Follow us

"Προσοχή" από Τσατραφύλλια -Μαρουσάκη: Μεγάλος όγκος χιονιού από Δευτέρα σε Εύβοια, Βοιωτία, Αττική και Κρήτη

"Δεν αποκλείω και τις χιονοθύελλες σε αυτές τις περιοχές" αναφέρει ο μετεωρολόγος- Η πρόγνωση από την ΕΜΥ

THETOC TEAM
ΓΡΑΦΕΙ: THETOC TEAM
χιονι

Καμπανάκι κρούει ο μετεωρολόγος του Alpha και του Weather2Go.gr, Γιώργος Τσατραφύλλιας, αναφορικά με την κακοκαιρία ψύχους που έχει ξεκινήσει να πλήττει μέρη της Ελλάδας. Με ανάρτησή του, ο κ. Τσατραφύλλιας προειδοποιεί πως μεγάλος όγκος χιονιού από το απόγευμα της Δευτέρας αναμένεται σε Αττική, Εύβοια, Βοιωτία, αλλά και την Κρήτη, ενώ έδωσε και τα υψόμετρα όπου θα σημειωθούν τα φαινόμενα στις παραπάνω περιοχές.

Ο μετεωρολόγος του Open, Κλέαρχος Μαρουσάκης, εξηγεί από την πλευρά του, πως "για τον νομό Αττικής οι πιο σοβαρές χιονοπτώσεις - χιονοστρώσεις φαίνεται να εντοπίζονται από το ύψος του Αγίου Στεφάνου και βορειότερα. Ενδεικτικά αναφέρουμε τον Άγιο Στέφανο, τη Δροσιά, τη Σταμάτα, την Άνοιξη, το Κρυονέρι, Αφίδνες, Μαλακάσα, Καπανδρίτι.

Από Μαρούσι μέχρι και Κηφισιά θα δούμε χιονοπτώσεις με τις χιονοστρώσεις όμως να μη δείχνουν τόσο εκτεταμένες στην περίπτωση που αυτές παρατηρηθούν.

Μεγάλη προσοχή στο βορειοδυτικό τόξο, δηλαδή γύρω από τα Βίλια και γενικά περιοχές που βλέπουν προς τον Κιθαιρώνα και τα δυτικά της Πάρνηθας όπου θα πέσει μεγάλος όγκος χιονιού και με διάρκεια".

"Προσοχή" από Τσατραφύλλια -Μαρουσάκη: Μεγάλος όγκος χιονιού από Δευτέρα σε Εύβοια, Βοιωτία, Αττική και Κρήτη

Αναλυτικά ο Γιώργος Τσατραφύλλιας γράφει στην ανάρτησή του:

"Καλησπέρα! Τα έντονα φαινόμενα αυτής της κακοκαιρίας θα εκδηλωθούν από τη Δευτέρα το απόγευμα και την Τρίτη κατά διαστήματα. Οι περιοχές που αυτή τη στιγμή φαίνεται ότι θα δεχτούν μεγάλο όγκο χιονιού είναι η Εύβοια ( 200-300μ) , η Βοιωτία (200-300μ), η Αττική (300-400), η Κρήτη (500-600μ). Δεν αποκλείω και τις χιονοθύελλες σε αυτές τις περιοχές".

Αναλυτικά στην ανάρτησή του ο Κλέαρχος Μαρουσάκης αναφέρει:

"Με τις πολικές αέριες μάζες να πολιορκούν ήδη τη χώρα μας και να δίνουν τις πρώτες αξιόλογες χιονοπτώσεις σε ορεινές και ημιορεινές περιοχές, κυλά η Κυριακή στη χώρα μας. Σύμφωνα και με τα τελευταία στοιχεία αξίζει να σημειωθούν τα εξής:

Η χιονοκαιρία θα αφορά περιοχές της χώρας μας που βρίσκονται από την οροσειρά της Πίνδου και πιο ανατολικά και από το ύψος της Χαλκιδικής και πιο νότια, ενώ πρόσκαιρα θα επηρεαστεί και η περιοχή της Θράκης.

Οι χιονοπτώσεις δεν θα είναι συνεχόμενες, αλλά θα παρουσιάζονται κατά κύματα που σημαίνει θα έχουμε εξάρσεις και υφέσεις, οπότε και θα υπάρχουν και διαστήματα βελτίωσης.

