«Πράσινο φως» για κάμερες στα βαγόνια του Μετρό

Με οριακή πλειοψηφία η Αρχή Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα ανοίγει το δρόμο για την εγκατάσταση καμερών μέσα στα βαγόνια του ΜΕΤΡΟ στην Αθήνα.

«Πράσινο φως» για κάμερες στα βαγόνια του Μετρό

Με οριακή πλειοψηφία η Αρχή Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα ανοίγει το δρόμο για την εγκατάσταση καμερών μέσα στα βαγόνια του ΜΕΤΡΟ στην Αθήνα.

Παρά το γεγονός ότι το 2013 η Αρχή είχε απορρίψει ανάλογη αίτηση της εταιρίας Σταθερές Συγκοινωνίες Α.Ε. τελικά το νέο αίτημα έγινε δεκτό και οι κάμερες θα αρχίσουν να λειτουργούν αρχικά σε 17 συρμούς που κινούνται στις γραμμές 2 και 3 υπό αυστηρές προϋποθέσεις.
Καταλυτικό ρόλο στην ανατροπή της προηγούμενης απόφασης της Αρχής φαίνεται να έπαιξε έκθεση του Κέντρου Μελετών Ασφαλείας που εποπτεύεται από τον υπουργό Προστασίας του Πολίτη στην οποία μεταξύ άλλων αναφέρεται ότι:
- Η ασφάλεια του συστήματος µμεταφορών πρέπει να έχει δύο κύριους στόχους: την πρόληψη πιθανών ανθρώπινων θυµάτων και τη µείωση των ζηµιών που θα προκληθούν από την βλάβη των εγκαταστάσεων και τη διακοπή των ζωτικών υπηρεσιών.
- Τυχόν φυσικά µέτρα ασφάλειας (προσωπικό και διαδικασίες ασφάλειας) δεν µπορούν να αναπτυχθούν σε όλο το µήκος και εύρος του δικτύου
- Τα τεχνολογικά µέτρα ασφάλειας και ιδίως τα συστήµατα εικονοληψίας δεν µπορούν να αποτρέψουν στον απόλυτο βαθµό τροµοκρατικές επιθέσεις και άλλες σκόπιµες πράξεις, αλλά µπορούν να αποθαρρύνουν σε σηµαντικό βαθµό ενέργειες ενάντια σε προστατευόµενους χώρους και να εξασφαλίσουν καθαρή, συνεχή και αξιόπιστη εικόνα σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης ή µείζονος περιστατικού µαζικών απωλειών σε δυσπρόσιτα ή έστω προσωρινώς απρόσιτα µέρη του δικτύου.

Η ΣΤΑΣΥ ΑΕ στην αίτηση της επισημαίνει ότι μελέτησε το ενδεχόμενο να προσλάβει προσωπικό ασφαλείας αλλά το κόστος επιτήρησης όλων των βαγονιών σε κάθε συρμό του ΜΕΤΡΟ διαπιστώθηκε ότι είναι πάρα πολύ μεγάλο καθώς αγγίζει τα 468.504 ευρώ το μήνα. Επίσης η εταιρία διευκρινίζει ότι το αίτημα της δεν αφορά ολόκληρο το στόλο αλλά τους 17 συρµούς 3ης γενιάς που παρελήφθησαν το 2012 με προεγκατεστηµένο εξοπλισµό σύστηµα βιντεοεπιτήρησης µε κάµερες. Επίσης η εταιρία υποστηρίζει ότι "η λειτουργία καµερών στο εσωτερικό των συρµών είναι το καταλληλότερο µέτρο για τον επιδιωκόµενο σκοπό, συνεπάγεται τα λιγότερα δυνατά µειονεκτήµατα για τον πολίτη/επιβάτη, λόγω µεταξύ άλλων της µικρής διάρκειας της έκθεσής του στις κάµερες, και τα µειονεκτήµατα δεν υπερσκελίζουν τα πλεονεκτήµατα.»
αριθµ. 137/2013

