Πού στρέφονται οι έρευνες για τον θάνατο του Βαγγέλη

Η ελπίδα να είναι ζωντανός ο Βαγγέλης Γιακουμάκης κατέρρευσε μετά από 37 ημέρες! Η θλίψη κατέκλυσε του γονείς και όλη την Ελλάδα.

pou-strefontai-oi-ereunes-gia-ton-thanato-tou-baggeli
|
SHARE THIS
0
SHARES

Ο θλιβερός επίλογος γράφτηκε μέσα σε έναν βάλτο της περιοχής Κατσικά. Οι τραμπουκισμοί του… juke box και η ακατάπαυστη διαπόμπευση είχαν θανατηφόρο αποτέλεσμα.

Η ελπίδα να είναι ζωντανός ο Βαγγέλης Γιακουμάκης κατέρρευσε μετά από 37 ημέρες! Η θλίψη κατέκλυσε του γονείς και όλη την Ελλάδα. 

Το ερώτημα αν πρόκειται για αυτοκτονία ή εγκληματική ενέργεια, θα δοθεί μετά την νεκροτομή του σώματος του άτυχου Βαγγέλη. Ο καθηγητής της Ιατροδικαστικής Υπηρεσίας Θεόδωρος Βουγιουκλάκης μαζί με τεχνικό σύμβουλο της οικογένειας προέβησαν σε μία πρώτη αυτοψία του χώρου και της σωρού του σπουδαστή. Ο κ. Βουγιουκλάκης δεν μπορεί αυτή τη στιγμή να είναι 100% βέβαιος για τα αίτια θανάτου, εξαιτίας των τοπογραφικών χαρακτηριστικών του σημείου που βρέθηκε, λόγω βλάστησης και βαλτώδους περιβάλλοντος.

«Μάλλον αυτοκτονία»

Ωστόσο από την μακροσκοπική εξέταση, προκύπτουν συμπεράσματα που οδηγούν περισσότερο στο ενδεχόμενο της αυτοκτονίας, καθώς «από τα μέχρι στιγμής ευρήματα εντοπίζονται σοβαρές ενδείξεις αυτοχειρίας» επισημαίνει ο κ. Βουγιουκλάκης στους αστυνομικούς που χειρίζονται τη σοβαρή υπόθεση. Το θύμα, σύμφωνα με τις αναφορές του ιατροδικαστή, έχει εκχυμώσεις σε όλο του το κορμί, που πιθανότατα προέρχονται από δαγκώματα ζώων, «έχει όμως και κοψίματα που προέρχονται, ίσως από το μαχαίρι που βρέθηκε δίπλα του, τουλάχιστον στον έναν από τους καρπούς των χεριών του. Πιθανόν έχει κόψει τις φλέβες του» συμπληρώνει ο κ. Βουγιουκλάκης, όπως αναφέρουν υψηλόβαθμοι αξιωματικοί της ΕΛ.ΑΣ.

Ο ιατροδικαστής θα βγάλει περισσότερα συμπεράσματα από την νεκροτομή της σορού, ενδεχομένως και από τις τοξικολογικές εξετάσεις, που θα γίνουν για να διαπιστωθεί αν υπάρχουν ενδεχόμενα νάρκωσης ή δηλητηρίασης.

Σημειώνεται πως στο σημείο που βρέθηκε ο Βαγγέλη, έχουν φθάσει κλιμάκια αξιωματικών από τις αρμόδιες υπηρεσίες Αθήνας και Θεσσαλονίκης και συνεργείο της Διεύθυνσης Εγκληματολογικών Ερευνών, οι οποίοι για τουλάχιστον δύο ημέρες θα ερευνήσουν την περιοχή για τον εντοπισμό αντικειμένων, δειγμάτων αίματος και εντυπωμάτων παπουτσιών.

Το μαχαίρι, μεταφέρθηκε άμεσα στο αρμόδιο τμήμα της Διεύθυνσης Εγκληματολογικών Ερευνών, προκειμένου να εξερευνηθεί για DNA και αποτυπώματα. «Θα εξετάσουμε αν πάνω του υπάρχουν δείγματα μόνο του Βαγγέλη ή και άλλων ατόμων» αναφέρουν χαρακτηριστικά αρμόδιοι αξιωματικοί της ΕΛ.ΑΣ..  Δεν έχει γίνει ακόμη γνωστό αν το συγκεκριμένο σημείο, που απέχει περίπου 500 μέτρα από τη λίμνη και από τη Γαλακτομική Σχολή, είχε ερευνηθεί από τις αρχές το προηγούμενο χρονικό διάστημα από την ημέρα εξαφάνισης του Βαγγέλη έως τον σημερινό εντοπισμό του από το ζευγάρι των κατοίκων της περιοχής.

Στην περίπτωση που ενδεχομένως προκύψουν ενδείξεις εγκληματικής ενέργειας, αναμένεται να γίνει έρευνα για να διαπιστωθεί πότε και αν είχε ερευνηθεί η συγκεκριμένη περιοχή, για να αποκλειστεί ή επιβεβαιωθεί το ενδεχόμενο μεταφοράς της σωρού εκεί, μετά την εξαφάνισή του.

Οι αξιωματικοί της ΕΛ.ΑΣ., σύμφωνα με τις καταθέσεις ατόμων που είχαν δει τελευταίοι τον Βαγγέλη Γιακουμάκη πριν εξαφανιστεί, διαπιστώνουν ότι φορά τα ρούχα, τα οποία φορούσε όταν χάθηκε, κάτι που πιστοποίησε ο θείος του Γιώργος Βιδιαδάκης μαζί με κάποια άλλα εξωτερικά χαρακτηριστικά του άτυχου σπουδαστή.

«Εξαφανίστηκε μόνος του»

Οι αξιωματικοί της ΕΛ.ΑΣ., που χειρίζονται την υπόθεση, από την πρώτη στιγμή έκαναν λόγο για έναν νεαρό χαμηλών τόνων, κλειστό στις επαφές του, με εσωστρεφή χαρακτήρα, ίσως και μειωμένες ψυχολογικές αντιστάσεις προκειμένου να ανταπεξέλθει σε αυτά τα «σκληρά πειράγματα» από τους συμφοιτητές, και τις πιέσεις του οικογενειακού περιβάλλοντος. Σημειώνουν επίσης ότι ο νεαρός φοιτητής, μία ημέρα πριν την εξαφάνισή του είχε πάρει χαμηλές βαθμολογίες σε κάποια μαθήματα της σχολής του. Κύκλοι του οικογενειακού περιβάλλοντος του νεαρού, από την πρώτη στιγμή εκτιμούσαν ότι η εξαφάνιση οφείλεται σε ισχυρές «εκφοβιστικές επιθέσεις» από μερίδα συμφοιτητών του, που τον είχαν αναγκάσει να θέλει να αλλάξει δωμάτιο στις εστίες της σχολής όπου έμενε.

Τα ίδια στελέχη της αστυνομίας, ως πιθανότερα ενδεχόμενα εξέταζαν, την πιθανότητα ο νεαρός να εξαφανίστηκε με τη θέλησή του προκειμένου να «ξεφύγει από έναν πιεστικό περίγυρο» ή ακόμη και να πήρε την απόφαση να θέσει τέλος στη ζωή του. Το ενδεχόμενο εγκληματικής ενέργειας από τις πρώτες ημέρες των ερευνών συγκέντρωνε μικρότερες πιθανότητες.

Ο 20χρονος δεν είχε πάρει τηλέφωνα, κλειδιά, δεν ντύθηκε σωστά για το κρύο που επικρατούσε στην περιοχή, έφυγε σαν να μην πήγαινε «μακρινό ταξίδι» αλλά κάπου που δεν τα χρειαζόταν ή ήταν ασφαλής στον προορισμό του.

Η σορός του άτυχου νέου βρέθηκε σε χωράφι 20-30 μέτρα από το χωμάτινο δρόμο που οδηγεί στη λίμνη Παμβώτιδα, η οποία απέχει από το σημείο 500 μέτρα. Σε κοντινή απόσταση και οι εγκαταστάσεις της Σχολής του.

Η αναγνώριση από το θείο ήρθε από τα ρούχα και από κάποια άλλα μικρά χαρακτηριστικά, καθώς το πτώμα βρίσκεται σε προχωρημένη αποσύνθεση.

Σε κοντινή απόσταση βρέθηκε ένα μαχαίρι για το οποίο ψάχνουν να βρουν αν έχει προκαλέσει το θάνατο του Βαγγέλη με βίαιο τρόπο ή αν έχει προβεί μόνος στο απονενοημένο διάβημα.

Το εύρημα αυτό μεταφέρεται στα εγκληματολογικά εργαστήρια, προκειμένου να γίνει η εξέτασή του για DNA και αποτυπώματα.

Η σορός έχει υποστεί πολλές και σημαντικές αλλοιώσεις από ζώα.

