"Πράσινο φως" Τσιόδρα για το άνοιγμα των δημοτικών σχολείων - Τα δύο σενάρια

1η Ιουνίου ή 1η Σεπτεμβρίου; Τη Δευτέρα οι τελικές αποφάσεις.

THETOC TEAM
ΓΡΑΦΕΙ: THETOC TEAM

H Δευτέρα 25 Μαΐου δεν είναι μόνο η κρίσιμη μέρα ανοίγματος των χώρων εστίασης, αλλά και η κομβική στιγμή για τις τελικές ανακοινώσεις σχετικά με το άνοιγμα ή μη των Δημοτικών Σχολείων της χώρας.

"Πράσινο φως" από Τσιόδρα

Ο Σωτήρης Τσιόδρας με τη φράση ""δεν υπάρχει καλύτερη στιγμή για να επιστρέψουν τα παιδιά στο σχολείο", τεκμηριωμένη ως προς το επιστημονικό σκέλος της, φαίνεται να δίνει το "πράσινο φως" για την επανέναρξη, έστω για ένα σύντομο χρονικό διάστημα, των μαθημάτων στα δημοτικά.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Ωστόσο, οι επιστήμονες δεν έχουν κρύψει τις αντιτιθέμενες απόψεις τους πάνω στο θέμα αυτό. Το υπουργείο Παιδείας παραμένει σταθερό στη θέση που είχε και ως προς το άνοιγμα των υπόλοιπων βαθμίδων εκπαίδευσης: "Προετοιμαζόμαστε για να κάνουμε εκείνο που οι επιστήμονες θα μας υποδείξουν" τονίζουν σε κάθε σχετική ερώτηση πηγές του υπουργείου Παιδείας.

"Ενώ υπάρχουν επιχειρήματα για επιστροφή στο σχολείο, πολλοί λένε πως η επιστήμη δεν έχει φτάσει στο επίπεδο για 100% ασφάλεια. Τώρα δεν υπάρχουν δεδομένα πως τα παιδιά είναι 100% ασφαλές να επιστρέψουν στα σχολεία. Δείχνουν ότι τα παιδιά δεν διατρέχουν άμεσο κίνδυνο. Υπάρχουν όμως και παιδιά που θα περάσουν βαριά τη νόσο και παιδιά που περνούν το σπάνια φλεγμονώδες σύνδρομο. Το συμπέρασμα δεν είναι πως δεν συμβαίνουν αυτά, αλλά ότι συμβαίνουν πολύ σπάνια. Να μη μένουμε όμως σε αυτά τα σπάνια ευρήματα. Ο ιός αυτός αντιμετωπίζεται με ιδιαίτερο τρόπο, αλλά δεν μπορεί να σταματήσει τη ζωή", ανάφερε ο κ. Τσιόδρας κατά τη χθεσινή ενημέρωση του υπουργείου Υγείας σημειώνοντας προς τους γονείς ότι δεν υπάρχουν έως σήμερα απόλυτα επιστημονικά δεδομένα, καθώς και ότι οι έως τώρα παρατηρήσεις των επιστημόνων αφορούν μία γενική εικόνα, ένα μέσο όρο. "Δεν πρέπει να μείνουμε στην περιπτωσιολογία - ό,τι και να αποφασίσει η πολιτεία, την καλύτερη απόφαση για τα παιδιά τους θα την πάρει το οικογενειακό περιβάλλον. Τι θα κάνει αν ένα παιδί δεν πάει σχολείο; Θα βγαίνει στη γειτονιά και στις πλατείες;", διερωτήθηκε.

Το υπουργείο Παιδείας από την πλευρά του ετοιμάζεται να εφαρμόσει το σχέδιο που έχει ήδη εφαρμοστεί στις υπόλοιπες τάξεις: Τήρηση των κανόνων υγιεινής, αντισηπτικά, προαιρετική χρήση μάσκας, διάταξη θρανίων σε απόσταση, κλειστά κυλικεία κλπ.

Τα δύο σενάρια που προκρίνονται

Το πρώτο σενάριο, εκείνο που φαίνεται να προκρίνεται από τις δηλώσεις του κ. Τσιόδρα είναι τα δημοτικά σχολεία να ανοίξουν την 1η Ιουνίου και τα μαθήματα να τελειώσουν την 30η Ιουνίου.