Τα πέντε μέλη της αρχής που ψήφισαν υπέρ της εγκατάστασης καμερών στα βαγόνια του ΜΕΤΡΟ έκριναν ότι:
- Ο αποτρεπτικός ρόλος των καµερών είναι δεδοµένος, καθώς λειτουργούν ως µηχανισµός αυτοελέγχου σε σηµαντικό αριθµό επίδοξων για εγκληµατική ή αντικοινωνική δραστηριότητα.
- Καθοριστική είναι η συµβολή του καταγεγραµµένου υλικού στην διαλεύκανση τυχόν περιστατικών σε µετέπειτα στάδιο.
- Το µέγεθος της επίπτωσης στην ιδιωτική ζωή των επιβατών είναι σχετικά περιορισµένο λόγω του γεγονότος ότι πρόκειται για µέσο που προορίζεται για χρήση από ευρύ κοινό, του συνωστισµού που συνήθως παρατηρείται εντός των συρµών, και της µικρής διάρκειας παραµονής στο µέσο αυτό.
Ωστόσο έθεσαν πολύ αυστηρές προϋποθέσεις για την εξασφάλιση των ευαίσθητων προσωπικών δεδομένων που θα καταγράφονται από τις κάμερες ασφαλείας στα βαγόνια:
- Ο χρόνος τήρησης των καταγεγραµµένων δεδοµένων δεν θα πρέπει να ξεπερνά τις 48 ώρες.
- Η πρόσβαση στο καταγεγραµµένο υλικό θα γίνεται µόνο από εξουσιοδοτηµένα άτοµα.
- Κάθε πρόσβαση και εξαγωγή υλικού από τον ειδικό σταθµό εργασίας θα καταγράφεται.
- Θα πρέπει να συνταχθεί και να εφαρµοστεί εσωτερικός κώδικας δεοντολογίας και σχετικό κανονιστικό πλαίσιο για την επεξεργασία των δεδοµένων του συστήµατος.
- Θα πρέπει να πραγµατοποιείται µόνο επεξεργασία εικόνας και όχι ήχου από το σύστηµα βιντεοεπιτήρησης.
- Θα πρέπει να αναρτηθούν πινακίδες στα βαγόνια ενημερώνοντας τους επιβάτες για την ύπαρξη καμερών.
- Οι επιβάτες θα έχουν δικαίωμα πρόσβασης στο υλικό, όποτε το ζητήσουν (ακόμα και σε αργίες) αρκεί να μπορούν να δώσουν επαρκή στοιχεία για τον εντοπισμό του τμήματος που τους αφορά.

Τρία μέλη της ανεξάρτητης αρχής είχαν αντίθετη άποψη θεωρώντας ότι «δεν έχει επαρκώς τεκµηριωθεί ότι το υπό εξέταση σύστηµα θα επιτύχει αποτελεσµατικά τον επιδιωκόµενο σκοπό και µάλιστα αποτελεσµατικότερα από ό,τι θα επιτυγχανόταν µε το ηπιότερο µέσο των υπαλλήλων ασφαλείας µέσα στα βαγόνια, ώστε να δικαιολογείται επαρκώς ο σοβαρός αυτός περιορισµός του ατοµικού δικαιώµατος της προστασίας των δεδοµένων των επιβατών.» Επίσης, η μειοψηφία ζήτησε το μέτρο να εφαρμοστεί πιλοτικά και να αξιολογηθεί στη συνέχεια.

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr

ΠΕΙΡΑΙΑΣ - ΑΕΡΟΔΡΟΜΙΟ 50 ΛΕΠΤΑ 11 Οκτ 2021 | 10:14

Το τραμ στον Πειραιά αρχές Νοεμβρίου - Ερχονται και τρεις νέοι σταθμοί Μετρό τον Ιούλιο του 2022

Το τραμ φτάνει στον Πειραιά τον Νοέμβριο, σύμφωνα με τον υφυπουργό Υποδομών Γιώργο Καραγιάννη.

ΤΟΥ ΕΒΑΛΑΝ ΜΙΚΡΟΤΣΙΠ 07 Οκτ 2021 | 14:31

Ενας σκύλος στην Πόλη ταξιδεύει με μετρό, τραμ και πλοία και κλέβει καρδιές- Κάνει καθημερινά 30 χιλιόμετρα ημερησίως

Ο σκύλος Μπότζι στην Κωνσταντινούπολη έχει γίνει διάσημος, αφού εμφανίζεται σε όλα τα δημόσια μέσα μεταφοράς και κάνει ημερησίως τεράστιες διαδρομές

ΤΙ ΑΠΟΚΑΛΥΠΤΕΙ ΜΑΡΤΥΡΑΣ - ΚΛΕΙΔΙ 24 Σεπ 2021 | 11:25

Ρόδος: Το σατανικό άλλοθι που σχεδίαζε ο 40χρονος - Ρωτούσε φίλο του πώς να αλλάξει την ώρα στις κάμερες

Ο 40χρονος δολοφόνος της άτυχης δασκάλας στη Ρόδο, ήθελε να κατασκευάσει άλλοθι την ημέρα του άγριου εγκλήματος.

