Καλός αναμένεται να είναι ο καιρός τις μέρες των φετινών γιορτών, με τον μετεωρολόγο Νίκο Καντερέ να κάνει την πρόγνωσή του για τα Χριστούγεννα και την Πρωτοχρονιά.
Όπως ανέφερε σε ανάρτησή του στο Facebook, "ο καιρός αύριο βελτιώνεται και στο τριήμερο Σαββάτου - Χριστουγέννων θα είναι ήπιος με αρκετές ώρες ηλιοφάνειας, καλοτάξιδες θάλασσες και θερμοκρασίες όχι ιδιαίτερα υψηλές".
Ο πρώην διευθυντής της ΕΜΥ επισημαίνει μάλιστα ότι το θερμόμετρο στην Αθήνα θα κινηθεί στους 15 βαθμούς, με μία απόκλιση κατά τη στατιστική 1-2 βαθμών, ενώ για τον καιρό της Πρωτοχρονιάς εκτίμησε ότι η θερμοκρασία "δεν θα είναι σαν των Χριστουγέννων αλλά μικρότερη".
Αναλυτικά η ανάρτηση του Νίκου Καντερέ
"Πρωτοχρονιά. Στατιστικά στοιχεία για τους... καιρόφιλους
Πριν 48 χρόνια όταν πρωτοπαρουσίασα το Δελτίο Καιρού από την Ελληνική Τηλεόραση, με <φόβο και δέος>,για την άσημη τότε Μετεωρολογία δεν φανταζόμουν ότι τώρα θα υπάρχουν εκατοντάδες-χιλιάδες καιρόφιλοι που ενδιαφέρονται, διαβάζουν και παρακολουθούν τα διεθνή προγνωστικά κέντρα με τα αριθμητικά μοντέλα.
Σήμερα 21/12, με το χειμερινό ηλιοστάσιο, μπαίνουμε ημερολογιακά στο χειμώνα, μια εποχή που πάντα υπάρχει και κάθε χρονιά έχει το δικό της ενδιαφέρον, ιδιαιτέρως στους χιονόφιλους.
Ύστερα από τη χθεσινή και σημερινή πρόσκαιρη μεταβολή του καιρού βασικά στην ανατολική και νότια νησιωτική χώρα, ο καιρός αύριο βελτιώνεται και στο τριήμερο Σαββάτου - Χριστουγέννων θα είναι ήπιος με αρκετές ώρες ηλιοφάνειας, καλοτάξιδες θάλασσες και θερμοκρασίες όχι ιδιαίτερα υψηλές.
Για την Αθήνα σε προηγούμενη ανάρτηση έκανα την εκτίμηση ότι θα είναι πλησίον της κανονικής τιμής των 15 βαθμών, λαμβανομένης υπόψη της τυπικής απόκλισης κατά τη στατιστική των 1-2 βαθμών.
Για τη νέα Πρωτοχρονιά σύμφωνα με τα στατιστικά στοιχεία των τελευταίων 52 χρόνων από 1971 έως 2023, με κανονική τιμή για την Αθήνα τους 14 βαθμούς καταγράφω τα εξής:
- Δεκαέξι χρόνια η μεγίστη τιμή ήταν μεγαλύτερη με την απολύτως μεγίστη το 2010 με 22 βαθμούς στην Αθήνα και 30 στο Ηράκλειο Κρήτης.
- Δέκα χρόνια ήταν ακριβώς 14 βαθμοί.
-Είκοσι εννέα χρόνια ήταν μικρότερη της παραπάνω τιμής με τις απολύτως μικρότερες το 2016 με 7 βαθμούς και το 2015 με 5 βαθμούς και χιόνια στην Αττική.
Η τελευταία περίπτωση για την Αθήνα αποκλείεται.
Σε ό,τι αφορά τη θερμοκρασία δεν θα είναι σαν των Χριστουγέννων αλλά μικρότερη.
Ακόμη, στη διάρκεια των 52 χρόνων υπήρξαν 22 χρόνια με υετό, δηλαδή βροχή ή χιόνι στην Αθήνα.
Ο χειμώνας είναι μπροστά μας και χωρίς βαρύγδουπες <προγνώσεις> έχει μέγιστο ενδιαφέρον.
ΚΑΛΑ ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΑ. ΚΑΛΗ ΧΡΟΝΙΑ.
Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις
Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr