Πρώτο σχολικό κουδούνι: Το στοίχημα του υπουργείου Παιδείας

Στοίχημα για την εκάστοτε πολιτική ηγεσία του υπουργείου Παιδείας είναι η ομαλή έναρξη των σχολείων με βιβλία και εκπαιδευτικούς στη θέση τους

THETOC TEAM
ΓΡΑΦΕΙ: THETOC TEAM

Την έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς σηματοδότησε το κουδούνι που χτυπάει σήμερα στα σχολεία. Οι μαθητές σήμερα ξεκινάνε με τον αγιασμό ενώ μέσα στις επόμενες μέρες θα διαμορφωθεί το ωρολόγιο πρόγραμμα ώστε να ξεκινήσουν κανονικά τα μαθήματα. 

Στοίχημα για την εκάστοτε πολιτική ηγεσία του υπουργείου Παιδείας είναι η ομαλή έναρξη των σχολείων με βιβλία και εκπαιδευτικούς στη θέση τους. Φέτος, τα σχολικά εγχειρίδια έφτασαν στις αίθουσες λίγο πριν το καλοκαίρι, ενώ η υπουργός Παιδείας Νίκη Κεραμέως προχώρησε σε 20.500 προσλήψεις εκπαιδευτικών ήδη από την προηγούμενη εβδομάδα, ώστε να καλύψει τα χιλιάδες κενά που ταλαιπωρούν την εκπαίδευση, λόγω ανυπαρξίας μόνιμων προσλήψεων. 

Ειδικότερα, για την πρωτοβάθμια εκπαίδευση σε γενική και ειδική αγωγή, το υπουργείο Παιδείας προχώρησε σε προσλήψεις 16.191 εκπαιδευτικών, που καλύπτουν ανάγκες σε νηπιαγωγούς, δασκάλους, ειδικότητες, λειτουργία ολοήμερου, τάξεις υποδοχής αλλά και παράλληλη στήριξη.

Αντίστοιχα, στα Γυμνάσια και τα Λύκεια έχουν γίνει 4.367 προσλήψεις που καλύπτουν μεταξύ άλλων τα σχολεία της ειδικής αγωγής αλλά και το σχολείο στις Φυλακές Αυλώνα. 

Τις επόμενες μέρες αναμένονται ακριβή στοιχεία για τα κενά που θα προκύψουν μετά το πρώτο σχολικό κουδούνι, με την πολιτική ηγεσία να διαθέτει επιπλέον 13.000 πιστώσεις για προσλήψεις αναπληρωτών κατά τη διάρκεια του σχολικού έτους. 

Που αναμένονται ελλείψεις

Φέτος στην πρωτοβάθμια εκπαίδευση, για πρώτη φορά προστίθενται 116 δήμοι στους οποίους θα ισχύσει δίχρονη προσχολική αγωγή. Αυτό σημαίνει ότι τα παιδιά που έχουν κλείσει τα 4 τους χρόνια θα πρέπει να εγγράφονται αποκλειστικά στο νηπιαγωγείο και όχι σε δημοτικούς σταθμούς, όπως ίσχυε μέχρι πρότινος. 

Οι προσλήψεις σε δασκάλους και νηπιαγωγούς ήταν ιδιαίτερα αυξημένες φέτος, με 4.000 επιπλέον εκπαιδευτικούς, λόγω και των νέων αναγκών που δημιουργήθηκαν από την εφαρμογή της δίχρονης προσχολικής αγωγής. 

Στον αντίποδα, οι καθηγητές σε Γυμνάσια και Λύκεια κρίνουν ως λίγες τις 4.300 προσλήψεις στην Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση, σημειώνοντας, μέσω των εκπαιδευτικών ομοσπονδιών, ότι θα υπάρξουν προβλήματα ακόμα και σε πανελλαδικώς εξεταζόμενα μαθήματα. 

