Follow us

Πρύτανης ΑΠΘ: Δεν γίνεται να είναι όλοι απόφοιτοι Πανεπιστημίων

Δεν είναι δυνατόν για την οικονομία μιας χώρας να είναι όλοι απόφοιτοι Πανεπιστημίων, έτσι οδηγηθήκαμε στο brain-drain, λέει ο πρύτανης του ΑΠΘ.

THETOC TEAM
ΓΡΑΦΕΙ: THETOC TEAM
Πρύτανης ΑΠΘ: Δεν γίνεται να είναι όλοι απόφοιτοι Πανεπιστημίων

«Το εκπαιδευτικό μας σύστημα πρέπει να διασφαλίζει την πρόσβαση στην ανώτατη εκπαίδευση για όσους θέλουν και μπορούν και εναλλακτικές ελκυστικές επιλογές για όλους τους άλλους», λέει ο πρύτανης του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης (ΑΠΘ), καθηγητής Περικλής Μήτκας.

Σε συνέντευξη που παραχώρησε στο Αθηναϊκό Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων επισημαίνει την ανάγκη να υπάρξει «μακροπρόθεσμος εθνικός σχεδιασμός για την εκπαίδευση συνολικά, ένα σταθερό θεσμικό πλαίσιο συμφωνημένο από όλα τα κόμματα, που θα επιτρέψει την εφαρμογή των όποιων αλλαγών και θα καταστήσει δυνατή την αξιολόγησή τους στην πράξη» και εκφράζει την άποψη πως «κάθε Πανεπιστήμιο θα πρέπει να ορίζει το ίδιο τα κριτήρια εισαγωγής και τον αριθμό των φοιτητών που μπορεί να εκπαιδεύσει, προφανώς λαμβάνοντας υπόψη την εθνική στρατηγική, αλλά και στο πλαίσιο των ιδιαίτερων χαρακτηριστικών του».

Εκτιμά, δε, πως «δεν είναι δυνατόν για την οικονομία και την ανάπτυξη μιας χώρας, οποιασδήποτε χώρας, να είναι όλοι απόφοιτοι Πανεπιστημίων», καθώς «έτσι οδηγηθήκαμε στο λυπηρό φαινόμενο του brain drain και τροφοδοτούμε με επιστήμονες τις ευρωπαϊκές χώρες και τις ΗΠΑ».

Σε ό,τι αφορά τις θεσμικές συναντήσεις, που θα έχει ενόψει της ΔΕΘ, διαβεβαιώνει πως «αποτελούν εξαιρετική ευκαιρία για δημιουργικό διάλογο στο υψηλότερο επίπεδο» και διευκρινίζει πως προτίθεται να θέσει «σοβαρά ζητήματα που μας απασχολούν, όπως είναι η χρόνια υποστελέχωση και υποχρηματοδότηση του ΑΠΘ, οι νομοθετικές αλλαγές που προκαλούν δυσλειτουργίες», αλλά και να καταθέσει προτάσεις «για τη συμμετοχή του Αριστοτελείου στην ανάπτυξη του τόπου, για την αναστροφή του brain-drain και για την ενίσχυση του διεθνούς χαρακτήρα του μεγάλου Πανεπιστημίου της πόλης».

Για τη νέα ακαδημαϊκή χρονιά λέει πως «μας συνέχει η αύξηση του λόγου φοιτητών ανά διδάσκοντα που οδηγεί σε μεγάλα ακροατήρια, ιδιαίτερα στα πρώτα έτη σπουδών», ενώ για τα φαινόμενα βίας και ανομίας στο ΑΠΘ σημειώνει πως «έχουν αυξηθεί η εσωτερική φύλαξη, οι επιχειρήσεις των αρμόδιων Αρχών και οι συλλήψεις των διακινητών ναρκωτικών και η κατάσταση είναι καλύτερη», υπενθυμίζοντας, όμως, πως «είμαστε πανεπιστημιακοί δάσκαλοι, που διοικούμε, με δεδομένο θεσμικό πλαίσιο, τα Ιδρύματα όπου φοιτούν οι νέες και οι νέοι μας, με στόχους την παροχή υψηλού επιπέδου εκπαίδευσης και τη διεξαγωγή έρευνας και όχι Αστυνομικοί, ούτε Εισαγγελείς».

Σχετικά με τις συγχωνεύσεις Ιδρυμάτων παρατηρεί πως «ήταν απαραίτητος ο σχεδιασμός σε εθνικό επίπεδο με την θεσμική συμμετοχή των Ελληνικών Πανεπιστημίων», ενώ «αναφορικά με τη μετατροπή Τμημάτων ΤΕΙ σε πανεπιστημιακά, έπρεπε να είχε προηγηθεί η θέσπιση ενός ολοκληρωμένου πλαισίου ακαδημαϊκών κριτηρίων».

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της συνέντευξης του καθ. Περικλή Μήτκα στο ΑΠΕ-ΜΠΕ:

Ερώτηση: Η έναρξη της νέας ακαδημαϊκής χρόνιας βρίσκει το ΑΠΘ να υποδέχεται τους φοιτητές του σε καλύτερες συνθήκες από ό,τι πέρυσι;

Απάντηση: Το ΑΠΘ είναι στιβαρό και σοβαρό Πανεπιστήμιο με σταθερή ποιότητα σπουδών που δεν αλλάζει εύκολα από χρόνο σε χρόνο. Και φέτος θα υποδεχτούμε τους νέους φοιτητές μας με τον ίδιο ενθουσιασμό και θα τους προσφέρουμε ένα από τα καλύτερα επίπεδα εκπαίδευσης στην Ελλάδα, έτσι ώστε, όχι μόνο να αποκτήσουν πτυχίο με αναγνωρισιμότητα στην Ελλάδα και στο εξωτερικό, αλλά και να έχουν πολλές εμπειρίες και ευκαιρίες στον φοιτητικό τους βίο.

Η κατάσταση βέβαια δεν είναι ρόδινη. Την περασμένη Τετάρτη αποχαιρετίσαμε περίπου 100 συναδέλφους Καθηγητές που συνταξιοδοτήθηκαν στις 31 Αυγούστου. Τόσους περίπου «χάνουμε» ετησίως τα τελευταία πολλά χρόνια και οι θέσεις τους αναπληρώνονται σε αναλογία 1:10 με πολύ αργούς ρυθμούς. Προφανώς, δημιουργούνται σοβαρότατα προβλήματα στην εκπαιδευτική διαδικασία, ιδιαίτερα σε ορισμένα Τμήματα που έχουν πληγεί άνισα. Η πρόσληψη προσωρινών διδασκόντων που έχει δρομολογήσει το Υπουργείο είναι θετικό βήμα, αλλά δεν επιλύει το πρόβλημα.

Ταυτόχρονα, για άλλη μια χρονιά, αυξάνεται κατά περίπου 7,5% ο αριθμός των εισακτέων, χωρίς σε αυτούς να συμπεριλαμβάνονται όσοι θα εγγραφούν μέσω μετεγγραφών και ειδικών κατηγοριών. Μας συνέχει η αύξηση του λόγου φοιτητών ανά διδάσκοντα που οδηγεί σε μεγάλα ακροατήρια, ιδιαίτερα στα πρώτα έτη σπουδών.

Στον αντίποδα, όλα τα Τμήματα του ΑΠΘ παρακολουθούν τις διεθνείς εξελίξεις, αναθεωρούν και εκσυγχρονίζουν συνεχώς τα Προγράμματα Σπουδών τους, σε ορισμένα επιστημονικά πεδία παραμένουμε σταθερά ψηλά ή βελτιώνουμε τη θέση μας στις διεθνείς κατατάξεις, οι φοιτητές μας διαπρέπουν συστηματικά σε διεθνείς διαγωνισμούς και οι καθηγητές μας συνεχίζουν να είναι δραστήριοι σε εκπαιδευτικό και ερευνητικό επίπεδο και να ξεχωρίζουν στο παγκόσμιο επιστημονικό γίγνεσθαι. Το Αριστοτέλειο παραμένει κορυφαίο μεταξύ των Πανεπιστημίων της χώρας.

Ερ.: Ποια είναι τα κορυφαία ζητήματα, που θα θέσετε στις θεσμικές συναντήσεις, τις οποίες θα έχετε ενόψει ΔΕΘ; Τελικά παράγουν αποτελέσματα τέτοιου είδους «εθιμοτυπικές» επαφές;

Απ.: Φροντίζουμε να ενημερώνουμε διαρκώς τόσο την πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Παιδείας όσο και τους βουλευτές όλων των κομμάτων για τα προβλήματα και τις προοπτικές του ΑΠΘ. Συμμετέχουμε με θέσεις και απόψεις στις θεσμικές συναντήσεις που γίνονται κάθε χρόνο στο πλαίσιο της ΔΕΘ, γιατί αποτελούν εξαιρετική ευκαιρία για δημιουργικό διάλογο στο υψηλότερο επίπεδο. Κατά συνέπεια, να είστε βέβαιη πως οι όποιες συναντήσεις υπάρξουν τις επόμενες εβδομάδες κάθε άλλο παρά εθιμοτυπικές θα είναι. Αντιθέτως, σκοπεύουμε να θέσουμε επί τάπητος σοβαρά ζητήματα που μας απασχολούν, όπως είναι η χρόνια υποστελέχωση και υποχρηματοδότηση του ΑΠΘ, οι νομοθετικές αλλαγές που προκαλούν δυσλειτουργίες. Θα καταθέσουμε όμως και τις προτάσεις μας για τη συμμετοχή του Αριστοτελείου στην ανάπτυξη του τόπου, για την αναστροφή του brain-drain και για την ενίσχυση του διεθνούς χαρακτήρα του μεγάλου Πανεπιστημίου της πόλης.

