Πού θα κινηθούν τελικά οι φετινές βάσεις σε ΑΕΙ και ΤΕΙ

Ερωτήματα έχουν προκύψει για την πορεία των βάσεων. Θα παραμείνει η Ιατρική στα 19.000 μόρια; Πόσο θα επηρεάσουν οι κακές επιδόσεις, ειδικά στα μαθηματικά;

THETOC TEAM
ΓΡΑΦΕΙ: THETOC TEAM
Πού θα κινηθούν τελικά οι φετινές βάσεις σε ΑΕΙ και ΤΕΙ

Ερωτήματα έχουν προκύψει για την πορεία των βάσεων. Θα παραμείνει η Ιατρική στα 19.000 μόρια; Πόσο θα επηρεάσουν οι κακές επιδόσεις, ειδικά στα μαθηματικά;

Η Ιατρική είναι φέτος η μόνη σχολή που διεκδικεί με αξιώσεις να ξεπεράσει τον πήχυ των 19.000 μορίων, καθώς η σχολή Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Υπολογιστών του ΕΜΠ, εκτιμάται ότι θα μείνει πολύ μακριά, εξαιτίας των χειρότερων επιδόσεων στα Μαθηματικά Προσανατολισμού. Εύλογα οι βάσεις εισαγωγής θα κινηθούν με αντίθετα πρόσημα σε σχέση με πέρυσι και αυτό θα παρατηρηθεί όχι μόνο μεταξύ των σχολών των πέντε διαφορετικών πεδίων αλλά και μεταξύ σχολών του ίδιου επιστημονικού πεδίου.

Ειδικότερα, η ανακοίνωση των βαθμολογιών στα λύκεια της χώρας έκλεισε το πιο μεγάλο κεφάλαιο για τους φετινούς υποψηφίους για την τριτοβάθμια εκπαίδευση, οι οποίοι πλέον αφού καταθέσουν το μηχανογραφικό τους δελτίο έως και τις 14 Ιουλίου, πρέπει να αναμένουν την ανακοίνωση των βάσεων εισαγωγής στα τέλη Αυγούστου. Σύμφωνα με το υπουργείο, στις εξετάσεις μετείχαν 104.929 υποψήφιοι, εκ των οποίων 85.908 από τα γενικά λύκεια, έναντι 82.895 το 2016, και 19.021 υποψήφιοι από τα ΕΠΑΛ, έναντι 17.803 το 2016. Οι 104.929 υποψήφιοι θα διεκδικήσουν 70.726 θέσεις σε πανεπιστήμια και ΤΕΙ, χωρίς σε αυτές να περιλαμβάνονται οι θέσεις για τις στρατιωτικές και αστυνομικές σχολές, καθώς και τις σχολές του εμπορικού ναυτικού.

Η ανακοίνωση των στατιστικών στοιχείων για τις επιδόσεις των φετινών υποψηφίων θα επιτρέψει τη σύγκριση με τις περυσινές επιδόσεις και άρα ευκρινή συμπεράσματα για την τάση των βάσεων εισαγωγής. Πάντως, από τις έως τώρα πληροφορίες από τη βαθμολόγηση των γραπτών και τις εκτιμήσεις του εκπαιδευτικού- αναλυτή Στράτου Στρατηγάκη, προκύπτουν τα ακόλουθα πρώτα συμπεράσματα για την τάση των βάσεων ανά επιστημονικό πεδίο:

• 1ο, ανθρωπιστικών, νομικών και κοινωνικών επιστημών: Φέτος, ο αριθμός των υποψηφίων είναι αυξημένος κατά 3.474, ενώ ο βαθμός δυσκολίας των θεμάτων σε Αρχαία και Ιστορία θεωρήθηκε στα ίδια επίπεδα με πέρυσι. Ο συνδυασμός των δύο αυτών παραγόντων «δείχνει» διατήρηση των βάσεων εισαγωγής τόσο των υψηλόβαθμων σχολών (νομικές, ψυχολογίες) όσο και των μεσαίων (φιλολογικά τμήματα) στα ίδια επίπεδα. Ενδεικτικά, η Νομική Αθηνών πέρυσι ήταν στα 18.229 μόρια. Στις χαμηλόβαθμες σχολές του πεδίου η τάση θα εξαρτηθεί από το ποσοστό –δεν έχει γίνει γνωστό– των γραπτών κάτω από τη βάση σε Αρχαία και Ιστορία (μαθήματα υψηλής βαρύτητας). Θα υπάρξουν, δηλαδή, αυξομειώσεις των χαμηλόβαθμων βάσεων.

