Advertisement

Follow us

Λαθρεμπόριο καυσίμων: "Ψάρια", "μουσμούλια" και "μωρά" - Οι μυστικοί κώδικες της συμμορίας με... βιτρίνα αλιευτικά σκάφη

Eξάρθρωση 2 εγκληματικών ομάδων για απάτες σε βάρος του Ελληνικού Δημοσίου και λαθρεμπόριο καυσίμων. Συνελήφθησαν 17 άτομα. Οι κωδικοποιημένες συνομιλίες που τους καίνε.

ΣΥΜΜΟΡΙΑ

Ο "ξάδερφος" έπαιρνε... "λαδάκι" για να... "βάλει βενζινούλες". Πρόκειται για μερικούς από τους κώδικες επικοινωνίας των "πρωταγωνιστών" της μεγάλης απάτης με τα αλιευτικά σκάφη, οι οποίοι κατάφεραν να προκαλέσουν ζημία στο Ελληνικό Δημόσιο που ξεπερνά τις 175.000 ευρώ.

Χρηματισμός δημοσίων υπαλλήλων, εικονικοί ανεφοδιασμοί πετρελαίου σε αλιευτικά σκάφη, παράνομη επιστροφή Ενιαίου Φόρου Καυσίμων, αποθήκευση και διάθεση των αχρησιμοποίητων καυσίμων λαθραία στην αγορά. Αυτή ήταν η "αλυσίδα" της παράνομης δραστηριότητας στην οποία είχαν επιδοθεί οι δύο εγκληματικές ομάδες, που εξαρθρώθηκαν από την Υπηρεσία Εσωτερικών Υποθέσεων Σωμάτων Ασφαλείας Βορείου Ελλάδος.

Ο "Ελεύθερος Τύπος της Κυριακής" φέρνει στη δημοσιότητα μέρος από τις επικοινωνίες που είχαν οι απατεώνες οργανώνοντας το καλοστημένο σχέδιο τους. Ανάμεσα στους 17 συλληφθέντες, το παράνομο όφελος των οποίων ξεπέρασε τις 340.000 ευρώ, ήταν ένας λιμενικός, ένας τελωνειακός, ιδιοκτήτες σκαφών παράκτιας αλιείας και υπεύθυνοι πρατηρίων υγρών καυσίμων, σε Καβάλα, Σέρρες και Θεσσαλονίκη.

Το κωδικό λεξιλόγιο

"Ψάρια", "μουσμούλια", "υγρό πυρ", "υλικό". Αυτές τις λέξεις, χρησιμοποιούσαν στις συνομιλίες τους τα μέλη των εγκληματικών ομάδων, όταν αναφέρονταν στα καύσιμα. Ήθελαν με αυτόν τον τρόπο να προφυλαχθούν σε περίπτωση που οι αρχές παρακολουθούσαν τα τηλέφωνα τους. Σε άλλες περιπτώσεις, ανάλογα με την ημέρα που ήταν προγραμματισμένος ο.. δήθεν ανεφοδιασμός του σκάφους, οι απατεώνες ανέφεραν αποφεύγοντας την λέξη καύσιμα: "της Τρίτης" ή "της Πέμπτης". Τα μπιτόνια με τα καύσιμα, τα έλεγαν "τελάρα", "μωρά", "κομμάτια" και "σακούλες".

Λαθρεμπόριο καυσίμων: "Ψάρια", "μουσμούλια" και "μωρά" - Οι μυστικοί κώδικες της συμμορίας με... βιτρίνα αλιευτικά σκάφη

Αντίστοιχο κωδικό λεξιλόγιο υπήρχε για όλες τις διαδικασίες προκειμένου οι επικοινωνίες ανάμεσα στους εμπλεκόμενους να μην δίνουν στόχο. Όταν ήθελαν να εκδώσουν εικονικό τιμολόγιο για δήθεν προμήθεια καυσίμων ανέφεραν χαρακτηριστικά: "Να σου βάλω βενζινούλες;", "Θες πετρέλαιο;", "Θες βενζίνη;", ενώ όταν υπήρχε κάποια απόδειξη που μπορούσε να μετατραπεί σε εικονικό τιμολόγιο, ο υπεύθυνος στο πρατήριο υγρών καυσίμων έλεγε: "Βγήκε μια μεγάλη". "Τα ρίξαμε", "κάναμε τελωνείο", ανέφεραν οι συλληφθέντες όταν ολοκλήρωναν την διενέργεια ψευδούς ανεφοδιασμού αλιευτικού σκάφους, με τη συνδρομή του τελωνειακού υπαλλήλου, τον οποίο αποκαλούσαν... "ξάδερφο". Όσον αφορά τους χρηματισμούς, το ποσό που έδιναν συνήθιζαν να το λένε "λαδάκι" ή "λάδι".

