Πρώτα λιανεμπόριο και μετά σχολεία ή και τα δύο μαζί; Το δίλημμα λοιμωξιολόγων και κυβέρνησης για το άνοιγμα

Τι θα ανοίξει στις 5 Απριλίου - Το δίλημμα των λοιμωξιολόγων - Γιατί μελετούν και ταυτόχρονο άνοιγμα σχολείων και λιανεμπορίου. Τετάρτη η εισήγηση, Πέμπτη οι ανακοινώσεις.

THETOC TEAM
ΓΡΑΦΕΙ: THETOC TEAM

Σχολεία, λιανεμπόριο ή και τα δύο ταυτόχρονα;

Τη λύση στον δύσκολο γρίφο του ανοίγματος που θα ξεκινήσει σε πρώτη φάση στις 5 Απριλίου, ώστε να ακολουθήσει το επόμενο βήμα του ανοίγματος της εστίασης, αναζητούν στην κρίσιμη συνεδρίαση της Τετάρτης οι ειδικοί λοιμωξιολόγοι. Οι ανακοινώσεις αναμένεται να γίνουν την Πέμπτη.

Οι λοιμωξιολόγοι εκτιμούν πως τις επόμενες ημέρες θα ξεκινήσει η σταδιακή μείωση των κρουσμάτων, ενώ ήδη οι εισαγωγές στα νοσοκομεία βρίσκονται σε πτωτική τάση, σε αντιδιαστολή με τον αριθμό των διασωληνωμένων που συνεχώς αυξάνεται φτάνοντας χθες τους 735.

Πρώτα λιανεμπόριο και μετά σχολεία ή και τα δύο μαζί;  Το δίλημμα λοιμωξιολόγων και κυβέρνησης για το άνοιγμα

Ωστόσο, οι ειδικοί για μία ακόμη φορά καλούνται να βρουν τη χρυσή τομή, ώστε να δοθούν ανάσες χαλάρωσης στην κοινωνία αλλά και την οικονομία χωρίς όμως να υπάρξει επιβάρυνση στο επιδημιολογικό φορτίο.

Χαρακτηριστική το σχεδιασμού που έχει γίνει από το κυβερνητικό επιτελείο είναι η εικόνα που έδωσε ο υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ 'Ακης Σκέρτσος, σε συνέντευξή του στην ΕΡΤ: "Μέσα στην εβδομάδα θα συζητηθούν οι ημερομηνίες, πάντως τοποθετούμε για τις αρχές Απριλίου την επανέναρξη συγκεκριμένων δραστηριοτήτων με προτεραιότητα στο λιανεμπόριο και την εκπαίδευση, κι από εκεί και πέρα, μέσα Απριλίου και στην εστίαση σε εξωτερικούς χώρους", ανέφερε.

Πληροφορίες του ΤheTOC από κυβερνητικές πηγές αναφέρουν ότι στην παρούσα φάση, αν πρέπει να επιλεγεί το άνοιγμα του λιανεμπορίου ή των σχολείων, η προτεραιότητα θα δοθεί στο λιανεμπόριο.

καταστήματα

Το βασικό δίλημμα επικεντρώνεται ανάμεσα σε δύο βασικούς τομείς της οικονομικής και κοινωνικής ζωής: του ανοίγματος του λιανεμπορίου ή του ανοίγματος των σχολείων. Από τη μία οι πιέσεις της αγοράς είναι εξαιρετικά ισχυρές με τους επαγγελματίες που εμπλέκονται στην αλυσίδα του εμπορίου να βρίσκονται στην κόψη του ξυραφιού και την οικονομία να ασφυκτιά μετά από το μακρύ διάστημα του "πάγου".

Εξίσου έντονες, όμως, είναι και οι πιέσεις για το άνοιγμα των σχολείων, ιδιαιτέρως των Γυμνασίων και των Λυκείων, με την τελευταία τάξη να φορτίζεται ακόμη πιο πολύ όσο οι ημερομηνίες έναρξης των πανελλαδικών εξετάσεων πλησιάζουν.

Ο γενικός γραμματέας Εμπορίου, Πάνος Σταμπουλίδης, σημείωσε μιλώντας στην ΕΡΤ ότι η τρέχουσα εβδομάδα -ως προς την επιδημιολογική εικόνα και τον αριθμό των διασωληνωμένων στα νοσοκομεία- είναι κομβική για τα επόμενα βήματα. "Δεν είναι δεδομένο ότι θα ανοίξει το λιανεμπόριο, που φυσικά έχει την προτεραιότητα" ανέφερε χαρακτηριστικά σημειώνοντας: "Είναι προτιμότερο να κερδίσουμε υγειονομικό χώρο και να ανοίξουμε, παρά να ανοιγοκλείνουμε". Ο ίδιος απέφυγε να μπει στη λογική των ημερομηνιών ως προς το άνοιγμα.

Κικίλιας: Δεν ανακοινώνω ημερομηνίες ανοίγματος, τα νοσοκομεία είναι ακόμη υπό πίεση

"Δεν θα προτρέξω ανακοινώνοντας ημερομηνίες", δήλωσε ο υπουργός Υγείας, Βασίλης Κικίλιας, μιλώντας στο ραδιόφωνο του ΣΚΑΙ. ερωτώμενος σχετικά με το πότε είναι πιθανό ένα νέο άνοιγμα δραστηριοτήτων, ενώ επεσήμανε πως τα νοσοκομεία εξακολουθούν να δέχονται πίεση.

Αναφερόμενος στο θέμα των εμβολίων, ο κ. Κικίλιας διευκρίνισε πως εντός Απριλίου θα έχουν γίνει 1, 5 εκατομμύριο εμβολιασμοί. "Δεν έδωσα ποτέ ημερομηνίες, είναι ύπουλος ο ιός", ανέφερε χαρακτηριστικά, επισημαίνοντας πως το ζήτημα αυτό θα επεξεργαστεί περαιτέρω η επιτροπή επιστημόνων.

Όπως σημείωσε ο υπουργός Υγείας, μέσα στην εβδομάδα η επιτροπή λοιμωξιολόγων θα αξιολογήσει τα επιδημιολογικά δεδομένα για να κάνει τις σχετικές εισηγήσεις στην κυβέρνηση.

Συγκεκριμένα, για τη χαλάρωση των μέτρων ο υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας απέφυγε να κάνει προβλέψεις και να δώσει ημερομηνίες, προσθέτοντας πως "είναι ένας ύπουλος ιός και βλέπετε πόσο δυσκολεύει τα πράγματα και δεχόμαστε μια τεράστια πίεση στο Εθνικό Σύστημα Υγείας. Όμως, είναι προφανές ότι έχει έρθει η ώρα, με σταθερό βηματισμό και ξεχωρίζοντας το ένα μέτρο από το άλλο, να βοηθήσουμε όλες τις κοινωνικές ομάδες να μπορέσουν σιγά-σιγά να επαναλειτουργήσουν. Υπάρχει η πρόνοια οριζοντίως από την Κυβέρνηση, που έχει βοηθήσει και έχει στηρίξει όλους αυτούς τους κοινωνικούς και επαγγελματικούς κλάδους".

Από την στιγμή που αποφασιστεί το άνοιγμα των εμπορικών καταστημάτων το επόμενο ερώτημα που θα τεθεί είναι με ποιο καθεστώς θα λειτουργήσουν. Οι περισσότεροι λοιμωξιολόγοι τάσσονται υπέρ της φυσικής παρουσίας των καταναλωτών στα μαγαζιά, καθώς τόσο οι καταστηματάρχες όσο και οι εργαζόμενοι είναι ιδιαιτέρως προσεχτικοί και τηρούν πιστά τα μέτρα προστασίας από την νόσο, κάτι που επιβεβαιώθηκε το προηγούμενο διάστημα.

σχολεια

Ο "γρίφος" του ανοίγματος των σχολείων - 5 Απριλίου ζητά η Ν. Κεραμέως

Τη βούληση του υπουργείου Παιδείας να ανοίξουν σχολικές μονάδες από την ερχόμενη εβδομάδα επιβεβαίωσε νωρίτερα σήμερα, Δευτέρα 29 Μαρτίου, η αρμόδια υπουργός, Νίκη Κεραμέως.

Όπως ανέφερε σχετικά μιλώντας στο "Mega", εξετάζεται -σε πρώτη φάση- η διά ζώσης λειτουργία γυμνασίων και λυκείων. "Γίνεται μία πολύ μεγάλη προσπάθεια προκειμένου να μπορέσουν να επιστρέψουν τα παιδιά στα σχολεία", τόνισε.

Ωστόσο, τον τελευταίο λόγο θα έχει η αρμόδια επιτροπή των ειδικών, η οποία θα συνεδριάσει στα μέσα της τρέχουσας εβδομάδας για να αξιολογήσει τα επιδημιολογικά δεδομένα και την πρόταση του υπουργείου για το άνοιγμα της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Σημειώνεται, ότι στην πρόταση του υπουργείου Παιδείας προβλέπεται η διά ζώσης λειτουργία γυμνασίων και λυκείων με την παράλληλη διενέργεια self-test σε μαθητές και εκπαιδευτικούς κάθε εβδομάδα, "για να θωρακιστεί η εκπαιδευτική κοινότητα".

Όπως εξήγησε η κ. Κεραμέως, προβλέπεται τα τεστ να πραγματοποιούνται κάθε Δευτέρα στο σπίτι. Σε περίπτωση που το τεστ βγαίνει θετικό, προβλέπεται επαναληπτικό σε ένα από τα κέντρα όπου διενεργούνται τα τεστς.

Επιπλέον, όσον αφορά τον προγραμματισμό του σχολικού έτους, έχει ξεκαθαριστεί ότι δεν θα διεξαχθούν μαθήματα κατά τις ημέρες του Πάσχα, ότι θα υπάρξει παράταση του σχολικού έτους μέσα στον Ιούνιο, καθώς, επίσης, ότι οι πανελλαδικές εξετάσεις θα διεξαχθούν κανονικά εντός Ιουνίου (με τη μειωμένη ύλη που ήδη έχει ανακοινωθεί).

Για τη διεξαγωγή των προαγωγικών εξετάσεων αλλά και το άνοιγμα των υπόλοιπων εκπαιδευτικών δομών, ακόμη το υπουργείο δεν έχει λάβει κάποια απόφαση. Γενικότερα, για το άνοιγμα των δομών τον πρώτο λόγο έχουν οι ειδικοί, ενώ θεωρείται ακόμη πολύ νωρίς για να εξεταστεί το ενδεχόμενο διεξαγωγής ή όχι των προαγωγικών εξετάσεων.

Βόλτα Λιακάδα Αθήνα

Εξαδάκτυλος: Να μην υπάρξει καμία χαλάρωση των μέτρων μέχρι τις 12 Απριλίου

Να μην υπάρξει καμία χαλάρωση των περιοριστικών μέτρων μέχρι τις 12 Απριλίου υπογράμμισε, μιλώντας στην εκπομπή "Κοινωνία Ώρα MEGA", ο πρόεδρος του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου, Αθανάσιος Εξαδάκτυλος.

"Είναι δύσκολες οι επόμενες 10 ημέρες. Αν επιβαρύνουμε την επιδημιολογική κατάσταση, θα υπονομεύσουμε τις δραστηριότητες του καλοκαιριού. Ακόμα δεν είδαμε την επιπέδωση και την σταθεροποίηση που θέλουμε. Να μην υπάρξει καμία χαλάρωση των περιοριστικών μέτρων μέχρι τις 12 Απριλίου", σημείωσε, χαρακτηρίζοντας επικίνδυνο τυχόν άνοιγμα των δρατηριοτήτων νωρίτερα.

Παράλληλα, εξέφρασε την άποψη, ότι θα πρέπει να δοθεί προτεραιότητα "στις δραστηριότητες που φέρνουν εισόδημα στο σπίτι", προκρίνοντας την επανεκκίνηση του λιανεμπορίου, από αυτή των σχολείων.

"Για τα σχολεία υπάρχει ένα υποκατάστατο ανεπαρκές, ενώ για την κλειστή επιχείρηση δεν υπάρχει υποκατάστατο" ανέφερε, επισημαίνοντας ότι δεν υπάρχει δραστηριότητα που να είναι απολύτως ασφαλής.