Ερ.: Κατά την προηγούμενη χρονιά υπήρξαν θεσμικές αλλαγές στην τριτοβάθμια εκπαίδευση, που η ηγεσία του υπουργείου Παιδείας ενέταξε στην προσπάθεια για τη δημιουργία ενιαίου χώρου ανώτατης εκπαίδευσης, ο οποίος θα περιλαμβάνει τα Πανεπιστήμια, τα ΤΕΙ και τα ερευνητικά κέντρα. Εκτιμάτε πως οι συγχωνεύσεις των Ιδρυμάτων που προχώρησαν, αλλά και αυτές που δρομολογούνται, κινούνται στη σωστή κατεύθυνση;

Απ.: Η θέση του ΑΠΘ έχει εκφραστεί επανειλημμένα δημόσια, όπως δημόσια έχει εκφραστεί και η θέση της Συνόδου των Πρυτάνεων, της οποίας την Προεδρία είχε το ΑΠΘ την περίοδο Ιανουαρίου-Απριλίου 2018. Αφενός, δηλαδή, ήταν απαραίτητος ο σχεδιασμός σε εθνικό επίπεδο με την θεσμική συμμετοχή των Ελληνικών Πανεπιστημίων, αφετέρου και ειδικότερα αναφορικά με τη μετατροπή Τμημάτων ΤΕΙ σε πανεπιστημιακά, έπρεπε να είχε προηγηθεί η θέσπιση ενός ολοκληρωμένου πλαισίου ακαδημαϊκών κριτηρίων.

Οφείλω να ομολογήσω ότι είμαστε επιφυλακτικοί με τις διαδικασίες fast-track που ακολουθούνται στις συγχωνεύσεις Ιδρυμάτων. Γνωρίζετε πως με επιστολή που είχα κοινοποιήσει στο Υπουργείο από τον Φεβρουάριο ακόμη είχα προτείνει να προχωρήσει η συγχώνευση του Διεθνούς Πανεπιστημίου Ελλάδος με το Αριστοτέλειο. Αντ’ αυτού, προωθείται η λύση της συγχώνευσης με τα ΤΕΙ Θεσσαλονίκης, Κεντρικής Μακεδονίας και Καβάλας. Η περίπτωση του Διεθνούς Πανεπιστημίου, εκτός του ότι μας αφορά άμεσα, αποτελεί και άρτιο παράδειγμα, καθώς πρόκειται για ένα ίδρυμα που προσφέρει μεταπτυχιακά προγράμματα σε μία διευρυμένη γκάμα θετικών και ανθρωπιστικών σπουδών, την οποία στη Βόρεια Ελλάδα μόνον το ΑΠΘ θα μπορούσε να καλύψει. Επί παραδείγματι, θα ήταν πολύ πιο πρόσφορη μία συνεργασία του τμήματος Ιστορίας και Αρχαιολογίας του ΑΠΘ με το μεταπτυχιακό πρόγραμμα που προσφέρει το ΔΙ.ΠΑ.Ε. στην Κλασσική Αρχαιολογία και την Αρχαία Ιστορία της Μακεδονίας. Πώς θα μπορέσουν τα εν λόγω Ιδρύματα να καλύψουν το κενό που υπάρχει σε γνωστικά αντικείμενα τα οποία δεν υφίστανται στον κύκλο σπουδών τους και για τα οποία εκ των πραγμάτων δεν υπάρχει η απαιτούμενη εμπειρία; Προβληματισμοί και ανακολουθίες, όπως αυτά που σας ανέφερα μόλις, συναντώνται και σε άλλες επί μέρους περιπτώσεις και με ενδιαφέρον, αλλά και επιφύλαξη , παρακολουθούμε τις όποιες εξελίξεις στον τομέα αυτόν.

Ερ.: Η πρωτοβουλία μέσω της Επιτροπής, που συνέστησε το υπουργείο Παιδείας για τη μελέτη ζητημάτων της ακαδημαϊκής ελευθερίας και ειρήνης, έφερε αποτελέσματα; Θα λέγατε πως μέσα από τη συνεργασία με φορείς και Αρχές της πόλης τα προβλήματα, που έχουν να κάνουν με φαινόμενα βίας και παραβατικότητας στο ΑΠΘ, είναι σήμερα πιο ήπια;

Απ.: Η σύσταση της συγκεκριμένης Επιτροπής αξιολογείται κατ’ αρχήν ως θετική, καθώς επίσης θετική βρίσκουμε και τη συμμετοχή σε αυτήν όλων των αρμόδιων φορέων. Όπως γνωρίζετε, συμμετείχα στην πρώτη φάση, την διερευνητική, των εργασιών της Επιτροπής, ως εκπρόσωπος των Πρυτάνεων. Ζήτησα να γίνουν αποδεκτές κάποιες θέσεις που εγώ τις θεωρώ προφανείς, όπως πχ ότι η βία είναι καταδικαστέα από όπου κι αν προέρχεται και ότι Πανεπιστήμια και βία είναι δύο έννοιες ασύμβατες. Θα ήθελα πολύ να τις δω στο τελικό πόρισμα αλλά δεν είμαι ιδιαίτερα αισιόδοξος. Το σημαντικότερο είναι να δούμε πώς τα όποια αποτελέσματα ή τυχόν συστάσεις της Επιτροπής θα εφαρμοστούν στην πράξη, στην καθημερινότητα όσων Ιδρυμάτων αντιμετωπίζουμε σοβαρά προβλήματα.

Το ΑΠΘ έχει επανειλημμένα εκφράσει, μέσω της Συγκλήτου και της Πρυτανείας, ότι δεν διαθέτει ούτε τα μέσα ούτε την αρμοδιότητα για να εξαλείψει τα φαινόμενα παραβατικότητας στην πανεπιστημιούπολη χωρίς την βοήθεια των αρμοδίων οργάνων της Πολιτείας. Η συμβολή της Αστυνομίας είναι καθοριστική σε κάθε προσπάθεια. Βρισκόμαστε, από την έναρξη της θητείας μας, σε στενή συνεργασία με τους αρμόδιους θεσμοθετημένους φορείς πρόληψης και υποστήριξης, καθώς επίσης με τις Αστυνομικές και Εισαγγελικές αρχές. Ως αποτέλεσμα, έχουν αυξηθεί η εσωτερική φύλαξη, οι επιχειρήσεις των αρμόδιων Αρχών και οι συλλήψεις των διακινητών ναρκωτικών.

Η κατάσταση στο ΑΠΘ είναι καλύτερη, αν και έχουμε ακόμη δρόμο. Συνεχίζουμε τις προσπάθειες.

Αλλά, κυρία Αβραμίδου, είμαστε πανεπιστημιακοί δάσκαλοι, που διοικούμε, με δεδομένο θεσμικό πλαίσιο, τα Ιδρύματα όπου φοιτούν οι νέες και οι νέοι μας, με στόχους την παροχή υψηλού επιπέδου εκπαίδευσης και τη διεξαγωγή έρευνας, και όχι Αστυνομικοί ούτε Εισαγγελείς.

Ερ.: Κατά το προηγούμενο ακαδημαϊκό έτος χρειάστηκε έκτακτη χρηματοδότηση για την κάλυψη των ελλειμματικών προϋπολογισμών, που πολλά ιδρύματα είχαν λόγω της παρατεταμένης οικονομικής κρίσης. Είναι πιο αισιόδοξο το πλάνο για την οικονομική διαχείριση φέτος; Επιτρέπει π.χ. προγραμματισμό για τη συντήρηση των υποδομών;

Απ.: Οι προϋπολογισμοί μας είναι ελλειμματικοί επί σειρά ετών. Η έκτακτη επιχορήγηση των ΑΕΙ που ανακοινώθηκε τον Απρίλιο από τον Υπουργό Παιδείας ήταν ένα βήμα προς τη σωστή κατεύθυνση. Η Σύνοδος Πρυτάνεων ζήτησε από το Υπουργείο η χρηματοδότηση για το 2019 να είναι η τακτική συν την έκτακτη. Μέχρι τώρα έχει εγκριθεί μόνο η τακτική, με αποτέλεσμα και ο προϋπολογισμός του επόμενου έτους να παραμένει βαθιά ελλειμματικός.

Επομένως, ούτε φέτος μπορούμε να είμαστε αισιόδοξοι.

Θα συνεχιστούν οι διαρκείς προσπάθειές μας για την προσέλκυση επιπλέον κονδυλίων μέσω ερευνητικών προγραμμάτων και άλλων πηγών. Η ορθολογική διαχείριση των οικονομικών πόρων του ΑΠΘ αποτελεί βασική μας μέριμνα, με πρώτη προτεραιότητα τις άμεσες ανάγκες των φοιτητών και των στελεχών μας. Στόχος μας δεν πρέπει να είναι τόσο η συντήρηση μίας δεδομένης κατάστασης, όσο η προσπάθεια για διαρκή βελτίωση των παροχών του Πανεπιστημίου και για δημιουργία καλύτερων συνθηκών για όλη την Πανεπιστημιακή κοινότητα. Στο πλαίσιο αυτό, είναι αυτονόητο πως η συντήρηση των υποδομών αποτελεί προτεραιότητα υψίστης σημασίας.

Ερ.: Τα προβλήματα που υπήρχαν πέρυσι με τη φοιτητική μέριμνα –σίτιση και στέγαση- έχουν αντιμετωπιστεί; Υπάρχει σχεδιασμός και συνεργασία με το ΙΝΕΔΙΒΙΜ για τη συντήρηση των φοιτητικών εστιών, για την κατάσταση των οποίων διαμαρτύρονται οι φοιτητές;

Απ.: Θα ήθελα να αναφερθώ σε αυτό το ζήτημα καθότι υπάρχει αρκετή παραπληροφόρηση. Την ευθύνη για τη λειτουργία των φοιτητικών εστιών δεν την έχει άμεσα το Αριστοτέλειο, αλλά το Ίδρυμα Νεολαίας και Διά Βίου Μάθησης. Το ίδιο το ΙΝΕΔΙΒΙΜ είναι υποστελεχωμένο σήμερα σε τέτοιο βαθμό, που υπάρχει μόλις ένα μέλος του για όλη τη Θεσσαλονίκη. Καταλαβαίνετε, λοιπόν, πως αυτό δημιουργεί μία κατάσταση προβληματική. Με αυτό το δεδομένο και έχοντας ως κύριο μέλημά μας την ασφάλεια και τις κατά το δυνατόν καλύτερες συνθήκες διαβίωσης των φοιτητών, συστήθηκε ειδική τριμερής επιτροπή μεταξύ των Πανεπιστημίων, του Υπουργείου Παιδείας και του ΙΝΕΔΙΒΙΜ. Στόχος της επιτροπής, που λειτουργεί από την αρχή του καλοκαιριού, είναι ο καθορισμός και ο συντονισμός των ενεργειών προς την κατεύθυνση της ομαλοποίησης της λειτουργίας των φοιτητικών εστιών. Σε αυτή την επιτροπή συμμετέχει, εκπροσωπώντας τα Πανεπιστήμια, και η Αντιπρύτανις Ακαδημαϊκών και Φοιτητικών Θεμάτων του ΑΠΘ, κ. Αριάδνη Στογιαννίδου.