"Θα ‘ρθει ο... ξάδερφος"

"Ε… δώσ’ τονα τον Β. ένα χιλιάρικο, βαλ’ το σε ένα φάκελο και δωσ’ του να μου τον φέρει". -"Γιατί;". -"Θα ‘ρθει ο ξάδερφος". Η παραπάνω συνομιλία καταγράφηκε από τους Αδιάφθορους της ΕΛ.ΑΣ. κατά τις έρευνες για την εξάρθρωση της δράσης των απατεώνων ψαράδων.

Ο... "ξάδερφος" - τελωνειακός, ετοιμάζεται για μια ακόμα διενέργεια εικονικού ανεφοδιασμού σε αλιευτικό και τα μέλη της εγκληματικής ομάδας, φροντίζουν για τον χρηματισμό του.

Σε άλλο τηλεφώνημα, δύο από τους συλληφθέντες διαφωνούν για το πόσο με το οποίο "λάδωσαν" έναν συνεργό τους:

Τ. Ν.: Ωραία είναι η άδεια που σε την έβγαλε οάλλος, έδωσες το πενηντάρικο το λαδάκι; Έδωσες το λαδάκι;

Β. Ν.: Κατοστάρικο τον έδωσα.

Τ. Ν.: Πόσο;

Β.Ν.: Κατοστάρικο.

Τ.Ν.: Ε είσαι και πολύ… Εγώ τι σου είπα; Πενήντα ευρώ δε σου είπα δώσε εκατό ευρώ.

Β.Ν.: Δεν πειράζει εγώ τον έδωσα εκατό γατί ήταν πολύ ευγενής.

Τ. Ν.: Το… άκου να σε πω, όταν, ναι. Την άλλη φορά που θα πας να τον δώσεις πενηντάρικο θα του φανούνε λίγα. Ότι σε λένε αυτό θα κάνεις. Τα κατοστάρικα δεν είναι μαρουλόφυλλα. Απ’ τα χαλασμένα, ‘ντάξει;

Το... "σκουριασμένο λάδι"

"Έγινε, έγινε Θ. εννοείται ότι θα… ναι θα πληρωθείς", αναφέρει κατηγορούμενο μέλος της εγκληματικής ομάδας σε συνομιλία που έχει με τον... συνεργαζόμενο λιμενικό, ο οποίος έκανε τα... "στραβά μάτια" κατά τον έλεγχο του Ημερολογίου Γέφυρας σκαφών.

ΛΑΘΡΕΜΠΟΡΙΟ ΚΑΥΣΙΜΩΝ

Σε μια άλλη επικοινωνία, τα μέλη της εγκληματικής ομάδας... δυσανασχετούν με το στέλεχος του Λιμενικού Σώματος, καθώς φαίνεται ότι υπάρχει πρόβλημα μετά από πληρωμή. "Μάλλον το λάδι, είχα καιρό να τον δώσω λάδι (σ.σ. εννοεί τον λιμενικό), μάλλον (...) την Δευτέρα α πάω να τραβήξω ένα μάρσο στο Λιμεναρχείο να… μην τους γ..... ότι έχουν και δεν έχουν. Τέτοιο λάδι τι βγήκε σκουριασμένο; Δε το κατάλαβα. Δε το κατάλαβα. Το λάδι μου ήταν πολύ καθαρό, εγώ που τους έδωσα. Και να δω τι θα κάνουμε".

