Παράταση του lockdown μέχρι και την Καθαρά Δευτέρα "δείχνουν" κυβέρνηση και ειδικοί - Γεμάτες οι ΜΕΘ της Αττικής

Κυβερνητικά στελέχη και ειδικοί κάνουν λόγο για ανάγκη νέας παράτασης των μέτρων κατά μία εβδομάδα ακόμη, δηλαδή μέχρι και την Καθαρά Δευτέρα 15 Μαρτίου, με στόχο να πάρει "ανάσα" το σύστημα Υγείας.

THETOC TEAM
ΓΡΑΦΕΙ: THETOC TEAM

Όλα δείχνουν πως κινούμαστε προς νέα παράταση του ολικού lockdown στην Αττική, τουλάχιστον μέχρι τις 15 Μαρτίου, καθώς έχει σημάνει "κόκκινος" συναγερμός για τις αντοχές του ΕΣΥ, με τα νοσοκομεία της Αττικής να έχουν γεμίσει και τις κλίνες ΜΕΘ Covid-19 να είναι πια ελάχιστες.

Κυβερνητικά στελέχη και ειδικοί κάνουν λόγο για ανάγκη νέας παράτασης των μέτρων κατά μία εβδομάδα ακόμη, δηλαδή μέχρι και την Καθαρά Δευτέρα 15 Μαρτίου, με στόχο να πάρει "ανάσα" το σύστημα Υγείας που εμφανίζει πληρότητα στις ΜΕΘ της Αττικής ακόμη και 95%.

Οι αρχές βρίσκονται σε διαρκή επαγρύπνηση, καθώς οι συνθήκες "ασφυξίας" που έχουν δημιουργηθεί στα νοσοκομεία, δεν επιτρέπουν κανένα εφησυχασμό.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Ανοιχτή στο ενδεχόμενο της παράτασης του lockdown μέχρι και την Καθαρά Δευτέρα, εμφανίστηκε η υφυπουργός Υγείας, Ζωή Ράπτη. Από την πλευρά του ο καθηγητής Παθολογίας Χαράλαμπος Γώγος δήλωσε ότι μπορεί να χρειαστεί παράταση μιας εβδομάδας το lockdown. Ωστόσο, φάνηκε αισιόδοξος για το άνοιγμα των δραστηριοτήτων από τις 15 Μαρτίου και μετά.

Στο ίδιο μήκος κύματος και ο καθηγητής Περιβαλλοντικής Μηχανικής ΑΠΘ Δημοσθένης Σαρηγιάννης ."Δεδομένο ότι δεν εφαρμόζουμε τα μέτρα και δεν έχουμε την απόδοση που θέλουμε", τόνισε και υπογράμμισε ότι η απόδοση των μέτρων σε σχέση με τον προηγούμενο Μάρτιο είναι στο 45%.

Ο γιατρός και ερευνητής στις ΗΠΑ, Γιώργος Παυλάκης πρότεινε ένα ολικό lockdown δύο εβδομάδων, ώστε να ανοίξουμε αργότερα με προοπτικές να σωθεί κάτι από την οικονομία και να περάσουμε ένα καλό καλοκαίρι.

Τρομάζουν τα στοιχεία

Η κατάσταση στα νοσοκομεία είναι τέτοια, που δύσκολα θα περίμενε κανείς θεαματική πτώση των δεικτών τις επόμενες ημέρες.

Η αύξηση στους διασωληνομένους είναι ραγδαία, καθώς, χθες 28/2 είχαμε 391 διασωληνεμένους, προχθές 27/2 είκοσι λιγότερους 371, στις 25/2 είχαμε 367 και στις 24.2 357 όταν την 1/2 είχαμε 248 διασωληνεμένους.

Οι κενές ΜΕΘ

Σύμφωνα με τα στοιχεία του ΕΟΔΥ, ο αριθμός των διασωληνωμένων ασθενών οδεύει προς τους 400 (391 ήταν πιο συγκεκριμένοι οι διασωληνωμένοι το τελευταίο εικοσιτετράωρο). Όσα κρεβάτια αποδεσμεύονται γεμίζουν αμέσως με νέα περιστατικά. Οι πληροφορίες λένε πως η χθεσινή νύχτα ήταν πολύ δύσκολη και ο αριθμός των διασωληνώσεων έχει ανέβει. Περισσότεροι από χίλιοι ασθενείς νοσηλεύονται στα νοσοκομεία του λεκανοπεδίου με Covid, και σε απλές κλίνες και σε ΜΕΘ.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Σημειώνεται πως στην Αττική έχουν ήδη προστεθεί 30 κλίνες ΜΕΘ, ώστε τα νοσοκομεία να μπορέσουν να διαχειριστούν την πρωτόγνωρη πίεση από την έκρηξη των νοσηλειών και όπως έχει ανακοινωθεί από το υπουργείο Υγείας θα αναπτυχτούν στο αμέσως προσεχές διάστημα ακόμη σαράντα κρεβάτια ΜΕΘ.