Ειδικότερα, υπάρχει έλλειψη καθηγητών σε ειδικότητες όπως φιλόλογοι, μαθηματικοί και βιολόγοι. Φέτος εφαρμόζεται για πρώτη φορά η αύξηση των διδακτικών ωρών στην Γ’ Λυκείου με εξάωρη διδασκαλία των πανελλαδικώς εξεταζόμενων μαθημάτων, με τους εκπαιδευτικούς να σημειώνουν ότι αυτή η ενέργεια ανεβάζει τον αριθμό των αναγκών, δηλαδή του διδακτικού προσωπικού, στις σχολικές αίθουσες. 

3.500 voucher για παιδικούς σταθμούς

Η αδυναμία εφαρμογής του μέτρου της δίχρονης προσχολικής αγωγής σε 13 δήμους, οδήγησε την ΕΕΤΑΑ να επεκτείνει το πρόγραμμα «Εναρμόνιση Οικογενειακής και Επαγγελματικής Ζωής» με 3.500 επιπλέον voucher για θέσεις σε δημοτικούς σταθμούς. 

Οι αιτήσεις υποβάλλονται ηλεκτρονικά στην ιστοσελίδα της ΕΕΤΑΑ (www.eetaa.gr) από τις 11 έως και τις 24 Σεπτεμβρίου. Οι όροι συμμετοχής στο πρόγραμμα είναι οι ίδιοι που ισχύουν στη συνολική πρόσκληση της περιόδου 2019 - 2020, που ήδη ολοκληρώθηκε.

Δικαίωμα συμμετοχής έχουν οι άνεργες μητέρες και οι εργαζόμενες (μισθωτές ή αυτοαπασχολούμενες) στον ιδιωτικό τομέα. Αποκλείονται οι δημόσιοι υπάλληλοι. Κριτήρια επιλογής είναι η οικογενειακή οικονομική κατάσταση (εισόδημα), η εργασιακή θέση της αιτούσας και η οικογενειακή τους κατάσταση (τρίτεκνες, πολύτεκνες, ΑμεΑ). Εκτός κριτηρίων είναι οι αιτούντες ΑμεΑ, των οποίων όλες οι αιτήσεις γίνονται δεκτές.

Τα προσωρινά αποτελέσματα θα εκδοθούν στις 25 Σεπτεμβρίου, οι ενστάσεις θα μπορούν να υποβληθούν από τις 26 έως και τις 28 του μηνός, τα οριστικά αποτελέσματα θα ανακοινωθούν στις 30 Σεπτεμβρίου, ενώ οι εγγραφές στους παιδικούς σταθμούς θα αρχίσουν τυπικά από την 1η Οκτωβρίου.

Οι 13 δήμοι που αφορά η πρόσκληση είναι οι Κομοτηνής, Παιανίας, Ραφήνας - Πικερμίου, Σαρωνικού, Μαραθώνα, Αμαρουσίου, Ηρακλείου Αττικής, Κηφισιάς, Λυκόβρυσης - Πεύκης, Κεντρικής Κέρκυρας, Μαλεβιζίου, Κω και Ρόδου.

Η παρουσία των πολιτικών στον αγιασμό

-Στον Αγιασμό του 7ου Δημοτικό Σχολείου Γαλατσίου θα παραστεί στις 09:30, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης.

-Η Υπουργός Παιδείας και Θρησκευμάτων κα. Νίκη Κεραμέως επισκέπτεται σήμερα τα σχολεία της Λέρου και της Καλύμνου για τον αγιασμό. Ειδικότερα, στις 08.00 θα παραβρεθεί στον αγιασμό του 10ου Νηπιαγωγείου Λακκίου και στις 08.30 στο Δημοτικό Σχολείο Λακκίου. Στις 09.00 θα παραστεί στον αγιασμό του ΕΠΑΛ και 2ου Γυμνασίου Λέρου. Στις 10.30 θα παραστεί στον αγιασμό του «Νικηφορείου» ΕΕΕΚ, 1ου Γυμνασίου και Λυκείου Καλύμνου και στις 11.15 θα βρίσκεται στο ΕΠΑΛ Καλύμνου, όπου και ολοκληρώνεται η επίσκεψή της.

