Follow us

Πρύτανης ΑΠΘ για ομηρία καθηγήτριας: Θα εφαρμόσουμε τον νόμο για να εξαλειφθούν τα τελευταία ίχνη τραμπουκισμού

Για το περιστατικό με την ομηρία καθηγήτριας του τμήματος Ψυχολογίας του ΑΠΘ από φοιτητές, επειδή έκοψε πολλούς στο μάθημά της, μίλησε ο πρύτανης Νίκος Παπαϊωάννου.

THETOC TEAM
ΓΡΑΦΕΙ: THETOC TEAM
ΠΑΠΑΙΩΑΝΝΟΥ

Για το περιστατικό με την ομηρία καθηγήτριας του τμήματος Ψυχολογίας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης από φοιτητές, επειδή έκοψε πολλούς στο μάθημά της, μίλησε ο πρύτανης Νίκος Παπαϊωάννου, κάνοντας λόγο για τραμπουκισμό.

"Κόπηκε ένας αριθμός φοιτητών και αποφάσισε αυτή η μειοψηφία με τραμπούκικες λογικές να πάει στο γραφείο της καθηγήτριας Ψυχολογίας και να της επιβάλει την αναβαθμολόγηση των γραπτών" περιγράφει ο κ. Παπαϊωάννου. "Ήταν ένα γεγονός πραγματικά αηδιαστικό, ένα γεγονός έξω από κάθε λογική", τόνισε μιλώντας στην ΕΡΤ.

"Όντως μία συνάδελφος από το τμήμα Ψυχολογίας καθ' όλα αγαπητή, πολύ σωστή συνάδελφος, ακαδημαϊκά και ερευνητικά, αποφάσισε να κάνει τη δουλειά της. Ποια είναι η δουλειά της; μετά το τέλος της των μαθημάτων στις εξετάσεις, να βάλει τα θέματά της και να βαθμολογήσει τα γραπτά όπως αυτή νομίζει με βάση την ακαδημαϊκή της ελευθερία Κόπηκε ένας αριθμός φοιτητών και αποφάσισε λοιπόν αυτή η μειοψηφία με τραμπούκικες λογικές να πάνε να της επιβάλουν την αναβαθμολόγηση των γραπτών. Προφανώς και δεν το έκανε".

Όπως υπογράμμισε "προφανώς έχει και τη στήριξη του τμήματος της, αλλά όλα αυτά δείχνουν αυτές τις άρρωστες νοοτροπίες δεκαετιών, που μερικές φορές οδηγούμαστε σε αυτές τις καταστάσεις. και νομίζω ολοκληρώνεται. Αυτές οι τραμπούκικες λογικές που έχουν τις ρίζες τους δεκαετίες πριν, έχουν εμφυσήσει το φόβο στους συναδέλφους οι οποίοι λειτουργούν".

Και προειδοποίησε: Πρέπει να ξέρουν πως ο νόμος 4957/22 που ψηφίστηκε μας έχει δώσει τη δυνατότητα να παρέμβουμε και θα το κάνουμε. Γιατί δεν είναι μόνο να αναγνωρίζουμε τέτοιες τραμπούκικες λογικές. Δεν είναι μόνο να συμπαραστεκόμαστε. Εμείς στο Αριστοτέλειο θα εφαρμόσουμε το νόμο. Υπάρχει νόμος για πειθαρχικές διαδικασίες σε τέτοιου είδους αντιδημοκρατικές και τραμπούκικες, λογικές.

"Η καθηγήτρια είναι σε πολύ δύσκολη ψυχολογική κατάσταση", ανέφερε.

Για τα γεγονός ότι στο ΑΠΘ τέτοια περιστατικά δεν είναι μεμονωμένα, ανέφερε ότι "όλες οι πράξεις που έχουν ως στόχο τη ρήξη με αυτές τις τραμπούκικες λογικές του παρελθόντος, χρειάζονται μεγάλες ψυχικές αντοχές για να μπορέσεις να τις αντιμετωπίσεις. Σε ό, τι με αφορά, είμαι απαρέγκλιτα δοσμένος σε αυτή τη μάχη. Έχουμε κερδίσει τη μάχη. Από κει και πέρα, κάποιες επιμέρους μικρές τέτοιες αντιδημοκρατικές ενέργειες δεν με ακουμπάνε και νομίζω εν κατακλείδι, για να μπορέσουμε να τις εξαλείψουμε πρέπει να στηριζόμαστε στο νόμο. Στηριζόμενοι στο νόμο, προχωράμε και θα εξαλειφθούν και αυτά τα τελευταία ίχνη".

Διαβάστε Επίσης

Ωστόσο διευκρίνισε πως "κάθε δημοκρατική διαμαρτυρία η οποία σέβεται τους όρους του διαλόγου, είναι καλοδεχούμενη με όποιο αίτημα".