Αναλυτικά η κατάσταση στις ΜΕΘ Αττικής

ΣΙΣΜΑΝΟΓΛΕΙΟ. 14 ασθενείς στις 14 κλίνες.

ΚΑΤ. 19 ασθενείς στις 28 κλίνες.

ΣΩΤΗΡΙΑ. 83 ασθενείς στις 84 κλίνες.

ΑΓΙΑ ΟΛΓΑ 7 ασθενείς στις 9 κλίνες.

ΕΡΥΘΡΟΣ ΣΤΑΥΡΟΣ. 5 ασθενείς στις 14 κλίνες.

ΓΕΝΝΗΜΑΤΑΣ. 12 ασθενείς στις 16 κλίνες σήμερα εφημερεύει.

ΕΥΑΓΓΕΛΙΣΜΟΣ. 44 ασθενείς στις 45 κλίνες.

ΕΛΠΙΣ 6 ασθενείς στις 6 κλίνες.

ΝΙΜΙΤΣ. 6 ασθενείς στις 6 κλίνες.

ΑΣΚΛΗΠΙΕΙΟ. 12 ασθενείς στις 12 κλίνες.

ΑΤΤΙΚΟ. 33 ασθενείς στις 33 κλίνες.

ΘΡΙΑΣΙΟ. 17 ασθενείς στις 17 κλίνες.

ΚΕΝΕΣ ΚΛΙΝΕΣ. 26.

Ράπτη: Πιθανή παράταση lockdown έως την Καθαρά Δευτέρα - Δεν έχουμε δει την κορυφή της πανδημίας

Ανοιχτό το ενδεχόμενο για παράταση του lockdown έως την Καθαρά Δευτέρα άφησε η υφυπουργός Υγείας Ζωή Ράπτη.

Μιλώντας στον ΣΚΑΪ, η κ. Ράπτη διευκρίνισε ότι την Παρασκευή θα κριθεί η παράταση του lockdown. "Φαίνεται ότι κι ο κόσμος έχει κουραστεί, είδαμε χθες εικόνες συνωστισμού σε όλο το παραλιακό μέτωπο, και όχι μόνο, ακόμα και γάμους" σημείωσε.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

"Δεν την έχουμε δει την κορυφή της πανδημίας, αντιθέτως έχουμε ανοδική τάση, πρέπει όλοι οι πολίτες να τηρούν τα μέτρα προστασίας" ανάφερε συμπληρώνοντας ότι η χώρα έχει φθάσει πολύ κοντά στον εμβολιασμό ενός πολύ μεγάλου τμήματος του πληθυσμού. "Μέχρι σήμερα έχουμε πάνω από 960.000 εμβολιασμούς" είπε. "Ο μεταλλαγμένος ιός προσβάλλει ταχύτερα συμπολίτες μας, σήμερα νοσηλεύονται στα νοσοκομεία και πολίτες κάτω των 50 ετών" τόνισε η υφυπουργός.

Γώγος: Διανύουμε μία βαθιά κόκκινη περίοδο - Κρίσιμο αυτό το δεκαπενθήμερο

Μπορεί να χρειαστεί παράταση μίας βδομάδας στο lockdown", δήλωσε μεταξύ άλλων, ο καθηγητής Παθολογίας, Χαράλαμπος Γώγος, μιλώντας στην τηλεόραση του ΣΚΑΪ.

Ο καθηγητής τόνισε ότι υπάρχει επιδημιολογική επιβάρυνση και παράλληλα έχουμε και την επιβάρυνση του συστήματος υγείας. "Ο χειρότερος δυνατός συνδυασμός αυτή τη στιγμή στην Αττική", ανέφερε χαρακτηριστικά και σημείωσε ότι αυτή η περίοδος είναι βαθιά κόκκινη περίοδος και ότι είναι κρίσιμο αυτό το 15νθήμερο.

Ο ίδιος επεσήμανε ότι υπάρχει θέμα με την τήρηση των μέτρων και έκανε έκκληση για την σωστή εφαρμογή τους.

