Πρώτο κουδούνι στα σχολεία: Στις 13 Σεπτεμβρίου με δύο self test τη βδομάδα ή εμβόλιο - Οδικός χάρτης για κάλυψη ύλης και επαναλήψεις

Πρώτο κουδούνι με δύο self test εβδομαδιαίως στα σχολεία - Επαναλήψεις και κάλυψη της διδακτέας ύλης από την πρώτη μέρα των μαθημάτων - Πώς θα ανοίξουν τα Πανεπιστήμια.

Ελένη Κατσαμπέκη
ΓΡΑΦΕΙ: ΕΛΕΝΗ ΚΑΤΣΑΜΠΕΚΗ

Παρά τις εισηγήσεις να ανοίξουν νωρίτερα τον Σεπτέμβριο τα σχολεία, ώστε να καλυφθεί με επαναλήψεις μέρος της διδακτέας ύλης που λόγω τηλεκπαίδευσης δεν έχει διδαχθεί ικανοποιητικά την προηγούμενη χρονιά, το υπουργείο Παιδείας αποφάσισε τελικά το πρώτο κουδούνι να χτυπήσει στις 13 του μηνός.

Για την απόφαση αυτή σημαντικό ρόλο έπαιξε η κατάσταση που έχει διαμορφωθεί στις πληγείσες από τις φωτιές περιοχές της χώρας, δηλαδή στην Εύβοια, στην Αττική, στην Ηλεία, στη Μεσσηνία, στην Αρκαδία και αλλού, όπου δεν υπάρχει ακόμη εκτίμηση για τον αριθμό των οικογενειών που αντιμετωπίζουν προβλήματα από την επέλαση των πυρκαγιών.

Διαβάστε Επίσης

Πρώτο κουδούνι με δύο self test εβδομαδιαίως

Οι εκπαιδευτικοί οφείλουν να προσέρχονται στα σχολεία με πιστοποιητικό εμβολιασμού, βεβαίωση παρελθούσας νόσησης από κορονοϊό (τελευταίου εξαμήνου) ή βεβαίωση αρνητικού εργαστηριακού τεστ, το οποίο θα πρέπει να πραγματοποιείται δύο φορές την εβδομάδα με ευθύνη του εργαζομένου, όπως ανακοίνωσε το υπουργείο Παιδείας. Οι ανεμβολίστοι εκπαιδευτικοί θα πληρώνουν από την τσέπη τους τα εργαστηριακά τεστ.

Οι μαθητές θα προσέρχονται στα σχολεία με πιστοποιητικό εμβολιασμού (για τους μαθητές 12 ετών και άνω) ή βεβαίωση παρελθούσας νόσησης (τελευταίου εξαμήνου) ή δήλωση αρνητικού αυτοδιαγνωστικού τεστ, το οποίο θα πραγματοποιείται επίσης δύο φορές την εβδομάδα. Σημειώνεται ότι το self test για τους μαθητές θα παρέχεται δωρεάν στα φαρμακεία.

Ο έλεγχος των εγγράφων των εκπαιδευτικών στα σχολεία θα γίνεται από τους Διευθυντές των Σχολειων ενώ θα λειτουργήσει και ηλεκτρονική πλατφόρμα στην οποία οι εκπαιδευτικοί θα είναι υποχρεωμένοι να κάνουν τις σχετικές δηλώσεις.

σχολεία

Το επόμενο διάστημα θα ανακοινωθούν από το υπουργείο Παιδείας τα νέα αναλυτικά πρωτόκολλα λειτουργίας για σχολεία, πανεπιστήμια αλλά και όλες τις εκπαιδευτικές δομές. Τα πρωτόκολλα θα καθοριστούν μετά από τις σχετικές εισηγήσεις της Επιτροπής των Ειδικών.

