Προσφυγή κατά του ανταποδοτικού τέλους της ΝΕΡΙΤ από την ΠΟΣΠΕΡΤ

Να κηρυχθεί παράνομο και αντισυνταγματικό το «χαράτσι» για τη ΝΕΡΙΤ, εξαιτίας της λειτουργίας της ΔΤ, ζητάει ο Παναγιώτης Καλφαγιάννης - Νέα συζήτηση στο ΣτΕ για το «λουκέτο» της ΕΡΤ

prosfugi-kata-tou-antapodotikou-telous-tis-nerit-apo-tin-pospert
|
SHARE THIS
0
SHARES

Να κριθεί αντισυνταγματικό και παράνομο το «χαράτσι» που πληρώνουν οι έλληνες πολίτες υπέρ της ΝΕΡΙΤ, μέσω των λογαριασμών της ΔΕΗ, καθώς αποτελεί φόρο και μάλιστα άνισο, ζητάει η ΠΟΣΠΕΡΤ και ο πρόεδρος της, Παναγιώτης Καλφαγιάννης.

Με προσφυγή που κατέθεσε στο Συμβούλιο της Επικρατείας η ΠΟΣΠΕΡΤ ζητάει την ακύρωση της από 31.12.2013 απόφασης του αναπληρωτή υπουργού Οικονομικών και του υφυπουργού στον Πρωθυπουργό, με την οποία καθορίζεται το ύψος αλλά και ο τρόπος είσπραξης του ανταποδοτικού τέλους υπέρ της «Νέας Ελληνικής Ραδιοφωνίας, Ίντερνετ και Τηλεόρασης» (ΝΕΡΙΤ).

Αποτελεί φόρο και μάλιστα άνισο το ανταποδοτικό τέλος, υποστηρίζεται στην προσφυγή

Σύμφωνα με την επιχειρηματολογία που αναπύσσεται στην προσφυγή και καλείται να εξετάσει το ΣτΕ:

- Το επίμαχο ανταποδοτικό τέλος επιβάλλεται σε όλους τους καταναλωτές ηλεκτρικού ρεύματος ανεξάρτητα αν βλέπουν ή όχι τηλεόραση, με συνέπεια να αποτελεί φόρο. «Οι φορολογούμενοι ήδη επιβαρύνονται για τη λειτουργία της Δημόσιας Τηλεόρασης (ΔΤ), που λειτουργεί εν μέρει και χρηματοδοτείται μέσω κρατικού προϋπολογισμού και επιβαρύνονται εκ νέου για την ίδια αιτία μέσω του νέου ανταποδοτικού τέλους», επισημαίνεται χαρακτηριστικά.

- Ο νόμος 4173/2013 που εξουσιοδοτεί τους αρμόδιους υπουργούς να καθορίζουν το ύψος του επίμαχου ανταποδοτικού τέλους υπέρ της ΝΕΡΙΤ είναι αντίθετος στο άρθρο 78 του Συντάγματος που προσδιορίζει την έννοια του φόρου.

- Το ανταποδοτικό αυτό τέλος υπέρ της ΝΕΡΙΤ, αντιβαίνει στην συνταγματικώς κατοχυρωμένη αρχή της αναλογικότητας (άρθρο 25 Συντάγματος), αλλά και στο άρθρο 4 που ορίζει ότι οι Έλληνες είναι ίσοι ενώπιον του νόμου και συνεισφέρουν στα δημόσια βάρη ανάλογα με τις δυνάμεις τους.

 

Νέα συζήτηση για το «λουκέτο»

Τους λόγους για τους οποίους «το πραξικοπηματικό λουκέτο στην ΕΡΤ ήταν κατάφωρα αντισυνταγματικό» ανέπτυξε ενώπιον της Ολομέλειας του Συμβουλίου της Επικρατείας ο απολυμένος πλέον δικηγόρος της ΕΡΤ ΑΕ, Γιώργος Κόκκας.

Από την συζήτηση απείχε, αυτοεξαιρούμενος ο πρόεδρος του ΣτΕ, Σωτήρης Ρίζος, σε βάρος του οποίου ο κ. Κόκκας είχε υποβάλλει αίτηση εξαίρεσης, σε προηγούμενη δικάσιμο, κατά την οποία είχε αναβληθεί η συζήτηση.

Ο δικηγόρος κατηγορεί τον πρόεδρο του ΣτΕ για «μεροληψία». Έχει μάλιστα υποβάλλει σε βάρος του και αγωγή κακοδικίας.

Κατά τη σημερινή συζήτηση, ο κ. Κόκκας ανέπτυξε εκτενώς τους λόγους για τους οποίους ζητάει να ακυρωθούν όλες οι αρχικές κοινές υπουργικές αποφάσεις που κατάργησαν την ΕΡΤ ΑΕ και θεμελίωσαν τη Δημόσια Τηλεόραση. 

«Ως μείζον διακύβευμα της δίκης είναι η δυνατότητα της κυβέρνησης να νομοθετεί με Πράξεις Νομοθετικού Περιεχομένου και μάλιστα χωρίς να τις υπογράφουν όλοι οι υπουργοί αυτής και χωρίς να επικυρώνονται από τη Βουλή, όπως προβλέπει το Σύνταγμα», επισήμανε ο κ. Κόκκας.

Να ακυρωθούν όλες οι υπουργικές αποφάσεις που κατάργησαν την ΕΡΤ, ζήτησε ο απολυμένος δικηγόρος της 

Στη συζήτηση παραβρέθηκαν και οι εκπρόσωποι του Δημοσίου, οι οποίοι αναφέρθηκαν για άλλη μια φορά στις «έκτακτες συνθήκες» που οδήγησαν στο κλείσΙμο της ΕΡΤ, την οποία χαρακτήρισαν «προβληματική επιχείρηση».

Υπενθυμίζεται ότι πριν σπό λίγες ημέρες το ΣτΕ, με οριακή πλειοψηφία, έκρινε συνταγματικό το κλείσιμο της ΕΡΤ και των θυγατρικών της, απορρίπτοντας προσφυγή της ΠΟΣΠΕΡΤ. Σύμφωνα με το ΣτΕ, το κλείσιμο ήταν μικρής διάρκειας, αφού σε σύντομο σχετικά διάστημα λειτούργησε νέος φορέας και άρα δεν τίθεται θέμα νομιμότητας. Αναμένεται και τυπικά η δημοσίευση της απόφασης, η οποία θα καθυστερήσει, λόγω των πολλών μειοψηφιών.

 

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: EUROKINISSI

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Ακολούθησε το theTOC.gr στο Facebook