Πριν την Πρωτοχρονιά το εμβόλιο στην Ελλάδα - Όλο το χρονοδιάγραμμα για την "Επιχείρηση Ελευθερία"

Περίπου 300.000 θα είναι οι πρώτες δόσεις του εμβολίου κορονοϊού που θα έρθουν, ενώ τα ψυγεία αποθήκευσης βρίσκονται ήδη στην Αθήνα.

Σωτήρης Σταθόπουλος
ΓΡΑΦΕΙ: ΣΩΤΗΡΗς ΣΤΑΘΟΠΟΥΛΟς

Η νέα έξαρση της πανδημίας του κορονοϊού στην Ευρώπη ανάγκασε ήδη αρκετές χώρες που είχαν βγει πριν μόλις λίγες μέρες από την καραντίνα να επιστρέψουν σε καθεστώς lockdown, έφερε πιέσεις κυρίως από την Γερμανία, προς το Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκου να επισπεύσει τις διαδικασίες προκειμένου να εγκριθεί όσο το δυνατό γρηγορότερα το εμβόλιο.

Όλα δείχνουν πως το φάρμακο που θα σταματήσει την διασπορά της φονικής νόσου βρίσκεται προ το πυλών με τους εμβολιασμούς να είναι πιθανό να ξεκινήσουν ακόμα και πριν από την πρωτοχρονιά. Αρχικά είχε προγραμματιστεί η έγκριση του εμβολίου να γίνει στις 29 Δεκεμβρίου, ωστόσο η ραγδαία αύξηση των κρουσμάτων θορύβησε τους ευρωπαίους ηγέτες που ζήτησαν να γίνει νωρίτερα.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Ωστόσο, η επίσπευση των διαδικασιών δεν συνιστά έκπτωση στους ελέγχους που γίνονται για την ασφάλεια του εμβολίου. Σύμφωνα με τον Ηλία Μόσιαλο καθώς ήδη τρεις διεθνείς οργανισμοί το έχουν εγκρίνει. "Δεν γίνεται έκπτωση στη διαδικασία. Συνεδριάζουν 8 μέρες νωρίτερα, εφόσον το εμβόλιο έχει εγκριθεί από τρεις άλλες ρυθμιστικές αρχές. Τους Βρετανούς, τους Καναδούς και τους Αμερικανούς. Οι τελευταίοι μάλιστα έκαναν τη διαδικασία της έγκρισης ανοιχτά. Μπορούσε να την παρακολουθήσει όλος ο κόσμος", είπε ο καθηγητής του LSE στο Mega.

Το χρονοδιάγραμμα

Στις 21 Δεκεμβρίου σε έκτακτη συνεδρίαση ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκου αναμένεται να ανάψει το "πράσινο φως".

Στις 22 ή στις 23 Δεκεμβρίου η Κομισιόν θα δώσει τυπικά την τελευταία έγκριση.

Από τις 24 έως τις 26 Δεκεμβρίου θα αρχίσει με ειδικές πτήσεις η ταυτόχρονη μεταφορά του εμβολίου σε όλες τις ευρωπαϊκές χώρες.

Στην περίπτωση που όλα εξελιχθούν ομαλά, τότε δεν αποκλείεται οι πρώτοι εμβολιασμοί να γίνουν ακόμα και πριν από την πρωτοχρονιά.

Οι πρώτες δόσεις θα είναι ανάλογες με τον πληθυσμό της κάθε χώρας. Στην χώρα μας υπολογίζεται πως θα έρθουν περίπου 300.000 διπλές δόσεις που αντιστοιχούν σε 150.000 πολίτες.

Εμβόλιο

Επιχείρηση "Ελευθερία"

Ο πρωθυπουργός κατά την ομιλία του στη βουλή έκανε λόγο για μια δύσκολη και σύνθετη άσκηση και σήμανε την έναρξη μιας εθνικής εκστρατείας εμβολιασμού, την οποία ονόμασε "Ελευθερία". "Σε λίγα εικοσιτετράωρα, λοιπόν, ξεκινά η εθνική εκστρατεία για τον εμβολιασμό. Σηματοδοτεί, ταυτόχρονα, όχι το τέλος της αρχής αλλά αυτή τη φορά όντως την αρχή του τέλους. Και την ουσία της αποδίδει πλήρως μία και μόνο λέξη: Ελευθερία. Έτσι θα ονομάσουμε την επιχείρηση αυτή, "Επιχείρηση Ελευθερία". Ελευθερία να ζούμε και να δημιουργούμε υγιείς, απελευθερωμένοι από την ομηρία και τους καταναγκασμούς της πανδημίας" τόνισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Παράλληλα, σημείωσε πως σε αυτή τη μάχη θα ζητηθεί η συμμετοχή όλων των φορέων που μπορούν να συμβάλουν προκειμένου να επιτευχθεί ο στόχος που είναι ο εμβολιασμός του μεγαλύτερου μέρους του πληθυσμού και κυρίως των ηλικιωμένων.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Πυρετώδεις εργασίες

Τις επόμενες ημέρες θα είναι έτοιμα τα 1018 κέντρα εμβολιασμού, που θα είναι στις περισσότερες περιπτώσεις τα κέντρα υγείας των περιοχών. Παράλληλα, θα υπάρχουν και 65 κινητές μονάδες για τους οίκους ευγηρίας.

