Ψευτογιατρός: Ερευνούν 12 θανάτους ασθενών - Άφαντα τουλάχιστον 840.000 ευρώ που πήρε από τα θύματά του

Τα χρήματα που κατάφερε να αποσπάσει εξαπατώντας τους ασθενείς, σύμφωνα με την δικογραφία ξεπερνούν τις 840.000€.

THETOC TEAM
ΓΡΑΦΕΙ: THETOC TEAM
ΚΟΝΤΟΣ

Διαλογή ασθενών με μικρό προσδόκιμο ζωής, "μαϊμού" εξετάσεις, διαιτολόγιο "χαριστική βολή". "Αλυσιδωτή πορεία θανάτου" ακολουθούσαν στα χέρια του ψευτογιατρού οι ασθενείς σύμφωνα με την ιατροδικαστική πραγματογνωμοσύνη. Γιατροσόφια που προκάλεσαν εγκαύματα σε ανήλικους ασθενείς, καρκινοπαθείς που έφτασαν να ζυγίζουν 35 κιλά ακολουθώντας την διατροφή του Δρ. Κόντου, παιδιά που κατέληξαν σε αναπηρικό αμαξίδιο σταματώντας τις ενδεδειγμένες θεραπείες των γιατρών.

Συνολικά 12 θανάτους ασθενών του "ψευτογιατρού" εξετάζει η δικαιοσύνη, ερευνώντας αν οι "δολοφονικές" εναλλακτικές θεραπείες του ήταν αυτές που τους καταδίκασαν. Ακόμα και ιατρικός φάκελος ασθενή που τελικά έχασε τη ζωή του, έκανε …φτερά από το νοσοκομείο Αλεξάνδρα, με τον απατεώνα γιατρό να επιχειρεί να καλύψει τα ίχνη του.

Τα θύματα του τα συναντούσε ακόμα και στο αεροδρόμιο Ελ. Βενιζέλος, για να τους δώσει τα φονικά γιατροσόφια του που καταδίκασαν μέχρι και ασθενή με 95% πιθανότητα ίασης. Η λίστα των θυμάτων που έπεσαν στα "δίχτυα" του απατεώνα μεγαλώνει δραματικά, με όλο και περισσότερους ασθενείς να αποκαλύπτουν στις αρχές τους ευφάνταστους τρόπους με τους οποίους τους προσέγγιζε ο ψευτογιατρός, αλλά και τις βασανιστικές δήθεν μεθόδους ίασης που τους πλάσαρε ως πρωτοποριακές θεραπείες.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Η …μυστηριώδης εξαφάνιση ιατρικού φακέλου

Μέχρι στιγμής 36 πρόσωπα έχουν καταθέσει στην αστυνομία ότι ο Νίκος Κοντοστάθης τους έχει ξεγελάσει, με τον πραγματικό όμως αριθμό να είναι πολύ μεγαλύτερος καθώς αρκετοί δεν μπόρεσαν λόγω σοβαρών προβλημάτων υγείας να καταθέσουν. Από το 2010 έως το 2019, 8 άνδρες και 4 γυναίκες, μεταξύ των οποίων δύο ανήλικα παιδιά έχασαν τη ζωή τους από καρκίνο, έχοντας ακολουθήσει τα γιατροσόφια του Δρ. Κόντου.

Οι τέσσερις θάνατοι αποδίδονται εξ ολοκλήρου στη διακοπή θεραπείας καθ’ υπόδειξη του απατεώνα γιατρού. Χαρακτηριστική είναι η περίπτωση ασθενή με καρκίνο στους όρχεις που έχασε τη ζωή του το 2010 και ο ιατρικός του φάκελος μάλιστα "εξαφανίστηκε" από το Νοσοκομείο Αλεξάνδρα, πιθανότατα λόγω κλοπής. Ο 46χρονος άνδρας, επί τρία χρόνια ακολουθούσε τις οδηγίες του ψευτογιατρού και πείσθηκε να μην πραγματοποιήσει την ενδεδειγμένη χειρουργική επέμβαση, πληρώνοντας 113.00€ σε μετρητά για θεραπείες με ενέσεις βότανα, βιταμίνες και κάνναβη. Απεβίωσε τον Μάιο του 2010, παρά το γεγονός ότι η μορφή καρκίνου με την οποία νοσούσε θεωρείτο ιάσιμη σε ποσοστό 95%. Σύμφωνα με την σύζυγο του, δύο ομάδες με κοινά πρόσωπα, επιχειρούσαν να εκμεταλλευτούν τις λίστες αναμονής καρκινοπαθών και εμφανιζόμενοι ως εργαζόμενοι σε φαρμακοβιομηχανίες και νοσηλευτικά ιδρύματα, προωθούσαν σκευάσματα που παρασκευάζονταν σύμφωνα με τις συνταγές του "Δόκτορα" Κόντου.

ψευτογιατρός

Ιατρικό ραντεβού στο αεροδρόμιο

Τα πλοκάμια του απατεώνα γιατρού είχαν φτάσει μέχρι και την Κύπρο. Ο σύζυγος μιας 56χρονης που έπασχε από καρκίνο του πνεύμονα είχε γνωρίσει τον Κόντο στο Άγιο Όρος το 2015, ως "εξέχοντα γιατρό" με έδρα γνωστή Κλινική της Ελβετίας. Αφού πείσθηκε για τη θαυματουργή θεραπεία του, συνάντησε τον ψευτογιατρό στο αεροδρόμιο Ελ. Βενιζέλος για να παραλάβει δύο σακίδια με σκευάσματα-ορούς τα οποία και χορήγησε ο ίδιος στη σύζυγο του. Η γυναίκα απεβίωσε τον Ιανουάριο του 2016 και ο άνδρας της επιχείρησε να επιστρέψει τα σκευάσματα στον Κόντο, ζητώντας τα χρήματα του πίσω, όμως εκείνος με διάφορες προφάσεις διέκοψε την επικοινωνία μαζί του.

"Σε χρονικό διάστημα 3 μηνών θα μπορεί να ανεβαίνει σκαλιά". Με αυτά τα λόγια ο ψευτογιατρός είχε καταφέρει να πείσει την οικογένεια ενός 16 αγοριού από το Κιάτο που πάσχει από μυϊκή δυστροφία, να ακολουθήσει τις δήθεν πρωτοποριακές θεραπείες του. Πρότεινε μάλιστα στον πατέρα του παιδιού που διατηρούσε κτηνοτροφική μονάδα, οικονομική συνεργασία. Η θεραπεία δεν απέδωσε ποτέ. Όταν συνειδητοποίησε ότι η οικογένεια είχε οικονομικό προβλήματα, ο Κόντος διέκοψε τις επαφές μαζί του.

Με αντίστοιχο τρόπο ξεγέλασε μια ακόμα οικογένεια από το Ξυλόκαστρο. Το ανήλικο παιδί τους που έπασχε από μυϊκή δυστροφία, αλλά περπατούσε ακόμα όταν γνώρισε τον Κόντο. Σύμφωνα με την οικογένεια μέσα σε 20 μόλις ημέρες κατέληξε σε αναπηρικό αμαξίδιο. Είχαν πρώτα διακόψει τις ενδεδειγμένες θεραπείες με κορτιζόνη, για να ακολουθήσουν τα γιατροσόφια με βότανα του ψευτογιατρού. Ο απατεώνας μάλιστα, είπε στη μητέρα του παιδιού ότι η θεραπεία δεν προχωρούσε γιατί είναι ολιγόπιστη.

Σε μια άλλη περίπτωση, ο Κόντος έκανε λόγο για "λανθασμένη απεικόνιση μαγνητικής τομογραφίας", προσπαθώντας να ξεγελάσει τους γονείς ενός βρέφους 3μηνών. Βάφτισε μάλιστα την χρόνια πάθηση του παιδιού στη σπονδυλική στήλη ως λίπωμα. Η οικογένεια πείσθηκε να ακολουθήσει την αγωγή με αλοιφή που τους πρότεινε, η οποία προκάλεσε "έγκαυμα-έντονο ερεθισμό", στο ανήλικο παιδί. Ο απατεώνας διέκοψε την επαφή με την οικογένεια τον Οκτώβριο του 2017, όταν η τον κάλεσαν να γνωρίσει συγγενικό τους πρόσωπο που ήταν γιατρός.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Η αλυσιδωτή πορεία θανάτου

Μια αλυσίδα που ξεκινούσε με την γνωριμία με τον απατεώνα γιατρό και κατέληγε στο θάνατο περιγράφει η ιατροδικαστής, χαρακτηρίζοντας "βίαιη" τη δράση του. Σύμφωνα με την πραγματογνωμοσύνη, ο θάνατος των ασθενών που τον εμπιστεύτηκαν, "επήλθε συνεπεία καρδιοαναπνευστικής ανακοπής, σε έδαφος γενικευμένης καρκινωμάτωσης, σε έδαφος του καρκίνου, μετά από διακοπή της θεραπείας τους από τον Κοντοστάθη". Σύμφωνα με τους επιστήμονες, το προσδόκιμο επιβίωσης κατά μέσο όρο για τους ασθενείς από τη στιγμή που γνώρισαν τον Κοντοστάθη και μετά θα ξεπερνούσαν τη διετία-πενταετία (γλοιοβλαστώματα) και σε κάποιες περιπτώσεις ενδεχομένως και την πενταετία-δεκαετία (καρκίνος μαστού, πνεύμονα, παχέος εντέρου), ενώ υπήρξε περιστατικό που θα έφθανε και σε πλήρη ίαση (καρκίνος όσχεου).

