Πού θα πάνε οι μισθοί στο Δημόσιο

Το νέο μισθολόγιο στο Δημόσιο σε νέα συνάντηση των πολιτικών αρχηγών την ερχόμενη εβδομάδα. Πόσο θα μειωθούν οι μισθοί και σε ποιους υπαλλήλους.

pou-tha-pane-oi-misthoi-sto-dimosio
|
SHARE THIS
0
SHARES

Τα θέματα του δημοσίου θα απασχολήσουν σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών που θα πραγματοποιηθεί την ερχόμενη εβδομάδα καθώς το νέο μισθολόγιο και οι απολύσεις στο Δημόσιο αποτελούν αγκάθια τόσο στην διαπραγμάτευση με τους δανειστές όσο και στις σχέσεις των κυβερνητικών εταίρων.

Το ΠΑΣΟΚ επιτέθηκε με σφοδρότητα στον Κυριάκο Μητσοτάκη για τα σενάρια περί μείωσης του εισαγωγικού μισθού που είδαν το φως της δημοσιότητας, ενώ από την άλλη πλευρά έχει ανοίξει η συζήτηση για περικοπές σε μισθούς που διατηρούν την προσωπική διαφορά.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η κυβέρνηση θα καταλήξει σε ένα σχέδιο για το νέο Μισθολόγιο καθώς αποτελεί προαπαιτούμενο μέτρο για την τελευταία αξιολόγηση της τρόικας το οποίο θα περιλαμβάνει τα εξής  μέτρα: 

  • Μείωση των αποδοχών 60.000 υπαλλήλων των υπουργείων Οικονομικών, Ανάπτυξης και ΥΠΕΧΩΔΕ οι οποίοι λαμβάνουν ακόμα την προσωπική διαφορά. Το συνολικό ύψος της προσωπικής διαφοράς είναι 220 εκ. ευρώ, εκ των οποίων τα μισά αποδίδονται στο υπουργείο Οικονομικών. Η μείωση θα γίνει – σύμφωνα με το επικρατέστερο σενάριο- σε βάθος τριετίας με περικοπή του 50% το 2015 και τα υπόλοιπα μέχρι και το 2017. Έτσι ένας υπάλληλος που αμείβεται με 1700 ευρώ εκ των οποίων τα 450 αποτελούν προσωπική διαφορά, τότε θα δει τις αποδοχές του να μειώνονται κατά 225 ευρώ το 2015 και να λαμβάνει 1475 ευρώ. Σύμφωνα με πληροφορίες υπάρχει εισήγηση στο υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης που προβλέπει την περικοπή ποσοστού επί της προσωπικής διαφοράς και όχι στο σύνολό της. Αξίζει να σημειωθεί ότι οδηγός ή φύλακας στο υπουργείο Οικονομικών που ανήκει στην κατηγορία της υποχρεωτικής εκπαίδευσης λαμβάνει 600 ευρώ περισσότερα από συνάδελφό του με τα ίδια προσόντα και την ίδια προϋπηρεσία στο υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης. 
  • Πιθανότατα εγκαταλείπεται το σενάριο για την μείωση του εισαγωγικού μισθού στα 680 ευρώ και την δημιουργία του βαθμού Ζ στο μισθολόγιο, προκειμένου να επιτευχθεί ο συμβιβασμός με το ΠΑΣΟΚ. 
  • Αυξήσεις στο επιδόματα θέσεων ευθύνης: από τα ποσά που θα εξασφαλιστούν από την περικοπή της προσωπικής διαφοράς που εκτιμώνται ότι για το 2015 θα ανέλθουν σε 100 εκ. ευρώ περίπου, θα εξασφαλιστούν κονδύλια που θα κατευθυνθούν στις αυξήσεις των αμοιβών των προϊσταμένων. Σύμφωνα με πληροφορίες η κυβέρνηση κατευθύνεται να αυξήσει τα επιδόματα θέσεων ευθύνης κατά 20%-30% ή κατά 50-270 ευρώ ανάλογα με την θέση που καταλαμβάνουν στην ιεραρχία. 
  • Μερική απελευθέρωση των προαγωγών. Οι προαγωγές που θα επιφέρουν και αυξήσεις στους μισθούς θα απελευθερωθούν για τους υπαλλήλους πανεπιστημιακής και τεχνολογικής εκπαίδευσης, ενώ οι υπάλληλοι υποχρεωτικής και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης θα παραμείνουν καθηλωμένοι βαθμολογικά και μισθολογικά. Με αυτόν τον τρόπο θα δοθούν αυξήσεις στους υπάλληλους ΠΕ και ΤΕ λόγω της βαθμολογικής τους εξέλιξης ενώ θα μειωθούν οι αποδοχές των ΔΕ και ΥΕ αφού παραμένουν καθηλωμένοι βαθμολογικά για τέσσερα χρόνια . Παράλληλα το υπουργείο επεξεργάζεται σχέδιο για την παρέμβαση με αύξηση των μισθολογικών κλιμακίων μεταξύ των βαθμών προκειμένου να δίδονται μικρές αυξήσεις λόγω της χρονολογική ωρίμανσης. 
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Ακολούθησε το theTOC.gr στο Facebook