Η ημέρα με τις πιο οργανωμένες σε διάρκεια κι ένταση χιονοπτώσεις δείχνει να είναι η Τρίτη, αλλά και οι πρωινές ώρες της Τετάρτης, οπότε αυτό το χρονικό διάστημα συγκεντρώνει και αυξημένες πιθανότητες για χιονοστρώσεις που πολύ πιθανό να φέρουν και προβλήματα.
Οι πιο σοβαρές χιονοστρώσεις φαίνεται να εντοπίζονται από το ύψος της υπερ-βόρειας Αττικής και βορειότερα με τις χιονοστρώσεις να εμφανίζονται και πολύ πολύ χαμηλά, όπως επίσης στα ορεινά ημιορεινά τοπικά και ημιπεδινά της κεντρικής - ανατολικής και βόρειας Πελοποννήσου, αλλά και στα ορεινά ημιορεινά της Κρήτης.

Συγκεκριμένα για το νομό Αττικής οι πιο σοβαρές χιονοπτώσεις - χιονοστρώσεις φαίνεται να εντοπίζονται από το ύψος του Αγίου Στεφάνου και βορειότερα. Ενδεικτικά αναφέρουμε τον Άγιο Στέφανο, τη Δροσιά, τη Σταμάτα, την Άνοιξη, το Κρυονέρι, Αφίδνες, Μαλακάσα, Καπανδρίτι. Από Μαρούσι μέχρι και Κηφισιά θα δούμε χιονοπτώσεις με τις χιονοστρώσεις όμως να μη δείχνουν τόσο εκτεταμένες στην περίπτωση που αυτές παρατηρηθούν. ΜΕΓΑΛΗ

ΠΡΟΣΟΧΗ στο βορειοδυτικό τόξο, δηλαδή γύρω από τα Βίλια και γενικά περιοχές που βλέπουν προς τον Κιθαιρώνα και τα δυτικά της Πάρνηθας όπου θα πέσει μεγάλος όγκος χιονιού και με διάρκεια.

Γενικά προβληματίζει ο βορειοανατολικός άνεμος που θα μεταφέρει και υγρασία και θερμότητα από το Αιγαίο ανεβάζοντας τα επίπεδα χιονόπτωσης στο νομό. Γι' αυτό και δίνουμε έμφαση στα υπερβόρεια τμήματα του νομού αλλά και στα υπερ-βορειοδυτικά. Πλην αυτών των περιοχών στα υπόλοιπα δεν φαίνεται να αντιμετωπίζουμε προβλήματα χιονόστρωσης ακόμη και αν τοπικά χιονίσει όπως π.χ από Μαρούσι μέχρι και Κηφισιά.

Μεγάλη προσοχή στους πολύ θυελλώδεις βοριάδες μέσα στην Τρίτη αλλά και την Τετάρτη ειδικά μέχρι και το μεσημέρι που πολύ πιθανό να οδηγήσουν σε απαγορευτικό απόπλου.
Ισχυρός παγετός κατά τόπους στα ηπειρωτικά που στα βορειοδυτικά ηπειρωτικά ίσως να είναι και ολικός".

Διαβάστε Επίσης

Το έκτακτο Δελτίο επιδείνωσης Καιρού της ΕΜΥ επικαιροποιήθηκε το μεσημέρι της Κυριακής με τα τελευταία προγνωστικά στοιχεία για την κακοκαιρία με χιόνια που θα πλήξει τη χώρα.

Βαθμιαία επιδείνωση θα παρουσιάσει ο καιρός καθώς δύο διαταραχές, η πρώτη από σήμερα Κυριακή (28-01-24) και η δεύτερη από το μεσημέρι της Δευτέρας (29-01-24) και την Τρίτη (30-01-24) θα επηρεάσουν τη χώρα. Εντονότερα φαινόμενα θα εκδηλωθούν από τη δεύτερη διαταραχή.

Κύρια χαρακτηριστικά θα είναι η αισθητή πτώση της θερμοκρασίας κατά την διάρκεια του τριημέρου Κυριακής - Τρίτης (της τάξεως των 10 βαθμών Κελσίου) και οι χιονοπτώσεις κυρίως στα ανατολικά προσήνεμα της χώρας από το ύψος της Θεσσαλίας και νοτιότερα.

