Follow us

Πριν την Πρωτοχρονιά το εμβόλιο στην Ελλάδα - Όλο το χρονοδιάγραμμα για την "Επιχείρηση Ελευθερία"

Περίπου 300.000 θα είναι οι πρώτες δόσεις του εμβολίου κορονοϊού που θα έρθουν, ενώ τα ψυγεία αποθήκευσης βρίσκονται ήδη στην Αθήνα.

Σωτήρης Σταθόπουλος
ΓΡΑΦΕΙ: ΣΩΤΗΡΗς ΣΤΑΘΟΠΟΥΛΟς

Η νέα έξαρση της πανδημίας του κορονοϊού στην Ευρώπη ανάγκασε ήδη αρκετές χώρες που είχαν βγει πριν μόλις λίγες μέρες από την καραντίνα να επιστρέψουν σε καθεστώς lockdown, έφερε πιέσεις κυρίως από την Γερμανία, προς το Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκου να επισπεύσει τις διαδικασίες προκειμένου να εγκριθεί όσο το δυνατό γρηγορότερα το εμβόλιο.

Όλα δείχνουν πως το φάρμακο που θα σταματήσει την διασπορά της φονικής νόσου βρίσκεται προ το πυλών με τους εμβολιασμούς να είναι πιθανό να ξεκινήσουν ακόμα και πριν από την πρωτοχρονιά. Αρχικά είχε προγραμματιστεί η έγκριση του εμβολίου να γίνει στις 29 Δεκεμβρίου, ωστόσο η ραγδαία αύξηση των κρουσμάτων θορύβησε τους ευρωπαίους ηγέτες που ζήτησαν να γίνει νωρίτερα.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Ωστόσο, η επίσπευση των διαδικασιών δεν συνιστά έκπτωση στους ελέγχους που γίνονται για την ασφάλεια του εμβολίου. Σύμφωνα με τον Ηλία Μόσιαλο καθώς ήδη τρεις διεθνείς οργανισμοί το έχουν εγκρίνει. "Δεν γίνεται έκπτωση στη διαδικασία. Συνεδριάζουν 8 μέρες νωρίτερα, εφόσον το εμβόλιο έχει εγκριθεί από τρεις άλλες ρυθμιστικές αρχές. Τους Βρετανούς, τους Καναδούς και τους Αμερικανούς. Οι τελευταίοι μάλιστα έκαναν τη διαδικασία της έγκρισης ανοιχτά. Μπορούσε να την παρακολουθήσει όλος ο κόσμος", είπε ο καθηγητής του LSE στο Mega.

Το χρονοδιάγραμμα

Στις 21 Δεκεμβρίου σε έκτακτη συνεδρίαση ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκου αναμένεται να ανάψει το "πράσινο φως".

Στις 22 ή στις 23 Δεκεμβρίου η Κομισιόν θα δώσει τυπικά την τελευταία έγκριση.

Από τις 24 έως τις 26 Δεκεμβρίου θα αρχίσει με ειδικές πτήσεις η ταυτόχρονη μεταφορά του εμβολίου σε όλες τις ευρωπαϊκές χώρες.

Στην περίπτωση που όλα εξελιχθούν ομαλά, τότε δεν αποκλείεται οι πρώτοι εμβολιασμοί να γίνουν ακόμα και πριν από την πρωτοχρονιά.

Οι πρώτες δόσεις θα είναι ανάλογες με τον πληθυσμό της κάθε χώρας. Στην χώρα μας υπολογίζεται πως θα έρθουν περίπου 300.000 διπλές δόσεις που αντιστοιχούν σε 150.000 πολίτες.

Εμβόλιο

Επιχείρηση "Ελευθερία"

Ο πρωθυπουργός κατά την ομιλία του στη βουλή έκανε λόγο για μια δύσκολη και σύνθετη άσκηση και σήμανε την έναρξη μιας εθνικής εκστρατείας εμβολιασμού, την οποία ονόμασε "Ελευθερία". "Σε λίγα εικοσιτετράωρα, λοιπόν, ξεκινά η εθνική εκστρατεία για τον εμβολιασμό. Σηματοδοτεί, ταυτόχρονα, όχι το τέλος της αρχής αλλά αυτή τη φορά όντως την αρχή του τέλους. Και την ουσία της αποδίδει πλήρως μία και μόνο λέξη: Ελευθερία. Έτσι θα ονομάσουμε την επιχείρηση αυτή, "Επιχείρηση Ελευθερία". Ελευθερία να ζούμε και να δημιουργούμε υγιείς, απελευθερωμένοι από την ομηρία και τους καταναγκασμούς της πανδημίας" τόνισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Παράλληλα, σημείωσε πως σε αυτή τη μάχη θα ζητηθεί η συμμετοχή όλων των φορέων που μπορούν να συμβάλουν προκειμένου να επιτευχθεί ο στόχος που είναι ο εμβολιασμός του μεγαλύτερου μέρους του πληθυσμού και κυρίως των ηλικιωμένων.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Πυρετώδεις εργασίες

Τις επόμενες ημέρες θα είναι έτοιμα τα 1018 κέντρα εμβολιασμού, που θα είναι στις περισσότερες περιπτώσεις τα κέντρα υγείας των περιοχών. Παράλληλα, θα υπάρχουν και 65 κινητές μονάδες για τους οίκους ευγηρίας.