Διαβάστε Επίσης

Τα ποσά με τα οποία οι απατεώνες χρημάτιζαν τον λιμενικό ξεκινούσαν από τα 30 και έφταναν μέχρι και τα 100 ευρώ, ενώ τα αθέμιτα ωφελήματα που λάμβανε ο τελωνειακός για να διευκολύνει το έργο των εγκληματικών ομάδων, άγγιζαν τα 1.000 ευρώ. Όσον αφορά τους συνεργαζόμενους πρατηριούχους, διαπιστώθηκε κατά τις έρευνες των αρχών, ότι έχουν εκδώσει εικονικά τιμολόγια αξίας 260.000 ευρώ, ενώ αποθήκευσαν και διέθεσαν λαθραία στην αγορά περισσότερους από 25 τόνους καυσίμων που δήθεν είχαν εφοδιάσει αλιευτικά σκάφη.

Οι αστυνομικοί συνέλαβαν 17 μέλη των δύο εγκληματικών ομάδων, ενώ στη δικογραφία που σχηματίστηκε περιλαμβάνονται ακόμη 57 άτομα. Κατηγορούνται για –κατά περίπτωση– εγκληματική οργάνωση, απάτη, δωροληψία υπαλλήλου, ψευδή βεβαίωση, υφαρπαγή ψευδούς βεβαίωσης, κατάχρηση εξουσίας, παράβαση καθήκοντος, ψευδείς ιατρικές πιστοποιήσεις, διακεκριμένες περιπτώσεις κλοπών, πλαστογραφία, παράβαση του Κώδικα Φορολογικής Διαδικασίας, του Εθνικού Τελωνειακού Κώδικα, των νομοθεσιών για τα ναρκωτικά, τα όπλα και την προστασία των αρχαιοτήτων καθώς και για νομιμοποίηση εσόδων από εγκληματικές δραστηριότητες.

ΣΥΜΜΟΡΙΑ

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr

ΤΟ «ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ» ΤΟΥ 36ΧΡΟΝΟΥ 28 Φεβ 2024 | 07:38

"Κοινοπραξία" ποινικών και τρομοκρατών αποκαλύφθηκε με τις 10 συλλήψεις: Ο 36χρονος "αναρχοληστής" και οι δύο στρατιωτικοί

Κεντρικό πρόσωπο στις επιθέσεις είχε ο 36χρονος έγκλειστος των φυλακών Δομοκού, που έχει συλληφθεί για ένοπλες ληστείες τραπεζών και διατηρεί στενές επαφές με τον αντιεξουσιαστικό χώρο.

ΑΠΟΚΑΛΥΨΕΙΣ 27 Φεβ 2024 | 19:58

Και πυροτεχνουργοί του στρατού στους συλληφθέντες - Ο ρόλος του 36χρονου αντιεξουσιαστή και ο φάκελος στα δικαστήρια

Ανάμεσα στους συλληφθέντες είναι και δύο πυροτεχνουργοί του στρατού - Ποια είναι τα κύρια χτυπήματα της οργάνωσης - Πώς ο 36χρονος λειτουργούσε ως συνδετικός κρίκος με τον ευρύτερο αντιεξουσιαστικό χώρο

ΕΓΚΛΗΜΑΤΙΚΗ ΟΡΓΑΝΩΣΗ 24 Φεβ 2024 | 18:54
ΑΓΡΙΑ ΣΥΜΠΛΟΚΗ 24 Φεβ 2024 | 13:11

Σοκ στην Καβάλα: Ομάδα 10 ατόμων ξυλοκόπησε έναν 17χρονο

Χρειάστηκε η παρέμβαση περαστικών για να σταματήσουν να τον χτυπούν.

ΟΙ ΕΡΕΥΝΕΣ ΤΗΣ ΕΛ.ΑΣ. 21 Φεβ 2024 | 07:09

"Αρωμα" Greek Mafia στον εμπρησμό βυτιοφόρων στη Μάνδρα - Είχε συλληφθεί για νοθεία ο ιδιοκτήτης

Υποψίες για εμπλοκή της Greek Mafia πίσω από την εμπρηστική επίθεση βυτιοφόρων σε πρατήριο υγρών καυσίμων στη Μάνδρα.

Ο ΡΩΣΟΣ "ΝΕΛΣΟΝ ΜΑΝΤΕΛΑ" 17 Φεβ 2024 | 15:17

Ρωσία: Πάνω από 110 συλλήψεις στις εκδηλώσεις για τον Ναβάλνι - Μαζεύουν ακόμη και τα λουλούδια που αφήνουν στη μνήμη του

Μέσα σε μαύρες σακκούλες οι ρωσικές Αρχές μαζεύουν τα κεριά και τα λουλούδια που αφήνουν πολίτες στη μνήμη του Αλεξέι Ναβάλνι.

