Πρεμιέρα το Νοέμβριο για το δωρεάν Wi-Fi

Δωρεάν ασύρματη πρόσβαση σε 4.000 δημόσιους χώρους σε όλη τη χώρα - Πώς θα γίνεται η σύνδεση - Ποιοί Δήμοι δεν εκδήλωσαν ενδιαφέρον για να ενταχθούν στο πρόγραμμα

Τους επόμενους μήνες και συγκεκριμένα από τον Νοέμβριο του 2014, θα είναι εφικτή η δωρεάν πρόσβαση στο διαδίκτυο από 4.000 δημόσια σημεία σε όλη την Ελλάδα.

Τα wi-fi hotspots θα βρίσκονται σε χώρους που υπέδειξαν 302 δήμοι που συμμετέχουν στο πρόγραμμα, 100 αρχαιολογικούς και 200 χώρους λιμανιών και μαρινών.

Το πρώτο εξάμηνο του 2014 θα γίνει εγκατάσταση δωρεάν wi-fi και σε μέσα μεταφοράς, και συγκεκριμένα σε 1.200 έως 1.500 λεωφορεία και τρόλεϊ, ενώ στο επόμενο τετράμηνο, πρόσβαση σε wi-fi θα υπάρχει και στους σταθμούς του μετρό.

Η σύνδεση με το ασύρματο δίκτυο θα είναι εφικτή για διάστημα 30 λεπτών για κάθε χρήστη, υπό την προϋπόθεση ότι θα βρίσκονται σε απόσταση 20 μέτρων από το σημείο πρόσβασης για εσωτερικούς χώρους και σε απόσταση 100 μέτρων για τους εξωτερικούς.

Κάθε σημείο θα εξυπηρετεί 40 έως 50 χρήστες ταυτόχρονα οι οποίοι θα μπορούν:

  • Να έχουν απλή πρόσβαση στο ίντερνετ, αλλά με περιορισμούς για ακατάλληλο περιεχόμενο, streaming αρχεία κ.λπ., με ταχύτητα 1 - 1,5Mbps.
  • Να έχουν πρόσβαση σε πληροφορίες της περιοχής και της πόλης που βρίσκονται.
  • Να έχουν πρόσβαση σε υπηρεσίες του δήμου όπου βρίσκονται.

Το κόστος του έργου θα είναι 15 εκατομμύρια ευρώ και η χρηματοδότηση θα γίνει από το ΕΣΠΑ.

Στους δήμους που συμμετέχουν δεν συμπεριλαμβάνεται ο δήμος Αθηναίων, καθώς και άλλοι μεγάλοι δήμοι όπως Χαλάνδρι, Πετρούπολη, Κορωπί, Κερατσίνι – Δραπετσώνα και Πολύγυρος.

Οι δήμοι αυτοί έμειναν εκτός καθώς δεν εκδήλωσαν ενδιαφέρον για να ενταχθούν στο πρόγραμμα.

Σύμφωνα με τον γενικό γραμματέα Τηλεπικοινωνιών Μενέλαο Δασκαλάκη, δεν ήταν υποχρεωμένοι όλοι οι δήμοι να ανταποκριθούν στην πρόκληση του υπουργείου, καθώς μπορεί οι ίδιοι να έχουν φροντίσει για την ανάπτυξη αντίστοιχων δικτύων μέσων άλλων προγραμμάτων.

«Το ότι δεν δήλωσαν, δεν σημαίνει ότι δεν ενδιαφέρονται», ανέφερε χαρακτηριστικά και πρόσθεσε πως αναφορικά με τον Δήμο Αθηναίων, υλοποιεί δικό του πρόγραμμα για την παροχή ασύρματης πρόσβασης στο διαδίκτυο.

 

Πηγή: ΑΠΕ