Το δεύτερο σενάριο προβλέπει επιστροφή στα θρανία για τη νέα σχολική χρονιά, νωρίτερα από ό,τι συνήθως, δηλαδή την 1η Σεπτεμβρίου, ώστε να κερδηθεί η χαμένη διδακτέα ύλη. Το στοιχείο που το υπουργείο Παιδείας προσμετρά θετικά για το άνοιγμα των δημοτικών την 1η Ιουνίου είναι ο απολογισμός από την επαναλειτουργία των υπολοίπων τάξεων. Εκτιμάται ότι στις δύο πρώτες δύο τάξεις του Λυκείου η προσέλευση τις πρώτες ημέρες έφθασε στο 55% με 60% . Στο Γυμνάσιο η συμμετοχή έφτασε, στο 70 - 75% , ενώ στην Γ’ Λυκείου που η προσέλευση των μαθητών όσο περνούν οι μέρες φυλλορροεί, στο υπουργείο συνυπολογίζουν ότι αυτό είναι ένα σύνηθες φαινόμενο για τους μαθητές της τελευταίας τάξης που προτιμούν τις τελευταίες ημέρες πριν από την Πανελλαδικές Εξετάσεις να παραμένουν στο σπίτι τους, εξαντλώντας τις απουσίες, και να διαβάζουν εντατικά.

Πρόεδρος ΔΟΕ: "Να ανοίξουν τα δημοτικά σχολεία αλλά με όρους"

Ο πρόεδρος ΔΟΕ, Θανάσης Κικίνης αναφέρθηκε στο ζήτημα του ανοίγματος των δημοτικών σχολείων τονίζοντας ότι είναι μείζον το θέμα των καθαριστριών που έχουν διατεθεί από τα δημοτικά σχολεία στα γυμνάσια και στα λύκεια για τον καθαρισμό τους. "Κάποια σχολεία με λίγα τετραγωνικά αιθουσών θα πρέπει να σπάσουν όχι σε δύο αλλά σε τρεις τάξεις" είπε ο πρόεδρος της ΔΟΕ και υπογράμμισε ότι θα πρέπει να γίνει συζήτηση με τους αρμόδιους πριν το άνοιγμα των δημοτικών. "Να ανοίξουν τα δημοτικά σχολεία αλλά με όρους που θα διασφαλίζουν την ασφάλεια των μαθητών και των εκπαιδευτικών".

Γώγος: Υγειονομικά τα παιδιά μπορούν να επιστρέψουν στο δημοτικό

Μιλώντας στον ΑΝΤ1, ο καθηγητής Λοιμωξιολογίας & Παθολογίας του Πανεπιστημίου Πατρών, Χ. Γώγος αναφέρθηκε στα ενθαρρυντικά στοιχεία από την εξέλιξη της πανδημίας μετά την άρση των μέτρων περιορισμού, υποστηρίζοντας ότι υγειονομικά τα παιδιά μπορούν να επιστρέψουν στο δημοτικό.

ΟΙ ΤΕΛΙΚΕΣ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΕΙΣ 25 Μαϊ 2020 | 13:03

Μέχρι τις 26 Ιουνίου ανοιχτά Δημοτικά Σχολεία και Νηπιαγωγεία - Δεν ανοίγουν τα ολοήμερα

Από 1η Ιουνίου ανοίγουν κανονικά οι παιδικοί και βρεφικοί σταθμοί. Προαιρετική η μάσκα στα σχολεία. Υποχρεωτική η απόσταση 1,5 μέτρου.

ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΕΙΣΗΓΗΣΗ ΤΩΝ ΛΟΙΜΩΞΙΟΛΟΓΩΝ 25 Μαϊ 2020 | 07:28

Ανοίγουν τα δημοτικά σχολεία την 1η Ιουνίου – Πως θα λειτουργήσουν – Στις 13:00 ανακοινώσεις από την Κεραμέως

Στη 1 το μεσημέρι κατά την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών ο κυβερνητικών εκπρόσωπος θα είναι μαζί με την υπουργό Παιδείας Νίκη Κεραμέως και τον υπουργό Εσωτερικών Τάκη Θεοδωρικάκο.

