Πρόεδρος Φίλων Τατοΐου στο ΤheTOC: Δεν υπάρχει σχέδιο εκκένωσης - Αν άλλαζε ο άνεμος, σήμερα το κτήμα δεν θα υπήρχε

Τι συνέβη με τη φωτιά στο Τατόι, πόσες φορές στο παρελθόν έχει καεί, τι πρέπει να γίνει στο μέλλον. Μιλάει στο ΤheTOC ο πρόεδρος του συλλόγου Φίλων Τατοΐου.

THETOC TEAM
ΓΡΑΦΕΙ: THETOC TEAM

Η φωτιά που ξέσπασε την Τρίτη το μεσημέρι στο χαμηλό ιστορικό όριο του κτήματος Τατοΐου, δίπλα στις γραμμές του τρένου, θα μπορούσε να είχε παραδώσει τα 40 κτίρια που βρίσκονται στον πυρήνα του κτήματος αλλά και τους ανεκτίμητης αξίας πολιτιστικούς θησαυρούς που βρίσκονται στα κοντέινερ και στα κτίσματα, στην μανία της φωτιάς και κατά συνέπεια στην απόλυτη καταστροφή, αν ο άνεμος προχθές το βράδυ ήταν ισχυρός και άλλαζε κατεύθυνση.

Αυτό εκτιμά ο Βασίλης Κουτσαβλής, Πρόεδρος του Συλλόγου Φίλων Κτήματος Τατοΐου ο οποίος μιλώντας στο ΤheTOC ανέφερε: "Το Τατόι είχε πραγματικά Άγιο, μια και δεν είχε άνεμο για να σπρώξει την φωτιά προς τον ιστορικό πυρήνα. Αν υπήρχε διαφορετική εξέλιξη του ανέμου σήμερα το Τατόι δεν θα υπήρχε.

Πρέπει να πω ότι έπαιξαν σημαντικό ρόλο στην θετική εξέλιξη και οι σωτήριοι καθαρισμοί που έγιναν από την Πολιτική Προστασία όλο τον Ιούνιο στην κάτω πλευρά του εστιατορίου "Λεωνίδας” και έτσι δεν πέρασε η φωτιά από κει.”

Πρόεδρος Φίλων Τατοΐου στο ΤheTOC: Δεν υπάρχει σχέδιο εκκένωσης - Αν άλλαζε ο άνεμος, σήμερα το κτήμα δεν θα υπήρχε

Ο κ. Κουτσαβλής δεν αποκλείει το ενδεχόμενο εμπρησμού καθώς -όπως λέει- η φωτιά ξέσπασε σε απάτητο σημείο του δάσος που δεν μπορούσαν να κατευθυνθούν επίγειες δυνάμεις για το σβήσιμο της, ενώ προσθέτει πως σύμφωνα με την άποψη όσων έβλεπαν την φωτιά στην αρχή της υπήρξε καθυστέρηση των εναέριων μέσων.

Διαβάστε Επίσης

"Καθυστέρησε τουλάχιστον 1 ώρα να έρθει το πρώτο εναέριο μέσο"

"Την παρακολουθούσαν την φωτιά από τα σπίτια τους στα βόρεια προάστια, ήταν μια σταλιά εστία μέσα στο δάσος Τατοΐου και καθυστέρησε τουλάχιστον 1 ώρα να έρθει το πρώτο εναέριο μέσο, οπότε χάθηκε πολύτιμος χρόνος στο να περιοριστεί η φωτιά”.

Επίγειες δυνάμεις δεν μπορούσαν να πάνε γιατί ήταν δύσβατο κομμάτι, δεν υπήρχε πρόσβαση οδικώς στην καρδιά του δάσους. Εκεί που μπήκε η φωτιά αν ήταν να κάνει κάποιος εμπρησμό εκεί θα έβαζε τον εμπρηστικό μηχανισμό γιατί δεν μπορούσε να πάει τίποτα επίγειο”.

