Follow us

Πρόγραμμα "Φώφη Γεννηματά" για τον καρκίνο του μαστού: Εντοπίστηκαν 2.500 γυναίκες με ευρήματα - 40.000 μαστογραφίες

Πάνω από 40.000 ψηφιακές μαστογραφίες έχουν πραγματοποιηθεί δωρεάν στο πλαίσιο του προγράμματος "Φώφη Γεννηματά" για την πρόληψη του καρκίνου του μαστού.

THETOC TEAM
ΓΡΑΦΕΙ: THETOC TEAM
Ολα όσα πρέπει να ξέρετε για την προληπτική μαστογραφία

Πάνω από 40.000 ψηφιακές μαστογραφίες έχουν πραγματοποιηθεί δωρεάν στο πλαίσιο του προγράμματος "Φώφη Γεννηματά" για την πρόληψη του καρκίνου του μαστού.

Ο Οκτώβριος είναι μήνας πρόληψης και ενημέρωσης για τον καρκίνο του μαστού και ο έγκαιρος εντοπισμός σημαίνει θεραπεία με ελάχιστα επεμβατικές τεχνικές. Καθώς η 25η Οκτωβρίου έχει οριστεί ως Παγκόσμια Ημέρα Πρόληψης κατά του Καρκίνου του Μαστού, τα Υπουργεία Υγείας και Ψηφιακής Διακυβέρνησης ανακοινώνουν ότι έχει εκδοθεί το σύνολο των παραπεμπτικών για τη διενέργεια ψηφιακής μαστογραφίας στο πλαίσιο του προγράμματος "Προληπτικός έλεγχος για τον καρκίνο του μαστού – Φώφη Γεννηματά".

Ειδικότερα, σύμφωνα με ανακοίνωση του υπουργείου Υγείας:

• Έχουν αποσταλεί όλα τα SMS με το άυλο παραπεμπτικό στις γυναίκες 50-69 ετών που έχουν ενεργοποιήσει την άυλη συνταγογράφηση.

• Έχουν ήδη διενεργηθεί περί τις 40.000 μαστογραφίες

• 17.605 γυναίκες έχουν εντοπιστεί με καλοήθη ευρήματα, ενώ για 5.104 γυναίκες ο περαιτέρω έλεγχος ήταν αρνητικός και δεν προέκυψε κάποιο εύρημα.

2.411 γυναίκες έχουν εντοπιστεί έγκαιρα με ευρήματα. Οι γυναίκες αυτές χάρη στις προληπτικές εξετάσεις του προγράμματος προσυμπτωματικού ελέγχου εντόπισαν έγκαιρα τα ευρήματα και στην πλειονότητα τους δε χρειάζονται μαστεκτομή ή χημειοθεραπεία.

Διαβάστε Επίσης

Υπενθυμίζεται ότι το πρόγραμμα "Προληπτικός έλεγχος για τον καρκίνο του μαστού – Φώφη Γεννηματά" παρουσιάστηκε από τον Πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη και τέθηκε σε λειτουργία τον Ιούνιο του 2022. Το πρόγραμμα σχεδιάστηκε από την Γενική Γραμματέα Δημόσιας Υγείας Ειρήνη Αγαπηδάκη και υλοποιείται από τον Εθνικό Οργανισμό Παροχής Υπηρεσιών Υγείας (ΕΟΠΥΥ) και την Ηλεκτρονική Διακυβέρνηση Κοινωνικής Ασφάλισης (ΗΔΙΚΑ ΑΕ), εποπτευόμενο φορέα του Υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης.

Το πρόγραμμα "Προληπτικός έλεγχος για τον καρκίνο του μαστού – Φώφη Γεννηματά" απευθύνεται σε όλες τις γυναίκες ηλικίας 50-69 ετών που βρίσκονται στη χώρα μας και διαθέτουν ΑΜΚΑ – αφορά, δηλαδή, συνολικά σε 1.300.000 δικαιούχους – και, ενσωματώνοντας την ψηφιακή τεχνολογία, επιδιώκει να διευκολύνει τις γυναίκες να κάνουν τις εξετάσεις τους εύκολα, άμεσα και δωρεάν. Το πρόγραμμα δεν σταματά με τη διενέργεια δωρεάν εξέτασης ψηφιακής μαστογραφίας, αλλά προβλέπει επιπλέον τόσο τη δωρεάν επίσκεψη στον γιατρό για όσες γυναίκες εντοπιστούν με ευρήματα όσο και τη δωρεάν διενέργεια υπερηχογραφήματος για περαιτέρω αποσαφήνιση των ευρημάτων. Έτσι, το πρόγραμμα περιλαμβάνει τις εξής εξετάσεις:

1. Εξέταση Ψηφιακής Μαστογραφίας για όλες τις γυναίκες-δικαιούχους

2. Κλινική εξέταση (σε περίπτωση ευρήματος)

3. Υπερηχογράφημα (σε περίπτωση ευρήματος)

Διαβάστε Επίσης

Το πρόγραμμα λειτουργεί ως εξής:

• Οι γυναίκες – δικαιούχοι ηλικίας 50-69 ετών που έχουν ενεργοποιήσει την άυλη συνταγογράφηση θα λάβουν το άυλο παραπεμπτικό για την εξέταση ψηφιακής μαστογραφίας με μήνυμα (SMS) στο κινητό τους τηλέφωνο ή με μήνυμα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου. Με το άυλο παραπεμπτικό μπορούν να απευθυνθούν σε οποιοδήποτε συνεργαζόμενο κέντρο της περιοχής τους (δημόσιο ή ιδιωτικό) και να κλείσουν το ραντεβού τους για την εξέταση, χωρίς καμία οικονομική επιβάρυνση.

• Όσες γυναίκες δεν έχουν ενεργοποιήσει την άυλη συνταγογράφηση, μπορούν να ζητήσουν κατά την επίσκεψη τους σε οποιονδήποτε ιατρό ή μονάδα υγείας την οποία θα επισκεφθούν να τους εκδώσει το σχετικό παραπεμπτικό και στη συνέχεια, να απευθυνθούν σε οποιοδήποτε συνεργαζόμενο κέντρο της περιοχής τους (δημόσιο ή ιδιωτικό) και να κλείσουν το ραντεβού τους για την εξέταση, χωρίς καμία οικονομική επιβάρυνση.

Ο Υπουργός Υγείας Θάνος Πλεύρης δήλωσε: "Υλοποιούμε το μεγαλύτερο πρόγραμμα προληπτικών εξετάσεων που υπάρχει. Οι γυναίκες με απευθείας παραπεμπτικό μπορούν να κάνουν προληπτικές εξετάσεις για τον καρκίνο του μαστού δίνοντας παράλληλα τη δυνατότητα για περαιτέρω δωρεάν κλινικό έλεγχο από το γιατρό και εξετάσεις που θα χρειαστούν".

Ο Υπουργός Επικρατείας και Ψηφιακής Διακυβέρνησης Κυριάκος Πιερρακάκης δήλωσε: "Μέσα σε λιγότερο από πέντε μήνες, το πρόγραμμα "Φώφη Γεννηματά" έχει αναδειχθεί σε σύμμαχο όλων των γυναικών ηλικίας 50-69 ετών. Αξιοποιώντας τις δυνατότητες που μας δίνει η άυλη συνταγογράφηση, είμαστε σε θέση να στέλνουμε σε κάθε δικαιούχο το παραπεμπτικό, ώστε εκείνη να προγραμματίζει τη μαστογραφία της δωρεάν, όποτε και όπου την εξυπηρετεί. Μέσα από αυτή τη διαδικασία, την οποία σύντομα θα επεκτείνουμε και για άλλες παθήσεις, πετυχαίνουμε να πηγαίνει το κράτος στον πολίτη, με εξατομικευμένες προτάσεις και λύσεις".

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr

ΑΝΑΡΤΗΣΗ 19 Φεβ 2024 | 22:34

Η ιατρική συμβουλή της Κατερίνας Καινούργιου στις γυναίκες με ενθέματα σιλικόνης

Η παρουσιάστρια του Super Κατερίνα, με ανάρτησή της παρότρυνε τις γυναίκες να εξετάζονται συχνά και δημοσίευσε φωτογραφίες κατά τη διάρκεια της μαστογραφίας.

ΜΕΤΑΡΡΥΘΜΙΣΕΙΣ ΣΤΟ ΕΣΥ 19 Φεβ 2024 | 12:08

Πώς θα λειτουργούν τα απογευματινά χειρουργεία στο ΕΣΥ - Από 300 έως 2.000 ευρώ το κόστος [πίνακες]

"Σκοπός μας είναι η ισχυροποίηση του ΕΣΥ και η ενίσχυση του δημοσίου χαρακτήρα του", τόνισε ο υπουργός Υγείας.