Σαρηγιάννης: Λάθος να ανοίξει τώρα το λιανεμπόριο, 8-9 Απριλίου η κορύφωση

Την εκτίμηση του ότι τη μέγιστη τιμή κρουσμάτων κορονοϊού θα τη δούμε αρχές Απριλίου και μετά θα αρχίσει η αποκλιμάκωση εξέφρασε, μιλώντας στον ΣΚΑΪ, ο καθηγητής Περιβαλλοντικής Μηχανικής ΑΠΘ, Δημοσθένης Σαρηγιάννης.

Συγκεκριμένα, είπε ότι θα τη δούμε γύρω στις 8-9 Απριλίου και ότι ενώ θα έχουμε ανοίξει θα δούμε αποκλιμάκωση, καθώς θα έχουμε ανοίξει με συγκεκριμένους όρους. Επεσήμανε ακόμα, ότι σύμφωνα με τα σενάρια που έχουν "τρέξει", τα λύκεια θα μπορούσαν να ανοίξουν στις 5 Απριλίου με το πλαίσιο που έχει τεθεί και μεγάλη προσοχή από όλους, ενώ εκτιμά ότι θα είναι λάθος να ανοίξει το λιανεμπόριο.

Υπογράμμισε πως θα μπορούσε να συζητηθεί το άνοιγμα του λιανεμπορίου από τις 12 Απριλίου με τη δυνατότητα οι πελάτες να μπορούν να μπουν μέσα στα καταστήματα.

Αναφορικά με την εστίαση, ο ίδιος θεωρεί ότι ίσως το Πάσχα θα μπορούσε να ανοίξει, ενώ απέρριψε τη δυνατότητα μετακίνησης από νομό σε νομό.

Ερωτώμενους για τον αριθμό των διασωληνωμένων, ανέφερε πως ίσως φτάσουμε τους 890 και πως μια αυξητική τάση θα υπάρχει μέχρι τις 18 Απριλίου.

Παράλληλα, δήλωσε πως υπάρχει σενάριο και για τέταρτο κύμα και για αυτό πρέπει να είμαστε προσεκτικοί.

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr

ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΣΕ ΣΧΟΛΕΙΑ ΕΛΕΥΣΙΝΑΣ ΚΑΙ ΜΑΝΔΡΑΣ 14 Απρ 2021 | 11:55

Κεραμέως για σχολεία: Δεν υπάρχει εισήγηση για το άνοιγμα άλλων βαθμίδων εκπαίδευσης

"Προτεραιότητα έχουν να ανοίξουν την επόμενη εβδομάδα άλλοι κλάδοι της οικονομίας", είπε η κ. Κεραμέως, η οποία επισκέφθηκε σχολεία σε Ελευσίνα και Μάνδρα.

ΘΑ ΔΙΑΤΕΘΟΥΝ 900.000 14 Απρ 2021 | 10:12

Ερχεται υποχρεωτικό self test για εργαζόμενους σε λιανεμπόριο, μέσα μεταφοράς, εστίαση

Η επιτυχημένη χρήση των self tests σε μαθητές και εκπαιδευτικούς οδηγεί την κυβέρνηση στο να σχεδιάσει τα επόμενα βήματα για το άνοιγμα της οικονομίας.

ΟΙ ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ 14 Απρ 2021 | 08:20

Λιανεμπόριο: Τέλος το click inside, ανοίγουν τα εμπορικά κέντρα από την επόμενη εβδομάδα - Ο ρόλος των self test

Τα επόμενα τρία μεγάλα βήματα που θέλει να κάνει η κυβέρνηση στην κατεύθυνση του σταδιακού ανοίγματος της αγοράς.

ΣΤΑΘΕΡΟΤΗΤΑ ΜΕ ΠΤΩΤΙΚΗ ΤΑΣΗ 14 Απρ 2021 | 07:29

Κορονοϊός: Πέφτουν τα κρούσματα και ο δείκτης θετικότητας - Ελπίδες για Πάσχα στο χωριό - Ερχονται 3 μέτρα χαλάρωσης

Αρχίζουν να φαίνονται τα πρώτα ισχνά σημάδια αποκλιμάκωσης της πανδημίας. Στο 5% ο δείκτης θετικότητας. Από τον νέο γύρο self test που θα κάνουν οι μαθητές καθηγητές την Πέμπτη θα φανεί η διασπορά στα σχολεία.