ΕΛΑΣ 15 Φεβ 2024 | 18:57

Θεσσαλονίκη: Συλλήψεις και προσαγωγές μετά τα επεισόδια στην πορεία των φοιτητών

Τα επεισόδια επεκτάθηκαν αρχικά στην Πλατεία Χημείου του ΑΠΘ και ευρύτερα στο campus, μπροστά στη Φιλοσοφική Σχολή του ΑΠΘ, τη Νομική Σχολή, το κτίριο Διοίκησης, κοντά στο νοσοκομείο ΑΧΕΠΑ.

ΒΑΡΥ ΠΑΡΕΛΘΟΝ 10 Φεβ 2024 | 18:44

Κολωνός: Επαφές με τους διαβόητους Lions είχαν οι δύο νεαροί που συνελήφθησαν - Λειτουργούσαν ως "ενοικιαζόμενοι" κακοποιοί

Οι δύο συλληφθέντες πυροβολούσαν, λήστευαν, βιαιοπραγούσαν, ενώ ο 24χρονος είχε φθάσει στο σημείο να πυροβολήσει την σύζυγό του μέσα στο σπίτι.

ΜΕΛΗ ΣΥΜΜΟΡΙΑΣ 09 Φεβ 2024 | 11:34

Κολωνός: Συνελήφθησαν δύο σκληροί κακοποιοί - Ο ένας πυροβόλησε τη σύζυγό του και είπε ότι... αυτοπυροβολήθηκε

Οι δύο συλληφθέντες κατηγορούνται, μεταξύ άλλων για συμμετοχή σε συμμορία και απόπειρα ανθρωποκτονίας

ΓΙΑ ΝΑ ΤΗ ΛΗΣΤΕΨΟΥΝ 04 Φεβ 2024 | 22:39

Ασπρόπυργος: Συμμορία ανηλίκων επιτέθηκε σε γυναίκα την ώρα που οδηγούσε - Προσπάθησαν να τη βγάλουν από το αυτοκίνητο

Οι ανήλικοι χτυπούσαν τα τζάμια και τις πόρτες του αυτοκινήτου, με σκοπό να ληστέψουν τη γυναίκα οδηγό

ΠΩΣ ΣΤΡΑΤΟΛΟΓΟΥΣΑΝ ΑΠΟ ΤΙΣ ΦΥΛΑΚΕΣ 29 Φεβ 2024 | 07:38

Εταιρεία τρομοκρατών: Οι δύο ένστολοι "μάγειρες", ο αριστερόχειρας ληστής και ο "κούριερ" με τον φάκελο βόμβα

Ανάμεσα στους συλληφθέντες είναι ένας πολυβολητής του Στρατού Ξηράς που υπηρετούσε στο Πεντάγωνο (υπό παραίτηση) και ένας οπλουργός της ΠΑ που υπηρετούσε στην Τανάγρα.

ΤΟ «ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ» ΤΟΥ 36ΧΡΟΝΟΥ 28 Φεβ 2024 | 07:38

"Κοινοπραξία" ποινικών και τρομοκρατών αποκαλύφθηκε με τις 10 συλλήψεις: Ο 36χρονος "αναρχοληστής" και οι δύο στρατιωτικοί

Κεντρικό πρόσωπο στις επιθέσεις είχε ο 36χρονος έγκλειστος των φυλακών Δομοκού, που έχει συλληφθεί για ένοπλες ληστείες τραπεζών και διατηρεί στενές επαφές με τον αντιεξουσιαστικό χώρο.

ΑΠΟΚΑΛΥΨΕΙΣ 27 Φεβ 2024 | 19:58

Και πυροτεχνουργοί του στρατού στους συλληφθέντες - Ο ρόλος του 36χρονου αντιεξουσιαστή και ο φάκελος στα δικαστήρια

Ανάμεσα στους συλληφθέντες είναι και δύο πυροτεχνουργοί του στρατού - Ποια είναι τα κύρια χτυπήματα της οργάνωσης - Πώς ο 36χρονος λειτουργούσε ως συνδετικός κρίκος με τον ευρύτερο αντιεξουσιαστικό χώρο