- Η υφυπουργός Παιδείας, Σοφία Ζαχαράκη, θα παρευρεθεί στα συστεγαζόμενα σχολεία: 39ο και 141ο δημοτικό και 97ο νηπιαγωγείο Αθηνών, στα οποία θα τελέσει τον αγιασμό ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και Πάσης Ελλάδος Ιερώνυμος. Στη συνέχεια, θα μεταβεί στη Σιβιτανίδειο Σχολή και το μεσημέρι θα επισκεφθεί τα Ειδικά Σχολεία στη Ραφήνα, που ανακατασκευάστηκαν, μετά την πυρκαγιά του 2018.

-Ο υφυπουργός Βασίλης Διγαλάκης θα παραστεί στην τελετή αγιασμού στο 68ο Γυμνάσιο Αθηνών, στα Πατήσια.

Το μήνυμα του Αρχιεπισκόπου για τη νέα σχολική χρονιά

Το δικό του μήνυμα έστειλε όπως κάθε χρόνο ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος στους μαθητές για τη νέα σχολική χρονιά. Ο Μακαριώτατος μεταξύ άλλων σημειώνει: 

"Με μεγάλη χαρά απευθύνομαι σε όλους σας και σε καθέναν ξεχωριστά για να σας ευχηθώ μέσα από την καρδιά μου να έχετε μια πολύ ευλογημένη σχολική χρονιά, γεμάτη από επιτυχίες, πολύτιμες γνώσεις, νέες φιλίες και απόκτηση νέων δεξιοτήτων και ωφέλιμων εμπειριών.

Τα συναισθήματά σας μια τέτοια μέρα οπωσδήποτε είναι ανάμεικτα. Τελείωσε το καλοκαίρι με τους χαλαρούς ρυθμούς του και ξεκινά μια εκπαιδευτική περίοδος με προκλήσεις και κόπους. Μη διστάσετε να γίνετε ενεργά μέλη της διδακτικής διαδικασίας. Σίγουρα θα βγείτε κερδισμένοι. Γιατί κέρδος δεν είναι μόνον οι βαθμοί αλλά η ίδια η πορεία της μάθησης.

Σε αυτήν την πορεία συνοδοιπόρος και οδηγός σας στέκεται διαρκώς η Εκκλησία, η οποία στηρίζει τις ανάγκες σας και είναι ανοιχτή για εσάς και τους προβληματισμούς σας. Ως φιλεύσπλαχνη μητέρα σας περιμένει με μια ζεστή αγκαλιά και κατανόηση, χωρίς να κρίνει, χωρίς να μαλώνει και χωρίς να πιέζει, σε έναν ανοιχτό διάλογο όποτε εσείς το ζητήσετε. Να ξέρετε πως με στοργή, με αγάπη και υπομονή θα είμαστε δίπλα σας σύμφωνα με το πρότυπο του Χριστού μας!

Εύχομαι από καρδιάς αυτή τη σχολική χρονιά να εκπληρώσετε όλα τα όνειρά σας!".

 

 

Φωτο: Eurokinissi 

ΔΕΙΤΕ ΤΙΣ ΕΙΚΟΝΕΣ 18 Φεβ 2020 | 15:36

Αγιασμός στις εγκατατάσεις του Mega από τον Μητροπολίτη Πειραιώς [βίντεο]

Αγιασμός στις εγκατατάσεις του Mega από τον Μητροπολίτη Πειραιώς

ΕΙΚΟΝΕΣ ΑΠΟ ΤΗ ΜΥΤΙΛΗΝΗ 26 Φεβ 2020 | 08:56

Μπουλντόζες και το βράδυ για την κατασκευή των κλειστών δομών στα νησιά [βίντεο]

Οι χωματουργικές εργασίες ξεκίνησαν αργά χθες το βράδυ τα μηχανήματα έργου στην περιοχή Καράβα στη Μυτιλήνη.

