Follow us

Προ των πυλών ο πολυήμερος καύσωνας: Πού θα δείξει 43άρια το θερμόμετρο - Ανησυχία και για πυρκαγιές

Προ των πυλών είναι το πρώτο κύμα καύσωνα στη χώρα καθώς όπως εκτιμάται το επόμενο διάστημα θα επικρατήσουν στην χώρα πολύ υψηλές θερμοκρασίες για περίπου μία εβδομάδα.

THETOC TEAM
ΓΡΑΦΕΙ: THETOC TEAM
ΚΑΥΣΩΝΑΣ

Προ των πυλών είναι το πρώτο κύμα καύσωνα στη χώρα καθώς όπως εκτιμάται το επόμενο διάστημα θα επικρατήσουν στην χώρα πολύ υψηλές θερμοκρασίες για περίπου μία εβδομάδα.

Συγκεκριμένα, από την Τρίτη 11 Ιουλίου θα επικρατήσουν στην χώρα θερμοκρασίες άνω των 37 βαθμών Κελσίου ενώ από την Τετάρτη 12 Ιουλίου το θερμόμετρο θα αρχίσει να ανεβαίνει κι άλλο.

"Αυτό που φαίνεται σαν πρώτα στοιχεία είναι ότι θα ξεκινήσει από την Τρίτη και πιθανότατα για 7 μέρες μία περίοδος υψηλών θερμοκρασιών. Η εκτίμησή μου είναι ότι θα δούμε θερμοκρασίες άνω των 40 βαθμών Κελσίου σε πολλές περιοχές και υπάρχει πιθανότητα να έχει διάρκεια ενώ το επόμενο σαββατοκύριακο οι θερμοκρασίες αυτές θα φτάσουν στο πικ τους", εξηγεί ο διευθυντής ερευνών του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών, Κώστας Λαγουβάρδος, μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ.

Όπως τονίζει, ξεκινά μία θερμή εισβολή που θα γίνει αισθητή τη Δευτέρα στις περιοχές της Ισπανίας, της Νότιας Γαλλίας και Ιταλίας. Μεγάλο μέρος της Ισπανίας , Νότιας Γαλλίας, Σαρδηνίας, Κορσικής και Σικελίας μέχρι την Τετάρτη, Πέμπτη θα έχουν καλυφθεί από αυτές τις θερμές αέριες μάζες που από την Τετάρτη και μετά θα επηρεάσουν και την Ελλάδα και τα Βαλκάνια.

Διαβάστε Επίσης

" Από την Τρίτη θα ξεκινήσουν οι υψηλές θερμοκρασίες. Πιθανόν να δούμε θερμοκρασίες που θα ξεπεράσουν και τους 40 βαθμούς Κελσίου αν επιβεβαιωθούν αυτές οι προγνώσεις και να πάμε έτσι μέχρι 20 Ιουλίου. Αυτό είναι μία πρώτη τάση για τη διάρκεια δεν είμαστε ακόμη σίγουροι. Αυτό που διαφαίνεται αυτή την στιγμή είναι ότι θα έχουμε μία νέα θερμή εισβολή που θα περάσει ένα μεγάλο κομμάτι της κεντρικής Μεσογείου μέσα στην ερχόμενη εβδομάδα και η πρώτη τάση είναι η θερμή εισβολή να είναι υψηλότερη από αυτήν που είχαμε έως τώρα", σημειώνει ο κ. Λαγουβάρδος.

Αυξημένος ο κίνδυνος για πυρκαγιές

Παράλληλα ο κ. Λαγουβάρδος τονίζει ότι χρειάζεται προσοχή καθώς ο κίνδυνος εκδήλωσης δασικών πυρκαγιών θα είναι αυξημένος.

"Η παρατεταμένη περίοδος υψηλών θερμοκρασιών από τις 11/7-20/7 πέρα από τις επιπτώσεις που θα έχει στους ανθρώπους θα έχει συνέπειες και στις αγροτικές καλλιέργειες καθώς και στις δασικές πυρκαγιές", αναφέρει και προσθέτει: "Παρόλο που είχαμε έναν βροχερό και δροσερό Ιούνιο η λεπτή καύσιμη ύλη, που είναι στην επιφάνεια, στα δάση ξεραίνεται εξαιρετικά γρήγορα. Θέλει πολύ μεγάλη προσοχή και σε αυτό το κομμάτι. Σαν μία πρώτη εικόνα μπαίνουμε σε μία περίοδο επικίνδυνη για τις δασικές πυρκαγιές".

Ο καιρός σήμερα

Γενικά αίθριος θα είναι ο καιρός σήμερα, Δευτέρα. Πρόσκαιρες νεφώσεις θα αναπτυχθούν το μεσημέρι και το απόγευμα στη βορειοανατολική χώρα και τοπικά στα ηπειρωτικά ορεινά.
Οι άνεμοι θα πνέουν από βόρειες διευθύνσεις 3 με 5, στο Αιγαίο 5 με 6 και στα νότια τμήματά του τοπικά 7 μποφόρ.