Παράλληλα θα επικρατήσουν θυελλώδεις βοριάδες στο Αιγαίο και θα εκδηλωθούν ισχυρές βροχές και καταιγίδες κυρίως στα νότια θαλάσσια - παραθαλάσσια τμήματα.

Πιο αναλυτικά:

Α. Χιονοπτώσεις θα σημειωθούν:

α) Σήμερα Κυριακή (28-01-24) στα ορεινά της κεντρικής και ανατολικής Στερεάς, της Εύβοιας και της Πελοποννήσου ενώ από τις απογευματινές ώρες θα χιονίσει και σε ορεινές περιοχές της ανατολικής Θεσσαλίας και της Κρήτης.

β) Από τις πρωινές ώρες της Δευτέρας (29-01-24) οι χιονοπτώσεις θα συνεχιστούν σε ορεινές και ημιορεινές περιοχές της Θεσσαλίας, των Σποράδων, της κεντρικής και ανατολικής Στερεάς, της Εύβοιας και στα βόρεια και ανατολικά τμήματα της Πελοποννήσου. Από το μεσημέρι τα φαινόμενα θα ενταθούν και θα χιονίσει και σε περιοχές με χαμηλότερο υψόμετρο (ενδεικτικά 300-400m). Χιονοπτώσεις θα σημειωθούν και στα νησιά του Αιγαίου (στα ορεινά) καθώς και σε ορεινές - ημιορεινές περιοχές της Κρήτης.

Ειδικότερα για την Αττική προβλέπεται ένταση των χιονοπτώσεων από το απόγευμα της Δευτέρας (29-01-24) στα ορεινά και ημιορεινά και από το βράδυ σε περιοχές με σχετικά χαμηλότερο υψόμετρο (ενδεικτικά 300-400m).

γ) Την Τρίτη (30-01-24) οι χιονοπτώσεις θα συνεχιστούν ακόμα και σε περιοχές με χαμηλότερο υψόμετρο στη Θεσσαλία, την κεντρική και ανατολική Στερεά (συμπεριλαμβανομένης της Αττικής), την Εύβοια, τις Σποράδες, τις βόρειες και ανατολικές περιοχές της Πελοποννήσου καθώς και στις ορεινές και ημιορεινές περιοχές των νησιών του βορείου και ανατολικού Αιγαίου, των Κυκλάδων και της Κρήτης.

δ) Την Τετάρτη (31-01-24) οι χιονοπτώσεις βαθμιαία θα εξασθενήσουν και θα περιοριστούν στα ορεινά - ημιορεινά της Κρήτης.

Β. Πολύ θυελλώδεις βόρειοι βορειοανατολικοί άνεμοι 9 και τοπικά 10 μποφόρ θα πνέουν:
α) Από τις πρώτες πρωινές ώρες της Τρίτης (30-01-24) αρχικά στο βόρειο και βαθμιαία στο κεντρικό και το νότιο Αιγαίο.

β) Την Τετάρτη (31-01-24) οι θυελλώδεις βοριάδες θα διατηρηθούν στο Αιγαίο αλλά από τις προμεσημβρινές ώρες στα βόρεια θα περιοριστούν στα 8 μποφόρ και βαθμιαία θα εξασθενήσουν.

Γ. Ισχυρές βροχές και καταιγίδες προβλέπονται από την πρώτη διαταραχή σήμερα Κυριακή (28-01-24) κατά τόπους στην Εύβοια και την Κρήτη και κυρίως από τη δεύτερη διαταραχή από το μεσημέρι της Δευτέρας (29-01-24) έως και την Τρίτη (30-01-24) κυρίως στις Σποράδες, την Εύβοια, τις Κυκλάδες και την Κρήτη.

Οι χάρτες του meteo

Στους προγνωστικούς χάρτες που ακολουθούν παρουσιάζεται η γεωγραφική κατανομή των φαινομένων (βροχοπτώσεις με μπλε αποχρώσεις - χιονοπτώσεις με ροζ αποχρώσεις) τις πρωινές ώρες και αργά το βράδυ της Δευτέρας 29/01.