Ερ.: Πώς βλέπετε τη συζήτηση για το νέο πλαίσιο εισαγωγής στα ΑΕΙ; Είστε υπέρμαχος της άποψης του «αδιάβλητου των πανελλαδικών εξετάσεων» ή της ελεύθερης πρόσβασης στο Πανεπιστήμιο;

Απ.: Προσωπικά πιστεύω ότι το κάθε Πανεπιστήμιο θα πρέπει να ορίζει το ίδιο τα κριτήρια εισαγωγής και τον αριθμό των φοιτητών που μπορεί να εκπαιδεύσει, προφανώς λαμβάνοντας υπόψη την εθνική στρατηγική, αλλά και στο πλαίσιο -όπως ήδη προανέφερα- των ιδιαίτερων χαρακτηριστικών του, των προβλημάτων που ενδεχομένως αντιμετωπίζει και των στόχων που έχει θέσει.

Το ΑΠΘ, λόγου χάρη, θέλει να είναι ένα άριστο Πανεπιστήμιο με διεθνή ακτινοβολία. Ένας τέτοιος στόχος απαιτεί και άριστους φοιτητές άρα και ένα αυστηρό σύστημα επιλογής.

Συζητήσεις για το πλαίσιο εισαγωγής στα ΑΕΙ γίνονται, δυστυχώς πολύ συχνά, όπως πολύ συχνά αλλάζει και το σύστημα της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης και η νομοθεσία για την τριτοβάθμια, χωρίς –όπως αποδεικνύεται- να υπάρχει μακροπρόθεσμος εθνικός σχεδιασμός. Δεν γίνεται να παίζουμε με την εκπαίδευση, με το μέλλον των παιδιών μας, με το μέλλον της χώρας.

Οι Πανελλήνιες εξετάσεις λειτούργησαν και λειτουργούν ελλείψει άλλου, καταλληλότερου θεσμού και παγιώθηκαν ως δεδομένη κατάσταση. Είναι θετικό το ότι άνοιξε η συζήτηση για την Παιδεία γενικότερα, ωστόσο δεν με βρίσκει σύμφωνο η αλλαγή του συστήματος ταυτόχρονα με κάθε αλλαγή του επικεφαλής του Υπουργείου, καθώς έτσι η έννοια «σύστημα» χάνει το νόημά της. Η «ελεύθερη πρόσβαση στο Πανεπιστήμιο» είναι ένα εύκολο σύνθημα, θα πρέπει όμως να δούμε και τα αντικειμενικά δεδομένα. Αντέχουν οι σχολές έναν δυσθεώρητο αριθμό εισακτέων; Τα εργαστήρια των θετικών σχολών και τα αντίστοιχα φροντιστήρια των ανθρωπιστικών δύνανται να υποστηρίξουν αυτή τη μαζικότητα; Ή αυτό θα αποτελέσει έναν επιπλέον λόγο για την έκπτωση της ποιότητας σπουδών των φοιτητών δεδομένης και της οικονομικής δυσπραγίας που υφίστανται κοντά πλέον μία δεκαετία τα Πανεπιστήμιά μας;

Ερ.: Η προοπτική ενίσχυσης του σχολικού απολυτηρίου σας βρίσκει σύμφωνο; Είστε της άποψης πως θα πρέπει όλοι οι νέοι να στοχεύουν στην ανώτατη εκπαίδευση;

Απ.: Όπως σας είπα και νωρίτερα, κυρία Αβραμίδου, αν δεν υπάρξει μακροπρόθεσμος εθνικός σχεδιασμός για την εκπαίδευση συνολικά, ένα σταθερό θεσμικό πλαίσιο συμφωνημένο από όλα τα κόμματα, που θα επιτρέψει την εφαρμογή των όποιων αλλαγών και θα καταστήσει δυνατή την αξιολόγησή τους στην πράξη, μια ακόμη ανταλλαγή προσωπικών απόψεων για την αναμόρφωση του εκπαιδευτικού συστήματος, δεν έχει να προσφέρει κάτι σε κανέναν.

Πεποίθησή μου είναι ότι οι νέοι μας θα πρέπει να έχουν υψηλούς στόχους, ούτως ή άλλως. Αλλά δεν αποτελεί μόνο η ανώτατη εκπαίδευση υψηλό στόχο ούτε είναι απαραίτητο να έχουν όλοι τους ίδιους στόχους. Δεν διαθέτουν όλοι τις ίδιες δεξιότητες, ούτε τις ίδιες ικανότητες. Δεν είναι δυνατόν για την οικονομία και την ανάπτυξη μιας χώρας, οποιασδήποτε χώρας, να είναι όλοι απόφοιτοι Πανεπιστημίων. Έτσι οδηγηθήκαμε στο λυπηρό φαινόμενο του brain drain και τροφοδοτούμε με επιστήμονες τις ευρωπαϊκές χώρες και τις ΗΠΑ. Δεν είναι τυχαίο ότι η πιο σταθερή και ισχυρή οικονομία της Ευρώπης –αν όχι του κόσμου- η γερμανική, έχει εδώ και δεκαετίες το ίδιο εκπαιδευτικό σύστημα και εκπαιδεύει στο πλαίσιο της τυπικής μάθησης όχι μόνο τους επιστήμονές της, αλλά και τους τεχνικούς, τους ελεύθερους επαγγελματίες, τους υπαλλήλους όλων των ειδικοτήτων.

Το εκπαιδευτικό μας σύστημα πρέπει να διασφαλίζει την πρόσβαση στην ανώτατη εκπαίδευση για όσους θέλουν και μπορούν και εναλλακτικές ελκυστικές επιλογές για όλους τους άλλους.

Ερ.: Έχει προχωρήσει η ίδρυση και επανίδρυση των Προγραμμάτων Μεταπτυχιακών Σπουδών, βάσει του νέου νόμου πλαισίου; Θα λειτουργήσουν χωρίς προβλήματα;

Απ.: Στο Αριστοτέλειο τόσο τα Τμήματά μας όσο και οι υπηρεσίες μας υπερέβαλαν εαυτόν για να ανταποκριθούν στις ασφυκτικές προθεσμίες και στις απαιτήσεις του νέου Νόμου. Πιστεύω ότι πήγαμε εξαιρετικά κατά την προετοιμασία μας και καταθέσαμε στο Υπουργείο υψηλού επιπέδου (από κάθε άποψη) προτάσεις. Θα μου επιτρέψετε, όμως παρεμπιπτόντως, να σας ενημερώσω ότι ως Πανεπιστήμιο είχαμε ήδη θεσπίσει και εφαρμόσει τις δικές μας εσωτερικές διαδικασίες ελέγχου για την ίδρυση νέων Προγραμμάτων Μεταπτυχιακών Σπουδών.

Στο ΑΠΘ θα λειτουργήσουν αυτό το ακαδημαϊκό έτος περίπου 140 νέα Μεταπτυχιακά Προγράμματα. Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να βρουν τις σχετικές πληροφορίες στις ιστοσελίδες μας. Πιστεύω ότι δεν θα έχουμε προβλήματα στη λειτουργία τους, ειδικά σε εκείνα που επανιδρύονται. Ως προβλήματα θα μπορούσα να αναφέρω την καθυστέρηση στην προκήρυξη ορισμένων προγραμμάτων, για τα οποία περιμένουμε ακόμη την έκδοση του ΦΕΚ ίδρυσης, τον λιγοστό χρόνο δημοσιοποίησης των νέων προγραμμάτων, ώστε η λειτουργία τους να γίνει γνωστή στους υποψηφίους, καθώς και την αυξημένη γραφειοκρατία που εισάγεται με το νέο νόμο. Αλλά είμαι βέβαιος ότι η συσσωρευμένη τεχνογνωσία του Τμήματος Σπουδών και η εμπειρία όλων των συναδέλφων καθηγητών θα φέρουν ένα ποιοτικό αποτέλεσμα αντάξιο των προσδοκιών των φοιτητών που επιλέγουν να σπουδάσουν στο Αριστοτέλειο.

Ερ.: Από 1η Ιουλίου 2018 οι ΕΛΚΕ των ΑΕΙ λειτουργούν με νέο θεσμικό πλαίσιο. Σταθερά ψηλά στην ατζέντα στις Συνόδους των Πρυτάνεων βρίσκονταν οι δυσκολίες προσαρμογής στο νέο πλαίσιο, με την επισήμανση γραφειοκρατικών εμποδίων, που δυσχέραιναν την ίδια την έρευνα στα Πανεπιστήμια. Έχουν επιλυθεί τα θέματα αυτά;

Απ.:Το νέο ασφυκτικό θεσμικό πλαίσιο λειτουργίας των ΕΛΚΕ δεν έχει αρχίσει ακόμη να εφαρμόζεται πλήρως γιατί πήραμε μια μικρή παράταση για να προσαρμόσουμε τα συστήματά μας. Ήδη όμως παρατηρούνται σημαντικές δυσλειτουργίες και καθυστερήσεις στην διεκπεραίωση της νέας γραφειοκρατίας. Δεν χωρά αμφιβολία πως το νέο θεσμικό πλαίσιο γεννά ακόμη περισσότερες δυσκολίες, τόσο για όσους λειτουργούν τα προγράμματά τους μέσω των ΕΛΚΕ, όσο και, κυρίως, για όσους επιθυμούν να συνεργαστούν με τα ΑΕΙ. Είναι καταστροφική πρακτική να δυσκολεύουμε την καθημερινότητα χιλιάδων ερευνητών, οι οποίοι θα έπρεπε να αφοσιώνονται στην έρευνα και την δημιουργία αντί να ταλαιπωρούνται σε ουρές αναμονής και ανούσιες διαδικασίες. Ως Πανεπιστήμιο, προσπαθούμε να αντιμετωπίσουμε την νέα κατάσταση με την καλύτερη δυνατή αξιοποίηση των νέων τεχνολογιών και πιο συγκεκριμένα με την αναβάθμιση του υφιστάμενου πληροφοριακού μας συστήματος. Ευτυχώς πρόκειται για δική μας ανάπτυξη, γεγονός που μας διευκολύνει σε πολλά επίπεδα, αλλά η όλη προσαρμογή απαιτεί πρόσθετους ανθρώπινους και οικονομικούς πόρους.

