«Πράσινο φως» για κάμερες στα βαγόνια του Μετρό

Με οριακή πλειοψηφία η Αρχή Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα ανοίγει το δρόμο για την εγκατάσταση καμερών μέσα στα βαγόνια του ΜΕΤΡΟ στην Αθήνα.

«Πράσινο φως» για κάμερες στα βαγόνια του Μετρό

Με οριακή πλειοψηφία η Αρχή Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα ανοίγει το δρόμο για την εγκατάσταση καμερών μέσα στα βαγόνια του ΜΕΤΡΟ στην Αθήνα.

Παρά το γεγονός ότι το 2013 η Αρχή είχε απορρίψει ανάλογη αίτηση της εταιρίας Σταθερές Συγκοινωνίες Α.Ε. τελικά το νέο αίτημα έγινε δεκτό και οι κάμερες θα αρχίσουν να λειτουργούν αρχικά σε 17 συρμούς που κινούνται στις γραμμές 2 και 3 υπό αυστηρές προϋποθέσεις.
Καταλυτικό ρόλο στην ανατροπή της προηγούμενης απόφασης της Αρχής φαίνεται να έπαιξε έκθεση του Κέντρου Μελετών Ασφαλείας που εποπτεύεται από τον υπουργό Προστασίας του Πολίτη στην οποία μεταξύ άλλων αναφέρεται ότι:
- Η ασφάλεια του συστήματος µμεταφορών πρέπει να έχει δύο κύριους στόχους: την πρόληψη πιθανών ανθρώπινων θυµάτων και τη µείωση των ζηµιών που θα προκληθούν από την βλάβη των εγκαταστάσεων και τη διακοπή των ζωτικών υπηρεσιών.
- Τυχόν φυσικά µέτρα ασφάλειας (προσωπικό και διαδικασίες ασφάλειας) δεν µπορούν να αναπτυχθούν σε όλο το µήκος και εύρος του δικτύου
- Τα τεχνολογικά µέτρα ασφάλειας και ιδίως τα συστήµατα εικονοληψίας δεν µπορούν να αποτρέψουν στον απόλυτο βαθµό τροµοκρατικές επιθέσεις και άλλες σκόπιµες πράξεις, αλλά µπορούν να αποθαρρύνουν σε σηµαντικό βαθµό ενέργειες ενάντια σε προστατευόµενους χώρους και να εξασφαλίσουν καθαρή, συνεχή και αξιόπιστη εικόνα σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης ή µείζονος περιστατικού µαζικών απωλειών σε δυσπρόσιτα ή έστω προσωρινώς απρόσιτα µέρη του δικτύου.

Η ΣΤΑΣΥ ΑΕ στην αίτηση της επισημαίνει ότι μελέτησε το ενδεχόμενο να προσλάβει προσωπικό ασφαλείας αλλά το κόστος επιτήρησης όλων των βαγονιών σε κάθε συρμό του ΜΕΤΡΟ διαπιστώθηκε ότι είναι πάρα πολύ μεγάλο καθώς αγγίζει τα 468.504 ευρώ το μήνα. Επίσης η εταιρία διευκρινίζει ότι το αίτημα της δεν αφορά ολόκληρο το στόλο αλλά τους 17 συρµούς 3ης γενιάς που παρελήφθησαν το 2012 με προεγκατεστηµένο εξοπλισµό σύστηµα βιντεοεπιτήρησης µε κάµερες. Επίσης η εταιρία υποστηρίζει ότι "η λειτουργία καµερών στο εσωτερικό των συρµών είναι το καταλληλότερο µέτρο για τον επιδιωκόµενο σκοπό, συνεπάγεται τα λιγότερα δυνατά µειονεκτήµατα για τον πολίτη/επιβάτη, λόγω µεταξύ άλλων της µικρής διάρκειας της έκθεσής του στις κάµερες, και τα µειονεκτήµατα δεν υπερσκελίζουν τα πλεονεκτήµατα.»
αριθµ. 137/2013