Η θερμοκρασία δεν θα σημειώσει αξιόλογη μεταβολή. Θα φτάσει στα βόρεια και στη νησιωτική χώρα τους 33 με 34 και στα υπόλοιπα ηπειρωτικά τους 35 και τοπικά τους 36 βαθμούς Κελσίου.

ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ, ΘΡΑΚΗ
Καιρός: Γενικά αίθριος καιρός με πρόσκαιρες νεφώσεις το μεσημέρι - απόγευμα στα ανατολικά τμήματα και τοπικά στα ορεινά των υπόλοιπων περιοχών.
Ανεμοι: Από βόρειες διευθύνσεις 2 με 4 πρόσκαιρα το πρωί στην κεντρική Μακεδονία έως 5 μποφόρ και από τις μεσημβρινές ώρες στα θαλάσσια-παραθαλάσσια νοτίων διευθύνσεων.
Θερμοκρασία: Από 17 έως 33 και τοπικά 34 βαθμούς Κελσίου. Στη δυτική Μακεδονία η ελάχιστη 3 με 5 βαθμούς χαμηλότερη.

ΝΗΣΙΑ ΙΟΝΙΟΥ, ΗΠΕΙΡΟΣ, ΔΥΤΙΚΗ ΣΤΕΡΕΑ, ΔΥΤΙΚΗ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ
Καιρός: Γενικά αίθριος με τοπικές νεφώσεις στα ηπειρωτικά ορεινά το μεσημέρι και το απόγευμα.
Ανεμοι: Από βόρειες διευθύνσεις 2 με 4 και από το μεσημέρι δυτικοί βορειοδυτικοί έως 5 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 19 έως 33 και στα ηπειρωτικά έως 35 τοπικά 36 βαθμούς Κελσίου. Στο εσωτερικό της Ηπείρου η ελάχιστη 3 με 4 βαθμούς χαμηλότερη.

ΘΕΣΣΑΛΙΑ, ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΣΤΕΡΕΑ, ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ
Καιρός: Γενικά αίθριος με τοπικές νεφώσεις στα ηπειρωτικά ορεινά το μεσημέρι και το απόγευμα.
Ανεμοι: Βορειοανατολικοί 3 με 4 και στα ανατολικά τοπικά 5 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 19 έως 35 και τοπικά 36 βαθμούς Κελσίου.

ΚΥΚΛΑΔΕΣ, ΚΡΗΤΗ
Καιρός: Αίθριος.
Ανεμοι: Από βόρειες διευθύνσεις 5 με 6 και στην ανατολική και νότια Κρήτη τοπικά 7 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 23 έως 32 και στη νότια Κρήτη έως 35 βαθμούς Κελσίου.

ΝΗΣΙΑ ΑΝΑΤΟΛΙΚΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ - ΔΩΔΕΚΑΝΗΣΑ
Καιρός: Αίθριος.
Ανεμοι: Από βόρειες διευθύνσεις 5 με 6 μποφόρ και στα νότια τοπικά 7 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 24 έως 33 βαθμούς Κελσίου.

ΕΥΒΟΙΑ
Καιρός: Αίθριος.
Ανεμοι: Βορειοανατολικοί 4 και στα νότια 5 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 20 έως 34 βαθμούς Κελσίου.

ΑΤΤΙΚΗ
Καιρός: Γενικά αίθριος.
Ανεμοι: Βορειοανατολικοί 4, στα ανατολικά 5 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 24 έως 35 βαθμούς Κελσίου. Στα ανατολικά η μέγιστη θα είναι 2 με 3 βαθμούς χαμηλότερη.

Διαβάστε Επίσης

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Καιρός: Γενικά αίθριος. Πρόσκαιρες νεφώσεις θα αναπτυχθούν το μεσημέρι και το απόγευμα κυρίως στα ανατολικά του νομού.
Ανεμοι: Βορειοδυτικοί 3 με 4, πρόσκαιρα τις πρωινές ώρες έως 5 μποφόρ και μετά το μεσημέρι από νότιες διευθύνσεις.
Θερμοκρασία: Από 19 έως 33 βαθμούς Κελσίου.

ΠΡΟΓΝΩΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΤΡΙΤΗ 11-07-2023
Γενικά αίθριος καιρός.
Οι άνεμοι στα δυτικά αρχικά θα είναι μεταβλητοί 3 με 4 και από τις μεσημβρινές ώρες δυτικοί βορειοδυτικοί, πρόσκαιρα έως 5 μποφόρ. Στα ανατολικά θα πνέουν από βόρειες διευθύνσεις 3 με 5 και στο Αιγαίο 6 μποφόρ.
Η θερμοκρασία θα σημειώσει μικρή άνοδο. Θα φτάσει στα ηπειρωτικά τους 37 και κατά τόπους τους 38 βαθμούς και στα νησιά τους 33 με 35 βαθμούς Κελσίου.

ΠΡΟΓΝΩΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΤΕΤΑΡΤΗ 12-07-2023
Αίθριος καιρός.
Οι άνεμοι θα πνέουν από βόρειες διευθύνσεις 3 με 5 και στο Αιγαίο τοπικά 6 μποφόρ.
Η θερμοκρασία θα σημειώσει μικρή περαιτέρω άνοδο κυρίως στα ηπειρωτικά και θα κυμανθεί σε υψηλά επίπεδα. Θα φτάσει στα βόρεια ηπειρωτικά τους 35 με 37 βαθμούς, στα κεντρικά και νότια ηπειρωτικά τους 37 με 38 και κατά τόπους στο εσωτερικό της Θεσσαλίας και της Στερεάς τους 39 βαθμούς Κελσίου. Στη νησιωτική χώρα θα φτάσει τους 33 με 35 βαθμούς Κελσίου.

ΠΡΟΓΝΩΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΕΜΠΤΗ 13-07-2023
Αίθριος και ζεστός καιρός.
Οι άνεμοι θα πνέουν από βόρειες διευθύνσεις 3 με 5 και στο Αιγαίο τοπικά 6 μποφόρ.
Η θερμοκρασία θα σημειώσει μικρή άνοδο και θα διατηρηθεί σε υψηλά επίπεδα. Θα φτάσει στα ηπειρωτικά τους 37 με 39 βαθμούς και κατά τόπους στο εσωτερικό της Θεσσαλίας και της Στερεάς τους 40 με 41 βαθμούς Κελσίου. Στη νησιωτική χώρα θα φτάσει τους 35 με 37 βαθμούς Κελσίου.

ΠΡΟΓΝΩΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 14-07-2023
Αίθριος και πολύ ζεστός καιρός.
Οι άνεμοι θα πνέουν από βόρειες διευθύνσεις 3 με 5 και στο Αιγαίο τοπικά 6 μποφόρ.
Η θερμοκρασία θα σημειώσει μικρή περαιτέρω άνοδο και θα φτάσει σε πολύ υψηλά επίπεδα, στα ηπειρωτικά τους 39 με 41 βαθμούς και κατά τόπους στο εσωτερικό της Θεσσαλίας, της Στερεάς και της Πελοποννήσου τους 42 και πιθανόν τους 43 βαθμούς Κελσίου. Στη νησιωτική χώρα θα φτάσει τους 36 με 38 και τοπικά τους 39 βαθμούς Κελσίου.

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr

Πίτσα και cocktails, καφενειακές γκουρμεδιές, ποτά σε μινιατούρες: Τα νέα εστιατόρια και μπαρ της Αθήνας

Ταβέρνες, microbakeries αλλά και soft clubbing, μπάρες και bar restaurants, πίτσες και καφενεία: Όλα τα φρέσκα μέρη στα οποία συχνάζει, πια, η πόλη.

ΕΠΙΔΕΙΝΩΣΗ 19 Οκτ 2025 | 06:01

Φθινόπωρο με βροχές, καταιγίδες και πτώση της θερμοκρασίας - Χαλάει πιο πολύ ο καιρός από το απόγευμα

Η πρόγνωση της ΕΜΥ και του Θοδωρή Κολυδά για σήμερα και αύριο - Πώς θα εξελιχθούν τα καιρικά φαινόμενα

ΠΡΟΓΝΩΣΗ ΚΑΙΡΟΥ 18 Οκτ 2025 | 06:15

Άστατος ο καιρός σήμερα: Σε ποιες περιοχές θα βρέχει και πού ανεβαίνει ο υδράργυρος - Νέα επιδείνωση την Κυριακή

Ο καιρός αναμένεται άστατος σήμερα καθώς σε ορισμένες περιοχές θα σημειωθούν βροχές και καταιγίδες ενώ σε άλλες θα υπάρξει πρόσκαιρη βελτίωση

Η ΠΡΟΓΝΩΣΗ ΤΟΥ ΚΑΙΡΟΥ 17 Οκτ 2025 | 19:36

Πρόγνωση Κολυδά: Απανωτά κύματα κακοκαιρίας έως την Τετάρτη - Ποιες περιοχές θα πλήξουν

Για δύο κύματα κακοκαιρίας κάνει λόγο ο Θοδωρής Κολυδάς στην πρόγνωσή του για τον καιρό των επόμενων ημερών

Η ΠΡΟΓΝΩΣΗ ΤΟΥ ΚΑΙΡΟΥ 17 Οκτ 2025 | 12:44

Σε διαδοχικό κλοιό κακοκαιριών η χώρα έως την Τετάρτη: Πού θα πέσει μεγάλος όγκος νερού - Προειδοποιήσεις μετεωρολόγων