Ερ.: Ποια θα είναι η εικόνα του ΑΠΘ στην κοινωνία το 2018-19 μέσα από δράσεις και εκδηλώσεις που προγραμματίζει;

Απ.: Το άνοιγμα του Πανεπιστημίου στην πόλη και την κοινωνία αποτέλεσε έναν από τους προεξάρχοντες στόχους της Πρυτανείας μας και προς αυτόν τον σκοπό δουλέψαμε εντατικά. Η ανταπόκριση των μελών του Πανεπιστημίου και των φορέων της πόλης, αλλά ιδίως αυτή των ίδιων των συμπολιτών μας, υπήρξε όλα αυτά τα χρόνια συγκινητική. Το «ΑΠΘ την Κυριακή» και το «ΑΠΘ στην Πόλη», δύο προσπάθειες που ξεκίνησαν με δειλά βήματα για να φτάσουν μέσα σε ελάχιστο χρόνο να παγιωθούν, θα διεξαχθούν για ακόμη μία χρονιά. Παράλληλα, θα έχουμε και φέτος τις «Δευτέρες της Τέχνης στο ΑΠΘ» που αγαπήθηκαν ιδιαίτερα από τον κόσμο, όπως και την «εκτεταμένη» «Φοιτητική Εβδομάδα», αλλά δεν θα σταματήσουμε εκεί. Το Αριστοτέλειο έχει ήδη συνάψει σύμφωνα συνεργασίας με το Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος, το Μέγαρο Μουσικής και την Κρατική Ορχήστρα Θεσσαλονίκης. Όπως καταλαβαίνετε, οι εκδηλώσεις που έπονται θα είναι πολλές και ποικίλου ενδιαφέροντος και ασφαλώς δωρεάν για τους πολίτες της Θεσσαλονίκης.

Αλλά, κυρία Αβραμίδου, την εικόνα του ΑΠΘ στην κοινωνία, τη διαμορφώνετε κυρίως εσείς, δηλαδή τα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης. Μου προξενούν θλίψη τα δημοσιεύματα και τα ρεπορτάζ που προβάλλουν άνισα την προβληματική αντί της δημιουργικής πλευράς του ΑΠΘ, ζωγραφίζοντας έτσι μια στρεβλή εικόνα στην κοινωνία. Ζητούμε τη βοήθειά σας για να κρατήσουμε ψηλά το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο, εκεί που του πρέπει. Στο κάτω-κάτω, τα παιδιά σας, τα παιδιά μας, εκπαιδεύουμε.

Προσπαθούμε, μέσα από τον ρόλο μας ως δάσκαλοι, να δώσουμε στους φοιτητές μας όλα εκείνα τα εφόδια που απαιτούνται για την προσωπική τους ανέλιξη σε έναν κόσμο που τρέχει με αδυσώπητους ρυθμούς. Και ευελπιστούμε ότι, στην προσπάθειά μας να ενισχύσουμε την θετική εικόνα του Δημόσιου Πανεπιστημίου, αναδεικνύοντας τα επιτεύγματά του, θα έχουμε συμπαραστάτες και τα ΜΜΕ.

Ερ.: Εκλεχθήκατε με μότο την ανάγκη για ένα άριστο πανεπιστήμιο με εξωστρέφεια. Καθώς ξεκινά η τελευταία χρονιά της θητείας σας θα λέγατε πως πετύχατε τους σημαντικούς στόχους που είχατε θέσει; Ποια θεωρείτε τα κορυφαία 2-3 επιτεύγματά σας στην μέχρι τώρα πρυτανική σας θητεία; Η διοίκηση από τη θεωρία στην πράξη είχε δυσκολίες που δεν αναμένατε;

Απ.: Υπηρετήσαμε από την πρώτη μέρα με συνέπεια και επιμονή τους μεγάλους στόχους της αριστείας και της εξωστρέφειας. Στην περίοδο της πιο βαθιάς κρίσης, κρατήσαμε ψηλά το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο στις διεθνείς αξιολογήσεις και εξακολουθούμε να προσελκύουμε εξαιρετικούς φοιτητές και φοιτήτριες στα προγράμματα σπουδών μας. Κρατήσαμε όρθιο το ΑΠΘ και εξορθολογίσαμε τη λειτουργία του. Αυξήσαμε τις διεθνείς συνεργασίες του με Πανεπιστήμια, ερευνητικά κέντρα και εταιρείες σε όλο τον κόσμο. Ενισχύσαμε την προσφορά υπηρεσιών και τις συνέργειες με τον ιδιωτικό τομέα. Συμμετέχουμε και συνδιαμορφώνουμε την πολιτιστική ατζέντα της πόλης. Ιδρύσαμε νέα διεπιστημονικά Κέντρα, Γραφείο Μεταφοράς Τεχνολογίας και στηρίζουμε αρκετές επιχειρήσεις τεχνοβλαστούς του Πανεπιστημίου. Καταλαβαίνετε πως η εξωστρέφεια για εμάς δεν αποτελεί απλά στόχο, αλλά επίκεντρο της πολιτικής μας. Μόλις τους τελευταίους μήνες αναλάβαμε την προεδρία δύο δικτύων, αυτού των Πανεπιστημίων της Μαύρης Θάλασσας καθώς και της Ένωσης Πανεπιστημίων των Βαλκανικών χωρών.

Η Διοίκηση ενός μεγάλου και πολυσύνθετου οργανισμού, όπως το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο, δεν είναι εύκολη υπόθεση. Γίνεται ακόμη δυσκολότερη όταν συνδυάζεται με οικονομική καχεξία και συνεχείς μεταβολές στο θεσμικό πλαίσιο που σου αφαιρούν την δυνατότητα στρατηγικού σχεδιασμού. Παρ’ όλα αυτά, αν έχεις διάθεση, δύναμη, υπομονή, τη στήριξη και τη συνεργασία όλων των συναδέλφων και των συνεργατών, κάτι μπορείς να πετύχεις. Και πιστεύω ότι καταφέραμε αρκετά.

Ως Πρυτανικό σχήμα, συνεχίζουμε τον αγώνα για την ενδυνάμωση του ακαδημαϊκού ρόλου του ΑΠΘ, την ενίσχυση της επιστημονικής και ερευνητικής του συνεισφοράς και, κατ' επέκταση, την μετατροπή του από εθνικό σε διεθνές Πανεπιστήμιο με κύρος ανάλογο αυτού άλλων ευρωπαϊκών πανεπιστημίων.

ΦΩΤΟ: ΑΠΕ/ΜΠΕ

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr

ΤΗΝ ΚΥΡΙΑΚΗ 11 Ιαν 2026 | 11:24

Φωτιά σε διαμέρισμα στην Πατησίων: Μεγάλη επιχείρηση, αποκλείστηκαν δρόμοι

Στο σημείο επιχείρησαν 20 πυροσβέστες με 7 οχήματα, ενώ αστυνομικοί απέκλεισαν τους γύρω δρόμους.

ΤΙ ΑΝΑΦΕΡΕΙ Η ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΟΥ ΣΑΤΑ 11 Ιαν 2026 | 11:08
ΧΕΙΜΩΝΙΑΤΙΚΟ ΣΚΗΝΙΚΟ 11 Ιαν 2026 | 11:08

Χιόνια σε Ήπειρο και Αιτωλοακαρνανία: Στα λευκά το Ανατολικό Ζαγόρι, η ορεινή Ναυπακτία και το Μέτσοβο

Χειμωνιάτικο σκηνικό στην Ήπειρο με κατακόρυφη πτώση της θερμοκρασίας και έντονη χιονόπτωση στα ορεινά.

ΣΟΥΦΛΙ 11 Ιαν 2026 | 10:34

Λέξεις που χάθηκαν και 122 επαγγέλματα του περασμένου αιώνα

Στην καρδιά της οικονομικής και κοινωνικής ζωής του Σουφλίου βρίσκονταν δύο βασικοί κλάδοι

ΤΙ ΣΥΝΕΒΗ 11 Ιαν 2026 | 10:02

Φωτιά σε αποθήκες στο Κορωπί - Επιχειρούν 27 πυροσβέστες με 10 οχήματα [βίντεο]

Σύμφωνα με την πυροσβεστική, η φωτιά εκδηλώθηκε γύρω στις 7:00 σε αποθήκες επιχείρησης

ΠΡΟΓΝΩΣΗ 11 Ιαν 2026 | 06:11

Καιρός: Ψυχρή εισβολή με τσουχτερό κρύο και απότομη πτώση του υδράργυρου έως 10°C - Πού θα χιονίσει

Μεγάλη πτώση της θερμοκρασίας θα σημειωθεί από σήμερα Κυριακή σύμφωνα με τα τελευταία προγνωστικά δεδομένα

ΣΕ ΠΟΙΟΥΣ ΛΕΜΕ «ΧΡΟΝΙΑ ΠΟΛΛΑ» 11 Ιαν 2026 | 06:05

Εορτολόγιο: Ποιοι γιορτάζουν σήμερα Κυριακή 11 Ιανουαρίου

Ποιοι έχουν σήμερα σύμφωνα με το εορτολόγιο την ονομαστικη τους γιορτή

ΙΣΧΥΡΕΣ ΡΙΠΕΣ ΑΝΕΜΩΝ 10 Ιαν 2026 | 23:13
ΟΛΑ ΤΑ ΟΝΟΜΑΤΑ 10 Ιαν 2026 | 23:01

Έκτακτες Κρίσεις Ανωτάτων Αξιωματικών των Ενόπλων Δυνάμεων: Προαγωγές, αποστρατεύσεις και παραμονές

Όλα τα ονόματα των αξιωματικών που είτε προάγονται είτε αποστρατεύονται είτε διατηρούνται στη θέση που κατέχουν σήμερα.

