Πρώτος μισθός 580 € στο Δημόσιο

Μισθούς ιδιωτικού τομέα στους νεοπροσληφθέντες στο Δημόσιο, εξετάζει η κυβέρνηση, με αποδοχές 586,08 ευρώ για τα πρώτα δύο χρόνια. Αντιδράσεις από το ΠΑΣΟΚ.

Νίκος Τσίτσας
ΓΡΑΦΕΙ: ΝΙΚΟς ΤΣΙΤΣΑς
Πρώτος μισθός 580 € στο Δημόσιο

Αμοιβές ίδιες με αυτές του ιδιωτικού τομέα για τους νεοπροσλαμβανόμενους στο δημόσιο κατά την διάρκεια της διετούς δοκιμαστικής περιόδου, προβλέπει σχέδιο των υπουργείων Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Οικονομικών που εντάσσεται στις αλλαγές για το ενιαίο μισθολόγιο που προετοιμάζει η κυβέρνηση.

Σύμφωνα με την πρόταση που εξετάζει η κυβέρνηση, οι νεοπροσληφθέντες στο Δημόσιο θα αμείβονται με τον βασικό μισθό του ιδιωτικού τομέα (586, 08 για υπαλλήλους υποχρεωτικής εκπαίδευσης) για τα δύο πρώτα δοκιμαστικά έτη εργασίας

Την σχετική ενημέρωση πραγματοποίησε χτες ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης, Κυριάκος Μητσοτάκης σε αντιπροσωπεία του ΠΑΣΟΚ με την οποία συναντήθηκε, προκαλώντας την έντονη αντίδραση του συγκυβερνώντος κόμματος.

Στο εσωτερικό της κυβέρνησης δημιουργείται νέο μέτωπο μεταξύ ΠΑΣΟΚ και ΝΔ μετά την αξιολόγηση που αφορά τις αλλαγές του μισθολογίου.

Σύμφωνα με την πρόταση που εξετάζει η κυβέρνηση, οι νεοπροσληφθέντες στο Δημόσιο θα αμείβονται με τον βασικό μισθό που ισχύει στον ιδιωτικό τομέα (586, 08 ευρώ για όσους ανήκουν στην κατηγορία της υποχρεωτικής εκπαίδευσης) και για τα δύο πρώτα δοκιμαστικά έτη εργασίας.

Σύμφωνα με κύκλους του υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης ένα τέτοιο ενδεχόμενο δεν θα επηρεάσει τις υπόλοιπες αμοιβές των δημοσίων υπαλλήλων αλλά θα δημιουργηθεί ένα νέο εισαγωγικό κλιμάκιο όπου θα ενταχθούν όλοι οι νεοπροσληφθέντες, το κλιμάκιο Ζ.

Σε αυτό οι νεοπροσλαμβανόμενοι θα αμείβονται με τον αντίστοιχο μισθό που ισχύει στον ιδιωτικό τομέα δηλαδή για την κατηγορία του υπαλλήλου που έχει απολυτήριο δημοτικού ο μισθός θα είναι 586, 08 ευρώ, ενώ οι μικτές αμοιβές στις άλλες εκπαιδευτικές κατηγορίες θα διαμορφωθούν κατά προσέγγιση 639,35 ευρώ για τους υπαλλήλους Δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, 749,70 ευρώ για τους υπαλλήλους τεχνολογικής εκπαίδευσης και 787,4 ευρώ για τους εργαζόμενους με πτυχίο ΑΕΙ.

Σύμφωνα με εκτιμήσεις ανώτερων στελεχών της δημόσιας διοίκησης μία τέτοια αλλαγή θα επιφέρει ντόμινο επιπτώσεων στις αποδοχές των δημοσίων υπαλλήλων

Μετά την δοκιμαστική διετία θα αξιολογηθούν και στην περίπτωση που κριθούν ικανοί να εργαστούν στο δημόσιο θα ενταχθούν κανονικά στο μισθολόγιο που ισχύει χωρίς να επιβληθούν νέες μειώσεις λόγω της εισαγωγής του νέου κλιμακίου.

Οπως αναφέρουν κυβερνητικές πηγές το συγκεκριμένο σενάριο συζητείται μεταξύ άλλων από τα υπουργεία Οικονομικών και Διοικητικής Μεταρρύθμισης στο πλαίσιο των νέων αλλαγών στο μισθολόγιο του Δημοσίου το οποίο θα επιφέρει ανακατανομές στο εσωτερικό των αμοιβών χωρίς να ανατρέπει το συνολικό μισθολογικό κόστος.