Σαρηγιάννης: Θα υπάρχει αποκλιμάκωση στην Αττική το επόμενο 15ήμερο - Πιθανή νέα παράταση lockdown

"Δεδομένο ότι δεν εφαρμόζουμε τα μέτρα και δεν έχουμε την απόδοση που θέλουμε", τόνισε στην εκπομπή του ΑΝΤ1, "Καλημέρα Ελλάδα", ο καθηγητής Περιβαλλοντικής Μηχανικής ΑΠΘ, Δημοσθένης Σαρηγιάννης.

Μάλιστα, υπογράμμισε ότι η απόδοση των μέτρων σε σχέση με τον προηγούμενο Μάρτιο είναι στο 45%. Παράλληλα, χαρακτήρισε σημαντικό πρόβλημα τις μεταλλάξεις του κορονοϊού, διασπορά των οποίων υπάρχει σε αρκετές περιοχές.

Σύμφωνα με τον κ. Σαρηγιάννη "θα υπάρχει αποκλιμάκωση στην Αττική στο επόμενο δεκαπενθήμερο", ωστόσο, σημείωσε πως το σημαντικό είναι το πόσο αυτή η αποκλιμάκωση θα κρατήσει.

Παυλάκης: Χρειάζεται ολικό lockdown δύο εβδομάδων για να περάσουμε ένα καλό καλοκαίρι

Στην εκπομπή "Κοινωνία Ώρα MEGA" μίλησε ο γιατρός και ερευνητής στις ΗΠΑ, Γιώργος Παυλάκης, για την πορεία της πανδημίας του κορονοϊού στην Ελλάδα και για τους τρόπους διαχείρισής της.

Σύμφωνα με τον κ. Παυλάκη, οι δόσεις των εμβολίων από την Johnson n Johnson θα έρθουν στη χώρα περί τα τέλη Απρίλη και μέχρι τότε πρέπει να βρεθούν τρόποι τα πάμε καλύτερα. Θεωρεί ότι η Ελλάδα τα έχει πάει πολύ καλά στη διαχείριση της πανδημίας σε σχέση με άλλες χώρες της Ευρώπης.

"Το να κατηγορούμε τα μέτρα είναι κακό και λάθος", υποστήριξε και τόνισε ότι χρειάζεται πειθαρχία και υπομονή.

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr

ΓΙΑ ΔΕΥΤΕΡΗ ΗΜΕΡΑ 18 Απρ 2021 | 08:31

Απίστευτες εικόνες: "Βούλιαξαν" από κόσμο οι πλατείες - Συνωστισμός και κορονοπάρτι σε Κυψέλη, Εξάρχεια, Κολωνάκι, Ψυρρή

Για δεύτερη ημέρα οι κεντρικές πλατείες της Αθήνας πλημμύρισαν από κόσμο - Κορονοπάρτι σε Κυψέλη, Εξάρχεια, Κολωνάκι, Ψυρρή

ΤΗΝ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ ΟΙ ΑΠΟΦΑΣΕΙΣ 18 Απρ 2021 | 08:03

Κορονοϊός: "Φρένο" στις μετακινήσεις για Πάσχα στο χωριό –  Ανοιχτές με self test οι εκκλησίες

Προβληματισμός για μετακινήσεις το Πάσχα και τον τρόπο που θα λειτουργήσουν οι εκκλησίες - Την Παρασκευή οι αποφάσεις των λοιμωξιολόγων για τις διαπεριφερειακά ταξίδια

ΤΙ ΛΕΝΕ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΙ ΤΗΣ PFIZER ΚΑΙ ΤΗΣ MODERNA 17 Απρ 2021 | 22:22

Κορονοϊός: "Προ των πυλών" ο εμβολιασμός των παιδιών - Τι λένε γονείς και επιστήμονες

Πολλοί ανησυχούν ότι η διστακτικότητα των εμβολίων ενάντια στον κορονοϊό σε ορισμένους ενήλικες θα είναι ακόμη πιο έντονη όταν πρόκειται για τα παιδιά τους.

ΓΙΑ ΤΟΝ ΚΟΡΟΝΟΙΟ 17 Απρ 2021 | 22:16

Μαρίνα Πατούλη - Εκανε το εμβόλιο και έστειλε μήνυμα: "Εμβολιαζόμαστε σήμερα για να κατακτήσουμε το αύριο"

Η κα Πατούλη δημοσίευσε φωτογραφία στα social media από το εμβολιαστικό κέντρο, ενθουσιασμένη για το μεγάλο βήμα που έκανε προς την ελευθερία.