Επαναλήψεις και κάλυψη της διδακτέας ύλης

Κρίσιμο σημείο της νέας σχολικής χρονιάς είναι οι οδηγίες που θα δοθούν από το Ινστιτούτο Εκπαιδευτικής Πολιτικής προς τους εκπαιδευτικούς σχετικά με τον οδικό χάρτη της νέας σχολικής χρονιάς.

Δηλαδή, τον τρόπο με τον οποίο θα γίνει η διαχείριση της ύλης, πώς θα γίνουν οι απαραίτητες επαναλήψεις, αλλά και θέματα που αφορούν στην ψυχοσυναισθηματική υποστήριξη των μαθητών, καθώς πολλά παιδιά έχουν ζήσει εντός του οικογενειακού περιβάλλοντός τους τις δραματικές επιπτώσεις της πανδημίας του κορονοϊού.

Σημειώνεται ότι ένα μέρος της ύλης της προηγούμενης σχολικής χρονιάς έχει μείνει αδίδακτο ή έχει διδαχθεί μερικώς. Αναμφίβολα, η ύλη αυτή θα πρέπει να καλυφθεί το πρώτο διάστημα της νέας σχολικής χρονιάς, στις κατευθύνσεις που θα δώσει το Ινστιτούτο Εκπαιδευτικής Πολιτικής.

Βαρύτητα θα δοθεί στις τελευταίες τάξεις του Λυκείου και στα βασικά μαθήματα κατεύθυνσης. Στα Γυμνάσια και στα Δημοτικά θα δοθεί χρόνος -τουλάχιστον τον πρώτο μήνα της νέας σχολικής χρονιάς- ώστε να καλυφθούν τα κενά της προηγούμενης χρονιάς.

σχολεία

Το 80% των εκπαιδευτικών έχει εμβολιαστεί

"Δεν θα επιτραπεί η είσοδος στα σχολεία στους εκπαιδευτικούς που δεν θα τηρήσουν τα μέτρα για τον κορονοϊό. Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι θα εφαρμοστούν τα προβλεπόμενα για τους δημόσιους υπάλληλους με αναστολή εργασίας και μη καταβολή μισθού", υπογράμμισε μιλώντας στο Πρώτο Πρόγραμμα ο γενικός γραμματέας Πρωτοβάθμιας, Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης και Ειδικής Αγωγής και Εκπαίδευσης του Υπουργείου Παιδείας, Αλέξανδρος Κόπτσης.

"Δεν μπορούμε να καταστρατηγήσουμε την νομοθεσία και να επιτρέψουμε να γίνει διασπορά από κάποιους που δεν θέλουν να τηρήσουν την νομοθεσία. Θα είμαστε αμείλικτοι σε αυτό. Προετοιμαζόμαστε πυρετωδώς όλο το καλοκαίρι και προγραμματίζουμε την λειτουργία των σχολικών μονάδων με διττό στόχο, από τη μια να διασφαλίσουμε την υγεία των μαθητών και εκπαιδευτικών και από την άλλη, την απρόσκοπτη λειτουργία των σχολείων και της εκπαιδευτικής, διδακτικής διαδικασίας γιατί τα 2 τελευταία χρόνια, είχαμε πολλές παρενέργειες, αλλά την κρατήσαμε όρθια με την τηλεκπαίδευση" είπε ο κ. Κόπτσης.

"Το επίσημο κράτος έχει κάνει το χρέος του, παρέχει δυνατότητα δωρεάν εμβολιασμού σε όλους, δεν είναι δυνατόν να αναλάβει την ευθύνη, να ανεχθεί πιθανόν διασπορά από ευθύνη όσων δεν ανταποκρίνονται στις υποχρεώσεις τους, απέναντι στο κοινωνικό σύνολο. Παροτρύνουμε τους εκπαιδευτικούς, από τους οποίους το 80% έχει εμβολιαστεί και θέλουμε το 100%, να εμβολιαστούν όλοι, γιατί μιλάμε για σχολεία 300-400 μαθητών, για τάξεις έως και 25 παιδιών και πρέπει να αποφύγουμε την παραμικρή διασπορά".

