλους οι φωνές των απόντων της πόλης μας" δήλωσε.

Για μια "θλιβερή μέρα" έκανε λόγο, στο περιθώριο της εκδήλωσης, η πρέσβης του Ισραήλ Ιρίτ Μπεν Άμπα, τονίζοντας ότι η "απέλαση των Εβραίων της Θεσσαλονίκης στο Άουσβιτς, ήταν στην ουσία, το τέλος της μεγάλης Εβραϊκής κοινότητας που ζούσε στη Θεσσαλονίκη για πολλές γενιές". "Από την άλλη πλευρά", συμπλήρωσε, "υπάρχει ακόμη μια μικρή εβραϊκή κοινότητα που μένει στη Θεσσαλονίκη και θυμάται τι συνέβη και είναι μια ευκαιρία για τους κατοίκους, να μάθουν για την ιστορία της εβραϊκής κοινότητας και την τραγική της μοίρα".

Μνημείο για τους Εβραίους φοιτητές

Ως "ελάχιστη επανόρθωση και αναγνώριση της "ουδετερότητάς" του", το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο, σύμφωνα με τον πρύτανη Περικλή Μήτκα, έχει σήμερα δύο μνημεία στο campus και μέχρι το τέλος του χρόνου, πιθανότατα θα υπάρχει και ένα τρίτο προς τιμήν των εβραίων φοιτητών-θυμάτων του ναζισμού.

"Φτιάξαμε ένα κολάζ με 25 φωτογραφίες εβραίων φοιτητών και φοιτητριών που χάθηκαν στο Άουσβιτς με φωτογραφίες που προέρχονταν από τα αρχεία των Σχολών μας και ήταν εκείνες που υπέβαλαν μαζί με τα χαρτιά τους, για την εγγραφή τους στο Πανεπιστήμιο. Τη στιγμή αυτή μελετούμε τα αρχεία μας για να αποκατασταθεί η μνήμη των δολοφονημένων φοιτητών μας στα στρατόπεδα θανάτου" ανέφερε στην ομιλία του ο κ.Μήτκας.

Την αναγκαιότητα να απαλλαγεί η Θεσσαλονίκη από τα ονόματα όσων συνεργάστηκαν με τα ναζιστικά στρατεύματα κατοχής, τόνισε σε δηλώσεις του ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Α' Θεσσαλονίκης,Τριαντάφυλλος Μηταφίδης ενώ ο βουλευτής Α΄ Θεσσαλονίκης της Νέας Δημοκρατίας Σταύρος Καλαφάτης υπογράμμισε ότι η εκδήλωση αποτελεί "ένα δυνατό μήνυμα σε όλους εκείνους που θέλουν να επιβάλουν φασιστικές ιδέες".

Η Χαρούλα Αλεξίου και ο Γιέχουντα Πόλικερ

Την εκδήλωση έκλεισε ο Γιέχουντα Πόλικερ, διάσημος τραγουδιστής στο Ισραήλ ο οποίος τραγουδάει στα ελληνικά και έχει συνεργασθεί με Έλληνες καλλιτέχνες όπως τον Μανώλη Ρασούλη και την Χαρούλα Αλεξίου η οποία και παραβρέθηκε στη σημερινή εκδήλωση. Ο πατέρας του Πόλικερ ήταν επιζών από τα στρατόπεδα συγκέντρωσης στο Άουσβιτς και ήταν και ο ίδιος τραγουδιστής. Μάλιστα, για το σύνολο του έργου του, του απονεμήθηκε το Μετάλλιο του Φοίνικα το 2014 από τον πρέσβη της Ελλάδας εξ ονόματος της Ελληνικής Δημοκρατίας και Κυβέρνησης για τη συμβολή του στη διάσωση του ελληνικού πολιτισμού στο Ισραήλ.

Ποτέ Ξανά-75 χρόνια από την αναχώρηση του πρώτου συρμού για το Άουσβιτς - εικόνα 6

Συγκινημένη, όπως η ίδια είπε, ήταν στο πλευρό του η Χάρις Αλεξίου η οποία τον χαρακτήρισε "αδερφικό της φίλο".

"Τον γνώρισα αρχές του 1990, όταν πήγα να τραγουδήσω στο Ισραήλ, είναι αυτός που έκανε γνωστό το ελληνικό τραγούδι στο Ισραήλ. Οι γονείς του κατάγονται από δω, έχει μεγάλο πάθος για την Ελλάδα και το ελληνικό τραγούδι, έγραψε τραγούδια μαζί με τον Ρασούλη και ήθελε να είμαι δίπλα του σ΄αυτή την πολύ σημαντική στιγμή και δεν μπορούσα να του αρνηθώ" είπε η ελληνίδα τραγουδίστρια.

Ποτέ Ξανά-75 χρόνια από την αναχώρηση του πρώτου συρμού για το Άουσβιτς - εικόνα 7

Παρόντες στην εκδήλωση ήταν και οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξανδρος Τριανταφυλλίδης και Νίκος Παρασκευόπουλος. Μετά το τέλος της εκδήλωσης, οι παρευρισκόμενοι άναψαν κεριά, έβαλαν λουλούδια στους συρμούς και έγραψαν μηνύματα πάνω στα τρένα, στα ελληνικά και τα εβραϊκά, όπως αυτό ενός μικρού κοριτσιού που έγραψε "δεν θα ξεχάσω ποτέ" στα ελληνικά και "Never again" στα αγγλικά.