Η φωτιά φούντωσε μετά τις τρεισήμισι το μεσημέρι και μια εστία της άρχισε να κινείται βορειοδυτικά και να φτάνει στην οδό Τατοΐου που είναι ο κεντρικός δρόμος για το Τατόι.

Σακελλαροπούλου Τατόι

Ο κ. Κουτσαβλής εξηγεί μέχρι πού έφτασε στη συνέχεια η φωτιά, αλλά και την πυρασφάλεια που δημιούργησαν από το απόγευμα της Τρίτης ομάδες του στρατού και της Πολιτικής Προστασίας.

"Γυρνάει ο άνεμος, φέρνει την φωτιά στην πλατεία της Βαρυμπόμπης και εκεί ένα μέτωπό της φεύγει προς τα βόρεια της Βαρυμπόμπης για να συναντήσει την οδό Αγίου Μερκουριού που είναι ο δρόμος που ανεβαίνουμε στο Τατόι και φτάνει μέχρι την εκκλησία Πέτρου και Παύλου και την απειλεί.

Από το απόγευμα όμως ευτυχώς ομάδα του στρατού και της Πολιτικής Προστασίας με γκρέιντερ του στρατού διάνοιξαν μια πολύ μεγάλη πρόχειρη ζώνη πυρασφάλειας ακριβώς στο σημείο που είναι το λατομείο του κτήματος.

Μπήκαν οι μπουλντόζες και έριξαν δέντρα έτσι ώστε ανεβαίνοντας η φωτιά από την Βαρυμπόμπη, να πέσει πάνω σε αυτή την πρόχειρη αλλά σωτήρια ζώνη πυρασφάλειας για να μην μπει στον ιστορικό πυρήνα. Νομίζω ότι αυτό ήταν το σωτήριο μαζί με την θεά τύχη.”

"Δεν υπάρχει σχέδιο εκκένωσης σε περίπτωση μεγάλης πυρκαγιάς"

Τα τελευταία 20 χρόνια ελάχιστα έχουν γίνει στο Τατόι προκειμένου να είναι προφυλαγμένο, στο βαθμό του δυνατού από μεγάλες φωτιές και είναι προφανές ότι κυρίως από τύχη μέχρι σήμερα δεν έχει καταστραφεί και καεί ολοσχερώς.

Μάλιστα, όπως λέει ο κ. Κουτσαβλής, δεν υπάρχει ούτε σχέδιο εκκένωσης σε περίπτωση μεγάλης πυρκαγιάς, ούτε έχει δημιουργηθεί ζώνη πυρασφάλειας γύρω από το ιστορικό κομμάτι των 6000 στρεμμάτων.

Διαβάστε Επίσης

"Το 2011 που ιδρύθηκε ο σύλλογος Φίλων Τατοΐου είχα δώσει τότε στο υπουργείο Πολιτισμού τις απόψεις μας για το τι πρέπει να γίνει συνολικά στο κτήμα Τατοΐου. Είχαμε πει από τότε και το επαναλαμβάναμε τακτικά ότι πρέπει να δημιουργηθεί ζώνη πυρασφάλειας και να υπάρξει σχεδίο εκκένωσης.

Χρειάζεται να γίνει μια σημαντική ζώνη πυρασφάλειας γύρω από τον ιστορικό πυρήνα.

Επίσης εντός των 6.000 στρεμμάτων χρειάζονται πυρανιχνευτές με αυτόματους εκτοξευτήρες νερού και φυσικά πυροσβεστικοί κρουνοί μέσα, πυροσβεστικά οχήματα, υδροφόρες που θα έχουν νερό. Σήμερα υπάρχουν μόνο δύο πυροσβεστικοί κρουνοί μέσα στον ιστορικό πυρήνα.”