Όσο σε τι προτίθενται να προχωρήσουν στο Αριστοτέλειο υπογράμμισε "Από το καλοκαίρι έχουμε τα μέσα εκείνα πια που μας παρέχει η Πολιτεία με το νόμο 4957/22. Υπάρχουν τρία συγκεκριμένα άρθρα το 197 που μιλάει για τα είδη των ποινικών αδικημάτων των φοιτητών, το 198 για το ποιές είναι οι ποινές και το άρθρο 199 που καθορίζει ποια είναι τα όργανα. Ο Πρόεδρος του Τμήματος, στη συνέχεια ο Κοσμήτορας Μονοκομματικής Σχολής και και το κεντρικό Πειθαρχικό των φοιτητών. Έχει ξεκινήσει τη διαδικασία να επιληφθεί και να δούμε ακριβώς να μας πει η καθηγήτρια, γενικά τα όργανα του τμήματος ποιοι είναι και θα το προχωρήσουμε μέχρι τέλους".

Όταν ρωτήθηκε κατά πόσο θα έχει η καθηγήτρια το ψυχικό σθένος να δώσει ονόματα φοιτητών σημείωσε πως " η φοβία πολλές φορές λειτουργεί ως ανθρώπινη άμυνα" ωστόσο σε ό,τι τον αφορά "Θα προσπαθήσω με την πειθώ, με το να καταλάβουμε όλοι ότι έχουμε το νόμο στα χέρια μας, και νομίζω θα καταλήξουμε κάπου. Θα δείξουμε πλέον ότι δεν είμαστε μόνον στο να διαπιστώνουμε. Δεν είμαστε μόνο στο να υποστηρίζουμε. Είμαστε και να κάνουμε. Γιατί αν κάνουμε μία φορά, όπως έχουμε κάνει τα τελευταία χρόνια και έχω υποστεί αυτά που έχω υποστεί σε προσωπικό επίπεδο, νομίζω ένα βήμα ακόμα είναι να συμβεί αυτό και να εξαλειφθούν και τα τελευταία ίχνη".

Σε τεχνικό πρόβλημα την περασμένη Κυριακή με διαρροή νερού από καλοριφέρ του τετάρτου ορόφου που επειδή είχε μεγάλη πίεση και προφανώς ήταν Κυριακή και έτρεχε πολλές ώρες, φτάσανε τα νερά μέχρι τον πρώτο όροφο, απέδωσε την κατάρρευση οροφής από γυψοσανίδα στην οδοντιατρική σχολή. Το πρόβλημα όπως είπε αποκαταστάθηκε την αμέσως επόμενη ημέρα. Από τις τρεις κλινικές στη μία μόνο εκκρεμουν κάποιες ηλεκτρολογικές εργασίες" όπως είπε.

Πρύτανης ΑΠΘ για ομηρία  καθηγήτριας: Θα εφαρμόσουμε τον νόμο για να εξαλειφθούν τα τελευταία ίχνη τραμπουκισμού - εικόνα 2

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr

ΣΤΟ MEGA 26 Μαϊ 2023 | 18:48

Πάρτι στον Βόλο: "Έκαναν εμετούς, τους έπαιρναν τα ασθενοφόρα" - Σοκάρουν οι περιγραφές φοιτητών [Βίντεο]

Τη δική τους μαρτυρία έδωσαν δύο φοιτήτριες για όσα βίωσαν στο πάρτι στον Βόλο - "Πολλά παιδία ήταν σε άθλια κατάσταση, τους έπαιρναν τα ασθενοφόρα"

ΠΡΩΤΟΦΑΝΕΣ 26 Μαϊ 2023 | 11:57

Βίντεο από το πάρτι με τους χιλιάδες φοιτητές στον Βόλο - Πώς κατέληξαν δεκάδες στο νοσοκομείο [εικόνες - βίντεο]

Πλημμύρισε από φοιτητές το Πανεπιστήμιο του Βόλου για το καθιερωμένο πάρτι των Μηχανολόγων Μηχανικών. Δεκάδες στο νοσοκομείο λόγω μέθης και τραυματισμών.

ΠΑΡΤΙ ΤΩΝ ΜΗΧΑΝΟΛΟΓΩΝ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ 26 Μαϊ 2023 | 08:59

Απίστευτο φοιτητικό πάρτι στον Βόλο με 8.000 άτομα – Δεκάδες κατέληξαν στο νοσοκομείο [εικόνες]

Περισσότερα από 8.000 άτομα βρέθηκαν το βράδυ της Πέμπτης, μετά τις 23:00 στις εγκαταστάσεις του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας στο Πεδίον του Άρεως στον Βόλο.

ΙΑΤΡΙΚΗ ΑΠΟΒΑΣΗ 2023 25 Μαϊ 2023 | 08:40

"Απόβαση" φοιτητών ιατρικής και φέτος στα νησιά - Προσφέρουν εθελοντικά τις υπηρεσίες τους [εικόνες - βίντεο]

Απόβαση στα νησιά άλλά και σε απομακρυσμένους ηπειρωτικούς προορισμούς κάνουν για 27η συνεχή χρονιά οι φοιτητές Ιατρικής, συνδιάζοντας τις διακοπές τους με εθελοντική εργασία.