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr

ΣΤΗΝ ΑΡΓΥΡΟΥΠΟΛΗ 23 Ιαν 2022 | 16:44

Απίθανο: Είχαν μετατρέψει παιδότοπο σε... μπουζουξίδικο - Καναπέδες, ποτά και γαρύφαλλα [εικόνες]

Παιδότοπο στην Αργυρούπολη, που είχε διαμορφωθεί σε χώρο διασκέδασης, με μουσική και καλλιτέχνες εντόπισαν κλιμάκια της Διυπηρεσιακής Μονάδα Ελέγχου Αγοράς.

ΜΑΓΕΥΤΙΚΟ ΤΟΠΙΟ 23 Ιαν 2022 | 16:38
ΜΑΘΗΜΑΤΑ ΜΕ ΤΗΛΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ 23 Ιαν 2022 | 16:35

Κακοκαιρία "Ελπίς": Κλειστά τα σχολεία στην Αττική Δευτέρα και Τρίτη - Ολες οι περιοχές που δεν θα ανοίξουν

Πολλά σχολεία σε όλη την Ελλάδα θα παραμείνουν κλειστά, εξαιτίας της κακοκαιρίας. Με τηλεκπαίδευση τα μαθήματα.

ΤΙ ΑΝΑΦΕΡΕΙ Η ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ 23 Ιαν 2022 | 16:19

Κακοκαιρία "Ελπίς": Τηλεκπαίδευση εάν δεν ανοίξουν τα σχολεία Δευτέρα & Τρίτη - Τι ανακοινώθηκε

Μέσω τηλεκπαίδευσης θα γίνουν τα μαθήματα στα σχολεία εκείνα που δεν θα λειτουργήσουν λόγω της κακοκαιρίας "Ελπίς", όπως ανακοίνωσε το υπουργείο Παιδείας.

ΤΙ ΘΑ ΙΣΧΥΕΙ 23 Ιαν 2022 | 15:57

Ανεμβολίαστοι θα θεωρούνται από 1η Φεβρουαρίου όσοι δεν έχουν κάνει την ενισχυτική δόση - Πώς θα μετακινούνται

Όσοι δεν έχουν κάνει την τρίτη δόση, από 1η Φεβρουαρίου θα θεωρούνται ανεμβολίαστοι.

''ΛΕΥΚΟ'' ΤΟ ΚΕΝΤΡΟ ΤΟΥ ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ 23 Ιαν 2022 | 15:47

Κακοκαιρία "Ελπίς" - Ηράκλειο: Χιόνια στο κέντρο της πόλης - Κλειστά τη Δευτέρα τα σχολεία [εικόνες - βίντεο]

Σφοδρή χιονόπτωση στην πόλη του Ηρακλείου - Θα συνεχιστούν τα έντονα φαινόμενα.

ΕΚΑΝΕ ΜΠΑΝΙΟ 23 Ιαν 2022 | 15:26
ΤΙ ΕΙΠΕ Ο ΕΥΑΓΓΕΛΟΣ ΜΑΝΩΛΟΠΟΥΛΟΣ 23 Ιαν 2022 | 15:25

Χάπι βιασμού: Μπορεί να προκαλέσει μέχρι και θάνατο - Είναι άχρωμο και άγευστο, πώς ανιχνεύεται

Στοιχεία για το χάπι βιασμού παρέθεσε με αφορμή την υπόθεση του ομαδικού βιασμού της Γεωργίας Μπίκα στη Θεσσαλονίκη, ο καθηγητής φαρμακολογίας κ. Μανωλόπουλος,

ΑΠΙΣΤΕΥΤΑ ΕΥΡΗΜΑΤΑ 23 Ιαν 2022 | 15:04

Ηράκλειο: Βρήκε μέσα στο εικονοστάσι της μητέρας του χώμα από τη Μικρά Ασία - Κρυμμένα κειμήλια 100 χρόνων [εικόνες]

Η μητέρα του Μιχάλη Κόκκινου, φύλαγε μέσα στο εικονοστάσι χώμα από την Προύσα.

ΟΙ ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΤΟΥ ΥΦΥΠΟΥΡΓΟΥ Γ. ΓΕΩΡΓΑΝΤΑ 23 Ιαν 2022 | 14:46

Μέχρι τέλος Μαρτίου θα έχουμε το δίπλωμα στο κινητό μας - Ακολουθεί η αστυνομική ταυτότητα

Άμεσα στο κινητό μας τηλέφωνο το δίπλωμα και η αστυνομική ταυτότητα.

ΑΠΙΣΤΕΥΤΟ ΠΕΡΙΣΤΑΤΙΚΟ 23 Ιαν 2022 | 14:34

Τραγωδία στην Εθνική Κορίνθου - Πατρών: 22χρονη κατέβηκε να δει τη ζημιά από τροχαίο και την παρέσυρε φορτηγό

Απίστευτη τραγωδία στην εθνική οδό Κορίνθου – Πατρών στο ύψος της Παναγοπούλας.

ΣΥΝΕΛΗΦΘΗΣΑΝ ΤΟ ΒΡΑΔΥ ΤΟΥ ΣΑΒΒΑΤΟΥ 23 Ιαν 2022 | 14:19

Σύλληψη δύο ανδρών στις Σέρρες: Προσπάθησαν να βιάσουν γυναίκα μέσα σε αυτοκίνητο

Συνελήφθησαν στις Σέρρες για απόπειρα βιασμού και παράνομη κατακράτηση από κοινού.

Η ΑΠΟΚΑΛΥΨΗ 23 Ιαν 2022 | 14:11

Συγκλονίζει ο πατέρας της Ελένης Τοπαλούδη: Ένα χρόνο πριν τη δολοφονία της είχε πέσει θύμα βιασμού - Της είχαν δώσει το χάπι

Ο πατέρας της Ελένης Τοπαλούδη κατήγγειλε πως η κόρη του ένα χρόνο πριν τη δολοφονία της είχε πέσει θύμα βιασμού με χρήση ναρκωτικών ουσιών.