Follow us

Πρωταθλητές σε παράπονα οι ιδιώτες πάροχοι ρεύματος: Πάνω από 2.500 αναφορές στον Συνήγορο του Καταναλωτή

Ο Συνήγορος του Καταναλωτή άφησε αιχμές κατά της ΡΑΕ για ελλιπείς ελέγχους στους ιδιώτες παρόχους ρεύματος.

THETOC TEAM
ΓΡΑΦΕΙ: THETOC TEAM

Πρωταθλητής στις αναφορές των καταναλωτών στον Συνήγορο του Καταναλωτή είναι ο τομέας της ηλεκτρικής ενέργειας, ιδίως δε οι ιδιώτες πάροχοι, ενημέρωσε σήμερα την Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής, ο επικεφαλής της Αρχής, Λευτέρης Ζαγορίτης.

Ανακοίνωσε ότι κατά το πρώτο εξάμηνο του 2022, οι αναφορές μόνον για υποθέσεις ηλεκτρικής ενέργειας φτάνουν τις 2.585, νούμερο εξαιρετικά εντυπωσιακό αν υπολογιστεί το γεγονός ότι οι καταγγελίες αφορούν μόνον στους ιδιώτες παρόχους αφού για την ΔΕΗ, που κατέχει το 65% της αγοράς, ουδεμία παραβατικότητα αναφέρεται.

Ο κ. Ζαγορίτης είπε χαρακτηριστικά, ότι τόσο κατά το πρώτο εξάμηνο του 2021 (713 αναφορές) όσο και για το πρώτο εξάμηνο του 2022 (2.585) κυριαρχούν οι αναφορές εναντίον των ιδιωτών παρόχων ηλεκτρικής ενέργειας και μάλιστα, χωρίς να υπάρχει παραβατικότητα στον μεγαλύτερο πάροχο (ΔΕΗ) που κατέχει τα δύο τρίτα περίπου της αγοράς.

Διαβάστε Επίσης

Ο Συνήγορος του Καταναλωτή ανέφερε μάλιστα, ότι "ο καθένας κάνει ό,τι θέλει στην αγορά ενέργειας και δυστυχώς, δεν υπάρχει από την άλλη πλευρά έλεγχος και επιβολή της νομιμότητας", δείχνοντας έτσι προς την πλευρά της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας (ΡΑΕ) η οποία είναι η υπεύθυνη Αρχή να ελέγχει την αγορά και να επιβάλλει κυρώσεις. Χαρακτηριστικά ανέφερε ότι ο Συνήγορος προσπαθεί να αντιμετωπίσει αυτό το φαινόμενο με συστάσεις, με έγγραφα τα οποία, εκτός από τις ίδιες τις εταιρείες ηλεκτρικής ενέργειας, απευθύνονται προς τα υπουργεία Περιβάλλοντος και Ενέργειας και Ανάπτυξης αλλά κυρίως, πηγαίνουν και προς την Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας, τη ΡΑΕ, "η οποία είναι η Ανεξάρτητη Αρχή που έχει την ευθύνη για την παρακολούθηση της συμπεριφοράς και της νομιμότητας στον χώρο της ηλεκτρικής ενέργειας και έχει και την ευθύνη, εκτός από το ότι θα πρέπει να επιβάλλει τη νομιμότητα, να επιβάλλει και κυρώσεις όταν έχουμε εκτροπές, όταν έχουμε παραβατικότητα".

Αλλάζουν τις συμβάσεις χωρίς προειδοποίηση

"Δυστυχώς έχουμε πολύ μεγάλη παραβατικότητα, δεδομένου ότι, ξαφνικά, άρχισαν να μετατρέπονται οι συμβάσεις σταθερού τιμολογίου σε συμβάσεις κυμαινόμενου τιμολογίου, χωρίς να υπάρχει η ανάλογη προειδοποίηση των 60 ημερών, όπως επιβάλλει ο κώδικας ηλεκτρικής ενέργειας" εξήγησε ο κ. Ζαγορίτης και διευκρίνισε περαιτέρω ότι υπάρχουν τρελές χρεώσεις, ρήτρες πρόωρης αποχώρησης, δηλαδή πρόστιμα που επιβάλλονται σε συμβάσεις κυμαινόμενου τιμολογίου, ενώ χαρακτήρισε μη νόμιμο και διαφανή τον καθορισμό της ρήτρας αναπροσαρμογής.