ΝΕΟ ΤΡΑΓΟΥΔΙ- ΕΚΠΛΗΞΗ 13 Απρ 2021 | 20:54

Ο Μικ Τζάγκερ γιορτάζει το τέλος του λοκντάουν με το τραγούδι Eazy Sleazy

Ο Μικ Τζάγκερ κυκλοφόρησε νέα τραγούδι - έκπληξη σήμερα, το "Eazy Sleazy", με το οποίο γιορτάζει το τέλος του λοκντάουν στην Αγγλία

ΤΙ ΘΑ ΙΣΧΥΣΕΙ 13 Απρ 2021 | 20:47

Σαρώνει την Τουρκία ο κορονοϊός: 59.187 κρούσματα σε 24 ώρες - Μερικό lockdown ανακοίνωσε ο Ερντογάν

Ο Ερντογάν ανακοίνωσε τη λήψη νέων περιοριστικών μέτρων και ενός μερικού lockdown στην Τουρκία για τις πρώτες δύο εβδομάδες του Ραμαζανιού.

ΑΝΑΜΕΝΟΝΤΑΙ ΟΙ ΕΠΙΣΗΜΕΣ ΑΠΟΦΑΣΕΙΣ 13 Απρ 2021 | 14:47
ΕΤΟΙΜΑΖΟΥΝ ΚΙΝΗΤΟΠΟΙΗΣΕΙΣ 13 Απρ 2021 | 14:31

Δεν πρόλαβαν να ανοίξουν τα σχολεία και...άρχισαν οι καταλήψεις - Ζητούν να ανοίξουν τα φροντιστήρια

Καταλήψεις σε ελάχιστα σχολεία με το... "καλημέρα" της έναρξης των δια ζώσης μαθημάτων.

ΑΝΟΙΞΑΝ ΜΟΝΟ ΟΙ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟΙ ΧΩΡΟΙ 13 Απρ 2021 | 12:34

Οι Βρετανοί γλεντούν την χαλάρωση των μέτρων: Ξενύχτια και αγκαλιές στις παμπ με άφθονο αλκοόλ [εικόνες]

Το αδιαχώρητο στους δρόμους του Λονδίνου και άλλων πόλεων της Βρετανίας μετά το άνοιγμα των παμπ στο πλαίσιο της χαλάρωσης των μέτρων

ΟΙ ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ 13 Απρ 2021 | 12:24

Ο γρίφος με το Πάσχα στο χωριό: Σενάριο για μετακινήσεις εκτός νομού με έλεγχο self test στα διόδια

Πρόθεση της κυβέρνησης είναι να "ανοίξουν" οι νομοί όμως, όπως όλα δείχνουν, τον τελικό λόγο θα έχει η επιτροπή των λοιμωξιολόγων.

"Ο ΜΑΙΟΣ ΕΙΝΑΙ ΜΗΝΑΣ ΕΠΙΣΤΡΟΦΗΣ ΣΤΗΝ ΚΑΝΟΝΙΚΟΤΗΤΑ" 13 Απρ 2021 | 12:09

Γεωργιάδης για εστίαση: Μετά το Πάσχα πιστεύω ότι θα ανοίξει- Με τραπεζάκια έξω

Ο υπουργός Άδωνις Γεωργιάδης εμφανίστηκε αισιόδοξος ως προς την εστίαση, δηλώνοντας ότι μάλλον μετά το Πάσχα θα ανοίξει.

ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΣΤΑΜΠΟΥΛΙΔΗ 13 Απρ 2021 | 11:08

Τελειώνει το click away: Πριν από την Μεγάλη Εβδομάδα θα ψωνίζουμε χωρίς ραντεβού - Ανοίγουν και τα εμπορικά κέντρα

Ο Γ.Γ. Εμπορίου Π. Σταμπουλίδης σημείωσε πως, με βάση και τη θέση των ειδικών της αρμόδιας επιτροπής, από την ερχόμενη εβδομάδα θα επαναλειτουργήσουν και τα εμπορικά κέντρα.

ΑΝΟΙΓΜΑ ΑΓΟΡΑΣ 12 Απρ 2021 | 22:02

Ιταλία: Επεισόδια σε κινητοποίηση για άνοιγμα των καταστημάτων στη Ρώμη

Επεισόδια στην Ρώμη, κατά την διάρκεια διαδήλωσης για το άνοιγμα εμπορικών επιχειρήσεων