• 2ο, θετικών και τεχνολογικών επιστημών (πολυτεχνεία, φυσικομαθηματικές κ.λπ.): Τα θέματα στα Μαθηματικά Προσανατολισμού δυσκόλεψαν ιδιαίτερα τους φετινούς υποψηφίους όπως φάνηκε και από τις επιδόσεις τελικά αρκετών αριστούχων. Συνεκτιμώντας την αύξηση του αριθμού των υποψηφίων σε σχέση με το 2016 αλλά και τη μείωση του αριθμού των εισακτέων, η τάση των βάσεων θα είναι πτωτική για όλες τις σχολές του πεδίου, χωρίς να αποκλείεται η σχολή Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Υπολογιστών του ΕΜΠ να βρεθεί περί τα 18.500 μόρια (πέρυσι στα 18.628). Βεβαίως, λόγω της μείωσης των γραπτών πάνω από 18, θα καταγραφεί υπερσυγκέντρωση επιδόσεων στις μεσαίες βαθμολογικές κλίμακες.

• 3ο, υγείας: Οι μετριότερες σε σχέση με πέρυσι επιδόσεις στη Βιολογία Προσανατολισμού θα ισορροπήσουν την ανοδική πίεση που προκαλεί η μείωση των θέσεων στις ιατρικές σχολές. Αλλωστε, ετησίως έχει παρατηρηθεί ότι σε τόσο υψηλά επίπεδα –ενδεικτικά, η Ιατρική Αθηνών πέρυσι είχε βρεθεί στα 19.063– δεν μπορούν να υπάρξουν μεγάλες αυξομειώσεις. Στα παραϊατρικά ΤΕΙ οι βαθμολογίες ενισχύουν τις πτωτικές τάσεις, που θα περιορισθούν εξαιτίας της αύξησης του αριθμού των υποψηφίων ανθρωπιστικών σπουδών που θα τα επιλέξουν ενισχύοντας τον ανταγωνισμό.

• 4ο, εκπαίδευσης: Η περυσινή πτώση τους κάτω από τα 10.000 μόρια (ενδεικτικά η βάση στο Παιδαγωγικό Ρόδου ήταν 9.887 μόρια) και η φετινή αύξηση του αριθμού των υποψηφίων στα μαθήματα «κλειδιά» για το πεδίο, και οι καλύτερες επιδόσεις τους, αποτελούν ισχυρά επιχειρήματα υπέρ της σαφούς ανόδου των βάσεων εισαγωγής.

• 5ο, οικονομίας - διοίκησης: Η αποτυχία στα Μαθηματικά Κατεύθυνσης αναμένεται να οδηγήσει σε πτώση τις σχολές του πεδίου, ενώ στην πτώση συμβάλλει και η αύξηση του αριθμού όσων εξετάστηκαν στις Αρχές Οικονομικής Θεωρίας.

Πού θα κινηθούν τελικά οι φετινές βάσεις σε ΑΕΙ και ΤΕΙ

Πηγή: Εφημερίδα Καθημερινή

Φωτό: Ευρωκίνηση

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr

ΠΑΡΑΜΕΝΕΙ ΕΚΡΥΘΜΗ Η ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ 20 Ιαν 2022 | 08:55

Σε κλοιό κατάληψης το 2ο ΕΠΑΛ Ευόσμου - Συνεχίζεται η ένταση [εικόνες βίντεο]

"Μπαρούτι" εξακολουθεί να μυρίζει στο 2ο ΕΠΑΛ Ευόσμου, όπου μαθητές του σχολείου έκλεισαν τις πόρτες με λουκέτα, προκειμένου να προχωρήσουν σε κατάληψη.

ΣΤΟ ΜΙΣΙΓΚΑΝ 19 Ιαν 2022 | 21:26

Χίλιους φοιτητές είχε κακοποιήσει σεξουαλικά γιατρός πανεπιστημίου – Αποζημίωση μαμούθ στα θύματα

Aμερικανικό πανεπιστήμιο θα καταβάλει 490 εκατ. δολάρια σε χίλια θύματα σεξουαλικής κακοποίησης

ΝΕΟΣ ΓΥΡΟΣ ΑΝΤΙΠΑΡΑΘΕΣΗΣ 19 Ιαν 2022 | 18:17

"Ξαναχτύπησαν" οι ακροδεξιοί στον Εύοσμο: Η στιγμή της επίθεσης σε μαθητή έξω από το 2ο ΕΠΑΛ [Βίντεο]

Οι επιθέσεις και τα επεισόδια συνεχίζονται στο 2ο ΕΠΑΛ Ευόσμου - Άγνωστοι πέταξαν και τρικάκια με εθνικιστικό περιεχόμενο

ΙΣΧΥΡΗ ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΗ ΠΑΡΟΥΣΙΑ 19 Ιαν 2022 | 10:39

Θεσσαλονίκη: Κατάληψη και ΜΑΤ στο 2ο ΕΠΑΛ Ευόσμου - Καταγγελίες για ξυλοδαρμό μαθητών [εικόνες]

Υπό κατάληψη τέλει το 2ο ΕΠΑΛ Εύοσμου στη Θεσσαλονίκη. Καταγγελίες για "έφοδο" εξωσχολικών και ξυλοδαρμό μαθητών των προηγούμενες μέρες.