Σύμφωνα με εκτιμήσεις ανώτερων στελεχών της δημόσιας διοίκησης μία τέτοια αλλαγή θα επιφέρει ντόμινο επιπτώσεων στις αποδοχές των δημοσίων υπαλλήλων. Θα μειωθούν οι αποδοχές των συμβασιούχων ενώ αναμένεται να γίνουν παρεμβάσεις και στα υπόλοιπα κλιμάκια παρά τις διαβεβαιώσεις περί του αντιθέτου από το υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης. Στο πλαίσιο των συζητήσεων έχει κατατεθεί πρόταση για μείωση των μισθών των ΔΕ και ΥΕ και αύξηση των αποδοχών των ΠΕ και ΤΕ ενώ ανοιχτό παραμένει το ενδεχόμενο να καταργηθούν οι υπερβάλλουσες αποδοχές σε όλον τον κρατικό μηχανισμό ακόμα και στο υπουργείο Οικονομικών προκειμένου υπάλληλοι με τα ίδια προσόντα να λαμβάνουν τις ίδιες αμοιβές.

Νέα κόντρα ΠΑΣΟΚ - Μητσοτάκη

Η αντιπροσωπεία του ΠΑΣΟΚ, σύμφωνα με πληροφορίες από την Χαριλάου Τρικούπη επεσήμανε σε όλους τους τόνους ότι «δεν πρόκειται να συμφωνήσουμε με την πρόταση αυτή» σημειώνοντας ότι δεν πρέπει να θιγούν περαιτέρω οι κατώτερες κλίμακες του μισθολογίου που αφορούν τους νεοεισερχόμενους στο Δημόσιο. Η «πράσινη αντιπροσωπεία που αποτελούνταν από τους Χ. Πρωτόπαπα, Δ. Καρύδη, Γ. Κουτσούκο και Π. Ρήγα συμφώνησε στην ριζική αναδιαμόρφωση των αλλά μετά την διαμόρφωση και ψήφιση μέχρι τέλους του χρόνου ενός «μόνιμου συστήματος αξιολόγησης».

Κύκλοι υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης: Δεν αντέδρασε η αντιπροσωπεία του ΠΑΣΟΚ στο Παρίσι όταν παρουσιάστηκε μεταξύ άλλων και αυτή η πρόταση στην τρόικα

Σύμφωνα με πληροφορίες του TheTOC.gr οι εκπρόσωποι του ΠΑΣΟΚ συμφώνησαν σε ευρύτερες παρεμβάσεις προκειμένου να εξισωθούν οι μισθοί υπαλλήλων με τα ίδια προσόντα και την ίδια προϋπηρεσία χωρίς όμως να αλλάξει το συνολικό μισθολογικό κόστος.

Την δυσφορία τους εξέφρασαν κύκλοι του υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης, στην «διαρροή» ότι αντέδρασαν οι εκπρόσωποι του ΠΑΣΟΚ στην πρόταση για τις αμοιβές των νεοεισερχομένων υπαλλήλων και τόνιζαν ότι «ο υπουργός δεν διέκρινε κατά την διάρκεια της συζήτησης με την αντιπροσωπεία του ΠΑΣΟΚ έντονες αντιδράσεις για την πρόταση που συζητά η κυβέρνηση». Οι ίδιοι κύκλοι σημείωναν με νόημα ότι την πολιτική του υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης την χαράσσει αποκλειστικά ο υπουργός, υπογραμμίζοντας ότι δεν αντέδρασε η αντιπροσωπεία του ΠΑΣΟΚ στο Παρίσι όταν παρουσιάστηκε μεταξύ άλλων και αυτή η πρόταση στην τρόικα.

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr

ΤΟ TWEET ΤΟΥ ΡΩΜΑΝΟΥ 10 Ιαν 2022 | 10:42

Αιχμές ΝΔ για την καμπάνια του ΠΑΣΟΚ υπέρ του εμβολιασμού: Θετική η προσπάθεια, αλλά αντέγραψε την γαλλική

Στην αφίσα του το ΚΙΝΑΛ για τον εμβολιασμό "δανείζεται" τη φιλοσοφία των Γάλλων στην αφίσα που απεικόνιζε ένα φιλί ανάμεσα σε δύο νέους. Τι σχολιάζει ο Ν. Ρωμανός.

29 Δεκ 2021 | 10:52

Το αντίο του ΠΑΣΟΚ στον Κάρολο Παπούλια με ένα συγκινητικό βίντεο: "Πρόεδρε, σε αποχαιρετάμε με σεβασμό και ευγνωμοσύνη"

"Το ΠΑΣΟΚ - Κίνημα Αλλαγής αποχαιρετά έναν σπουδαίο πολιτικό και αγωνιστή της παράταξης, της δημοκρατίας και της πατρίδας".

Η ΔΗΛΩΣΗ ΤΟΥ 26 Δεκ 2021 | 12:32

Ανδρουλάκης για Κάρολο Παπούλια: Ηταν οραματιστής της ειρήνης και του ανθρωπισμού

"Ο Κάρολος Παπούλιας συνέδεσε τη ζωή του με τον Ανδρέα Παπανδρέου και το ΠΑΣΟΚ, το οποίο υπηρέτησε με συνέπεια και αξιοπρέπεια", αναφέρει Πρόεδρος του ΚΙΝΑΛ.