ΠΟΙΑ ΗΤΑΝ 10 Ιαν 2026 | 22:18

Πέθανε η καθηγήτρια πολιτικής θεωρίας Ελένη Βαρίκα: Σημαντική θεωρητικός του φεμινισμού στην Ελλάδα

Την είδηση του θανάτου της Ελένης Βαρίκα έκανε γνωστή ο καθηγητής Αντώνης Λιάκος.

ΝΕΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ 10 Ιαν 2026 | 21:58

Δολοφονία 17χρονου στις Σέρρες: "Δεν είναι ένας ο δράστης" - Σιωπηλή διαμαρτυρία στα δικαστήρια

Ο δικηγόρος της οικογένειας του 17χρονου δίνει μία νέα διάσταση για τη δολοφονία, μιλώντας για παραπάνω από έναν δράστη που ενεπλάκη στον ξυλοδαρμό

ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗ ΝΕΩΝ ΔΕΔΟΜΕΝΩΝ 10 Ιαν 2026 | 21:05

Εξελίξεις στη Φοινικούντα: Οι αναζητήσεις στο ChatGPT "καίνε" τον ανιψιό - Ρωτούσε πώς σβήνουν αποτυπώματα από ύφασμα

Οι δύο νεαροί είχαν αρχικά κριθεί προσωρινά κρατούμενοι, ως φυσικός και ηθικός αυτουργός αντίστοιχα

ΤΡΑΥΜΑΤΙΣΤΗΚΕ 10 Ιαν 2026 | 20:44

Θεσσαλονίκη: Ατύχημα είχε 45χρονη σε εμπορικό κέντρο της πόλης όταν αποκολλήθηκε τμήμα οροφής καταστήματος [βίντεο]

Με ασθενοφόρο του ΕΚΑΒ μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο η 45χρονη - Το ατύχημα έγινε στον χώρο των εστιατορίων

Η ΕΞΕΛΙΞΗ ΤΩΝ ΚΑΙΡΙΚΩΝ ΣΥΝΘΗΚΩΝ 10 Ιαν 2026 | 19:39

Ισχυροί άνεμοι κατά τόπους 9 μποφόρ κρατούν δεμένα τα πλοία: Απαγορευτικό απόπλου σε βασικά λιμάνια

Οι επιβάτες που πρόκειται να ταξιδέψουν να ενημερώνονται πριν από την αναχώρησή τους

ΠΩΣ ΔΡΟΥΣΕ 10 Ιαν 2026 | 18:41

Αθήνα: Αδίστακτος δικηγόρος υποσχόταν λύσεις για τους πλειστηριασμούς και εξαπατούσε τους πελάτες του

Θύματά του άνθρωποι απελπισμένοι που κινδύνευαν να χάσουν τα πάντα

ΚΕΝΤΡΟ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ 10 Ιαν 2026 | 18:29

Πυροσβεστική: 103 κλήσεις λόγω ισχυρών ανέμων σε Πελοπόννησο, Δυτική και Στερεά Ελλάδα

Η Πυροσβεστική καλεί τους πολίτες να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί και να ακολουθούν τις οδηγίες των αρμόδιων αρχών.

ΤΗΣ ΕΛΑΣ 10 Ιαν 2026 | 18:20

Έφοδος στις φυλακές Κορυδαλλού: Εντοπίσθηκαν μαχαίρι, ναρκωτικά και κινητό τηλέφωνο

Συνελήφθησαν 4 έγκλειστοι, σε βάρος των οποίων σχηματίσθηκε δικογραφία

ΣΤΟ ΚΑΣΤΡΙ ΒΙΑΝΝΟΥ 10 Ιαν 2026 | 17:45

Κρήτη: Νεκρός κυνηγός που έπεσε σε χαράδρα - "Είναι χάλια και ο πατέρας του και η μητέρα του, δεν μιλιούνται"

Συγκλονισμένη η Βιάννος από τον τραγικό θάνατο του 25χρονου Στέλιου - Tο σημείο όπου βρέθηκε νεκρός

ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ 10 Ιαν 2026 | 17:21

Φοινικούντα: Ανατροπή στους ρόλους των 22χρονων - Το πρόσωπο που "πάτησε τη σκανδάλη"

Μετά τις συμπληρωματικές απολογίες των δύο 22χρονων θεωρείται εξαιρετικά πιθναό ότι θα κληθούν και άλλα πρόσωπα στα δικαστήρια της Καλαμάτας.

ΝΕΑ ΑΝΑΡΤΗΣΗ 10 Ιαν 2026 | 16:59

Καρυστιανού: Κουρελόχαρτο το Σύνταγμα της χώρας, καταργήστε το Άρθρο 86 - Επίθεση στο πολιτικό σύστημα για διαπλοκή

Στην ανάρτησή της, η Μαρία Καρυστιανού στηλιτεύει τη συμφωνία EU–Mercosur και εξαπολύει βολές κατά Δένδια

ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑΣ 10 Ιαν 2026 | 16:43

"Κάτω τα χέρια από τη Βενεζουέλα": Πορεία προς την αμερικανική πρεσβεία για την επέμβαση στο Καράκας

Με κεντρικό σύνθημα "Υπερασπιστείτε τη Γη του Μπολίβαρ", οι διαδηλωτές συγκεντρώθηκαν αρχικά στο Πάρκο Ελευθερίας

ΝΕΕΣ ΣΥΝΕΛΕΥΣΕΙΣ 10 Ιαν 2026 | 16:39

Αγρότες: "Ναι" στον διάλογο - "Όχι" στο συλλαλητήριο στην Αθήνα - Δύο επιτροπές με 35 άτομα για τη συνάντηση της Τρίτης

Τα τρακτέρ θα παραμείνουν στους δρόμους περιμένοντας το αποτέλεσμα της συνάντησης με την κυβέρνηση.

ΕΚΛΕΙΣΕ Η ΠΑΡΑΛΙΑΚΗ ΝΕΑΣ ΚΙΟΥ 10 Ιαν 2026 | 15:19

Η θάλασσα βγήκε έξω στο Ναύπλιο - Πρωτόγνωρη κατάσταση στην πόλη - Πλημμύρισαν δρόμοι, έπεσαν δέντρα [βίντεο]

Πτώσεις δέντρων από τους μανιασμένους ανέμους - Έκλεισε η παραλιακή Νέας Κίου - Μύλων

ΜΕ ΤΟΝ ΠΑΤΕΡΑ ΚΑΙ ΤΟΝ ΑΔΕΡΦΟ ΤΟΥ 10 Ιαν 2026 | 15:09

Θρήνος στο Ηράκλειο για τον 27χρονο Στέλιο: Πήγε για κυνήγι και έπεσε σε χαράδρα δεκάδων μέτρων

Εχασε τη ζωή του ένας 27χρονος στην περιοχή Καστρί της Βιάννου στο Ηράκλειο που έπεσε σε χαράδρα

Η ΠΡΟΓΝΩΣΗ ΤΟΥ ΚΑΙΡΟΥ 10 Ιαν 2026 | 14:44

Στο "ψυγείο" η χώρα με βουτιά 10 βαθμών Κελσίου από Κυριακή - 75% να χιονίσει στην Αττική, λέει ο Μαρουσάκης

Μεγάλη πτώση της θερμοκρασίας από την Κυριακή - Τα τελευταία δεδομένα για τον καιρό των επόμενων ημερών.

ΣΤΟ ΓΙΑΝΝΙΤΣΟΧΩΡΙ 10 Ιαν 2026 | 14:09

Απίστευτο: Η στιγμή που ανεμοστρόβιλος σήκωσε ΙΧ εν κινήσει στον αέρα στην Ηλεία [βίντεο]

Εικόνες που κόβουν την ανάσα καταγράφηκαν στην Ηλείας, όταν ανεμοστρόβιλος σήκωσε αυτοκίνητο εν κινήσει στον αέρα.

ΕΝΤΟΠΙΣΤΗΚΕ ΣΤΟ ΚΕΝΤΡΟ ΤΗΣ ΠΟΛΗΣ 10 Ιαν 2026 | 13:14

Φρίκη για 13χρονη που είχε εξαφανιστεί στη Θεσσαλονίκη: Την άρπαξε 24χρονος, τη βίαζε και της έδινε ναρκωτικά

Δύσκολες στιγμές έζησε ένα 13χρονο κορίτσι στα χέρια ενός 24χρονου στη Θεσσαλονίκη

ΣΕ ΠΛΗΡΗ ΕΞΕΛΙΞΗ 10 Ιαν 2026 | 13:04

Θεσσαλονίκη: Αρχισε η εντυπωσιακή κατεδάφιση της γέφυρας Πανοράματος - Πού έχει διακοπεί πλήρως η κυκλοφορία

Σε πλήρη εξέλιξη είναι από τις 08:00 το πρωί οι εργασίες κατεδάφισης της γέφυρας Πανοράματος, στη Θεσσαλονίκη, στο πλαίσιο των εργασιών για το FlyΟver.