"Πώς θα εκκενώνονταν 100.000 αντικείμενα, 15 αυτοκίνητα και 15 άμαξες;"

Αναφερόμενος στο σχέδιο εκκένωσης με το οποίο μεταφέρθηκαν αντικείμενα προχθές το βράδυ από το υπουργείο Πολιτισμού, ο κύριος Κουτσαβλής αναφέρει ότι σε περίπτωση που η φωτιά έφτανε στο κτήμα ελάχιστα πράγματα θα μπορούσαν να σωθούν και τα περισσότερα θα παραδίδονταν στις φλόγες.

Διαβάστε Επίσης

"Πραγματικά δεν ξέρω πώς μπορεί να γίνει ένα επιχειρησιακό σχέδιο εκκένωσης των πάντων. Είναι δύσκολο και επικίνδυνο. Πώς θα εκκενώνονταν 100.000 αντικείμενα, 15 αυτοκίνητα, 15 άμαξες, τεράστια αντικείμενα και λοιπά; Θα ήταν αδύνατο με τη φωτιά στην πλάτη; Δεν υπάρχει σχέδιο εκκένωσης. Προχθές έγινε κάτι πολύ βιαστικά.

Τατόι

Αλλά σκεφτείτε και το άλλο. Το Τατόι έχει δύο προσβάσεις, η μία είναι η οδός Τατοΐου στη Βαρυμπόμπη και η άλλη είναι του Αγίου Μερκουρίου ο αποπάνω δρόμος που μας βγάζει στην Ιπποκράτειο Πολιτεία.

Προχθές χάσαμε τη μία είσοδο, από τη στιγμή που η φωτιά έκαιγε την οδό Τατοΐου, άρα δεν υπήρχε περίπτωση να περάσει τίποτα. Άρα η μία πρόσβαση χάθηκε και έμεινε η αποπάνω πρόσβαση όπου κινήθηκε η υπουργός το βράδυ μαζί με τα φορτηγά.

Τατόι

Φανταστείτε να υπήρχε ακόμη μία εστία φωτιάς στην βόρεια πλευρά του κτήματος και να έκλεινε και την βόρεια είσοδο. Δεν θα μπορούσε να εφαρμοστεί κανένα σχέδιο εκκένωσης θα είχε περικυκλωθεί ο ιστορικός πυρήνας και θα γίνονταν όλα παρανάλωμα του πυρός. Κατά συνέπεια το πιο βασικό απ' όλα είναι να γίνει περιμετρική διαπλάτυνση και μεγάλη ζώνη πυρασφάλειας για να αποκοπεί ο ιστορικός πυρήνας του κτήματος από το υπόλοιπο κτήμα.”

Το Τατόι έχει καεί τρεις φορές

Όσον αφορά το κομμάτι του δάσους που κάηκε ο κ. Κουτσαβλής αποκαλύπτει ότι αυτό δεν είναι ένα αιωνόβιο δάσος αλλά ένα πευκοδάσος που δημιουργήθηκε μετά το 1967 καθώς μέχρι τότε ήταν καλλιεργήσιμη έκταση.

"Το κομμάτι που κάηκε τελικά ήταν ένα νέο δάσος, δεν ήταν ένα αιωνόβιο δάσος πεύκων. Ηταν ένα δάσος που γεννήθηκε φυσικά από την εγκατάλειψη όλης της δεξιάς πλευράς της οδού Ερυθραίας μετά το 1967 όταν η τέως βασιλική οικογένεια έφυγε από την Ελλάδα. Τότε σταμάτησαν οι εργάτες του κτήματος να καλλιεργούν τις επίπεδες εκτάσεις μεταξύ Βαρυμπόμπης και Κρυονερίου. Αυτό παλιά ήταν καλλιεργήσιμο. Είχε αγοράσει την έκταση ο βασιλιάς Γεώργιος Α' λόγω της πεδινότητας για να ξεκινήσουν καλλιέργειες στο κτήμα.

