Follow us

Πρύτανης ΑΠΘ για ομηρία καθηγήτριας: Θα εφαρμόσουμε τον νόμο για να εξαλειφθούν τα τελευταία ίχνη τραμπουκισμού

Για το περιστατικό με την ομηρία καθηγήτριας του τμήματος Ψυχολογίας του ΑΠΘ από φοιτητές, επειδή έκοψε πολλούς στο μάθημά της, μίλησε ο πρύτανης Νίκος Παπαϊωάννου.

THETOC TEAM
ΓΡΑΦΕΙ: THETOC TEAM
ΠΑΠΑΙΩΑΝΝΟΥ

Για το περιστατικό με την ομηρία καθηγήτριας του τμήματος Ψυχολογίας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης από φοιτητές, επειδή έκοψε πολλούς στο μάθημά της, μίλησε ο πρύτανης Νίκος Παπαϊωάννου, κάνοντας λόγο για τραμπουκισμό.

"Κόπηκε ένας αριθμός φοιτητών και αποφάσισε αυτή η μειοψηφία με τραμπούκικες λογικές να πάει στο γραφείο της καθηγήτριας Ψυχολογίας και να της επιβάλει την αναβαθμολόγηση των γραπτών" περιγράφει ο κ. Παπαϊωάννου. "Ήταν ένα γεγονός πραγματικά αηδιαστικό, ένα γεγονός έξω από κάθε λογική", τόνισε μιλώντας στην ΕΡΤ.

"Όντως μία συνάδελφος από το τμήμα Ψυχολογίας καθ' όλα αγαπητή, πολύ σωστή συνάδελφος, ακαδημαϊκά και ερευνητικά, αποφάσισε να κάνει τη δουλειά της. Ποια είναι η δουλειά της; μετά το τέλος της των μαθημάτων στις εξετάσεις, να βάλει τα θέματά της και να βαθμολογήσει τα γραπτά όπως αυτή νομίζει με βάση την ακαδημαϊκή της ελευθερία Κόπηκε ένας αριθμός φοιτητών και αποφάσισε λοιπόν αυτή η μειοψηφία με τραμπούκικες λογικές να πάνε να της επιβάλουν την αναβαθμολόγηση των γραπτών. Προφανώς και δεν το έκανε".

Όπως υπογράμμισε "προφανώς έχει και τη στήριξη του τμήματος της, αλλά όλα αυτά δείχνουν αυτές τις άρρωστες νοοτροπίες δεκαετιών, που μερικές φορές οδηγούμαστε σε αυτές τις καταστάσεις. και νομίζω ολοκληρώνεται. Αυτές οι τραμπούκικες λογικές που έχουν τις ρίζες τους δεκαετίες πριν, έχουν εμφυσήσει το φόβο στους συναδέλφους οι οποίοι λειτουργούν".

Και προειδοποίησε: Πρέπει να ξέρουν πως ο νόμος 4957/22 που ψηφίστηκε μας έχει δώσει τη δυνατότητα να παρέμβουμε και θα το κάνουμε. Γιατί δεν είναι μόνο να αναγνωρίζουμε τέτοιες τραμπούκικες λογικές. Δεν είναι μόνο να συμπαραστεκόμαστε. Εμείς στο Αριστοτέλειο θα εφαρμόσουμε το νόμο. Υπάρχει νόμος για πειθαρχικές διαδικασίες σε τέτοιου είδους αντιδημοκρατικές και τραμπούκικες, λογικές.

"Η καθηγήτρια είναι σε πολύ δύσκολη ψυχολογική κατάσταση", ανέφερε.

Για τα γεγονός ότι στο ΑΠΘ τέτοια περιστατικά δεν είναι μεμονωμένα, ανέφερε ότι "όλες οι πράξεις που έχουν ως στόχο τη ρήξη με αυτές τις τραμπούκικες λογικές του παρελθόντος, χρειάζονται μεγάλες ψυχικές αντοχές για να μπορέσεις να τις αντιμετωπίσεις. Σε ό, τι με αφορά, είμαι απαρέγκλιτα δοσμένος σε αυτή τη μάχη. Έχουμε κερδίσει τη μάχη. Από κει και πέρα, κάποιες επιμέρους μικρές τέτοιες αντιδημοκρατικές ενέργειες δεν με ακουμπάνε και νομίζω εν κατακλείδι, για να μπορέσουμε να τις εξαλείψουμε πρέπει να στηριζόμαστε στο νόμο. Στηριζόμενοι στο νόμο, προχωράμε και θα εξαλειφθούν και αυτά τα τελευταία ίχνη".

Διαβάστε Επίσης

Ωστόσο διευκρίνισε πως "κάθε δημοκρατική διαμαρτυρία η οποία σέβεται τους όρους του διαλόγου, είναι καλοδεχούμενη με όποιο αίτημα".