ΤΙ ΕΞΕΤΑΖΟΥΝ ΟΙ ΑΡΧΕΣ 10 Ιαν 2026 | 12:22
ΣΤΗΝ ΕΚΠΟΜΠΗ ΤΟΥ 10 Ιαν 2026 | 11:21

Νίκος Μάνεσης για κηδεία Γιώργου Παπαδάκη: "Έχυναν κροκοδείλια δάκρυα" - Γιατί δεν πήγε στη Ριτσώνα

O Ν. Μάνεσης εξηγεί τον λόγο που δεν πήγε στην κηδεία του Γ. Παπαδάκη

ΥΠΟ ΜΕΡΙΚΟ ΕΛΕΓΧΟ 10 Ιαν 2026 | 11:03

Περιστέρι: Ηλικιωμένη εντοπίστηκε χωρίς τις αισθήσεις της σε φλεγόμενο διαμέρισμα

Η πυρκαγιά έχει τεθεί υπό μερικό έλεγχο και στο σημείο επιχειρούν 10 πυροσβέστες με 3 οχήματα

ΟΙ ΝΕΕΣ ΑΠΕΙΛΕΣ 10 Ιαν 2026 | 11:02

Κουνούπια και κλιματική αλλαγή: Πώς οι αλλαγές στις καιρικές συνθήκες ευνοούν την εξάπλωσή τους

Τα κουνούπια εμφανίζονται πλέον και σε μέρη που ήταν απαλλαγμένα απ’ αυτά

ΚΤΗΝΩΔΕΙΣ ΣΚΗΝΕΣ 10 Ιαν 2026 | 10:42

Πάτρα: Ο 29χρονος κλότσησε εννέα συνεχόμενες φορές τον 30χρονο πατέρα έξι παιδιών στο κεφάλι

Επί πέντε και πλέον ώρες οι τέσσερις συλληφθέντες προσπαθούσαν να πείσουν τον ανακριτή

ΟΚΤΩ ΜΠΟΦΟΡ 10 Ιαν 2026 | 10:25

Προβλήματα στις ακτοπλοϊκές μετακινήσεις: Απαγορευτικά και ματαιώσεις από τα μποφόρ σε πολλές θαλάσσιες περιοχές

Οι αρχές συνιστούν στους επιβάτες που πρόκειται να ταξιδέψουν να ενημερώνονται πριν

ΣΤΗ ΝΙΚΑΙΑ 10 Ιαν 2026 | 10:09

Η "κάθοδος" των αγροτών στην Αθήνα: Συνεδριάζουν για τη συνάντηση με Μητσοτάκη - "Πάμε με μικρό καλάθι"

Οι αγρότες αποφασίζουν για την αντιπροσωπεία και την ατζέντα σχετικά με την κρίσιμη συνάντηση με τον πρωθυπουργό

Η ΠΡΟΓΝΩΣΗ 10 Ιαν 2026 | 06:22

Καιρός: Ραγδαία επιδείνωση με καταιγίδες - Ψυχρή "εισβολή" από την Κυριακή, χιόνια και στην Αττική τη Δευτέρα

Ισχυρές καταιγίδες, θυελλώδεις νοτιάδες και χιόνια - Η πιο ψυχρή ημέρα της κακοκαιρίας αναμένεται η Δευτέρα

ΤΙ ΓΡΑΦΕΙ 10 Ιαν 2026 | 06:01

Εορτολόγιο: Τι αναφέρει σήμερα, Σάββατο 10 Ιανουαρίου

Το εορτολόγιο σήμερα Σάββατο, 10 Ιανουαρίου

ΤΙ ΑΝΑΦΕΡΕΙ Η ΠΡΟΓΝΩΣΗ 09 Ιαν 2026 | 23:20
ΘΑ ΠΑΕΙ ΣΤΟΝ ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΑ 09 Ιαν 2026 | 22:55

Θανάσιμος ξυλοδαρμός 31χρονου στην Πάτρα: Παρουσιάστηκε στην Ασφάλεια και έκτος κατηγορούμενος

Κατά τη διάρκεια της Παρασκευής 9/1 παρουσιάστηκε στην Ασφάλεια Πατρών και ένας 31χρονος, ο οποίος κατηγορείται για την ίδια υπόθεση

ΤΙ ΑΝΑΦΕΡΕΙ 09 Ιαν 2026 | 22:11

Ναύπακτος: Τι γράφει η πλαστή διαθήκη του 84χρονου - "Αν ο ανιψιός μου είναι αγνώμων, δεν θα πάρει τίποτα"

Οι δικαστικές Αρχές της Αιτωλοακαρνανίας θα καλέσουν για κατάθεση όσους αναφέρονται σε αυτή τη διαθήκη

ΤΟ ΣΑΒΒΑΤΟ ΟΙ ΑΠΟΦΑΣΕΙΣ 09 Ιαν 2026 | 21:42

Αγρότες: Στο τραπέζι η "κάθοδος" στην Αθήνα με τρακτέρ για τη συνάντηση με Μητσοτάκη

Ο τρόπος διεξαγωγής του συλλαλητηρίου θα αποφασιστεί στην Πανελλαδική Σύσκεψη - Ποιοι δρόμοι άνοιξαν, πού υπάρχουν ακόμη μπλόκα

ΔΕΙΤΕ ΑΝ ΚΕΡΔΙΣΑΤΕ 09 Ιαν 2026 | 21:28

Κλήρωση Eurojackpot 9/1/2026: Οι τυχεροί αριθμοί για τα 17 εκατ. ευρώ

Οι τυχεροί αριθμοί στην κλήρωση με αριθμό 192 της Τρίτης 6 Ιανουαρίου 2026 του Eurojackpot

09 Ιαν 2026 | 20:57

Hellenic Train: Ακινητοποιήθηκε στην Πάτρα τρένο με 21 επιβάτες

Στην αμαξοστοιχία επέβαιναν 21 επιβάτες

ΜΕΣΣΑΡΑ 09 Ιαν 2026 | 20:52

Ηράκλειο: "Ο πατέρας βίαζε και τις δύο αδερφές μου και η μητέρα μας τα ήξερε όλα" - Οσα καταγγέλλει ο αδερφός

Ο αδερφός κάνει ακόμα λόγο για σιωπή και συγκάλυψη, τονίζοντας ότι δέχεται πιέσεις και απειλές

ΑΝΤΙΔΡΑΣΕΙΣ 09 Ιαν 2026 | 20:32

Πάτρα: Προσπάθησαν να ξηλώσουν το καταγραφικό από τις κάμερες - Νέα στοιχεία για τη δολοφονία του 30χρονου

Μετά τις απολογίες τους, προφυλακιστέος κρίθηκε ο 26χρονος κατηγορούμενος ο οποίος φέρεται να έδωσε τα θανατηφόρα χτυπήματα

Η ΑΝΑΡΤΗΣΗ 09 Ιαν 2026 | 20:01
"ΤΟ ΠΕΡΙΜΕΝΑΜΕ ΠΩΣ ΚΑΙ ΠΩΣ" 09 Ιαν 2026 | 19:15

Το δημοτικό κολυμβητήριο στο Γουδή απέκτησε ξανά ζωή: Πόσο κοστίζει η μηνιαία συνδρομή

Ήδη από χθες, 8 Ιανουαρίου, πρώτη μέρα λειτουργίας, το κολυμβητήριο απέκτησε ξανά ζωή και άρχισε να γεμίζει από κολυμβήτριες και κολυμβητές.

ΣΤΗ ΛΑΡΙΣΑ 09 Ιαν 2026 | 19:05

Σκιαδαρέσης από τη δίκη για τα Τέμπη: Απογοητεύτηκε από όσα διαδραματίστηκαν - "Αυτό που είδα με συγκλόνισε"

Ο Γεράσιμος Σκιαδαρέσης έκανε λόγο για έλλειψη σεβασμού προς τους συγγενείς των θυμάτων στα Τέμπη

ΤΡΑΓΩΔΙΑ 09 Ιαν 2026 | 18:53

Εξαμίλια Κορινθίας: Εγκυος 15 ημερών η 17χρονη που σκοτώθηκε στο τροχαίο μαζί με τον 18χρονο σύντροφό της

Οι συγγενείς της ανήλικης ενημερώθηκαν για την εγκυμοσύνη κατά τη διάρκεια της ιατροδικαστικής εξέτασης της σορού της

ΚΡΗΤΗ 09 Ιαν 2026 | 18:51

Κακοποίηση στη Μεσσαρά: "Θέλουμε να μείνουμε με τον αδερφό μας" λένε οι δύο αδερφές - Αρνούνται να γυρίσουν στο σπίτι

Ελεύθερη με περιοριστικούς όρους αφέθηκε μετά την απολογία της η 42χρονη μητέρα

ΣΤΟ MEGA 09 Ιαν 2026 | 18:37

Καλπάκι: Σε απόγνωση οι ιδιοκτήτες της πτηνοτροφικής μονάδας με τα 40.000 νεκρά κοτόπουλα

"Ο θείος μου καταστράφηκε. Αν δεν γίνει κάτι από την κυβέρνηση, θα βάλω φωτιά το Καλπάκι", λέει απεγνωσμένος ο ανιψιός του ιδιοκτήτη

09 Ιαν 2026 | 18:16

Πάτρα: Ένας προσωρινά κρατούμενος και τρεις ελεύθεροι με περιοριστικούς όρους για τον θάνατο του 30χρονου σε μπαρ

Οι τέσσερις κατηγορούμενοι οδηγήθηκαν σήμερα το πρωί στο δικαστικό μέγαρο της Πάτρας, με την Αστυνομία να έχει λάβει αυξημένα μέτρα ασφαλείας

09 Ιαν 2026 | 18:11

Ηράκλειο: Ελεύθερη με περιοριστικούς όρους η 42χρονη μητέρα

Μαζί με τον 54χρονο σύζυγό της συνελήφθησαν για κακοποίηση σε βάρος δύο παιδιών τους

ΒΓΗΚΕ Η ΕΤΥΜΗΓΟΡΙΑ 09 Ιαν 2026 | 18:04

Σέρρες: Στη φυλακή οδηγείται ο 15χρονος που ξυλοκόπησε μέχρι θανάτου τον 17χρονο

Με τη σύμφωνη γνώμη ανακριτή και εισαγγελέα ο 15χρονος μεταφέρεται σε σωφρονιστικό κατάστημα ανήλικων

Η ΤΟΠΟΘΕΤΗΣΗ ΤΗΣ 09 Ιαν 2026 | 17:50

Καρυστιανού: Κυβέρνηση και αντιπολίτευση είναι μια γροθιά απέναντι σε έναν γονέα κι ένα κίνημα πολιτών

Η Μαρία Καρυστιανού τοποθετήθηκε για την εξέλιξη της δίκης των Τεμπών και το επερχόμενο κόμμα το οποίο έχει προαναγγείλει.