Το Τατόι στην ιστορία του έχει καεί τρεις φορές . Η πρώτη μεγάλη φωτιά ήταν το 1916 που ξεκίνησε από το Κατσιμίδι και ήταν και η καταστρεπτικότερη αφού έκαψε το ανάκτορο Τσίλλερ που ήταν το πρώτο ανάκτορο που είχε σχεδιαστεί από τον Ερνέστο Τσίλερ, τον ναό του προφήτη Ηλία, επίσης πολλά αντικείμενα και μια τεράστια έκταση του κτήματος. Αυτή η φωτιά επηρέασε τον ιστορικό πυρήνα των 6000 στρεμμάτων. Οι άλλες δύο ήταν το 1945 και το 1974 που έκαψαν την ανατολική περιφέρεια του κτήματος χωρίς να μπούν μέσα στον ιστορικό πυρήνα.

Το Τατόι και οι ανεκτίμητης αξίας πολιτιστικοί θησαυροί που υπάρχουν εκεί γλύτωσε για ακόμη μια φορά. Μέχρι πότε όμως θα έχει την τύχη με το μέρος του;

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr

ΣΥΝΑΓΕΡΜΟΣ 15 Σεπ 2021 | 16:37

Φωτιά στην Πάρνηθα: Οριοθετήθηκε το πύρινο μέτωπο - Άμεση κινητοποίηση της Πυροσβεστικής

Η φωτιά δεν απείλησε σπίτια στην Πάρνηθα παρότι έκαιγε σε κοντινή απόσταση.

ΣΥΝΑΓΕΡΜΟΣ ΣΤΗΝ ΠΥΡΟΣΒΕΣΤΙΚΗ 15 Σεπ 2021 | 10:26

Οριοθετήθηκε η φωτιά στην Ανάβυσσο: Επιχειρεί και ελικόπτερο στην περιοχή Άγιος Νικόλαος

Ελικόπτερο επιχειρεί στην πυρκαγιά που οριοθετήθηκε στην Ανάβυσσο. Η φωτιά ξέσπασε το πρωί της Τετάρτης.

ΣΥΝΑΓΕΡΜΟΣ 14 Σεπ 2021 | 23:39

Φωτιά στον Ασπρόπυργο: Καίγεται δασική έκταση στα νεόκτιστα

Σύμφωνα με την Πυροσβεστική η φωτιά είναι στους πρόποδες τους όρους Αιγάλεω, δεν απειλεί κατοικημένη περιοχή

ΕΠΙΧΕΙΡΟΥΝ ΕΝΑΕΡΙΑ ΜΕΣΑ 14 Σεπ 2021 | 09:35

Οριοθετήθηκε η φωτιά στην Κερατέα - Επί τόπου ο αρχηγός της Πυροσβεστικής [βίντεο]

Οριοθετήθηκε η φωτιά στην Κερατέα που ξεκίνησε σε χαράδρα αλλά καίει κοντά σε κατοικημένη περιοχή, στον οικισμό Λάκκα.

ΤΙ ΕΙΠΩΘΗΚΕ ΣΤΟ ΑΕΡΑ ΤΗΣ ΕΚΠΟΜΠΗΣ 13 Σεπ 2021 | 20:07

Τατιάνα Στεφανίδου: Η άγνωστη κίνηση μεγαλοψυχίας του πατέρα της για τη φωτιά στη Βαρυμπόμπη [Βίντεο]

Ο Μίμης Στεφανίδης πρόσφερε στέγη σε πληγέντες από τις φωτιές στη Βαρυμπόμπη - Τα συγχαρητήρια του Γιώργου Καρατζαφέρη και η συγκίνηση της Τατιάνας Στεφανίδου

ΔΙΕΘΝΗΣ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΗ ΕΡΕΥΝΑ 13 Σεπ 2021 | 08:37

Η ρύπανση του αέρα από τις πυρκαγιές συνδέεται με πάνω από 33.000 θανάτους παγκοσμίως κάθε χρόνο

Οι θάνατοι που σχετίζονται με τον καπνό και τη ρύπανση του αέρα από τις πυρκαγιές, εκτιμάται ότι κάθε χρόνο παγκοσμίως είναι τόσοι όσοι οι θάνατοι που συνδέονται με τους καύσωνες.