ΥΠΕΡ ΤΗΣ ΕΠΑΝΑΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ 24 Μαϊ 2020 | 13:12

Πέτσας: Ολοταχώς για το άνοιγμα των δημοτικών σχολείων την 1η Ιουνίου

"Δεν μπορεί να είναι έξι μήνες μακριά από τα σχολεία" τόνισε.

ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΣΤΑ ΘΡΑΝΙΑ ΤΗΝ 1Η ΙΟΥΝΙΟΥ 22 Μαϊ 2020 | 11:03

Πέτσας: Άνοιγμα των Δημοτικών Σχολείων δείχνουν τα δεδομένα αυτή τη στιγμή [βίντεο]

Αναμένεται η τελική εισήγηση των ειδικών - Ανακοινώσεις του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη τη Δευτέρα.

ΤΗ ΔΕΥΤΕΡΑ ΟΙ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΕΙΣ 21 Μαϊ 2020 | 13:28

Πέτσας: Άνοιγμα παιδικών σταθμών μαζί με τα δημοτικά σχολεία

Για την επαναλειτουργία των δημοτικών σχολείων, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος είπε ότι την απόφαση θα λάβει ο πρωθυπουργός μετά από την εισήγηση των ειδικών.

ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΣΟΦΙΑ ΖΑΧΑΡΑΚΗ 21 Μαϊ 2020 | 09:03

Απόφαση Μητσοτάκη το άνοιγμα ή μη των δημοτικών σχολείων - Τη Δευτέρα οι ανακοινώσεις

"Ο πρωθυπουργός θα λάβει την απόφαση" σημείωσε προσθέτοντας ότι αποτιμώνται όλα τα στοιχεία των ειδικών σε σχέση με την εξέλιξη του κορονοϊού στη χώρα.

ΟΙ ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ ΤΩΝ ΠΟΛΙΤΩΝ 19 Μαϊ 2020 | 21:37

Δημοσκόπηση MRB: Ηχηρό "όχι" από το 66,8% για το άνοιγμα των δημοτικών σχολείων

Είναι αρνητικοί στο να επαναλειτουργήσουν τα δημοτικά σχολεία την 1η Ιουνίου

ΟΙ ΑΠΟΦΑΣΕΙΣ ΜΕΤΑ ΤΙΣ 20 ΜΑΙΟΥ 19 Μαϊ 2020 | 08:46

Μαγιορκίνης: Είμαστε διχασμένοι οι επιστήμονες για το άνοιγμα των δημοτικών σχολείων

"Τα στοιχεία δεν μας βοηθάνε πολύ να αποφασίσουμε προς τη μία ή προς την άλλη κατεύθυνση", ανέφερε το μέλος της Εθνικής Επιτροπής Υγείας.

ΔΕΙΤΕ ΤΙΣ ΠΡΟΘΕΣΜΙΕΣ 15 Μαϊ 2020 | 08:03

Από σήμερα οι εγγραφές σε Νηπιαγωγεία και Δημοτικά σχολεία - Η διαδικασία και τα δικαιολογητικά

Στα Νηπιαγωγεία εγγράφονται μαθητές γεννημένοι το 2015 και το 2016 και στα Δημοτικά οι μαθητές που γεννήθηκαν από 1-1-2014 έως και 31-12-2014.

ΔΕΙΤΕ ΕΙΚΟΝΕΣ 08 Μαϊ 2020 | 19:01
ΣΕ ΣΥΝΕΝΝΟΗΣΗ ΜΕ ΤΟΥΣ ΕΙΔΙΚΟΥΣ 08 Μαϊ 2020 | 12:51

Κεραμέως: Στο τέλος Μαΐου θα πάρουμε οριστική απόφαση για τα Δημοτικά σχολεία

Θα γίνει επαναξιολόγηση της κατάστασης στο τέλος Μαΐου.

ΕΠΑΝΑΛΕΙΤΟΥΡΓΗΣΑΝ ΤΗΝ ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΗ ΕΒΔΟΜΑΔΑ 07 Μαϊ 2020 | 22:26

Ξανακλείνουν δύο δημοτικά σχολεία στην Ρηνανία για νέα κρούσματα κορονοϊού

Όπως αναφέρει η BILD, τα σχολεία θα παραμείνουν κλειστά για συνολικά δύο εβδομάδες