Τα πέντε μέλη της αρχής που ψήφισαν υπέρ της εγκατάστασης καμερών στα βαγόνια του ΜΕΤΡΟ έκριναν ότι:
- Ο αποτρεπτικός ρόλος των καµερών είναι δεδοµένος, καθώς λειτουργούν ως µηχανισµός αυτοελέγχου σε σηµαντικό αριθµό επίδοξων για εγκληµατική ή αντικοινωνική δραστηριότητα.
- Καθοριστική είναι η συµβολή του καταγεγραµµένου υλικού στην διαλεύκανση τυχόν περιστατικών σε µετέπειτα στάδιο.
- Το µέγεθος της επίπτωσης στην ιδιωτική ζωή των επιβατών είναι σχετικά περιορισµένο λόγω του γεγονότος ότι πρόκειται για µέσο που προορίζεται για χρήση από ευρύ κοινό, του συνωστισµού που συνήθως παρατηρείται εντός των συρµών, και της µικρής διάρκειας παραµονής στο µέσο αυτό.
Ωστόσο έθεσαν πολύ αυστηρές προϋποθέσεις για την εξασφάλιση των ευαίσθητων προσωπικών δεδομένων που θα καταγράφονται από τις κάμερες ασφαλείας στα βαγόνια:
- Ο χρόνος τήρησης των καταγεγραµµένων δεδοµένων δεν θα πρέπει να ξεπερνά τις 48 ώρες.
- Η πρόσβαση στο καταγεγραµµένο υλικό θα γίνεται µόνο από εξουσιοδοτηµένα άτοµα.
- Κάθε πρόσβαση και εξαγωγή υλικού από τον ειδικό σταθµό εργασίας θα καταγράφεται.
- Θα πρέπει να συνταχθεί και να εφαρµοστεί εσωτερικός κώδικας δεοντολογίας και σχετικό κανονιστικό πλαίσιο για την επεξεργασία των δεδοµένων του συστήµατος.
- Θα πρέπει να πραγµατοποιείται µόνο επεξεργασία εικόνας και όχι ήχου από το σύστηµα βιντεοεπιτήρησης.
- Θα πρέπει να αναρτηθούν πινακίδες στα βαγόνια ενημερώνοντας τους επιβάτες για την ύπαρξη καμερών.
- Οι επιβάτες θα έχουν δικαίωμα πρόσβασης στο υλικό, όποτε το ζητήσουν (ακόμα και σε αργίες) αρκεί να μπορούν να δώσουν επαρκή στοιχεία για τον εντοπισμό του τμήματος που τους αφορά.

Τρία μέλη της ανεξάρτητης αρχής είχαν αντίθετη άποψη θεωρώντας ότι «δεν έχει επαρκώς τεκµηριωθεί ότι το υπό εξέταση σύστηµα θα επιτύχει αποτελεσµατικά τον επιδιωκόµενο σκοπό και µάλιστα αποτελεσµατικότερα από ό,τι θα επιτυγχανόταν µε το ηπιότερο µέσο των υπαλλήλων ασφαλείας µέσα στα βαγόνια, ώστε να δικαιολογείται επαρκώς ο σοβαρός αυτός περιορισµός του ατοµικού δικαιώµατος της προστασίας των δεδοµένων των επιβατών.» Επίσης, η μειοψηφία ζήτησε το μέτρο να εφαρμοστεί πιλοτικά και να αξιολογηθεί στη συνέχεια.

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr

20 Σεπ 2020 | 16:45

Ο "Ιανός" βύθισε 43 σκάφη στην Κεφαλονιά

Σε εννέα σκάφη προκλήθηκαν υλικές ζημιές και άλλα εννέα σκάφη προσάραξαν λόγω της κακοκαιρίας.

20 Σεπ 2020 | 16:34

"Ιανός": Αγώνας δρόμου για να αποζημιωθούν άμεσα αγρότες και κτηνοτρόφοι για τις καταστροφές που υπέστησαν

Την Τετάρτη 23 Σεπτεμβρίου ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Μάκης Βορίδης θα μεταβεί στην περιοχή της Θεσσαλίας.

ΤΙ ΛΕΕΙ ΓΙΑΤΡΟΣ ΤΟΥ "ΣΩΤΗΡΙΑ" 20 Σεπ 2020 | 16:00

Κορονοϊός - Κραυγή αγωνίας για τα νοσοκομεία: Έρχονται 15-15 τα περιστατικά, ο αριθμός μας φοβίζει

Δραματική έκκληση στους πολίτες να τηρούν τα μέτρα για τον κορονοϊό απευθύνει, η συντονίστρια διευθύντρια της 7ης Πνευμονολογικής Κλινικής του νοσοκομείου "Σωτηρία".