Ο "μαϊμού" υπέρηχος

Ειδική μνεία γίνεται από τον ιατροδικαστή και στον "μαϊμού" υπερηχογραφικό έλεγχο που επέβαλε τους ασθενείς που γνώριζε, ο οποίος έδειχνε πάντα "ψευδώς βελτίωση του όγκου", για να πεισθούν οι ασθενείς να μην προχωρήσουν στις ενδεδειγμένες θεραπείες. Όπως περιγράφουν αρκετοί συγγενείς θυμάτων, ο Κόντος συνήθιζε να συναντά τους ασθενείς του έχοντας πάντα μαζί του ένα μεταλλικό βαλιτσάκι με υποδοχές αφρολέξ με το οποίο πραγματοποιούσε τους "δήθεν" υπερήχους. Συνήθως μάλιστα δεν ζητούσε αμοιβή για αυτές τις εξετάσεις τις οποίες κοστολογούσε με 150€, λέγοντας στους ασθενείς ότι "κύριο μέλημα του, ήταν η αποκατάσταση της υγείας τους". Καταδικαστικό ήταν και το διαιτολόγιο …θανάτου, του Κόντου, που είχε οδηγήσει ασθενείς του να έχουν βάρος που δεν ξεπερνούσε τα 35 κιλά, συστήνοντας να λαμβάνουν τροφές και ροφήματα με αντιοξειδωτικές ουσίες, αποστάγματα με βότανα και έλαια. Η αντιοξειδωτική διατροφή σύμφωνα με την ιατροδικαστική γνωμοδότηση "αντενδείκνυται" στους ασθενείς με καρκίνο.

Τα χρήματα που κατάφερε να αποσπάσει εξαπατώντας τους ασθενείς, σύμφωνα με την δικογραφία ξεπερνούν τις 840.000€. Οι αρχές αναζήτησαν μέρος των χρημάτων σε συμπληρωματική έρευνα που έγινε στο υπερπολυτελές σπίτι του ψευτογιατρού στο Κορωπί, με τις πισίνες και τα γήπεδα τένις, στα τέλη του περασμένου Σεπτέμβρη, χωρίς όμως επιτυχία. Σε κρυμμένους αποθηκευτικούς χώρους τόσο στον περιβάλλοντα χώρο της κατοικίας, όσο και σε μέσα στο σπίτι βρέθηκαν όπλα, φάκελοι ασθενών, ασυμπλήρωτα σφραγισμένα ιατρικά πιστοποιητικά, σημειώματα νοσοκομείων και χειρόγραφες σημειώσεις με την ένδειξη "απόρρητο".

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr

ΕΡΕΥΝΑ ΓΙΑ ΠΟΛΙΤΙΚΕΣ ΕΥΘΥΝΕΣ 14 Ιαν 2021 | 09:48

Σκάνδαλο Folli Follie: Η ανάκριση τελείωσε - Το "μπαλάκι" στη Βουλή για τις αναφορές σε "πολιτικούς συμμάχους"

Επόμενη στάση... Βουλή για το τρένο των αποκαλύψεων για την υπόθεση της Folli Follie.

ΕΥΘΥΝΕΣ ΓΙΑ 12 ΘΑΝΑΤΟΥΣ 12 Ιαν 2021 | 07:53

Ψευτογιατρός: Ο βίος και η πολιτεία του απατεώνα με τα άσπρα - Αναβολή μέχρι τις 28 Ιανουαρίου

36 άτομα έχουν καταθέσει ότι εξαπατήθηκαν από τον αναίσχυντο κομπογιαννίτη. Συγκλονιστικές μαρτυρίες των θυμάτων του.

ΣΤΗ ΛΙΣΤΑ ΤΩΝ ΕΜΠΛΕΚΟΜΕΝΩΝ 15 ΑΤΟΜΑ 10 Ιαν 2021 | 20:47

Στον ανακριτή αύριο ο "ψευτογιατρός" για τον θάνατο 12 ασθενών: Βαρύ το κατηγορητήριο

Το κατώφλι του ανακριτή περνά και πάλι το πρωί της Δευτέρας ο 47χρονος ψευτογιατρός προκειμένου να απολογηθεί

ΤΙ ΕΙΠΕ Ο ΔΙΚΗΓΟΡΟΣ ΤΩΝ ΘΥΜΑΤΩΝ 08 Ιαν 2021 | 21:31

Αποκάλυψη σοκ για τον ψευτογιατρό: Πρώην υπουργός κατηγορείται ως συνεργάτης του [βίντεο]

Νέα τροπή παίρνει η υπόθεση με τον ψευτογιατρό που οδήγησε με τα ματζούνια του πολλούς ασθενείς στον θάνατο.