Η ΧΩΡΑ ΚΑΤΕΓΡΑΨΕ 189 ΝΕΟΥΣ ΘΑΝΑΤΟΥΣ 17 Απρ 2021 | 21:27

Κορονοϊός - Γαλλία: Μείωση του αριθμού των νοσηλευομένων σε ΜΕΘ

Ο αριθμός των ασθενών με κορονοϊό που νοσηλεύονται σε μονάδες εντατικής θεραπείας στην Γαλλία μειώθηκε, όπως και ο αριθμός των νοσηλευόμενων στα νοσοκομεία.

Ο ΧΑΡΤΗΣ ΤΗΣ ΔΙΑΣΠΟΡΑΣ 17 Απρ 2021 | 18:16

Κορονοϊός: 1.169 νέα κρούσματα στην Αττική και 299 στη Θεσσαλονίκη

Στην Αττική εντοπίστηκαν τα περισσότερα κρούσματα κορονοϊού

ΗΜΕΡΗΣΙΟΣ ΑΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ 17 Απρ 2021 | 18:02

Κορονοϊός: 2.411 νέα κρούσματα και 67 θάνατοι - Στους 837 ο αριθμός των διασωληνωμένων

Από την έναρξη της επιδημίας έχουν καταγραφεί συνολικά 313.444 κρούσματα και 9.397 θάνατοι.

ΡΕΚΟΡ ΕΜΒΟΛΙΑΣΜΩΝ ΣΗΜΕΙΩΘΗΚΕ ΤΟ ΤΕΛΕΥΤΑΙΟ 24ΩΡΟ ΣΤΗ ΧΩΡΑ 17 Απρ 2021 | 17:15

Το σχέδιο "έξοδος" των Ιταλών: Ελεύθερες μετακινήσεις με πιστοποιητικό εμβολιασμού

Εσωτερικό πιστοποιητικό για ελεύθερη κυκλοφορία των εμβολιασμένων ετοιμάζει η κυβέρνηση της Ιταλίας

ΤΟΥ ΕΠΙΒΛΗΘΗΚΕ ΚΑΙ ΠΡΟΣΤΙΜΟ 3000 ΕΥΡΩ 17 Απρ 2021 | 15:50

"Κορονο - πάρτι" και στη Θεσσαλονίκη: Χειροπέδες σε ένα 28χρονο

Συνελήφθη ένας 28χρονος για παράνομο "κορονο - πάρτι" στη Θεσσαλονίκη

ΣΕ ΠΟΡΕΙΑ ΑΠΟΚΛΙΜΑΚΩΣΗΣ 17 Απρ 2021 | 14:46

Μανώλης Κέλλης: Με self test η έξοδος του Πάσχα - Το επόμενο κύμα θα είναι τον Σεπτέμβριο ή Οκτώβριο

"Είναι δύσκολο να πούμε στους ανθρώπους να μην πάνε στα χωριά τους. Αλλά αν μετακινηθούν, θα πρέπει να συγχρωτίζονται σε εξωτερικούς χώρους" τόνισε ο κ. Κέλλης.

ΑΠΟΣΥΜΠΙΕΣΗ 17 Απρ 2021 | 14:10

Θεσσαλονίκη: Σταδιακή αποκλιμάκωση του ιικού φορτίου στα λύματα "δείχνει" έρευνα του ΑΠΘ

"Η εικόνα της εβδομάδας παραπέμπει στις τιμές και τις διακυμάνσεις που μετρούσαμε τον Μάρτιο, πριν την επιδημιολογική έξαρση" τονίζει ο πρύτανης του ΑΠΘ Νίκος Παπαϊωάννου.

«ΘΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΠΕΡΙΜΕΝΟΥΜΕ» 17 Απρ 2021 | 13:43

Πέτσας: Την επόμενη εβδομάδα οι αποφάσεις για το Πάσχα - "Κανείς δεν μπορεί να προδικάσει τίποτα"

Το θέμα των διαπεριφερειακών μετακινήσεων για το Πάσχα είναι ένα ζήτημα πολύ σοβαρό για την εξέλιξη και του εμβολιασμού, τόνισε ο Στέλιος Πέτσας.

ΤΙ ΑΛΛΑΖΕΙ ΣΤΟΝ ΙΔΙΩΤΙΚΟ ΤΟΜΕΑ 17 Απρ 2021 | 13:25

Self test: Από τη Δευτέρα σε εργαζόμενους σε τράπεζες, καταστήματα, καφετέριες, κομμωτήρια - Τι προβλέπει η ΚΥΑ

Όσα πρέπει να ξέρετε για τα υποχρεωτικά self test των εργαζομένων στον ιδιωτικό τομέα, Ξεκινούν από τη Δευτέρα 19 Απριλίου.