Διαδοχικές κακοκαιρίες αναμένεται να επηρεάσουν τη χώρα μας τις επόμενες ημέρες, σύμφωνα με την πρόγνωση των μετεωρολόγων

ΑΝΑΛΥΤΙΚΗ ΠΡΟΓΝΩΣΗ 17 Οκτ 2025 | 07:34

Καιρός: Ισχυρές βροχές και καταιγίδες σήμερα - Πού θα είναι πιο έντονα τα φαινόμενα

Με ισχυρές κατά τόπους βροχές και καταιγίδες σήμερα, Παρασκευή, ο καιρός. Αναλυτική πρόγνωση ανά περιοχή.

Η ΑΝΑΡΤΗΣΗ 16 Οκτ 2025 | 18:09

Προειδοποίηση Τσατραφύλλια: Έως και 80 τόνοι νερού ανά στρέμμα θα πέσουν τις επόμενες μέρες - Σε ποιες περιοχές

Ο μετεωρολόγος του Alpha σε ανάρτησή του στο Facebook αναφέρει ότι χρειάζεται ιδιαίτερη προσοχή από τα ξημερώματα της Παρασκευής 17 Οκτωβρίου μέχρι το απόγευμα, σε αρκετές περιοχές της χώρας

ΠΡΟΓΝΩΣΗ ΚΑΙΡΟΥ 16 Οκτ 2025 | 11:25

Καιρός: "Έρχονται και βροχές και Άγιο-δημητριάτικο καλοκαιράκι" - Δύο κύματα κακοκαιρίας από την Παρασκευή

Μέχρι να φτάσουμε, στον καλό καιρό της 28ης Οκτωβρίου, θα μας απασχολήσουν δύο κύματα κακοκαιρίας, με το ένα να επηρεάζει και την Αθήνα.

16 Οκτ 2025 | 06:15

Αστατος ο καιρός τις επόμενες ημέρες – Ερχεται νέα κακοκαιρία με βροχές, καταιγίδες και πτώση της θερμοκρασίας

Νέο κύμα κακοκαιρίας αναμένεται να κάνει την εμφάνισή του το επόμενο πενθήμερο, με βροχές και καταιγίδες σε αρκετές περιοχές της χώρας, σύμφωνα με τους μετεωρολόγους οι οποίοι προειδοποιούν για έντονα φαινόμενα κυρίως στη δυτική Ελλάδα.

ΠΡΟΓΝΩΣΗ 15 Οκτ 2025 | 07:24

Φθινοπωρινό το σκηνικό του καιρού σήμερα - Ερχεται διπλό κύμα κακοκαιρίας με βροχές και καταιγίδες και στην Αθήνα

Από αύριο θα χτυπήσουν τη χώρα μας διαδοχικά δύο κύματα κακοκαιρίας, αρχικά στα δυτικά και βόρεια και στη συνέχεια και στην Αττική.

Η ΠΡΟΓΝΩΣΗ ΤΟΥ ΚΑΙΡΟΥ 14 Οκτ 2025 | 16:01
Η ΑΝΑΡΤΗΣΗ ΤΟΥ 14 Οκτ 2025 | 10:45

Ξέσπασμα Καλλιάνου για όσους προαναγγέλλουν... βαρυχειμωνιές: "Ξαναμπήκαν στα καβούκια τους - Ο ναρκισσιστής δεν ντρέπεται ποτέ"

"Ο ναρκισσιστής δεν ντρέπεται ποτέ". Αιχμηρή ανάρτηση Καλλιάνου για όσους προαναγγέλλουν κακοκαιρίες και βαρυχειμωνιές.

ΠΡΟΓΝΩΣΗ ΚΑΙΡΟΥ 14 Οκτ 2025 | 07:38

Ο καιρός σήμερα: Συννεφιά με βροχές σε πολλές περιοχές – Πού θα έχει καταιγίδες

Η θερμοκρασία δεν θα σημειώσει αξιόλογη μεταβολή. Θα φτάσει στις περισσότερες περιοχές τους 23 με 24 βαθμούς και στα Δωδεκάνησα τους 25 βαθμούς Κελσίου.

Η ΠΡΟΓΝΩΣΗ ΤΟΥ ΚΑΙΡΟΥ 13 Οκτ 2025 | 16:55

Τσατραφύλλιας για καιρό: Ζούμε ένα Φθινόπωρο από τα παλιά - Πότε καταφτάνει οργανωμένη κακοκαιρία με θυελλώδεις ανέμους

Για οργανωμένη κακοκαιρία που καταφτάνει από την Ιταλία, προειδοποιεί ο μετεωρολόγος Γιώργος Τσατραφύλλιας