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ 17 Μαϊ 2023 | 14:05

Πώς ο λέκτορας του ΑΠΘ δηλητηρίασε με αρσενικό τη γυναίκα του και τη γιαγιά της - Αποκαλύψεις στη δίκη

Την ενοχή του λέκτορα Γεωλογίας του ΑΠΘ ο οποίος κατηγορείται για τη δολοφονία της συζύγου και της γιαγιά της με αρσενικό, πρότεινε ο εισαγγελέας του Μικτού Ορκωτού Εφετείου Θεσσαλονίκης.

ΠΡΥΤΑΝΙΚΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ 12 Μαϊ 2023 | 11:57

Πρυτανικές εκλογές ΕΚΠΑ: Προς βέβαιη νίκη ο καθηγητής Καρδιολογίας Γεράσιμος Σιάσος

Βέβαιη θεωρείται η εκλογή του καθηγητή Καρδιολογίας και προέδρου της Ιατρικής Σχολής, Γεράσιμου Σιάσου, στη θέση του Πρύτανη του ΕΚΠΑ.

ΟΙ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΕΙΣ 11 Μαϊ 2023 | 07:39

Φοιτητικές εκλογές: Μαλώνουν ΔΑΠ και ΠΚΣ για την πρωτιά, τελευταίο το Bloco του ΣΥΡΙΖΑ - Τα διαφορετικά αποτελέσματα

Κατηγορίες για νοθεία για την ΠΚΣ από τη ΔΑΠ. Διαφορετικές ανακοινώσεις με διαφορετικά αποτελέσματα από τις δύο φοιτητικές παρατάξεις.

ΦΟΙΤΗΤΙΚΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ 2023 10 Μαϊ 2023 | 07:55

Φοιτητικές εκλογές: Στις κάλπες οι φοιτητές, φόβοι για επεισόδια - Αλληλοκατηγορίες ΔΑΠ και Πανσπουδαστικής περί νοθείας

Σοβαρές αλληλοκατηγορίες περί νοθείας στις σημερινές φοιτητικές εκλογές, ανταλλάσσουν οι παρατάξεις της ΔΑΠ-ΝΔΦΚ και της Πανσπουδαστικής. Με ενιαίο ψηφοδέλτιο από φέτος η διαδικασία.

ΑΝΟΙΞΕ Η ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗ ΠΛΑΤΦΟΡΜΑ 09 Μαϊ 2023 | 15:47

Τραγωδία στα Τέμπη: Από σήμερα η υποβολή αιτήσεων για τις μετεγγραφές φοιτητών – Ποιοι είναι δικαιούχοι

Ποια τα δικαιολογητικά, τι ισχύει με τη στέγαση και σίτιση των δικαιούχων φοιτητών για τις μετεγραφές των εμπλεκόμενων στην τραγωδία στα Τέμπη

ΛΕΙΤΟΥΡΓΕΙ ΜΕ ΦΩΣ ΑΝΤΙ ΓΙΑ ΗΛΕΚΤΡΙΚΟ ΡΕΥΜΑ 08 Μαϊ 2023 | 11:22

Το Τμήμα Πληροφορικής του ΑΠΘ κατασκεύασε τον ταχύτερο επεξεργαστή Τεχνητής Νοημοσύνης- Με τη χρήση φωτός

O επεξεργαστής βασίζεται σε μια πρωτότυπη αρχιτεκτονική φωτονικών νευρώνων, η οποία επιτρέπει την υλοποίηση αλγεβρικών πράξεων σε πολύ υψηλές ταχύτητες.

ΕΞΩ ΑΠΟ ΤΟ ΚΤΙΡΙΟ ΤΗΣ ΦΙΛΟΣΟΦΙΚΗΣ ΣΧΟΛΗΣ 05 Μαϊ 2023 | 15:34

"Το έγκλημα στα Τέμπη δεν θα ξεχαστεί": Το συγκινητικό μνημείο στο ΑΠΘ με τα ονόματα των νεκρών φοιτητών [εικόνες]

Στο μαρμάρινο μνημείο, αναγράφονται τα 13 ονόματα των νεκρών φοιτητών του δυστυχήματος των Τεμπών, που φοιτούσαν σε τμήματα του ΑΠΘ, του ΠΑΜΑΚ και του ΔΙΠΑΕ.

ΜΕΓΑΛΗ ΤΙΜΗ 02 Μαϊ 2023 | 21:41

Ο Νίκος Γκάλης αναγορεύθηκε επίτιμος διδάκτωρ στο ΑΠΘ [Εικόνες]

Ο "θρυλικός" Νίκος Γκάλης αναγορεύθηκε επίτιμος διδάκτωρ στο ΑΠΘ, με τον ίδιο να είναι φανερά συγκινημένος κατά τη διάρκεια της τελετής.

ΤΙ ΔΥΝΑΤΟΤΗΤΕΣ ΔΙΝΕΙ 02 Μαϊ 2023 | 12:59

Υπoυργείο Παιδείας: Ξεκινά το πρόγραμμα κινητικότητας φοιτητών μεταξύ τμημάτων των ελληνικών ΑΕΙ

Ξεκινά το πρόγραμμα κινητικότητας φοιτητών μεταξύ τμημάτων των ελληνικών ΑΕΙ.