Όσο σε τι προτίθενται να προχωρήσουν στο Αριστοτέλειο υπογράμμισε "Από το καλοκαίρι έχουμε τα μέσα εκείνα πια που μας παρέχει η Πολιτεία με το νόμο 4957/22. Υπάρχουν τρία συγκεκριμένα άρθρα το 197 που μιλάει για τα είδη των ποινικών αδικημάτων των φοιτητών, το 198 για το ποιές είναι οι ποινές και το άρθρο 199 που καθορίζει ποια είναι τα όργανα. Ο Πρόεδρος του Τμήματος, στη συνέχεια ο Κοσμήτορας Μονοκομματικής Σχολής και και το κεντρικό Πειθαρχικό των φοιτητών. Έχει ξεκινήσει τη διαδικασία να επιληφθεί και να δούμε ακριβώς να μας πει η καθηγήτρια, γενικά τα όργανα του τμήματος ποιοι είναι και θα το προχωρήσουμε μέχρι τέλους".

Όταν ρωτήθηκε κατά πόσο θα έχει η καθηγήτρια το ψυχικό σθένος να δώσει ονόματα φοιτητών σημείωσε πως " η φοβία πολλές φορές λειτουργεί ως ανθρώπινη άμυνα" ωστόσο σε ό,τι τον αφορά "Θα προσπαθήσω με την πειθώ, με το να καταλάβουμε όλοι ότι έχουμε το νόμο στα χέρια μας, και νομίζω θα καταλήξουμε κάπου. Θα δείξουμε πλέον ότι δεν είμαστε μόνον στο να διαπιστώνουμε. Δεν είμαστε μόνο στο να υποστηρίζουμε. Είμαστε και να κάνουμε. Γιατί αν κάνουμε μία φορά, όπως έχουμε κάνει τα τελευταία χρόνια και έχω υποστεί αυτά που έχω υποστεί σε προσωπικό επίπεδο, νομίζω ένα βήμα ακόμα είναι να συμβεί αυτό και να εξαλειφθούν και τα τελευταία ίχνη".

Σε τεχνικό πρόβλημα την περασμένη Κυριακή με διαρροή νερού από καλοριφέρ του τετάρτου ορόφου που επειδή είχε μεγάλη πίεση και προφανώς ήταν Κυριακή και έτρεχε πολλές ώρες, φτάσανε τα νερά μέχρι τον πρώτο όροφο, απέδωσε την κατάρρευση οροφής από γυψοσανίδα στην οδοντιατρική σχολή. Το πρόβλημα όπως είπε αποκαταστάθηκε την αμέσως επόμενη ημέρα. Από τις τρεις κλινικές στη μία μόνο εκκρεμουν κάποιες ηλεκτρολογικές εργασίες" όπως είπε.

Πρύτανης ΑΠΘ για ομηρία  καθηγήτριας: Θα εφαρμόσουμε τον νόμο για να εξαλειφθούν τα τελευταία ίχνη τραμπουκισμού - εικόνα 2

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr

ΤΙ ΒΡΕΘΗΚΕ ΜΕΣΑ 15 Μαϊ 2024 | 07:41

Ρόπαλα και κράνη στην κατάληψη της Νομικής: "Εισαγόμενοι" 13 συλληφθέντες, αγνώστου ταυτότητας φοιτητές οι "εγχώριοι" 15

Μόλις 15 από τους συνολικά 28 συλληφθέντες από την κατάληψη της Νομική δήλωσαν φοιτητές. Ανάμεσά τους υπήρχαν άτομα από Ιταλία, Γαλλία, Αγγλία, Γερμανία και Ισπανία.

ΕΠΕΜΒΑΣΗ ΤΗΣ ΕΛ.ΑΣ. 14 Μαϊ 2024 | 11:45

Η αστυνομία εκκένωσε την κατάληψη της Νομικής υπέρ της Παλαιστίνης – 27 προσαγωγές [εικόνες - βίντεο]

Επιχείρηση εκκένωσης της κατάληψης της Νομικής Σχολής του ΕΚΠΑ, παρουσία ισχυρών αστυνομικών δυνάμεων, πραγματοποιήθηκε το πρωί της Τρίτης.

ΤΟ ΒΡΑΔΥ ΤΗΣ ΔΕΥΤΕΡΑΣ 14 Μαϊ 2024 | 07:27

Κατάληψη στη Νομική Αθηνών για την Παλαιστίνη - Ολονύκτια συγκέντρωση των φοιτητών στα Προπύλαια [εικόνες - βίντεο]

Σε κατάληψη της Νομικής Σχολής Αθηνών προχώρησαν το βράδυ της Δευτέρας φοιτητικά σχήματα ως ένδειξη αλληλεγγύης στον Παλαιστινιακό λαό, ενώ ολονύχτια ήταν η διαμαρτυρία τους στα Προπύλαια.

ΣΤΑ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΑ 08 Μαϊ 2024 | 13:22

Αλυσιδωτή εξάπλωση των φοιτητικών κινητοποιήσεων υπέρ των Παλαιστινίων: Μετά τις ΗΠΑ και σε Παρίσι, Άμστερνταμ, Βερολίνο

Φοιτητές διαδηλώνουν υπέρ των Παλαιστινίων ζητώντας από τις διοικήσεις των πανεπιστημίων τους να διακόψουν τις συνεργασίες με εταιρείες και φορείς ισραηλινών συμφερόντων.

ΜΕΣΑΝΑΤΟΛΙΚΟ 05 Μαϊ 2024 | 08:18

Γάζα: Το φοιτητικό κίνημα εξαπλώνεται σε όλο τον κόσμο - Από τις αμερικανικές πανεπιστημιουπόλεις έως την Αυστραλία

Το φοιτητικό κίνημα κατά του πολέμου στη Λωρίδα της Γάζας έχει εξαπλωθεί στο Παρίσι, στη Λοζάνη, στο Βερολίνο, στο Μόντρεαλ, στο Μεξικό, ως ακόμη και στο Σίδνεϊ.

ΣΤΟ ΔΟΥΒΛΙΝΟ 04 Μαϊ 2024 | 17:39

Φιλοπαλαιστινιακές διαδηλώσεις και στο κορυφαίο πανεπιστήμιο Τρίνιτι της Ιρλανδίας: Τσουχτερό πρόστιμο επιβλήθηκε στους φοιτητές

Η διοίκηση του ιστορικού ανώτατου εκπαιδευτικού ιδρύματος επέβαλε πρόστιμο στους φοιτητές επειδή το πανεπιστήμιο είχε απώλειες εσόδων εξαιτίας διάφορων κινητοποιήσεων

ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΟΣ ΚΛΟΙΟΣ 02 Μαϊ 2024 | 14:25

Πεδίο μάχης το φημισμένο Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια: Αγριες συγκρούσεις με τους φιλοπαλαιστίνιους φοιτητές [Βίντεο]

Έφοδος της αστυνομίας στην πανεπιστημιούπολη του UCLA για να διαλύσει τις καταλήψεις των φοιτητών που διαδηλώνουν υπέρ των Παλαιστινίων.

01 Μαϊ 2024 | 04:58

ΗΠΑ: Η αστυνομία εκκένωσε την κατάληψη στο πανεπιστήμιο Κολούμπια - Δεκάδες συλλήψεις φοιτητών [εικόνες]

Η αστυνομία της Νέας Υόρκης επενέβη το βράδυ της Τρίτης, στην πανεπιστημιούπολη του Κολούμπια, όπου διαδηλωτές υπέρ των Παλαιστινίων είχαν κλειστεί στο κτίριο. Δεκάδες συλλήψεις.

ΕΞΑΠΛΩΝΟΝΤΑΙ ΟΙ ΚΙΝΗΤΟΠΟΙΗΣΕΙΣ 29 Απρ 2024 | 19:52

Σορβόνη όπως Κολούμπια: "Γάζα, Γάζα, είμαστε μαζί σου" φώναζαν οι φοιτητές - Άμεση αστυνομική επέμβαση για να μη γίνει κατάληψη

Και στη Σορβόνη εξαπλώθηκε η επαναστατική σπίθα που πυροδότησε τις φοιτητικές κινητοποιήσεις στις ΗΠΑ.

ΚΑΤΑΛΗΨΕΩΝ ΣΥΝΕΧΕΙΑ 27 Απρ 2024 | 19:18

ΗΠΑ: Περισσότερες από 100 προσαγωγές στην πανεπιστημιούπολη του Northeastern University

Συνεχίζονται οι διαδηλώσεις στα μεγαλύτερα πανεπιστήμια των ΗΠΑ.

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ 27 Μαϊ 2024 | 12:33

Από τη Χαλκιδική ξεκίνησαν οι έλεγχοι στις παραλίες με drones: Αυστηρές ποινές για παραβάσεις [εικόνες]

Οι πρώτες πτήσεις drones πραγματοποιήθηκαν την Κυριακή στις παραλίες "Πευκοχώρι" και "Πολύχρονο" στην περιοχή της Χαλκιδικής.

ΕΚΣΤΡΑΤΕΙΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ 27 Μαϊ 2024 | 11:46

Νέα σειρά podcasts από τη Novartis Hellas: "Η φωνή των ασθενών με πολλαπλή σκλήρυνση"

Στα επεισόδια της σειράς, ο Πυγμαλίων Δαδακαρίδης συνομιλεί με ανθρώπους που πάσχουν από πολλαπλή σκλήρυνση.

ΣΤΟ ΠΑΡΚΟ «ΑΛΤΙΝΑΛΜΑΖΗ» 27 Μαϊ 2024 | 11:29

Αλεξανδρούπολη: Βίαιη συμπλοκή 11 νεαρών σε πάρκο της πόλης - Δύο τραυματίες, εννέα συλλήψεις

Ο ένας εκ των τραυματιών νοσηλεύεται στη νευροχειρουργική κλινική καθώς φαίνεται να δέχθηκε χτυπήματα στο κεφάλι.