ΠΡΟΣΟΧΗ 09 Ιαν 2026 | 17:40

ΕΦΕΤ: Ανακαλείται γνωστή σοκολάτα - Περιέχει αλλεργιογόνο συστατικό

Ο ΕΦΕΤ καλεί τους καταναλωτές που είναι αλλεργικοί στα φουντούκια και έχουν προμηθευτεί τα συγκεκριμένα προϊόντα να μην τα καταναλώσουν.

ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΠΑΙΔΕΙΑΣ 09 Ιαν 2026 | 17:28

Ορκίστηκε ο νέος Μουφτής Διδυμοτείχου: "Ιστορική μέρα για την Ελληνική Πολιτεία και τη Μουσουλμανική Μειονότητα"

"Αποτελεί μια ιδιαίτερα σημαντική στιγμή για την Ελληνική Πολιτεία και τη μουσουλμανική μειονότητα της Θράκης", τόνισε η Σοφία Ζαχαράκη

ΣΤΟΝ ΑΝΤ1 09 Ιαν 2026 | 17:17

Χρήστος Πολίτης: Η κλονισμένη υγεία και το πρόβλημα στους πνεύμονες - "Εχω χάσει όλο μου τον μυϊκό ιστό"

Ο Χρήστος Πολίτης ζούσε τα τελευταία χρόνια αποτραβηγμένος, αρνούμενος οποιαδήποτε βοήθεια στο σπίτι που έμενε τα τελευταία χρόνια στη Νέα Σμύρνη

ΠΟΣΟ ΘΑ ΔΙΑΡΚΕΣΟΥΝ 09 Ιαν 2026 | 16:44

Χειμερινές εκπτώσεις: Πότε ξεκινούν και τι πρέπει να προσέξουν οι καταναλωτές

Η Ένωση Εργαζομένων Καταναλωτών Ελλάδας ενημερώνει το καταναλωτικό κοινό τι πρέπει να προσέξει ενόψει των χειμερινών εκπτώσεων

ΔΕΧΟΤΑΝ BULLYING 09 Ιαν 2026 | 16:37

Θάνατος 15χρονου στη Χαλκίδα: "Του γράφουν σε μηνύματα πού να πάει να πέσει", λένε η μητέρα και η αδελφή του

Δεχόταν bullying για την εμφάνισή του και το βάρος του, τον ταπείνωναν, λέει η οικογένειά του

Η ΑΝΑΡΤΗΣΗ 09 Ιαν 2026 | 16:35

Καλλιάνος για την κόντρα μετεωρολόγων: "Η Μετεωρολογία δεν είναι σκηνή για να διψάμε για χειροκρότημα"

Αβέβαιη η πρόγνωση για χιονόπτωση τις πρωινές ώρες της Δευτέρας σε χαμηλά υψόμετρα, αναφέρει ο Γιάννης Καλλιάνος

ΤΙ ΕΙΠΕ 09 Ιαν 2026 | 16:27

Γιώργος Παπαδάκης: Ο λόγος που δεν πήγε στην κηδεία του η Λίτσα Πατέρα - "Δεν πήγα στη Ριτσώνα λόγω..."

Η Λίτσα Πατέρα αποκάλυψε τον λόγο που δεν πήγε στην κηδεία του Γιώργου Παπαδάκη.

ΤΙ ΛΕΝΕ 09 Ιαν 2026 | 16:12

Μαρτυρίες φρίκης για την υπόθεση κακοποίησης στην Κρήτη: "Χτυπούσαν με ξύλα τη μεγάλη κόρη"

Τα αδέρφια του κατηγορούμενου δε θέλουν να εμπλακούν - Tη Δευτέρα η απολογία του πατέρα

ΜΕΧΡΙ ΘΑΝΑΤΟΥ 09 Ιαν 2026 | 16:03

Ξυλοδαρμός μέχρι θανάτου 30χρονου στην Πάτρα: Παραδόθηκε αυτός που έριχνε τις "καρεκλιές" στο θύμα

Ο 30χρονος έχασε τη ζωή του έπειτα από ξυλοδαρμό σε μπαρ στην Πάτρα

41 ΗΜΕΡΕΣ 09 Ιαν 2026 | 15:35
ΠΟΙΑ ΗΤΑΝ ΤΑ ΘΥΜΑΤΑ 09 Ιαν 2026 | 15:31

Τροχαίο στα Εξαμίλια: Πένθος για το νεαρό ζευγάρι που επέβαινε στο μοιραίο όχημα - Δεν είχαν δίπλωμα οδήγησης

Τα παιδιά που έχασαν τη ζωή τους ήταν ένα αγόρι και ένα κορίτσι, μόλις 17 και 18 ετών αντίστοιχα

"Η ΔΙΚΗ ΔΕΝ ΠΡΟΧΩΡΑΕΙ" 09 Ιαν 2026 | 14:31

Τραγωδία στα Τέμπη: Αίτημα των συγγενών των θυμάτων για μεταφορά της κύριας δίκης στη Θεσσαλονίκη

Πλήθος κόσμου έξω από το δικαστικό μέγαρο Λάρισας γαι τη δίκη σχετικά με το χαμένο βιντεοληπτικό υλικό από τον Εμπορευματικό Σταθμό Θεσσαλονίκης - "Η δίκη δεν προχωράει" τονίζει ο Π. Ρούτσι

«ΠΑΓΩΣΕ» Η ΗΠΕΙΡΟΣ 09 Ιαν 2026 | 14:22

Ντύθηκαν στα ''λευκά'' τα Γιάννενα: Χιονίζει στο κέντρο της πόλης, στους -3 η θερμοκρασία [βίντεο]

Εικόνες που κυκλοφορούν στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης δείχνουν την πόλη σε χειμωνιάτικο ρυθμό, χωρίς μέχρι στιγμής να έχουν αναφερθεί προβλήματα.

09 Ιαν 2026 | 14:07

Σέρρες: Απολογείται ο 16χρονος για την ανθρωποκτονία του 17χρονου – Συγκέντρωση πολιτών έξω από τα Δικαστήρια

Συγγενείς και φίλοι του άτυχου 17χρονου έχουν συγκεντρωθεί ειρηνικά έξω από τα δικαστήρια στις Σέρρες όπου απολογείται ο 16χρονος που τον ξυλοκόπησε

ΑΓΡΟΤΙΚΕΣ ΚΙΝΗΤΟΠΟΙΗΣΕΙΣ 09 Ιαν 2026 | 13:35

Δικογραφία για το περιστατικό με τα τρακτέρ στη Νεμέα - Μπήκαν ξαφνικά στην εθνική οδό [βίντεο]

Τα βασικά πρόσωπα που συμμετείχαν έχουν ταυτοποιηθεί και η σχετική διαδικασία βρίσκεται σε εξέλιξη, τόνισε η εκπρόσωπος της ΕΛ.ΑΣ. Κωνσταντία Δημογλίδου

ΜΕΣΑΡΑ 09 Ιαν 2026 | 13:32

Ηράκλειο: "Είχα ακούσει ότι την μεγάλη κοπέλα την είχε ξυλοκοπήσει πολλές φορές", αποκάλυψε ο αδελφός του 54χρονου

"Δεν πήγα στην αστυνομία γιατί δεν ήθελα καμία σχέση", δήλωσε - Ο 54χρονος πατέρας κατηγορείται για βιασμό και κακοποίηση των δύο παιδιών του - Σήμερα οι απολογίες.

ΣΤΗΝ ΒΡΟΝΤΟΥ 09 Ιαν 2026 | 13:14

Πιερία: Αυτοκτόνησε κτηνοτρόφος που έχασε το κοπάδι του λόγω ευλογιάς – "Το πήρε κατάκαρδα", λέει ο αδελφός του

"Ήταν πολύ δεμένος με τα πρόβατα. Αυτοί που μας κυβερνούν φταίνε… καταστρέφονται οικογένειες", δήλωσε ο αδελφός του 52χρονου που έβαλε τέλος στη ζωή του.

ΑΝΑΓΝΩΡΙΣΤΗΚΕ ΑΠΟ ΤΑ ΡΟΥΧΑ 09 Ιαν 2026 | 12:59

Σάμος: Εντοπίστηκε σορός 7χρονης από το Σουδάν - Στην παραλία "Ψιλή Άμμος"

Η εξαφάνισή της 7χρονης δηλώθηκε από τη μητέρα της στις 25/12 στη Λέρο. Τότε η ανήλικη έπεσε στη θάλασσα από βάρκα που έπλεε κοντά στο Φαρμακονήσι.

ΤΡΑΥΜΑΤΙΣΜΟΣ ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΟΥ 09 Ιαν 2026 | 12:49

Θεσσαλονίκη: 23χρονος κρατούμενος χτύπησε αστυνομικό και τον έστειλε στο νοσοκομείο

Ο 23χρονος κρατούμενος γρονθοκόπησε τον 51 ετών αστυνομικό, με αποτέλεσμα ο τελευταίος να πέσει στο έδαφος και να χάσει τις αισθήσεις του.

"ΕΦΥΓΕ" ΣΤΑ 83 ΤΟΥ 09 Ιαν 2026 | 12:29

Τραγικό: Ο Χρήστος Πολίτης πέθανε τη Δευτέρα και τον βρήκε μια μέρα μετά ο αδελφός του στο διαμέρισμά του

Σύμφωνα με τις πληροφορίες, ο Χρήστος Πολίτης πέθανε τη Δευτέρα εντελώς μόνος, μέσα στο διαμέρισμά του στη Νέα Σμύρνη.

ΗΡΩΙΚΗ ΜΕΤΑΦΟΡΑ 09 Ιαν 2026 | 12:25

Σκιάθος: Βίντεο από τη μάχη με τα κύματα για τη διακομιδή 3χρονου στο νοσοκομείο του Βόλου

Τη θαλάσσια μεταφορά του 3χρονου από τη Σκιάθο ανέλαβε ο καπετάνιος του σκάφους–τράτας "Ζαχαρένια", Δημήτρης Διολέττας, παρά τις δυσμενείς καιρικές συνθήκες

ΕΘΝΙΚΟΣ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΣ ΦΑΡΜΑΚΩΝ 09 Ιαν 2026 | 12:13

Ο ΕΟΦ προειδοποιεί για φάρμακο για τις αρθρώσεις που διακινείται παράνομα στην Ελλάδα

Το σκεύασμα αυτό δεν είναι εγκεκριμένο φαρμακευτικό προϊόν, ως εκ τούτου δεν έχει αξιολογηθεί για την ασφάλεια και την αποτελεσματικότητά του, αναφέρει ο ΕΟΦ.

