Πρόταση σοκ των πρυτάνεων: Ζητούν μείωση έως 50% των εισακτέων

Μείωση στον αριθμό των εισακτέων έως και 50% σε σχέση με αυτόν που έδωσε το υπουργείο Παιδείας για το τρέχον ακαδημαϊκό έτος ζητούν οι πρυτάνεις των πανεπιστημίων.

THETOC TEAM
ΓΡΑΦΕΙ: THETOC TEAM
Πρόταση σοκ των πρυτάνεων: Ζητούν μείωση έως 50% των εισακτέων

Μείωση στον αριθμό των εισακτέων έως και 50% σε σχέση με αυτόν που έδωσε το υπουργείο Παιδείας για το τρέχον ακαδημαϊκό έτος ζητούν οι πρυτάνεις κεντρικών πανεπιστημίων. Πριν από λίγες ημέρες οι διοικήσεις των Ανώτατων Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων έστειλαν προς το υπουργείο Παιδείας αιτιολογημένες εισηγήσεις για τον αριθμό των εισακτέων που μπορούν να δεχτούν το ερχόμενο ακαδημαϊκό έτος. Πρυτάνεις κεντρικών πανεπιστημίων μιλώντας στο «Εθνος» υποστηρίζουν ότι ζητούν δραστικές περικοπές στον αριθμό των εισακτέων, λόγω της υποχρηματοδότησης των τελευταίων ετών, του μεγάλου αριθμού συνταξιοδοτήσεων σε διδακτικό προσωπικό που δεν αναπληρώθηκαν, της έλλειψης υποδομών αλλά και του πρόσθετου αριθμού φοιτητών που αναγκάζονται να εκπαιδεύσουν λόγω και των μετεγγραφών. Τα πανεπιστήμια, προσθέτουν, δεν μπορούν κάτω από αυτές τις ασφυκτικές συνθήκες να προσφέρουν ποιοτική εκπαίδευση σε τόσο μεγάλο αριθμό φοιτητών.

Ενδεικτικά το Πανεπιστήμιο Πατρών αλλά και το Οικονομικό Πανεπιστήμιο ζητούν να «ψαλιδιστούν» οι εισακτέοι κατά 50%, ακολουθεί το ΤΕΙ Αθήνας (μείωση 42%) και έπονται το Πανεπιστήμιο Πειραιά (-35,80%), το Αριστοτέλειο Θεσσαλονίκης (-34,10%) και το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο (-30%).

Οι πρυτάνεις σημειώνουν ότι οι προτάσεις-εισηγήσεις που έχουν στείλει προς την ηγεσία του υπουργείου Παιδείας δεν έχουν συνταχθεί αυθαίρετα, αλλά στηρίζονται στη λογική πόσους φοιτητές μπορούν να εκπαιδεύσουν τα Ιδρύματα με βάση τα οικονομικά δεδομένα, τις υποδομές των ΑΕΙ και το έμψυχο δυναμικό.

Όσον αφορά στον τρόπο εισαγωγής στην τριτοβάθμια εκπαίδευση ο πρόεδρος του Ινστιτούτου Εκπαιδευτικής Πολιτικής Γεράσιμος Κουζέλης τάχθηκε υπέρ της εισαγωγής στα ΑΕΙ με πανελλαδικές εξετάσεις σε τέσσερα μαθήματα, ενώ ο πρόεδρος της Επιτροπής Διαλόγου για την Παιδεία κ. Λιάκος εισηγήθηκε Τράπεζα Θεμάτων.

Συγκεκριμένα ο κ. Κουζέλης είπε: Η εξασφάλιση του αδιάβλητου περνάει μέσα από πανελλαδικά οργανωμένες εξετάσεις, έτσι όπως αυτή τη στιγμή τις ξέρουμε, για την πρόσβαση στην τριτοβάθμια. Δηλαδή, παίρνει κανείς το απολυτήριο του έχοντας προσθέσει την βαθμολογία του, την επονομαζόμενη προφορική, ό,τι δηλαδή απαιτείται απ' αυτόν εντός της σχολικής διαδικασίας στα δύο τετράμηνα και από την τελική γραπτή πανελλαδικά οργανωμένη εξέταση του, κατά αντίστοιχο με τον τωρινό τρόπο.

Ο υπουργός Παιδείας Κώστας Γαβρόγλου, επεσήμανε ότι «το κυρίαρχο είναι οι ακυρωμένες τελευταίες δύο τάξεις του Λυκείου και σε σχέση με αυτό είναι η αναβάθμισή τους προφανώς, άρα η απόκτηση ενός απολυτηρίου που θα έχει μία υπόσταση πολύ σοβαρότερη από τη σημερινή. Το θέμα της εισαγωγής στα πανεπιστήμια, δηλαδή της κατάργησης του απάνθρωπου και εκπαιδευτικά ακυρωτικού τρόπου εισαγωγής και βεβαίως μία πολύ μεγαλύτερης ευελιξίας στον πρώτο χρόνο των πανεπιστημίων. Αυτό αν θέλετε είναι το τετράπτυχο, το οποίο στον πυρήνα του έχει την αναβάθμιση του Λυκείου και τα υπόλοιπα σχεδόν προκύπτουν από αυτό το πρόβλημα».

Σχολιάζοντας τον κ. Λιάκο είπε: Χαίρομαι ιδιαιτέρως που σήμερα μου έδωσε ο κ. Λιάκος μια έκδοση που έχει την Έκθεση του Εθνικού και Κοινωνικού Διαλόγου για την Παιδεία.» Ο πρόεδρος του ΙΕΠ, αναφέρθηκε στις αλλαγές στη Β΄και Γ΄λυκείου και στην πρόταση για χρόνια υποχρεωτικό σχολείο.

Συγκεκριμένα ο κ. Κουζέλης τόνισε ότι:

Για την Β' και Γ' Λυκείου: Ευκαιρία για συστηματική δουλειά στα μαθήματα. Αναφέρω χαρακτηριστικά ότι τα μαθήματα επιλογής, στα οποία εκφράζεται το ενδιαφέρον των μαθητών στην Β΄ Λυκείου είναι τετράωρα, ενώ στην Γ΄ Λυκείου προτείνουμε να είναι εξάωρα. Παρεμπιπτόντως, αυτό θα είναι μια κρίσιμη συμβολή του δημοσίου σχολείου στην έλλειψη ανάγκης να παρακολουθεί κανείς φροντιστήρια, καθώς και ο αριθμός των μαθητών θα μειώνεται, αλλά και οι ώρες θα είναι περισσότερες, ως εκ τούτου, εφόσον πρόκειται για επιλογές μαθημάτων.

Για την Α' Λυκείου: χαρακτηριστικό, μια φροντίδα ολοκλήρωσης των αναγκαίων γνώσεων και των αναγκαίων ικανοτήτων, έτσι όπως τις σχεδιάζει η Πολιτεία, με την Α` Λυκείου. Να το «αναποδογυρίσω» αυτό, για να το πω ως επιχείρημα. Αντιλαμβανόμαστε την Α` Λυκείου κοινή αφετηριακή τάξη για οτιδήποτε κάνουν οι μαθήτριες και μαθητές στη συνέχεια.:Σε αυτή τη λογική θεωρούμε, ότι μπορούμε να περάσουμε ήδη, και το προτείνουμε στο Υπουργείο, στην εξασφάλιση της υποχρεωτικότητας της Α` Λυκείου, με μια προοπτική βέβαια στην οποία εντάσσεται η σταδιακή- δεν έχω καλό ουσιαστικό για αυτό-υποχρεωτικοποίηση και των υπολοίπων τάξεων του Λυκείου και της Α` τάξης του Νηπιαγωγείου, δηλαδή σε ένα 14χρονο υποχρεωτικό σχολείο, στο οποίο βέβαια παραμένει μια δυνατότητα επιλογών, άρα πολυκλαδικότητας, στις τελευταίες τάξεις στο Λύκειο.

Και επεσήμανε: «Δεν φανταζόμαστε κανένα φραγμό στην μετάβαση από το Γυμνάσιο στο Λύκειο, ούτε από μία τάξη του Λυκείου στην άλλη. Θεωρούμε ότι στην Α` Λυκείου πρέπει να έχει ολοκληρωθεί και να έχει πιστοποιηθεί και εκείνο το τμήμα των γνώσεων και ικανοτήτων που είναι απαραίτητο, όπως είναι οι ξένες γλώσσες, άρα εγγράφουμε μια πιστοποίηση ξένων γλωσσών στην Α` Λυκείου και από την Α` Λυκείου, αλλά κυρίως στην Β` Λυκείου και στην Γ` Λυκείου, δίνουμε τη δυνατότητα στην πρόταση, στους μαθητές και στις μαθήτριες, να παρακολουθήσουν την ανάπτυξη των δικών τους ενδιαφερόντων, κλήσεων και προσεγγίσεων.»

Αναφερόμενος στη Β' Λυκείου τόνισε: «προτείνουμε να κρατήσουμε ένα κορμό τεσσάρων ενοτήτων- όταν λέω ενοτήτων, εννοώ τεσσάρων βασικών αντικειμένων- άλλα με την έννοια:

οι φυσικές επιστήμες,
οι κοινωνικές επιστήμες,
η Γλώσσα

Αρα μια ευρύτερη αντιμετώπιση των αντικειμένων, με την δυνατότητα μετά των μαθητών να κάνουν επιλογή, έτσι ώστε να αρχίζουν να δοκιμάζουν τις κλήσεις τους, για να μεταβούμε σε μια Γ` Λυκείου».

Σε ότι αφορά στο απολυτήριο λυκείου ο κ. Κουζέλης τόνισε: Αντιλαμβανόμαστε ότι το απολυτήριο θα πρέπει να ενισχυθεί, να δοθεί αξία σε αυτό και αυτό σημαίνει δύο διαφορετικά και φαινομενικά αντιφατικά πράγματα. Θα πρέπει να δοθεί αξία, με το να δοθεί αξία και στη σχολική διαδικασία, άρα πρέπει να φροντίσουμε ώστε ν

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr

ΕΣΤΙΕΣ ΚΟΡΟΝΟΙΟΥ 02 Οκτ 2020 | 20:59

Κορονοϊός: Σαρώνει τα πανεπιστήμια της Βρετανίας - Θετικοί 770 φοιτητές στο Northumbria - Κρούσματα σε άλλα 50 Ιδρύματα

Έξαρση κρουσμάτων κορονοϊού στα πανεπιστήμια. Σε καραντίνα στις εστίες τους χιλιάδες φοιτητές.

ΓΙΑ ΝΑ ΜΕΙΩΘΕΙ Η ΕΞΑΠΛΩΣΗ ΤΟΥ ΙΟΥ 24 Σεπ 2020 | 13:09

Μεγάλη Βρετανία: Οι φοιτητές θα κάνουν Χριστούγεννα μακριά από τα σπίτια τους

Αισιόδοξοι με τις λιγότερες από 10.000 μολύνσεις ημερησίως οι ειδικοί.

ΕΦΥΓΑΝ ΑΠΟ ΤΗ ΓΑΔΑ 23 Οκτ 2020 | 22:05

Χρυσή Αυγή: Πρώτη νύχτα στις φυλακές Δομοκού για το "διευθυντήριο" [εικόνες-βίντεο]

Σχεδόν όλοι οι συλληφθέντες της Χρυσής Αυγής πέρασαν από το κτίριο της Διεύθυνσης Αστυνομίας Φθιώτιδας πριν μεταφερθούν στις φυλακές.

ΠΡΟΑΙΡΕΤΙΚΗ ΑΡΓΙΑ 23 Οκτ 2020 | 21:41

ΓΣΕΕ: Πώς αμείβονται οι μισθωτοί του ιδιωτικού τομέα την 28η Οκτωβρίου

Πότε οι μισθωτοί του ιδιωτικού τομέα δικαιούνται προσαύξηση στο ημερομίσθιό τους σύμφωνα με τη ΓΣΕΕ.