20 Δεκ 2021 | 07:58

Οι άνθρωποι φτιάχνουν τα κόμματα (κι όχι το αντίθετο)

Κατά τη γνώμη μου, την οποία έχω διατυπώσει και σε άλλες ευκαιρίες, στην Ελλάδα τον κύριο λόγο δεν τον παίζουν οι διακηρύξεις και οι διαδικασίες αλλά οι άνθρωποι.

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΟΥ ΚΙΝΑΛ 18 Δεκ 2021 | 14:37

Κριτική Ανδρουλάκη για τον προϋπολογισμό: Μισθοί Βαλκανίων και κόστος ζωής δυτικής Ευρώπης

"Πυρά" Ανδρουλάκη στην κυβέρνηση αλλά και στον ΣΥΡΙΖΑ κατά τη διάρκεια της συζήτησης για τον προϋπολογισμό στη Βουλή

ΠΡΟΕΔΡΙΚΟ ΜΕΓΑΡΟ 17 Δεκ 2021 | 14:52

Η πρώτη συνάντηση του Νίκου Ανδρουλάκη, ως Πρόεδρος του ΚΙΝΑΛ, με την Κατερίνα Σακελλαροπούλου [Εικόνες]

Την πρώτη του συνάντηση από την ανάληψη της προεδρίας του ΚΙΝΑΛ, είχε με την Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Κατερίνα Σακελλαροπούλου, ο Νίκος Ανδρουλάκης.

ΝΕΟΣ ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΟΥ ΠΑΣΟΚ 17 Δεκ 2021 | 13:59

Στο "Σωτηρία" η πρώτη επίσκεψη Ανδρουλάκη: Εκλιπαρώ κάθε πολίτη να εμβολιαστεί - Τεράστιες οι ευθύνες Μητσοτάκη

Νέα εκστρατεία "για να σπάσει ο φόβος" για το εμβόλιο προανήγγειλε ο Νίκος Ανδρουλάκης κατά την επίσκεψή του στο νοσοκομείο "Σωτηρία".

16 Ιαν 2022 | 23:27

Πρόστιμα από Δευτέρα στους ανεμβολίαστους άνω των 60 - Πώς θα βεβαιώνονται, ποιοι εξαιρούνται

Τα πρόστιμα αίρονται από την πρώτη μέρα του επόμενου μήνα από την πραγματοποίηση της πρώτης δόσης.

ΤΖΑΚ ΠΟΤ 16 Ιαν 2022 | 22:34

Τζόκερ κλήρωση 2390: Αυτοί είναι οι τυχεροί αριθμοί για σήμερα (16/1/2022)

Ποιοι αριθμοί κερδίζουν σήμερα στην κλήρωση του Τζόκερ.

ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΛΕΒΕΝΤΕΣ 16 Ιαν 2022 | 22:34

Ο Μάκης Τριανταφυλλόπουλος "αποκαλύπτει" τα πρόσωπα πίσω από τον βιασμό της 24χρονης στη Θεσσαλονίκη

Με μια ανάρτησή του ο Μάκης Τριανταφυλλόπουλος αποκαλύπτει πρόσωπα και καταστάσεις πίσω από τον βιασμό της 24χρονης στη Θεσσαλονίκη

ΣΤΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ 16 Ιαν 2022 | 22:15

Η ανακοίνωση του "Achilleion" για τον βιασμό της 24χρονης- Με τον άνθρωπο αυτό διακόψαμε τη συνεργασία

Σε κάθε τόνο ξεκαθαρίζει το κέντρo ετίασης της Θεσσαλονίκης, Achilleion, ότι εκφράζει τον αποτροπιασμό του για την υπόθεση βιασμού της 24χρονης.

ΚΑΘΗΓΗΤΗΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ ΤΗΣ ΥΓΕΙΑΣ 16 Ιαν 2022 | 21:59

Μόσιαλος: Πότε θα κορυφωθεί το τωρινό κύμα του κορονοϊού - Γράφημα με την πορεία των κρουσμάτων

Ο Ηλίας Μόσιαλος επισημαίνει πως ο αντίκτυπος σε εισαγωγές στα νοσοκομεία έχει 2-3 εβδομάδες καθυστέρηση.

ΜΕ ΒΑΣΗ ΤΟΝ ΕΟΔΥ 16 Ιαν 2022 | 21:53

Σχολεία: Επιστροφή στα θρανία χωρίς self test τη Δευτέρα - Όλες οι αλλαγές για μαθητές και εκπαιδευτικούς

Τα δύο εβδομαδιαία self test θα διενεργούνται τόσο από τους εμβολιασμένους μαθητές όσο και από τους εμβολιασμένους εκπαιδευτικούς - Πότε πρέπει να γίνονται.