ΜΕ ΔΡΑΚΟΝΤΕΙΑ ΜΕΤΡΑ 22 Δεκ 2020 | 07:33

Κατασκοπεία στη Ρόδο: Κρατούμενοι προσωρινά ο μάγειρας και ο υπάλληλος του προξενείου

Προσωρινά κρατούμενοι κρίθηκαν μετά από πολύωρη κατά αντιπαράσταση εξέταση οι δύο κατηγορούμενοι για την υπόθεση κατασκοπείας.

ΡΙΣΚΟ ΤΟ ΑΝΟΙΓΜΑ ΤΗΣ ΑΓΟΡΑΣ 16 Ιαν 2021 | 22:25

Αισιοδοξία Γώγου: Ενθαρρυντικά τα δεδομένα - Πιθανό άνοιγμα των σχολείων σε δύο εβδομάδες

Η εικόνα της πορείας της πανδημίας στη χώρα είναι καλή παρά τους φόβους που υπήρχαν, εξήγησε ο κ. Γώγος.

ΤΟΥΣ ΕΚΑΝΕ ΠΛΑΤΕΣ 16 Ιαν 2021 | 21:47

Ξυλοδαρμός σταθμάρχη στο Μετρό: Σε διαθεσιμότητα ο αστυνομικός που συνελήφθη για παράβαση καθήκοντος

Ο ειδικός φρουρός που συνελήφθη χθες, τέθηκε σε διαθεσιμότητα με απόφαση του Αρχηγείου της Ελληνικής Αστυνομίας.

ΑΙΣΙΟ ΤΕΛΟΣ 16 Ιαν 2021 | 21:28

Κακοκαιρία "Λέανδρος": Δύο αδέρφια εγκλωβίστηκαν στα χιόνια στην ορεινή Θεσσαλονίκη

Εκχιονιστικό μηχάνημα για να κρατήσει ανοιχτό το οδόστρωμα και να απομακρυνθεί το όχημα στο οποίο επέβαιναν τα δύο αδέλφια.

ΕΞΑΓΩΓΙΚΟ ΕΜΠΟΡΙΟ 16 Ιαν 2021 | 20:54

Ψηφιακό "διαβατήριο" για τα ελληνικά προϊόντα στις ξένες αγορές - Σε λειτουργία η πλατφόρμα easyagroexpo.gov.gr

Το "διαβατήριο" αφορά κομβικής σημασίας αγορές τρίτων χωρών, όπως οι ΗΠΑ, η Αυστραλία, η Ιαπωνία, ο Καναδάς κ.α.

"ΣΕΒΑΣΤΕΙΤΕ ΤΗΝ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑ ΜΟΥ" 16 Ιαν 2021 | 20:45

Η απάντηση Αδαμόπουλου στις καταγγελίες Μπεκατώρου: Με στοχοποιούν και με έχουν ήδη καταδικάσει

"Αποτελεί ελάχιστη κατάκτηση κάθε δημοκρατικού κράτους δικαίου και αντίστοιχη υποχρέωση των θεσμικών του φορέων, και των ΜΜΕ να μη στοχοποιούν πρόσωπα", λέει ο Αρ. Αδαμόπουλος.

ΣΤΟ ΠΛΕΥΡΟ ΤΗΣ ΑΘΛΗΤΡΙΑΣ 16 Ιαν 2021 | 20:40

Παπανδρέου: Όσοι ασκούν οποιαδήποτε εξουσία ας λάβουν υπόψη τις καταγγελίες Μπεκατώρου

"Τα θύματα σεξουαλικής παρενόχλησης και βίας έχουν δύναμη και φωνή" έγραψε στο twitter ο Γιώργος Παπανδρέου.

ΚΑΤΑΝΑΛΩΤΙΚΗ ΣΥΝΗΘΕΙΑ 16 Ιαν 2021 | 20:22

Επίσκεψη στο κρεοπωλείο: Η συνήθεια που έγινε... λατρεία μέσα στο lockdown

O μέσος Έλληνας καταναλωτής επισκέπτεται κατά μέσο όρο 3 φορές την εβδομάδα το κρεοπωλείο.