ΣΕ ΕΙΔΙΚΗ ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΠΟΥ ΟΡΓΑΝΩΣΕ Ο ECONOMIST 18 Οκτ 2021 | 23:31

Πλεύρης: Η κοινωνία δεν θα ξανακλείσει - Το 20% των άνω των 60 ετών επέλεξαν να μην εμβολιαστούν

"Είναι σεβαστή η επιλογή που έχει κάποιος να μην εμβολιαστεί, αλλά η κοινωνία δεν μπορεί να μείνει πίσω", τόνισε ο υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης

ΠΥΡΕΤΩΔΩΣ ΕΡΓΑΖΟΝΤΑΙ ΤΑ ΣΥΝΕΡΓΕΙΑ 18 Οκτ 2021 | 23:05

"Στον πάγο" η Κοζάνη: Χωρίς θέρμανση η πόλη για δεύτερη νύχτα

Η βλάβη στον κεντρικό αγωγό που άφησε την Κοζάνη χωρίς θέρμανση

ΜΕΣΩ FACEBOOK 18 Οκτ 2021 | 22:55

Δήμητρα Λιάνη κατά Γιώργου Παπανδρέου: Διχάζει και αποσυνθέτει ό,τι απέμεινε από το ΠΑΣΟΚ

Η αιχμηρή ανάρτηση της Δήμητρας Λιάνη, την ώρα που πληθαίνουν οι πληροφορίες για την διεκδίκηση της ηγεσίας του ΚΙΝΑΛ από τον Γιώργο Παπανδρέου.

ΣΤΟ ΚΕΝΤΡΙΚΟ ΔΕΛΤΙΟ ΕΙΔΗΣΕΩΝ 18 Οκτ 2021 | 22:25

Σία Κοσιώνη: Φορτισμένη μετέδωσε την είδηση για τον καρκίνο της Ντόρας Μπακογιάννη - "Περαστικά της να είναι και θα είναι"

Μέσα από το κεντρικό δελτίο ειδήσεων μετέδωσε η Σία Κοσιώνη την δυσάρεστη είδηση για την μάχη της Ντόρας Μπακογιάννη με τον καρκίνο

ΒΡΟΧΗ ΔΙΑΤΤΟΝΤΩΝ 18 Οκτ 2021 | 21:56

Πανσέληνος Οκτωβρίου 2021: Γιατί θα είναι ξεχωριστή, πότε θα δούμε έναν ιδιαίτερο συνδυασμό φαινομένων

Συνδυασμός αστρονομικών φαινομένων τις επόμενες ημέρες με τον ουρανό να προβλέπεται μαγικός. Πότε θα δούμε την πανσέληνο.

ΣΥΜΦΩΝΑ ΜΕ ΤΟ MEGA 18 Οκτ 2021 | 21:47

Βιασμός 8χρονης στη Ρόδο: Κατάθεση από πρόσωπο-κλειδί για τη μικρή Κωνσταντίνα [Βίντεο]

Άτομο που θεωρείται κλειδί αναμένεται να καταθέσει αύριο για να ρίξει φως επιτέλους στην υπόθεση υπόθεση βιασμού της 8χρονης στη Ρόδο

ΝΕΑ ΑΛΛΑΓΗ ΤΟΥ ΚΑΙΡΟΥ 18 Οκτ 2021 | 21:21

Προειδοποίηση Αρναούτογλου: Ερχεται "παρέλαση χαμηλών βαρομετρικών" - Καταιγίδες το Σάββατο

Έρχονται χαμηλά βαρομετρικά στην Ευρώπη σύμφωνα με τον Σάκη Αρναούτογλου - Πού και πότε θα φτάσουν στην Ελλάδα

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ 18 Οκτ 2021 | 20:40

Αθήνα: Κλειστοί δρόμοι την Τρίτη για την τελετή παράδοσης - παραλαβής της φλόγας των Χειμερινών Ολυμπιακών Αγώνων

Σε κυκλοφοριακές ρυθμίσεις θα προχωρήσει την Τρίτη η ΕΛΑΣ στην Αθήνα - Τελετή παράδοσης - παραλαβής της Ολυμπιακής Φλόγας για τους Χειμερινούς Ολυμπιακούς

ΔΗΛΩΣΗ ΜΕΣΩ ΤΩΝ ΣΥΝΗΓΟΡΩΝ ΤΟΥΣ 18 Οκτ 2021 | 20:13

Οικογένεια Φύσσα: Οργή για την αποφυλάκιση Πατέλη - "Όταν οι συμπάθειες δεν κρύβονται"

Οι δικηγόροι της οικογένειας Φύσσα επισημαίνουν πως ενώ ο Πατέλης έχει καταδικαστεί σε 10 χρόνια αποφυλακίζεται έχοντας εκτίσει μόλις 30 μήνες.

ΓΙΑ ΠΛΗΜΜΕΛΗΜΑΤΑ 18 Οκτ 2021 | 19:30

Τραγωδία στο Μάτι: Ποινική δίωξη για προσπάθεια συγκάλυψης στον πρώην αρχηγό της Πυροσβεστικής

Ο πρώην αρχηγός της πυροσβεστικής, Βασίλης Ματθαιόπουλος κατηγορείται για παράβαση καθήκοντος και απόπειρα παράνομης βίας μετά την πυρκαγιά στο Μάτι.