μετεο χαρτες
Χάρτης 1. Γεωγραφική κατανομή των εκτιμώμενων βροχοπτώσεων και χιονοπτώσεων τις πρωινές ώρες της Δευτέρας 29/01, όπως υπολογίζεται από το αριθμητικό μοντέλο πρόγνωσης καιρού του meteo.gr / Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών.

μετεο χαρτες
Χάρτης 2. Γεωγραφική κατανομή των εκτιμώμενων βροχοπτώσεων και χιονοπτώσεων αργά το βράδυ της Δευτέρας 29/01, όπως υπολογίζεται από το αριθμητικό μοντέλο πρόγνωσης καιρού του meteo.gr / Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών.

Στους προγνωστικούς χάρτες που ακολουθούν αποτυπώνονται τα εκτιμώμενα αθροιστικά ύψη χιονιού στα ανατολικά ηπειρωτικά και στην Κρήτη μέχρι τις μεσημεριανές ώρες της Τρίτης 30/01.

μετεο χαρτες
Χάρτης 3. Εκτιμώμενο αθροιστικό ύψος χιονιού στα ανατολικά ηπειρωτικά μέχρι τις μεσημεριανές ώρες της Τρίτης 30/01, όπως υπολογίζεται από το αριθμητικό μοντέλο πρόγνωσης καιρού του meteo.gr / Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών.

μετεο χαρτες
Χάρτης 4. Εκτιμώμενο αθροιστικό ύψος χιονιού στην Κρήτη μέχρι τις μεσημεριανές ώρες της Τρίτης 30/01, όπως υπολογίζεται από το αριθμητικό μοντέλο πρόγνωσης καιρού του meteo.gr / Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών.

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr

ΠΡΟΓΝΩΣΗ ΚΑΙΡΟΥ 20 Απρ 2024 | 08:32

Η πορεία της κακοκαιρίας: Οι έξι περιοχές με τα εντονότερα φαινόμενα - Αναλυτική πρόγνωση

Βροχές και καταιγίδες τοπικά ισχυρές στην κεντρική και βόρεια ηπειρωτική χώρα και το βόρειο και ανατολικό Αιγαίο.

ΚΑΙΡΟΣ 19 Απρ 2024 | 23:57

Απίστευτο - Χιόνισε Απρίλιο μήνα στα ορεινά της Φθιώτιδας [βίντεο]

Σε τουλάχιστον έξι περιοχές, όπου το Meteo.gr έχει μετεωρολογικούς σταθμούς, η θερμοκρασία έπεσε κάτω από το μηδέν. Μέσα σε αυτές περιοχές του Παρνασσού και το Μαυρολιθάρι Οίτης.

ΕΠΙΔΕΙΝΩΣΗ 19 Απρ 2024 | 21:56

Κακοκαιρία: Άνοιξαν οι ουρανοί στην Αθήνα - Ισχυρές καταιγίδες στο Πήλιο - Πού θα χτυπήσουν τα φαινόμενα τις επόμενες ώρες [Live]

Καταιγίδα χτυπά την Αθήνα, με καταρρακτώδη βροχή να πέφτει στο κέντρο και σε άλλες περιοχές - Η κακοκαιρία ξεκίνησε από τη Μαγνησία, όπου σημειώνονται έντονες βροχοπτώσεις και χαλαζοπτώσεις

Η ΑΝΑΡΤΗΣΗ 19 Απρ 2024 | 19:12

Κακοκαιρία: Ανήσυχος ο Καλλιάνος για τη Θεσσαλία - "Εύχομαι να αποτύχουν παταγωδώς τα μοντέλα" - Τι λέει για την Αττική

Ο μετεωρολόγος Γιάννης Καλλιάνος αναφέρει ότι η Θεσσαλία θα βρεθεί στο επίκεντρο της κακοκαιρίας και πιθανότατα να δεχθεί ακόμα και πάνω από 100-120 χιλιοστά βροχής

ΑΠΟ ΤΟ ΒΡΑΔΥ 19 Απρ 2024 | 18:29

Κακοκαιρία: Προετοιμάζονται οι κάτοικοι για τα καιρικά φαινόμενα - Με ανησυχεί πιο πολύ η Θεσσαλία, λέει ο Κικίλιας

Οι τεχνικές υπηρεσίες της Θεσσαλίας καθαρίζουν κανάλια, ρέματα και κοίτες ποταμών ενόψει της κακοκαιρίας - Οι κάτοικοι προμηθεύτηκαν τσουβάλια με άμμο.