ΕΓΚΛΩΒΙΣΜΕΝΑ ΤΑ ΦΟΡΤΗΓΑ 09 Ιαν 2026 | 12:09

Λαμία: Ένα απέραντο πάρκινγκ για φορτηγά η είσοδος της πόλης λόγω του μπλόκου στον Μπράλο [εικόνες - βίντεο]

Όσο διαρκεί το μπλόκο στον συγκεκριμένο κόμβο και στους παραδρόμους, τα βαρέα οχήματα που κινούνται στο ρεύμα προς Αθήνα, οδηγούνται σε σταθμούς εξυπηρέτησης αυτοκινήτων.

ΣΠΑΝΙΕΣ ΕΙΚΟΝΕΣ 09 Ιαν 2026 | 11:34

Κάλυμνος: Φάλαινα εμφανίστηκε στον κόλπο των Αργινώντων [βίντεο]

Παρότι οι εμφανίσεις φαλαινών στην περιοχή δεν είναι συχνές, τα τελευταία χρόνια έχουν καταγραφεί μεμονωμένα περιστατικά σε διάφορα σημεία των ελληνικών θαλασσών.

ΕΧΕΙ ΧΑΣΕΙ ΤΗ ΣΥΖΥΓΟ ΤΟΥ 09 Ιαν 2026 | 11:24

Κωνσταντινίδης: "Η Καρυστιανού καπηλεύεται τα Τέμπη - Είναι μυστικοπαθής", λέει το ιδρυτικό μέλος του συλλόγου συγγενών

Πυρά κατά της Μαρίας Καρυστιανού, την οποία κατηγόρησε ότι "καπηλεύεται την ιστορία των Τεμπών", εξαπέλυσε ο Χρήστος Κωνσταντινίδης, ο οποίος ήταν από τα ιδρυτικά μέλη του συλλόγου των συγγενών.

ΔΕΙΤΕ ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ 09 Ιαν 2026 | 11:10
ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΤΩΝ ΜΟΝΙΜΩΝ ΑΝΤΙΠΡΟΣΩΠΩΝ 09 Ιαν 2026 | 10:36

Η ΕΕ εγκρίνει σήμερα τη συμφωνία της Mercosur - Ηχηρή διαφωνία της Γαλλίας

Η συμφωνία πρέπει να εγκριθεί από τουλάχιστον 15 από τα 27 κράτη μέλη της ΕΕ που αντιπροσωπεύουν το 65% του πληθυσμού της.

ΕΦΙΑΛΤΗΣ ΓΙΑ 23ΧΡΟΝΗ 09 Ιαν 2026 | 10:20

Θεσσαλονίκη: Συνελήφθη 27χρονος μετά από καταγγελία πρώην συντρόφου του - Τη βίαζε και την απειλούσε με revenge porn

Ο 27χρονος φέρεται ακόμη να την απειλούσε, ενώ έφτασε σε σημείο να την κρατήσει αιχμάλωτη μέσα στο σπίτι του.

ΚΑΙΡΟΣ 09 Ιαν 2026 | 10:19

Επιμένει ο Μαρουσάκης για τις "πολικές φωτοβολίδες" παρά τα καρφιά Κολυδά - Τσατραφύλλια: "Εχω μάθει να κοιτάω..."

Ο μετεωρολόγος Κλέαρχος Μαρουσάκης, επέμεινε σήμερα στις προβλέψεις του για χιόνια, παρά τις αντιδράσεις και τα "καρφιά" από τους συναδέλφους του.

Η ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΤΗΣ BAYER 09 Ιαν 2026 | 09:59

Τέμπη: Κατατέθηκαν οι αγωγές συγγενών κατά της Bayer και της Siemens στη Γερμανία - Ζητούν 80 εκατ. ευρώ

Η αποζημίωση που ζητεί η οικογένεια του 23χρονου θύματος στα Τέμπη, Άγγελου Τηλκερίδη είναι 80 εκατομμύρια ευρώ.

ΑΠΟΛΟΓΕΙΤΑΙ ΣΗΜΕΡΑ 09 Ιαν 2026 | 09:56

Σέρρες: Στην ανακρίτρια ο 16χρονος για τον θανάσιμο ξυλοδαρμό του 17χρονου - "Ζητάω συγχώρεση αν έφυγε από τα χέρια μου"

"Άμα όντως έφυγε από τα χέρια μου, ζητάω ένα μεγάλο συγνώμη. Δεν είναι η φυλακή. Είναι οι τύψεις στο κεφάλι μου", είπε ο 16χρονος από τα κρατητήρια.

ΚΡΗΤΗ 09 Ιαν 2026 | 09:30

Ηράκλειο: Απολογούνται οι γονείς για τον βιασμό και την κακοποίηση των παιδιών τους - Είχε γίνει έρευνα στην οικογένεια

Είχε γίνει κοινωνική έρευνα στην οικογένεια με αφορμή ένα περιστατικό βίας στη μικρότερη κόρη από τον πατέρα.

ΜΠΛΟΚΑ ΑΓΡΟΤΩΝ 09 Ιαν 2026 | 09:12

Αγροτικά μπλόκα: Πού παραμένουν τα τρακτέρ - Αποσύρονται από τους παραδρόμους - "Κίνηση καλής θέλησης"

Οι αγρότες προετοιμάζονται για τη συνάντησή τους με τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη την ερχόμενη Τρίτη στο Μέγαρο Μαξίμου.

ΣΟΒΑΡΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ 09 Ιαν 2026 | 08:46

Φθιώτιδα: Πτώσεις δέντρων και ζημιές από τους θυελλώδεις ανέμους - Πού χρειάζονται αλυσίδες στην Ευρυτανία λόγω χιονιού

Πτώσεις σε κολώνες καταγράφηκαν και μέσα στη Λαμία, αλλά και σε χωριά της ευρύτερης περιοχής, με τα συνεργεία του ΔΕΔΔΗΕ να βρίσκονται σε διαρκή κινητοποίηση.

ΣΥΝΕΛΗΦΘΗΣΑΝ ΚΑΙ ΓΟΝΕΙΣ 09 Ιαν 2026 | 08:35

Αγ. Παντελεήμονας: Συνελήφθησαν 4 ανήλικες για ξυλοδαρμό 15χρονης - Είχε εκδορές και μώλωπες

Μαζί με τις ανήλικες, που συνελήφθησαν για επικίνδυνη σωματική βλάβη, συνελήφθησαν και οι γονείς τους για παραμέληση εποπτείας ανηλίκων.

ΣΚΛΗΡΗ ΑΝΑΡΤΗΣΗ 09 Ιαν 2026 | 08:06

Επίθεση Πλακιά σε Αρβανίτη: Πήγες με την Καρυστιανού για να μαζέψεις ψήφους, δεν πήγες για τα Τέμπη

Επίθεση στον ευρωβουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ, Κώστα Αρβανίτη, εξαπέλυσε ο Νίκος Πλακιάς, με αφορμή ένα σχόλιο του ευρωβουλευτη για τη Μαρία Καρυστιανού.

ΛΟΓΩ ΑΝΕΜΩΝ 09 Ιαν 2026 | 07:53

Κανονικά τα δρομολόγια των πλοίων - Παραμένουν τα προβλήματα στον Αργοσαρωνικό

Κανονικά εκτελούνται τα δρομολόγια των πλοίων από τα λιμάνια της χώρας, καθώς αναμένεται σταδιακή βελτίωση των καιρικών συνθηκών.

ΒΙΝΤΕΟ 09 Ιαν 2026 | 07:29

Πάτρα: Σοκάρουν οι εικόνες από τον θανάσιμο ξυλοδαρμό του 30χρονου στο μπαρ - Εχουν συλληφθεί 4 άτομα

Το βίντεο από την άγρια επίθεση που οδήγησε στο θάνατο του 30χρονου Κώστα σε κέντρο διασκέδασης της Πάτρας στις 4 Γενάρη, προκαλεί αποτροπιασμό.

ΠΡΟΓΝΩΣΗ ΚΑΙΡΟΥ 09 Ιαν 2026 | 07:13

Πτώση θερμοκρασίας με βροχές για σήμερα - Νέα επιδείνωση από το Σάββατο - Διαφωνία μετεωρολόγων για τα χιόνια

Νέα επιδείνωση του καιρού αναμένεται από το Σάββατο, με την επιστροφή της κακοκαιρίας - Διαφωνία των μετεωρολόγων για το αν και πότε θα χιονίσει.

ΤΑ ΞΗΜΕΡΩΜΑΤΑ 09 Ιαν 2026 | 06:54

Νέα Σμύρνη: Σοβαρό τροχαίο στις γραμμές του Τραμ - Διαλύθηκε το ΙΧ, 2 τραυματίες [βιντεο]

Δύο ΙΧ αυτοκίνητα συγκρούστηκαν κάτω από αδιευκρίνιστες μέχρι στιγμής συνθήκες με αποτέλεσμα τον εγκλωβισμό δύο ατόμων.

ΔΕΙΤΕ 09 Ιαν 2026 | 06:07
ΣΤΑΔΙΑΚΗ ΑΠΟΚΛΙΜΑΚΩΣΗ 08 Ιαν 2026 | 23:41

"Παγώνουν" οι αποκλεισμοί ενόψει της συνάντησης με Μητσοτάκη: Παραμένουν στα μπλόκα οι αγρότες, ανοικτοί οι δρόμοι

Το Σάββατο 10/1, στην πανελλαδική σύσκεψη, θα οριστεί η επιτροπή για τη συνάντηση με τον Κυριάκο Μητσοτάκη στο Μέγαρο Μαξίμου