ΧΩΡΙΣ ΡΕΥΜΑ ΤΟ ΝΗΣΙ ΓΙΑ ΔΕΥΤΕΡΟ 24ΩΡΟ 20 Σεπ 2020 | 15:48

"Ιανός": Η αυτοψία Χαρδαλιά στη Ζάκυνθο - Μέχρι το βράδυ θα αποκατασταθεί η ηλεκτροδότηση [βίντεο]

"Μέχρι το βράδυ, θα έχουμε τελειώσει συντριπτικά το ζήτημα της αποκατάστασης του ρεύματος" εξήγησε στους κατοίκους.

ΑΛΩΒΗΤΑ ΤΑ ΜΝΗΜΕΙΑ 20 Σεπ 2020 | 15:14

Περιορισμένες οι ζημιές στους αρχαιολογικούς χώρους από το πέρασμα του "Ιανού"

Στην Κεφαλονιά υπήρξε πτώση 73 λιθοπλίνθων σε τρία σημεία του βορείου στηθαίου της γέφυρας de Bosset, ενώ στο κάστρο του Αγίου Γεωργίου κατέπεσαν όλα σχεδόν τα πεύκα.

ΜΑΚΡΑΙΝΕΙ Η ΛΙΣΤΑ 20 Σεπ 2020 | 15:02
«Η ΖΩΗ ΜΑΣ ΜΟΙΑΖΕΙ ΜΕ ΚΟΣΜΟΚΑΛΟΓΕΡΟΥ» 20 Σεπ 2020 | 14:34

Τι λέει ο πρώτος Έλληνας πιλότος που πέταξε με Rafale

Υπηρέτησε 20 χρόνια στην Πολεμική Αεροπορία και πριν από την αποστρατεία του, ήταν πιλότος μαχητικών με περισσότερες από 2.000 ώρες πτήσης σε μαχητικά.

ΕΙΚΟΝΕΣ ΒΙΒΛΙΚΗΣ ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΗΣ 20 Σεπ 2020 | 13:57

Κακοκαιρία Ιανός: Συγκλονιστική μαρτυρία κατοίκου της Ασσου: Πρέπει να έρθουν να μας ξεθάψουν

Συγκλονίζουν οι εικόνες που αποτυπώνουν το μέγεθος της βιβλικής καταστροφής στην Κεφαλονιά, μετά το πέρασμα της κακοκαιρίας "Ιανός".

ΤΡΑΓΩΔΙΑ 20 Σεπ 2020 | 12:50

Κακοκαιρία "Ιανός": Tο σπίτι που έχασε την ζωή του ο 62χρονος στην Καστανιά Καρδίτσας [εικόνες, βίντεο]

Λίγο πριν από... τις 10 το πρωί άνδρες της ΕΜΑΚ εντόπισαν στα χαλάσματα του σπιτιού του τον 62χρονο άνδρα.

ΑΓΝΟΕΙΤΑΙ ΜΙΑ 43ΧΡΟΝΗ 20 Σεπ 2020 | 12:31

Κακοκαιρία Ιανός: Οι τραγικές λεπτομέρειες πίσω από τον θάνατο των τριών ανθρώπων στη Θεσσαλία

Τρεις νεκροί και μία αγνοούμενη είναι ο τραγικός απολογισμός μετά το σαρωτικό πέρασμα της κακοκαιρίας "Ιανός" από τη χώρα.

ΛΟΓΩ ΙΑΝΟΥ ΚΑΙ ΚΟΡΟΝΟΙΟΥ 20 Σεπ 2020 | 12:22

Ολα τα σχολεία που θα μείνουν κλειστά τη Δευτέρα και την Τρίτη

Κλειστά θα παραμείνουν αύριο Δευτέρα και μεθαύριο Τρίτη σχολεία λόγω των καταστροφών από το πέρασμα του Ιανού αλλά και λόγω κορονοϊού

ΣΥΣΤΑΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΙΣ ΜΑΣΚΕΣ 20 Σεπ 2020 | 12:04

Βατόπουλος: Όσο πειθαρχούμε, τόσο μειώνεται η πιθανότητα lockdown - Ο συνωστισμός στις συγκοινωνίες μας ανησυχεί

"Οι ευπαθείς ομάδες πρέπει να φοράνε παντού μάσκες. Να περιορίσουμε την άσκοπη επαφή με πολύ κόσμο" αναφέρει ο καθηγητής.

ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΕΣ 20 Σεπ 2020 | 11:26

Βομβαρδισμένο τοπίο θυμίζει η Γαύδος μετά το πέρασμα του "Ιανού"

Σε σημεία του οδικού δικτύου του νησιού, υπήρξαν κατολισθήσεις και καταπτώσεις.