ΠΡΟ ΤΩΝ ΠΥΛΩΝ 19 Απρ 2024 | 16:26

Καταφθάνει η κακοκαιρία: Μήνυμα 112 σε Θεσσαλία κι άλλες τρεις περιοχές - Πού θα "ανοίξουν οι ουρανοί" από τα επικίνδυνα φαινόμενα

Οι προβλέψεις Τσατραφύλλια και Αρναούτογλου - Προειδοποιητικό μήνυμα του 112 για θυελλώδεις ανέμους και ισχυρές καταιγίδες από το βράδυ.

ΝΕΑ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ 19 Απρ 2024 | 12:58

Η ΕΜΥ αναβαθμίζει την κακοκαιρία με Έκτακτο Δελτίο Επικίνδυνων Καιρικών Φαινομένων - Στη Θεσσαλία ο Κικίλιας

Η ΕΜΥ αναβάθμισε το Έκτακτο Δελτίο Επιδείνωσης Καιρού σε Έκτακτο Δελτίο Επικίνδυνων Καιρικών Φαινομένων.

19 Απρ 2024 | 12:30

Αναβάθμιση της κακοκαιρίας με έκτακτο δελτίο επικίνδυνων καιρικών φαινομένων - Η προαναγγελία Κολυδά

Σε δελτίο επικίνδυνων καιρικών φαινομένων θα αναβαθμιστεί το μεσημέρι το έκτακτο δελτίο επιδείνωσης καιρού, έγραψε διευθυντής της ΕΜΥ Θοδωρής Κολυδάς.

Η ΠΟΡΕΙΑ ΤΗΣ ΚΑΚΟΚΑΙΡΙΑΣ 19 Απρ 2024 | 11:05

Ισχυρές καταιγίδες σε Πιερία, Λάρισα, Μαγνησία, Β. Εύβοια ως το μεσημέρι του Σαββάτου - Σύσκεψη στην Πολιτική Προστασία

Λόγω της επιδείνωσης του καιρού και των ισχυρών καταιγίδων σε συγκεκριμένες περιοχές της χώρας γίνεται σύσκεψη στην Πολιτική Προστασία.

ΠΡΟΓΝΩΣΗ ΚΑΙΡΟΥ 19 Απρ 2024 | 07:04

Πού θα χτυπήσει η κακοκαιρία εξπρές τις επόμενες ώρες: Ισχυρές καταιγίδες και μεγάλη πτώση της θερμοκρασίας

Προ των πυλών βρίσκεται το κύμα κακοκαιρίας - εξπρές που θα χτυπήσει από το πρωί της Παρασκευής τη χώρα. Τι προβλέπει το έκτακτο δελτίο της ΕΜΥ.

ΑΝΑΡΤΗΣΗ 18 Απρ 2024 | 22:44

Προειδοποίηση Μαρουσάκη: Μεγάλα ύψη βροχής θα δεχτεί η Θεσσαλία - Οι περιοχές που θα χτυπήσει η κακοκαιρία

Η κακοκαιρία θα διαρκέσει 24 ώρες, θα ξεκινήσει το μεσημέρι της Παρασκευής και θα κρατήσει έως το μεσημέρι του Σαββάτου - Η πρόγνωση σύμφωνα με το meteo

Η ΑΝΑΡΤΗΣΗ ΤΟΥ 18 Απρ 2024 | 16:14

Τσατραφύλλιας: Έρχεται η κακοκαιρία Gori - Στη Θεσσαλία θα πέσει σε 20 ώρες το νερό που πέφτει σε τρεις μήνες

Ο Γιώργος Τσατραφύλλιας παρουσιάζει τις περιοχές που θα επηρεάσει η κακοκαιρία.

ΑΤΜΟΣΦΑΙΡΙΚΟΣ ΠΟΤΑΜΟΣ 18 Απρ 2024 | 13:30

Καιρός: Τι είναι ο πολικός αεροχείμαρρος που φέρνει ισχυρές βροχές και πτώση της θερμοκρασίας τις επόμενες ημέρες

Ισχυρές βροχές και καταιγίδες και πτώση της θερμοκρασίας τα χαρακτηριστικά του καιρού τις επόμενες ημέρες