"Υπάρχουν τρελές χρεώσεις, που γίνονται χωρίς να υπάρχει η προσυμβατική, αλλά και η συμβατική ενημέρωση των καταναλωτών. Υπάρχουν ρήτρες πρόωρης αποχώρησης, πρόστιμο δηλαδή σε συμβάσεις οι οποίες είναι κυμαινόμενου τιμολογίου ενώ δεν επιτρέπεται ρήτρα πρόωρης αποχώρησης, μονάχα στις συμβάσεις σταθερού τιμολογίου και, έξω από την μη ορθή και παραπλανητική ενημέρωση και την αδιαφάνεια που επικρατεί στον χώρο. Δεν είναι και νόμιμος και διαφανής ο καθορισμός της ρήτρας αναπροσαρμογής. Δεν χρησιμοποιείται δηλαδή ένα σταθερό μέγεθος, δεν χρησιμοποιούνται οι αποφάσεις της ΡΑΕ και, ειδικά η 409 του 2020 που δίνει τον τύπο της εξίσωσης με τον οποίον θα πρέπει να υπολογίζεται η ρήτρα αναπροσαρμογής", ήταν η χαρακτηριστική αναφορά του.

Σχετικώς με την βοήθεια που παρέχεται από το κράτος σε σχέση με επιδοτήσεις του ηλεκτρικού ρεύματος, ο κ. Ζαγορίτης ανέφερε ότι "πιάνει τόπο σε μία σειρά από εταιρείες που απορροφούν ένα μεγάλο μέρος των αυξήσεων" και τόνισε ότι ο μεγαλύτερος πάροχος ηλεκτρικής ενέργειας ο οποίος είναι και παραγωγός (έχει λιγνίτη, υδροηλεκτρικά έργα, ΑΠΕ), δεν έχει πολλά συμπτώματα παραβατικότητας. "Εκεί απορροφούνται οι αυξήσεις, αλλά σε κάποιες άλλες εταιρείες έχουμε φαινόμενα να έχουμε ρήτρες αναπροσαρμογής των 500, των 700, των 1.000 ή και παραπάνω ευρώ και έχουμε και μεγάλες αποκλίσεις από τις τιμές, δηλαδή, άλλος χρεώνει 0,15 ευρώ ανά κιλοβατώρα, άλλος χρεώνει 0,30 λεπτά του ευρώ ανά κιλοβατώρα", πρόσθεσε.

Η λάμπα που καίει 113 χρόνια!

"Φανταστείτε ότι τα 10 λεπτά σε μία μέση κατανάλωση τετράμηνου 2.000 κιλοβατώρων είναι αμέσως-αμέσως 200 ευρώ plus και επιπλέον ΦΠΑ" είπε και ενημέρωσε τα μέλη της Επιτροπής ότι "φτάσαμε στο σημείο να έρχονται στον Συνήγορο του Καταναλωτή, νοικοκυριά από τους Αμπελόκηπους και την Κυψέλη, που είναι μισθωτοί, συνταξιούχοι με αποδοχές 1.000 ευρώ που πληρώνουν 400-500-600 ευρώ στο επίπεδο του ηλεκτρικού ρεύματος".

"Ελπίζουμε, να υπάρξει εξομάλυνση της αγοράς και των λογαριασμών ηλεκτρικού ρεύματος" είπε ο κ. Ζαγορίτης, ενώ ο βουλευτής της ΝΔ Γιάννης Ανδριανός, ζήτησε να κληθεί εκ νέου στην Επιτροπή προς ακρόαση η αρμόδια Αρχή Ρυθμιστικής Ενέργειας προκειμένου να απαντηθούν οι καταγγελίες του Συνηγόρου του Καταναλωτή.

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ 01 Μαρ 2024 | 22:59

ΔΕΗ: Περαιτέρω μείωση στα τιμολόγια του ρεύματος για τον Μάρτιο

Η μείωση σωρευτικά κατά το πρώτο δίμηνο του έτους υπερβαίνει το 20%.

ΞΕΠΕΡΑΣΕ ΤΗ ΔΕΗ 29 Φεβ 2024 | 09:24

Πώς η Mytilineos κατάφερε να κυριαρχήσει στο ρεύμα για τις βιομηχανίες

Η Protergia της Mytilineos έχει πλέον το μεγαλύτερο μερίδιο αγοράς, αφήνοντας πίσω της τη ΔΕΗ.

ΑΠΟΚΛΙΜΑΚΩΣΗ 27 Φεβ 2024 | 09:25

Έρχεται νέα μείωση τιμών στα πράσινα τιμολόγια του Μαρτίου - Ανακοινώσεις την Παρασκευή

Εκτιμάται ότι τo φθηνότερo τιμολόγιo αναμένεται να κινηθεί περί τα 9 λεπτά/KWh, ενώ για τα υπόλοιπα τιμολόγια προκύπτει ότι οι χρεώσεις θα κινηθούν λίγο πάνω από τα 10 λεπτά/KWh.