Ο κ. Κόπτσης διαβεβαίωσε ότι έχει ρυθμιστεί η άμεση αναπλήρωση των καθηγητών που δεν θα παρέχουν υπηρεσίες, εντός ελάχιστων ημερών. "Σε μια δύο ημέρες θα καλύπτονται τα κενά, όπου υπάρξουν".

Πώς θα ανοίξουν τα Πανεπιστήμια

Οι φοιτητές και οι καθηγητές των Πανεπιστημίων οφείλουν να προσέρχονται με πιστοποιητικό εμβολιασμού, βεβαίωση παρελθούσας νόσησης από κορονοϊό (τελευταίου εξαμήνου) ή βεβαίωση αρνητικού εργαστηριακού τεστ, το οποίο θα πρέπει να πραγματοποιείται δύο φορές την εβδομάδα.

Στα Πανεπιστήμια οι φοιτητές θα πρέπει να έχουν πάνω στο έδρανό τους το πιστοποιητικό εμβολιασμού, νόσησης ή το εργαστηριακό τεστ. Παράλληλα θα λειτουργήσει και ηλεκτρονική πλατφόρμα, τόσο για τα σχολεία της πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, όσο και για τα πανεπιστήμια αλλά και όλες τις δομές εκπαίδευσης, στην οποία θα καταχωρούνται όλα τα στοιχεία για εμβόλια και τα τεστ.

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ 14 Οκτ 2021 | 19:56

Κλειστά σχολεία: Σε ποιες περιοχές δεν θα γίνουν μαθήματα λόγω κακοκαιρίας - Τι ισχύει με την τηλεκπαίδευση

Σε ποιες περιοχές και δήμους της χώρας δεν θα λειτουργήσουν τα σχολεία λόγω της κακοκαιρίας - Τι ισχύει για τους παιδικούς σταθμούς

ΛΟΓΩ ΤΩΝ ΕΝΤΟΝΩΝ ΚΑΙΡΙΚΩΝ ΦΑΙΝΟΜΕΝΩΝ 14 Οκτ 2021 | 15:42

Κακοκαιρία Μπάλλος: Κλειστά όλα τα σχολεία αύριο σε Αττική, Εύβοια και Χαλκιδική

Κλειστά αύριο τα σχολεία στην Αττική λόγω της κακοκαιρίας Μπάλλος -Κλειστά και σήμερα όσα λειτουργούν απογευματινές και βραδινές ώρες

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΔΗΜΟΥ 14 Οκτ 2021 | 10:10

Κακοκαιρία Μπάλλος: Σε ποιες περιοχές είναι κλειστά τα σχολεία

Ποια σχολεία θα παραμείνουν σήμερα Πέμπτη κλειστά, λόγω της κακοκαιρίας Μπάλλος.

ΠΟΣΑ ΔΙΚΑΙΟΥΝΤΑΙ 14 Οκτ 2021 | 08:21

Self test: Από σήμερα δωρεάν η διάθεση στους μαθητές από τα φαρμακεία

Τα self test θα διατεθούν στους μαθητές για τις ανάγκες ελέγχου των ημερών από 18 Οκτωβρίου έως 4 Νοεμβρίου.

ΕΩΣ ΚΑΙ ΤΟ ΣΑΒΒΑΤΟ 23 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ 13 Οκτ 2021 | 14:00

Self test για μαθητές: Από αύριο δωρεάν στα φαρμακεία - Πόσα δικαιούνται

Τα self test θα διατεθούν στους μαθητές για τις ανάγκες ελέγχου των ημερών από 18 Οκτωβρίου έως 4 Νοεμβρίου.