Στην Αθήνα βρίσκονται ήδη τα ψυγεία που θα αποθηκευτούν τα εμβόλια της Pfizer για τα οποία απαιτούνται θερμοκρασίες αυξημένης ψύξης για να διατηρηθούν. Την ίδια στιγμή το υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης σε συνεργασία με το υπουργείο Υγείας ετοιμάζει πυρετωδώς την ηλεκτρονική πλατφόρμα για το εμβόλιο που θα βασιστεί πάνω στα στοιχεία της ηλεκτρονικής συνταγογράφησης.

Εκτός από την ηλεκτρονική πλατφόρμα τα ραντεβού θα μπορούν να κλείνονται μέσω ειδικής τηλεφωνικής γραμμής που θα δημιουργηθεί, αλλά και μέσω των ΚΕΠ και των φαρμακείων. "Θα αξιοποιήσουμε την τεχνολογία, όπως θα αξιοποιήσουμε και κάθε τρόπο επικοινωνίας" τόνισε ο πρωθυπουργός.

Οι πρώτοι που θα εμβολιαστούν θα είναι το ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό, θα ακολουθήσουν οι ηλικιωμένοι, οι ευπαθείς ομάδες και τα σώματα ασφαλείας. Στόχος είναι μέχρι την Άνοιξη να έχει εμβολιαστεί τουλάχιστον το 60% του πληθυσμού, προκειμένου να δημιουργηθεί ένα ισχυρό τείχος προστασίας απέναντι στον κορονοϊό.

εμβόλιο

Στις 12 Ιανουαρίου έρχεται δεύτερο εμβόλιο

Στα μέσα Ιανουαρίου αναμένεται να εγκριθεί και στην συνέχεια να διανεμηθεί στις ευρωπαϊκές χώρες ένα ακόμη εμβόλιο με μεγάλη αποτελεσματικότητα απέναντι στη νόσο. Μετά την "Pfizer" σειρά παίρνει η φαρμακευτική εταιρία "Moderna" που αναμένει να λάβει το πράσινο φως από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκου.

Ο Νταν Στάνερ επικεφαλής της φαρμακευτικής εταιρείας στην ευρώπη δήλωσε στη γερμανική εφημερίδα Stuttgarter Zeitung. "Αναμένουμε έγκριση για την Ε.Ε και άρα για τη Γερμανία στις 12 Ιανουαρίου. Μόλις θα έχουμε την έγκριση, μπορούμε να κάνουμε διανομή".

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΥΠΟΥ ΣΤΗ ΓΕΝΕΥΗ 23 Ιαν 2021 | 09:32

Κορονοϊός: Ανατροπή από ΠΟΥ - Πολύ νωρίς για συμπεράσματα για τον αν προέρχεται από την Κίνα

"Όλες οι υποθέσεις βρίσκονται στο τραπέζι. Είναι σαφώς υπερβολικά νωρίς για να καταλήξουμε σε ένα συμπέρασμα" λέει ο ΠΟΥ

ΣΕ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΟΥ 23 Ιαν 2021 | 08:54

Οίκος πιστοληπτικής αξιολόγησης Fitch: Διατήρησε την Ελλάδα στη βαθμίδα "BB" με σταθερή προοπτική

O οίκος πιστοληπτικής αξιολόγησης Fitch επιβεβαίωσε χθες Παρασκευή το μακροπρόθεσμο αξιόχρεο της Ελλάδας στη βαθμίδα "BB", με σταθερή προοπτική.

ΤΕΣΤ ΚΑΙ ΓΙΑ ΜΑΘΗΤΕΣ ΑΝΩ ΤΩΝ 16 23 Ιαν 2021 | 08:43

Ανοιχτά σχολεία: Πώς επιστρέφουν στα θρανία οι μαθητές γυμνασίων και λυκείων την 1η Φεβρουαρίου - Τα μέτρα πρόληψης

Εξαίρεση θα αποτελέσουν τα λύκεια στις αποκαλούμενες "κόκκινες" περιοχές, τις περιοχές δηλαδή με αυξημένο επιδημιολογικό φορτίο

23 Ιαν 2021 | 08:18

Μετάλλαξη κορονοϊού: Αλαλούμ με τις μάσκες - ΠΟΥ: Οι υφασμάτινες εξακολουθούν να είναι το ίδιο αποτελεσματικές

Η Γερμανία και η Αυστρία μόλις αξίωσαν τη χρήση ιατρικών μασκών (χειρουργικές ή FFP2) στα εμπορικά καταστήματα και τα μέσα μεταφορών.