«Juke Box» και ακραίοι χλευασμοί

«Τον είχαν ακινητοποιήσει σε καρέκλα, τον τραμπούκιζαν, τον έφτυναν και τον χλεύαζαν με υποτιμητικούς χαρακτηρισμούς και σχόλια», αποκάλυπτε στο TheTOC.gr στις 22 Φεβρουαρίου 2015, υψηλόβαθμος αξιωματικός της ΕΛ.ΑΣ., για περιστατικό που είχε συμβεί πριν από περίπου 10 μήνες, με θύμα τον 20χρονο φοιτητή της Σχολής Γαλακτοκομικής Ιωαννίνων, Βαγγέλη Γιακουμάκη.

Η συγκεκριμένη ενέργεια, που τοποθετείται χρονικά την Άνοιξη του 2014, αναδεικνύεται από τις καταθέσεις των συμφοιτητών του, ακόμη και από τους φερόμενους ως δράστες του ακραίου εκφοβισμού. Σε άλλη περίπτωση που περιγράφεται σε κάποια από τις καταθέσεις, οι δράστες είχαν κάνει τον Βαγγέλη... τζουκ μποξ! Τον είχαν κλείσει σε ντουλάπα και έριχναν... κέρματα προκειμένου εκείνος να τραγουδήσει τα άσματα που υποδείκνυαν για να τον ελευθερώσουν.

Σε άλλο σημείο περιγράφεται ένα ακόμη επεισόδιο που εξελίχθηκε ενώ ο 20χρονος αγνοούμενος φοιτητής έκανε μπάνιο. Οι «εκφοβιστές» έκλεισαν το νερό και τον άφησαν για ώρα με τις σαπουνάδες! Τα παραπάνω μπορεί να φαίνονται «φυσιολογικά» σε ένα βαθμό, ως δείγματα ακραίων πειραγμάτων ανάμεσα σε μέλη παρέας αγοριών, ανέφεραν αξιωματικοί της ΕΛ.ΑΣ, όχι όμως και στην περίπτωση του Βαγγέλη, ενός καλοσυνάτου παιδιού, με εσωστρεφή χαρακτήρα, μειωμένων ίσως αντιστάσεων, που δεν μπορούσε να ανταπεξέλθει και αντιδράσει σε αυτά, αλλά να τα... καταπίνει για να γίνει αποδεκτός.

«Βασανιστήρια» διαπόμπευσης

Μετά από όλα αυτά, ο Βαγγέλης κλείστηκε ακόμη περισσότερο στον εαυτό του, ενώ αποτέλεσε την αφορμή να μετακομίσει από το δωμάτιο της εστίας, όπου διέμενε μέχρι τότε. Ήθελε να δραπετεύσει από το «κολαστήριό» του. Μία ομάδα συμφοιτητών του, επίσης από την Κρήτη, είχαν στοχοποιήσει την ιδιαιτερότητα της προσωπικότητάς του και εξαπέλυσαν μπαράζ πειραγμάτων εκτός ορίων, με αυξητικές τάσεις και διαρκή κλιμάκωση. Ο «εξευτελισμός» του κορυφώθηκε με την απομόνωση σε δωμάτιο της φοιτητικής εστίας και την ακραία διαπόμπευσή του, στο περιστατικό της προηγούμενης Άνοιξης. Στελέχη της Υποδιεύθυνσης Ασφάλειας Ιωαννίνων έλαβαν καταθέσεις από τους τέσσερις συμφοιτητές του 20χρονου που φαίνεται να τον κάλεσαν σε δωμάτιο, όπου άρχισαν τον ακραίο χλευαστικό τραμπουκισμό του. Οι νεαροί κορόιδευαν τον Βαγγέλη με τοπικιστικά σχόλια του τύπου: «Πρέπει να δείχνεις και να φέρεσαι σαν Κρητικός. Να είσαι σκληρός άνδρας, όπως όλοι οι συντοπίτες σου». Αυτός ο «τοπικιστικός» προπηλακισμός έκανε τον 20χρονο φοιτητή να ζητήσει την αλλαγή δωματίου, κάτι που έγινε δεκτό και μεταφέρθηκε σε άλλο δωμάτιο στο οποίο δεν είχε συγκάτοικο. Η διεύθυνση της Σχολής ενημέρωσε την οικογένειά του για την αλλαγή αλλά και για το γεγονός ότι η ψυχολογία του Βαγγέλη έδειχνε ιδιαίτερα πεσμένη.

Οι ίδιες πηγές ενημέρωσης ανέφεραν χαρακτηριστικά, πως οι φερόμενοι δράστες των τραμπουκισμών, ανήκουν στην κατηγορία σκληραγωγημένων παιδιών αγροτικών οικογενειών, που επιδίδονται σε σκληρά πειράγματα και σεξιστικές ύβρεις. 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Ακολούθησε το theTOC.gr στο Facebook