X

Πρώην εισαγγελέας Αρείου Πάγου: Εγκληματίες με Off Shore λήστευαν τις τράπεζές τους

Καταπέλτης ήταν ο πρώην εισαγγελέας του Αρείου Πάγου Παναγιώτης Νικολούδης για το σκάνδαλο σε Proton, Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο - Εγκληματίες με πτυχία - Διοικητής τράπεζας με 150 off shore

Γράφει: TheToc team

Πρακτικές που θα ζήλευαν οι απανταχού μαφιόζοι εφάρμοζαν διοικήσεις των τραπεζών στη χώρα μας.

«Όλες οι διαρρήξεις δεν φτάνουν το αντικείμενο του εγκλήματος που έπραξε μια τράπεζα» δήλωσε ενώπιον της επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής ο πρώην εισαγγελέας του Αρείου Πάγου και επικεφαλής της Αρχής για το ξέπλυμα του «μαύρου» χρήματος Παναγιώτης Νικολούδης.

Πέντε είναι οι τράπεζες που μετά από την έρευνα της Αρχής προέκυψε ότι είχαν υποπέσει σε σωρεία εγκληματικών πράξεων

Πέντε είναι οι τράπεζες που μετά από την έρευνα της Αρχής προέκυψε ότι είχαν υποπέσει σε σωρεία εγκληματικών πράξεων:

Η PROTON BANK, η FBB το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο, η Τράπεζα της Πελοποννήσου και η Τράπεζα της Χαλκίδας.

«Εδώ έχουμε να κάνουμε με στελέχη τραπεζών. Δεν έχουμε μάσκα διαρρήκτη αλλά off shore εταιρείες. Έχουμε ένα καινούργιο μοντέλο εγκληματιών που δεν είναι του περιθωρίου αλλά έχει αντίθετα κάνει πολύ καλές σπουδές» δήλωσε ο πρώην εισαγγελέας και χώρισε τα τραπεζικά ιδρύματα σε δύο κατηγορίες ανάλογα με τον τρόπο δράσης τους:

  • Η PROTON BANK, η FBB και η τράπεζα της Χαλκίδας. Ο κ. Νικολούδης εξήγησε ότι οι εγκληματικές πράξεις έγιναν από μέλη των διοικήσεων ώστε να επωφεληθούν οικονομικά οι ίδιοι. Είτε παρίσταναν ότι έδιναν δάνεια σε εταιρίες που κατέληγαν σε off shore. Είτε τα χρήματα κατέληγαν σε δικούς τους λογαριασμούς.
  • Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο και τράπεζα της Πελοποννήσου. Ο κ. Νικολούδης διευκρίνισε ότι στις περιπτώσεις αυτές, το μεγαλύτερο μέρος των δανείων χορηγήθηκαν σε επιχειρηματίες. Τα δάνεια όμως δεν επιστράφηκαν ποτέ.

Ο επικεφαλής της Αρχής μίλησε εμφανώς για εγκληματική δραστηριότητα, ενώ στην περίπτωση της PROTON BANK επικαλέστηκε το πόρισμα του εισαγγελέα που έκανε λόγο για σύσταση εγκληματικής οργάνωσης. «Υπήρχε ένας ιθύνων νους και οι άλλοι ήταν από κάτω» δήλωσε ο πρώην ο εισαγγελέας και περιγράφοντας αναλυτικά τη δράση της ομάδας.

Ο τρόπος που συνέβησαν δείχνει μια απολύτως μεθοδευμένη δράση. Είχαν δουλέψει από πίσω νομικά επιτελεία

Ο τρόπος που συνέβησαν δείχνει μια απολύτως μεθοδευμένη δράση. Είχαν δουλέψει από πίσω νομικά επιτελεία. Ο όλος σχεδιασμός επιδίωκε να φανεί ότι κάποιοι που πήραν κάποια δάνεια, η κατάσταση τα έφερε έτσι και πτώχευσαν.

Ωστόσο κάθε άλλο παρά έτσι ήταν αφού όποιος έπαιρνε δάνειο το πρώτο που έκανε ήταν να κρύψει την περιουσία του. «Αυτό ακριβώς δείχνει ότι ουδέποτε είχαν τη διάθεση να επιστρέψουν τα δάνεια που πήραν. Επρόκειτο για μια καταλήστευση των τραπεζών εκ των έσω» κατέληξε ο κ. Νικολούδης.

Όσο για τις τακτικές που εφάρμοζαν οι διοικήσεις των τραπεζών για να χαθούν τα ποσά; «Επρόκειτο για έναν λαβύρινθο. Υπήρξε διοικητής τράπεζας που βρέθηκε με 150 off shore εταιρίες», γνωστοποίησε μπροστά στους έκπληκτους βουλευτές ο πρώην εισαγγελέας.