ΤΟ ΠΡΩΙ ΤΗΣ ΤΡΙΤΗΣ 18 Ιαν 2022 | 17:22

Θεσσαλονίκη: Κατάληψη στο 2ο ΕΠΑΛ Ευόσμου - Πιάστηκαν στα χέρια μαθητές και εξωσχολικοί

Σε διαπληκτισμούς μεταξύ μαθητών και εξωσχολικών ατόμων μετατράπηκε η απόπειρα κατάληψης του 2ου ΕΠΑΛ Ευόσμου

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ 17 Ιαν 2022 | 09:30

Αρχή Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων: Ασφαλής η τηλεκπαίδευση, λύθηκαν τα τεχνικά ζητήματα

Αποκαταταστάθηκαν από την Αρχή Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων τεχνικά ζητήματα ασφαλείας στην τηλεκπαίδευση, όπως αναφέρει το υπουργείο Παιδείας σε ανακοίνωσή του.

ΕΝΤΟΠΙΣΤΗΚΑΝ ΜΕ ΥΠΟΘΕΡΜΙΑ 14 Ιαν 2022 | 11:53

Δραματική διάσωση δύο νεαρών στον παγωμένο Όλυμπο - Τους εντόπισαν με υποθερμία

Οι δύο νεαροί και επίδοξοι ορειβάτες ήταν σε ιδιαίτερα άσχημη κατάσταση από τη χαμηλή θερμοκρασία και το πολύ χιόνι.

Η ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΟΥΣ 14 Ιαν 2022 | 09:18

ΑΣΟΕΕ: Υπό κατάληψη το πανεπιστήμιο από τα ξημερώματα - Τι ζητούν οι φοιτητές

Υπό κατάληψη από φοιτητές του πανεπιστημίου τελεί από τα ξημερώματα της Παρασκευής το Οικονομικό Πανεπιστημίο Αθηνών (πρώην ΑΣΟΕΕ).

ΤΗ ΔΕΥΤΕΡΑ ΞΕΚΙΝΟΥΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ 400 ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΟΙ ΤΩΝ ΣΧΟΛΩΝ 13 Ιαν 2022 | 12:51

Αυτα είναι τα 7 "στέκια αναρχικών" που εκκένωσε η ΕΛ.ΑΣ στα πανεπιστήμια- Κράνη, μολότοφ και αυθαίρετοι τοίχοι

Τα στέκια των αναρχικών που εκκένωσε η ΕΛ.ΑΣ το τελευταίο διάστημα υπενθυμίζει σε ανάρτησή του, ο υπουργός Επικρατείας 'Ακης Σκέρτσος

ΠΑΡΟΥΣΙΑ ΤΗΣ ΚΕΡΑΜΕΩΣ 13 Ιαν 2022 | 10:52

Έκτακτη σύνοδος πρυτάνεων: Ρυθμίσεις για την εξεταστική περίοδο των πανεπιστημίων - Τι θα γίνει με όσους νοσήσουν

Η λειτουργία των πανεπιστημίων καιπώς θα γίνει η εξεταστική για τους φοιτητές οι οποίοι -νοσήσουν από κορονοϊό, αποτέλεσε το θέμα της έκτακτης συνόδου των Πρυτάνεων

ΕΓΚΥΚΛΙΟΣ 10 Ιαν 2022 | 21:48

Εξεταστική ΑΕΙ: Τι θα γίνει με όσους νοσήσουν από κορονοϊό – Οι οδηγίες του υπουργείου Παιδείας

Η διενέργεια εξετάσεων κατά την εξεταστική περίοδο του χειμερινού εξαμήνου του ακαδημαϊκού έτους 2021-2022 πραγματοποιείται με φυσική παρουσία

ΑΔΙΑΝΟΗΤΟ ΠΕΡΙΣΤΑΤΙΚΟ 24 Ιαν 2022 | 09:58

Ρατσιστική επίθεση στον Ηλεκτρικό: Επιβάτης ξυλοκόπησε μετανάστη - Βίντεο σοκ

Ενα αδιανόητο περιστατικό ρατσιστικής επίθεσης σημειώθηκε μέσα σε συρμό του Ηλεκτρικού Σιδηροδρόμου, στη διαδρομή Νέο Φάληρο - Μοσχάτο.

ΣΕ ΠΟΙΕΣ ΠΕΡΙΟΧΕΣ ΔΕΝ ΓΙΝΟΝΤΑΙ ΔΙΑ ΖΩΣΗΣ 24 Ιαν 2022 | 09:54

Σχολεία: Μετ' εμποδίων η τηλεκπαίδευση - Αλλαγές στο πρόγραμμα μαθημάτων και κενά

Με προβλήματα ξεκίνησε το πρωί η τηλεκπαίδευση σε αρκετά σχολεία της χώρας. Αρκετοί καθηγητές δήλωσαν αδυναμία να κάνουν διαδικτυακό μάθημα.