ΑΝΗΣΥΧΟΥΝ ΟΙ ΑΡΙΘΜΟΙ 23 Ιαν 2021 | 08:07

Κορονοϊός: Φοβίζει η Αττική τους ειδικούς - "Στο κόκκινο" το κέντρο της Αθήνας - Το παράδοξο του Δήμου Αχαρνών

Στην Αττική τα μισά ενεργά κρούσματα κορονοϊού της χώρας - Αυξήθηκαν οι μολύνσεις στον Δήμο Αχαρνών παρά το σκληρό lockdown.

ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΡΟΣΕΧΗ ΤΕΤΑΡΤΗ 22 Ιαν 2021 | 22:50

Κορονοϊός - Βέλγιο: Τέλος τα "μη αναγκαία" ταξίδια έως την 1η Μαρτίου

Η μετάλλαξη του κορονοϊού αναγκάζει το Βέλγιο να επιβάλλει νέους περιορισμούς στα ταξίδια από και προς τη χώρα

ΠΟΙΕΣ ΠΡΟΣΤΑΤΕΥΟΥΝ 22 Ιαν 2021 | 22:48

Κορονοϊός: Αυτές οι μάσκες προστατεύουν από τη μετάλλαξη - Ο κίνδυνος με τις υφασμάτινες [Βίντεο]

Ποιες μάσκες πρέπει να επιλέγουν οι πολίτες για να είναι πλήρως προστατευμένοι - Οι ειδικοί απαντούν

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ CDC 22 Ιαν 2021 | 22:35

Εμβόλιο Moderna: Σπάνιες οι σοβαρές αλλεργικές αντιδράσεις - Μόλις 10 περιστατικά αναφυλαξίας σε 4 εκατ. εμβολιασμούς

Η αναφυλαξία καταγράφηκε σε 2,5 περιπτώσεις ανά 1 εκατομμυρίο εμβολίων της Moderna που χορηγήθηκαν.

ΛΟΓΩ ΤΗΣ «ΜΕΙΩΣΗΣ ΤΗΣ ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ» 22 Ιαν 2021 | 21:21

Εμβόλιο AstraZeneca: Μικρότερες παραδόσεις στην Ευρώπη ανακοίνωσε η εταιρεία

Η EMA ανακοίνωσε ότι θα αποφασίσει για την έγκριση του εμβολίου της AstraZeneca στις 29 Ιανουαρίου

"ΓΙΑ ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΜΟΥ ΘΑ ΑΓΟΡΑΖΑ ΧΕΙΡΟΥΡΓΙΚΕΣ ΜΑΣΚΕΣ" 22 Ιαν 2021 | 21:08

Σαρηγιάννης: Ανησυχούμε για τη μετάλλαξη - Φόβοι για επιτάχυνση 3ου κύματος - Στα μέσα Μαρτίου κορύφωση στις ΜΕΘ

"Οι προσομοιώσεις δείχνουν πως και με μικρό αριθμό κρουσμάτων, δηλαδή τα 26 κρούσματα που έχουν καταγραφεί και τα άλλα που διερευνώνται, μπορεί να έχουμε επιτάχυνση ενός τρίτου κύματος", τόνισε ο καθηγητής

ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΝΔΗΜΙΑ 22 Ιαν 2021 | 20:30

Κορονοϊός-Μαγιορκίνης: Τι δείχνουν οι διαγνώσεις στην Αττική - Η κατάσταση στις ΜΕΘ

Κοινωνική απόσταση, ατομική υγιεινή και χρήση της μάσκας είναι τα όπλα μας, τόνισε ο κ. Μαγιορκίνης

ΓΙΑ ΤΟ OPEN 22 Ιαν 2021 | 20:25

Δημοσκόπηση ALCO: Στις 15,1 μονάδες η διαφορά ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ - Το 48% επιθυμεί να εμβολιαστεί αμέσως

Ποσοστό 45% εμπιστεύεται περισσότερο τον Κυριάκο Μητσοτάκη για πρωθυπουργό αντί του Αλέξη Τσίπρα - Πώς κρίνεται η αντιμετώπιση της πανδημίας

ΤΙ ΛΕΕΙ Η ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΗ ΟΜΑΔΑ 22 Ιαν 2021 | 19:48

Αποκάλυψη "βόμβα" από Τζόνσον: Η μετάλλαξη του κορονοϊού είναι ίσως κατά 30% πιο θανατηφόρα

Η μετάλλαξη του κορονοϊού φαίνεται να είναι κατά 30% πιο θανατηφόρα από τις προηγούμενες εκδόσεις του ιού, δήλωσε ο Μπόρις Τζόνσον.