Η ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΩΝ ΓΙΑΤΡΩΝ 09 Φεβ 2024 | 15:08

Παίδων: Δεν αναστέλλονται τα προγραμματισμένα χειρουργεία- Μετά τις αντιδράσεις ενισχύουν το νοσοκομείο με 4 αναισθησιολόγους

Τη μετακίνηση γιατρών από το Παίδων Πεντέλης και ενός διευθυντή αναισθησιολογίας από το νοσοκομείου Κορίνθου αποφάσισε το Υπουργείο Υγείας

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ 05 Φεβ 2024 | 17:00

Συναγερμός από τον ΕΟΔΥ για την ιλαρά: Η ομάδα εργασίας και τα έξι μέτρα του Υπουργείου Υγείας

Την Παρασκευή πραγματοποιήθηκε η πρώτη διαδικτυακή συνάντηση των μελών της ομάδας εργασίας με σκοπό να εκτιμηθεί ο κίνδυνος έξαρσης κρουσμάτων ιλαράς στη χώρα μας

ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΥΓΕΙΑΣ 02 Φεβ 2024 | 11:16

Ο Άδωνις Γεωργιάδης έκανε το ετήσιο εμβόλιο κατά του κορονοϊού - "Έτσι θα σώσουμε ζωές"

Ο υπουργός Υγείας, Άδωνις Γεωργιάδης έκανε το ετήσιο εμβόλιο κατά του κορονοϊού.

ΕΩΣ ΤΙΣ 30/6/2024 01 Φεβ 2024 | 20:31

Υπ. Υγείας: Τρίμηνη παράταση στις εργαζόμενες στην καθαριότητα με σύμβαση ορισμένου χρόνου

Ο υπουργός Υγείας επανέλαβε πως το Υπουργείο Υγείας ανήκει στους εργαζόμενους του ΕΣΥ.

ΓΙΟΥΧΑ ΚΑΙ ΥΒΡΕΙΣ 01 Φεβ 2024 | 13:09

Γιούχαραν τον Άδωνι Γεωργιάδη συμβασιούχοι έξω από το υπουργείο Υγείας - Του πέταξαν και καφέ [βίντεο]

Εντονες αποδοκιμασίες εις βάρος του Άδωνι Γεωργιάδη έξω από το υπουργείο Υγείας.

ΠΩΣ ΘΑ ΓΙΝΕΤΑΙ Η ΚΑΤΑΧΩΡΗΣΗ ΤΩΝ ΑΣΘΕΝΩΝ 01 Φεβ 2024 | 10:11

Τι είναι η Ενιαία Ψηφιακή Λίστα Χειρουργείων που ξεκινάει από σήμερα - Τι αλλάζει στην αναμονή για τα χειρουργεία

Ξεκινά σήμερα, Πέμπτη η λειτουργία της νέας πλατφόρμας, Ενιαία Ψηφιακή Λίστα Χειρουργείων. Πώς θα γίνεται η καταχώρηση των ασθενών.

ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΥΓΕΙΑΣ 01 Φεβ 2024 | 08:59

Γεωργιάδης: Μόνο η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ είχε ψηφίσει ευνοϊκό νόμο για το φακελάκι - Νόμιμη διέξοδος τα απογευματινά χειρουργεία

Όπως είπε ο κ. Γεωργιάδης, το υπουργείο δίνει μια νόμιμη διέξοδο το απόγευμα και για τον γιατρό και για τον ασθενή για να κάνει νόμιμα την επέμβασή που επιθυμεί.

ΑΓΡΙΑ ΣΥΜΠΛΟΚΗ 24 Φεβ 2024 | 13:11

Σοκ στην Καβάλα: Ομάδα 10 ατόμων ξυλοκόπησε έναν 17χρονο

Χρειάστηκε η παρέμβαση περαστικών για να σταματήσουν να τον χτυπούν.

ΕΝΑΣ ΧΡΟΝΟΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΤΡΑΓΩΔΙΑ 24 Φεβ 2024 | 12:56

Ράγισαν καρδιές στα Τέμπη: Γέμισε με φοιτητές ο τόπος της τραγωδίας - "Δε θα σας ξεχάσουμε" [εικόνες]

Πλήθος φοιτητών από διάφορα σημεία της χώρας κατέφθασαν στον τόπο του ανείπωτου πολύνεκρου σιδηροδρομικού δυστυχήματος των Τεμπών. Ζητούν να αποδοθεί δικαιοσύνη.

MISSING ALERT 24 Φεβ 2024 | 12:17

Συναγερμός στη Θεσσαλονίκη - Εξαφανίστηκε 27χρονη

Missing Alert εκδόθηκε για την εξαφάνιση της 27χρονης Μπαγιάν Αλ Μάρζο, που εξαφανίστηκε το μεσημέρι της 18ης Φεβρουαρίου 2024 από τη Θεσσαλονίκη.

«ΠΟΤΕ ΞΑΝΑ» 24 Φεβ 2024 | 11:58