ΔΙΠΛΑ ΤΟΥ ΜΕΧΡΙ ΤΟ ΤΕΛΟΣ 26 Φεβ 2020 | 08:38

Κώστας Βουτσάς: Το συγκινητικό αντίο της κόρης του Θεοδώρας

Η κόρη του Θεοδώρα που ήταν όλες αυτές τις ημέρες δίπλα του τον αποχαιρετά με ένα συγκλονιστικό "αντίο".

ΤΙ ΕΓΡΑΨΕ ΣΤΟ TWITTER 26 Φεβ 2020 | 08:12

Ο Βασίλης Κικίλιας για το θάνατο του Κώστα Βουτσά

Ο Υπουργός Υγείας τιμά τη μνήμη του κωμικού που σκόρπισε γέλιο και αισιοδοξία.

ΠΕΘΑΝΕ ΣΕ ΗΛΙΚΙΑ 88 ΕΤΩΝ 26 Φεβ 2020 | 07:53

Κώστας Βουτσάς: Στη ζωή μου δυο πράγματα αγάπησα, τις γυναίκες και το θέατρο

Αγάπησε το θέατρο, τη δουλειά του και τις γυναίκες. Δεν το έκρυψε ποτέ. Εραστής της ζωής και της αισιοδοξίας, αγαπήθηκε εξίσου από τις γυναίκες της ζωής του.

ΣΥΝΑΓΕΡΜΟΣ ΣΤΙΣ ΑΡΧΕΣ 26 Φεβ 2020 | 07:37

Κοροναϊός: Αγωνία για το νέο ύποπτο κρούσμα - Νοσηλεύεται στο "Αττικόν"

Ο ασθενής παραμένει στον θάλαμο αρνητικής πίεσης και το δείγμα εστάλη στο Παστέρ.

ΠΕΘΑΝΕ ΣΤΑ 88 ΤΟΥ ΧΡΟΝΙΑ 26 Φεβ 2020 | 07:15

Κώστας Βουτσάς: Ο θρυλικός ανέμελος τέντι-μπόι του ελληνικού κινηματογράφου

Κώστας Βουτσάς. Ένας σπουδαίος κωμικός ηθοποιός που φώτισε το εκράν με μια ανεμελιά, επιπολαιότητα, με τη χάρη και την ελαφρότητα μιας εποχής που έσβησε για πάντα.

ΣΤΟ ΑΤΤΙΚΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ 26 Φεβ 2020 | 06:58

Πέθανε τα ξημερώματα ο Κώστας Βουτσάς σε ηλικία 88 ετών

Ο αγαπημένος ηθοποιός Κώστας Βουτσάς άφησε στις 4:00 τα ξημερώματα την τελευταία του πνοή.

ΑΝΑΛΥΤΙΚΗ ΠΡΟΝΝΩΣΗ 26 Φεβ 2020 | 06:47

Τοπικές βροχές και καταιγίδες, άνεμοι ως 8 μποφόρ στα πελάγη

Μετά το απόγευμα στα βορειοδυτικά οι βροχές θα ενταθούν και θα σημειωθούν τοπικές καταιγίδες.

ΣΚΛΗΡΕΣ ΣΥΓΚΡΟΥΣΕΙΣ 25 Φεβ 2020 | 23:32

Λέσβος: "Μάχες" σώμα με σώμα στους δρόμους ανάμεσα σε πολίτες και Αστυνομία [Βίντεο]

Λόγω του μεγάλου πλήθους, η αστυνομία έκανε χρήση και του ειδικού οχήματος ΑΙΑΝΤΑΣ στη θέση Καράβα

ΠΟΥ ΔΕΝ ΘΑ ΓΙΝΟΥΝ ΜΑΘΗΜΑΤΑ ΤΗΝ ΤΕΤΑΡΤΗ 25 Φεβ 2020 | 21:27

Κλειστά σχολεία στην Αθήνα λόγω γρίπης

Ποια σχολεία θα μείνουν κλειστά για να μην εξαπλωθεί η γρίπη ανάμεσα στους μαθητές