Στην Αθήνα βρίσκονται ήδη τα ψυγεία που θα αποθηκευτούν τα εμβόλια της Pfizer για τα οποία απαιτούνται θερμοκρασίες αυξημένης ψύξης για να διατηρηθούν. Την ίδια στιγμή το υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης σε συνεργασία με το υπουργείο Υγείας ετοιμάζει πυρετωδώς την ηλεκτρονική πλατφόρμα για το εμβόλιο που θα βασιστεί πάνω στα στοιχεία της ηλεκτρονικής συνταγογράφησης.

Εκτός από την ηλεκτρονική πλατφόρμα τα ραντεβού θα μπορούν να κλείνονται μέσω ειδικής τηλεφωνικής γραμμής που θα δημιουργηθεί, αλλά και μέσω των ΚΕΠ και των φαρμακείων. "Θα αξιοποιήσουμε την τεχνολογία, όπως θα αξιοποιήσουμε και κάθε τρόπο επικοινωνίας" τόνισε ο πρωθυπουργός.

Οι πρώτοι που θα εμβολιαστούν θα είναι το ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό, θα ακολουθήσουν οι ηλικιωμένοι, οι ευπαθείς ομάδες και τα σώματα ασφαλείας. Στόχος είναι μέχρι την Άνοιξη να έχει εμβολιαστεί τουλάχιστον το 60% του πληθυσμού, προκειμένου να δημιουργηθεί ένα ισχυρό τείχος προστασίας απέναντι στον κορονοϊό.

εμβόλιο

Στις 12 Ιανουαρίου έρχεται δεύτερο εμβόλιο

Στα μέσα Ιανουαρίου αναμένεται να εγκριθεί και στην συνέχεια να διανεμηθεί στις ευρωπαϊκές χώρες ένα ακόμη εμβόλιο με μεγάλη αποτελεσματικότητα απέναντι στη νόσο. Μετά την "Pfizer" σειρά παίρνει η φαρμακευτική εταιρία "Moderna" που αναμένει να λάβει το πράσινο φως από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκου.

Ο Νταν Στάνερ επικεφαλής της φαρμακευτικής εταιρείας στην ευρώπη δήλωσε στη γερμανική εφημερίδα Stuttgarter Zeitung. "Αναμένουμε έγκριση για την Ε.Ε και άρα για τη Γερμανία στις 12 Ιανουαρίου. Μόλις θα έχουμε την έγκριση, μπορούμε να κάνουμε διανομή".

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr

ΚΑΘΗΓΗΤΗΣ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΗΣ ΜΗΧΑΝΙΚΗΣ 16 Αυγ 2022 | 10:34

Καμπανάκι Σαρηγιάννη: Αναζωπύρωση της πανδημίας αν εμφανιστεί η μετάλλαξη Κένταυρος - 18,5% πιο μεταδοτική από την Ομικρον

Ανοιχτό ενδεχόμενο να σημειωθεί έξαρση της πανδημίας του κορονοϊού στη χώρα μας, λόγω της πιθανής εμφάνισης της παραλλαγής "Κένταυρος", άφησε ο καθηγητής Σαρηγιάννης.

ΟΙ ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ 16 Αυγ 2022 | 07:02

Κορονοϊός: Τι αλλάζει με τα επικαιροποιημένα εμβόλια κατά της Ομικρον - Το φθινόπωρο στην Ελλάδα

Το νέο εμβόλιο του κορονοϊού θα μπορούσε να παράγει μακροπρόθεσμη προστασία ενάντια σε ολόκληρη την "οικογένεια" των παραλλαγών της Όμικρον.

ΑΜΕΣΟ LOCKDOWN ΣΤΟ ΜΑΓΑΖΙ 15 Αυγ 2022 | 16:23

Σανγκάη: Πανικός σε κατάστημα ΙΚΕΑ - Οι πελάτες τρέχουν να βγουν μόλις ανακοινώθηκε καραντίνα για κρούσμα COVID

Πανικός επικράτησε σε κατάστημα IKEA στην Σανγκάη όταν ανακοινώθηκε καραντίνα λόγω κρούσματος κορονοϊού.