ΥΦΥΠΟΥΡΓΟΣ ΥΓΕΙΑΣ 23 Οκτ 2020 | 21:16

Κοντοζαμάνης: Πόσες κενές ΜΕΘ covid υπάρχουν στη χώρα - Τι ισχύει στην Αττική

Ο Βασίλης Κοντοζαμάνης έδωσε στη δημοσιότητα τα στοιχεία με τις κενές ΜΕΘ αποκλειστικά για κορονοϊό

ΑΣΥΜΠΤΩΜΑΤΙΚΟΙ ΟΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟΙ 23 Οκτ 2020 | 21:16

Χίος: Έκρηξη κρουσμάτων στο hot spot της ΒΙ.ΑΛ - 47 θετικοί στον κορονοϊό

Ραγδαία αύξηση κρουσμάτων κορονοϊού στη ΒΙ.ΑΛ της Χίου - Επί τόπου κλιμάκια του ΕΟΔΥ.

ΣΤΗΝ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΝΔΗΜΙΑ 23 Οκτ 2020 | 21:00

Απαγόρευση κυκλοφορίας: Τι θα γίνει με τις βόλτες με τα κατοικίδια - Η εξήγηση Χαρδαλιά

Τι απάντησε ο υφυπουργός όταν ρωτήθηκε για την απαγόρευση κυκλοφορίας και τις βόλτες με τα κατοικίδια τις νυχτερινές ώρες

ΟΙ ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ 23 Οκτ 2020 | 20:39

Εξαφάνιση Μαντλίν: Ποιοι μπαίνουν στο μικροσκόπιο των αρχών - Τα νέα στοιχεία

Νέα στοιχεία έρχονται στο "φως" για την υπόθεση εξαφάνισης της μικρής Μαντλίν Μακάν πριν από 13 χρόνια.

ΤΙ ΕΙΠΕ ΣΤΟ MEGA 23 Οκτ 2020 | 20:38

Δολοφονία Γραικού - Συγκλονίζει η σύζυγός του: "Είχα να βγω από το σπίτι 3,5 χρόνια - Με έκαναν να ντρέπομαι" [Βίντεο]

Η απόφαση του Μικτού Ορκωτού Δικαστηρίου Θεσσαλονίκης έγινε δεκτή με χαμόγελα ανακούφισης από τους συγγενείς του Δημήτρη Γραικού

ΣΤΙΣ ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ 23 Οκτ 2020 | 20:12

Χρυσή Αυγή: Επίσημο αίτημα στο Ευρωκοινοβούλιο για την άρση ασυλίας του Λαγού

Οι δικαστικές αρχές ζητούν άρση της ασυλίας του ευρωβουλευτή, Γιάννη Λαγού ούτως ώστε να μπει στη φυλακή μετά την απόφαση για τη Χρυσή Αυγή.

ΕΡΕΥΝΕΣ ΠΑΝΤΟΥ 23 Οκτ 2020 | 20:05

Αφαντος ο Παππάς: Τον ψάχνουν ακόμη και σε μοναστήρια - Ενημερώθηκε η Interpol [Βίντεο]

Και ενώ τα ηγετικά στελέχη της Χρυσής Αυγής οδηγήθηκαν στη φυλακή, ο υπαρχηγός της εγκληματικής οργάνωσης Χρήστος Παππάς παραμένει άφαντος.

ΤΙ ΑΝΑΦΕΡΕΙ 23 Οκτ 2020 | 19:33

ΕΛΑΣ: Το ηχητικό μήνυμα στα περιπολικά για τα νέα μέτρα που ισχύουν από το Σάββατο [Βίντεο]

Τα περιπολικά της ΕΛΑΣ θα αναπαράγουν μήνυμα για τα νέα μέτρα της υποχρεωτικής χρήσης μάσκας παντού και της απαγόρευσης κυκλοφορίας τη νύχτα

ΟΙ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΕΙΣ ΧΑΡΔΑΛΙΑ 23 Οκτ 2020 | 18:56

Κορονοϊός: Αυτός είναι ο νέος χάρτης υγειονομικής ασφάλειας - Ποιες περιοχές αλλάζουν χρώμα

Αλλάζουν επίπεδο 24 Περιφερειακές Ενότητες σε όλη τη χώρα - Ποιες ανεβαίνουν επίπεδο και ποιες "πέφτουν" - Αναλυτικά ο χάρτης