ΤΟΝ ΕΙΧΕ ΑΠΕΓΚΛΩΒΙΣΕΙ Η ΠΥΡΟΣΒΕΣΤΙΚΗ 12 Σεπ 2021 | 15:55

Πέθανε ο 55χρονος εγκαυματίας από τη φωτιά της Βαρυμπόμπης - Κατέληξε μετά από 38 ημέρες νοσηλείας στη ΜΕΘ

Ο ένας από τους τρεις εγκαυματίες της καταστροφικής πυρκαγιάς της Βαρυμπόμπης υπέκυψε στα βαριά τραύματά του το Σάββατο το πρωί, στο νοσοκομείο ΚΑΤ.

ΕΘΕΛΟΝΤΡΙΑ ΠΥΡΟΣΒΕΣΤΗ 11 Σεπ 2021 | 18:50

Συγκλονίζει η Κατερίνα Ιωαννίδου που έγινε viral στις φωτιές της Βαρυμπόμπης: "Ξέρουμε ότι 90% θα γυρίσουμε στο σπίτι μας με φέρετρο" [βίντεο]

Η Κατερίνα Ιωαννίδου μίλησε για την απόφασή της να έρχεται αντιμέτωπη με τις φλόγες και να βοηθά τους πυροσβέστες με αυταπάρνηση και χωρίς φόβο για τη ζωή της.

11 Σεπ 2021 | 15:23

Λευκάδα: Θαλαμηγός τυλίχτηκε στις φλόγες - Μαύρος καπνός σκέπασε το λιμάνι [εικόνες - βίντεο]

Φωτιά ξέσπασε σε θαλαμηγό στη Λευκάδα. Από άγνωστη, μέχρι στιγμής, αιτία ένα σκάφος τυλίχτηκε στις φλόγες στον δίαυλο του λιμανιού του νησιού

ΤΟ ΒΡΑΔΥ ΤΗΣ ΠΕΜΠΤΗΣ 10 Σεπ 2021 | 07:41

Βραχάτι: Νεκρός 75χρονος μετά από φωτιά στο σπίτι του [βίντεο]

Φωτιά ξέσπασε σε σπίτι στο Βραχάτι Κορινθίας, στην περιοχή Σαμούτανη, το βράδυ την Πέμπτης.

09 Σεπ 2021 | 20:52

Στην Εύβοια τα μεγαλύτερα ύψη βροχόπτωσης σήμερα [χάρτης]

Οι σημαντικότερες βροχοπτώσεις έχουν εκδηλωθεί στην Εύβοια με τις μεγαλύτερες τιμές να καταγράφονται στα κεντρικά της τμήματα.

ΙΣΧΥΡΕΣ ΚΑΙ ΟΙ ΕΠΙΓΕΙΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ 07 Σεπ 2021 | 20:13

Φώτια στο Δίστομο: Μάχη των εναέριων μέσων με ανέμους 8 μποφόρ - Εμπρησμό "βλέπουν" οι κάτοικοι [εικόνες-βίντεο]

Οι κάτοικοι στο Δίστομο Βοιωτίας αφήνουν αιχμές και για εμπρησμό αλλά και για πτώση καλωδίων της ΔΕΗ - Μήνυμα από το 112 να βρίσκονται σε ετοιμότητα

ΙΣΧΥΡΟΙ ΑΝΕΜΟΙ ΣΤΗΝ ΠΕΡΙΟΧΗ 07 Σεπ 2021 | 18:24

Φωτιά στο Δίστομο Βοιωτίας: Μήνυμα από το 112 για ετοιμότητα των κατοίκων [Βίντεο]

Φωτιά ξέσπασε πριν από λίγο σε χαμηλή βλάστηση στην περιοχή παραλία Διστόμου στη Βοιωτία