ΝΕΕΣ ΤΙΜΕΣ 18 Φεβ 2024 | 16:04

Συνεχίζεται η μείωση στην αγορά ηλεκτρισμού – Tι σημαίνει για τα τιμολόγια ρεύματος

Τις τελευταίες ημέρες, οι τιμές χονδρεμπορικής του ρεύματος εμφανίζονται εξαιρετικά μειωμένες.

ΥΠΟΧΩΡΟΥΝ ΟΙ ΤΙΜΕΣ 15 Φεβ 2024 | 11:38

Έρχονται τιμολόγια ρεύματος φθηνότερα και από τα "αγροτικά" - Οι νέες τιμές σε πράσινα και κίτρινα

Ήδη ένας από τους μεγαλύτερους παρόχους "έσπασε" το φράγμα των 10 λεπτών και προσφέρει σταθερό τιμολόγιο έξι μηνών με τιμή 9,7 λεπτά ανά κιλοβατώρα.

ΑΠΟ 45 ΕΥΡΩ ΕΩΣ 480 ΕΥΡΩ 05 Φεβ 2024 | 07:26

Επίδομα θέρμανσης με ρεύμα: Λήγει σήμερα η προθεσμία για τις αιτήσεις

Τα εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια είναι τα ίδια με αυτά που ισχύουν και για το επίδομα θέρμανσης που χορηγείται σε όσους ζεσταίνονται με άλλες μορφές ενέργειας.

FAREED ZAKARIA 04 Μαρ 2024 | 11:16

CNN για Ελλάδα: Το έθνος που κάποτε ήταν ο ασθενής της Ευρώπης θεραπεύτηκε - Χώρα πρότυπο για την ΕΕ

CNN για Ελλάδα: Από "χαμένη υπόθεση", που αναζητούσε πακέτα διάσωσης σε μια οικονομία που "αναπτύσσεται ταχύτερα από την Ευρωπαϊκή Ένωση.

ΝΕΟ ΒΑΡΟΜΕΤΡΙΚΟ ΧΑΜΗΛΟ 04 Μαρ 2024 | 10:50

Ο Μαρουσάκης προειδοποιεί: Μέτωπο καταιγίδων προ των πυλών - Τι καιρό θα κάνει την Τσικνοπέμπτη

Από τα δυτικά θα κάνουν την εμφάνισή τους οι καταιγίδες, σύμφωνα με τον Κλέαρχο Μαρουσάκη.

ΑΠΟ ΤΟ ΔΙΚΑΣΤΙΚΟ ΜΕΓΑΡΟ 04 Μαρ 2024 | 10:25

Επέστρεψε στις φυλακές Λάρισας ο δραπέτης "Ντάμπο" - Είχε αποδράσει πριν 11 χρόνια

Ο "Ντάμπο", ο δραπέτης της Λάρισας, συνελήφθη μετά 11 χρόνια.

ΤΙ ΟΡΙΖΕΙ ΤΟ ΦΕΚ 04 Μαρ 2024 | 10:21

Ολοήμερα δημοτικά σχολεία: Τι ώρα θα φεύγουν οι μαθητές το σχολικό έτος 2024-2025

Οι ώρες που μπορούν να αποχωρούν οι μαθητές από το ολοήμερο δημοτικό σχολείο.

ΜΠΑΡΑΖ ΣΕΙΣΜΩΝ 04 Μαρ 2024 | 09:52

Τσελέντης για Κεφαλονιά: Πολύ έντονη μικροσεισμική δράση - Το φαινόμενο θα συνεχιστεί αρκετές ημέρες

Χθες έγιναν πέντε σεισμοί στη σειρά στην Κεφαλονιά, με τον μεγαλύτερο να είναι 3,4 Ρίχτερ και τον μικρότερο 3 Ρίχτερ.

ΥΠ. ΥΓΕΙΑΣ 04 Μαρ 2024 | 09:17

Αντιδράσεις για τη φωτογραφία στο Θεαγένειο με ασθενή ξαπλωμένο σε καρέκλες αντί για κρεβάτι - ΕΔΕ διέταξε ο Γεωργιάδης

Ο υπεύθυνος θα τιμωρηθεί παραδειγματικά διαμηνύει ο Άδωνις Γεωργιάδης, υποστηρίζοντας ότι υπήρχαν διαθέσιμα κρεβάτια στο Θεαγένειο.

ΧΕΙΡΟΠΕΔΕΣ ΣΤΟΝ 32ΧΡΟΝΟ 04 Μαρ 2024 | 08:51

Άργος: Θύμα άγριων ξυλοδαρμών η 32χρονη που της έριξε χλωρίνη ο σύζυγός της - Την ταπείνωνε και την προσέβαλε

Χρήστης ναρκωτικών φέρεται να είναι ο 32χρονος που χτύπησε με σίδερο και έριξε χλωρίνη στην σύζυγό του - Κατέθεσε μήνυση η 32χρονη που τραυματίστηκε βαρύτατα.