ΕΧΕΙ ΗΠΙΑ ΣΥΜΠΤΩΜΑΤΑ 15 Αυγ 2022 | 15:36

Άλμπερτ Μπουρλά: Θετικός στον κορονοϊό και ο επικεφαλής της Pfizer - Τετραπλά εμβολιασμένος κάνει αγωγή με Paxlovid

Θετικός στον κορονοϊό διαγνώστηκε ο επικεφαλής της Pfizer Άλμπερτ Μπουρλά. Έχει κάνει και τις τέσσερις δόσεις και ακολουθεί αγωγή με Paxlovid.

15 Αυγ 2022 | 15:15

Κορονοϊός: Η Βρετανία έδωσε έγκριση στο εμβόλιο της Moderna για την Όμικρον - Πότε έρχεται στην Ελλάδα

Η Μεγάλη Βρετανία είναι η πρώτη χώρα που έδωσε έγκριση στο εμβόλιο της Moderna για την παραλλλαγή Όμικρον του κορονοϊού.

Η ΕΠΙΔΗΜΙΑ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ «ΝΑ ΕΝΤΕΙΝΕΤΑΙ» 15 Αυγ 2022 | 13:47

Τα Νησιά Μάρσαλ σε κατάσταση υγειονομικής καταστροφής λόγω κορονοϊού

Χάρη στους αυστηρούς κανόνες περί καραντίνας, τα Νησιά Μάρσαλ ήταν μία από τις τελευταίες χώρες στον κόσμο που δεν είχαν πληγεί από τον κορονοϊό

ΘΑ ΑΝΟΙΞΕΙ ΣΤΗΝ ΑΥΣΤΡΑΛΙΑ ΕΡΓΟΣΤΑΣΙΟ 15 Αυγ 2022 | 09:27

Η Moderna ετοιμάζει εμβόλιο κατά του κορονοϊού αξιοποιώντας το DNA

Η Αυστραλία βίωσε τους τελευταίους μήνες έξαρση των μολύνσεων από τον ιό, μετά τη χαλάρωση των περιοριστικών μέτρων.

ΟΙ ΤΕΛΙΚΕΣ ΑΠΟΦΑΣΕΙΣ 15 Αυγ 2022 | 08:17

Χωρίς μάσκες και self test η επιστροφή στα σχολεία - Το επικρατέστερο σενάριο - Τι λέει το CDC

Επί του παρόντος το υπουργείο Υγείας προσανατολίζεται στο να μην είναι υποχρεωτικά πλέον τα μέτρα προστασίας για τον κορονοϊό

ΚΟΡΟΝΟΙΟΣ 14 Αυγ 2022 | 17:53

Πώς θα επιστρέψουν οι μαθητές στα σχολεία από τον Σεπτέμβριο: Ποιοι και πότε θα φορούν μάσκα

Τον Σεπτέμβριο επιστρέφουν οι μαθητές στα σχολεία και το μείζον ερώτημα είναι το πώς θα γίνει αυτό, λόγω του κύματος κορονοϊού.

ΤΑ ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ 14 Αυγ 2022 | 10:58

Με long covid ένας στους οκτώ: Τα κυριότερα συμπτώματα - Σε ποιους εμφανίζεται συχνότερα, τι ισχύει για τα παιδιά

Τι πρέπει να προσέξουν μετά την ανάρρωση από Covid ακόμη και οι ασυμπτωματικοί.

ΟΙ ΣΥΣΤΑΣΕΙΣ 13 Αυγ 2022 | 08:32

Κορονοϊός: Κάθε πότε οι ασυμπτωματικοί θα πρέπει να κάνουν self test; - Νέες οδηγίες του FDA

Οι νέες κατευθυντήριες γραμμές έρχονται καθώς η εξαιρετικά μεταδοτική υποπαραλλαγή BA.5 της Όμικρον συνεχίζει να εξαπλώνεται.

TΙ ΛΕΕΙ Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΟΥ ΓΗΡΟΚΟΜΕΙΟΥ 12 Αυγ 2022 | 16:17

Συναγερμός στην Ξάνθη: Συρροή κρουσμάτων κορονοϊού σε γηροκομείο – Θετικοί τρόφιμοι και προσωπικό

Συρροή 26 κρουσμάτων κορονοϊού στο γηροκομείο Ξάνθης μαζί με τους τροφίμους, νοσούν και άλλα 10 άτομα από το προσωπικό

ΝΕΟΣ ΙΟΣ 12 Αυγ 2022 | 12:16

ΕΟΔΥ για Langya: Πυρετός, κόπωση και βήχας - Τα συμπτώματα του νέου ιού που ανιχνεύτηκε στην Κίνα

Η ανακοίνωση του ΕΟΔΥ για τον νέο ιό Langya που εμφανίστηκε στην Κίνα. Ποια είναι τα συμπτώματα.