Η ΑΠΟΦΑΣΗ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ 13 Οκτ 2021 | 12:43

Σχολεία - Ο τιμοκατάλογος των κυλικείων: Ποιες είναι οι ανώτατες τιμές για κουλούρια, τοστ και χυμούς

Δείτε αναλυτικά τις ανώτατες τιμές για τα είδη που πωλούνται στα κυλικεία των σχολείων.

ΠΟΙΑ ΣΧΟΛΕΙΑ ΘΑ ΜΕΙΝΟΥΝ ΚΑΙ ΑΥΡΙΟ ΚΛΕΙΣΤΑ 12 Οκτ 2021 | 15:41

Σεισμός στην Κρήτη: Πανικόβλητοι γονείς έτρεχαν να πάρουν τα παιδιά τους από τα σχολεία [βίντεο]

Οι γονείς έτρεξαν αμέσως να πάρουν τα παιδιά τους. Λίγη ώρα αργότερα δόθηκε εντολή να εκκενωθούν όλα τα σχολεία σε Ηράκλειο και Λασίθι.

11 Οκτ 2021 | 19:23

Τραγωδία στην Τουρκία: Νέκροι πέντε μαθητές δημοτικού από πτώση σχολικού λεωφορείου σε χαράδρα [εικόνες]

Τουλάχιστον 5 παιδιά ηλικίας μεταξύ 11-14 ετών σκοτώθηκαν, όταν το σχολικό λεωφορείο στο οποίο επέβαιναν, έπεσε σε χαράδρα

"ΑΓΟΥΡΟΙ" ΔΙΑΚΙΝΗΤΕΣ 09 Οκτ 2021 | 11:47

Αποκάλυψη: Ανήλικοι διακινούσαν ναρκωτικά σε γυμνάσια και λύκεια

Ανήλικοι είχαν στήσει οργανωμένο δίκτυο διακίνησης ινδικής κάνναβης, έξω από γυμνάσια και λύκεια στη Νέα Σμύρνη - Ανησυχία σε μαθητές, γονείς και εκπαιδευτικούς

ΣΤΟ TWITTER 08 Οκτ 2021 | 23:05

ΑΔΕΔΥ: Παράνομη και καταχρηστική η απεργία της Δευτέρας - Το ανακοίνωσε η Κεραμέως

Παράνομη έκρινε το Πρωτοδικείο την απεργία-αποχή της ΑΔΕΔΥ από την αξιολόγηση του εκπαιδευτικού έργου - Και χρηματική ποινή ύψους 3.000 ευρώ για κάθε παράβαση

ΚΙΝΗΤΟΠΟΙΗΣΗ ΔΟΕ ΚΑΙ ΟΛΜΕ 08 Οκτ 2021 | 17:48

ΑΔΕΔΥ: Κλειστά τα σχολεία τη Δευτέρα - Απεργούν οι εκπαιδευτικοί

Μαίνεται ο πόλεμος της ΑΔΕΔΥ και των εκπαιδευτικών οργανώσεων με το υπουργείο Παιδείας.

ΤΟ ΕΠΟΜΕΝΟ ΔΙΑΣΤΗΜΑ ΟΙ ΑΠΟΦΑΣΕΙΣ 08 Οκτ 2021 | 15:37

Στο ΣτΕ δέκα αιτήσεις μελών των ΕΜΑΚ κατά των εμβολιασμών και του self-test για τον κορονοϊό

Στην Ολομέλεια του ΣτΕ συζητήθηκαν δέκα αιτήσεις κατά των εμβολιασμών και του self-test για τον κορονοϊό

ΤΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ 08 Οκτ 2021 | 13:37

Κεραμέως: 3.000 λιγότερα κρούσματα σε παιδιά 4 έως 18 ετών τον Σεπτέμβριο

"Είχαμε 3.000 λιγότερα κρούσματα σε παιδιά 4 έως 18 ετών τον Σεπτέμβριο, που τα σχολεία μας ήταν ανοιχτά" είπε η Ν. Κεραμέως.